StoryEditorOCM
SvijetŠTO S TRUMPOM?

‘Europa mora imati nuklearnu opciju, uvedimo francuski ‘force de frappe‘!‘; Kremlj objavio znakovit komentar

Piše Robert Bajruši/JL
25. siječnja 2024. - 12:58

uočen s mogućim povratkom Donalda Trumpa u Bijelu kuću, Manfred Weber, čelnik najveće političke grupacije u EU, pozvao je Europljane da se pripreme za rat bez potpore Sjedinjenih Država, ali i da sagrade vlastiti nuklearni kišobran, piše Jutarnji list. 

Weber je lider Europske pučke stranke (EPP), skupine kojoj pripadaju HDZ, CDU i niz desnocentrističkih stranaka i za koju se trenutačno predviđa da će na izborima za Europski parlament u lipnju opet osvojiti najveći broj mandata.

Trumpova izgledna krunidba za republikanskog predsjedničkog kandidata nakon pobjeda u Iowi i New Hampshireu prestrašila je Europu jer se pamti da je on NATO skeptik koji je iznio niz optužbi protiv Saveza, a nedavno je zaprijetio da neće stati u obranu Europe ako bude napadnuta, podsjetio je Politico nakon razgovora s Weberom.

"Želimo NATO, ali također moramo biti dovoljno jaki da se možemo braniti bez njega ili u vrijeme Trumpa", rekao je Weber u telefonskom intervjuu za Politico na povratku s putovanja vlakom u Kijev. "Bez obzira na to tko bude izabran u Americi, Europa mora biti sposobna samostalno stajati u vanjskopolitičkom smislu i moći se neovisno braniti", izjavio je utjecajni njemački konzervativac.

Weber je priznao da, iako je kontinent podijeljen po temama kao što su Rusija i obrana, političari iz centrističkih stranaka trebaju napraviti bolji posao u mapiranju rizika. "Moramo biti iskreni prema ljudima. Ne bismo trebali skrivati stvarnost situacije u vezi s Vladimirom Putinom kako bismo nekako stvorili osjećaj da stvari neće biti tako loše."

Ali, najvažnije je to što je Weber je u razgovoru otvorio teško pitanje europske nuklearne obrane. NATO se trenutačno oslanja na američke nuklearne bojeve glave, koje su raspoređene u šest vojnih zračnih baza koje se nalaze u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj i Turskoj.

Što ako Amerika pod Trumpom kaže da neće braniti Europu od Rusije? "Europa mora biti u stanju odvratiti napad i obraniti se, a svi znamo da je nuklearna opcija najvažnija kada dođe do pritiska", rezolutan je Manfred Weber.

Politico podsjeća da je nakon početka ruske invazije na Ukrajinu Putin znatno pojačao nuklearnu retoriku i redovito upućivao prikrivene atomske prijetnje Zapadu.

image

Manfred Weber

Tom Dubravec/Cropix

Unutar EU jedina zemlja koja bi u tom slučaju mogla igrati veću ulogu je Francuska koja posjeduje oko 300 nuklearnih bojevih glava. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je 2020. iznio ideju europskog nuklearnog odvraćanja pod vodstvom njegove države i tada je pozvao na "strateški dijalog o ulozi francuskog nuklearnog odvraćanja u europskoj kolektivnoj sigurnosti".

No, tadašnja Njemačka pod vodstvom Angele Merkel nije prihvatila tu ponudu, a prije dvije godine Francuska je ponovno pozvala Berlin na razgovor, uz podsjećanje da je "ponuda još uvijek na stolu".

Prema Weberovu mišljenju, sada je vrijeme da se vrati ideja o internacionalizaciji "force de frappea". "Force de frappe" ili u prijevodu "udarna sila" naziv je francuskih nuklearnih snaga koje je 1960-ih razvio predsjednik Charles de Gaulle kako bi pokazao da njegova država ne ovisi o SAD-u.

Francuska je u tu svrhu koristila šest podmornica, 36 bojnih zrakoplova i brojne rakete srednjeg dometa, odbila je uključiti svoje snage u redove NATO-a te potpisati Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (NPT) sve do 1992. godine.

To je i Weberova vizija: "Kao dugoročni cilj, želio bih vidjeti europsku dimenziju nuklearne obrane. Ali sve dok to nije realno, trebali bismo prihvatiti Macronovu ponudu i razmisliti o tome kako francusko nuklearno naoružanje može također biti ugrađeno u europske strukture".

On je podsjetio da iako više nije članica EU, druga europska nuklearna sila je Velika Britanija, s nešto manje od 260 bojevih glava.

"Možda smo sada na točki na kojoj bismo, nakon godina i desetljeća Brexita, trebali otvoriti konstruktivan dijalog s našim britanskim prijateljima. I oni imaju teškoća u osiguranju svoje sigurnosti. I njima ponestaje novca za dva nosača zrakoplova koja imaju i teško održavaju svoje kapacitete. Zato je možda sada također pravo vrijeme za početak organiziranog i strukturiranog dijaloga s Velikom Britanijom."

"Izbor Trumpa nije dobra vijest za Rusiju"

"Trumpov izbor bit će loša vijest za Rusiju", znakovit je komentar objavljen u kremaljskim RIA Novostima. Iako mnogi u Rusiji smatraju da će Trumpova pobjeda dovesti do poboljšanja odnosa Washingtona i Moskve, to se neće dogoditi, upozoravaju RIA Novosti, iako on izjavljuje da je "Putin dobar momak", da je "NATO mrtav" i da će "u roku od 24 sata zaustaviti rat u Ukrajini".

RIA nabraja kako Trump tijekom svojega predsjedničkog mandata nije učinio ništa za poboljšanje odnosa s Rusijom. Štoviše, pooštrila se američka antiruska politika: pod Trumpom je uveden rekordan broj sankcija, počele su masovne isporuke Javelina u Ukrajinu, povukao je prethodno obećanje da će priznati Krim kao dio Rusije, a republikanci su dali sve od sebe da podrže dvostranački prijedlog zakona o pojednostavljenju procedure za oduzimanje imovine Rusima.

Citirali su i Trumpov intervju Tuckeru Carlsonu u kojem je izjavio: "Rekao bih Putinu: Ako se ne dogovorite, Zelenskom ćemo dati mnogo, dat ćemo im više nego što su ikad dobili ako budemo morali".

"To znači da će svaki dogovor koji Trump predloži Rusiji očito biti ultimatum. Za Sjedinjene Države, iz mnogo razloga, rezultat specijalne vojne operacije (napad na Ukrajinu, op. R. B.) u obliku u kojem ga je formuliralo vodstvo naše zemlje kategorički je neprihvatljiv. Maksimalno što nam mogu ponuditi širokom gestom je zamrzavanje sukoba kako bi se kijevski režim uz pomoć Zapada oporavio, ojačao, naoružao i počeo vojne operacije udvostručenom snagom", glasi zaključak Putinove propagandne agencije.

Jasno, njihove objave nikada se ne smije uzeti zdravo za gotovo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:36