stdClass Object ( [id] => 1347198 [title] => Ekstremisti u Crvenom moru pogodili norveški tanker, na meti im i četiri splitska broda. Kontaktirali smo domaće brodare [alias] => ekstremisti-u-crvenom-moru-pogodili-norveski-tanker-na-meti-im-i-cetiri-splitska-broda-kontaktirali-smo-domace-brodare [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nije šala, ratoborni šijitski Huti iz Jemena - pružajući tako potporu Palestincima u ratu s Izraelom, kako kažu - sada su krstarećom protubrodskom raketom pogodili norveški tanker oko 60 milja sjeverno od tjesnaca Bab al-Mandab, koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev.

Vijest je to koju s nelagodom čitaju hrvatski pomorci i kompanije, budući da tim vodama plove i njihovi brodovi.

Evo što kažu norveški brodovlasnici, odnosno Geir Belsnes, izvršni direktor tvrtke:

"Brod pod norveškom zastavom, MT ‘Strinda‘, čiji je disponentni vlasnik ‘Mowinckels Rederi‘, napadnut je u Crvenom moru 11. prosinca 2023. godine. Plovilo je pogođeno projektilom i zapalilo se. Srećom, nije bilo ozlijeđenih članova posade, koji su uspjeli ugasiti požar. Naš fokus je bio i ostaje sigurnost i dobrobit pomoraca na brodu. Svi članovi posade su indijski državljani. Brod koji je bio na putu iz Malezije u Italiju s teretom sirovina za biogorivo nastavlja prema sigurnoj luci."

Odluka na kompanijama

Na brodu su bila 22 člana posade. Američki dužnosnici javljaju da se taj kemikal tanker mogao kretati vlastitim pogonom.

- Rekli bi Englezi: sitting duck! Znaš li šta to znači? Patka koja sidi! Tica za odstrel, laka meta... Ništa ti tu ne možeš učinit, samo molit boga da te ne pogode. Ne znan bi li i svaki ratni brod moga uteć ispaljenoj raketi ili naoružanome dronu, a di će trgovački brod?! Pa pojma nema dok ga ne pogode!

Kaže nam tako kap. Boris Banić, iskusni pomorac koji je 21 godinu bio zapovjednik na američkim, odnosno kanadskim tankerima, a ukupno četiri desetljeća proveo širom svjetskih mora. Oplovivši Rt Horn pet puta!

- Rješenje bi bilo ne plovit riskantnin vodama, ali to je onda pitanje kompanija, poslovnih politika, troškova i profita, globalne trgovine... i vanka je domašaja brodske posade i zapovjednika. Oni najviše ispaštaju. Jer na njih pucaju! Ili ih napadaju.

---

image

Američki ratni brodovi krstare kao osiguranje po Crvenom moru

AFP
---

A Crveno more je riskantno, posebno sad, u okolnostima rata između Izraela i Hamasa. Da ne govorimo o pozicijama oko tjesnaca Bab al-Mandab i jemenskih obala.

Prema Banićevim riječima, lakše je bilo sa somalijskim piratima, kojih nije manjkalo oko Afričkog roga. Oni bi se uspinjali na brod i često otimali članove posada i tražili novac za otkupninu. Ali bi rijetko napadali izraelske i ruske brodove, naprimjer, znajući da imaju naoružane straže:

- Uvik san govorija, dajte meni oružje, dosta će bit i jedan snajper, sve ću ih poskidat, bija san ja u vojsci. Na mostu si, 25 metara poviše mora, a oni doli u gliserima od sedan, osan metara. Ko da zec napada lava!

Nisu ni tada sve kompanije baš podržavale naoružane zaštitare na trgovačkin brodovima, skupo je, više su se zalagale za bodljikavu žicu, šmrkove i zaključavanja, ali neki su ipak ukrcavali oružanu pratnju u Suezu i iskrcavali ih u Šri Lanci. Ili obrnuto, ovisi o ruti. Međutin, to ne pomaže kod napada raketama...

Na putu za Izrael

Huti, jemenska skupina koju podupire, vjerovatno i naoružava Iran, priznali su posljednji napad na Norvežane:

"Grupa je gađala tanker raketom nakon što je posada odbila odgovoriti na sva upozorenja", rekao je njihov glasnogovornik Yehia Sareea u televizijskoj izjavi.

Prema Sareei, tanker je bio na putu u izraelsku sredozemnu luku Ashdod. Na čijoj se internetskoj stranici nalazi najava prema kojoj je norveški tanker trebao stići u Ashdod 4. siječnja 2024. godine. Što stvara zabunu, budući da se govori i o krajnjem odredištu tankera u talijanskom dijelu Jadrana.

Glasnogovornik Hutija ističe da će skupina nastaviti s blokadama i napadima na brodove koji idu u Izrael, bez obzira na njihovu zastavu, odnosno nacionalnu pripadnost, sve dok Izraelci ne propuste humanitarnu pomoć u Pojas Gaze.

"Nije bilo američkih brodova u blizini u vrijeme napada, ali razarač američke mornarice ‘USS Mason‘ odgovorio je na ‘Mayday‘ poziv broda ‘Strinda‘ i trenutno mu pruža pomoć", objavilo je Središnje zapovjedništvo američke vojske, koje nadzire američke snage na Bliskom istoku.

---

image

Karta šireg područja Crvenog mora na kojoj je vidljiva strašna gužva na pomorskim putovima. Tisuće brodova u isto vrijeme...

Martina Strenja
---

Huti su već napadali trgovačke brodove u Crvenom moru i spriječili njihov prolaz vrlo prometnim pomorskim putom koji Sueskim kanalom povezuje Sredozemlje i Indijski ocean. Tjesnacom Bab al-Mandab, uz jemenske obale, mjesečno prođe 1500 brodova. Tim morskim putom otprema se većina svjetske nafte.

Kako javljaju svjetski mediji, samo tijekom prvog tjedna prosinca tri su trgovačkla broda napadnuta u međunarodnim vodama, što je navelo razarač američke mornarice da intervenira. Šijitska militantna skupina u studenom je zaplijenila "Galaxy Leader", britanski brod za prijevoz automobila, koji plovi pod bahamskom zastavom i navodno je povezan s nekom izraelskom tvrtkom. Pobunjenici ga još drže u blizini lučkog grada Hodeide. Na brodu je i 25 pomoraca.

Napadi dronovima

Američka vojska je početkom prosinca javila - kako prenosi "Al Jazeera" - da su tri trgovačka broda projektilima napadnuta u tjesnacu nadomak jemenskih obala.

Vjeruje se da je nekoliko projektila ispaljeno na brod za sipke terete "Unity Explorer", bahamske zastave pripadnosti, od kojih je barem jedan pogodio cilj. Nedavno su bili napadnuti i brodovi "Unity Explorer" i "Number 9".

Američki razarač USS "Carney" javio je da je navođenim projektilima oborio dron za koji se činilo da je krenuo u njegovu pravcu, ali i da je oborio još druga dva, odgovarajući na pozive u pomoć s trgovačkih brodova.

---

image

Pripadnici jemeske vojske pokušavaju osigurati plovnost tijesnaca

 

AFP
---

Nesigurno Crveno more moglo bi zadati velike glavobolje trgovačkim flotama i tržištima intenziviraju li se napadi na brodove u prolazu, a svi čekaju kako će na sigurnosne ugroze iz Jemena reagirati američke snage i zapadni saveznici.

Evo i odgovora iz splitskog "Jadroplova" u čijoj je floti sedam brodova, od kojih je pet za prijevoz sipkih tereta:

"Svi brodovi za sipki teret, osim ‘Trogira‘, proći će tijekom narednog razdoblja kroz Crveno more, a očekujemo da bi ‘Split‘ trebao biti prvi. Do ovog trenutka nismo primili nikakvu obavijest o povećanom riziku od osiguratelja u Londonu, a napominjemo da se za prolaz Crvenim morem plaća dodatno osiguranje (Extra War Risk Insurance) za svako pojedino putovanje, odnosno prolazak broda."

---

Nemamo tamo plovila

“Atlantska plovidba nema nijedan brod koji plovi prema Suezu ili Crvenom moru, a trenutno ih nema ni u najavi. Sve procedure u kompaniji odvijaju se sukladno međunarodnim propisima i naputcima za plovidbu u područjima sigurnosnih rizika.”

---

---

Procijenjujemo rizik

“Tankerska plovidba trenutno nema brodova koji plove u tom području, gdje ovo nije prvi a vjerojatno ni zadnji napad. Nažalost. Većina ratova vodi se zbog energenata i rudnih bogatstava, a brodovi znaju biti ili direktni ciljevi napada
ili slučajne kolateralne žrtve.

Industrija nas prisiljava imati možebitne planove za ovakve i slične situacije poput otmice ili napada pirata.

Konstantno procijenjujemo rizik odlaska u određena područja i spadamo u konzervativnije kompanije u svijetu po pitanju alociranja brodova na takva mjesta. Međutim, potrebno je imati u vidu da je Hormuški tjesnac svjetska arterija po pitanju izvoza nafte i plina i dok zemlje Perzijskog zaljeva proizvode oko trećinu svjetske nafte nije za očekivati da će se smanjiti promet u i iz Perzijskog zaljeva usprkos napadima.

Podosta brodara ima vrlo visok apetit za rizikom što u pravilu donosi i velike zarade.”

---

---

Tamo trenutno nema naših

Ministarstvo mora:

“Provjerom baza podataka u koje Uprava sigurnosti plovidbe ovog Ministarstva ima uvid, utvrđeno je kako se u ovom trenutku u regiji Suez - Crveno more - Indijski ocean ne nalazi nijedan brod pod hrvatskom zastavom.

S obzirom na posebne sigurnosne mjere, ističemo kako je u navedenom morskom području otprije, obzirom na učestale sigurnosne incidente, od strane ministarstva nadležnog za unutarnje poslove utvrđen poseban stupanj sigurnosne zaštite u skladu s odredbama Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih
brodova i luka.

Navedeno podizanje stupnja sigurnosne zaštite podrazumijeva posebne mjere koje su brod i kompanija broda u plovidbi područjem povećanog rizika u obvezi provoditi, što uključuje i mogućnost ukrcaja naoružane pratnje te plovidbu posebno štićenim pomorskim prometnim koridorima.”

---

---

image

Kapetan Josip Radić: Ja nisam imao loših iskustava

Privatni album
---

---

Kapetan Josip Radić: Brodovi prolazili po koridorima, u konvoju i uz zaštitu. Mogli su i sami, ali na svoju odgovornost

Sjeća li se tko kapetana duge plovidbe Josipa Radića?

E, on je prvi hrvatski zapovjednik broda koji je u ukrajinskoj luci Črnomorsk, u jeku najžešćih ruskih napada na ukrajinski teritorij, na hrvatski brod “Sveti Dujam” splitskog “Jadroplova” ukrcao žito i prevezao ga u Kinu. Bilo je to u studenom 2002. godine.

Eto, malo više od godinu dana nakon toga ponovno smo se čuli s kapetanom Radićem, kako bi našim čitateljima što je bolje moguće objasnio na kakve to probleme mogu naići brodovi i pomorci u tjesnacu Bab el-Mandeb, u Crvenom moru.

Tamo je prije dva dana, u raketnom napadu s jemenske strane, oštećen tanker “Strinda” koji plovi pod norveškom zastavom. Raketa je ispaljena iz Jemena, s područja koje je pod kontrolom Hutija. Odmah je na to mjesto upućen američki ratni brod “da uvede red”.

– Zadnji put sam prošao Bab el-Mandeb u studenom prošle godine, kad smo prevozili žito iz Ukrajine u Kinu. Prošli smo bez ikakvih problema, jer tada nije bilo rata između Izraela i Hamasa, koji je očigledno sada bio okidač za ovaj napad. U to vrijeme još uvijek su postojali koridori unutar kojih su trgovački brodovi morali ploviti, a štitili su ih vojni brodovi.

No 1. siječnja ove godine ukinut je rizik za brodove jer se smatralo da više ne postoji opasnost od pirata, zbog čega je zaštita i uvedena. Sve se to radilo zbog somalskih pirata, koji su godinama tuda haračili i vrebali brodove – govori kapetan Radić.

Međutim, zaratilo je između Izraela i Hamasa.

– Kako je sada i što će se dogoditi dalje, ja to ne znam. Svakako znam da bi brodovi koji su tada trebali proći Bab el-Mandeb, po preporuci, trebali doći u određeni sat na točku prolaza kako bi svi zajedno u konvoju prošli tjesnac, koji je širok 15-16 milja. Međutim, ako brod nije stigao na vrijeme za konvoj, mogao je i sam proći kroz tjesnac, ali, naravno, na svoju odgovornost – kaže kapetan Radić.

S jedne strane Bab el-Mandeba je Jemen, a s druge je Džibuti.

– U Džibutiju ima nekoliko privremenih baza s jako puno američkih, francuskih i kineskih brodova, i mislim da se Jemenci ne bi s njima željeli “kačiti”. Iz Džibutija se golim okom može vidjeti i somalska obala.

Osobno nikad nisam imao loša iskustva u prolasku kroz Bab el-Mandeb, iako plovim još od 2004. godine i tuda sam prošao tko zna koliko puta. Naravno, kad je bila kriza s piratima, imali smo oružanu pratnju – veli naš sugovornik.

Oružanu pratnju ukrcavali bi na brod dan ili dva prije dolaska na područje Bab el-Mandeb.

– Da, ukrcali bi ih dan-dva prije ili još u Egiptu, ovisno o dogovoru, a oni su imali oružje i imali su zadatak štititi nas u trenutku moguće opasnosti. Na svu sreću, na brodovima kojima sam ja plovio nikada nije bilo opasnosti. Oni bi bili s nama na brodu četiri dana od trenutka kad bismo prošli Bab el-Mandeb i mi bismo ih iskrcali na posebnim platformama, pokraj obale Šri Lanke – zaključuje kapetan Josip Radić.

Potpisnik ovih redaka također je sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća u šest navrata prolazio kroz Bab el-Mandeb (tri puta prema istočnoj Africi i tri puta prema Europi). Već tada je tjesnac bio opasan i u njemu nije bilo preporučljivo zadržavanje, kao ni na Afričkom rogu, ili Somalskom poluotoku, koji je i tada imao svoje pirate.

Europski brodovi koji su tuda prolazili znali su ponekad stati ili se usidriti kako bi posada lovila ribu, da bi na brodu imali frišku ribu iz Crvenog mora ili Indijskog oceana. No, taj se ribolov uvijek organizirao noću kako pirati, odnosno Somalci ne bi uočili brod koji pluta ili je usidren, ako je to dubina dopuštala.

Kad bi se brod zaustavio i posada se uhvatila udica, brod bi bio u potpunom mraku kako se s kraja ne bi vidjela brodska svjetla, sve zbog straha od pirata. A tada je bila “mila majka” u odnosu na ono što je s piratima bilo prije nekoliko godina.                                                                                          Ivica Marković

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rekete hutija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => rekete hutija 2 0 6338 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-12 15:16:43 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-13 15:04:28 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2023-12-13 15:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ekstremisti u Crvenom moru pogodili norveški tanker, na meti im i četiri splitska broda. Kontaktirali smo domaće brodare page_title=Ekstremisti u Crvenom moru pogodili norveški tanker, na meti im i četiri splitska broda. Kontaktirali smo domaće brodare [metakey] => crveno more, pomorci, huti, krstareća raketa, Jadroplov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26207365.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26207330.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26207328.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26207515.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26212011.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","Martina Strenja","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ratoborni \u0161ijitski Huti iz Jemena tvrde kako raketiranjem trgova\u010dkih brodova pru\u017eaju potporu Palestincima u ratu s Izraelom\u00a0<\/p>","

Ameri\u010dki ratni brodovi krstare kao osiguranje po Crvenom moru<\/p>","

Pripadnici jemeske vojske poku\u0161avaju osigurati plovnost tijesnaca<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Karta \u0161ireg podru\u010dja Crvenog mora na kojoj je vidljiva stra\u0161na gu\u017eva na pomorskim putovima. Tisu\u0107e brodova u isto vrijeme...<\/p>","

Kapetan Josip Radi\u0107: Ja nisam imao lo\u0161ih iskustava<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26207365_1920.jpg":"1920x1080","k_26207365_1280.jpg":"1280x1280","k_26207365_1024.jpg":"1024x1024","k_26207365_640.jpg":"640x640","k_26207365_480.jpg":"480x480","k_26207365_340.jpg":"340x340","k_26207365_220.jpg":"220x220","o_26207365_1280.jpg":"1280x853","o_26207365_1024.jpg":"1024x682","o_26207365_640.jpg":"640x426","o_26207365_480.jpg":"480x320","o_26207365_340.jpg":"340x226","o_26207365_220.jpg":"220x146","h_26207365_1280.jpg":"1280x854","h_26207365_1024.jpg":"1024x683","h_26207365_640.jpg":"640x427","h_26207365_480.jpg":"480x320","h_26207365_340.jpg":"340x227","h_26207365_220.jpg":"220x147","pp_26207365_1280.jpg":"1280x1628","pp_26207365_1024.jpg":"1024x1303","pp_26207365_640.jpg":"640x814","pp_26207365_480.jpg":"480x611","pp_26207365_340.jpg":"340x432","pp_26207365_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1371","hd_26207330_1920.jpg":"1920x1080","k_26207330_1280.jpg":"1280x1280","k_26207330_1024.jpg":"1024x1024","k_26207330_640.jpg":"640x640","k_26207330_480.jpg":"480x480","k_26207330_340.jpg":"340x340","k_26207330_220.jpg":"220x220","o_26207330_1280.jpg":"1280x914","o_26207330_1024.jpg":"1024x731","o_26207330_640.jpg":"640x457","o_26207330_480.jpg":"480x342","o_26207330_340.jpg":"340x242","o_26207330_220.jpg":"220x157","h_26207330_1280.jpg":"1280x854","h_26207330_1024.jpg":"1024x683","h_26207330_640.jpg":"640x427","h_26207330_480.jpg":"480x320","h_26207330_340.jpg":"340x227","h_26207330_220.jpg":"220x147","pp_26207330_1280.jpg":"1280x1628","pp_26207330_1024.jpg":"1024x1303","pp_26207330_640.jpg":"640x814","pp_26207330_480.jpg":"480x611","pp_26207330_340.jpg":"340x432","pp_26207330_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26207328_1920.jpg":"1920x1080","k_26207328_1280.jpg":"1280x1280","k_26207328_1024.jpg":"1024x1024","k_26207328_640.jpg":"640x640","k_26207328_480.jpg":"480x480","k_26207328_340.jpg":"340x340","k_26207328_220.jpg":"220x220","o_26207328_1280.jpg":"1280x853","o_26207328_1024.jpg":"1024x682","o_26207328_640.jpg":"640x426","o_26207328_480.jpg":"480x320","o_26207328_340.jpg":"340x226","o_26207328_220.jpg":"220x146","h_26207328_1280.jpg":"1280x854","h_26207328_1024.jpg":"1024x683","h_26207328_640.jpg":"640x427","h_26207328_480.jpg":"480x320","h_26207328_340.jpg":"340x227","h_26207328_220.jpg":"220x147","pp_26207328_1280.jpg":"1280x1628","pp_26207328_1024.jpg":"1024x1303","pp_26207328_640.jpg":"640x814","pp_26207328_480.jpg":"480x611","pp_26207328_340.jpg":"340x432","pp_26207328_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1413x734","hd_26207515_1920.jpg":"1920x1080","k_26207515_1280.jpg":"1280x1280","k_26207515_1024.jpg":"1024x1024","k_26207515_640.jpg":"640x640","k_26207515_480.jpg":"480x480","k_26207515_340.jpg":"340x340","k_26207515_220.jpg":"220x220","o_26207515_1280.jpg":"1280x664","o_26207515_1024.jpg":"1024x531","o_26207515_640.jpg":"640x332","o_26207515_480.jpg":"480x249","o_26207515_340.jpg":"340x176","o_26207515_220.jpg":"220x114","h_26207515_1280.jpg":"1280x854","h_26207515_1024.jpg":"1024x683","h_26207515_640.jpg":"640x427","h_26207515_480.jpg":"480x320","h_26207515_340.jpg":"340x227","h_26207515_220.jpg":"220x147","pp_26207515_1280.jpg":"1280x1628","pp_26207515_1024.jpg":"1024x1303","pp_26207515_640.jpg":"640x814","pp_26207515_480.jpg":"480x611","pp_26207515_340.jpg":"340x432","pp_26207515_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1504x1128","hd_26212011_1920.jpg":"1920x1080","k_26212011_1280.jpg":"1280x1280","k_26212011_1024.jpg":"1024x1024","k_26212011_640.jpg":"640x640","k_26212011_480.jpg":"480x480","k_26212011_340.jpg":"340x340","k_26212011_220.jpg":"220x220","o_26212011_1280.jpg":"1280x960","o_26212011_1024.jpg":"1024x768","o_26212011_640.jpg":"640x480","o_26212011_480.jpg":"480x360","o_26212011_340.jpg":"340x255","o_26212011_220.jpg":"220x165","h_26212011_1280.jpg":"1280x854","h_26212011_1024.jpg":"1024x683","h_26212011_640.jpg":"640x427","h_26212011_480.jpg":"480x320","h_26212011_340.jpg":"340x227","h_26212011_220.jpg":"220x147","pp_26212011_1280.jpg":"1280x1628","pp_26212011_1024.jpg":"1024x1303","pp_26212011_640.jpg":"640x814","pp_26212011_480.jpg":"480x611","pp_26212011_340.jpg":"340x432","pp_26212011_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7478332 Threads: 3 Questions: 1536826332 Slow queries: 4674655 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110826726 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/ekstremisti-u-crvenom-moru-pogodili-norveski-tanker-na-meti-im-i-cetiri-splitska-broda-kontaktirali-smo-domace-brodare-1347198 [printLink] => /vijesti/svijet/ekstremisti-u-crvenom-moru-pogodili-norveski-tanker-na-meti-im-i-cetiri-splitska-broda-kontaktirali-smo-domace-brodare-1347198?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 677177 [name] => crveno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-11 13:11:18 [main_article_id] => 0 [alias] => crveno-more [link] => /tag/crveno-more ) [1] => stdClass Object ( [id] => 412988 [name] => pomorci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorci [link] => /tag/pomorci ) [2] => stdClass Object ( [id] => 664372 [name] => huti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-24 16:03:35 [main_article_id] => 0 [alias] => huti [link] => /tag/huti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 740262 [name] => krstareća raketa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-12 07:27:27 [main_article_id] => 0 [alias] => krstareca-raketa [link] => /tag/krstareca-raketa ) [4] => stdClass Object ( [id] => 307121 [name] => Jadroplov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadroplov [link] => /tag/jadroplov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rekete hutija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ekstremisti u Crvenom moru pogodili norveški tanker, na meti im i četiri splitska broda. Kontaktirali smo domaće brodare [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26207365.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Ratoborni šijitski Huti iz Jemena tvrde kako raketiranjem trgovačkih brodova pružaju potporu Palestincima u ratu s Izraelom 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26207365.jpg [title] =>

Ratoborni šijitski Huti iz Jemena tvrde kako raketiranjem trgovačkih brodova pružaju potporu Palestincima u ratu s Izraelom 

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26207330.jpg [title] =>

Američki ratni brodovi krstare kao osiguranje po Crvenom moru

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26207328.jpg [title] =>

Pripadnici jemeske vojske pokušavaju osigurati plovnost tijesnaca

 

AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26207515.jpg [title] =>

Karta šireg područja Crvenog mora na kojoj je vidljiva strašna gužva na pomorskim putovima. Tisuće brodova u isto vrijeme...

Martina Strenja ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26212011.jpg [title] =>

Kapetan Josip Radić: Ja nisam imao loših iskustava

Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nije šala, ratoborni šijitski Huti iz Jemena - pružajući tako potporu Palestincima u ratu s Izraelom, kako kažu - sada su krstarećom protubrodskom raketom pogodili norveški tanker oko 60 milja sjeverno od tjesnaca Bab al-Mandab, koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev.

Vijest je to koju s nelagodom čitaju hrvatski pomorci i kompanije, budući da tim vodama plove i njihovi brodovi.

Evo što kažu norveški brodovlasnici, odnosno Geir Belsnes, izvršni direktor tvrtke:

"Brod pod norveškom zastavom, MT ‘Strinda‘, čiji je disponentni vlasnik ‘Mowinckels Rederi‘, napadnut je u Crvenom moru 11. prosinca 2023. godine. Plovilo je pogođeno projektilom i zapalilo se. Srećom, nije bilo ozlijeđenih članova posade, koji su uspjeli ugasiti požar. Naš fokus je bio i ostaje sigurnost i dobrobit pomoraca na brodu. Svi članovi posade su indijski državljani. Brod koji je bio na putu iz Malezije u Italiju s teretom sirovina za biogorivo nastavlja prema sigurnoj luci."

Odluka na kompanijama

Na brodu su bila 22 člana posade. Američki dužnosnici javljaju da se taj kemikal tanker mogao kretati vlastitim pogonom.

- Rekli bi Englezi: sitting duck! Znaš li šta to znači? Patka koja sidi! Tica za odstrel, laka meta... Ništa ti tu ne možeš učinit, samo molit boga da te ne pogode. Ne znan bi li i svaki ratni brod moga uteć ispaljenoj raketi ili naoružanome dronu, a di će trgovački brod?! Pa pojma nema dok ga ne pogode!

Kaže nam tako kap. Boris Banić, iskusni pomorac koji je 21 godinu bio zapovjednik na američkim, odnosno kanadskim tankerima, a ukupno četiri desetljeća proveo širom svjetskih mora. Oplovivši Rt Horn pet puta!

- Rješenje bi bilo ne plovit riskantnin vodama, ali to je onda pitanje kompanija, poslovnih politika, troškova i profita, globalne trgovine... i vanka je domašaja brodske posade i zapovjednika. Oni najviše ispaštaju. Jer na njih pucaju! Ili ih napadaju.

---

image

Američki ratni brodovi krstare kao osiguranje po Crvenom moru

AFP
---

A Crveno more je riskantno, posebno sad, u okolnostima rata između Izraela i Hamasa. Da ne govorimo o pozicijama oko tjesnaca Bab al-Mandab i jemenskih obala.

Prema Banićevim riječima, lakše je bilo sa somalijskim piratima, kojih nije manjkalo oko Afričkog roga. Oni bi se uspinjali na brod i često otimali članove posada i tražili novac za otkupninu. Ali bi rijetko napadali izraelske i ruske brodove, naprimjer, znajući da imaju naoružane straže:

- Uvik san govorija, dajte meni oružje, dosta će bit i jedan snajper, sve ću ih poskidat, bija san ja u vojsci. Na mostu si, 25 metara poviše mora, a oni doli u gliserima od sedan, osan metara. Ko da zec napada lava!

Nisu ni tada sve kompanije baš podržavale naoružane zaštitare na trgovačkin brodovima, skupo je, više su se zalagale za bodljikavu žicu, šmrkove i zaključavanja, ali neki su ipak ukrcavali oružanu pratnju u Suezu i iskrcavali ih u Šri Lanci. Ili obrnuto, ovisi o ruti. Međutin, to ne pomaže kod napada raketama...

Na putu za Izrael

Huti, jemenska skupina koju podupire, vjerovatno i naoružava Iran, priznali su posljednji napad na Norvežane:

"Grupa je gađala tanker raketom nakon što je posada odbila odgovoriti na sva upozorenja", rekao je njihov glasnogovornik Yehia Sareea u televizijskoj izjavi.

Prema Sareei, tanker je bio na putu u izraelsku sredozemnu luku Ashdod. Na čijoj se internetskoj stranici nalazi najava prema kojoj je norveški tanker trebao stići u Ashdod 4. siječnja 2024. godine. Što stvara zabunu, budući da se govori i o krajnjem odredištu tankera u talijanskom dijelu Jadrana.

Glasnogovornik Hutija ističe da će skupina nastaviti s blokadama i napadima na brodove koji idu u Izrael, bez obzira na njihovu zastavu, odnosno nacionalnu pripadnost, sve dok Izraelci ne propuste humanitarnu pomoć u Pojas Gaze.

"Nije bilo američkih brodova u blizini u vrijeme napada, ali razarač američke mornarice ‘USS Mason‘ odgovorio je na ‘Mayday‘ poziv broda ‘Strinda‘ i trenutno mu pruža pomoć", objavilo je Središnje zapovjedništvo američke vojske, koje nadzire američke snage na Bliskom istoku.

---

image

Karta šireg područja Crvenog mora na kojoj je vidljiva strašna gužva na pomorskim putovima. Tisuće brodova u isto vrijeme...

Martina Strenja
---

Huti su već napadali trgovačke brodove u Crvenom moru i spriječili njihov prolaz vrlo prometnim pomorskim putom koji Sueskim kanalom povezuje Sredozemlje i Indijski ocean. Tjesnacom Bab al-Mandab, uz jemenske obale, mjesečno prođe 1500 brodova. Tim morskim putom otprema se većina svjetske nafte.

Kako javljaju svjetski mediji, samo tijekom prvog tjedna prosinca tri su trgovačkla broda napadnuta u međunarodnim vodama, što je navelo razarač američke mornarice da intervenira. Šijitska militantna skupina u studenom je zaplijenila "Galaxy Leader", britanski brod za prijevoz automobila, koji plovi pod bahamskom zastavom i navodno je povezan s nekom izraelskom tvrtkom. Pobunjenici ga još drže u blizini lučkog grada Hodeide. Na brodu je i 25 pomoraca.

Napadi dronovima

Američka vojska je početkom prosinca javila - kako prenosi "Al Jazeera" - da su tri trgovačka broda projektilima napadnuta u tjesnacu nadomak jemenskih obala.

Vjeruje se da je nekoliko projektila ispaljeno na brod za sipke terete "Unity Explorer", bahamske zastave pripadnosti, od kojih je barem jedan pogodio cilj. Nedavno su bili napadnuti i brodovi "Unity Explorer" i "Number 9".

Američki razarač USS "Carney" javio je da je navođenim projektilima oborio dron za koji se činilo da je krenuo u njegovu pravcu, ali i da je oborio još druga dva, odgovarajući na pozive u pomoć s trgovačkih brodova.

---

image

Pripadnici jemeske vojske pokušavaju osigurati plovnost tijesnaca

 

AFP
---

Nesigurno Crveno more moglo bi zadati velike glavobolje trgovačkim flotama i tržištima intenziviraju li se napadi na brodove u prolazu, a svi čekaju kako će na sigurnosne ugroze iz Jemena reagirati američke snage i zapadni saveznici.

Evo i odgovora iz splitskog "Jadroplova" u čijoj je floti sedam brodova, od kojih je pet za prijevoz sipkih tereta:

"Svi brodovi za sipki teret, osim ‘Trogira‘, proći će tijekom narednog razdoblja kroz Crveno more, a očekujemo da bi ‘Split‘ trebao biti prvi. Do ovog trenutka nismo primili nikakvu obavijest o povećanom riziku od osiguratelja u Londonu, a napominjemo da se za prolaz Crvenim morem plaća dodatno osiguranje (Extra War Risk Insurance) za svako pojedino putovanje, odnosno prolazak broda."

---

Nemamo tamo plovila

“Atlantska plovidba nema nijedan brod koji plovi prema Suezu ili Crvenom moru, a trenutno ih nema ni u najavi. Sve procedure u kompaniji odvijaju se sukladno međunarodnim propisima i naputcima za plovidbu u područjima sigurnosnih rizika.”

---

---

Procijenjujemo rizik

“Tankerska plovidba trenutno nema brodova koji plove u tom području, gdje ovo nije prvi a vjerojatno ni zadnji napad. Nažalost. Većina ratova vodi se zbog energenata i rudnih bogatstava, a brodovi znaju biti ili direktni ciljevi napada
ili slučajne kolateralne žrtve.

Industrija nas prisiljava imati možebitne planove za ovakve i slične situacije poput otmice ili napada pirata.

Konstantno procijenjujemo rizik odlaska u određena područja i spadamo u konzervativnije kompanije u svijetu po pitanju alociranja brodova na takva mjesta. Međutim, potrebno je imati u vidu da je Hormuški tjesnac svjetska arterija po pitanju izvoza nafte i plina i dok zemlje Perzijskog zaljeva proizvode oko trećinu svjetske nafte nije za očekivati da će se smanjiti promet u i iz Perzijskog zaljeva usprkos napadima.

Podosta brodara ima vrlo visok apetit za rizikom što u pravilu donosi i velike zarade.”

---

---

Tamo trenutno nema naših

Ministarstvo mora:

“Provjerom baza podataka u koje Uprava sigurnosti plovidbe ovog Ministarstva ima uvid, utvrđeno je kako se u ovom trenutku u regiji Suez - Crveno more - Indijski ocean ne nalazi nijedan brod pod hrvatskom zastavom.

S obzirom na posebne sigurnosne mjere, ističemo kako je u navedenom morskom području otprije, obzirom na učestale sigurnosne incidente, od strane ministarstva nadležnog za unutarnje poslove utvrđen poseban stupanj sigurnosne zaštite u skladu s odredbama Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih
brodova i luka.

Navedeno podizanje stupnja sigurnosne zaštite podrazumijeva posebne mjere koje su brod i kompanija broda u plovidbi područjem povećanog rizika u obvezi provoditi, što uključuje i mogućnost ukrcaja naoružane pratnje te plovidbu posebno štićenim pomorskim prometnim koridorima.”

---

---

image

Kapetan Josip Radić: Ja nisam imao loših iskustava

Privatni album
---

---

Kapetan Josip Radić: Brodovi prolazili po koridorima, u konvoju i uz zaštitu. Mogli su i sami, ali na svoju odgovornost

Sjeća li se tko kapetana duge plovidbe Josipa Radića?

E, on je prvi hrvatski zapovjednik broda koji je u ukrajinskoj luci Črnomorsk, u jeku najžešćih ruskih napada na ukrajinski teritorij, na hrvatski brod “Sveti Dujam” splitskog “Jadroplova” ukrcao žito i prevezao ga u Kinu. Bilo je to u studenom 2002. godine.

Eto, malo više od godinu dana nakon toga ponovno smo se čuli s kapetanom Radićem, kako bi našim čitateljima što je bolje moguće objasnio na kakve to probleme mogu naići brodovi i pomorci u tjesnacu Bab el-Mandeb, u Crvenom moru.

Tamo je prije dva dana, u raketnom napadu s jemenske strane, oštećen tanker “Strinda” koji plovi pod norveškom zastavom. Raketa je ispaljena iz Jemena, s područja koje je pod kontrolom Hutija. Odmah je na to mjesto upućen američki ratni brod “da uvede red”.

– Zadnji put sam prošao Bab el-Mandeb u studenom prošle godine, kad smo prevozili žito iz Ukrajine u Kinu. Prošli smo bez ikakvih problema, jer tada nije bilo rata između Izraela i Hamasa, koji je očigledno sada bio okidač za ovaj napad. U to vrijeme još uvijek su postojali koridori unutar kojih su trgovački brodovi morali ploviti, a štitili su ih vojni brodovi.

No 1. siječnja ove godine ukinut je rizik za brodove jer se smatralo da više ne postoji opasnost od pirata, zbog čega je zaštita i uvedena. Sve se to radilo zbog somalskih pirata, koji su godinama tuda haračili i vrebali brodove – govori kapetan Radić.

Međutim, zaratilo je između Izraela i Hamasa.

– Kako je sada i što će se dogoditi dalje, ja to ne znam. Svakako znam da bi brodovi koji su tada trebali proći Bab el-Mandeb, po preporuci, trebali doći u određeni sat na točku prolaza kako bi svi zajedno u konvoju prošli tjesnac, koji je širok 15-16 milja. Međutim, ako brod nije stigao na vrijeme za konvoj, mogao je i sam proći kroz tjesnac, ali, naravno, na svoju odgovornost – kaže kapetan Radić.

S jedne strane Bab el-Mandeba je Jemen, a s druge je Džibuti.

– U Džibutiju ima nekoliko privremenih baza s jako puno američkih, francuskih i kineskih brodova, i mislim da se Jemenci ne bi s njima željeli “kačiti”. Iz Džibutija se golim okom može vidjeti i somalska obala.

Osobno nikad nisam imao loša iskustva u prolasku kroz Bab el-Mandeb, iako plovim još od 2004. godine i tuda sam prošao tko zna koliko puta. Naravno, kad je bila kriza s piratima, imali smo oružanu pratnju – veli naš sugovornik.

Oružanu pratnju ukrcavali bi na brod dan ili dva prije dolaska na područje Bab el-Mandeb.

– Da, ukrcali bi ih dan-dva prije ili još u Egiptu, ovisno o dogovoru, a oni su imali oružje i imali su zadatak štititi nas u trenutku moguće opasnosti. Na svu sreću, na brodovima kojima sam ja plovio nikada nije bilo opasnosti. Oni bi bili s nama na brodu četiri dana od trenutka kad bismo prošli Bab el-Mandeb i mi bismo ih iskrcali na posebnim platformama, pokraj obale Šri Lanke – zaključuje kapetan Josip Radić.

Potpisnik ovih redaka također je sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća u šest navrata prolazio kroz Bab el-Mandeb (tri puta prema istočnoj Africi i tri puta prema Europi). Već tada je tjesnac bio opasan i u njemu nije bilo preporučljivo zadržavanje, kao ni na Afričkom rogu, ili Somalskom poluotoku, koji je i tada imao svoje pirate.

Europski brodovi koji su tuda prolazili znali su ponekad stati ili se usidriti kako bi posada lovila ribu, da bi na brodu imali frišku ribu iz Crvenog mora ili Indijskog oceana. No, taj se ribolov uvijek organizirao noću kako pirati, odnosno Somalci ne bi uočili brod koji pluta ili je usidren, ako je to dubina dopuštala.

Kad bi se brod zaustavio i posada se uhvatila udica, brod bi bio u potpunom mraku kako se s kraja ne bi vidjela brodska svjetla, sve zbog straha od pirata. A tada je bila “mila majka” u odnosu na ono što je s piratima bilo prije nekoliko godina.                                                                                          Ivica Marković

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP Martina Strenja Privatni album
AFP

Ratoborni šijitski Huti iz Jemena tvrde kako raketiranjem trgovačkih brodova pružaju potporu Palestincima u ratu s Izraelom 

AFP

Američki ratni brodovi krstare kao osiguranje po Crvenom moru

AFP

Pripadnici jemeske vojske pokušavaju osigurati plovnost tijesnaca

 

Martina Strenja

Karta šireg područja Crvenog mora na kojoj je vidljiva strašna gužva na pomorskim putovima. Tisuće brodova u isto vrijeme...

Privatni album

Kapetan Josip Radić: Ja nisam imao loših iskustava

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/ekstremisti-u-crvenom-moru-pogodili-norveski-tanker-na-meti-im-i-cetiri-splitska-broda-kontaktirali-smo-domace-brodare-1347198 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=994912604461daa8c257385d1804af000c41482b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ekstremisti+u+Crvenom+moru+pogodili+norve%C5%A1ki+tanker%2C+na+meti+im+i+%C4%8Detiri+splitska+broda.+Kontaktirali+smo+doma%C4%87e+brodare&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fekstremisti-u-crvenom-moru-pogodili-norveski-tanker-na-meti-im-i-cetiri-splitska-broda-kontaktirali-smo-domace-brodare-1347198 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fekstremisti-u-crvenom-moru-pogodili-norveski-tanker-na-meti-im-i-cetiri-splitska-broda-kontaktirali-smo-domace-brodare-1347198 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rekete hutija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetrekete hutija

Ekstremisti u Crvenom moru pogodili norveški tanker, na meti im i četiri splitska broda. Kontaktirali smo domaće brodare

Piše Damir Tolj
13. prosinca 2023. - 16:01
Ratoborni šijitski Huti iz Jemena tvrde kako raketiranjem trgovačkih brodova pružaju potporu Palestincima u ratu s Izraelom AFP

Nije šala, ratoborni šijitski Huti iz Jemena - pružajući tako potporu Palestincima u ratu s Izraelom, kako kažu - sada su krstarećom protubrodskom raketom pogodili norveški tanker oko 60 milja sjeverno od tjesnaca Bab al-Mandab, koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev.

Vijest je to koju s nelagodom čitaju hrvatski pomorci i kompanije, budući da tim vodama plove i njihovi brodovi.

Evo što kažu norveški brodovlasnici, odnosno Geir Belsnes, izvršni direktor tvrtke:

"Brod pod norveškom zastavom, MT ‘Strinda‘, čiji je disponentni vlasnik ‘Mowinckels Rederi‘, napadnut je u Crvenom moru 11. prosinca 2023. godine. Plovilo je pogođeno projektilom i zapalilo se. Srećom, nije bilo ozlijeđenih članova posade, koji su uspjeli ugasiti požar. Naš fokus je bio i ostaje sigurnost i dobrobi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:34