stdClass Object ( [id] => 1152692 [title] => CIjeli je život žrtva despotskih muškaraca: je li Ghislaine Maxwell žena koja plaća grijehe mrtvog čovjeka ili je zaista suradnica seksualnog predatora? [alias] => cijeli-je-zivot-zrtva-despotskih-muskaraca-je-li-ghislaine-maxwell-zena-koja-placa-grijehe-mrtvog-covjeka-ili-je-zaista-suradnica-seksualnog-predatora [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon dva tjedna čitanja optužbi i saslušanja svjedoka, tužiteljstvo je iznijelo sve što je imalo iznijeti na suđenju u New Yorku, na kojem se po osam točaka optužnice sudi Ghislaine Maxwell za organizaciju seksualne trgovine te za višegodišnje podvođenje malodobnica koje je seksualno zlostavljao njezin prijatelj, ljubavnik i suradnik Jeffrey Epstein, američki financijaš i multimilijunaš.

Kao što je poznato, Epstein je prije dvije godine, u dobi od 66 godina, u kolovozu 2019., počinio samoubojstvo u pritvoru, suočen s neviđenim seksualnim skandalom i optužbama na svoj račun, dok je Ghislaine uhićena u New Hampshireu u srpnju prošle godine, od kada se nalazi u istražnom zatvoru, gdje će za nekoliko dana napuniti 60 godina.

Nakon što je optužba rekla svoje i nakon što se Ghislaine Maxwell po svim točkama optužnice izjasnila nedužnom, obrana će, najavljeno je, pozvati 35 svjedoka koji će nastojati ovu ženu osloboditi krivnje. Obrana je zatražila od suda da neki od tih svjedoka ostanu anonimni budući da su četiri svjedokinje optužbe također svjedočile pod lažnim imenima, odnosno bez navođenja svoga punog identiteta. Hoće li sud dopustiti takav presedan, vidjet će se u nastavku suđenja.

Traženje krivca jer je pravi - mrtav?

Obrana je do sada, prije negoli je uopće izvela svoje svjedoke pred sutkinju Alison J. Nathan i porotu, tvrdila kako je, između ostaloga, čitavo suđenje Ghislaine Maxwell zapravo "nadomjesni postupak" budući da je pravi seksualni zločinac, Jeffrey Epstein, mrtav. Dio pravnih analitičara, premda priznaju kako su svjedokinje gotovo jednoglasno inkriminirale Ghislaine i proglasile je suučesnicom pokojnoga Epsteina, drži kako optužba nije ni blizu mogućnosti da Ghislaine Maxwell osudi na osamdeset godina, kolika je najveća moguća zapriječena kazna za zločin za koji je terete.

U prvom redu, drže ti analitičari, to je stoga što su neke navodne žrtve seksualnog zlostavljanja u trenutku navodnoga zločina bile dovoljno stare da odbiju sudjelovati u orgijama koje je navodno priređivala upravo Maxwell, a Epstein, koji je navodno imao golemi seksualni apetit pa se "morao seksati" triput dnevno, u tim orgijama igrao glavnu ulogu.

Također, dio svjedokinja obrana je u unakrsnom ispitivanju primorala i da priznaju da im je, premda su bile malodobne, imponiralo biti u društvu Jeffreyja Epsteina i njegovih prijatelja – a bilo je tu i vrlo delikatnih imena, od bivših američkih senatora Georgea Mitchella i Johna Glenna, glumca Kevina Spaceyja i violinista Itzhaka Perlmana do, primjerice, britanskog princa Andrewa koji je, istina, demantirao ikakvu umiješanost u "vruće igre" s djevojkama iz Epsteinove blizine.

No, princ nije pozvan da svjedoči, ali, a to je već znatno čudnije, nije pozvana ni Virginija Roberts Giuffre, iako su drugi svjedoci više puta spominjali njezino ime. Ona je, sjećamo se, optužila ne samo Epsteina i Maxwell, koju je opisala kao njegovu "madam", za seksualno zlostavljanje, već i princa Andrewa.

U privatnoj tužbi, koju je podnijela 2015., Giuffre je tvrdila da je bila jedna u nizu Epsteinovih "seksualnih robinja" te da su je on i njegovi partneri iskorištavali, odnosno silovali u vilama u New Yorku, Novom Meksiku, Palm Beachu na Floridi, u kući Maxwellove u Londonu i na Epsteinovu privatnom otoku Little Saint James na Karibima te da je "bila prisiljena na seksualne odnose s britanskim princem Andrewom dok je bila maloljetna". Neki analitičari slažu se s tezom obrane kako je Ghislaine Maxwell, premda ni blizu da je se smatra nevinašcem, u ovom postupku "žrtveno janje", čije ime, ali i život, ne vrijedi čuvati kao što se čuva ugled nekih muškaraca koji su itekako koristili seksualne usluge maloljetnica s kojima ih je ona upoznavala.

Jedno od pitanja koje se na marginama suđenja spominje jest i – zašto je uopće Ghislaine Maxwell sudjelovala u takvim stvarima? Je li njoj to trebalo radi novca ili radi nezdrave sklonosti da Epsteinu ispuni i bizarne seksualne želje za djevojkama znatno mlađima od nje?

Smrtonosni pad s jahte

Oni koji ponešto znaju o Ghislaine Maxwell tvrde da su oba razloga prisutna te kažu kako je Ghislaine čitav svoj život "žrtva dominantnih despotskih muškaraca", ciljajući pritom i na njezina oca Roberta Maxwella, novinskog tajkuna i evidentno nasilnog oca, koji se poginuo prije ravno trideset godina u i danas nerazjašnjenim okolnostima.

On je pao sa svoje jahte koja je nosila ime njegove miljenice, najmlađe od njegovo devetero djece, "Lady Ghislaine", u studenome 1991., kojom je plovio u blizini Kanarskih otoka i nestao.

Posada je tek sutradan oko 11 sati shvatila da gazde nema pa je njegovo golo tijelo pronađeno u moru nekoliko sati kasnije. Teoriju o samoubojstvu tajkuna podupire činjenica da je Maxwell poginuo samo nekoliko dana prije negoli je Swiss banci morao podnijeti račune o svom dugu od 57 milijuna funti, ali i činjenica da je Maxwell prvi put ikada u svome 68 godina dugom životu isplovio sam s posadom.

Uvijek je sa sobom vodio čitavu svitu prijatelja, žena i glamuroznih nikogovića koji su ga zabavljali. No, njegova udovica i većina onih koji su ga znali, u teoriju suicida nisu vjerovali, to "nije bilo u njegovoj prirodi", kako je rekla Elisabeth Maxwell.

Teoriju nesretnog slučaja pak u pitanje dovodi činjenica da u plućima pokojnika nije bilo vode, dakle, utapanje kao uzrok smrti otpada, a je li Robert Maxwell umro od srčanog udara dok je gol s palube pišao u more, posrnuo te preminuo prije negoli je u more upao, nije se moglo utvrditi. Konačno, teoriju ubojstva koju je od same Maxwellove smrti iznijela upravo tada 30-godišnja Ghislaine podupiru ozljede koje su uočene na njegovu tijelu i modrice u zoni torza, nadlaktica i lubanje. No, tko bi – i kako? – ubio Roberta Maxwella? I zašto bi ga ubio?

Samo nekoliko dana nakon njegove smrti, buknuo je nevjerojatan skandal koji je razotkrio da je taj čovjek doslovno opljačkao svoje namještenike, među njima i golem broj novinara i urednika njegovih tiskovina. Robert Maxwell, naime, opljačkao je mirovinske fondove svojih namještenika te prisvojio gotovo milijardu njihovih funti pa je mjesec dana nakon njegove smrti tvrtka Maxwell Communications Corporation proglasila bankrot.

Prevarant za kojim plaču Kohl, Major, Gorbačov...

No, dok su još stizali brzojavi sućuti zbog njegove smrti od Georgea W. Busha, Margaret Thatcher, Johna Majora, Helmuta Kohla, Mihaila Gorbačova i sličnih velikana, Rupert Murdoch, australsko-američki medijski magnat, vlasnik 800 tvrtki u više od 50 zemalja, rekao je: "Bio je užasan čovjek, apsolutni prevarant i šarlatan." Je li Robert Maxwell na neki način bio vezan za neku obavještajnu zajednicu?

O tome se spekuliralo te se navodilo i kako je radio za britansku, sovjetsku ili izraelsku tajnu službu. Nakon što je na njegovu sprovodu na Maslinskoj gori u Jeruzalemu, kojem je nazočio i Chaim Herzog, predsjednik te zemlje, te najmanje šest visokih časnika Mosada, premijer Yitzhak Shamir kazao kako se "ne može niti izgovoriti koliko je Robert Maxwell učinio za Izrael", kao mogući naručitelj ubojstva "detektiran" je - Mosad. Zašto bi Mosad ubio Maxwella?

Upravo da se spriječi povezanost Izraela sa skandalom koji je uslijedio, ustvrdili su teoretičari zavjera.

No, kako god, Robert Maxwell svoje je zaposlenike ostavio u golemim financijskim problemima, koje je i država Velika Britanija morala pomoći riješiti, a obitelj na stupu srama i bez nasljedstva. Jedino je Ghislaine Maxwell koliko-toliko ostala zaštićena zahvaljujući zakladi koju joj je otac osnovao u Lihtenštajnu i iz koje je godišnje dobivala 80 tisuća funti.

No, što je 80 tisuća funti za kćer tajkuna naviklu na raskoš? Sitnica.

Zato se Ghislaine, inače obrazovana žena s diplomom Oxforda, koja je prethodno radila u očevoj kompaniji, preselila u New York i tamo započela novi život, pokušavajući provesti razne poslovne inicijative, s ne baš velikim uspjehom.

Za razliku od biznisa, međutim, Ghislaine je odlično plivala u visokom društvu s jedne i s druge strane Atlantika. Prema Epsteinovu bivšem poslovnom partneru, Stevenu Hoffenbergu, upravo je Robert Maxwell upoznao svoju kćer s Epsteinom još u kasnim osamdesetima, no The Times je ustvrdio da je Maxwellova upoznala Epsteina početkom devedesetih na zabavi u New Yorku. U to vrijeme ona se navodno oporavljala od teškog raskida s grofom Gianfrancom Cicognom Mozzonijem, talijanskim bankarom koji će 2012. poginuti pilotirajući svojim zrakoplovom.

Maxwellova je, po svemu sudeći, imala s Epsteinom romantičnu vezu koja je trajala nekoliko godina tijekom devedesetih, nakon očeve smrti i nakon svoga preseljenja u Ameriku i s njime je ostala bliska desetljećima kasnije, i kao prijateljica i kao poslovna i, čini se, kriminalna suradnica.

Doista, za ženu koja je prvu polovicu života provela u laži koju je producirao njezin otac, nije nemoguće da je drugu polovicu svjesno odlučila provesti u drugoj vrsti laži, možda i naivno vjerujući da računi nikad neće doći na naplatu. No, kako god u finalu završi suđenje, pa čak i pod fantastičnom pretpostavkom da tužitelji u New Yorku ne uspiju dokazati njezinu krivnju, računi su stigli.

Život Ghislaine Maxwell nikad više neće biti ni približno sličan onome koji je – sa svim lažnim sjajem – vodila do sada. Uostalom, točno na Božić, 25. prosinca ove godine, ona će napuniti šezdeset godina i vremena za bilo kakav novi, pa ni sumnjivo glamurozan početak - nema...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rođendan u zatvoru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => rođendan u zatvoru 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-14 11:20:44 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => Eda Vujević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-20 08:57:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-12-20 08:57:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20265958.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20265962.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20265964.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20265948.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20265946.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/14\/20250856.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein","Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein","Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein
\n\u00a0","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1484","hd_20265958_1920.jpg":"1920x1080","k_20265958_1280.jpg":"1280x1280","k_20265958_1024.jpg":"1024x1024","k_20265958_640.jpg":"640x640","k_20265958_480.jpg":"480x480","k_20265958_340.jpg":"340x340","k_20265958_220.jpg":"220x220","o_20265958_1280.jpg":"1280x989","o_20265958_1024.jpg":"1024x791","o_20265958_640.jpg":"640x494","o_20265958_480.jpg":"480x371","o_20265958_340.jpg":"340x262","o_20265958_220.jpg":"220x170","h_20265958_1280.jpg":"1280x854","h_20265958_1024.jpg":"1024x683","h_20265958_640.jpg":"640x427","h_20265958_480.jpg":"480x320","h_20265958_340.jpg":"340x227","h_20265958_220.jpg":"220x147","pp_20265958_1280.jpg":"1006x1280","pp_20265958_1024.jpg":"805x1024","pp_20265958_640.jpg":"503x640","pp_20265958_480.jpg":"377x480","pp_20265958_340.jpg":"267x340","pp_20265958_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1483","hd_20265962_1920.jpg":"1920x1080","k_20265962_1280.jpg":"1280x1280","k_20265962_1024.jpg":"1024x1024","k_20265962_640.jpg":"640x640","k_20265962_480.jpg":"480x480","k_20265962_340.jpg":"340x340","k_20265962_220.jpg":"220x220","o_20265962_1280.jpg":"1280x988","o_20265962_1024.jpg":"1024x790","o_20265962_640.jpg":"640x494","o_20265962_480.jpg":"480x370","o_20265962_340.jpg":"340x262","o_20265962_220.jpg":"220x169","h_20265962_1280.jpg":"1280x854","h_20265962_1024.jpg":"1024x683","h_20265962_640.jpg":"640x427","h_20265962_480.jpg":"480x320","h_20265962_340.jpg":"340x227","h_20265962_220.jpg":"220x147","pp_20265962_1280.jpg":"1006x1280","pp_20265962_1024.jpg":"805x1024","pp_20265962_640.jpg":"503x640","pp_20265962_480.jpg":"377x480","pp_20265962_340.jpg":"267x340","pp_20265962_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1484","hd_20265964_1920.jpg":"1920x1080","k_20265964_1280.jpg":"1280x1280","k_20265964_1024.jpg":"1024x1024","k_20265964_640.jpg":"640x640","k_20265964_480.jpg":"480x480","k_20265964_340.jpg":"340x340","k_20265964_220.jpg":"220x220","o_20265964_1280.jpg":"1280x989","o_20265964_1024.jpg":"1024x791","o_20265964_640.jpg":"640x494","o_20265964_480.jpg":"480x371","o_20265964_340.jpg":"340x262","o_20265964_220.jpg":"220x170","h_20265964_1280.jpg":"1280x854","h_20265964_1024.jpg":"1024x683","h_20265964_640.jpg":"640x427","h_20265964_480.jpg":"480x320","h_20265964_340.jpg":"340x227","h_20265964_220.jpg":"220x147","pp_20265964_1280.jpg":"1006x1280","pp_20265964_1024.jpg":"805x1024","pp_20265964_640.jpg":"503x640","pp_20265964_480.jpg":"377x480","pp_20265964_340.jpg":"267x340","pp_20265964_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2485","hd_20265948_1920.jpg":"1920x1080","k_20265948_1280.jpg":"1280x1280","k_20265948_1024.jpg":"1024x1024","k_20265948_640.jpg":"640x640","k_20265948_480.jpg":"480x480","k_20265948_340.jpg":"340x340","k_20265948_220.jpg":"220x220","o_20265948_1280.jpg":"1280x1656","o_20265948_1024.jpg":"1024x1325","o_20265948_640.jpg":"640x828","o_20265948_480.jpg":"480x621","o_20265948_340.jpg":"340x440","o_20265948_220.jpg":"220x284","h_20265948_1280.jpg":"1280x854","h_20265948_1024.jpg":"1024x683","h_20265948_640.jpg":"640x427","h_20265948_480.jpg":"480x320","h_20265948_340.jpg":"340x227","h_20265948_220.jpg":"220x147","pp_20265948_1280.jpg":"1006x1280","pp_20265948_1024.jpg":"805x1024","pp_20265948_640.jpg":"503x640","pp_20265948_480.jpg":"377x480","pp_20265948_340.jpg":"267x340","pp_20265948_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1484","hd_20265946_1920.jpg":"1920x1080","k_20265946_1280.jpg":"1280x1280","k_20265946_1024.jpg":"1024x1024","k_20265946_640.jpg":"640x640","k_20265946_480.jpg":"480x480","k_20265946_340.jpg":"340x340","k_20265946_220.jpg":"220x220","o_20265946_1280.jpg":"1280x989","o_20265946_1024.jpg":"1024x791","o_20265946_640.jpg":"640x494","o_20265946_480.jpg":"480x371","o_20265946_340.jpg":"340x262","o_20265946_220.jpg":"220x170","h_20265946_1280.jpg":"1280x854","h_20265946_1024.jpg":"1024x683","h_20265946_640.jpg":"640x427","h_20265946_480.jpg":"480x320","h_20265946_340.jpg":"340x227","h_20265946_220.jpg":"220x147","pp_20265946_1280.jpg":"1006x1280","pp_20265946_1024.jpg":"805x1024","pp_20265946_640.jpg":"503x640","pp_20265946_480.jpg":"377x480","pp_20265946_340.jpg":"267x340","pp_20265946_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x767","hd_20250856_1920.jpg":"1920x1080","k_20250856_1280.jpg":"1280x1280","k_20250856_1024.jpg":"1024x1024","k_20250856_640.jpg":"640x640","k_20250856_480.jpg":"480x480","k_20250856_340.jpg":"340x340","k_20250856_220.jpg":"220x220","o_20250856_1280.jpg":"1280x958","o_20250856_1024.jpg":"1024x767","o_20250856_640.jpg":"640x479","o_20250856_480.jpg":"480x359","o_20250856_340.jpg":"340x254","o_20250856_220.jpg":"220x164","h_20250856_1280.jpg":"1280x854","h_20250856_1024.jpg":"1024x683","h_20250856_640.jpg":"640x427","h_20250856_480.jpg":"480x320","h_20250856_340.jpg":"340x227","h_20250856_220.jpg":"220x147","pp_20250856_1280.jpg":"1006x1280","pp_20250856_1024.jpg":"805x1024","pp_20250856_640.jpg":"503x640","pp_20250856_480.jpg":"377x480","pp_20250856_340.jpg":"267x340","pp_20250856_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7830715 Threads: 3 Questions: 1575359190 Slow queries: 4807117 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111880901 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/cijeli-je-zivot-zrtva-despotskih-muskaraca-je-li-ghislaine-maxwell-zena-koja-placa-grijehe-mrtvog-covjeka-ili-je-zaista-suradnica-seksualnog-predatora-1152692 [printLink] => /vijesti/svijet/cijeli-je-zivot-zrtva-despotskih-muskaraca-je-li-ghislaine-maxwell-zena-koja-placa-grijehe-mrtvog-covjeka-ili-je-zaista-suradnica-seksualnog-predatora-1152692?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 610391 [name] => ghislaine maxwell [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-13 21:32:14 [main_article_id] => 0 [alias] => ghislaine-maxwell [link] => /tag/ghislaine-maxwell ) [1] => stdClass Object ( [id] => 479903 [name] => Jeffrey Epstein [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jeffrey-epstein [link] => /tag/jeffrey-epstein ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rođendan u zatvoru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => CIjeli je život žrtva despotskih muškaraca: je li Ghislaine Maxwell žena koja plaća grijehe mrtvog čovjeka ili je zaista suradnica seksualnog predatora? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20265958.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20265958.jpg [title] => Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20265962.jpg [title] => Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20265964.jpg [title] => Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein
 
AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20265948.jpg [title] => AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20265946.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/14/20250856.jpg [title] => AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon dva tjedna čitanja optužbi i saslušanja svjedoka, tužiteljstvo je iznijelo sve što je imalo iznijeti na suđenju u New Yorku, na kojem se po osam točaka optužnice sudi Ghislaine Maxwell za organizaciju seksualne trgovine te za višegodišnje podvođenje malodobnica koje je seksualno zlostavljao njezin prijatelj, ljubavnik i suradnik Jeffrey Epstein, američki financijaš i multimilijunaš.

Kao što je poznato, Epstein je prije dvije godine, u dobi od 66 godina, u kolovozu 2019., počinio samoubojstvo u pritvoru, suočen s neviđenim seksualnim skandalom i optužbama na svoj račun, dok je Ghislaine uhićena u New Hampshireu u srpnju prošle godine, od kada se nalazi u istražnom zatvoru, gdje će za nekoliko dana napuniti 60 godina.

Nakon što je optužba rekla svoje i nakon što se Ghislaine Maxwell po svim točkama optužnice izjasnila nedužnom, obrana će, najavljeno je, pozvati 35 svjedoka koji će nastojati ovu ženu osloboditi krivnje. Obrana je zatražila od suda da neki od tih svjedoka ostanu anonimni budući da su četiri svjedokinje optužbe također svjedočile pod lažnim imenima, odnosno bez navođenja svoga punog identiteta. Hoće li sud dopustiti takav presedan, vidjet će se u nastavku suđenja.

Traženje krivca jer je pravi - mrtav?

Obrana je do sada, prije negoli je uopće izvela svoje svjedoke pred sutkinju Alison J. Nathan i porotu, tvrdila kako je, između ostaloga, čitavo suđenje Ghislaine Maxwell zapravo "nadomjesni postupak" budući da je pravi seksualni zločinac, Jeffrey Epstein, mrtav. Dio pravnih analitičara, premda priznaju kako su svjedokinje gotovo jednoglasno inkriminirale Ghislaine i proglasile je suučesnicom pokojnoga Epsteina, drži kako optužba nije ni blizu mogućnosti da Ghislaine Maxwell osudi na osamdeset godina, kolika je najveća moguća zapriječena kazna za zločin za koji je terete.

U prvom redu, drže ti analitičari, to je stoga što su neke navodne žrtve seksualnog zlostavljanja u trenutku navodnoga zločina bile dovoljno stare da odbiju sudjelovati u orgijama koje je navodno priređivala upravo Maxwell, a Epstein, koji je navodno imao golemi seksualni apetit pa se "morao seksati" triput dnevno, u tim orgijama igrao glavnu ulogu.

Također, dio svjedokinja obrana je u unakrsnom ispitivanju primorala i da priznaju da im je, premda su bile malodobne, imponiralo biti u društvu Jeffreyja Epsteina i njegovih prijatelja – a bilo je tu i vrlo delikatnih imena, od bivših američkih senatora Georgea Mitchella i Johna Glenna, glumca Kevina Spaceyja i violinista Itzhaka Perlmana do, primjerice, britanskog princa Andrewa koji je, istina, demantirao ikakvu umiješanost u "vruće igre" s djevojkama iz Epsteinove blizine.

No, princ nije pozvan da svjedoči, ali, a to je već znatno čudnije, nije pozvana ni Virginija Roberts Giuffre, iako su drugi svjedoci više puta spominjali njezino ime. Ona je, sjećamo se, optužila ne samo Epsteina i Maxwell, koju je opisala kao njegovu "madam", za seksualno zlostavljanje, već i princa Andrewa.

U privatnoj tužbi, koju je podnijela 2015., Giuffre je tvrdila da je bila jedna u nizu Epsteinovih "seksualnih robinja" te da su je on i njegovi partneri iskorištavali, odnosno silovali u vilama u New Yorku, Novom Meksiku, Palm Beachu na Floridi, u kući Maxwellove u Londonu i na Epsteinovu privatnom otoku Little Saint James na Karibima te da je "bila prisiljena na seksualne odnose s britanskim princem Andrewom dok je bila maloljetna". Neki analitičari slažu se s tezom obrane kako je Ghislaine Maxwell, premda ni blizu da je se smatra nevinašcem, u ovom postupku "žrtveno janje", čije ime, ali i život, ne vrijedi čuvati kao što se čuva ugled nekih muškaraca koji su itekako koristili seksualne usluge maloljetnica s kojima ih je ona upoznavala.

Jedno od pitanja koje se na marginama suđenja spominje jest i – zašto je uopće Ghislaine Maxwell sudjelovala u takvim stvarima? Je li njoj to trebalo radi novca ili radi nezdrave sklonosti da Epsteinu ispuni i bizarne seksualne želje za djevojkama znatno mlađima od nje?

Smrtonosni pad s jahte

Oni koji ponešto znaju o Ghislaine Maxwell tvrde da su oba razloga prisutna te kažu kako je Ghislaine čitav svoj život "žrtva dominantnih despotskih muškaraca", ciljajući pritom i na njezina oca Roberta Maxwella, novinskog tajkuna i evidentno nasilnog oca, koji se poginuo prije ravno trideset godina u i danas nerazjašnjenim okolnostima.

On je pao sa svoje jahte koja je nosila ime njegove miljenice, najmlađe od njegovo devetero djece, "Lady Ghislaine", u studenome 1991., kojom je plovio u blizini Kanarskih otoka i nestao.

Posada je tek sutradan oko 11 sati shvatila da gazde nema pa je njegovo golo tijelo pronađeno u moru nekoliko sati kasnije. Teoriju o samoubojstvu tajkuna podupire činjenica da je Maxwell poginuo samo nekoliko dana prije negoli je Swiss banci morao podnijeti račune o svom dugu od 57 milijuna funti, ali i činjenica da je Maxwell prvi put ikada u svome 68 godina dugom životu isplovio sam s posadom.

Uvijek je sa sobom vodio čitavu svitu prijatelja, žena i glamuroznih nikogovića koji su ga zabavljali. No, njegova udovica i većina onih koji su ga znali, u teoriju suicida nisu vjerovali, to "nije bilo u njegovoj prirodi", kako je rekla Elisabeth Maxwell.

Teoriju nesretnog slučaja pak u pitanje dovodi činjenica da u plućima pokojnika nije bilo vode, dakle, utapanje kao uzrok smrti otpada, a je li Robert Maxwell umro od srčanog udara dok je gol s palube pišao u more, posrnuo te preminuo prije negoli je u more upao, nije se moglo utvrditi. Konačno, teoriju ubojstva koju je od same Maxwellove smrti iznijela upravo tada 30-godišnja Ghislaine podupiru ozljede koje su uočene na njegovu tijelu i modrice u zoni torza, nadlaktica i lubanje. No, tko bi – i kako? – ubio Roberta Maxwella? I zašto bi ga ubio?

Samo nekoliko dana nakon njegove smrti, buknuo je nevjerojatan skandal koji je razotkrio da je taj čovjek doslovno opljačkao svoje namještenike, među njima i golem broj novinara i urednika njegovih tiskovina. Robert Maxwell, naime, opljačkao je mirovinske fondove svojih namještenika te prisvojio gotovo milijardu njihovih funti pa je mjesec dana nakon njegove smrti tvrtka Maxwell Communications Corporation proglasila bankrot.

Prevarant za kojim plaču Kohl, Major, Gorbačov...

No, dok su još stizali brzojavi sućuti zbog njegove smrti od Georgea W. Busha, Margaret Thatcher, Johna Majora, Helmuta Kohla, Mihaila Gorbačova i sličnih velikana, Rupert Murdoch, australsko-američki medijski magnat, vlasnik 800 tvrtki u više od 50 zemalja, rekao je: "Bio je užasan čovjek, apsolutni prevarant i šarlatan." Je li Robert Maxwell na neki način bio vezan za neku obavještajnu zajednicu?

O tome se spekuliralo te se navodilo i kako je radio za britansku, sovjetsku ili izraelsku tajnu službu. Nakon što je na njegovu sprovodu na Maslinskoj gori u Jeruzalemu, kojem je nazočio i Chaim Herzog, predsjednik te zemlje, te najmanje šest visokih časnika Mosada, premijer Yitzhak Shamir kazao kako se "ne može niti izgovoriti koliko je Robert Maxwell učinio za Izrael", kao mogući naručitelj ubojstva "detektiran" je - Mosad. Zašto bi Mosad ubio Maxwella?

Upravo da se spriječi povezanost Izraela sa skandalom koji je uslijedio, ustvrdili su teoretičari zavjera.

No, kako god, Robert Maxwell svoje je zaposlenike ostavio u golemim financijskim problemima, koje je i država Velika Britanija morala pomoći riješiti, a obitelj na stupu srama i bez nasljedstva. Jedino je Ghislaine Maxwell koliko-toliko ostala zaštićena zahvaljujući zakladi koju joj je otac osnovao u Lihtenštajnu i iz koje je godišnje dobivala 80 tisuća funti.

No, što je 80 tisuća funti za kćer tajkuna naviklu na raskoš? Sitnica.

Zato se Ghislaine, inače obrazovana žena s diplomom Oxforda, koja je prethodno radila u očevoj kompaniji, preselila u New York i tamo započela novi život, pokušavajući provesti razne poslovne inicijative, s ne baš velikim uspjehom.

Za razliku od biznisa, međutim, Ghislaine je odlično plivala u visokom društvu s jedne i s druge strane Atlantika. Prema Epsteinovu bivšem poslovnom partneru, Stevenu Hoffenbergu, upravo je Robert Maxwell upoznao svoju kćer s Epsteinom još u kasnim osamdesetima, no The Times je ustvrdio da je Maxwellova upoznala Epsteina početkom devedesetih na zabavi u New Yorku. U to vrijeme ona se navodno oporavljala od teškog raskida s grofom Gianfrancom Cicognom Mozzonijem, talijanskim bankarom koji će 2012. poginuti pilotirajući svojim zrakoplovom.

Maxwellova je, po svemu sudeći, imala s Epsteinom romantičnu vezu koja je trajala nekoliko godina tijekom devedesetih, nakon očeve smrti i nakon svoga preseljenja u Ameriku i s njime je ostala bliska desetljećima kasnije, i kao prijateljica i kao poslovna i, čini se, kriminalna suradnica.

Doista, za ženu koja je prvu polovicu života provela u laži koju je producirao njezin otac, nije nemoguće da je drugu polovicu svjesno odlučila provesti u drugoj vrsti laži, možda i naivno vjerujući da računi nikad neće doći na naplatu. No, kako god u finalu završi suđenje, pa čak i pod fantastičnom pretpostavkom da tužitelji u New Yorku ne uspiju dokazati njezinu krivnju, računi su stigli.

Život Ghislaine Maxwell nikad više neće biti ni približno sličan onome koji je – sa svim lažnim sjajem – vodila do sada. Uostalom, točno na Božić, 25. prosinca ove godine, ona će napuniti šezdeset godina i vremena za bilo kakav novi, pa ni sumnjivo glamurozan početak - nema...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein
AFP
Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein
AFP
Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein
 
AFP
AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/cijeli-je-zivot-zrtva-despotskih-muskaraca-je-li-ghislaine-maxwell-zena-koja-placa-grijehe-mrtvog-covjeka-ili-je-zaista-suradnica-seksualnog-predatora-1152692 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e8d7397faf8fa6dfcb4244260ee480c1f6e6d8c5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=CIjeli+je+%C5%BEivot+%C5%BErtva+despotskih+mu%C5%A1karaca%3A+je+li+Ghislaine+Maxwell+%C5%BEena+koja+pla%C4%87a+grijehe+mrtvog+%C4%8Dovjeka+ili+je+zaista+suradnica+seksualnog+predatora%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fcijeli-je-zivot-zrtva-despotskih-muskaraca-je-li-ghislaine-maxwell-zena-koja-placa-grijehe-mrtvog-covjeka-ili-je-zaista-suradnica-seksualnog-predatora-1152692 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fcijeli-je-zivot-zrtva-despotskih-muskaraca-je-li-ghislaine-maxwell-zena-koja-placa-grijehe-mrtvog-covjeka-ili-je-zaista-suradnica-seksualnog-predatora-1152692 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => rođendan u zatvoru [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetrođendan u zatvoru

CIjeli je život žrtva despotskih muškaraca: je li Ghislaine Maxwell žena koja plaća grijehe mrtvog čovjeka ili je zaista suradnica seksualnog predatora?

Piše Eda Vujević
20. prosinca 2021. - 09:57

Nakon dva tjedna čitanja optužbi i saslušanja svjedoka, tužiteljstvo je iznijelo sve što je imalo iznijeti na suđenju u New Yorku, na kojem se po osam točaka optužnice sudi Ghislaine Maxwell za organizaciju seksualne trgovine te za višegodišnje podvođenje malodobnica koje je seksualno zlostavljao njezin prijatelj, ljubavnik i suradnik Jeffrey Epstein, američki financijaš i multimilijunaš.

Kao što je poznato, Epstein je prije dvije godine, u dobi od 66 godina, u kolovozu 2019., počinio samoubojstvo u pritvoru, suočen s neviđenim seksualnim skandalom i optužbama na svoj račun, dok je Ghislaine uhićena u New Hampshireu u srpnju prošle godine, od kada se nalazi u istražnom zatvoru, gdje će za nekoliko dana napuniti 60 godina.

Nakon što je optužba rekla svoje i nakon št...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 00:27