stdClass Object ( [id] => 1340765 [title] => Bidenovo ‘što na umu, to na drumu‘ otkriva i ono što njegovi savjetnici nipošto ne bi htjeli: ‘A onda gasi vatru...‘ [alias] => bidenovo-sto-na-umu-to-na-drumu-otkriva-i-ono-sto-njegovi-savjetnici-niposto-ne-bi-htjeli-a-onda-gasi-vatru [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Američki predsjednik Joe Biden poznat je po svojim opuštenim, neplanskim komentarima. Mnogi od njih bili su nevažni gafovi i nespretnosti, no neki, koji su zvučali vrlo iskreno po maksimi "što na umu, to na drumu", izazvali su veliku buru u diplomatskim odnosima.

Otkako je postao predsjednik, Biden je tako više puta otkrio svoje unutarnje razmišljanje o osjetljivim pitanjima diplomacije i nacionalne sigurnosti, govorio je o temama o kojima njegovi savjetnici pokušavaju održati strogu disciplinu (ne)slanja osjetljivih poruka. Rijetko je zapravo proturječio službenoj politici, ali njegovi komentari daju promatračima uvid u skrivene brige koje postoje u odnosima njegove administracije s Tajvanom, Saudijskom Arabijom, Rusijom, Sjevernom Irskom ili Kinom.

U ovih pet pitanja predsjednik Biden bio je hrabriji i manje diplomatski nastrojen nego što se to sviđa njegovim suradnicima, koji su hitro nakon predsjednikovih izjava morali gasiti vatru i peglati odnose.

Zadnja je takva situacija, kako podsjeća ugledni portal Politico, kad je kineskog lidera Xija Jinpinga opet nazvao diktatorom.

---

image

Američki predsjednik u društvu s kineskim liderom Xijem Jinpingom 

AFP
---

1. Kineski diktator 

SAD dugo kritizira stanje ljudskih prava u Kini, osuđujući kako Peking tretira etničke manjine u Tibetu i Xinjiangu. Također su se zalagali za demokraciju u Hong Kongu i osudili nasilno gušenje mirnih prosvjeda na Trgu Tiananmen 1989., kao i zatvaranje disidenata u Kini. State Department identificira Kinu kao autoritarnu zemlju. Međutim, Bijela kuća iznimno rijetko, gotovo nikad, ne govori izravno o pojedinim kineskim liderima kao o autokratima. To se promijenilo u lipnju, kad je Biden neočekivano Xija nazvao diktatorom. Biden je tada rekao da je "razlog zašto se Xi Jinping jako uzrujao kad je SAD srušio špijunski balon s dva sanduka puna špijunske opreme to što on nije znao da je tamo, a to je velika sramota za diktatore da ne znaju što se zbiva".

Peking je odmah uzvratio, uloživši službeni prosvjed i zaoštravajući ionako narušene odnose između dvije zemlje. Biden je potom pokušao umanjiti značenje svoga komentara rekavši na konferenciji za novinare s indijskim premijerom kasnije tog tjedna da očekuje susret s Xijem u bliskoj budućnosti i da ne misli da je incident "imao stvarne posljedice".

No prošlog je tjedna opet, nakon što se sastao s kineskim predsjednikom u San Franciscu, ponovio svoje prijašnje kritike. Bidenovi komentari uslijedili su neposredno nakon što je pohvalio napredak postignut tijekom razgovora s Xijem, opisujući ih kao "neke od najkonstruktivnijih i najproduktivnijih rasprava koje smo imali".

"Nakon današnjeg dana, biste li predsjednika Xija i dalje nazivali diktatorom?" upitao je novinar CNN-a Bidena.

"Pa, vidite, on to je. Mislim, on je diktator u smislu da je tip koji vodi zemlju koja je komunistička zemlja i koja se temelji na potpuno drugačijem obliku vlasti od našeg", odgovorio je Biden, na što se državni tajnik Antony Blinken primjetno trgnuo. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova brzo je ponovno osudilo Bidenove izjave, a glasnogovornik je rekao novinarima da je "ovakav govor krajnje pogrešan te da je neodgovorna politička manipulacija".

---

image

‘Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti‘, uzviknuo je Biden

AFP
---

2.  Putin ‘ne može ostati na vlasti‘

U ruskom napadu na Ukrajinu situacija je jasna, SAD u svakom pogledu podržava i pomaže Ukrajinu. Ipak, Bijela kuća ne poziva na promjenu režima u Rusiji, niti otvoreno govori o pružanju materijalne potpore ruskim oporbenim aktivistima. Bidenov govor u ožujku 2022. uzburkao je diplomatsko more i dao naslutiti kako se takav pristup mijenja. Mjesec dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Biden je posjetio Poljsku i održao snažan govor obećavši podršku Zapada Ukrajini. No u tom je govoru Biden kazao da rat neće rezultirati ruskom pobjedom, uzviknuvši pritom: "Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti", misleći na Putina. Bijela kuća brzo je objasnila da Biden nije pozivao na promjenu režima, nego je mislio da Putinu ne bi trebalo dopustiti da vlada regijom.

Reakcija Moskve i drugih svjetskih čelnika bila je brza. Glasnogovornik Kremlja rekao je Reutersu da "to nije na Bidenu da odlučuje" jer "predsjednika Rusije biraju Rusi". I neki su se američki saveznici distancirali. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je "kako ne bi upotrijebio ovu vrstu formulacije jer nastavlja razgovarati s predsjednikom Putinom".

---

image
AFP
---

3. Biden obećava da će braniti Tajvan

Službeno, Bidenova administracija nastavila je američku politiku "strateške dvosmislenosti" prema Tajvanu, što znači da SAD nije definitivno izjavio hoće li intervenirati kako bi obranio otok u slučaju kineske invazije. Ali u raznim trenucima tijekom svoga predsjedništva Biden je nedvosmisleno obećao da će braniti Tajvan ako Kina izvrši invaziju i pokuša ga silom integrirati. U svibnju i rujnu 2022. Biden je obećao da će SAD braniti Tajvan, nakon čega je Kina upozorila da Bidenovi komentari odašilju "ozbiljno pogrešan signal tajvanskim separatističkim snagama za neovisnost".

Dok SAD zauzima sve agresivniji ton prema Kini i opskrbljuje Tajvan oružjem, još uvijek službeno priznaju vladu u Pekingu kao legitimnu vladu nad cijelom Kinom, uključujući Tajvan.

4. ‘Za***avaju‘ li se Britanci oko Sjeverne Irske 

SAD je bio jedan od najvažnijih sugovornika između Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i sjevernoirskih skupina dok su sve strane nastojale okončati razdoblje nasilja u Sjevernoj Irskoj. Godine 1998. specijalni izaslanik SAD-a George Mitchell pomogao je u postizanju sporazuma na Veliki petak, kojim je službeno okončan sukob između katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj, a predsjednik Bill Clinton uložio je ogroman politički i diplomatski kapital da postigne mirovni sporazum.

---

image
AFP
---

SAD i dalje ima posebnog izaslanika koji se bavi pitanjima u vezi sa Sjevernom Irskom. Čak i dok su napetosti rasle nakon Brexita, SAD je nastojao održati mir i podupirao napore da se pregovara o sporazumu o Brexitu koji neće ponovno rasplamsati napetosti u Irskoj.

Kada je Biden posjetio Republiku Irsku i Sjevernu Irsku u travnju kako bi obilježio 25. godišnjicu sporazuma Velikog petka, to je isticano kao povratak kući za predsjednika koji slavi svoje irske korijene i kao potvrda predanosti SAD-a održavanju mira. Biden je rekao lokalnim čelnicima u Belfastu da "neprijatelji mira neće pobijediti" i da "demokracija treba prvake", pozivajući ih da ožive podjelu vlasti u svjetlu političkog zastoja. No mjesec dana kasnije Biden je rekao pristašama na prikupljanju donacija u New Yorku da je također posjetio Belfast "kako bi se uvjerio da se Britanci nisu zajebavali i da Sjeverna Irska nije odstupila od svojih obveza".

Shailesh Vara, konzervativni zastupnik koji je kratko bio tajnik Sjeverne Irske, nazvao je "dubokim žaljenjem što predsjednik Biden mora koristiti takav jezik kako bi povećao svoje šanse za ponovni izbor u SAD-u".

---

image
AFP
---

5. Prozvao saudijskog prijestolonasljednika za ubojstvo Khashoggija

Saudijska Arabija je od 1993. ključni saveznik SAD-a na Bliskom istoku i dopušta im da grade vojne baze na svojem teritoriju, opskrbljujući ih sirovom naftom i zajedno se boreći za oslobađanje Kuvajta nakon iračke invazije na zemlju u Perzijskom zaljevu 1990. godine.

Međutim, kako bi održao taj odnos, SAD je morao zažmiriti na jedno oko na loše stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, na tretman žena, kao i na njihovu podršku terorizmu. Tijekom svoje predsjedničke kampanje 2019. i 2020. Biden je osudio ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kolumnista The Washington Posta i kritičara saudijske monarhije, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Na demokratskim predizborima u studenom 2019. Biden je rekao da će Saudijci "platiti cijenu" za Khashoggijevu smrt.

"Jasno bih rekao da im zapravo nećemo prodati više oružja. Zapravo smo ih htjeli natjerati da plate cijenu i učiniti ih izopćenicima kakvi jesu", rekao je Biden.

Kad je postao predsjednik, Biden i njegovi suradnici smanjili su svoje neprijateljstvo prema Rijadu. Administracija je objavila izvješće američkih obavještajnih službi u kojem stoji da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman odobrio operaciju ubojstva Khashoggija, koji je bio stanovnik SAD-a, no u veljači 2021. administracija je rekla da neće kazniti bin Salmana. A u ljeto 2022., kad su cijene nafte skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je naštetilo potrošačima i predsjednikovim izbornim anketama, Biden je posjetio Saudijsku Arabiju i sastao se s prijestolonasljednikom. Kasnije te godine, Bidenova administracija odlučila je da prijestolonasljednik ima imunitet od tužbe protiv njega i drugih zbog njihove uloge u ubojstvu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gafovi predsjednika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => gafovi predsjednika 2 0 8665 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-20 12:30:33 [created_by] => 3094 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-21 08:25:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-21 08:25:15 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Bidenovo 'što na umu, to na drumu' otkriva i ono što njegovi savjetnici nipošto ne bi htjeli: 'A onda gasi vatru...' page_title=Bidenovo 'što na umu, to na drumu' otkriva i ono što njegovi savjetnici nipošto ne bi htjeli: 'A onda gasi vatru...' [metakey] => Joe Biden, gafovi, izbori, Amerika, Bijela kuća, Kina, Tajvan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/20\/26088326.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/26061387.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/26090398.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/26090412.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/26090413.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/26090414.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/26088482.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","Roberto Schmidt\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Neki Bidenovi komentari izazvali su veliku buru u diplomatskim odnosima<\/p>","

Ameri\u010dki predsjednik u dru\u0161tvu s kineskim liderom Xijem Jinpingom\u00a0<\/p>","","

\u2018Zaboga, ovaj \u010dovjek ne mo\u017ee ostati na vlasti\u2018, uzviknuo je Biden<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26088326_1920.jpg":"1920x1080","k_26088326_1280.jpg":"1280x1280","k_26088326_1024.jpg":"1024x1024","k_26088326_640.jpg":"640x640","k_26088326_480.jpg":"480x480","k_26088326_340.jpg":"340x340","k_26088326_220.jpg":"220x220","o_26088326_1280.jpg":"1280x853","o_26088326_1024.jpg":"1024x682","o_26088326_640.jpg":"640x426","o_26088326_480.jpg":"480x320","o_26088326_340.jpg":"340x226","o_26088326_220.jpg":"220x146","h_26088326_1280.jpg":"1280x854","h_26088326_1024.jpg":"1024x683","h_26088326_640.jpg":"640x427","h_26088326_480.jpg":"480x320","h_26088326_340.jpg":"340x227","h_26088326_220.jpg":"220x147","pp_26088326_1280.jpg":"1280x1628","pp_26088326_1024.jpg":"1024x1303","pp_26088326_640.jpg":"640x814","pp_26088326_480.jpg":"480x611","pp_26088326_340.jpg":"340x432","pp_26088326_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26061387_1920.jpg":"1920x1080","k_26061387_1280.jpg":"1280x1280","k_26061387_1024.jpg":"1024x1024","k_26061387_640.jpg":"640x640","k_26061387_480.jpg":"480x480","k_26061387_340.jpg":"340x340","k_26061387_220.jpg":"220x220","o_26061387_1280.jpg":"1280x853","o_26061387_1024.jpg":"1024x682","o_26061387_640.jpg":"640x426","o_26061387_480.jpg":"480x320","o_26061387_340.jpg":"340x226","o_26061387_220.jpg":"220x146","h_26061387_1280.jpg":"1280x854","h_26061387_1024.jpg":"1024x683","h_26061387_640.jpg":"640x427","h_26061387_480.jpg":"480x320","h_26061387_340.jpg":"340x227","h_26061387_220.jpg":"220x147","pp_26061387_1280.jpg":"1280x1628","pp_26061387_1024.jpg":"1024x1303","pp_26061387_640.jpg":"640x814","pp_26061387_480.jpg":"480x611","pp_26061387_340.jpg":"340x432","pp_26061387_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_26090398_1920.jpg":"1920x1080","k_26090398_1280.jpg":"1280x1280","k_26090398_1024.jpg":"1024x1024","k_26090398_640.jpg":"640x640","k_26090398_480.jpg":"480x480","k_26090398_340.jpg":"340x340","k_26090398_220.jpg":"220x220","o_26090398_1280.jpg":"1280x852","o_26090398_1024.jpg":"1024x682","o_26090398_640.jpg":"640x426","o_26090398_480.jpg":"480x319","o_26090398_340.jpg":"340x226","o_26090398_220.jpg":"220x146","h_26090398_1280.jpg":"1280x854","h_26090398_1024.jpg":"1024x683","h_26090398_640.jpg":"640x427","h_26090398_480.jpg":"480x320","h_26090398_340.jpg":"340x227","h_26090398_220.jpg":"220x147","pp_26090398_1280.jpg":"1280x1628","pp_26090398_1024.jpg":"1024x1303","pp_26090398_640.jpg":"640x814","pp_26090398_480.jpg":"480x611","pp_26090398_340.jpg":"340x432","pp_26090398_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_26090412_1920.jpg":"1920x1080","k_26090412_1280.jpg":"1280x1280","k_26090412_1024.jpg":"1024x1024","k_26090412_640.jpg":"640x640","k_26090412_480.jpg":"480x480","k_26090412_340.jpg":"340x340","k_26090412_220.jpg":"220x220","o_26090412_1280.jpg":"1280x853","o_26090412_1024.jpg":"1024x683","o_26090412_640.jpg":"640x426","o_26090412_480.jpg":"480x320","o_26090412_340.jpg":"340x226","o_26090412_220.jpg":"220x146","h_26090412_1280.jpg":"1280x854","h_26090412_1024.jpg":"1024x683","h_26090412_640.jpg":"640x427","h_26090412_480.jpg":"480x320","h_26090412_340.jpg":"340x227","h_26090412_220.jpg":"220x147","pp_26090412_1280.jpg":"1280x1628","pp_26090412_1024.jpg":"1024x1303","pp_26090412_640.jpg":"640x814","pp_26090412_480.jpg":"480x611","pp_26090412_340.jpg":"340x432","pp_26090412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x671","hd_26090413_1920.jpg":"1920x1080","k_26090413_1280.jpg":"1280x1280","k_26090413_1024.jpg":"1024x1024","k_26090413_640.jpg":"640x640","k_26090413_480.jpg":"480x480","k_26090413_340.jpg":"340x340","k_26090413_220.jpg":"220x220","o_26090413_1280.jpg":"1280x838","o_26090413_1024.jpg":"1024x671","o_26090413_640.jpg":"640x419","o_26090413_480.jpg":"480x314","o_26090413_340.jpg":"340x222","o_26090413_220.jpg":"220x144","h_26090413_1280.jpg":"1280x854","h_26090413_1024.jpg":"1024x683","h_26090413_640.jpg":"640x427","h_26090413_480.jpg":"480x320","h_26090413_340.jpg":"340x227","h_26090413_220.jpg":"220x147","pp_26090413_1280.jpg":"1280x1628","pp_26090413_1024.jpg":"1024x1303","pp_26090413_640.jpg":"640x814","pp_26090413_480.jpg":"480x611","pp_26090413_340.jpg":"340x432","pp_26090413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x640","hd_26090414_1920.jpg":"1920x1080","k_26090414_1280.jpg":"1280x1280","k_26090414_1024.jpg":"1024x1024","k_26090414_640.jpg":"640x640","k_26090414_480.jpg":"480x480","k_26090414_340.jpg":"340x340","k_26090414_220.jpg":"220x220","o_26090414_1280.jpg":"1280x800","o_26090414_1024.jpg":"1024x640","o_26090414_640.jpg":"640x400","o_26090414_480.jpg":"480x300","o_26090414_340.jpg":"340x212","o_26090414_220.jpg":"220x137","h_26090414_1280.jpg":"1280x854","h_26090414_1024.jpg":"1024x683","h_26090414_640.jpg":"640x427","h_26090414_480.jpg":"480x320","h_26090414_340.jpg":"340x227","h_26090414_220.jpg":"220x147","pp_26090414_1280.jpg":"1280x1628","pp_26090414_1024.jpg":"1024x1303","pp_26090414_640.jpg":"640x814","pp_26090414_480.jpg":"480x611","pp_26090414_340.jpg":"340x432","pp_26090414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_26088482_1920.jpg":"1920x1080","k_26088482_1280.jpg":"1280x1280","k_26088482_1024.jpg":"1024x1024","k_26088482_640.jpg":"640x640","k_26088482_480.jpg":"480x480","k_26088482_340.jpg":"340x340","k_26088482_220.jpg":"220x220","o_26088482_1280.jpg":"1280x851","o_26088482_1024.jpg":"1024x681","o_26088482_640.jpg":"640x425","o_26088482_480.jpg":"480x319","o_26088482_340.jpg":"340x226","o_26088482_220.jpg":"220x146","h_26088482_1280.jpg":"1280x854","h_26088482_1024.jpg":"1024x683","h_26088482_640.jpg":"640x427","h_26088482_480.jpg":"480x320","h_26088482_340.jpg":"340x227","h_26088482_220.jpg":"220x147","pp_26088482_1280.jpg":"1280x1628","pp_26088482_1024.jpg":"1024x1303","pp_26088482_640.jpg":"640x814","pp_26088482_480.jpg":"480x611","pp_26088482_340.jpg":"340x432","pp_26088482_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7281186 Threads: 5 Questions: 1518427073 Slow queries: 4615269 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110322259 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/bidenovo-sto-na-umu-to-na-drumu-otkriva-i-ono-sto-njegovi-savjetnici-niposto-ne-bi-htjeli-a-onda-gasi-vatru-1340765 [printLink] => /vijesti/svijet/bidenovo-sto-na-umu-to-na-drumu-otkriva-i-ono-sto-njegovi-savjetnici-niposto-ne-bi-htjeli-a-onda-gasi-vatru-1340765?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 236577 [name] => joe biden [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => joe-biden [link] => /tag/joe-biden ) [1] => stdClass Object ( [id] => 462716 [name] => gafovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gafovi [link] => /tag/gafovi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 432014 [name] => Bijela kuća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bijela-kuca [link] => /tag/bijela-kuca ) [5] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [6] => stdClass Object ( [id] => 679423 [name] => Tajvan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tajvan [link] => /tag/tajvan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gafovi predsjednika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bidenovo ‘što na umu, to na drumu‘ otkriva i ono što njegovi savjetnici nipošto ne bi htjeli: ‘A onda gasi vatru...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3094 [name] => Anita Belak Krile [username] => anita-belak-krile [email] => anita-belak-krile@sd.hr [password] => $2y$10$KVHJW3ml.jdZHhC38KLd5uWANW2OuY2ANpgaDxdKzGn5u8Tp4DaES [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/anita-belak-krile-3094 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1612 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/012819b408326cbee3a1f4f865ffc8cd?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/26088326.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Neki Bidenovi komentari izazvali su veliku buru u diplomatskim odnosima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/26088326.jpg [title] =>

Neki Bidenovi komentari izazvali su veliku buru u diplomatskim odnosima

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/26061387.jpg [title] =>

Američki predsjednik u društvu s kineskim liderom Xijem Jinpingom 

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/26090398.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/26090412.jpg [title] =>

‘Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti‘, uzviknuo je Biden

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/26090413.jpg [title] => AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/26090414.jpg [title] => AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/26088482.jpg [title] => Roberto Schmidt/Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Američki predsjednik Joe Biden poznat je po svojim opuštenim, neplanskim komentarima. Mnogi od njih bili su nevažni gafovi i nespretnosti, no neki, koji su zvučali vrlo iskreno po maksimi "što na umu, to na drumu", izazvali su veliku buru u diplomatskim odnosima.

Otkako je postao predsjednik, Biden je tako više puta otkrio svoje unutarnje razmišljanje o osjetljivim pitanjima diplomacije i nacionalne sigurnosti, govorio je o temama o kojima njegovi savjetnici pokušavaju održati strogu disciplinu (ne)slanja osjetljivih poruka. Rijetko je zapravo proturječio službenoj politici, ali njegovi komentari daju promatračima uvid u skrivene brige koje postoje u odnosima njegove administracije s Tajvanom, Saudijskom Arabijom, Rusijom, Sjevernom Irskom ili Kinom.

U ovih pet pitanja predsjednik Biden bio je hrabriji i manje diplomatski nastrojen nego što se to sviđa njegovim suradnicima, koji su hitro nakon predsjednikovih izjava morali gasiti vatru i peglati odnose.

Zadnja je takva situacija, kako podsjeća ugledni portal Politico, kad je kineskog lidera Xija Jinpinga opet nazvao diktatorom.

---

image

Američki predsjednik u društvu s kineskim liderom Xijem Jinpingom 

AFP
---

1. Kineski diktator 

SAD dugo kritizira stanje ljudskih prava u Kini, osuđujući kako Peking tretira etničke manjine u Tibetu i Xinjiangu. Također su se zalagali za demokraciju u Hong Kongu i osudili nasilno gušenje mirnih prosvjeda na Trgu Tiananmen 1989., kao i zatvaranje disidenata u Kini. State Department identificira Kinu kao autoritarnu zemlju. Međutim, Bijela kuća iznimno rijetko, gotovo nikad, ne govori izravno o pojedinim kineskim liderima kao o autokratima. To se promijenilo u lipnju, kad je Biden neočekivano Xija nazvao diktatorom. Biden je tada rekao da je "razlog zašto se Xi Jinping jako uzrujao kad je SAD srušio špijunski balon s dva sanduka puna špijunske opreme to što on nije znao da je tamo, a to je velika sramota za diktatore da ne znaju što se zbiva".

Peking je odmah uzvratio, uloživši službeni prosvjed i zaoštravajući ionako narušene odnose između dvije zemlje. Biden je potom pokušao umanjiti značenje svoga komentara rekavši na konferenciji za novinare s indijskim premijerom kasnije tog tjedna da očekuje susret s Xijem u bliskoj budućnosti i da ne misli da je incident "imao stvarne posljedice".

No prošlog je tjedna opet, nakon što se sastao s kineskim predsjednikom u San Franciscu, ponovio svoje prijašnje kritike. Bidenovi komentari uslijedili su neposredno nakon što je pohvalio napredak postignut tijekom razgovora s Xijem, opisujući ih kao "neke od najkonstruktivnijih i najproduktivnijih rasprava koje smo imali".

"Nakon današnjeg dana, biste li predsjednika Xija i dalje nazivali diktatorom?" upitao je novinar CNN-a Bidena.

"Pa, vidite, on to je. Mislim, on je diktator u smislu da je tip koji vodi zemlju koja je komunistička zemlja i koja se temelji na potpuno drugačijem obliku vlasti od našeg", odgovorio je Biden, na što se državni tajnik Antony Blinken primjetno trgnuo. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova brzo je ponovno osudilo Bidenove izjave, a glasnogovornik je rekao novinarima da je "ovakav govor krajnje pogrešan te da je neodgovorna politička manipulacija".

---

image

‘Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti‘, uzviknuo je Biden

AFP
---

2.  Putin ‘ne može ostati na vlasti‘

U ruskom napadu na Ukrajinu situacija je jasna, SAD u svakom pogledu podržava i pomaže Ukrajinu. Ipak, Bijela kuća ne poziva na promjenu režima u Rusiji, niti otvoreno govori o pružanju materijalne potpore ruskim oporbenim aktivistima. Bidenov govor u ožujku 2022. uzburkao je diplomatsko more i dao naslutiti kako se takav pristup mijenja. Mjesec dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu, Biden je posjetio Poljsku i održao snažan govor obećavši podršku Zapada Ukrajini. No u tom je govoru Biden kazao da rat neće rezultirati ruskom pobjedom, uzviknuvši pritom: "Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti", misleći na Putina. Bijela kuća brzo je objasnila da Biden nije pozivao na promjenu režima, nego je mislio da Putinu ne bi trebalo dopustiti da vlada regijom.

Reakcija Moskve i drugih svjetskih čelnika bila je brza. Glasnogovornik Kremlja rekao je Reutersu da "to nije na Bidenu da odlučuje" jer "predsjednika Rusije biraju Rusi". I neki su se američki saveznici distancirali. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je "kako ne bi upotrijebio ovu vrstu formulacije jer nastavlja razgovarati s predsjednikom Putinom".

---

image
AFP
---

3. Biden obećava da će braniti Tajvan

Službeno, Bidenova administracija nastavila je američku politiku "strateške dvosmislenosti" prema Tajvanu, što znači da SAD nije definitivno izjavio hoće li intervenirati kako bi obranio otok u slučaju kineske invazije. Ali u raznim trenucima tijekom svoga predsjedništva Biden je nedvosmisleno obećao da će braniti Tajvan ako Kina izvrši invaziju i pokuša ga silom integrirati. U svibnju i rujnu 2022. Biden je obećao da će SAD braniti Tajvan, nakon čega je Kina upozorila da Bidenovi komentari odašilju "ozbiljno pogrešan signal tajvanskim separatističkim snagama za neovisnost".

Dok SAD zauzima sve agresivniji ton prema Kini i opskrbljuje Tajvan oružjem, još uvijek službeno priznaju vladu u Pekingu kao legitimnu vladu nad cijelom Kinom, uključujući Tajvan.

4. ‘Za***avaju‘ li se Britanci oko Sjeverne Irske 

SAD je bio jedan od najvažnijih sugovornika između Irske, Ujedinjenog Kraljevstva i sjevernoirskih skupina dok su sve strane nastojale okončati razdoblje nasilja u Sjevernoj Irskoj. Godine 1998. specijalni izaslanik SAD-a George Mitchell pomogao je u postizanju sporazuma na Veliki petak, kojim je službeno okončan sukob između katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj, a predsjednik Bill Clinton uložio je ogroman politički i diplomatski kapital da postigne mirovni sporazum.

---

image
AFP
---

SAD i dalje ima posebnog izaslanika koji se bavi pitanjima u vezi sa Sjevernom Irskom. Čak i dok su napetosti rasle nakon Brexita, SAD je nastojao održati mir i podupirao napore da se pregovara o sporazumu o Brexitu koji neće ponovno rasplamsati napetosti u Irskoj.

Kada je Biden posjetio Republiku Irsku i Sjevernu Irsku u travnju kako bi obilježio 25. godišnjicu sporazuma Velikog petka, to je isticano kao povratak kući za predsjednika koji slavi svoje irske korijene i kao potvrda predanosti SAD-a održavanju mira. Biden je rekao lokalnim čelnicima u Belfastu da "neprijatelji mira neće pobijediti" i da "demokracija treba prvake", pozivajući ih da ožive podjelu vlasti u svjetlu političkog zastoja. No mjesec dana kasnije Biden je rekao pristašama na prikupljanju donacija u New Yorku da je također posjetio Belfast "kako bi se uvjerio da se Britanci nisu zajebavali i da Sjeverna Irska nije odstupila od svojih obveza".

Shailesh Vara, konzervativni zastupnik koji je kratko bio tajnik Sjeverne Irske, nazvao je "dubokim žaljenjem što predsjednik Biden mora koristiti takav jezik kako bi povećao svoje šanse za ponovni izbor u SAD-u".

---

image
AFP
---

5. Prozvao saudijskog prijestolonasljednika za ubojstvo Khashoggija

Saudijska Arabija je od 1993. ključni saveznik SAD-a na Bliskom istoku i dopušta im da grade vojne baze na svojem teritoriju, opskrbljujući ih sirovom naftom i zajedno se boreći za oslobađanje Kuvajta nakon iračke invazije na zemlju u Perzijskom zaljevu 1990. godine.

Međutim, kako bi održao taj odnos, SAD je morao zažmiriti na jedno oko na loše stanje ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, na tretman žena, kao i na njihovu podršku terorizmu. Tijekom svoje predsjedničke kampanje 2019. i 2020. Biden je osudio ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, kolumnista The Washington Posta i kritičara saudijske monarhije, koji je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Na demokratskim predizborima u studenom 2019. Biden je rekao da će Saudijci "platiti cijenu" za Khashoggijevu smrt.

"Jasno bih rekao da im zapravo nećemo prodati više oružja. Zapravo smo ih htjeli natjerati da plate cijenu i učiniti ih izopćenicima kakvi jesu", rekao je Biden.

Kad je postao predsjednik, Biden i njegovi suradnici smanjili su svoje neprijateljstvo prema Rijadu. Administracija je objavila izvješće američkih obavještajnih službi u kojem stoji da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman odobrio operaciju ubojstva Khashoggija, koji je bio stanovnik SAD-a, no u veljači 2021. administracija je rekla da neće kazniti bin Salmana. A u ljeto 2022., kad su cijene nafte skočile nakon ruske invazije na Ukrajinu, što je naštetilo potrošačima i predsjednikovim izbornim anketama, Biden je posjetio Saudijsku Arabiju i sastao se s prijestolonasljednikom. Kasnije te godine, Bidenova administracija odlučila je da prijestolonasljednik ima imunitet od tužbe protiv njega i drugih zbog njihove uloge u ubojstvu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP Roberto Schmidt/Afp
AFP

Neki Bidenovi komentari izazvali su veliku buru u diplomatskim odnosima

AFP

Američki predsjednik u društvu s kineskim liderom Xijem Jinpingom 

AFP
AFP

‘Zaboga, ovaj čovjek ne može ostati na vlasti‘, uzviknuo je Biden

AFP
AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/bidenovo-sto-na-umu-to-na-drumu-otkriva-i-ono-sto-njegovi-savjetnici-niposto-ne-bi-htjeli-a-onda-gasi-vatru-1340765 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cd39e961943ceed4aec0a5d7153519087c5fab4c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bidenovo+%E2%80%98%C5%A1to+na+umu%2C+to+na+drumu%E2%80%98+otkriva+i+ono+%C5%A1to+njegovi+savjetnici+nipo%C5%A1to+ne+bi+htjeli%3A+%E2%80%98A+onda+gasi+vatru...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbidenovo-sto-na-umu-to-na-drumu-otkriva-i-ono-sto-njegovi-savjetnici-niposto-ne-bi-htjeli-a-onda-gasi-vatru-1340765 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fbidenovo-sto-na-umu-to-na-drumu-otkriva-i-ono-sto-njegovi-savjetnici-niposto-ne-bi-htjeli-a-onda-gasi-vatru-1340765 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gafovi predsjednika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetgafovi predsjednika

Bidenovo ‘što na umu, to na drumu‘ otkriva i ono što njegovi savjetnici nipošto ne bi htjeli: ‘A onda gasi vatru...‘

21. studenog 2023. - 09:25

Američki predsjednik Joe Biden poznat je po svojim opuštenim, neplanskim komentarima. Mnogi od njih bili su nevažni gafovi i nespretnosti, no neki, koji su zvučali vrlo iskreno po maksimi "što na umu, to na drumu", izazvali su veliku buru u diplomatskim odnosima.

Otkako je postao predsjednik, Biden je tako više puta otkrio svoje unutarnje razmišljanje o osjetljivim pitanjima diplomacije i nacionalne sigurnosti, govorio je o temama o kojima njegovi savjetnici pokušavaju održati strogu disciplinu (ne)slanja osjetljivih poruka. Rijetko je zapravo proturječio službenoj politici, ali njegovi komentari daju promatračima uvid u skrivene brige koje postoje u odnosima njegove administracije s Tajvanom, Saudijskom Arabijom, Rusijom, Sjevernom Irskom ili Kinom.

U ovih pet pitanja predsje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 15:48