stdClass Object ( [id] => 1283910 [title] => Kako je Macron šokirao Ameriku: ‘Biti saveznik ne znači biti vazal‘; Najoštrije reakcije nisu stigle iz Washingtona [alias] => amerikanci-sokirani-nakon-sto-je-macron-rekao-da-bi-se-europa-trebala-odmaknuti-od-sad-a-i-sama-voditi-svoju-politiku [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pravi je dar-mar napravio francuski predsjednik Emmanuel Macron na povratku iz Kine. Kad je izgovorio sada već slavne riječi o nužnosti "strateške autonomije" za Europu i odmicanja od Amerike, kao da je bomba pala nasred euroatlantskog političkog i medijskog prostora. Kad je odjek neočekivane detonacije zamro i dim se razišao, francuski čelnik našao se na čistini, pred streljačkim vodom proameričkih duhova s obje strane Atlantika.

Podsjetimo, nakon što je s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom tri dana pio čaj, Macron je u intervjuu za list Politico ustvrdio da Europa mora smanjiti svoju ovisnost o SAD-u i izbjeći da bude uvučena u američko-kineski sukob oko Tajvana. Istaknuvši da je strateška autonomija Europe nužna kako bi Europa u novom multipolarnom svijetu postala "treća supersila" – uz SAD i Kinu – francuski čelnik upozorio je na to kako postoji "veliki rizik" da Europa "bude uhvaćena u krize koje nisu naše".

– Paradoks bi bio da, svladani panikom, vjerujemo da smo samo sljedbenici Amerike. Pitanje na koje Europljani trebaju odgovoriti je ovo: je li u našem interesu ubrzati krizu na Tajvanu? Ne, nije. Najgore bi bilo misliti da mi Europljani moramo slijediti ovaj pristup i prilagoditi se agendi SAD-a ili kineskoj pretjeranoj reakciji – rekao je Macron.

Predsjednik Francuske ukazao je i na to da je Europa povećala svoju vojnu i energetsku ovisnost o SAD-u, poručivši da je "ključ manje ovisnosti o Amerikancima u jačanju naše obrambene industrije". Također je ustvrdio da bi Europa trebala smanjiti svoju ovisnost o "ekstrateritorijalnosti američkog dolara".

– Ako se napetosti između dviju supersila zahuktaju (...), nećemo imati vremena ni resursa za financiranje naše strateške autonomije i postat ćemo vazali – obrazložio je Macron potrebu za dedolarizacijom.

---

image
Ludovic Marin/Afp
---

Saveznici i vazali

Već i te Macronove poruke izazvale su zbunjenost među političkim elitama Zapada, ali francuski je predsjednik idućih dana otišao i korak dalje, pa je za posjeta Nizozemskoj ustvrdio da savezništvo sa SAD-om ne podrazumijeva i vazalstvo.

– Biti saveznik ne znači biti vazal. Ako smo saveznik (...), ne znači da više nemamo pravo razmišljati svojom glavom – rekao je u Amsterdamu, ponovivši svoj neutralni stav o Tajvanu:

– Francuska je za status quo na Tajvanu, podupire politiku jedne Kine i traži mirno rješenje situacije – zaključio je Macron.

Predsjednik Francuske time je izazvao oštre kritike s obje strane Atlantika. Među prvima se oglasio jedan od američkih jastrebova, republikanski senator s Floride i član senatskog Odbora za vanjske odnose Marco Rubio, koji je zaprijetio da će Europa, ako bude preblaga prema Kini – odnosno ako ne bude htjela "birati strane" u sukobu Kine i Amerike – morati sama voditi ukrajinski rat, bez pomoći Washingtona.

– Ovo je dobar trenutak da pitamo Europu: govori li Macron sada u ime cijele Europe? Je li Macron sada šef Europe? Jer ako jest, onda ćemo morati promijeniti neke stvari – poručio je Rubio preko Twittera, dodavši kako se europske zemlje još uvijek oslanjaju na obrambene sposobnosti Washingtona, dok "mi trošimo mnogo novca naših poreznih obveznika na europski rat u Ukrajini".

– Ako je njihov stav sada: "Nećemo birati strane između SAD-a i Kine u vezi s Tajvanom", onda možda ni mi ne bismo trebali birati strane. Možda bismo zapravo trebali reći: "Mi ćemo se fokusirati na Tajvan i prijetnje koje Kina predstavlja, a vi se pozabavite Ukrajinom" – rekao je floridski republikanac.

---

image

Rubio: Ovo je dobar trenutak da pitamo Europu: govori li Macron sada u ime cijele Europe? Je li Macron sada šef Europe? Jer ako jest, onda ćemo morati promijeniti neke stvari

Mandel Ngan/Afp
---

Reklama za Xija

Potom je došao red na europske političare da pokažu lojalnost američkom zaštitniku, pa je njemački ministar obrane Boris Pistorius (SPD) nazvao Macronovu amsterdamsku izjavu "nesretnom":

– Nikad nismo bili u opasnosti da budemo ili postanemo vazal SAD-a – rekao je Pistorius, dodavši da "u budućnosti moramo moći govoriti kao Europska unija u smislu vanjske i sigurnosne politike", ali u današnjim uvjetima "pronalaženje vlastitih pozicija u dogovoru sa SAD-om naša je dužnost", budući da bi podjela između Europe i SAD-a i ostanak na različitim pozicijama samo "pomogli kineskoj vanjskoj politici".

Znatno oštriji bio je CDU-ov zastupnik i član Bundestagova Odbora za vanjske poslove Norbert Röttgen, koji je poručio da je Macron "uspio pretvoriti svoj posjet Kini u političku reklamu za Xija i vanjskopolitičku katastrofu za Europu".

Oštre reakcije stigle su i iz Poljske, čiji je premijer Mateusz Morawiecki prošlog tjedna, baš uoči službenog puta u Washington, poručio da Europa ne može biti sigurna bez Amerike:

– Savezništvo sa Sjedinjenim Državama apsolutni je temelj naše sigurnosti – rekao je Morawiecki.

A kad je stigao u Washington, poljski premijer održao je govor pred think-tankom Atlantic Council, u kojem je kritizirao Macrona ne imenovavši ga:

– Neki zapadni čelnici sanjaju o suradnji sa svima, s Rusijom i s nekim silama na Dalekom istoku. Okreću se, kratkovidni, prema Kini kako bi prodavali europske proizvode uz veliku geopolitičku cijenu, povećavajući našu ovisnost o Kini, umjesto da je smanje – rekao je Morawiecki, koji se usput narugao Macronovoj ideji strateške autonomije Europe, nazvavši je "dramatičnom pogreškom":

---

image

Röttgen: Macron je uspio pretvoriti svoj posjet Kini u političku reklamu za Xija i vanjskopolitičku katastrofu za Europu

Horst Galuschka/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

– Europska autonomija je super, zar ne? No to znači pomaknuti europsko gravitacijsko središte prema Kini i prekinuti veze sa SAD-om. Ne razumijem baš ideju strateške autonomije ako to zapravo znači nauditi sam sebi – zaključio je poljski premijer.

Europa - treća supersila

Tako je Macron prokazan kao navodni kineski "korisni idiot", što vjerojatno ne govori toliko o Macronu koliko o današnjem stanju europskog duha i razini (ne)kompetencije današnje europske političke elite. Pomalo iznenađujuće, među rijetkima koji su stali u Macronovu obranu bio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Suprotno pisanju New York Timesa, koji je ustvrdio da je francuski predsjednik danas "izoliraniji nego što je ikad bio" u šest godina predsjedništva, Michel je sugerirao da Macronovo stajalište nije izolirano među čelnicima EU-a, odnosno da "priličan" broj lidera zemalja EU-a razmišlja kao Macron, iako "ne bi to rekli na isti način".

– Došlo je do pomaka u pogledu strateške autonomije u usporedbi s onim prije nekoliko godina. Europski čelnici sve su skloniji nastojanjima za "strateškom autonomijom" daleko od SAD-a – rekao je Michel u intervjuu za francusku TV emisiju "La Faute à l‘Europe", dodavši da EU ne može "slijepo slijediti" Washington.

Kako bilo, govoreći o razlozima zbog kojih su Macronove izjave polučile nemir i nervozu među atlantistima, stručnjaci ukazuju na dvije glavne stavke. Prvo, nastojanjem da Europu pozicionira kao "treću supersilu" Macron prihvaća rusko-kineski koncept multipolarnog svijeta, koji Moskva i Peking nude kao zamjenu za dosadašnji unipolarni svijet američke hegemonije.

I drugo, iz Macronovih poruka izbija duh nekadašnjeg francuskog predsjednika, generala Charlesa de Gaullea, posljednjeg velikog europskog lidera koji je – još prije više od pola stoljeća – zahtijevao da Francuska i Europa ostvare svoj puni suverenitet, odnosno da se oslobode američkog utjecaja, pa je u tom smislu povukao potez koji se nitko u Europi nije usudio izvesti ni prije ni poslije njega – 1966. izvukao je Francusku iz NATO-a.

Podsjetimo, Francuska je izvan NATO-a provela pune 43 godine, sve dok je 2009. nije vratio tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

---

image

Poljski premijer Mateusz Morawiecki: Neki zapadni čelnici sanjaju o suradnji sa svima, s Rusijom i s nekim silama na Dalekom istoku. Okreću se, kratkovidni, prema Kini kako bi prodavali europske proizvode uz veliku geopolitičku cijenu, povećavajući našu ovisnost o Kini, umjesto da je smanje

Olivier Douliery/Afp
---

‘Assad mora ostati‘

Sada na sceni imamo Macrona, koji kao da pokušava napustiti Sarkozyjeve tračnice i ući u cipele generala De Gaullea, za koje mnogi misle da su mu prevelike. Pritom valja reći da Macronu ovo nisu prve izjave kojima se on pokušava nametnuti kao lider jedne samostalnije Europe; naprotiv, aktualni francuski predsjednik tako nastupa od samog početka svojeg prvog mandata.

Čim je u svibnju 2017. ušao u Elizejsku palaču, Macron je u velikom intervjuu za osam europskih novina iznio svoje viđenje situacije u Siriji, koje se dijametralno razlikovalo od službenog američkog narativa po kojem sirijski predsjednik Bashar al-Assad "mora otići". Suprotno tome, Macron je tada ustvrdio da u Siriji, osim Assada, nema političke figure koja bi nakon rata mogla voditi tu zemlju a da ima kapacitet spriječiti njezinu dezintegraciju.

– Odlazak Bashara al-Assada nije preduvjet za rješenje situacije, jer se nitko nije pokazao da bi mogao biti njegov legitiman nasljednik, odnosno ionako nema nikoga tko bi ga uspješno mogao zamijeniti – obznanio je tada Macron, najavivši novu francusku politiku prema Siriji, koja će se razlikovati od američke:

– Neću dopustiti da američki neokonzervativizam uđe u Francusku. Cilj francuske politike bit će postizanje "stabilnosti" u Siriji, a ne ulazak u konflikt poput onog u Libiji. Koji je bio ishod tih intervencija? Propale države u kojima buja terorizam. Ne želim to za Siriju – rekao je Macron, dodavši da se "boriti moramo isključivo protiv terorista i tu nam osobito treba pomoć Rusije".

---

image

Charles Michel: Došlo je do pomaka u pogledu strateške autonomije u usporedbi s onim prije nekoliko godina. Europski čelnici sve su skloniji nastojanjima za ‘strateškom autonomijom’ daleko od SAD-a

Daniel Mihailescu/Afp
---

Dijalog s Rusijom

Bio je to značajan (retorički) francuski zaokret od politike SAD-a. Doduše, zlobnici su tada tvrdili da je Macrona na takav stav nagnao američki republikanski senator Richard Black, koji je nešto ranije javno priznao da obavještajni podaci, koji su mu kao senatoru dostupni, ukazuju na to da bi Assad premoćno dobio izbore u Siriji.

– U kontaktu sam s više osoba koje su surađivale na obavještajnim izvještajima o Siriji i nekoliko stvari koje sam dobio vrlo su zanimljive. Trenutno, ako bi se održali izbori u Siriji, Assad bi vjerojatno ponovno bio izabran s 90 posto glasova, a to uključuje i teritorije koji se nalaze pod okupacijom terorista – istaknuo je tada Black.

Kako je poznato, ti obavještajni podaci američkih službi pokazali su se točni: izbore u svibnju 2021. Bashar al-Assad osvojio je s 95,1 posto glasova, uz visoku izlaznost od 79 posto. Macron je očito znao što govori.

Samo tjedan dana nakon tog pro-Assad istupa, krajem svibnja 2017., Macron je u dvorcu Versailles ugostio predsjednika Rusije Vladimira Putina, istaknuvši kako je "nužno razgovarati s Rusijom jer postoji više međunarodnih tema koje neće biti riješene bez čvrstog dijaloga s njima".

A koji dan potom, sredinom lipnja 2017., Macron je poručio da za rješavanje krize u Ukrajini nema boljeg načina od sporazuma iz Minska. Tada vjerojatno nije mogao znati da će glavni jamci tog sporazuma – tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel i tadašnji francuski predsjednik Francois Hollande – u odvojenim intervjuima u prosincu 2022. priznati da su ga potpisali "s figom u džepu", odnosno da je sporazum bio samo "kupovanje vremena" kako bi Ukrajina mogla ojačati vojsku i pripremiti se za rat s Rusijom.

Neodrživi kapitalizam

Nove "disidentske" poruke francuski predsjednik odaslao je krajem 2019. godine: najprije je u studenome izjavio da je NATO "klinički mrtvac", da bi u prosincu, na tradicionalnom godišnjem sastanku s francuskim ambasadorima u Elizejskoj palači, ustvrdio da završava epoha prevlasti Zapada.

– Definitivno smo svjedoci kraja zapadne hegemonije u svijetu. Navikli smo na međunarodni poredak koji se oslanjao na zapadnu hegemoniju iz 18. stoljeća. Ova je hegemonija naizgled bila francuska, zahvaljujući prosvjetiteljstvu u 18. stoljeću. Svakako i britanska u 19. stoljeću, zbog industrijske revolucije i, logično, američka zbog dva svjetska rata, kao i ekonomske i političke dominacije ove sile. Sve se to mijenja – kazao je tada Macron, otvoreno priznavši odgovornost Zapada, a ponajviše SAD-a:

– Situacija se ozbiljno promijenila zbog zapadnih pogrešaka u brojnim krizama, zbog odluka Amerike tijekom više godina, koje, usput, nisu započele s trenutnom administracijom – poručio je francuski predsjednik.

Macron je tom prilikom ukazao i na to da kapitalistički model društva, baziran na tržišnoj ekonomiji, postaje neodrživ jer gura preveliki broj ljudi u egzistencijalni ćorsokak.

– Ova tržišna ekonomija, izmišljena u Europi i za Europu, posljednjih je desetljeća postupno zalutala. (...) Tržišna ekonomija donedavno je osiguravala raspodjelu bogatstva i savršeno je funkcionirala desetljećima, postigavši neviđeno dostignuće u povijesti čovječanstva jer se stotine milijuna ljudi širom svijeta uspjelo izvući iz siromaštva. Sada se proces preokrenuo i dovodi do nejednakosti koja se više ne može tolerirati – kazao je Macron.

---

image
Remko De Waal/Anp Via Afp
---

Kontinent plitkih kukavica

Govoreći o nužnosti tranzicije iz kapitalizma u novi i pravedniji svjetski poredak, francuski predsjednik tada je istaknuo i neke ozbiljne kulturološke i sociološke razlike između Europe i Amerike, koje ukazuju na potrebu za većom samostalnosti Staroga kontinenta. Među ostalim, naglasio je da Europu, za razliku od SAD-a, "karakterizira istinski humanizam":

– Ako nastavimo koračati prema kolapsu i gledati svijet kakav sam opisao, europski humanizam će nestati. Amerika je u zapadnom taboru, ali ne nosi isti humanizam. Različito se odnosi prema klimi, jednakosti i socijalnoj ravnoteži. Mi smo jedini geopolitički prostor koji je u doba renesanse, prosvjetiteljstva, i uvijek kad smo se morali preispitati, stavio osobu u središte svojeg projekta. Mislim da bi upravo taj projekt trebao ponovno postati jedini – rekao je Macron.

Te su Macronove riječi tada odjeknule s obje strane Atlantika – baš kao i ove recentne poruke o "strateškoj autonomiji" Europe – i tko zna kako bi se stvari dalje odvijale da samo koji dan potom svijet nije zahvatila pandemija COVID-a 19, na koju se nadovezao rat u Ukrajini, tako da su Macronove strateške ideje pale u drugi plan. Sve do nekidan, kad je na čaju s kineskim vođom shvatio da u multipolarnom svijetu Europa nema velike šanse ako se ne izbori za vlastitu autonomiju jer će inače postati kolateralna žrtva tuđih ludorija.

Svakako bi bilo pretjerano reći da Macron sada budi neku novu Europu, koja bi razumjela da je za nju najbolje biti most između Istoka i Amerike. U današnjoj Europi nema dubokih političkih umova ni dovoljno hrabrih političara koji bi podržali francuskog čelnika, a on je uz to i oslabljen masovnim prosvjedima u domovini protiv njegove mirovinske reforme. Stoga se može reći da zapadni car jest gol, ali Macron, čini se, ipak nije general De Gaulle.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => europa na raskrižju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => europa na raskrižju 2 0 14156 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-19 10:43:32 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-24 14:17:48 [modified_by] => 3107 [publish_up] => 2023-04-24 12:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2587 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Amerikanci šokirani nakon što je Macron rekao da bi se Europa trebala odmaknuti od SAD-a i sama voditi svoju politiku [metakey] => Amerika, Europa, Kina, Francuska, Emanuel Macron [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/19\/24666199.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/19\/24719605.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/19\/24719596.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/19\/24728494.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/19\/24728495.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/19\/24728496.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/19\/24463037.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/19\/24693965.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/19\/24595887.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/19\/24728527.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jacques Witt\/Afp","Ludovic Marin\/Afp","Ludovic Marin\/Afp","Remko De Waal\/Anp Via Afp","Julien De Rosa\/Afp","Stefano Rellandini\/Afp","Mandel Ngan\/Afp","Olivier Douliery\/Afp","Daniel Mihailescu\/Afp","Horst Galuschka\/Dpa Picture-alliance Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Xi Jinping i Emmanuel Macron\u00a0<\/p>","","","","","","

Rubio: Ovo je dobar trenutak da pitamo Europu: govori li Macron sada u ime cijele Europe? Je li Macron sada \u0161ef Europe? Jer ako jest, onda \u0107emo morati promijeniti neke stvari<\/p>","

Poljski premijer\u00a0Mateusz Morawiecki:\u00a0Neki zapadni \u010delnici sanjaju o suradnji sa svima, s Rusijom i s nekim silama na Dalekom istoku. Okre\u0107u se, kratkovidni, prema Kini kako bi prodavali europske proizvode uz veliku geopoliti\u010dku cijenu, pove\u0107avaju\u0107i na\u0161u ovisnost o Kini, umjesto da je smanje<\/p>","

Charles Michel: Do\u0161lo je do pomaka u pogledu strate\u0161ke autonomije u usporedbi s onim prije nekoliko godina. Europski \u010delnici sve su skloniji nastojanjima za \u2018strate\u0161kom autonomijom\u2019 daleko od SAD-a<\/p>","

R\u00f6ttgen: <\/strong>Macron je uspio pretvoriti svoj posjet Kini u politi\u010dku reklamu za Xija i vanjskopoliti\u010dku katastrofu za Europu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24666199_1920.jpg":"1920x1080","k_24666199_1280.jpg":"1280x1280","k_24666199_1024.jpg":"1024x1024","k_24666199_640.jpg":"640x640","k_24666199_480.jpg":"480x480","k_24666199_340.jpg":"340x340","k_24666199_220.jpg":"220x220","o_24666199_1280.jpg":"1280x853","o_24666199_1024.jpg":"1024x682","o_24666199_640.jpg":"640x426","o_24666199_480.jpg":"480x320","o_24666199_340.jpg":"340x226","o_24666199_220.jpg":"220x146","h_24666199_1280.jpg":"1280x854","h_24666199_1024.jpg":"1024x683","h_24666199_640.jpg":"640x427","h_24666199_480.jpg":"480x320","h_24666199_340.jpg":"340x227","h_24666199_220.jpg":"220x147","pp_24666199_1280.jpg":"1280x1628","pp_24666199_1024.jpg":"1024x1303","pp_24666199_640.jpg":"640x814","pp_24666199_480.jpg":"480x611","pp_24666199_340.jpg":"340x432","pp_24666199_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24719605_1920.jpg":"1920x1080","k_24719605_1280.jpg":"1280x1280","k_24719605_1024.jpg":"1024x1024","k_24719605_640.jpg":"640x640","k_24719605_480.jpg":"480x480","k_24719605_340.jpg":"340x340","k_24719605_220.jpg":"220x220","o_24719605_1280.jpg":"1280x854","o_24719605_1024.jpg":"1024x683","o_24719605_640.jpg":"640x427","o_24719605_480.jpg":"480x320","o_24719605_340.jpg":"340x226","o_24719605_220.jpg":"220x146","h_24719605_1280.jpg":"1280x854","h_24719605_1024.jpg":"1024x683","h_24719605_640.jpg":"640x427","h_24719605_480.jpg":"480x320","h_24719605_340.jpg":"340x227","h_24719605_220.jpg":"220x147","pp_24719605_1280.jpg":"1280x1628","pp_24719605_1024.jpg":"1024x1303","pp_24719605_640.jpg":"640x814","pp_24719605_480.jpg":"480x611","pp_24719605_340.jpg":"340x432","pp_24719605_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24719596_1920.jpg":"1920x1080","k_24719596_1280.jpg":"1280x1280","k_24719596_1024.jpg":"1024x1024","k_24719596_640.jpg":"640x640","k_24719596_480.jpg":"480x480","k_24719596_340.jpg":"340x340","k_24719596_220.jpg":"220x220","o_24719596_1280.jpg":"1280x854","o_24719596_1024.jpg":"1024x683","o_24719596_640.jpg":"640x427","o_24719596_480.jpg":"480x320","o_24719596_340.jpg":"340x226","o_24719596_220.jpg":"220x146","h_24719596_1280.jpg":"1280x854","h_24719596_1024.jpg":"1024x683","h_24719596_640.jpg":"640x427","h_24719596_480.jpg":"480x320","h_24719596_340.jpg":"340x227","h_24719596_220.jpg":"220x147","pp_24719596_1280.jpg":"1280x1628","pp_24719596_1024.jpg":"1024x1303","pp_24719596_640.jpg":"640x814","pp_24719596_480.jpg":"480x611","pp_24719596_340.jpg":"340x432","pp_24719596_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1479","hd_24728494_1920.jpg":"1920x1080","k_24728494_1280.jpg":"1280x1280","k_24728494_1024.jpg":"1024x1024","k_24728494_640.jpg":"640x640","k_24728494_480.jpg":"480x480","k_24728494_340.jpg":"340x340","k_24728494_220.jpg":"220x220","o_24728494_1280.jpg":"1280x986","o_24728494_1024.jpg":"1024x788","o_24728494_640.jpg":"640x493","o_24728494_480.jpg":"480x369","o_24728494_340.jpg":"340x261","o_24728494_220.jpg":"220x169","h_24728494_1280.jpg":"1280x854","h_24728494_1024.jpg":"1024x683","h_24728494_640.jpg":"640x427","h_24728494_480.jpg":"480x320","h_24728494_340.jpg":"340x227","h_24728494_220.jpg":"220x147","pp_24728494_1280.jpg":"1280x1628","pp_24728494_1024.jpg":"1024x1303","pp_24728494_640.jpg":"640x814","pp_24728494_480.jpg":"480x611","pp_24728494_340.jpg":"340x432","pp_24728494_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24728495_1920.jpg":"1920x1080","k_24728495_1280.jpg":"1280x1280","k_24728495_1024.jpg":"1024x1024","k_24728495_640.jpg":"640x640","k_24728495_480.jpg":"480x480","k_24728495_340.jpg":"340x340","k_24728495_220.jpg":"220x220","o_24728495_1280.jpg":"1280x853","o_24728495_1024.jpg":"1024x682","o_24728495_640.jpg":"640x426","o_24728495_480.jpg":"480x320","o_24728495_340.jpg":"340x226","o_24728495_220.jpg":"220x146","h_24728495_1280.jpg":"1280x854","h_24728495_1024.jpg":"1024x683","h_24728495_640.jpg":"640x427","h_24728495_480.jpg":"480x320","h_24728495_340.jpg":"340x227","h_24728495_220.jpg":"220x147","pp_24728495_1280.jpg":"1280x1628","pp_24728495_1024.jpg":"1024x1303","pp_24728495_640.jpg":"640x814","pp_24728495_480.jpg":"480x611","pp_24728495_340.jpg":"340x432","pp_24728495_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1296","hd_24728496_1920.jpg":"1920x1080","k_24728496_1280.jpg":"1280x1280","k_24728496_1024.jpg":"1024x1024","k_24728496_640.jpg":"640x640","k_24728496_480.jpg":"480x480","k_24728496_340.jpg":"340x340","k_24728496_220.jpg":"220x220","o_24728496_1280.jpg":"1280x864","o_24728496_1024.jpg":"1024x691","o_24728496_640.jpg":"640x432","o_24728496_480.jpg":"480x324","o_24728496_340.jpg":"340x229","o_24728496_220.jpg":"220x148","h_24728496_1280.jpg":"1280x854","h_24728496_1024.jpg":"1024x683","h_24728496_640.jpg":"640x427","h_24728496_480.jpg":"480x320","h_24728496_340.jpg":"340x227","h_24728496_220.jpg":"220x147","pp_24728496_1280.jpg":"1280x1628","pp_24728496_1024.jpg":"1024x1303","pp_24728496_640.jpg":"640x814","pp_24728496_480.jpg":"480x611","pp_24728496_340.jpg":"340x432","pp_24728496_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24463037_1920.jpg":"1920x1080","k_24463037_1280.jpg":"1280x1280","k_24463037_1024.jpg":"1024x1024","k_24463037_640.jpg":"640x640","k_24463037_480.jpg":"480x480","k_24463037_340.jpg":"340x340","k_24463037_220.jpg":"220x220","o_24463037_1280.jpg":"1280x853","o_24463037_1024.jpg":"1024x682","o_24463037_640.jpg":"640x426","o_24463037_480.jpg":"480x320","o_24463037_340.jpg":"340x226","o_24463037_220.jpg":"220x146","h_24463037_1280.jpg":"1280x854","h_24463037_1024.jpg":"1024x683","h_24463037_640.jpg":"640x427","h_24463037_480.jpg":"480x320","h_24463037_340.jpg":"340x227","h_24463037_220.jpg":"220x147","pp_24463037_1280.jpg":"1280x1628","pp_24463037_1024.jpg":"1024x1303","pp_24463037_640.jpg":"640x814","pp_24463037_480.jpg":"480x611","pp_24463037_340.jpg":"340x432","pp_24463037_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1235","hd_24693965_1920.jpg":"1920x1080","k_24693965_1280.jpg":"1280x1280","k_24693965_1024.jpg":"1024x1024","k_24693965_640.jpg":"640x640","k_24693965_480.jpg":"480x480","k_24693965_340.jpg":"340x340","k_24693965_220.jpg":"220x220","o_24693965_1280.jpg":"1280x823","o_24693965_1024.jpg":"1024x658","o_24693965_640.jpg":"640x411","o_24693965_480.jpg":"480x308","o_24693965_340.jpg":"340x218","o_24693965_220.jpg":"220x141","h_24693965_1280.jpg":"1280x854","h_24693965_1024.jpg":"1024x683","h_24693965_640.jpg":"640x427","h_24693965_480.jpg":"480x320","h_24693965_340.jpg":"340x227","h_24693965_220.jpg":"220x147","pp_24693965_1280.jpg":"1280x1628","pp_24693965_1024.jpg":"1024x1303","pp_24693965_640.jpg":"640x814","pp_24693965_480.jpg":"480x611","pp_24693965_340.jpg":"340x432","pp_24693965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_24595887_1920.jpg":"1920x1080","k_24595887_1280.jpg":"1280x1280","k_24595887_1024.jpg":"1024x1024","k_24595887_640.jpg":"640x640","k_24595887_480.jpg":"480x480","k_24595887_340.jpg":"340x340","k_24595887_220.jpg":"220x220","o_24595887_1280.jpg":"1280x866","o_24595887_1024.jpg":"1024x692","o_24595887_640.jpg":"640x433","o_24595887_480.jpg":"480x324","o_24595887_340.jpg":"340x230","o_24595887_220.jpg":"220x148","h_24595887_1280.jpg":"1280x854","h_24595887_1024.jpg":"1024x683","h_24595887_640.jpg":"640x427","h_24595887_480.jpg":"480x320","h_24595887_340.jpg":"340x227","h_24595887_220.jpg":"220x147","pp_24595887_1280.jpg":"1280x1628","pp_24595887_1024.jpg":"1024x1303","pp_24595887_640.jpg":"640x814","pp_24595887_480.jpg":"480x611","pp_24595887_340.jpg":"340x432","pp_24595887_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_24728527_1920.jpg":"1920x1080","k_24728527_1280.jpg":"1280x1280","k_24728527_1024.jpg":"1024x1024","k_24728527_640.jpg":"640x640","k_24728527_480.jpg":"480x480","k_24728527_340.jpg":"340x340","k_24728527_220.jpg":"220x220","o_24728527_1280.jpg":"1280x852","o_24728527_1024.jpg":"1024x681","o_24728527_640.jpg":"640x426","o_24728527_480.jpg":"480x319","o_24728527_340.jpg":"340x226","o_24728527_220.jpg":"220x146","h_24728527_1280.jpg":"1280x854","h_24728527_1024.jpg":"1024x683","h_24728527_640.jpg":"640x427","h_24728527_480.jpg":"480x320","h_24728527_340.jpg":"340x227","h_24728527_220.jpg":"220x147","pp_24728527_1280.jpg":"1280x1628","pp_24728527_1024.jpg":"1024x1303","pp_24728527_640.jpg":"640x814","pp_24728527_480.jpg":"480x611","pp_24728527_340.jpg":"340x432","pp_24728527_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7470115 Threads: 2 Questions: 1535913524 Slow queries: 4671494 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110799509 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/amerikanci-sokirani-nakon-sto-je-macron-rekao-da-bi-se-europa-trebala-odmaknuti-od-sad-a-i-sama-voditi-svoju-politiku-1283910 [printLink] => /vijesti/svijet/amerikanci-sokirani-nakon-sto-je-macron-rekao-da-bi-se-europa-trebala-odmaknuti-od-sad-a-i-sama-voditi-svoju-politiku-1283910?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 430577 [name] => Amerika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => amerika [link] => /tag/amerika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 480931 [name] => Europa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => europa [link] => /tag/europa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 311792 [name] => Kina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kina [link] => /tag/kina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 505231 [name] => Francuska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => francuska [link] => /tag/francuska ) [4] => stdClass Object ( [id] => 398143 [name] => Emanuel Macron [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => emanuel-macron [link] => /tag/emanuel-macron ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => europa na raskrižju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je Macron šokirao Ameriku: ‘Biti saveznik ne znači biti vazal‘; Najoštrije reakcije nisu stigle iz Washingtona [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/19/24666199.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jacques Witt/Afp [mainImageDesc] =>

Xi Jinping i Emmanuel Macron 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/19/24666199.jpg [title] =>

Xi Jinping i Emmanuel Macron 

Jacques Witt/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/19/24719605.jpg [title] => Ludovic Marin/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/19/24719596.jpg [title] => Ludovic Marin/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/19/24728494.jpg [title] => Remko De Waal/Anp Via Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/19/24728495.jpg [title] => Julien De Rosa/Afp ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/19/24728496.jpg [title] => Stefano Rellandini/Afp ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/19/24463037.jpg [title] =>

Rubio: Ovo je dobar trenutak da pitamo Europu: govori li Macron sada u ime cijele Europe? Je li Macron sada šef Europe? Jer ako jest, onda ćemo morati promijeniti neke stvari

Mandel Ngan/Afp ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/19/24693965.jpg [title] =>

Poljski premijer Mateusz Morawiecki: Neki zapadni čelnici sanjaju o suradnji sa svima, s Rusijom i s nekim silama na Dalekom istoku. Okreću se, kratkovidni, prema Kini kako bi prodavali europske proizvode uz veliku geopolitičku cijenu, povećavajući našu ovisnost o Kini, umjesto da je smanje

Olivier Douliery/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/19/24595887.jpg [title] =>

Charles Michel: Došlo je do pomaka u pogledu strateške autonomije u usporedbi s onim prije nekoliko godina. Europski čelnici sve su skloniji nastojanjima za ‘strateškom autonomijom’ daleko od SAD-a

Daniel Mihailescu/Afp ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/19/24728527.jpg [title] =>

Röttgen: Macron je uspio pretvoriti svoj posjet Kini u političku reklamu za Xija i vanjskopolitičku katastrofu za Europu

Horst Galuschka/Dpa Picture-alliance Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pravi je dar-mar napravio francuski predsjednik Emmanuel Macron na povratku iz Kine. Kad je izgovorio sada već slavne riječi o nužnosti "strateške autonomije" za Europu i odmicanja od Amerike, kao da je bomba pala nasred euroatlantskog političkog i medijskog prostora. Kad je odjek neočekivane detonacije zamro i dim se razišao, francuski čelnik našao se na čistini, pred streljačkim vodom proameričkih duhova s obje strane Atlantika.

Podsjetimo, nakon što je s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom tri dana pio čaj, Macron je u intervjuu za list Politico ustvrdio da Europa mora smanjiti svoju ovisnost o SAD-u i izbjeći da bude uvučena u američko-kineski sukob oko Tajvana. Istaknuvši da je strateška autonomija Europe nužna kako bi Europa u novom multipolarnom svijetu postala "treća supersila" – uz SAD i Kinu – francuski čelnik upozorio je na to kako postoji "veliki rizik" da Europa "bude uhvaćena u krize koje nisu naše".

– Paradoks bi bio da, svladani panikom, vjerujemo da smo samo sljedbenici Amerike. Pitanje na koje Europljani trebaju odgovoriti je ovo: je li u našem interesu ubrzati krizu na Tajvanu? Ne, nije. Najgore bi bilo misliti da mi Europljani moramo slijediti ovaj pristup i prilagoditi se agendi SAD-a ili kineskoj pretjeranoj reakciji – rekao je Macron.

Predsjednik Francuske ukazao je i na to da je Europa povećala svoju vojnu i energetsku ovisnost o SAD-u, poručivši da je "ključ manje ovisnosti o Amerikancima u jačanju naše obrambene industrije". Također je ustvrdio da bi Europa trebala smanjiti svoju ovisnost o "ekstrateritorijalnosti američkog dolara".

– Ako se napetosti između dviju supersila zahuktaju (...), nećemo imati vremena ni resursa za financiranje naše strateške autonomije i postat ćemo vazali – obrazložio je Macron potrebu za dedolarizacijom.

---

image
Ludovic Marin/Afp
---

Saveznici i vazali

Već i te Macronove poruke izazvale su zbunjenost među političkim elitama Zapada, ali francuski je predsjednik idućih dana otišao i korak dalje, pa je za posjeta Nizozemskoj ustvrdio da savezništvo sa SAD-om ne podrazumijeva i vazalstvo.

– Biti saveznik ne znači biti vazal. Ako smo saveznik (...), ne znači da više nemamo pravo razmišljati svojom glavom – rekao je u Amsterdamu, ponovivši svoj neutralni stav o Tajvanu:

– Francuska je za status quo na Tajvanu, podupire politiku jedne Kine i traži mirno rješenje situacije – zaključio je Macron.

Predsjednik Francuske time je izazvao oštre kritike s obje strane Atlantika. Među prvima se oglasio jedan od američkih jastrebova, republikanski senator s Floride i član senatskog Odbora za vanjske odnose Marco Rubio, koji je zaprijetio da će Europa, ako bude preblaga prema Kini – odnosno ako ne bude htjela "birati strane" u sukobu Kine i Amerike – morati sama voditi ukrajinski rat, bez pomoći Washingtona.

– Ovo je dobar trenutak da pitamo Europu: govori li Macron sada u ime cijele Europe? Je li Macron sada šef Europe? Jer ako jest, onda ćemo morati promijeniti neke stvari – poručio je Rubio preko Twittera, dodavši kako se europske zemlje još uvijek oslanjaju na obrambene sposobnosti Washingtona, dok "mi trošimo mnogo novca naših poreznih obveznika na europski rat u Ukrajini".

– Ako je njihov stav sada: "Nećemo birati strane između SAD-a i Kine u vezi s Tajvanom", onda možda ni mi ne bismo trebali birati strane. Možda bismo zapravo trebali reći: "Mi ćemo se fokusirati na Tajvan i prijetnje koje Kina predstavlja, a vi se pozabavite Ukrajinom" – rekao je floridski republikanac.

---

image

Rubio: Ovo je dobar trenutak da pitamo Europu: govori li Macron sada u ime cijele Europe? Je li Macron sada šef Europe? Jer ako jest, onda ćemo morati promijeniti neke stvari

Mandel Ngan/Afp
---

Reklama za Xija

Potom je došao red na europske političare da pokažu lojalnost američkom zaštitniku, pa je njemački ministar obrane Boris Pistorius (SPD) nazvao Macronovu amsterdamsku izjavu "nesretnom":

– Nikad nismo bili u opasnosti da budemo ili postanemo vazal SAD-a – rekao je Pistorius, dodavši da "u budućnosti moramo moći govoriti kao Europska unija u smislu vanjske i sigurnosne politike", ali u današnjim uvjetima "pronalaženje vlastitih pozicija u dogovoru sa SAD-om naša je dužnost", budući da bi podjela između Europe i SAD-a i ostanak na različitim pozicijama samo "pomogli kineskoj vanjskoj politici".

Znatno oštriji bio je CDU-ov zastupnik i član Bundestagova Odbora za vanjske poslove Norbert Röttgen, koji je poručio da je Macron "uspio pretvoriti svoj posjet Kini u političku reklamu za Xija i vanjskopolitičku katastrofu za Europu".

Oštre reakcije stigle su i iz Poljske, čiji je premijer Mateusz Morawiecki prošlog tjedna, baš uoči službenog puta u Washington, poručio da Europa ne može biti sigurna bez Amerike:

– Savezništvo sa Sjedinjenim Državama apsolutni je temelj naše sigurnosti – rekao je Morawiecki.

A kad je stigao u Washington, poljski premijer održao je govor pred think-tankom Atlantic Council, u kojem je kritizirao Macrona ne imenovavši ga:

– Neki zapadni čelnici sanjaju o suradnji sa svima, s Rusijom i s nekim silama na Dalekom istoku. Okreću se, kratkovidni, prema Kini kako bi prodavali europske proizvode uz veliku geopolitičku cijenu, povećavajući našu ovisnost o Kini, umjesto da je smanje – rekao je Morawiecki, koji se usput narugao Macronovoj ideji strateške autonomije Europe, nazvavši je "dramatičnom pogreškom":

---

image

Röttgen: Macron je uspio pretvoriti svoj posjet Kini u političku reklamu za Xija i vanjskopolitičku katastrofu za Europu

Horst Galuschka/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

– Europska autonomija je super, zar ne? No to znači pomaknuti europsko gravitacijsko središte prema Kini i prekinuti veze sa SAD-om. Ne razumijem baš ideju strateške autonomije ako to zapravo znači nauditi sam sebi – zaključio je poljski premijer.

Europa - treća supersila

Tako je Macron prokazan kao navodni kineski "korisni idiot", što vjerojatno ne govori toliko o Macronu koliko o današnjem stanju europskog duha i razini (ne)kompetencije današnje europske političke elite. Pomalo iznenađujuće, među rijetkima koji su stali u Macronovu obranu bio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Suprotno pisanju New York Timesa, koji je ustvrdio da je francuski predsjednik danas "izoliraniji nego što je ikad bio" u šest godina predsjedništva, Michel je sugerirao da Macronovo stajalište nije izolirano među čelnicima EU-a, odnosno da "priličan" broj lidera zemalja EU-a razmišlja kao Macron, iako "ne bi to rekli na isti način".

– Došlo je do pomaka u pogledu strateške autonomije u usporedbi s onim prije nekoliko godina. Europski čelnici sve su skloniji nastojanjima za "strateškom autonomijom" daleko od SAD-a – rekao je Michel u intervjuu za francusku TV emisiju "La Faute à l‘Europe", dodavši da EU ne može "slijepo slijediti" Washington.

Kako bilo, govoreći o razlozima zbog kojih su Macronove izjave polučile nemir i nervozu među atlantistima, stručnjaci ukazuju na dvije glavne stavke. Prvo, nastojanjem da Europu pozicionira kao "treću supersilu" Macron prihvaća rusko-kineski koncept multipolarnog svijeta, koji Moskva i Peking nude kao zamjenu za dosadašnji unipolarni svijet američke hegemonije.

I drugo, iz Macronovih poruka izbija duh nekadašnjeg francuskog predsjednika, generala Charlesa de Gaullea, posljednjeg velikog europskog lidera koji je – još prije više od pola stoljeća – zahtijevao da Francuska i Europa ostvare svoj puni suverenitet, odnosno da se oslobode američkog utjecaja, pa je u tom smislu povukao potez koji se nitko u Europi nije usudio izvesti ni prije ni poslije njega – 1966. izvukao je Francusku iz NATO-a.

Podsjetimo, Francuska je izvan NATO-a provela pune 43 godine, sve dok je 2009. nije vratio tadašnji francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

---

image

Poljski premijer Mateusz Morawiecki: Neki zapadni čelnici sanjaju o suradnji sa svima, s Rusijom i s nekim silama na Dalekom istoku. Okreću se, kratkovidni, prema Kini kako bi prodavali europske proizvode uz veliku geopolitičku cijenu, povećavajući našu ovisnost o Kini, umjesto da je smanje

Olivier Douliery/Afp
---

‘Assad mora ostati‘

Sada na sceni imamo Macrona, koji kao da pokušava napustiti Sarkozyjeve tračnice i ući u cipele generala De Gaullea, za koje mnogi misle da su mu prevelike. Pritom valja reći da Macronu ovo nisu prve izjave kojima se on pokušava nametnuti kao lider jedne samostalnije Europe; naprotiv, aktualni francuski predsjednik tako nastupa od samog početka svojeg prvog mandata.

Čim je u svibnju 2017. ušao u Elizejsku palaču, Macron je u velikom intervjuu za osam europskih novina iznio svoje viđenje situacije u Siriji, koje se dijametralno razlikovalo od službenog američkog narativa po kojem sirijski predsjednik Bashar al-Assad "mora otići". Suprotno tome, Macron je tada ustvrdio da u Siriji, osim Assada, nema političke figure koja bi nakon rata mogla voditi tu zemlju a da ima kapacitet spriječiti njezinu dezintegraciju.

– Odlazak Bashara al-Assada nije preduvjet za rješenje situacije, jer se nitko nije pokazao da bi mogao biti njegov legitiman nasljednik, odnosno ionako nema nikoga tko bi ga uspješno mogao zamijeniti – obznanio je tada Macron, najavivši novu francusku politiku prema Siriji, koja će se razlikovati od američke:

– Neću dopustiti da američki neokonzervativizam uđe u Francusku. Cilj francuske politike bit će postizanje "stabilnosti" u Siriji, a ne ulazak u konflikt poput onog u Libiji. Koji je bio ishod tih intervencija? Propale države u kojima buja terorizam. Ne želim to za Siriju – rekao je Macron, dodavši da se "boriti moramo isključivo protiv terorista i tu nam osobito treba pomoć Rusije".

---

image

Charles Michel: Došlo je do pomaka u pogledu strateške autonomije u usporedbi s onim prije nekoliko godina. Europski čelnici sve su skloniji nastojanjima za ‘strateškom autonomijom’ daleko od SAD-a

Daniel Mihailescu/Afp
---

Dijalog s Rusijom

Bio je to značajan (retorički) francuski zaokret od politike SAD-a. Doduše, zlobnici su tada tvrdili da je Macrona na takav stav nagnao američki republikanski senator Richard Black, koji je nešto ranije javno priznao da obavještajni podaci, koji su mu kao senatoru dostupni, ukazuju na to da bi Assad premoćno dobio izbore u Siriji.

– U kontaktu sam s više osoba koje su surađivale na obavještajnim izvještajima o Siriji i nekoliko stvari koje sam dobio vrlo su zanimljive. Trenutno, ako bi se održali izbori u Siriji, Assad bi vjerojatno ponovno bio izabran s 90 posto glasova, a to uključuje i teritorije koji se nalaze pod okupacijom terorista – istaknuo je tada Black.

Kako je poznato, ti obavještajni podaci američkih službi pokazali su se točni: izbore u svibnju 2021. Bashar al-Assad osvojio je s 95,1 posto glasova, uz visoku izlaznost od 79 posto. Macron je očito znao što govori.

Samo tjedan dana nakon tog pro-Assad istupa, krajem svibnja 2017., Macron je u dvorcu Versailles ugostio predsjednika Rusije Vladimira Putina, istaknuvši kako je "nužno razgovarati s Rusijom jer postoji više međunarodnih tema koje neće biti riješene bez čvrstog dijaloga s njima".

A koji dan potom, sredinom lipnja 2017., Macron je poručio da za rješavanje krize u Ukrajini nema boljeg načina od sporazuma iz Minska. Tada vjerojatno nije mogao znati da će glavni jamci tog sporazuma – tadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel i tadašnji francuski predsjednik Francois Hollande – u odvojenim intervjuima u prosincu 2022. priznati da su ga potpisali "s figom u džepu", odnosno da je sporazum bio samo "kupovanje vremena" kako bi Ukrajina mogla ojačati vojsku i pripremiti se za rat s Rusijom.

Neodrživi kapitalizam

Nove "disidentske" poruke francuski predsjednik odaslao je krajem 2019. godine: najprije je u studenome izjavio da je NATO "klinički mrtvac", da bi u prosincu, na tradicionalnom godišnjem sastanku s francuskim ambasadorima u Elizejskoj palači, ustvrdio da završava epoha prevlasti Zapada.

– Definitivno smo svjedoci kraja zapadne hegemonije u svijetu. Navikli smo na međunarodni poredak koji se oslanjao na zapadnu hegemoniju iz 18. stoljeća. Ova je hegemonija naizgled bila francuska, zahvaljujući prosvjetiteljstvu u 18. stoljeću. Svakako i britanska u 19. stoljeću, zbog industrijske revolucije i, logično, američka zbog dva svjetska rata, kao i ekonomske i političke dominacije ove sile. Sve se to mijenja – kazao je tada Macron, otvoreno priznavši odgovornost Zapada, a ponajviše SAD-a:

– Situacija se ozbiljno promijenila zbog zapadnih pogrešaka u brojnim krizama, zbog odluka Amerike tijekom više godina, koje, usput, nisu započele s trenutnom administracijom – poručio je francuski predsjednik.

Macron je tom prilikom ukazao i na to da kapitalistički model društva, baziran na tržišnoj ekonomiji, postaje neodrživ jer gura preveliki broj ljudi u egzistencijalni ćorsokak.

– Ova tržišna ekonomija, izmišljena u Europi i za Europu, posljednjih je desetljeća postupno zalutala. (...) Tržišna ekonomija donedavno je osiguravala raspodjelu bogatstva i savršeno je funkcionirala desetljećima, postigavši neviđeno dostignuće u povijesti čovječanstva jer se stotine milijuna ljudi širom svijeta uspjelo izvući iz siromaštva. Sada se proces preokrenuo i dovodi do nejednakosti koja se više ne može tolerirati – kazao je Macron.

---

image
Remko De Waal/Anp Via Afp
---

Kontinent plitkih kukavica

Govoreći o nužnosti tranzicije iz kapitalizma u novi i pravedniji svjetski poredak, francuski predsjednik tada je istaknuo i neke ozbiljne kulturološke i sociološke razlike između Europe i Amerike, koje ukazuju na potrebu za većom samostalnosti Staroga kontinenta. Među ostalim, naglasio je da Europu, za razliku od SAD-a, "karakterizira istinski humanizam":

– Ako nastavimo koračati prema kolapsu i gledati svijet kakav sam opisao, europski humanizam će nestati. Amerika je u zapadnom taboru, ali ne nosi isti humanizam. Različito se odnosi prema klimi, jednakosti i socijalnoj ravnoteži. Mi smo jedini geopolitički prostor koji je u doba renesanse, prosvjetiteljstva, i uvijek kad smo se morali preispitati, stavio osobu u središte svojeg projekta. Mislim da bi upravo taj projekt trebao ponovno postati jedini – rekao je Macron.

Te su Macronove riječi tada odjeknule s obje strane Atlantika – baš kao i ove recentne poruke o "strateškoj autonomiji" Europe – i tko zna kako bi se stvari dalje odvijale da samo koji dan potom svijet nije zahvatila pandemija COVID-a 19, na koju se nadovezao rat u Ukrajini, tako da su Macronove strateške ideje pale u drugi plan. Sve do nekidan, kad je na čaju s kineskim vođom shvatio da u multipolarnom svijetu Europa nema velike šanse ako se ne izbori za vlastitu autonomiju jer će inače postati kolateralna žrtva tuđih ludorija.

Svakako bi bilo pretjerano reći da Macron sada budi neku novu Europu, koja bi razumjela da je za nju najbolje biti most između Istoka i Amerike. U današnjoj Europi nema dubokih političkih umova ni dovoljno hrabrih političara koji bi podržali francuskog čelnika, a on je uz to i oslabljen masovnim prosvjedima u domovini protiv njegove mirovinske reforme. Stoga se može reći da zapadni car jest gol, ali Macron, čini se, ipak nije general De Gaulle.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jacques Witt/Afp Ludovic Marin/Afp Ludovic Marin/Afp Remko De Waal/Anp Via Afp Julien De Rosa/Afp Stefano Rellandini/Afp Mandel Ngan/Afp Olivier Douliery/Afp Daniel Mihailescu/Afp Horst Galuschka/Dpa Picture-alliance Via Afp
Jacques Witt/Afp

Xi Jinping i Emmanuel Macron 

Mandel Ngan/Afp

Rubio: Ovo je dobar trenutak da pitamo Europu: govori li Macron sada u ime cijele Europe? Je li Macron sada šef Europe? Jer ako jest, onda ćemo morati promijeniti neke stvari

Olivier Douliery/Afp

Poljski premijer Mateusz Morawiecki: Neki zapadni čelnici sanjaju o suradnji sa svima, s Rusijom i s nekim silama na Dalekom istoku. Okreću se, kratkovidni, prema Kini kako bi prodavali europske proizvode uz veliku geopolitičku cijenu, povećavajući našu ovisnost o Kini, umjesto da je smanje

Daniel Mihailescu/Afp

Charles Michel: Došlo je do pomaka u pogledu strateške autonomije u usporedbi s onim prije nekoliko godina. Europski čelnici sve su skloniji nastojanjima za ‘strateškom autonomijom’ daleko od SAD-a

Horst Galuschka/Dpa Picture-alliance Via Afp

Röttgen: Macron je uspio pretvoriti svoj posjet Kini u političku reklamu za Xija i vanjskopolitičku katastrofu za Europu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/amerikanci-sokirani-nakon-sto-je-macron-rekao-da-bi-se-europa-trebala-odmaknuti-od-sad-a-i-sama-voditi-svoju-politiku-1283910 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1eb754de025c495073270338c4fb8f71e55db926 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+Macron+%C5%A1okirao+Ameriku%3A+%E2%80%98Biti+saveznik+ne+zna%C4%8Di+biti+vazal%E2%80%98%3B+Najo%C5%A1trije+reakcije+nisu+stigle+iz+Washingtona&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Famerikanci-sokirani-nakon-sto-je-macron-rekao-da-bi-se-europa-trebala-odmaknuti-od-sad-a-i-sama-voditi-svoju-politiku-1283910 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Famerikanci-sokirani-nakon-sto-je-macron-rekao-da-bi-se-europa-trebala-odmaknuti-od-sad-a-i-sama-voditi-svoju-politiku-1283910 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => europa na raskrižju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijeteuropa na raskrižju

Kako je Macron šokirao Ameriku: ‘Biti saveznik ne znači biti vazal‘; Najoštrije reakcije nisu stigle iz Washingtona

Piše Damir Pilić
24. travnja 2023. - 14:21

Pravi je dar-mar napravio francuski predsjednik Emmanuel Macron na povratku iz Kine. Kad je izgovorio sada već slavne riječi o nužnosti "strateške autonomije" za Europu i odmicanja od Amerike, kao da je bomba pala nasred euroatlantskog političkog i medijskog prostora. Kad je odjek neočekivane detonacije zamro i dim se razišao, francuski čelnik našao se na čistini, pred streljačkim vodom proameričkih duhova s obje strane Atlantika.

Podsjetimo, nakon što je s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom tri dana pio čaj, Macron je u intervjuu za list Politico ustvrdio da Europa mora smanjiti svoju ovisnost o SAD-u i izbjeći da bude uvučena u američko-kineski sukob oko Tajvana. Istaknuvši da je strateška autonomija Europe nužna kako bi Europa u novom multipolarnom svijetu postala "t...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:17