StoryEditorOCM
SvijetŠVERC ORUŽJA

Akcija ‘Đakovo‘ usred Brazila: Policija otkrila ilegalno oružje, dolazilo i iz Hrvatske: ‘Vrijedi 225 milijuna eura‘

Piše VIJESTI SD
5. prosinca 2023. - 15:59

Brazilska policija razotkrila je milijunski sustav ilegalne trgovine oružjem iz Europe u Južnu Ameriku, objavilo je brazilsko ministarstvo pravosuđa. Kako navode, tvrtka sa sjedištem u Asunciónu u Paragvaju navodno je uvezla tisuće pištolja, pušaka i streljiva od nekoliko europskih proizvođača u Hrvatskoj, Turskoj, Češkoj i Sloveniji. Kako navode, radi se o oružju vrijednom oko 225 milijuna eura.

Oružje je navodno uvezeno iz Europe u Paragvaj, a onda je preprodavano skupinama posrednika koji su operirali na granici između Brazila i Paragvaja, a koji su ga zatim preprodavali moćnim kriminalnim frakcijama u Brazilu.

Istraga je započela 2020. godine u policijskoj postaji u Vitóriji da Conquista na sjeveroistoku Brazila gdje su uhićene dvije osobe s 23 pištolja hrvatskog podrijetla i dvije puške te sa streljivom i spremnicima za metke.

Nakon toga brazilska policija je pokrenula operaciju kodnog imena "Đakovo" koja je razotkrila višemilijunski sustav nezakonite trgovine vatrenim oružjem iz Europe u Južnu Ameriku.

Kako navodi brazilsko ministarstvo pravosuđa, u razdoblju od tri godine tvrtka koju istražuju uvezla je oko 43.000 komada oružja u Paragvaj vrijednog 1,2 milijarde brazilskih reala, odnosno oko 225 milijuna eura.

Kako navodi policija, tijekom tog razdoblja izvršeno je 67 pretresa te je na teritoriju Brazila zaplijenjeno ukupno 659 komada oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:37