StoryEditorOCM
Regija‘meta na čelo‘

Židovska zajednica otkazala koncert u Sarajevu; Bošnjački portal: ‘Hrvatska želi BiH podmetnuti antisemitizam‘

Piše Miroslav Landeka
26. listopada 2023. - 15:48
Predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci rekao je da su zbog izostanka reakcije na antisemitizam od nadležnih tijela odlučili otkazati događajNikola Vilić/Cropix

Obilježavanje 85. obljetnice Kristalne noći, početka progona Židova u nacističkoj Njemačkoj, koje je trebalo biti upriličeno u Sarajevu 8. studenoga, otkazano je!

Tako su odlučili u židovskoj zajednici u Sarajevu jer su procijenili da bi taj događaj bio rizičan s obzirom na opasnost zbog rastućeg antisemitizma kojemu su izloženi nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Uz Židovsku općinu Sarajeva, odnosno njezinu humanitarnu udrugu "La Benevolencija", suorganizatori su trebali biti Svjetski židovski kongres (WJC) te Veleposlanstvo Republike Hrvatske u BiH, s obzirom na činjenicu da Hrvatska trenutačno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA).

‘rastući antisemitizam u Sarajevu‘

Predsjednik "La Benevolencije" Vladimir Andrle potvrdio je kako je razlog otkazivanja sigurnosne naravi jer ne žele dovesti u opasnost malobrojnu židovsku zajednicu u Sarajevu. Također je upozorio na rastući antisemitizam u Sarajevu, gdje su dosad uglavnom iskazivali solidarnost s Palestincima, dok su jasne osude Hamasova terorizma nad Izraelcima izostale.

– Za naše prilike veliki je porast antisemitizma u Sarajevu – izjavio je Andrle, upozoravajući na to kako je jednostrana propaganda već postigla učinak pa se Židovima sada šalju poruke poput "marš odavde", kakvih nikada prije nije bilo.

image

Propalestinski prosvjed u Sarajevu 22. listopada jasno je adresirao odgovornost za rat u Gazi

Antonio Balić/Cropix

Iz hrvatskog su veleposlanstva kazali kako su se sa zadovoljstvom uključili u organiziranje koncerta, te su uz žaljenje zbog otkazivanja iskazali i razumijevanje za zabrinutost zbog negativne atmosfere koja se stvara u Sarajevu i na koju javno ukazuju predstavnici židovskih organizacija.

Teške optužbe portala istraga.ba

Ovaj je događaj sarajevskom portalu Istraga. ba poslužio za optužbu kako Vlada Republike Hrvatske "preko Veleposlanstva RH u Sarajevu želi BiH podmetnuti antisemitizam".

Spomenuti je portal kao argumentaciju za svoje navode istaknuo tvrdnju da su iz Veleposlanstva RH prvo najavili događaj u povodu obilježavanja Kristalne noći pa ga otkazali "zbog sigurnosnog rizika". Na takve zlonamjerne i neutemeljene optužbe reagirali su iz hrvatskog veleposlanstva.

image

Prizor sa sarajevskog propalestinskog prosvjeda

Antonio Balić/Cropix

U hrvatskom veleposlanstvu zgranuti su tendencioznim napisima koje je objavio taj portal jer se radi o svojevrsnom "stavljanju mete na čelo" Veleposlanstvu RH u BiH. Posebno su odbacili neutemeljene i zlonamjerne napise pojedinih domaćih medija kako je Hrvatska predložila otkazivanje, te da se preko Veleposlanstva Bosni i Hercegovini podmeće antisemitizam.

A na takve tendenciozne i zlonamjerne natpise u dijelu sarajevskih medija reagirao je i predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakov Finci.

S obzirom na to da je MUP pojačao nazočnost policajaca na lokalitetima gdje su smješteni objekti od značaja za židovsku i palestinsku zajednicu u BiH, kao i povećan nivo antisemitizma te izostanak reakcije na antisemitizam od nadležnih tijela, odlučili su otkazati događaj zbog bojazni da ga se ne zloupotrijebi za dnevnopolitičke događaje, naveo je Finci, uz napomenu kako su naslovi koji su se pojavili u nekim medijima vrlo tendenciozni i neodgovorni.

image

Eksplicitne poruke s nedavnoga prosvjeda u Sarajevu

Antonio Balić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:06