stdClass Object ( [id] => 72961 [title] => TJEDNIK BOŽE LJUBIĆA Na putu u EU unuci su me pretekli [alias] => tjednik-boze-ljubica-na-putu-u-eu-unuci-su-me-pretekli [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Petak, 16. listopada
Kod Jadranke Kosor

Poziv iz Zagreba od predsjednice HDZ-a i Vlade RH Jadranke Kosor s namjerom da, kao dvije sestrinske stranke, razmijenimo stajališta pred butmirske razgovore o reformi Ustava BiH. Izvijestio sam sugovornike o tijeku preliminarnih razgovora koje sam imao s dužnosnicima SAD-a, s domaćim političkim partnerima, s kardinalom Vinkom Puljićem. Poznato je da je BiH nefunkcionalna država, da je ustavna pozicija Hrvata i na razini države i entiteta neravnopravna. Međutim, ono što ja znam ili naslućujem pred ove pregovore ne nudi ništa novo, čak u nekim elementima 0.

Predsjednica Kosor izvještava me da Hrvatska, temeljem svoje ustavne obveze, ali i kao potpisnica Daytona, zauzima aktivnu ulogu, zagovara kod svojih saveznika u NATO-u i EU-u jednakopravnost Hrvata u BiH kao jednog od konstitutivnih naroda te osposobljavanje BiH za euroatlantske integracije. Činjenica da Organizacija islamske konferencije ima kao jednu od glavnih točaka na sljedećem zasjedanju ustavnu reformu BiH, imajući u vidu suradnju Srbije pa i Rusije s predstavnicima Srba iz BiH, važnost BiH za EU i NATO, slažemo se, daje legitiman hrvatski angažman iz najmanje dvaju razloga: Hrvati su jedan od triju konstitutivnih naroda u BiH i Hrvatska i BiH imaju jednu od najdužih međusobnih granica u Europi.

Izvijestio sam sugovornike i o svom susretu s predsjednikom Stjepanom Mesićem prije nekoliko dana, koji također podržava BiH kao funkcionalnu državu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda. Na kraju fotografije za medije i arhiv. Žena ostaje žena i kad je predsjednica, Jadranka Kosor ne dopušta snimanje dok ne namjesti šal. Normalno i simpatično.

Subota, 17. listopada
Dan odmora

Čeka me vrlo naporan dan. U 9 sati sastanak s ministrom vanjskih poslova Turske. Sastav sudionika i ozračje odaju ozbiljnost države i diplomacije. Ministar Ahmet Devetoglu, uglađen, obrazovan, “europskiji” od većine Europejaca i, što je najvažnije, izuzetno informiran o Bosni i Hercegovini. Dodaje da mu čak ne smeta što je BiH izbacila Tursku iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, “vama je ova vrsta afirmacije sada potrebnija nego Turskoj”. Rastali smo se na vrlo prijateljski način i dogovorili da ćemo se opet vidjeti.

Stižem u Bihać oko 16 sati, neposredno pred početak Skupštine. Iznenađuje me puna kinodvorana izaslanika i gostiju. Djevojke u narodnim nošnjama daruju mi “mađarski ručnik”. Zašto “mađarski”, pitam kolegu Jurića? Zato što su sve nas katolike Hrvate za vrijeme osmanske okupacije poistovjećivali s Mađarima. Uzimam mikrofon i kažem: mi smo tu da se više nikada hrvatsko ime ne zamjenjuje tuđim.

Nedjelja, 18. listopada
I Bog se odmarao

Uobičajene aktivnosti i atmosfera u rodnom selu Uzarići u Širokom, gdje sada živim. Mobitel isključen, ali onaj tko hoće, uvijek te nađe. Tajnik zove na suprugin telefon da me zamjenik američkog veleposlanika želi hitno čuti. Uključujem mobitel, izvješćuje me da imenujem osobu koja će sutra u 10 preuzeti paket prijedloga ustavnih promjena… Nedjeljni mir je već narušen, ali to je cijena ovog posla. Istu večer dobivam iz jednog veleposlanstva faks od 25 stranica gdje je sadržaj predloženih amandmana, studiram do poslije ponoći sa suradnicima i bratom Mariofilom.

Ponedjeljak, 19. listopada
Ustavne promjene

Put u Sarajevo. U 11 sati počinje sjednica Doma naroda BiH čiji sam član. “Prijavljujem” se oko sat vremena, a nakon toga analiziram ponuđeni “paket” zajedno sa suradnicima. Popodne razgovor na FTV-u za najgledaniju TV emisiju, politički magazin “60 minuta”. Glavna tema: ustavne promjene u BiH. Bakir Hadžiomerovć izvješćuje me da će gosti uz mene biti Stewat Jones iz State Departmenta, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija.

Standardno pitanje: što očekujem od razgovora, ali ono što me iznenađuje od voditelja (koji priznaje da je lijevo orijentiran, čak “ljevije” od SDP-a) pitanje je, ali u isto vrijeme i konstatacija, o neravnopravnoj hrvatskoj poziciji u BiH. Naravno, slažem se i dodajem kako je hrvatsko pitanje u BiH suštinsko pitanje i za samu državu i njenu opstojnost.

Još sam pod dojmom netom analiziranog “paketa” ustavnih promjena koji je ispod potreba BiH glede funkcionalnosti, a hrvatsku poziciju još dodatno erodira ukidajući legislativnu nadležnost Doma naroda (jedinog mehanizma i do sada slabašne nacionalne zaštite), a posebice je neprihvatljiv način konstituiranja tog doma iz ad hoc kluba Zastupničkog doma, što bi omogućavalo relativno većinskim narodima u BiH, Srbima i Bošnjacima, da Hrvatima izaberu i zastupnike u Dom naroda.

Dodajem kako “zadržavanje postojećeg stanja Bosnu i Hercegovinu od zemlje triju ravnopravnih konstitutivnih naroda pretvara u konfederaciju dvaju centraliziranih unitarnih entiteta.

Utorak, 20. listopada
Silazak s Daytonskog puta

Ulazimo u vojnu bazu NATO snaga, vozimo se internim putovima, jedan nosi naziv Dayton road. Napuštamo “Dayton put” i pristupamo razgovorima koji bi nas trebali dovesti na “Bruxelleski put”. S jedne strane domaći lideri, s druge SAD i EU predvođeni Jamesom Steinbergom i Carlom Bildtom.

U izjavama domaćih aktera dosta je suprotstavljenih stavova: od opcije mirnog razlaza, koja bi trebala biti ugrađena u Ustav, do različito upakiranih prijedloga za više ili manje centraliziranu državu. Ne slažem se s jednim svojim prethodnikom da BiH nije moguća kao država, ali tvrdim da ovakva dvoentitetska nereformirana daytonska zasigurno nije moguća, što je empirijski dokazano. Iskusni međunarodni diplomati vode razgovore na način da se izbjegnu bilo kakve konfrontacije.

Srijeda, 21. listopada
Bezvizni režim

Nastavlja se raditi u plenumu. Nakon obraćanja međunarodnih posrednika mi, domaći lideri, iznosimo stajališta. Bildt upozorava, parafraziram: vaši susjedi ubrzanim koracima idu k EU-u, Hrvatska će sigurno završiti razgovore sljedeće godine, ostali susjedi će krajem godine dobiti status kandidata, vi imate priliku, ali se morate kvalificirati. Hoćete li, to zavisi od vas ovdje.

Haris Silajdžić uzvraća potpitanjem: da li su i od ostalih susjeda traženi neki uvjeti i da li su ih ispunili, naime neki nisu ispunili presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu i ICTY-ja (misleći na Srbiju). Moli naše međunarodne prijatelje da u Bruxellesu pomognu da se BiH kvalificira za bezvizni režim, u najmanju ruku da to ne otežavaju, misleći na Bildtovu suprugu, članicu Europskog parlamenta, koja, navodno, lobira protiv.

Četvrtak, 22. listopada
Volim te, dedo

Listam tisak od jučer jer jučer nisam imao vremena. Upada mi u oči izjava Johna Kerryja, bivšega predsjedničkog kandidata i predsjednika Komisije za vanjsku politiku američkog Kongresa, u “Oslobođenju”. “Politička sadašnjica u Bosni i Hercegovini zatočenik je prošlih sporazuma koji moraju biti modificirani”, kazao je Kerry te naglasio “da je Daytonski sporazum organizirao BiH kao mekanu federaciju sastavljenu od dva entiteta, s dominacijom Srba i Bošnjaka, od kojih svaki može staviti veto na državno zakonodavstvo”. Upravo takvu izjavu dao sam na televiziji večer prije.

Uvečer razgovaram sa kćerkom Lucijom koja živi u Bruxellesu, udana za Frederika, Francuza. Kaže mi, unuk Toma, kojemu je 22 mjeseca, želi s dedom razgovarati. Razgovaramo na hrvatskom jeziku, on uglavnom ponavlja što ja kažem, ali na kraju veli: “Je t’aime, dedo” (Volim te, dedo). Unuci su me pretekli na putu za EU. Što drugo djed može željeti, ali ja želim da svačija djeca i unuci iz BiH uživaju standarde EU-a.

Petak, 23. listopada
Pečem rakiju

Prije podne ispit na Fakultetu zdravstvenih studija. Nisam prestrog, tražim minimum potrebnog znanja.Popodne namjeravam s bratom peći rakiju u dvorištu. Svjestan sam da to neće biti moguće kad uđemo u EU. Ipak, učinit ću sve da BiH što prije postane punopravni član i da se i mi Hercegovci (a i Bosanci) konačno pridružimo Hrvatskoj.

 božo ljubić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Moj unuk Toma i ja razgovaramo na hrvatskom, on uglavnom ponavlja što ja kažem, ali na kraju veli: ‘Je t’aime, dedo’ (Volim te, dedo). Unuci su me pretekli na putu za EU. Što drugo djed može željeti? Želim da svačija djeca i unuci iz BiH uživaju standarde [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => predsjednik HDZ-a 1990. o dinamičnom političkom tjednu te o posve privatnim, no jednako važnim stvarima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-10-25 10:53:50 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-10-25 10:59:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-10-25 10:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3685 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/10/24/Novosti/BIH_SASTANAK6-201009.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x467" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38183886 Threads: 3 Questions: 7084912355 Slow queries: 3297478 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608017971 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/regija/tjednik-boze-ljubica-na-putu-u-eu-unuci-su-me-pretekli-72961 [printLink] => /vijesti/regija/tjednik-boze-ljubica-na-putu-u-eu-unuci-su-me-pretekli-72961?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 150713 [name] => božoljubić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bozoljubic [link] => /tag/bozoljubic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Moj unuk Toma i ja razgovaramo na hrvatskom, on uglavnom ponavlja što ja kažem, ali na kraju veli: ‘Je t’aime, dedo’ (Volim te, dedo). Unuci su me pretekli na putu za EU. Što drugo djed može željeti? Želim da svačija djeca i unuci iz BiH uživaju standarde [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => predsjednik HDZ-a 1990. o dinamičnom političkom tjednu te o posve privatnim, no jednako važnim stvarima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => TJEDNIK BOŽE LJUBIĆA Na putu u EU unuci su me pretekli [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-10-10-05-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/10/24/Novosti/BIH_SASTANAK6-201009.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/10/24/Novosti/BIH_SASTANAK6-201009.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Petak, 16. listopada
Kod Jadranke Kosor

Poziv iz Zagreba od predsjednice HDZ-a i Vlade RH Jadranke Kosor s namjerom da, kao dvije sestrinske stranke, razmijenimo stajališta pred butmirske razgovore o reformi Ustava BiH. Izvijestio sam sugovornike o tijeku preliminarnih razgovora koje sam imao s dužnosnicima SAD-a, s domaćim političkim partnerima, s kardinalom Vinkom Puljićem. Poznato je da je BiH nefunkcionalna država, da je ustavna pozicija Hrvata i na razini države i entiteta neravnopravna. Međutim, ono što ja znam ili naslućujem pred ove pregovore ne nudi ništa novo, čak u nekim elementima 0.

Predsjednica Kosor izvještava me da Hrvatska, temeljem svoje ustavne obveze, ali i kao potpisnica Daytona, zauzima aktivnu ulogu, zagovara kod svojih saveznika u NATO-u i EU-u jednakopravnost Hrvata u BiH kao jednog od konstitutivnih naroda te osposobljavanje BiH za euroatlantske integracije. Činjenica da Organizacija islamske konferencije ima kao jednu od glavnih točaka na sljedećem zasjedanju ustavnu reformu BiH, imajući u vidu suradnju Srbije pa i Rusije s predstavnicima Srba iz BiH, važnost BiH za EU i NATO, slažemo se, daje legitiman hrvatski angažman iz najmanje dvaju razloga: Hrvati su jedan od triju konstitutivnih naroda u BiH i Hrvatska i BiH imaju jednu od najdužih međusobnih granica u Europi.

Izvijestio sam sugovornike i o svom susretu s predsjednikom Stjepanom Mesićem prije nekoliko dana, koji također podržava BiH kao funkcionalnu državu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda. Na kraju fotografije za medije i arhiv. Žena ostaje žena i kad je predsjednica, Jadranka Kosor ne dopušta snimanje dok ne namjesti šal. Normalno i simpatično.

Subota, 17. listopada
Dan odmora

Čeka me vrlo naporan dan. U 9 sati sastanak s ministrom vanjskih poslova Turske. Sastav sudionika i ozračje odaju ozbiljnost države i diplomacije. Ministar Ahmet Devetoglu, uglađen, obrazovan, “europskiji” od većine Europejaca i, što je najvažnije, izuzetno informiran o Bosni i Hercegovini. Dodaje da mu čak ne smeta što je BiH izbacila Tursku iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, “vama je ova vrsta afirmacije sada potrebnija nego Turskoj”. Rastali smo se na vrlo prijateljski način i dogovorili da ćemo se opet vidjeti.

Stižem u Bihać oko 16 sati, neposredno pred početak Skupštine. Iznenađuje me puna kinodvorana izaslanika i gostiju. Djevojke u narodnim nošnjama daruju mi “mađarski ručnik”. Zašto “mađarski”, pitam kolegu Jurića? Zato što su sve nas katolike Hrvate za vrijeme osmanske okupacije poistovjećivali s Mađarima. Uzimam mikrofon i kažem: mi smo tu da se više nikada hrvatsko ime ne zamjenjuje tuđim.

Nedjelja, 18. listopada
I Bog se odmarao

Uobičajene aktivnosti i atmosfera u rodnom selu Uzarići u Širokom, gdje sada živim. Mobitel isključen, ali onaj tko hoće, uvijek te nađe. Tajnik zove na suprugin telefon da me zamjenik američkog veleposlanika želi hitno čuti. Uključujem mobitel, izvješćuje me da imenujem osobu koja će sutra u 10 preuzeti paket prijedloga ustavnih promjena… Nedjeljni mir je već narušen, ali to je cijena ovog posla. Istu večer dobivam iz jednog veleposlanstva faks od 25 stranica gdje je sadržaj predloženih amandmana, studiram do poslije ponoći sa suradnicima i bratom Mariofilom.

Ponedjeljak, 19. listopada
Ustavne promjene

Put u Sarajevo. U 11 sati počinje sjednica Doma naroda BiH čiji sam član. “Prijavljujem” se oko sat vremena, a nakon toga analiziram ponuđeni “paket” zajedno sa suradnicima. Popodne razgovor na FTV-u za najgledaniju TV emisiju, politički magazin “60 minuta”. Glavna tema: ustavne promjene u BiH. Bakir Hadžiomerovć izvješćuje me da će gosti uz mene biti Stewat Jones iz State Departmenta, Haris Silajdžić i Zlatko Lagumdžija.

Standardno pitanje: što očekujem od razgovora, ali ono što me iznenađuje od voditelja (koji priznaje da je lijevo orijentiran, čak “ljevije” od SDP-a) pitanje je, ali u isto vrijeme i konstatacija, o neravnopravnoj hrvatskoj poziciji u BiH. Naravno, slažem se i dodajem kako je hrvatsko pitanje u BiH suštinsko pitanje i za samu državu i njenu opstojnost.

Još sam pod dojmom netom analiziranog “paketa” ustavnih promjena koji je ispod potreba BiH glede funkcionalnosti, a hrvatsku poziciju još dodatno erodira ukidajući legislativnu nadležnost Doma naroda (jedinog mehanizma i do sada slabašne nacionalne zaštite), a posebice je neprihvatljiv način konstituiranja tog doma iz ad hoc kluba Zastupničkog doma, što bi omogućavalo relativno većinskim narodima u BiH, Srbima i Bošnjacima, da Hrvatima izaberu i zastupnike u Dom naroda.

Dodajem kako “zadržavanje postojećeg stanja Bosnu i Hercegovinu od zemlje triju ravnopravnih konstitutivnih naroda pretvara u konfederaciju dvaju centraliziranih unitarnih entiteta.

Utorak, 20. listopada
Silazak s Daytonskog puta

Ulazimo u vojnu bazu NATO snaga, vozimo se internim putovima, jedan nosi naziv Dayton road. Napuštamo “Dayton put” i pristupamo razgovorima koji bi nas trebali dovesti na “Bruxelleski put”. S jedne strane domaći lideri, s druge SAD i EU predvođeni Jamesom Steinbergom i Carlom Bildtom.

U izjavama domaćih aktera dosta je suprotstavljenih stavova: od opcije mirnog razlaza, koja bi trebala biti ugrađena u Ustav, do različito upakiranih prijedloga za više ili manje centraliziranu državu. Ne slažem se s jednim svojim prethodnikom da BiH nije moguća kao država, ali tvrdim da ovakva dvoentitetska nereformirana daytonska zasigurno nije moguća, što je empirijski dokazano. Iskusni međunarodni diplomati vode razgovore na način da se izbjegnu bilo kakve konfrontacije.

Srijeda, 21. listopada
Bezvizni režim

Nastavlja se raditi u plenumu. Nakon obraćanja međunarodnih posrednika mi, domaći lideri, iznosimo stajališta. Bildt upozorava, parafraziram: vaši susjedi ubrzanim koracima idu k EU-u, Hrvatska će sigurno završiti razgovore sljedeće godine, ostali susjedi će krajem godine dobiti status kandidata, vi imate priliku, ali se morate kvalificirati. Hoćete li, to zavisi od vas ovdje.

Haris Silajdžić uzvraća potpitanjem: da li su i od ostalih susjeda traženi neki uvjeti i da li su ih ispunili, naime neki nisu ispunili presudu Međunarodnog suda pravde u Haagu i ICTY-ja (misleći na Srbiju). Moli naše međunarodne prijatelje da u Bruxellesu pomognu da se BiH kvalificira za bezvizni režim, u najmanju ruku da to ne otežavaju, misleći na Bildtovu suprugu, članicu Europskog parlamenta, koja, navodno, lobira protiv.

Četvrtak, 22. listopada
Volim te, dedo

Listam tisak od jučer jer jučer nisam imao vremena. Upada mi u oči izjava Johna Kerryja, bivšega predsjedničkog kandidata i predsjednika Komisije za vanjsku politiku američkog Kongresa, u “Oslobođenju”. “Politička sadašnjica u Bosni i Hercegovini zatočenik je prošlih sporazuma koji moraju biti modificirani”, kazao je Kerry te naglasio “da je Daytonski sporazum organizirao BiH kao mekanu federaciju sastavljenu od dva entiteta, s dominacijom Srba i Bošnjaka, od kojih svaki može staviti veto na državno zakonodavstvo”. Upravo takvu izjavu dao sam na televiziji večer prije.

Uvečer razgovaram sa kćerkom Lucijom koja živi u Bruxellesu, udana za Frederika, Francuza. Kaže mi, unuk Toma, kojemu je 22 mjeseca, želi s dedom razgovarati. Razgovaramo na hrvatskom jeziku, on uglavnom ponavlja što ja kažem, ali na kraju veli: “Je t’aime, dedo” (Volim te, dedo). Unuci su me pretekli na putu za EU. Što drugo djed može željeti, ali ja želim da svačija djeca i unuci iz BiH uživaju standarde EU-a.

Petak, 23. listopada
Pečem rakiju

Prije podne ispit na Fakultetu zdravstvenih studija. Nisam prestrog, tražim minimum potrebnog znanja.Popodne namjeravam s bratom peći rakiju u dvorištu. Svjestan sam da to neće biti moguće kad uđemo u EU. Ipak, učinit ću sve da BiH što prije postane punopravni član i da se i mi Hercegovci (a i Bosanci) konačno pridružimo Hrvatskoj.

 božo ljubić

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/tjednik-boze-ljubica-na-putu-u-eu-unuci-su-me-pretekli-72961 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=34a7a0358511e45222c1a038572d563f8e80e763 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=TJEDNIK+BO%C5%BDE+LJUBI%C4%86A+Na+putu+u+EU+unuci+su+me+pretekli&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Ftjednik-boze-ljubica-na-putu-u-eu-unuci-su-me-pretekli-72961 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Ftjednik-boze-ljubica-na-putu-u-eu-unuci-su-me-pretekli-72961 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Moj unuk Toma i ja razgovaramo na hrvatskom, on uglavnom ponavlja što ja kažem, ali na kraju veli: ‘Je t’aime, dedo’ (Volim te, dedo). Unuci su me pretekli na putu za EU. Što drugo djed može željeti? Želim da svačija djeca i unuci iz BiH uživaju standarde [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => predsjednik HDZ-a 1990. o dinamičnom političkom tjednu te o posve privatnim, no jednako važnim stvarima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Regijapredsjednik HDZ-a 1990. o dinamičnom političkom tjednu te o posve privatnim, no jednako važnim stvarima

TJEDNIK BOŽE LJUBIĆA Na putu u EU unuci su me pretekli

Piše PSD.
25. listopada 2009. - 11:53

 božo ljubić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 12:10