stdClass Object ( [id] => 1293081 [title] => Tajna povijest krvavih obračuna u srpskom političkom vrhu još od doba Obrenovića morala bi biti pouka za Vučića [alias] => tajna-povijest-krvavih-obracuna-u-srpskom-politickom-vrhu-jos-od-doba-obrenovica-morala-bi-biti-pouka-za-vucica [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Za ime božje gospodo, odnesite njihova tijela unutar dvora. Nemojte ih ostaviti na kiši, izložene pogledu javnosti", rekao je ruski poslanik u Beogradu nešto iza četiri sata ujutro 11. lipnja 1903. zavjerenicima koji su upravo ubili i izmasakrirali kralja i kraljicu.

Vrlo brzo su donesene dvije plahte u koje su umotana tijela vladarskog para koja su zatim unesena u sobu u prizemlju dvora. Gledajući leševe kralja i kraljice jedan obrazovani promatrač je zaključio:

"Ima li drastičnijih ilustracija za vječnu pouku, da je prolazna svaka slava ovog svijeta."

Ove riječi sažimaju surovo naličje beogradske politike u 19. i 20. stoljeću koja proviruje iza leđa današnjeg srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Tu politiku najbolje oslikava autoritarni i mračni karakter Vučićeva imenjaka srbijanskog kralja Aleksandra Obrenovića.

Slijepo ispunjavanje želja

"Ti Vukašine znaš da nisam imao ni djetinjstvo ni mladost kao ostali ljudi. Beskrajne svađe mojih roditelja učinile su moj život gorkim i općenito mi potkopale zdravlje, posebno živce."

Ovako je kralj Aleksandar, u razgovoru s povjerljivim ministrom financija Vukašinom Petrovićem, ukratko opisao psihološku motivaciju svojega nasilnog postupanja. U pozadini kraljevih riječi je činjenica da je, zbog odrastanja u nesređenoj obitelji koja je bila europski skandal, tijekom svojega kratkog života od svega dvadeset sedam godina, bio vrlo nasilan. Problem je bila i kraljeva potencijalno zločinačka etička neuravnoteženost.

Jedan utjecajni srbijanski diplomat koji je Aleksandra poznavao od malih nogu opisao ga je ovako: "Odrastanjem je postao krajnje sebičan. Da bi postigao svoje ciljeve, nije oklijevao upotrijebiti sva sredstva, moralna i nemoralna."

---

image

"Ima li drastičnijih ilustracija za vječnu pouku, da je prolazna svaka slava ovog svijeta", riječi su koje sažimaju surovo naličje beogradske politike u 19. i 20. stoljeću koja proviruje iza leđa današnjeg srbijanskog predsjednika

Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp
---

Aleksandar je kraljevsku vlast je preuzeo 1893., kada je kao mladić od sedamnaest godina puščanim cijevima srbijanske vojske smijenio kompletan državni vrh. Četiri godine poslije, pravdajući svoj postupak uklanjanjem korumpiranog parlamentarnog sustava Srbije, uveo je osobnu diktaturu prisiljavajući stranke Narodnoj skupštini da slijepo ispunjavaju njegove želje.

Uz sve ovo u očima tadašnje srbijanske javnosti problematičan je bio i njegov brak sa devet godina starijom udovicom Dragom Mašin.

Problematična kraljica Draga

"Zar ne vidite gospodine da je takav korak ništa manje nego samoubojstvo dinastije? Ostavljajući po strani sve što se o gospođi govori, njezina općepoznata sterilnost je dovoljna potvrda mojih riječi. Ali i druge okolnosti se ne smiju previdjeti. Gospođa Draga je puno starija nego vi. Ne prati je dobar glas, s pravom ili ne kako se to već događa u životu. Dobra ljubavnica nije uvijek dobra supruga."

Ipak, Aleksandar nije prihvatio ovaj pragmatični politički savjet povjerljivoga ministra Vukašina Petrovića nego se oženio svojom dugogodišnjim ljubavnicom Dragom Mašin, za koju su beogradski zlobnici pričali da je ubila prvog muža.

Da bi prikrili kraljičinu neplodnost vladarski par je pokušao je aranžirati kraljičinu prividnu trudnoću nakon čega je ona trebala "roditi" dijete uzeto od druge žene. Kada je ova politička prijevara propala, postavilo se pitanje nasljednika prijestolja pa je javnost počela krivim okom gledati kraljičina brata Nikodema koji je, uz jednog ruskog i jednog crnogorskog princa, bio određen za prijestolonasljednika.

Uz sve ovo, kralj Aleksandar je brakom s Dragom Mašin, vjerojatno, upao pozorno u namještenu rusku političko-obavještajnu igru u kojoj je Draga trebala Srbiju diplomatski okrenuti od Austro-Ugarske prema Rusiji. Taj je utjecaj ubrzo postao toliki da je kralj svoju sigurnost 1901. povjerio ruskoj tajnoj policiji poznatoj pod nazivom Okhrana, čiji su agenti vjerovali da će Aleksandar bez njihove potpore izgubiti prijestolje.

Koliko je procjena ruskih obavještajaca bila točna, svjedoči jedno izmišljeno književno-političko proročanstvo.

Naime, Aleksandrov prijatelj Pera Todorović je 1902. napisao roman "Kremansko proročanstvo" o srbijanskom seljaku-proroku koji je imao vizije ubojstva kraljevog djeda Mihajla Obrenovića tridesetak godina ranije. Ovaj je roman u nastavcima objavljen u dnevnom tisku i izazvao je uzbunu i zabrinutost na dvoru jer se u javnosti vjerovalo da je to ozbiljna najava prevrata protiv kralja Aleksandra.

U pozadini ove političke izmišljotine u Beogradu je stotinjak vojnih časnika i političara s puno nervoze i straha pripremalo državni prevrat.

Nervoza i strah

"Sada je prekasno. Ovo mora biti obavljeno. Ali, s obzirom na to da noćas mogu poginuti ovo je moja oporuka. Svoju ženu i djecu ostavljam tvojoj prijateljskoj brizi" rekao je 10. lipnja 1903. nešto iza 23.00 sata vođa zavjerenika Aleksandar Mašin svome prijatelju koji ga je pokušao nagovoriti da odustane od prevrata. No, Mašin nije poslušao ovaj savjet nego je otišao kući, obukao svečanu vojnu uniformu i krenuo ostvariti krvavi prevrat protiv kralja Aleksandra i kraljice Drage.

Tridesetak minuta iza ponoći 11. lipnja 1903. zavjerenici su kraljevski dvor okružili vojnim postrojbama kojima su zapovijedali časnici-zavjerenici. Skupina od dvadeset osam zavjerenika je ušla u dvorište kraljevskoga dvora gdje su, usprkos mjerama opreza, uzbunili gardijske časnike koje su ubili, a njihova zapovjednika ranili. Zavjerenici su, zatim, dinamitom provalili vrata dvora i ušli u mrak jer je eksplozija pokidala električne žice.

U novoj pucnjavi koja je uslijedila teško je ranjen satnik Dragutin Dimitrijević Apis koji je jedanaest godina kasnije organizirao sarajevski atentat.

Nakon toga su zavjerenici, sa svijećnjacima u ruci, uzaludno tražili kralja i kraljicu koji su bili skriveni u maloj prostoriji iza dvostrukog zida kraljevske spavaće sobe. Željezna vrata te prostorije su bila toliko dobro zamaskirana papirnatim tepetima da nisu bila vidljiva ni usred bijelog dana, a kamo li noću. Skrovište je, na koncu, otkrila sama kraljica koja je pozvala u pomoć jednog od časnika u dvorištu dvora. Kada su zavjerenici krenuli sjekirom provaliti u skrivenu prostoriju kraljev ađutant je, nakon obećanja zavjerenika da će kralja poštedjeti, pozvao Aleksandra da izađe iz skrovišta.

Scena koja je uslijedila, osim sasvim očite mržnje zavjerenika prema vladarskomu paru, ilustrira i njihovu krajnju napetost.

Krvava mržnja

"Što želite? I što je sa vašom prisegom odanosti meni?", rekao Aleksandar izlazeći pred zavjerenike. Nakon ovih riječi uslijedila je grobna tišina. Kralj i njegovi egzekutori su se sekundu-dvije gledali kao hipnotizirani.

"Što gledate? Evo mu prisega vjernosti", povikao je jedan od zavjerenika zapucavši na kralja koji je, pogođen, pao u naručje kraljice Drage.

Sljedećih pet sekundi razjareni zavjerenici su bjesomučno pucali na kralja i kraljicu koji su na podu krvarili i ječali. Nakon toga atentatori su izvukli sablje i počeli sjeći tijela vladarskog para koja su zatim bacili kroz prozor dvora kako bi vojnici vidjeli da su kralj i kraljica mrtvi i da su nastupile nove političke okolnosti.

Te okolnosti je jedan od vođa zavjerenika objavio povikom s prozora kraljevskoga dvora: "Živio Petar Karađorđević, kralj Srbije!" Na to su u dvorištu, pred vojnicima, časnici zavjerenici u glas odgovorili: "Živio kralj Petar". Nakon toga kraljoubojice su iz dvora opljačkale velike količine novca i vrijednih stvari, dok su drugi zavjerenici po Beogradu vršili likvidacije utjecajnijih ljudi bivšega režima.

Negdje oko četiri ili pet sati ujutro, vođe zavjerenika je posjetio austrougarski poslanik i rekao im da zaustave likvidacije jer će, u protivnom, austrougarska vojska zauzeti Beograd pa je krvoproliće odmah prestalo.

Moralne dvojbe zavjerenika

U pozadini ovoga krvoprolića bile su moralne dvojbe zavjerenika.

Iako su bili uvjereni u ispravnost svojega postupka, oni su atentat izveli u hipu i nekoj vrsti bunila. Zato je jedan od kraljoubojica, na pitanje zašto su kralj i kraljica ubijeni na ovako surov način odgovorio:

"Ako će te pravo, u tom trenutku ni sam nisam točno znao. I da bi se svima pokazalo da kralja i kraljice više nema, sama od sebe mi se nametnula misao koju sam u onom, do vrhunca dotjeranom, uzbuđenju i izveo. Naredio sam da se tijela bace kroz prozor."

---

image

Sudski proces protiv Dragutina Dimitrijevića Apisa (sjedi prvi u prvom redu lijevo) za planirani atentat na srpskog prijestolonasljednika

Akg-images/Akg-images/Profimedia/Akg-images/Akg-images/Profimedia
---

Sve ovo znači da zavjerenici nisu bili nimalo ravnodušni, odnosno da su bili svjesni moralne upitnosti svojega čina o čemu svjedoči satnik Dragutin Dimitrijević Apis koji je uoči atentata rekao:

"Ubojstvo kralja prouzročit će veliku štetu našem osobnom ugledu i štetu miru u zemlji i inozemstvu. Ali vrijeme će pokazati da to nije rezultat naše vulgarnosti i mržnje nego potreba države."

Prema britanskim obavještajnim podacima ova je zavjera bila organizirana u Beču gdje su zavjerenici imali sastanke s predstavnicima austrougarskoga političkog vrha. Planovi zavjere su počivali na zamisli da kralja Aleksandra i kraljicu Dragu treba oteti i prebaciti u Beč kako bi austrougarskim vlastima poslužili kao politički uteg za nadzor novoga kralja Petra Karađorđevića koji je trebao biti politička igračka Austro-Ugarske ali i Rusije.

Nakon ovog prevrata Srbija se našla na udaru trogodišnjih diplomatskih sankcija Velike Britanije čiji je vladar Edward VII. odbio priznati režim beogradskih kraljoubojica.

Kada se zna sve ovo ne treba čuditi što se prevrat iz 1903. pokazao vrlo kontroverznim. S jedne strane smatran je besmislenim, krvavim i protukršćanskim zločinom i političkom tragedijom, čije je počinitelje odmah trebalo kazniti smrću. S druge strane, prevrat je izgledao kao revolucionarna i progresivna epizoda koja je dovela do uvođenja parlamentarne demokracije i promjena neophodnih za daljnji društveno politički razvitak što je ubrzala proces srpskog, ali i južnoslavenskog ujedinjenja

Važna posljedica svega bilo je i stvaranje obavještajne i revolucionarno terorističke mreža koju je nadzirao vladin vrh u Beogradu i koja je 1914. "zakuhala" sarajevski atentat i I. svjetski rat.

No, o tome opširnije neki drugi put.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BEOGRADSKI DVOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => BEOGRADSKI DVOR 2 0 9844 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-24 10:24:48 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => TIHOMIR RAJČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-25 14:50:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-25 14:50:25 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2796 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tajna povijest krvavih obračuna u srpskom političkom vrhu još od doba Obrenovića morala bi biti pouka za Vučića [metakey] => srpski dvor, Beograd, povijest, Aleksandar Obrenović, Draga Mašin, Dragutin Dimitrijević Apis, Aleksandar Vučić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24961057.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24961060.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24865350.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24961065.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia","Historical Image Collection By Bildagentur-online\/Alamy\/Alamy\/Profimedia\/Historical Image Collection By Bildagentur-online\/Alamy\/Alamy\/Profimedia","Milos Miskov\/Anadolu Agency Via Afp","Akg-images\/Akg-images\/Profimedia\/Akg-images\/Akg-images\/Profimedia"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u017drtve srpskog prevrata\u00a011. lipnja 1903. - kralj Aleksandar I. Obrenovi\u0107 sa suprugom Dragom i dijelom njihove svite<\/p>","

Pogubljenje atentatora na kneza Mihaila Obrenovi\u0107a, srpskog kneza, ubijenog 10. lipnja\u00a01868. u Beogradu<\/p>","

\u201dIma li drasti\u010dnijih ilustracija za vje\u010dnu pouku, da je prolazna svaka slava ovog svijeta\u201d, rije\u010di su koje\u00a0sa\u017eimaju surovo\u00a0nali\u010dje beogradske politike u 19. i 20. stolje\u0107u koja proviruje iza le\u0111a dana\u0161njeg srbijanskog predsjednika<\/p>","

Sudski proces protiv Dragutina\u00a0Dimitrijevi\u0107a\u00a0Apisa (sjedi prvi u prvom redu lijevo) za planirani atentat na srpskog prijestolonasljednika<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1541","hd_24961057_1920.jpg":"1920x1080","k_24961057_1280.jpg":"1280x1280","k_24961057_1024.jpg":"1024x1024","k_24961057_640.jpg":"640x640","k_24961057_480.jpg":"480x480","k_24961057_340.jpg":"340x340","k_24961057_220.jpg":"220x220","o_24961057_1280.jpg":"1280x1027","o_24961057_1024.jpg":"1024x821","o_24961057_640.jpg":"640x513","o_24961057_480.jpg":"480x385","o_24961057_340.jpg":"340x272","o_24961057_220.jpg":"220x176","h_24961057_1280.jpg":"1280x854","h_24961057_1024.jpg":"1024x683","h_24961057_640.jpg":"640x427","h_24961057_480.jpg":"480x320","h_24961057_340.jpg":"340x227","h_24961057_220.jpg":"220x147","pp_24961057_1280.jpg":"1280x1628","pp_24961057_1024.jpg":"1024x1303","pp_24961057_640.jpg":"640x814","pp_24961057_480.jpg":"480x611","pp_24961057_340.jpg":"340x432","pp_24961057_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_24961060_1920.jpg":"1920x1080","k_24961060_1280.jpg":"1280x1280","k_24961060_1024.jpg":"1024x1024","k_24961060_640.jpg":"640x640","k_24961060_480.jpg":"480x480","k_24961060_340.jpg":"340x340","k_24961060_220.jpg":"220x220","o_24961060_1280.jpg":"1280x876","o_24961060_1024.jpg":"1024x700","o_24961060_640.jpg":"640x438","o_24961060_480.jpg":"480x328","o_24961060_340.jpg":"340x232","o_24961060_220.jpg":"220x150","h_24961060_1280.jpg":"1280x854","h_24961060_1024.jpg":"1024x683","h_24961060_640.jpg":"640x427","h_24961060_480.jpg":"480x320","h_24961060_340.jpg":"340x227","h_24961060_220.jpg":"220x147","pp_24961060_1280.jpg":"1280x1628","pp_24961060_1024.jpg":"1024x1303","pp_24961060_640.jpg":"640x814","pp_24961060_480.jpg":"480x611","pp_24961060_340.jpg":"340x432","pp_24961060_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24865350_1920.jpg":"1920x1080","k_24865350_1280.jpg":"1280x1280","k_24865350_1024.jpg":"1024x1024","k_24865350_640.jpg":"640x640","k_24865350_480.jpg":"480x480","k_24865350_340.jpg":"340x340","k_24865350_220.jpg":"220x220","o_24865350_1280.jpg":"1280x853","o_24865350_1024.jpg":"1024x682","o_24865350_640.jpg":"640x426","o_24865350_480.jpg":"480x320","o_24865350_340.jpg":"340x226","o_24865350_220.jpg":"220x146","h_24865350_1280.jpg":"1280x854","h_24865350_1024.jpg":"1024x683","h_24865350_640.jpg":"640x427","h_24865350_480.jpg":"480x320","h_24865350_340.jpg":"340x227","h_24865350_220.jpg":"220x147","pp_24865350_1280.jpg":"1280x1628","pp_24865350_1024.jpg":"1024x1303","pp_24865350_640.jpg":"640x814","pp_24865350_480.jpg":"480x611","pp_24865350_340.jpg":"340x432","pp_24865350_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1570","hd_24961065_1920.jpg":"1920x1080","k_24961065_1280.jpg":"1280x1280","k_24961065_1024.jpg":"1024x1024","k_24961065_640.jpg":"640x640","k_24961065_480.jpg":"480x480","k_24961065_340.jpg":"340x340","k_24961065_220.jpg":"220x220","o_24961065_1280.jpg":"1280x1046","o_24961065_1024.jpg":"1024x837","o_24961065_640.jpg":"640x523","o_24961065_480.jpg":"480x392","o_24961065_340.jpg":"340x278","o_24961065_220.jpg":"220x179","h_24961065_1280.jpg":"1280x854","h_24961065_1024.jpg":"1024x683","h_24961065_640.jpg":"640x427","h_24961065_480.jpg":"480x320","h_24961065_340.jpg":"340x227","h_24961065_220.jpg":"220x147","pp_24961065_1280.jpg":"1280x1628","pp_24961065_1024.jpg":"1024x1303","pp_24961065_640.jpg":"640x814","pp_24961065_480.jpg":"480x611","pp_24961065_340.jpg":"340x432","pp_24961065_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38394334 Threads: 4 Questions: 7097797008 Slow queries: 3300393 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608343336 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/regija/tajna-povijest-krvavih-obracuna-u-srpskom-politickom-vrhu-jos-od-doba-obrenovica-morala-bi-biti-pouka-za-vucica-1293081 [printLink] => /vijesti/regija/tajna-povijest-krvavih-obracuna-u-srpskom-politickom-vrhu-jos-od-doba-obrenovica-morala-bi-biti-pouka-za-vucica-1293081?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 717447 [name] => srpski dvor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-24 17:47:47 [main_article_id] => 0 [alias] => srpski-dvor [link] => /tag/srpski-dvor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 426838 [name] => Beograd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => beograd [link] => /tag/beograd ) [2] => stdClass Object ( [id] => 326045 [name] => Povijest [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => povijest [link] => /tag/povijest ) [3] => stdClass Object ( [id] => 717448 [name] => Aleksandar Obrenović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-24 17:47:47 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-obrenovic [link] => /tag/aleksandar-obrenovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 717449 [name] => Draga Mašin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-24 17:47:47 [main_article_id] => 0 [alias] => draga-masin [link] => /tag/draga-masin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 717450 [name] => Dragutin Dimitrijević Apis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-24 17:47:47 [main_article_id] => 0 [alias] => dragutin-dimitrijevic-apis [link] => /tag/dragutin-dimitrijevic-apis ) [6] => stdClass Object ( [id] => 369827 [name] => Aleksandar Vučić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-vucic [link] => /tag/aleksandar-vucic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BEOGRADSKI DVOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tajna povijest krvavih obračuna u srpskom političkom vrhu još od doba Obrenovića morala bi biti pouka za Vučića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24961057.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia [mainImageDesc] =>

Žrtve srpskog prevrata 11. lipnja 1903. - kralj Aleksandar I. Obrenović sa suprugom Dragom i dijelom njihove svite

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24961057.jpg [title] =>

Žrtve srpskog prevrata 11. lipnja 1903. - kralj Aleksandar I. Obrenović sa suprugom Dragom i dijelom njihove svite

Profimedia ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24961060.jpg [title] =>

Pogubljenje atentatora na kneza Mihaila Obrenovića, srpskog kneza, ubijenog 10. lipnja 1868. u Beogradu

Historical Image Collection By Bildagentur-online/Alamy/Alamy/Profimedia/Historical Image Collection By Bildagentur-online/Alamy/Alamy/Profimedia ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24865350.jpg [title] =>

”Ima li drastičnijih ilustracija za vječnu pouku, da je prolazna svaka slava ovog svijeta”, riječi su koje sažimaju surovo naličje beogradske politike u 19. i 20. stoljeću koja proviruje iza leđa današnjeg srbijanskog predsjednika

Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24961065.jpg [title] =>

Sudski proces protiv Dragutina Dimitrijevića Apisa (sjedi prvi u prvom redu lijevo) za planirani atentat na srpskog prijestolonasljednika

Akg-images/Akg-images/Profimedia/Akg-images/Akg-images/Profimedia ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Za ime božje gospodo, odnesite njihova tijela unutar dvora. Nemojte ih ostaviti na kiši, izložene pogledu javnosti", rekao je ruski poslanik u Beogradu nešto iza četiri sata ujutro 11. lipnja 1903. zavjerenicima koji su upravo ubili i izmasakrirali kralja i kraljicu.

Vrlo brzo su donesene dvije plahte u koje su umotana tijela vladarskog para koja su zatim unesena u sobu u prizemlju dvora. Gledajući leševe kralja i kraljice jedan obrazovani promatrač je zaključio:

"Ima li drastičnijih ilustracija za vječnu pouku, da je prolazna svaka slava ovog svijeta."

Ove riječi sažimaju surovo naličje beogradske politike u 19. i 20. stoljeću koja proviruje iza leđa današnjeg srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Tu politiku najbolje oslikava autoritarni i mračni karakter Vučićeva imenjaka srbijanskog kralja Aleksandra Obrenovića.

Slijepo ispunjavanje želja

"Ti Vukašine znaš da nisam imao ni djetinjstvo ni mladost kao ostali ljudi. Beskrajne svađe mojih roditelja učinile su moj život gorkim i općenito mi potkopale zdravlje, posebno živce."

Ovako je kralj Aleksandar, u razgovoru s povjerljivim ministrom financija Vukašinom Petrovićem, ukratko opisao psihološku motivaciju svojega nasilnog postupanja. U pozadini kraljevih riječi je činjenica da je, zbog odrastanja u nesređenoj obitelji koja je bila europski skandal, tijekom svojega kratkog života od svega dvadeset sedam godina, bio vrlo nasilan. Problem je bila i kraljeva potencijalno zločinačka etička neuravnoteženost.

Jedan utjecajni srbijanski diplomat koji je Aleksandra poznavao od malih nogu opisao ga je ovako: "Odrastanjem je postao krajnje sebičan. Da bi postigao svoje ciljeve, nije oklijevao upotrijebiti sva sredstva, moralna i nemoralna."

---

image

"Ima li drastičnijih ilustracija za vječnu pouku, da je prolazna svaka slava ovog svijeta", riječi su koje sažimaju surovo naličje beogradske politike u 19. i 20. stoljeću koja proviruje iza leđa današnjeg srbijanskog predsjednika

Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp
---

Aleksandar je kraljevsku vlast je preuzeo 1893., kada je kao mladić od sedamnaest godina puščanim cijevima srbijanske vojske smijenio kompletan državni vrh. Četiri godine poslije, pravdajući svoj postupak uklanjanjem korumpiranog parlamentarnog sustava Srbije, uveo je osobnu diktaturu prisiljavajući stranke Narodnoj skupštini da slijepo ispunjavaju njegove želje.

Uz sve ovo u očima tadašnje srbijanske javnosti problematičan je bio i njegov brak sa devet godina starijom udovicom Dragom Mašin.

Problematična kraljica Draga

"Zar ne vidite gospodine da je takav korak ništa manje nego samoubojstvo dinastije? Ostavljajući po strani sve što se o gospođi govori, njezina općepoznata sterilnost je dovoljna potvrda mojih riječi. Ali i druge okolnosti se ne smiju previdjeti. Gospođa Draga je puno starija nego vi. Ne prati je dobar glas, s pravom ili ne kako se to već događa u životu. Dobra ljubavnica nije uvijek dobra supruga."

Ipak, Aleksandar nije prihvatio ovaj pragmatični politički savjet povjerljivoga ministra Vukašina Petrovića nego se oženio svojom dugogodišnjim ljubavnicom Dragom Mašin, za koju su beogradski zlobnici pričali da je ubila prvog muža.

Da bi prikrili kraljičinu neplodnost vladarski par je pokušao je aranžirati kraljičinu prividnu trudnoću nakon čega je ona trebala "roditi" dijete uzeto od druge žene. Kada je ova politička prijevara propala, postavilo se pitanje nasljednika prijestolja pa je javnost počela krivim okom gledati kraljičina brata Nikodema koji je, uz jednog ruskog i jednog crnogorskog princa, bio određen za prijestolonasljednika.

Uz sve ovo, kralj Aleksandar je brakom s Dragom Mašin, vjerojatno, upao pozorno u namještenu rusku političko-obavještajnu igru u kojoj je Draga trebala Srbiju diplomatski okrenuti od Austro-Ugarske prema Rusiji. Taj je utjecaj ubrzo postao toliki da je kralj svoju sigurnost 1901. povjerio ruskoj tajnoj policiji poznatoj pod nazivom Okhrana, čiji su agenti vjerovali da će Aleksandar bez njihove potpore izgubiti prijestolje.

Koliko je procjena ruskih obavještajaca bila točna, svjedoči jedno izmišljeno književno-političko proročanstvo.

Naime, Aleksandrov prijatelj Pera Todorović je 1902. napisao roman "Kremansko proročanstvo" o srbijanskom seljaku-proroku koji je imao vizije ubojstva kraljevog djeda Mihajla Obrenovića tridesetak godina ranije. Ovaj je roman u nastavcima objavljen u dnevnom tisku i izazvao je uzbunu i zabrinutost na dvoru jer se u javnosti vjerovalo da je to ozbiljna najava prevrata protiv kralja Aleksandra.

U pozadini ove političke izmišljotine u Beogradu je stotinjak vojnih časnika i političara s puno nervoze i straha pripremalo državni prevrat.

Nervoza i strah

"Sada je prekasno. Ovo mora biti obavljeno. Ali, s obzirom na to da noćas mogu poginuti ovo je moja oporuka. Svoju ženu i djecu ostavljam tvojoj prijateljskoj brizi" rekao je 10. lipnja 1903. nešto iza 23.00 sata vođa zavjerenika Aleksandar Mašin svome prijatelju koji ga je pokušao nagovoriti da odustane od prevrata. No, Mašin nije poslušao ovaj savjet nego je otišao kući, obukao svečanu vojnu uniformu i krenuo ostvariti krvavi prevrat protiv kralja Aleksandra i kraljice Drage.

Tridesetak minuta iza ponoći 11. lipnja 1903. zavjerenici su kraljevski dvor okružili vojnim postrojbama kojima su zapovijedali časnici-zavjerenici. Skupina od dvadeset osam zavjerenika je ušla u dvorište kraljevskoga dvora gdje su, usprkos mjerama opreza, uzbunili gardijske časnike koje su ubili, a njihova zapovjednika ranili. Zavjerenici su, zatim, dinamitom provalili vrata dvora i ušli u mrak jer je eksplozija pokidala električne žice.

U novoj pucnjavi koja je uslijedila teško je ranjen satnik Dragutin Dimitrijević Apis koji je jedanaest godina kasnije organizirao sarajevski atentat.

Nakon toga su zavjerenici, sa svijećnjacima u ruci, uzaludno tražili kralja i kraljicu koji su bili skriveni u maloj prostoriji iza dvostrukog zida kraljevske spavaće sobe. Željezna vrata te prostorije su bila toliko dobro zamaskirana papirnatim tepetima da nisu bila vidljiva ni usred bijelog dana, a kamo li noću. Skrovište je, na koncu, otkrila sama kraljica koja je pozvala u pomoć jednog od časnika u dvorištu dvora. Kada su zavjerenici krenuli sjekirom provaliti u skrivenu prostoriju kraljev ađutant je, nakon obećanja zavjerenika da će kralja poštedjeti, pozvao Aleksandra da izađe iz skrovišta.

Scena koja je uslijedila, osim sasvim očite mržnje zavjerenika prema vladarskomu paru, ilustrira i njihovu krajnju napetost.

Krvava mržnja

"Što želite? I što je sa vašom prisegom odanosti meni?", rekao Aleksandar izlazeći pred zavjerenike. Nakon ovih riječi uslijedila je grobna tišina. Kralj i njegovi egzekutori su se sekundu-dvije gledali kao hipnotizirani.

"Što gledate? Evo mu prisega vjernosti", povikao je jedan od zavjerenika zapucavši na kralja koji je, pogođen, pao u naručje kraljice Drage.

Sljedećih pet sekundi razjareni zavjerenici su bjesomučno pucali na kralja i kraljicu koji su na podu krvarili i ječali. Nakon toga atentatori su izvukli sablje i počeli sjeći tijela vladarskog para koja su zatim bacili kroz prozor dvora kako bi vojnici vidjeli da su kralj i kraljica mrtvi i da su nastupile nove političke okolnosti.

Te okolnosti je jedan od vođa zavjerenika objavio povikom s prozora kraljevskoga dvora: "Živio Petar Karađorđević, kralj Srbije!" Na to su u dvorištu, pred vojnicima, časnici zavjerenici u glas odgovorili: "Živio kralj Petar". Nakon toga kraljoubojice su iz dvora opljačkale velike količine novca i vrijednih stvari, dok su drugi zavjerenici po Beogradu vršili likvidacije utjecajnijih ljudi bivšega režima.

Negdje oko četiri ili pet sati ujutro, vođe zavjerenika je posjetio austrougarski poslanik i rekao im da zaustave likvidacije jer će, u protivnom, austrougarska vojska zauzeti Beograd pa je krvoproliće odmah prestalo.

Moralne dvojbe zavjerenika

U pozadini ovoga krvoprolića bile su moralne dvojbe zavjerenika.

Iako su bili uvjereni u ispravnost svojega postupka, oni su atentat izveli u hipu i nekoj vrsti bunila. Zato je jedan od kraljoubojica, na pitanje zašto su kralj i kraljica ubijeni na ovako surov način odgovorio:

"Ako će te pravo, u tom trenutku ni sam nisam točno znao. I da bi se svima pokazalo da kralja i kraljice više nema, sama od sebe mi se nametnula misao koju sam u onom, do vrhunca dotjeranom, uzbuđenju i izveo. Naredio sam da se tijela bace kroz prozor."

---

image

Sudski proces protiv Dragutina Dimitrijevića Apisa (sjedi prvi u prvom redu lijevo) za planirani atentat na srpskog prijestolonasljednika

Akg-images/Akg-images/Profimedia/Akg-images/Akg-images/Profimedia
---

Sve ovo znači da zavjerenici nisu bili nimalo ravnodušni, odnosno da su bili svjesni moralne upitnosti svojega čina o čemu svjedoči satnik Dragutin Dimitrijević Apis koji je uoči atentata rekao:

"Ubojstvo kralja prouzročit će veliku štetu našem osobnom ugledu i štetu miru u zemlji i inozemstvu. Ali vrijeme će pokazati da to nije rezultat naše vulgarnosti i mržnje nego potreba države."

Prema britanskim obavještajnim podacima ova je zavjera bila organizirana u Beču gdje su zavjerenici imali sastanke s predstavnicima austrougarskoga političkog vrha. Planovi zavjere su počivali na zamisli da kralja Aleksandra i kraljicu Dragu treba oteti i prebaciti u Beč kako bi austrougarskim vlastima poslužili kao politički uteg za nadzor novoga kralja Petra Karađorđevića koji je trebao biti politička igračka Austro-Ugarske ali i Rusije.

Nakon ovog prevrata Srbija se našla na udaru trogodišnjih diplomatskih sankcija Velike Britanije čiji je vladar Edward VII. odbio priznati režim beogradskih kraljoubojica.

Kada se zna sve ovo ne treba čuditi što se prevrat iz 1903. pokazao vrlo kontroverznim. S jedne strane smatran je besmislenim, krvavim i protukršćanskim zločinom i političkom tragedijom, čije je počinitelje odmah trebalo kazniti smrću. S druge strane, prevrat je izgledao kao revolucionarna i progresivna epizoda koja je dovela do uvođenja parlamentarne demokracije i promjena neophodnih za daljnji društveno politički razvitak što je ubrzala proces srpskog, ali i južnoslavenskog ujedinjenja

Važna posljedica svega bilo je i stvaranje obavještajne i revolucionarno terorističke mreža koju je nadzirao vladin vrh u Beogradu i koja je 1914. "zakuhala" sarajevski atentat i I. svjetski rat.

No, o tome opširnije neki drugi put.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia Historical Image Collection By Bildagentur-online/Alamy/Alamy/Profimedia/Historical Image Collection By Bildagentur-online/Alamy/Alamy/Profimedia Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp Akg-images/Akg-images/Profimedia/Akg-images/Akg-images/Profimedia
Profimedia

Žrtve srpskog prevrata 11. lipnja 1903. - kralj Aleksandar I. Obrenović sa suprugom Dragom i dijelom njihove svite

Historical Image Collection By Bildagentur-online/Alamy/Alamy/Profimedia/Historical Image Collection By Bildagentur-online/Alamy/Alamy/Profimedia

Pogubljenje atentatora na kneza Mihaila Obrenovića, srpskog kneza, ubijenog 10. lipnja 1868. u Beogradu

Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

”Ima li drastičnijih ilustracija za vječnu pouku, da je prolazna svaka slava ovog svijeta”, riječi su koje sažimaju surovo naličje beogradske politike u 19. i 20. stoljeću koja proviruje iza leđa današnjeg srbijanskog predsjednika

Akg-images/Akg-images/Profimedia/Akg-images/Akg-images/Profimedia

Sudski proces protiv Dragutina Dimitrijevića Apisa (sjedi prvi u prvom redu lijevo) za planirani atentat na srpskog prijestolonasljednika

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/tajna-povijest-krvavih-obracuna-u-srpskom-politickom-vrhu-jos-od-doba-obrenovica-morala-bi-biti-pouka-za-vucica-1293081 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=720343e10f526f3c6745cc1cf42812e8176e0859 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tajna+povijest+krvavih+obra%C4%8Duna+u+srpskom+politi%C4%8Dkom+vrhu+jo%C5%A1+od+doba+Obrenovi%C4%87a+morala+bi+biti+pouka+za+Vu%C4%8Di%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Ftajna-povijest-krvavih-obracuna-u-srpskom-politickom-vrhu-jos-od-doba-obrenovica-morala-bi-biti-pouka-za-vucica-1293081 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Ftajna-povijest-krvavih-obracuna-u-srpskom-politickom-vrhu-jos-od-doba-obrenovica-morala-bi-biti-pouka-za-vucica-1293081 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BEOGRADSKI DVOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaBEOGRADSKI DVOR

Tajna povijest krvavih obračuna u srpskom političkom vrhu još od doba Obrenovića morala bi biti pouka za Vučića

Piše TIHOMIR RAJČIĆ
25. svibnja 2023. - 16:50
Žrtve srpskog prevrata 11. lipnja 1903. - kralj Aleksandar I. Obrenović sa suprugom Dragom i dijelom njihove sviteProfimedia

"Za ime božje gospodo, odnesite njihova tijela unutar dvora. Nemojte ih ostaviti na kiši, izložene pogledu javnosti", rekao je ruski poslanik u Beogradu nešto iza četiri sata ujutro 11. lipnja 1903. zavjerenicima koji su upravo ubili i izmasakrirali kralja i kraljicu.

Vrlo brzo su donesene dvije plahte u koje su umotana tijela vladarskog para koja su zatim unesena u sobu u prizemlju dvora. Gledajući leševe kralja i kraljice jedan obrazovani promatrač je zaključio:

"Ima li drastičnijih ilustracija za vječnu pouku, da je prolazna svaka slava ovog svijeta."

Ove riječi sažimaju surovo naličje beogradske politike u 19. i 20. stoljeću koja proviruje iza leđa današnjeg srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Tu politiku najbolje oslikava autoritarni i mračni karakter Vučiće...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:37