stdClass Object ( [id] => 1305355 [title] => Strašna sudbina Srebričanke Salihe: ‘Sve mi, sine, pobiše. Svaku večer sebi kažem: Dabogda ne osvanula‘ [alias] => strasna-sudbina-srebricanke-salihe-sve-mi-sine-pobise-svaku-vecer-sebi-kazem-dabogda-ne-osvanula-boli-sine [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nesrećina kuća, sva u cvijeću. Ruža, hadžibeg i kaćun. Eno jabuke i kruške, mlade trešnje. U tom beharu majka Saliha (1954.) broji svoje dane. Ko molitvenu brojanicu. Tespih ili krunicu. Zrno po zrno. Dan po dan. Ovaj da prođe, idući da i ne dođe. Samo, ne može živ čovjek u zemlju...

Salihu smo upoznali u studenom 2017. godine. Izricanje prve haaške presude Ratku Mladiću, ubojici Srebrenice, pratili smo u Memorijalnom centru u Potočarima. Ovako mi je tada rekla:

- Što ti, sine, ne dođeš vidjet kako majka živi u svom selu Dobraku na Drini. Da vidiš kako mi je tamo samoj, nemam ja više nikoga. Nego me samo vako pitaš, na brzinu. I ti ode…

To me za srce ugrizlo. Kao da iskorištavam njezinu tragediju za svoj tekst, dobro će mi doći par rečenica i njena slika u reportaži. Velju, grizlo me pet godina. E, šestu neće!

---

image

Saliha Osmanović: Imam ja, sine, sve, al nemam ništa. Zato pričam, ja ne mogu da šutim

Tom Dubravec/Cropix
---

Spomenik u Sarajevu

"Nermineeee… ajde dolamo! Ja sam dolamo, kod Srba, slobodno kod Srba! Ajte svi koliko vas god ima!"

Ti su jezoviti pozivi s ledine, iza svega glasa, očajnički pozivi kojima otac Ramo (1953.) doziva sina Nermina (1976.) skrivena gore u šumi, jedna od najpotresnijih slika srebreničkog genocida. Eno vam ih na internetu. Ako još niste gledali. Ima i datum, 13. 07. 1995. godine. I sat, 16:06…

Nesretnog Ramu i Nermina našli su desetak godina kasnije. Oca u Zelenom Jadru, sina u Nezuku. U masovnim grobnicama kakvih je pun čitav taj prekrasni podrinjski kraj malina i krvi. Službeno - 8372 žrtava.      

Ima i spomenik u sarajevskom velikom parku. Srce kida. Ramo zove Nermina u prazan grob.

---

image

Spomenik Rami Osmanoviću: Otac doziva sina u prazan grob

 

Tom Dubravec/Cropix
---

---

image

Saliha kod spomenika žrtvama rata

 

Tom Dubravec/Cropix
---

Saliha im je supruga i mati. Osmanović. Imali su i drugog sina. Edina (1977.). Ubila ga granata. Pet dana prije pada Srebrenice. Ostade majka sama…

- A đe ti dođe taj Split, sine? Da nije blizu Pule, imam ja tamo nekog rođaka?

Kuhala je tog jutra malinov sok. Da ponesemo i mi kući po bocu. Još bio vruć. U ljetnoj kuhinji, tu je nekada bila garaža. Imali su Osmanovići i auto i frezu. Ramo radio u firmi u Beogradu. Lijepo se živjelo. Pod sećijom eno para papuča, do njih granitna ploča. Čeka majstora da je ugradi pred avliju. Bit će tu hair voda. Ima taj običaj kod Bošnjaka, da se napravi spomen-fontanica.

Piše u sivom granitu: "Ovdje se ne živi da bi se umiralo, ovdje se umire da bi se živjelo. Hair voda. Osmanović Ramo, Edin i Nermin. Hair podiže Osmanović Saliha.

---

image

Nerminovo i Ramino ime na spomeniku u Potočarima

 

Tom Dubravec/Cropix
---

---

image

Skuhala nam majka kafu. Sjeli u hlad. Hajte, djeco, ima i domaće oblande, da se osladite...

Tom Dubravec/Cropix
---

Skuhala nam majka kafu. Sjeli u hlad. Hajte, djeco, ima i domaće oblande, da se osladite. U bašti se crvene pomidorići. Volovsko srce. I zuje zlaćane pčele. Nešto niže, ode Drina…

Boli, sine, rana...

Ovako smo divanili:

- Mater su mi našli zakopanu u Srijemskoj Mitrovici. Đevera isto, čoekova mi brata. Babu nisam ni zapamtila. Oca! Obolio i umro, meni dvije godine bile. Jedan mi se brat nije ni vratio, a dvojica umrla poslije rata. Onda i sestra. Ubilo svekra, dva bratića, zeta, sestrića. Ne mere se to, sine, sve ni napisat. Al majka isto nikoga ne mrzi. Ima Alah dragi, on će znat šta će…

- Onda samuješ?

- Sama samcijata. Živiš, a ne živiš.

- Kako nisi i sama umrla?

- Ne znam ni ja, ne mere insan živ u zemlju. Tuga i patnja. Doće i meni kijamet, sudnji dan, samo ne znam kad će. Nekad navečer legnem i kažem, dabogda ne osvanula. Boli, sine, rana.

- Naiđe li itko?

- Nikoga ja nisam ni odbila ni s vrata vratila! Ja volim kad mi neko dođe, treba se s nekim znat i našalit, nasmijat. A ja imam tu snagu da ispričam šta je sve bilo. Noćila sam ja i u Beogradu, bila na suđenju i nije me strah bilo. Dvaput išla.

---

image

Kuća je obnovljena, ali života u njoj nema

 

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Ostale su samo rijetke uspomene

 

Tom Dubravec/Cropix
---

- Sama?

- Ja i jedan Omer iz Sarajeva što me vozio. I u Haaškom tribunalu, na suđenju Mladiću. Ni pogledo me nije. Samo se fata rukama za glavu i prstima trlja sebi iznad ušiju. Đe su one sljepočnice. Ko da sam ja luda. Kažu mi oni što ga brane, obrati mu se s "gospodine Mladiću".

- Čuj, gospodin?!

- Nije on za me gospodin! Ja njega pitam, pa šta si reko svojoj porodici kad bi se vrati s ratišta: đe si to bio, šta si to radio. Pitala ga može li da jede, da spava. Ništa on…

Samo lijekove traži

- A u Beogradu?

- Neki su plakali na sudu. Jedna mi djevojčica kaže, haj da te odvedem, da ti nešto kupim, da razgledaš grad. Rekli mi mama i tata da te povedem. Reko, tebi fala, sine, ništa ti meni ne kupuj. Nisu ni oni svi krivi... A ona mi na recepciji kaže, Saliha, nisi silazila ni na večeru ni na doručak. Pa ja i kad u Potočare odem Rami i Nerminu, niti jedem niti pijem. Nit mi život traži. Samo lijekove.

- Koliko trošiš tableta?

- Jutri pet, na podne jednu i uvčer tri. Ovi iz Haaga dolazili k meni, kažu, Saliha, moreš ti bit i skriveni svjedok. Bogami se ja pokrivat neću, ja istinu pričam. Ja sam sama sebi svjedok, ne treba meni drugi svjedok.

- Kad ste otišli iz Dobraka?

- Izbjegli smo 8. maja 1992. godine. Taman počeo rat. Ubiše nas iz Srbije, da bog sačuva tih granata, metaka, pucnjave. Eno ti Srbije preko puta, mi na ovoj obali Drine, Srbija na onoj. A kažu, nije Srbija ratovala…

- I kuda ste?

- Kroz šumu u Srebrenicu, skoro 40 kilometara. Ponijeli samo ono što je bilo na nama. Ja istrčala u trenerci i papučama. Vratila se sama svojoj kući prije 15 godina.

- Šta te goni da pričaš?

- Što me rana boli! Što mi sve moje pobiše. Imam ja, sine, sve, al nemam ništa. Zato pričam, ja ne mogu da šutim. To treba da se zna, da ide u historiju. Bila je majka i u Americi, u Londonu, Francuskoj, Holandiji. Bila sam i u Zagrebu…

- Šta bi s kućom?

- U kući su mi živjeli neki Milan i Milanka iz Bosanske Krupe. S dvoje djece. Ja im donijela kafu, šećer u kocki i sok. Oni meni oraha. Tražili da dadnem 30 posto para što su oni u kuću uložili. Reko, prije bi na kamenu spavala, a vi ponesite sve što ste donijeli. Komšije su sijale i moju njivu…

Odnijeli čitav krov

- I?

- Ništa, ja se opet vratlia, oni već ošli, kuća raskrivena.

- ?!

- Odnijeli čitav krov!

- Dobro te kiša nije stopila?

- Sve me gonilo… A meni je ovo narod obnovio. Samo, trajalo je to. Pomogla je i Srebrenica.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Saliha Osmanović: Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu

 

Tom Dubravec/Cropix
---

- A di je to radija Ramo?

- U firmi u Beogradu. Bio i u Alžiru, Tunisu, Libiji. Mostogradnja, hidrotehnika i tako. Prije rata na sedam dana došo bio kući. Da žanjemo šenicu. A moj Nermin išo u školu u Srbiju, u Bajinu Baštu, tu preko Drine. Prvi srednje bio. Edin išo u sedmi razredu na Skelane, đe je most i granica na Drini. Ljevoruk bio, ko i ti. Sve petice majci donosio. Pita mene učiteljica Milena kad će popit kahvu u ovome mom cvijeću. Reko, nikada! Ti si učila Edina mog i Nermina, pa što nam nisi na vakat javila da bježimo. Da će rat! Nisam jedne slike imala uza se. Sve ostalo u kući, uništeno, zapaljeno.

- Pa eno slika na polici?!

- Pitala ja poslije u školi jel im ostala ijedna. Pa mi našli uslikane i Nermina i Edina. To su mi jedine.

- Kako je bilo u Srebrenici?

- Nemaš ništa da jedeš, da piješ, da obučeš i obuješ. Po šezdeset nas je stanovalo u jednom objektu. To je džehenem bio. Pakao. Edinu bilo 17 godina kad ga je ubila granata. Ukopali ga u Kazanima. Nosili na rukama, kakva dženaza, sine, granate padaju.

- A kuda si okrenula kad je pao grad?

- Ja sam išla u Potočare. Nisam mogla prići bazi UN-a, to je sila svijeta. Hiljade… A Srbi kolju, ubijaju, vješaju. Tuku one granate. Jedan iz Unprofora plače. Idu četvorica četnika, pitaju koja bi se bula udala, mi bi se, viče, ženili. Jedan drugi kaže, nemoj, bolan naroda plašit. Komšije pitaju, Saliha, đe su ti Ramo i djeca. Jedan iz Bratunca, bio mi bratu profesor u školi.

Mladićeve psovke

- Jesi li vidila Mladića?

- Kako nisam, u Potočarima. Psuje nam oca, majku. Viče da nas ni Alija neće, da nas i Alija psuje. Nikad ne izašo iz zatvora, dabogda!

- Di si se rastala od Rame i Nermina?

- U Kazanima. Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu. Oni će šumom, ja ću u Potočare, sa ženama. A ono đe su mi Ramu snimili kako doziva Nermina, to ti je u Sandićima, gore na livadi. Pored sela Kravica ima skretanje.

---

image

Majka na obali rijeke Drine

 

Tom Dubravec/Cropix
---

- Rodilo povrće ove godine…

- Jest! Sijem ja baštu, ima boranije i krompira. Peršuna, paradajza, cvekle, mrkve, graha i paprike. Krastavica.

- Koliko je pobijenih iz Dobraka?

- Eno ih 96 ispisanih na spomeniku. I petoro nestalih. Neka vide komšije da me ima. Ovo je moja kuća. Oni neće da Dobrak postoji ikako. Hoće da nas utope u Kalimaniće, da nam se ni za ime ne zna. Nema u nas ni trgovine, nema naroda, ničeg nema. Sve je ovo, sine, mrtvo. Imo si, a nemaš. To sam ti doživjela.

- Pa kako si čula za Ramu?

- Jednom gledam nake novine, ima Ramo na slici. Računam, možda dođe. Al njega nema. Kako će doć kad ga nema. Onda me zvala jedna kona na kafu. Gore joj sin na spratu. Mi dolje. Odjednom, čujem ja, Ramo doziva Nermina. Sva protrnula, šta je sad ovo?! A oni to preko televizije puštali snimku.

- Zna li se ko je snimija?

- Ne zna… Vidi se još naroda na snimci, al se niko s nje ne vrati kući. Jedino živ došo Kemo, mog Rame amidžić.

- I šta kaže?

- Ja ga pitam šta je Ramo imo na sebi, a šta Nermin. Da vidim je l se to Kemo zabunio. Veli, Nermin imo farmerke. To su mu bile jedine, u njima je 1992. iz kuće i otišo. I patike. Gore pleten džemper. Dala jedna žena. A u Rame cipele, pantale i košulja, naka kockasta. Ispod stara majica.

Jest, bogami, oni su.

Premještali grobnice

- Kako ih je uvatilo?

- Kaže Kemo, mi jeli na livadi, isparavala ona kiša što je pala. Veli Ramo, odo ja vidjet kuda ćemo proć. Kaže njemu Nermin, ja neću, babo, njima živ u ruke. Ma znam, viče Ramo, samo nek babo vidi kuda ćemo… Kemu proćeralo, s oproštenjem, i on ode na stranu, u trnje. Mora čoek u wc. To ga je i spasilo. Čuo je on kako Ramo doziva Nermina. Dozivo ga je i Haagu i u Beogradu, po televiziji, po tom internetu, ne znam više ni ja đe. A najviše ga doziva sada, oko godišnjice.

---

image

S fotografijama supruga Rame i sinova Nermina i Edina.
 

Tom Dubravec/Cropix
---

- A di su ih našli?

- Ramu u Zelenom Jadru, Nermina u Nezuku. Njih je premještalo, sine, iz jedne masovne grobnice u drugu. Ja sam Ramu lani morala i dokopat.

-?!

- Ja, bolan! Nije bio čitav. Sad mu fali još samo jedna ruka.

- Zna li se koja?

- Ne znam ja više... Ali Nermin mi jeste čitav. Za Nermina sam ja davala krv, a za Ramu svekrva mi i drugi ovaj đever. Sad imam šehidsku penziju, a počela je stizat i ta Ramina radnička. Iz Beograda.

- A vidi dobre diteline, ima li ijedna s četri lista?

- Misliš, za sreću? Nema, sine, džaba tražiš...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAJKA ŽALOSNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MAJKA ŽALOSNA 2 0 10342 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-10 14:58:50 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-11 08:58:50 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2023-07-11 08:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Strašna sudbina Srebričanke Salihe: 'Sve mi, sine, pobiše. Svaku večer sebi kažem: Dabogda ne osvanula. Boli, sine' [metakey] => saliha osmanović, srebrenica, potočari, ramo osmanović, nermin osmanović, edin osmanović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25244699.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238088.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238067.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238972.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238113.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238091.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238082.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238075.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238071.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238070.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238061.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238057.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238048.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/10\/25238045.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vi\u0161e ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san do\u0111u - ka\u017ee Saliha Osmanovi\u0107, dolje s fotografijama supruga Rame i sinova Nermina i Edina<\/p>","

Skuhala nam majka kafu. Sjeli u hlad. Hajte, djeco, ima i doma\u0107e oblande, da se osladite...<\/p>","","

Nerminovo i Ramino ime na spomeniku u Poto\u010darima<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Spomenik Rami Osmanovi\u0107u: Otac doziva sina u prazan grob<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Saliha Osmanovi\u0107: Vi\u0161e ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san do\u0111u<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Saliha Osmanovi\u0107: Vi\u0161e ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san do\u0111u<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Saliha kod spomenika \u017ertvama rata<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Majka na obali rijeke Drine<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ku\u0107a je obnovljena, ali \u017eivota u njoj nema<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ostale su samo rijetke uspomene<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

S fotografijama supruga Rame i sinova Nermina i Edina.
\n\u00a0<\/p>","

Saliha Osmanovi\u0107: Vi\u0161e ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san do\u0111u<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Saliha Osmanovi\u0107:\u00a0Imam ja, sine, sve, al nemam ni\u0161ta. Zato pri\u010dam, ja ne mogu da \u0161utim<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2184","hd_25244699_1920.jpg":"1920x1080","k_25244699_1280.jpg":"1280x1280","k_25244699_1024.jpg":"1024x1024","k_25244699_640.jpg":"640x640","k_25244699_480.jpg":"480x480","k_25244699_340.jpg":"340x340","k_25244699_220.jpg":"220x220","o_25244699_1280.jpg":"1280x1456","o_25244699_1024.jpg":"1024x1164","o_25244699_640.jpg":"640x728","o_25244699_480.jpg":"480x546","o_25244699_340.jpg":"340x386","o_25244699_220.jpg":"220x250","h_25244699_1280.jpg":"1280x854","h_25244699_1024.jpg":"1024x683","h_25244699_640.jpg":"640x427","h_25244699_480.jpg":"480x320","h_25244699_340.jpg":"340x227","h_25244699_220.jpg":"220x147","pp_25244699_1280.jpg":"1280x1628","pp_25244699_1024.jpg":"1024x1303","pp_25244699_640.jpg":"640x814","pp_25244699_480.jpg":"480x611","pp_25244699_340.jpg":"340x432","pp_25244699_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_25238088_1920.jpg":"1920x1080","k_25238088_1280.jpg":"1280x1280","k_25238088_1024.jpg":"1024x1024","k_25238088_640.jpg":"640x640","k_25238088_480.jpg":"480x480","k_25238088_340.jpg":"340x340","k_25238088_220.jpg":"220x220","o_25238088_1280.jpg":"1280x837","o_25238088_1024.jpg":"1024x669","o_25238088_640.jpg":"640x418","o_25238088_480.jpg":"480x314","o_25238088_340.jpg":"340x222","o_25238088_220.jpg":"220x143","h_25238088_1280.jpg":"1280x854","h_25238088_1024.jpg":"1024x683","h_25238088_640.jpg":"640x427","h_25238088_480.jpg":"480x320","h_25238088_340.jpg":"340x227","h_25238088_220.jpg":"220x147","pp_25238088_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238088_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238088_640.jpg":"640x814","pp_25238088_480.jpg":"480x611","pp_25238088_340.jpg":"340x432","pp_25238088_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1374","hd_25238067_1920.jpg":"1920x1080","k_25238067_1280.jpg":"1280x1280","k_25238067_1024.jpg":"1024x1024","k_25238067_640.jpg":"640x640","k_25238067_480.jpg":"480x480","k_25238067_340.jpg":"340x340","k_25238067_220.jpg":"220x220","o_25238067_1280.jpg":"1280x916","o_25238067_1024.jpg":"1024x732","o_25238067_640.jpg":"640x458","o_25238067_480.jpg":"480x343","o_25238067_340.jpg":"340x243","o_25238067_220.jpg":"220x157","h_25238067_1280.jpg":"1280x854","h_25238067_1024.jpg":"1024x683","h_25238067_640.jpg":"640x427","h_25238067_480.jpg":"480x320","h_25238067_340.jpg":"340x227","h_25238067_220.jpg":"220x147","pp_25238067_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238067_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238067_640.jpg":"640x814","pp_25238067_480.jpg":"480x611","pp_25238067_340.jpg":"340x432","pp_25238067_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25238972_1920.jpg":"1920x1080","k_25238972_1280.jpg":"1280x1280","k_25238972_1024.jpg":"1024x1024","k_25238972_640.jpg":"640x640","k_25238972_480.jpg":"480x480","k_25238972_340.jpg":"340x340","k_25238972_220.jpg":"220x220","o_25238972_1280.jpg":"1280x853","o_25238972_1024.jpg":"1024x682","o_25238972_640.jpg":"640x426","o_25238972_480.jpg":"480x320","o_25238972_340.jpg":"340x226","o_25238972_220.jpg":"220x146","h_25238972_1280.jpg":"1280x854","h_25238972_1024.jpg":"1024x683","h_25238972_640.jpg":"640x427","h_25238972_480.jpg":"480x320","h_25238972_340.jpg":"340x227","h_25238972_220.jpg":"220x147","pp_25238972_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238972_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238972_640.jpg":"640x814","pp_25238972_480.jpg":"480x611","pp_25238972_340.jpg":"340x432","pp_25238972_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1298","hd_25238113_1920.jpg":"1920x1080","k_25238113_1280.jpg":"1280x1280","k_25238113_1024.jpg":"1024x1024","k_25238113_640.jpg":"640x640","k_25238113_480.jpg":"480x480","k_25238113_340.jpg":"340x340","k_25238113_220.jpg":"220x220","o_25238113_1280.jpg":"1280x865","o_25238113_1024.jpg":"1024x692","o_25238113_640.jpg":"640x432","o_25238113_480.jpg":"480x324","o_25238113_340.jpg":"340x229","o_25238113_220.jpg":"220x148","h_25238113_1280.jpg":"1280x854","h_25238113_1024.jpg":"1024x683","h_25238113_640.jpg":"640x427","h_25238113_480.jpg":"480x320","h_25238113_340.jpg":"340x227","h_25238113_220.jpg":"220x147","pp_25238113_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238113_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238113_640.jpg":"640x814","pp_25238113_480.jpg":"480x611","pp_25238113_340.jpg":"340x432","pp_25238113_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_25238091_1920.jpg":"1920x1080","k_25238091_1280.jpg":"1280x1280","k_25238091_1024.jpg":"1024x1024","k_25238091_640.jpg":"640x640","k_25238091_480.jpg":"480x480","k_25238091_340.jpg":"340x340","k_25238091_220.jpg":"220x220","o_25238091_1280.jpg":"1280x874","o_25238091_1024.jpg":"1024x699","o_25238091_640.jpg":"640x437","o_25238091_480.jpg":"480x327","o_25238091_340.jpg":"340x232","o_25238091_220.jpg":"220x150","h_25238091_1280.jpg":"1280x854","h_25238091_1024.jpg":"1024x683","h_25238091_640.jpg":"640x427","h_25238091_480.jpg":"480x320","h_25238091_340.jpg":"340x227","h_25238091_220.jpg":"220x147","pp_25238091_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238091_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238091_640.jpg":"640x814","pp_25238091_480.jpg":"480x611","pp_25238091_340.jpg":"340x432","pp_25238091_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1365","hd_25238082_1920.jpg":"1920x1080","k_25238082_1280.jpg":"1280x1280","k_25238082_1024.jpg":"1024x1024","k_25238082_640.jpg":"640x640","k_25238082_480.jpg":"480x480","k_25238082_340.jpg":"340x340","k_25238082_220.jpg":"220x220","o_25238082_1280.jpg":"1280x910","o_25238082_1024.jpg":"1024x728","o_25238082_640.jpg":"640x455","o_25238082_480.jpg":"480x341","o_25238082_340.jpg":"340x241","o_25238082_220.jpg":"220x156","h_25238082_1280.jpg":"1280x854","h_25238082_1024.jpg":"1024x683","h_25238082_640.jpg":"640x427","h_25238082_480.jpg":"480x320","h_25238082_340.jpg":"340x227","h_25238082_220.jpg":"220x147","pp_25238082_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238082_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238082_640.jpg":"640x814","pp_25238082_480.jpg":"480x611","pp_25238082_340.jpg":"340x432","pp_25238082_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1314","hd_25238075_1920.jpg":"1920x1080","k_25238075_1280.jpg":"1280x1280","k_25238075_1024.jpg":"1024x1024","k_25238075_640.jpg":"640x640","k_25238075_480.jpg":"480x480","k_25238075_340.jpg":"340x340","k_25238075_220.jpg":"220x220","o_25238075_1280.jpg":"1280x876","o_25238075_1024.jpg":"1024x700","o_25238075_640.jpg":"640x438","o_25238075_480.jpg":"480x328","o_25238075_340.jpg":"340x232","o_25238075_220.jpg":"220x150","h_25238075_1280.jpg":"1280x854","h_25238075_1024.jpg":"1024x683","h_25238075_640.jpg":"640x427","h_25238075_480.jpg":"480x320","h_25238075_340.jpg":"340x227","h_25238075_220.jpg":"220x147","pp_25238075_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238075_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238075_640.jpg":"640x814","pp_25238075_480.jpg":"480x611","pp_25238075_340.jpg":"340x432","pp_25238075_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1206","hd_25238071_1920.jpg":"1920x1080","k_25238071_1280.jpg":"1280x1280","k_25238071_1024.jpg":"1024x1024","k_25238071_640.jpg":"640x640","k_25238071_480.jpg":"480x480","k_25238071_340.jpg":"340x340","k_25238071_220.jpg":"220x220","o_25238071_1280.jpg":"1280x804","o_25238071_1024.jpg":"1024x643","o_25238071_640.jpg":"640x402","o_25238071_480.jpg":"480x301","o_25238071_340.jpg":"340x213","o_25238071_220.jpg":"220x138","h_25238071_1280.jpg":"1280x854","h_25238071_1024.jpg":"1024x683","h_25238071_640.jpg":"640x427","h_25238071_480.jpg":"480x320","h_25238071_340.jpg":"340x227","h_25238071_220.jpg":"220x147","pp_25238071_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238071_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238071_640.jpg":"640x814","pp_25238071_480.jpg":"480x611","pp_25238071_340.jpg":"340x432","pp_25238071_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1165","hd_25238070_1920.jpg":"1920x1080","k_25238070_1280.jpg":"1280x1280","k_25238070_1024.jpg":"1024x1024","k_25238070_640.jpg":"640x640","k_25238070_480.jpg":"480x480","k_25238070_340.jpg":"340x340","k_25238070_220.jpg":"220x220","o_25238070_1280.jpg":"1280x776","o_25238070_1024.jpg":"1024x621","o_25238070_640.jpg":"640x388","o_25238070_480.jpg":"480x291","o_25238070_340.jpg":"340x206","o_25238070_220.jpg":"220x133","h_25238070_1280.jpg":"1280x854","h_25238070_1024.jpg":"1024x683","h_25238070_640.jpg":"640x427","h_25238070_480.jpg":"480x320","h_25238070_340.jpg":"340x227","h_25238070_220.jpg":"220x147","pp_25238070_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238070_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238070_640.jpg":"640x814","pp_25238070_480.jpg":"480x611","pp_25238070_340.jpg":"340x432","pp_25238070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1206","hd_25238061_1920.jpg":"1920x1080","k_25238061_1280.jpg":"1280x1280","k_25238061_1024.jpg":"1024x1024","k_25238061_640.jpg":"640x640","k_25238061_480.jpg":"480x480","k_25238061_340.jpg":"340x340","k_25238061_220.jpg":"220x220","o_25238061_1280.jpg":"1280x804","o_25238061_1024.jpg":"1024x643","o_25238061_640.jpg":"640x402","o_25238061_480.jpg":"480x301","o_25238061_340.jpg":"340x213","o_25238061_220.jpg":"220x138","h_25238061_1280.jpg":"1280x854","h_25238061_1024.jpg":"1024x683","h_25238061_640.jpg":"640x427","h_25238061_480.jpg":"480x320","h_25238061_340.jpg":"340x227","h_25238061_220.jpg":"220x147","pp_25238061_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238061_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238061_640.jpg":"640x814","pp_25238061_480.jpg":"480x611","pp_25238061_340.jpg":"340x432","pp_25238061_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1225","hd_25238057_1920.jpg":"1920x1080","k_25238057_1280.jpg":"1280x1280","k_25238057_1024.jpg":"1024x1024","k_25238057_640.jpg":"640x640","k_25238057_480.jpg":"480x480","k_25238057_340.jpg":"340x340","k_25238057_220.jpg":"220x220","o_25238057_1280.jpg":"1280x816","o_25238057_1024.jpg":"1024x653","o_25238057_640.jpg":"640x408","o_25238057_480.jpg":"480x306","o_25238057_340.jpg":"340x216","o_25238057_220.jpg":"220x140","h_25238057_1280.jpg":"1280x854","h_25238057_1024.jpg":"1024x683","h_25238057_640.jpg":"640x427","h_25238057_480.jpg":"480x320","h_25238057_340.jpg":"340x227","h_25238057_220.jpg":"220x147","pp_25238057_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238057_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238057_640.jpg":"640x814","pp_25238057_480.jpg":"480x611","pp_25238057_340.jpg":"340x432","pp_25238057_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25238048_1920.jpg":"1920x1080","k_25238048_1280.jpg":"1280x1280","k_25238048_1024.jpg":"1024x1024","k_25238048_640.jpg":"640x640","k_25238048_480.jpg":"480x480","k_25238048_340.jpg":"340x340","k_25238048_220.jpg":"220x220","o_25238048_1280.jpg":"1280x853","o_25238048_1024.jpg":"1024x682","o_25238048_640.jpg":"640x426","o_25238048_480.jpg":"480x320","o_25238048_340.jpg":"340x226","o_25238048_220.jpg":"220x146","h_25238048_1280.jpg":"1280x854","h_25238048_1024.jpg":"1024x683","h_25238048_640.jpg":"640x427","h_25238048_480.jpg":"480x320","h_25238048_340.jpg":"340x227","h_25238048_220.jpg":"220x147","pp_25238048_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238048_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238048_640.jpg":"640x814","pp_25238048_480.jpg":"480x611","pp_25238048_340.jpg":"340x432","pp_25238048_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_25238045_1920.jpg":"1920x1080","k_25238045_1280.jpg":"1280x1280","k_25238045_1024.jpg":"1024x1024","k_25238045_640.jpg":"640x640","k_25238045_480.jpg":"480x480","k_25238045_340.jpg":"340x340","k_25238045_220.jpg":"220x220","o_25238045_1280.jpg":"1280x859","o_25238045_1024.jpg":"1024x687","o_25238045_640.jpg":"640x429","o_25238045_480.jpg":"480x322","o_25238045_340.jpg":"340x228","o_25238045_220.jpg":"220x147","h_25238045_1280.jpg":"1280x854","h_25238045_1024.jpg":"1024x683","h_25238045_640.jpg":"640x427","h_25238045_480.jpg":"480x320","h_25238045_340.jpg":"340x227","h_25238045_220.jpg":"220x147","pp_25238045_1280.jpg":"1280x1628","pp_25238045_1024.jpg":"1024x1303","pp_25238045_640.jpg":"640x814","pp_25238045_480.jpg":"480x611","pp_25238045_340.jpg":"340x432","pp_25238045_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15061858 Threads: 1 Questions: 3156386599 Slow queries: 7053240 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235081249 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/strasna-sudbina-srebricanke-salihe-sve-mi-sine-pobise-svaku-vecer-sebi-kazem-dabogda-ne-osvanula-boli-sine-1305355 [printLink] => /vijesti/regija/strasna-sudbina-srebricanke-salihe-sve-mi-sine-pobise-svaku-vecer-sebi-kazem-dabogda-ne-osvanula-boli-sine-1305355?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 684047 [name] => saliha osmanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-11 17:10:56 [main_article_id] => 0 [alias] => saliha-osmanovic [link] => /tag/saliha-osmanovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 355947 [name] => Srebrenica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srebrenica [link] => /tag/srebrenica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 59242 [name] => potočari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => potocari [link] => /tag/potocari ) [3] => stdClass Object ( [id] => 684045 [name] => ramo osmanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-11 17:10:56 [main_article_id] => 0 [alias] => ramo-osmanovic [link] => /tag/ramo-osmanovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 684046 [name] => nermin osmanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-11 17:10:56 [main_article_id] => 0 [alias] => nermin-osmanovic [link] => /tag/nermin-osmanovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 722881 [name] => edin osmanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-10 17:30:38 [main_article_id] => 0 [alias] => edin-osmanovic [link] => /tag/edin-osmanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAJKA ŽALOSNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Strašna sudbina Srebričanke Salihe: ‘Sve mi, sine, pobiše. Svaku večer sebi kažem: Dabogda ne osvanula‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25244699.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu - kaže Saliha Osmanović, dolje s fotografijama supruga Rame i sinova Nermina i Edina

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25244699.jpg [title] =>

Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu - kaže Saliha Osmanović, dolje s fotografijama supruga Rame i sinova Nermina i Edina

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238088.jpg [title] =>

Skuhala nam majka kafu. Sjeli u hlad. Hajte, djeco, ima i domaće oblande, da se osladite...

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238067.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238972.jpg [title] =>

Nerminovo i Ramino ime na spomeniku u Potočarima

 

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238113.jpg [title] =>

Spomenik Rami Osmanoviću: Otac doziva sina u prazan grob

 

Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238091.jpg [title] =>

Saliha Osmanović: Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu

 

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238082.jpg [title] =>

Saliha Osmanović: Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu

 

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238075.jpg [title] =>

Saliha kod spomenika žrtvama rata

 

Tom Dubravec/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238071.jpg [title] =>

Majka na obali rijeke Drine

 

Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238070.jpg [title] =>

Kuća je obnovljena, ali života u njoj nema

 

Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238061.jpg [title] =>

Ostale su samo rijetke uspomene

 

Tom Dubravec/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238057.jpg [title] =>

S fotografijama supruga Rame i sinova Nermina i Edina.
 

Tom Dubravec/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238048.jpg [title] =>

Saliha Osmanović: Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu

 

Tom Dubravec/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/10/25238045.jpg [title] =>

Saliha Osmanović: Imam ja, sine, sve, al nemam ništa. Zato pričam, ja ne mogu da šutim

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nesrećina kuća, sva u cvijeću. Ruža, hadžibeg i kaćun. Eno jabuke i kruške, mlade trešnje. U tom beharu majka Saliha (1954.) broji svoje dane. Ko molitvenu brojanicu. Tespih ili krunicu. Zrno po zrno. Dan po dan. Ovaj da prođe, idući da i ne dođe. Samo, ne može živ čovjek u zemlju...

Salihu smo upoznali u studenom 2017. godine. Izricanje prve haaške presude Ratku Mladiću, ubojici Srebrenice, pratili smo u Memorijalnom centru u Potočarima. Ovako mi je tada rekla:

- Što ti, sine, ne dođeš vidjet kako majka živi u svom selu Dobraku na Drini. Da vidiš kako mi je tamo samoj, nemam ja više nikoga. Nego me samo vako pitaš, na brzinu. I ti ode…

To me za srce ugrizlo. Kao da iskorištavam njezinu tragediju za svoj tekst, dobro će mi doći par rečenica i njena slika u reportaži. Velju, grizlo me pet godina. E, šestu neće!

---

image

Saliha Osmanović: Imam ja, sine, sve, al nemam ništa. Zato pričam, ja ne mogu da šutim

Tom Dubravec/Cropix
---

Spomenik u Sarajevu

"Nermineeee… ajde dolamo! Ja sam dolamo, kod Srba, slobodno kod Srba! Ajte svi koliko vas god ima!"

Ti su jezoviti pozivi s ledine, iza svega glasa, očajnički pozivi kojima otac Ramo (1953.) doziva sina Nermina (1976.) skrivena gore u šumi, jedna od najpotresnijih slika srebreničkog genocida. Eno vam ih na internetu. Ako još niste gledali. Ima i datum, 13. 07. 1995. godine. I sat, 16:06…

Nesretnog Ramu i Nermina našli su desetak godina kasnije. Oca u Zelenom Jadru, sina u Nezuku. U masovnim grobnicama kakvih je pun čitav taj prekrasni podrinjski kraj malina i krvi. Službeno - 8372 žrtava.      

Ima i spomenik u sarajevskom velikom parku. Srce kida. Ramo zove Nermina u prazan grob.

---

image

Spomenik Rami Osmanoviću: Otac doziva sina u prazan grob

 

Tom Dubravec/Cropix
---

---

image

Saliha kod spomenika žrtvama rata

 

Tom Dubravec/Cropix
---

Saliha im je supruga i mati. Osmanović. Imali su i drugog sina. Edina (1977.). Ubila ga granata. Pet dana prije pada Srebrenice. Ostade majka sama…

- A đe ti dođe taj Split, sine? Da nije blizu Pule, imam ja tamo nekog rođaka?

Kuhala je tog jutra malinov sok. Da ponesemo i mi kući po bocu. Još bio vruć. U ljetnoj kuhinji, tu je nekada bila garaža. Imali su Osmanovići i auto i frezu. Ramo radio u firmi u Beogradu. Lijepo se živjelo. Pod sećijom eno para papuča, do njih granitna ploča. Čeka majstora da je ugradi pred avliju. Bit će tu hair voda. Ima taj običaj kod Bošnjaka, da se napravi spomen-fontanica.

Piše u sivom granitu: "Ovdje se ne živi da bi se umiralo, ovdje se umire da bi se živjelo. Hair voda. Osmanović Ramo, Edin i Nermin. Hair podiže Osmanović Saliha.

---

image

Nerminovo i Ramino ime na spomeniku u Potočarima

 

Tom Dubravec/Cropix
---

---

image

Skuhala nam majka kafu. Sjeli u hlad. Hajte, djeco, ima i domaće oblande, da se osladite...

Tom Dubravec/Cropix
---

Skuhala nam majka kafu. Sjeli u hlad. Hajte, djeco, ima i domaće oblande, da se osladite. U bašti se crvene pomidorići. Volovsko srce. I zuje zlaćane pčele. Nešto niže, ode Drina…

Boli, sine, rana...

Ovako smo divanili:

- Mater su mi našli zakopanu u Srijemskoj Mitrovici. Đevera isto, čoekova mi brata. Babu nisam ni zapamtila. Oca! Obolio i umro, meni dvije godine bile. Jedan mi se brat nije ni vratio, a dvojica umrla poslije rata. Onda i sestra. Ubilo svekra, dva bratića, zeta, sestrića. Ne mere se to, sine, sve ni napisat. Al majka isto nikoga ne mrzi. Ima Alah dragi, on će znat šta će…

- Onda samuješ?

- Sama samcijata. Živiš, a ne živiš.

- Kako nisi i sama umrla?

- Ne znam ni ja, ne mere insan živ u zemlju. Tuga i patnja. Doće i meni kijamet, sudnji dan, samo ne znam kad će. Nekad navečer legnem i kažem, dabogda ne osvanula. Boli, sine, rana.

- Naiđe li itko?

- Nikoga ja nisam ni odbila ni s vrata vratila! Ja volim kad mi neko dođe, treba se s nekim znat i našalit, nasmijat. A ja imam tu snagu da ispričam šta je sve bilo. Noćila sam ja i u Beogradu, bila na suđenju i nije me strah bilo. Dvaput išla.

---

image

Kuća je obnovljena, ali života u njoj nema

 

Tom Dubravec/Cropix
------
image

Ostale su samo rijetke uspomene

 

Tom Dubravec/Cropix
---

- Sama?

- Ja i jedan Omer iz Sarajeva što me vozio. I u Haaškom tribunalu, na suđenju Mladiću. Ni pogledo me nije. Samo se fata rukama za glavu i prstima trlja sebi iznad ušiju. Đe su one sljepočnice. Ko da sam ja luda. Kažu mi oni što ga brane, obrati mu se s "gospodine Mladiću".

- Čuj, gospodin?!

- Nije on za me gospodin! Ja njega pitam, pa šta si reko svojoj porodici kad bi se vrati s ratišta: đe si to bio, šta si to radio. Pitala ga može li da jede, da spava. Ništa on…

Samo lijekove traži

- A u Beogradu?

- Neki su plakali na sudu. Jedna mi djevojčica kaže, haj da te odvedem, da ti nešto kupim, da razgledaš grad. Rekli mi mama i tata da te povedem. Reko, tebi fala, sine, ništa ti meni ne kupuj. Nisu ni oni svi krivi... A ona mi na recepciji kaže, Saliha, nisi silazila ni na večeru ni na doručak. Pa ja i kad u Potočare odem Rami i Nerminu, niti jedem niti pijem. Nit mi život traži. Samo lijekove.

- Koliko trošiš tableta?

- Jutri pet, na podne jednu i uvčer tri. Ovi iz Haaga dolazili k meni, kažu, Saliha, moreš ti bit i skriveni svjedok. Bogami se ja pokrivat neću, ja istinu pričam. Ja sam sama sebi svjedok, ne treba meni drugi svjedok.

- Kad ste otišli iz Dobraka?

- Izbjegli smo 8. maja 1992. godine. Taman počeo rat. Ubiše nas iz Srbije, da bog sačuva tih granata, metaka, pucnjave. Eno ti Srbije preko puta, mi na ovoj obali Drine, Srbija na onoj. A kažu, nije Srbija ratovala…

- I kuda ste?

- Kroz šumu u Srebrenicu, skoro 40 kilometara. Ponijeli samo ono što je bilo na nama. Ja istrčala u trenerci i papučama. Vratila se sama svojoj kući prije 15 godina.

- Šta te goni da pričaš?

- Što me rana boli! Što mi sve moje pobiše. Imam ja, sine, sve, al nemam ništa. Zato pričam, ja ne mogu da šutim. To treba da se zna, da ide u historiju. Bila je majka i u Americi, u Londonu, Francuskoj, Holandiji. Bila sam i u Zagrebu…

- Šta bi s kućom?

- U kući su mi živjeli neki Milan i Milanka iz Bosanske Krupe. S dvoje djece. Ja im donijela kafu, šećer u kocki i sok. Oni meni oraha. Tražili da dadnem 30 posto para što su oni u kuću uložili. Reko, prije bi na kamenu spavala, a vi ponesite sve što ste donijeli. Komšije su sijale i moju njivu…

Odnijeli čitav krov

- I?

- Ništa, ja se opet vratlia, oni već ošli, kuća raskrivena.

- ?!

- Odnijeli čitav krov!

- Dobro te kiša nije stopila?

- Sve me gonilo… A meni je ovo narod obnovio. Samo, trajalo je to. Pomogla je i Srebrenica.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
------
image

Saliha Osmanović: Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu

 

Tom Dubravec/Cropix
---

- A di je to radija Ramo?

- U firmi u Beogradu. Bio i u Alžiru, Tunisu, Libiji. Mostogradnja, hidrotehnika i tako. Prije rata na sedam dana došo bio kući. Da žanjemo šenicu. A moj Nermin išo u školu u Srbiju, u Bajinu Baštu, tu preko Drine. Prvi srednje bio. Edin išo u sedmi razredu na Skelane, đe je most i granica na Drini. Ljevoruk bio, ko i ti. Sve petice majci donosio. Pita mene učiteljica Milena kad će popit kahvu u ovome mom cvijeću. Reko, nikada! Ti si učila Edina mog i Nermina, pa što nam nisi na vakat javila da bježimo. Da će rat! Nisam jedne slike imala uza se. Sve ostalo u kući, uništeno, zapaljeno.

- Pa eno slika na polici?!

- Pitala ja poslije u školi jel im ostala ijedna. Pa mi našli uslikane i Nermina i Edina. To su mi jedine.

- Kako je bilo u Srebrenici?

- Nemaš ništa da jedeš, da piješ, da obučeš i obuješ. Po šezdeset nas je stanovalo u jednom objektu. To je džehenem bio. Pakao. Edinu bilo 17 godina kad ga je ubila granata. Ukopali ga u Kazanima. Nosili na rukama, kakva dženaza, sine, granate padaju.

- A kuda si okrenula kad je pao grad?

- Ja sam išla u Potočare. Nisam mogla prići bazi UN-a, to je sila svijeta. Hiljade… A Srbi kolju, ubijaju, vješaju. Tuku one granate. Jedan iz Unprofora plače. Idu četvorica četnika, pitaju koja bi se bula udala, mi bi se, viče, ženili. Jedan drugi kaže, nemoj, bolan naroda plašit. Komšije pitaju, Saliha, đe su ti Ramo i djeca. Jedan iz Bratunca, bio mi bratu profesor u školi.

Mladićeve psovke

- Jesi li vidila Mladića?

- Kako nisam, u Potočarima. Psuje nam oca, majku. Viče da nas ni Alija neće, da nas i Alija psuje. Nikad ne izašo iz zatvora, dabogda!

- Di si se rastala od Rame i Nermina?

- U Kazanima. Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu. Oni će šumom, ja ću u Potočare, sa ženama. A ono đe su mi Ramu snimili kako doziva Nermina, to ti je u Sandićima, gore na livadi. Pored sela Kravica ima skretanje.

---

image

Majka na obali rijeke Drine

 

Tom Dubravec/Cropix
---

- Rodilo povrće ove godine…

- Jest! Sijem ja baštu, ima boranije i krompira. Peršuna, paradajza, cvekle, mrkve, graha i paprike. Krastavica.

- Koliko je pobijenih iz Dobraka?

- Eno ih 96 ispisanih na spomeniku. I petoro nestalih. Neka vide komšije da me ima. Ovo je moja kuća. Oni neće da Dobrak postoji ikako. Hoće da nas utope u Kalimaniće, da nam se ni za ime ne zna. Nema u nas ni trgovine, nema naroda, ničeg nema. Sve je ovo, sine, mrtvo. Imo si, a nemaš. To sam ti doživjela.

- Pa kako si čula za Ramu?

- Jednom gledam nake novine, ima Ramo na slici. Računam, možda dođe. Al njega nema. Kako će doć kad ga nema. Onda me zvala jedna kona na kafu. Gore joj sin na spratu. Mi dolje. Odjednom, čujem ja, Ramo doziva Nermina. Sva protrnula, šta je sad ovo?! A oni to preko televizije puštali snimku.

- Zna li se ko je snimija?

- Ne zna… Vidi se još naroda na snimci, al se niko s nje ne vrati kući. Jedino živ došo Kemo, mog Rame amidžić.

- I šta kaže?

- Ja ga pitam šta je Ramo imo na sebi, a šta Nermin. Da vidim je l se to Kemo zabunio. Veli, Nermin imo farmerke. To su mu bile jedine, u njima je 1992. iz kuće i otišo. I patike. Gore pleten džemper. Dala jedna žena. A u Rame cipele, pantale i košulja, naka kockasta. Ispod stara majica.

Jest, bogami, oni su.

Premještali grobnice

- Kako ih je uvatilo?

- Kaže Kemo, mi jeli na livadi, isparavala ona kiša što je pala. Veli Ramo, odo ja vidjet kuda ćemo proć. Kaže njemu Nermin, ja neću, babo, njima živ u ruke. Ma znam, viče Ramo, samo nek babo vidi kuda ćemo… Kemu proćeralo, s oproštenjem, i on ode na stranu, u trnje. Mora čoek u wc. To ga je i spasilo. Čuo je on kako Ramo doziva Nermina. Dozivo ga je i Haagu i u Beogradu, po televiziji, po tom internetu, ne znam više ni ja đe. A najviše ga doziva sada, oko godišnjice.

---

image

S fotografijama supruga Rame i sinova Nermina i Edina.
 

Tom Dubravec/Cropix
---

- A di su ih našli?

- Ramu u Zelenom Jadru, Nermina u Nezuku. Njih je premještalo, sine, iz jedne masovne grobnice u drugu. Ja sam Ramu lani morala i dokopat.

-?!

- Ja, bolan! Nije bio čitav. Sad mu fali još samo jedna ruka.

- Zna li se koja?

- Ne znam ja više... Ali Nermin mi jeste čitav. Za Nermina sam ja davala krv, a za Ramu svekrva mi i drugi ovaj đever. Sad imam šehidsku penziju, a počela je stizat i ta Ramina radnička. Iz Beograda.

- A vidi dobre diteline, ima li ijedna s četri lista?

- Misliš, za sreću? Nema, sine, džaba tražiš...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu - kaže Saliha Osmanović, dolje s fotografijama supruga Rame i sinova Nermina i Edina

Tom Dubravec/Cropix

Skuhala nam majka kafu. Sjeli u hlad. Hajte, djeco, ima i domaće oblande, da se osladite...

Tom Dubravec/Cropix

Nerminovo i Ramino ime na spomeniku u Potočarima

 

Tom Dubravec/Cropix

Spomenik Rami Osmanoviću: Otac doziva sina u prazan grob

 

Tom Dubravec/Cropix

Saliha Osmanović: Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu

 

Tom Dubravec/Cropix

Saliha Osmanović: Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu

 

Tom Dubravec/Cropix

Saliha kod spomenika žrtvama rata

 

Tom Dubravec/Cropix

Majka na obali rijeke Drine

 

Tom Dubravec/Cropix

Kuća je obnovljena, ali života u njoj nema

 

Tom Dubravec/Cropix

Ostale su samo rijetke uspomene

 

Tom Dubravec/Cropix

S fotografijama supruga Rame i sinova Nermina i Edina.
 

Tom Dubravec/Cropix

Saliha Osmanović: Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu

 

Tom Dubravec/Cropix

Saliha Osmanović: Imam ja, sine, sve, al nemam ništa. Zato pričam, ja ne mogu da šutim

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/strasna-sudbina-srebricanke-salihe-sve-mi-sine-pobise-svaku-vecer-sebi-kazem-dabogda-ne-osvanula-boli-sine-1305355 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1042feb7a2fe4f2496b35597157ac0118d3d5f08 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stra%C5%A1na+sudbina+Srebri%C4%8Danke+Salihe%3A+%E2%80%98Sve+mi%2C+sine%2C+pobi%C5%A1e.+Svaku+ve%C4%8Der+sebi+ka%C5%BEem%3A+Dabogda+ne+osvanula%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fstrasna-sudbina-srebricanke-salihe-sve-mi-sine-pobise-svaku-vecer-sebi-kazem-dabogda-ne-osvanula-boli-sine-1305355 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fstrasna-sudbina-srebricanke-salihe-sve-mi-sine-pobise-svaku-vecer-sebi-kazem-dabogda-ne-osvanula-boli-sine-1305355 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MAJKA ŽALOSNA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaMAJKA ŽALOSNA

Strašna sudbina Srebričanke Salihe: ‘Sve mi, sine, pobiše. Svaku večer sebi kažem: Dabogda ne osvanula‘

11. srpnja 2023. - 10:56
Više ih nikada nisam ni vidjela. Jedino kad mi u san dođu - kaže Saliha Osmanović, dolje s fotografijama supruga Rame i sinova Nermina i EdinaTom Dubravec/Cropix

Nesrećina kuća, sva u cvijeću. Ruža, hadžibeg i kaćun. Eno jabuke i kruške, mlade trešnje. U tom beharu majka Saliha (1954.) broji svoje dane. Ko molitvenu brojanicu. Tespih ili krunicu. Zrno po zrno. Dan po dan. Ovaj da prođe, idući da i ne dođe. Samo, ne može živ čovjek u zemlju...

Salihu smo upoznali u studenom 2017. godine. Izricanje prve haaške presude Ratku Mladiću, ubojici Srebrenice, pratili smo u Memorijalnom centru u Potočarima. Ovako mi je tada rekla:

- Što ti, sine, ne dođeš vidjet kako majka živi u svom selu Dobraku na Drini. Da vidiš kako mi je tamo samoj, nemam ja više nikoga. Nego me samo vako pitaš, na brzinu. I ti ode…

To me za srce ugrizlo. Kao da iskorištavam njezinu tragediju za svoj tekst, dobro će mi doći par rečenica i njena slika u reporta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 19:01