stdClass Object ( [id] => 1314405 [title] => Pretendent na vrh najjače bošnjačke stranke: ‘Srušit ću Bakira, a i za Komšića imam rješenje‘ [alias] => pretendent-na-vrh-najjace-bosnjacke-stranke-srusit-cu-bakira-a-i-za-komsica-imam-rjesenje [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pojedinačno najjaču bošnjačku stranku u Bosni i Hercegovini, SDA, nakon gubitka vlasti na više razina, očekuju možda sudbonosni unutarstranački izbori u listopadu. Nezadovoljstvo višegodišnjom vladavinom Bakira Izetbegovića osjeti se i unutar same stranke, ali trenutačni predsjednik nema namjeru tako lako dignuti ruke od svega. U pitanju je njegova, ali i politička i poslovna budućnost supruge mu Sebije, koja je u prošlosti imala prilično istaknutu ulogu unutar SDA.

Za sada se kao jedini protukandidat dinastiji Izetbegović spominje Šemsudin Mehmedović, jedan od osnivača stranke 90-ih godina prošlog stoljeća i aktualni zastupnik u državnom parlamentu BiH.

Jeste li vi osobno prelomili da ćete ući u utrku za šefa SDA?

- Nužne su promjene i reforme koje se nisu desile unutar SDA, na što sam stalno upozoravao. I statut SDA omogućava da se predsjednik stranke može bezbroj puta uzastopno kandidirati na tu dužnosrt, što predstavlja nonsens u djelovanju demokratskih političkih organizacija. Odlučio sam pokušati ovakvo stanje promijeniti i na način da ću se kandidirati za predsjednika.

Familijarno nasljeđe

Mnogi kažu da su Bakir Izetbegović i ekipa sve napravili da se bilo čija kandidatura, pa i vaša, onemogući. Zato se navodno sada i raspuštaju svi neposlušni ogranci stranke.

- Na posljednjem kongresu SDA 2019. godine nije bilo protukandidata Bakiru Iztebegoviću i članovi kongresa su javno podržali njegovu kandidaturu, te je napušten princip tajnosti glasanja, za što mislim da nije dobro, bez obzira što statut to dozvoljava. Vjerujem da bi Bakir Izetbegović volio da se navedeni scenarij ponovi. Očekujem da on bude nositelj transparetnosti izbornog procesa i kao član SDA sve ću uraditi da se zaštiti izborni proces unutar stranke. Nikakvi pritisci ili kompromitacija izbornog procesa ne bi trebali biti dozvoljeni, ali imajući u vidu izreku “kadija te tuži, kadija ti sudi”, neki postupci čelništva SDA i Bakira Iztebegovića upućuju da se već pokušava osujetiti bilo čija kandidatura. Član kongresa ne smije doći na kongres pod sumnjom da će predsjednik SDA znati kako je glasao. Svi članovi stranke se trebaju izboriti za fer i slobodne izbore, jer predstavljaju budućnost naše stranke, ali i BiH. Ako nema slobode izbora, onda nema ništa.

Iskreno, oprezan sam jer Bakir Izetbegović koristi iskustva od domišljatih svjetskih autokrata koji su velemajstori u eliminiranju političkih oponenata i režiranju izbora, ali vjerujem u većinu delegata koji se ne daju izmanipulirati i prestrašiti, te su svjesni neophodnosti promjena zarad očuvanja i SDA i domovine.

---

image

"Izgubili smo izbore za člana Predsjedništva, izgubili smo vlast na nivou BiH i Federacije", zamjera Mehmedović sadašnjem vodstvu SDA

Antonio Balić/Cropix
---

Stvari su, osim toga, upozoravaju upućeni, postavljene tako da će vam, i ako prođe kandidatura, na kongresu biti posve nemoguće pobijediti Izetbegovića, odnosno da je to unaprijed izgubljena bitka.

- Sve te informacije idu u prilog mom stavu da upravo sadašnji predsjednik treba osigurati zaštitu integriteta izbornog procesa. Ako ste u strahu i nesigurni, onda poduzimate uglavnom nedozvoljene i neprincipijelne aktivnosti da biste zadržali vlast. Vidljiva nervoza Bakira Izetbegovića i informacije o kojima govorite upućuju na to da su on i dio strukture oko njega u strahu od gubitka vlasti. Onaj tko je siguran u pobjedu, taj nema straha.

No, previše je značajna SDA za regionalni, dakle balkanski kontekst, kao i za europski, te je razumljiv veliki inozemni interes, posebno s istoka, tko će biti na čelu ove stranke. Vjerujem da ćete se složiti sa mnom da je Bakir Izetbegović puno više gledao prema Istoku nego prema Zapadu i da je na toj strani stekao više prijatelja. Tako da s te strane očekujem lobiranje za njega. Strateško opredjeljenje SDA je od osnutka bilo balansiranje odnosa izmedju Istoka i Zapada. To očigledno sada nije slučaj. Mi možemo biti odličan most između ova dva svijeta.

Hoće li Bakir Izetbegović mirno prepustiti vlast u slučaju poraza?

- Mi smo demokratska stranka i ako pobijedim na izborima, ne vidim razloga za bilo kakvu pobunu ili prevrat od strane Bakira Izetbegovića. To je onda prije svega potvrda pripadnosti SDA ideji ili samo gola borba za ostanak na poziciji predsjednika. Naravno, ja tako gledam na stvari. Ali, imam u vidu i mišljenja nekih analitičara koji sumnjaju da će se on mirno povući jer, navodno, on na stranku gleda kao na familijarno nasljeđe.

Dosta uglednih Bošnjaka sklonih SDA kaže da Bakiru i supruzi Sebiji, načetima nizom skandala, treba omogućiti častan odlazak čak i prije kongresa. Ima li za to šanse i kako bi po vama izgledao taj častan odlazak?

- Na ovo pitanje treba odgovoriti Bakir Izetbegović. Najava kandidature za treći uzastupni mandat govori da on želi biti vječni predsjednik SDA. To se u zemljama razvijene demokracije ne može dogoditi ni u primisli.

Tešanjski lobi i sigurnjaci

Tko stoji iza vaše kandidature? Spominje se moćni tešanjski ekonomski lobi, ali i neke policijsko-sigurnosne strukture iz 90-ih.

- Iza moje kandidature stoji najmanje 34.861 SDA-ovih glasača, što je točan broj glasova s prošlih izbora. Dobio sam najveću podršku glasača na prošlim općim izborima za državni parlament. Naravno, kao parlamentarac predstavljam i sve građane BiH i želim raditi i djelovati u ime svih građana i za dobrobit sviju. Mislim da bi se taj broj mogao proporcionalno uvećati imajući u vidu da se broj od 34.861 odnosi samo na jednu izbornu jedinicu. To je moja snaga za koju vjerujem da će biti na mojoj strani, a protiv autokratskog desetljetnog vladanja strankom.

Oko izbora u SDA puno će se pitati i Islamsku zajednicu. Trenutačni reis je u puno navrata stao na stranu Bakira Izetbegovića. Hoće li i sada?

- Ne znam je li to točno. Mislim da IZ BiH na čelu s uvaženim reisom podržava sve ono što je za dobrobit BiH. IZ BiH kao i svaka vjerska organizacija je dio našeg društva i dijeli sudbinu države, građana i naroda. Vjerujem da su u BiH sve vjerske zajednice zainteresirane da državu predstavljaju najbolji, koji će znati artikulirati interes naroda i građana. IZ BiH vidim kao organizaciju koja podržava demokratske i zakonite procese u društvu pa ne vidim razloga da ne podrže demokratske izbore i unutar SDA. Sloboda izbora je princip za koji se zalaže i IZ BiH.

Znam da neki smatraju za reisa Huseina Kavazovića da je previše privržen Izetbegoviću i da se nerijetko zauzima za kadrove SDA. Vjerske zajednice mogu odigrati svoju važnu ulogu u moralnoj obnovi društva. Kada budem izabran, niti jedan vjerski poglavar neće imati potrebu surađivati sa mnom izvan elementarnih principa sekularizma, na čemu počivaju sve, pa i vjerske institucije ove države, ali sam siguran da će u meni imati sugovornika u izgradnji slobodnog i zdravog društva.

Hoće li utjecaja imati i tzv. duboka država, obavještajne strukture na čelu s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, sada uzdrmane dolaskom nove vlasti?

- Ne razmišljam o tome. Vjerujem u demokratski kapacitet članstva SDA i vjerujem u ideju SDA. Trebate imati u vidu da su tu stranku osnovali ljudi progonjeni od strane tajne komunističke policije (Udbe) i da većina dužnosnika ove stranke prezire takve rabote. Znam sigurno da ću ja kao član SDA uraditi sve da osiguramo monitoring izbornog procesa, od tiskanja i čuvanja glasačkih listića, samoga glasanja i prebrojavanja, do onemogućavanja bilo kakvih malverzacija ili kompromitacija izbornog postupka. Tko bi se usudio lažirati ili naštimati izborni proces, treba kazneno odgovarati i tražit ću transparentan proces.

Opet kažem da se na osiguranju transparentnosti može sagledati stanje predsjednikovanja i snage Bakira Izetbegovića. Čini mi se da nisu samouvjereni i da se boje izborne utakmice. I članovi kongresa se između ostalog trebaju opredijeliti i prema tome jer se radi i o njihovoj budućnosti. Po meni, neprihvatljivo je da predsjednik SDA podržava netransparentnost, bez obzira što je već četvrti put kandidat za predsjednika stranke. Ovo je izbor između učmalog stanja i reformskog otklona SDA od svih negativnih pojava kojima je bila izložena stranka svih ovih godina, pa i utjecaja podzemnih struktura tzv. duboke države.

---

image

Šemsudin Mehmedović (desno): "Iskreno, oprezan sam jer Bakir Izetbegović koristi iskustva od domišljatih svjetskih autokrata koji su velemajstori u eliminiranju političkih oponenata i režiranju izbora"

---

Je li najveći problem SDA to što nema koalicijski potencijal, što s njom sada malo tko hoće surađivati?

- Problemi SDA su dublji i složeniji i kulminiraju dolaskom Bakira Iztebegovića na čelo stranke. Godinama upozoravam na to. Nedostatak koalicijskog kapaciteta je samo posljedica nagomilanih problema. Od unutarnjih odnosa ovisi i kapacitiranje stranke da odgovori na društvene izazove. Izgubili smo izbore za člana Predsjedništva, izgubili smo vlast na nivou BiH i Federacije, Zapad ne želi ovakvu SDA za partnera, pa čak ni Dodik i Čović ne žele Bakira Izetbegovića za partnera. Ove posljedice pokrivaju se pričom o borbi za BiH, ali držim da je većina ovih posljedica prouzrokovana lošim liderstvom.

Je li za vas Željko Komšić legitimni predstavnik Hrvata u BiH i biste li mu vi poput Bakira davali podršku i ustrajali u njegovu nametanju Hrvatima?

- Odlično pitanje. Mislim da imam rješenja za ovo i neka druga teška pitanja koja opterećuju unutrašnje odnose, ali i međudržavne odnose. Moramo otvoriti dijalog i razgovarati i nitko ne treba i ne može biti izuzet od procesa dogovora. Kada pobijedim za predsjednika SDA, javno ću prezentirati kako i na koji način riješiti ovo, kao i pitanja koja opterećuju odnose u BiH. U BiH nitko ne bi trebao biti zakinut, a kamoli ugrožen ili obespravljen.

Ne zaboravite da je koncept SDA bio multietnički koncept, koji ću ja snažno podržati, ali ne samo formalno, već suštinski. Tako da treba podržati politički pluralizam da ljudi mogu biti birani od svakoga, ali isto tako mogu birati svakog iz svake stranke bez straha da će njihov glas biti zloupotrebljen protiv interesa njegova naroda ili straha od odmazde od bilo koga. Sloboda izbora je elementarno ljudsko pravo.

Odnos s Beogradom i Zagrebom

Kakav vidite odnos s RH u budućnosti? Sada često u svojim nastupima izjednačavate Beograd i Zagreb.

- Volim svoju državu BiH i poštujem suverenitet svih država, a posebno Hrvatske i Srbije. U Njemačkoj postoji zakon skoro stotinu godina koji nije dopuštao dvojno državljanstvo. Nama to komplicira odnose. Osobno, najviše očekujem od RH da bude uz BiH i da nam pomogne na putu euroatlantskih integracija. Hrvatska treba biti dobar susjed BiH, to potvrđuju i povijesne činjenice, bez obzira na loša iskustva 90-ih godina. Srbija će, nažalost, još dugo biti država koja neće proći katarzu i koja će biti izvor nestabilnosti ne samo za BiH, već u cijeloj regiji.

Hrvatska je dio EU-a i NATO-a i kada hrvatski dužnosnici u BiH i Hrvatskoj imaju komplementarne stavove glede BiH, a posebno s Miloradom Dodikom, ruskim čovjekom u BiH, onda to izaziva reakcije o kojima govorite. Osobno smatram da je put BiH prema EU-u i NATO-u uvjetovan i stavom Republike Hrvatske. Moramo jačati povjerenje, ali na osnovi ravnopravnih dobrosusjedskih, institucionalnih odnosa dviju država, ali i naroda. Ja nemam rezervnu domovinu, a poštujem svačije pravo. Vjerujem da se borim za prava ne samo Bošnjaka, nego i Hrvata, ali i Srba i svih drugih koji žive u BiH. Smatram da su BiH i Hrvatska prijateljske države i na tome radim. I to treba produbljivati u budućnosti.

Bez laskanja i podilaženja, ističem da su sadašnji odnosi generalno Hrvata i Bošnjaka na niskom stadiju zbog iracionalnih i glupih razloga, a da je prijateljstvo ovih dvaju naroda i ovih dviju država prirodan i neumitan proces na kojemu moramo mnogo više raditi koliko sutra.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Šemsudin Mehmedović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Šemsudin Mehmedović 2 0 11395 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-10 09:24:12 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => Zoran Šagolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-12 17:05:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-12 17:05:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => ’U BiH nitko ne bi trebao biti zakinut, a kamoli ugrožen ili obespravljen’, kaže Mehmedović i priznaje da je oprezan jer Bakir Izetbegović koristi iskustva domišljatih svjetskih autokrata koji su velemajstori u eliminiranju političkih oponenata i rež [metadata] => robots= author= title=Šemsudin Mehmedović u jurišu na vrh najjače bošnjačke stranke: 'Srušit ću Bakira, a i za Komšića imam rješenje' [metakey] => šemsudin mehmedović, bakir izetbegović, SDA, BIH, stranački izbori [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25411487.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25423127.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25411488.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25411486.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/25411485.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/23907427.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/24452316.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/10\/23512830.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","Antonio Bali\u0107\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix","Antonio Balic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160emsudin Mehmedovi\u0107 (SDA):\u00a0Zapad ne \u017eeli ovakvu SDA za partnera, pa \u010dak ni Dodik i \u010covi\u0107 ne \u017eele Bakira Izetbegovi\u0107a za partnera.<\/p>","

\u0160emsudin Mehmedovi\u0107 (desno): \u201dIskreno, oprezan sam jer Bakir Izetbegovi\u0107 koristi iskustva od domi\u0161ljatih svjetskih autokrata koji su velemajstori u eliminiranju politi\u010dkih oponenata i re\u017eiranju izbora\u201d<\/p>","

SPEKTAR 09 08 2023
\n\u0160emsudin Mehmedovi\u0107 SDA<\/p>","

SPEKTAR 09 08 2023
\n\u0160emsudin Mehmedovi\u0107 SDA<\/p>","

SPEKTAR 09 08 2023
\n\u0160emsudin Mehmedovi\u0107 SDA<\/p>","

\u201dIzgubili smo izbore za \u010dlana Predsjedni\u0161tva, izgubili smo vlast na nivou BiH i Federacije\u201d, zamjera\u00a0Mehmedovi\u0107 sada\u0161njem vodstvu SDA<\/p>","

Sarajevo, 021022.
\nJutros od 7 sati otvorena su biralista za glasanje na opcim izborima u BiH.
\nBakir Izetbegovic i njegova supruga Sebija Izetbegovic glasali na izborima.
","

Sarajevo, 021022.
\nJutros od 7 sati otvorena su biralista za glasanje na opcim izborima u BiH.
\nBakir Izetbegovic i njegova supruga Sebija Izetbegovic glasali na izborima.
"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"739x540","hd_25411487_1920.jpg":"1920x1080","k_25411487_1280.jpg":"1280x1280","k_25411487_1024.jpg":"1024x1024","k_25411487_640.jpg":"640x640","k_25411487_480.jpg":"480x480","k_25411487_340.jpg":"340x340","k_25411487_220.jpg":"220x220","o_25411487_1280.jpg":"1280x935","o_25411487_1024.jpg":"1024x748","o_25411487_640.jpg":"640x467","o_25411487_480.jpg":"480x350","o_25411487_340.jpg":"340x248","o_25411487_220.jpg":"220x160","h_25411487_1280.jpg":"1280x854","h_25411487_1024.jpg":"1024x683","h_25411487_640.jpg":"640x427","h_25411487_480.jpg":"480x320","h_25411487_340.jpg":"340x227","h_25411487_220.jpg":"220x147","pp_25411487_1280.jpg":"1280x1628","pp_25411487_1024.jpg":"1024x1303","pp_25411487_640.jpg":"640x814","pp_25411487_480.jpg":"480x611","pp_25411487_340.jpg":"340x432","pp_25411487_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1342","hd_25423127_1920.jpg":"1920x1080","k_25423127_1280.jpg":"1280x1280","k_25423127_1024.jpg":"1024x1024","k_25423127_640.jpg":"640x640","k_25423127_480.jpg":"480x480","k_25423127_340.jpg":"340x340","k_25423127_220.jpg":"220x220","o_25423127_1280.jpg":"1280x894","o_25423127_1024.jpg":"1024x715","o_25423127_640.jpg":"640x447","o_25423127_480.jpg":"480x335","o_25423127_340.jpg":"340x237","o_25423127_220.jpg":"220x153","h_25423127_1280.jpg":"1280x854","h_25423127_1024.jpg":"1024x683","h_25423127_640.jpg":"640x427","h_25423127_480.jpg":"480x320","h_25423127_340.jpg":"340x227","h_25423127_220.jpg":"220x147","pp_25423127_1280.jpg":"1280x1628","pp_25423127_1024.jpg":"1024x1303","pp_25423127_640.jpg":"640x814","pp_25423127_480.jpg":"480x611","pp_25423127_340.jpg":"340x432","pp_25423127_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1079","hd_25411488_1920.jpg":"1920x1080","k_25411488_1280.jpg":"1280x1280","k_25411488_1024.jpg":"1024x1024","k_25411488_640.jpg":"640x640","k_25411488_480.jpg":"480x480","k_25411488_340.jpg":"340x340","k_25411488_220.jpg":"220x220","o_25411488_1280.jpg":"1280x1278","o_25411488_1024.jpg":"1024x1023","o_25411488_640.jpg":"640x639","o_25411488_480.jpg":"480x479","o_25411488_340.jpg":"340x339","o_25411488_220.jpg":"220x219","h_25411488_1280.jpg":"1280x854","h_25411488_1024.jpg":"1024x683","h_25411488_640.jpg":"640x427","h_25411488_480.jpg":"480x320","h_25411488_340.jpg":"340x227","h_25411488_220.jpg":"220x147","pp_25411488_1280.jpg":"1280x1628","pp_25411488_1024.jpg":"1024x1303","pp_25411488_640.jpg":"640x814","pp_25411488_480.jpg":"480x611","pp_25411488_340.jpg":"340x432","pp_25411488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x1600","hd_25411486_1920.jpg":"1920x1080","k_25411486_1280.jpg":"1280x1280","k_25411486_1024.jpg":"1024x1024","k_25411486_640.jpg":"640x640","k_25411486_480.jpg":"480x480","k_25411486_340.jpg":"340x340","k_25411486_220.jpg":"220x220","o_25411486_1280.jpg":"1280x2844","o_25411486_1024.jpg":"1024x2275","o_25411486_640.jpg":"640x1422","o_25411486_480.jpg":"480x1066","o_25411486_340.jpg":"340x755","o_25411486_220.jpg":"220x488","h_25411486_1280.jpg":"1280x854","h_25411486_1024.jpg":"1024x683","h_25411486_640.jpg":"640x427","h_25411486_480.jpg":"480x320","h_25411486_340.jpg":"340x227","h_25411486_220.jpg":"220x147","pp_25411486_1280.jpg":"1280x1628","pp_25411486_1024.jpg":"1024x1303","pp_25411486_640.jpg":"640x814","pp_25411486_480.jpg":"480x611","pp_25411486_340.jpg":"340x432","pp_25411486_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1600","hd_25411485_1920.jpg":"1920x1080","k_25411485_1280.jpg":"1280x1280","k_25411485_1024.jpg":"1024x1024","k_25411485_640.jpg":"640x640","k_25411485_480.jpg":"480x480","k_25411485_340.jpg":"340x340","k_25411485_220.jpg":"220x220","o_25411485_1280.jpg":"1280x1280","o_25411485_1024.jpg":"1024x1024","o_25411485_640.jpg":"640x640","o_25411485_480.jpg":"480x480","o_25411485_340.jpg":"340x340","o_25411485_220.jpg":"220x220","h_25411485_1280.jpg":"1280x854","h_25411485_1024.jpg":"1024x683","h_25411485_640.jpg":"640x427","h_25411485_480.jpg":"480x320","h_25411485_340.jpg":"340x227","h_25411485_220.jpg":"220x147","pp_25411485_1280.jpg":"1280x1628","pp_25411485_1024.jpg":"1024x1303","pp_25411485_640.jpg":"640x814","pp_25411485_480.jpg":"480x611","pp_25411485_340.jpg":"340x432","pp_25411485_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23907427_1920.jpg":"1920x1080","k_23907427_1280.jpg":"1280x1280","k_23907427_1024.jpg":"1024x1024","k_23907427_640.jpg":"640x640","k_23907427_480.jpg":"480x480","k_23907427_340.jpg":"340x340","k_23907427_220.jpg":"220x220","o_23907427_1280.jpg":"1280x853","o_23907427_1024.jpg":"1024x682","o_23907427_640.jpg":"640x426","o_23907427_480.jpg":"480x320","o_23907427_340.jpg":"340x226","o_23907427_220.jpg":"220x146","h_23907427_1280.jpg":"1280x854","h_23907427_1024.jpg":"1024x683","h_23907427_640.jpg":"640x427","h_23907427_480.jpg":"480x320","h_23907427_340.jpg":"340x227","h_23907427_220.jpg":"220x147","pp_23907427_1280.jpg":"1280x1628","pp_23907427_1024.jpg":"1024x1303","pp_23907427_640.jpg":"640x814","pp_23907427_480.jpg":"480x611","pp_23907427_340.jpg":"340x432","pp_23907427_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1636x1085","hd_24452316_1920.jpg":"1920x1080","k_24452316_1280.jpg":"1280x1280","k_24452316_1024.jpg":"1024x1024","k_24452316_640.jpg":"640x640","k_24452316_480.jpg":"480x480","k_24452316_340.jpg":"340x340","k_24452316_220.jpg":"220x220","o_24452316_1280.jpg":"1280x848","o_24452316_1024.jpg":"1024x679","o_24452316_640.jpg":"640x424","o_24452316_480.jpg":"480x318","o_24452316_340.jpg":"340x225","o_24452316_220.jpg":"220x145","h_24452316_1280.jpg":"1280x854","h_24452316_1024.jpg":"1024x683","h_24452316_640.jpg":"640x427","h_24452316_480.jpg":"480x320","h_24452316_340.jpg":"340x227","h_24452316_220.jpg":"220x147","pp_24452316_1280.jpg":"1280x1628","pp_24452316_1024.jpg":"1024x1303","pp_24452316_640.jpg":"640x814","pp_24452316_480.jpg":"480x611","pp_24452316_340.jpg":"340x432","pp_24452316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23512830_1920.jpg":"1920x1080","k_23512830_1280.jpg":"1280x1280","k_23512830_1024.jpg":"1024x1024","k_23512830_640.jpg":"640x640","k_23512830_480.jpg":"480x480","k_23512830_340.jpg":"340x340","k_23512830_220.jpg":"220x220","o_23512830_1280.jpg":"1280x853","o_23512830_1024.jpg":"1024x682","o_23512830_640.jpg":"640x426","o_23512830_480.jpg":"480x320","o_23512830_340.jpg":"340x226","o_23512830_220.jpg":"220x146","h_23512830_1280.jpg":"1280x854","h_23512830_1024.jpg":"1024x683","h_23512830_640.jpg":"640x427","h_23512830_480.jpg":"480x320","h_23512830_340.jpg":"340x227","h_23512830_220.jpg":"220x147","pp_23512830_1280.jpg":"1280x1628","pp_23512830_1024.jpg":"1024x1303","pp_23512830_640.jpg":"640x814","pp_23512830_480.jpg":"480x611","pp_23512830_340.jpg":"340x432","pp_23512830_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7555624 Threads: 7 Questions: 1544228995 Slow queries: 4700744 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111031989 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/pretendent-na-vrh-najjace-bosnjacke-stranke-srusit-cu-bakira-a-i-za-komsica-imam-rjesenje-1314405 [printLink] => /vijesti/regija/pretendent-na-vrh-najjace-bosnjacke-stranke-srusit-cu-bakira-a-i-za-komsica-imam-rjesenje-1314405?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 641432 [name] => šemsudin mehmedović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-17 14:44:10 [main_article_id] => 0 [alias] => semsudin-mehmedovic [link] => /tag/semsudin-mehmedovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 240906 [name] => bakir izetbegović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bakir-izetbegovic [link] => /tag/bakir-izetbegovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 157923 [name] => sda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sda [link] => /tag/sda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 356803 [name] => BiH [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bih [link] => /tag/bih ) [4] => stdClass Object ( [id] => 658032 [name] => stranački izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-28 14:31:04 [main_article_id] => 0 [alias] => stranacki-izbori [link] => /tag/stranacki-izbori ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Šemsudin Mehmedović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pretendent na vrh najjače bošnjačke stranke: ‘Srušit ću Bakira, a i za Komšića imam rješenje‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25411487.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Šemsudin Mehmedović (SDA): Zapad ne želi ovakvu SDA za partnera, pa čak ni Dodik i Čović ne žele Bakira Izetbegovića za partnera.

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25411487.jpg [title] =>

Šemsudin Mehmedović (SDA): Zapad ne želi ovakvu SDA za partnera, pa čak ni Dodik i Čović ne žele Bakira Izetbegovića za partnera.

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25423127.jpg [title] =>

Šemsudin Mehmedović (desno): ”Iskreno, oprezan sam jer Bakir Izetbegović koristi iskustva od domišljatih svjetskih autokrata koji su velemajstori u eliminiranju političkih oponenata i režiranju izbora”

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25411488.jpg [title] =>

SPEKTAR 09 08 2023
Šemsudin Mehmedović SDA

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25411486.jpg [title] =>

SPEKTAR 09 08 2023
Šemsudin Mehmedović SDA

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/25411485.jpg [title] =>

SPEKTAR 09 08 2023
Šemsudin Mehmedović SDA

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/23907427.jpg [title] =>

”Izgubili smo izbore za člana Predsjedništva, izgubili smo vlast na nivou BiH i Federacije”, zamjera Mehmedović sadašnjem vodstvu SDA

Antonio Balić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/24452316.jpg [title] =>

Sarajevo, 021022.
Jutros od 7 sati otvorena su biralista za glasanje na opcim izborima u BiH.
Bakir Izetbegovic i njegova supruga Sebija Izetbegovic glasali na izborima.
Antonio Balic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/10/23512830.jpg [title] =>

Sarajevo, 021022.
Jutros od 7 sati otvorena su biralista za glasanje na opcim izborima u BiH.
Bakir Izetbegovic i njegova supruga Sebija Izetbegovic glasali na izborima.
Antonio Balic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pojedinačno najjaču bošnjačku stranku u Bosni i Hercegovini, SDA, nakon gubitka vlasti na više razina, očekuju možda sudbonosni unutarstranački izbori u listopadu. Nezadovoljstvo višegodišnjom vladavinom Bakira Izetbegovića osjeti se i unutar same stranke, ali trenutačni predsjednik nema namjeru tako lako dignuti ruke od svega. U pitanju je njegova, ali i politička i poslovna budućnost supruge mu Sebije, koja je u prošlosti imala prilično istaknutu ulogu unutar SDA.

Za sada se kao jedini protukandidat dinastiji Izetbegović spominje Šemsudin Mehmedović, jedan od osnivača stranke 90-ih godina prošlog stoljeća i aktualni zastupnik u državnom parlamentu BiH.

Jeste li vi osobno prelomili da ćete ući u utrku za šefa SDA?

- Nužne su promjene i reforme koje se nisu desile unutar SDA, na što sam stalno upozoravao. I statut SDA omogućava da se predsjednik stranke može bezbroj puta uzastopno kandidirati na tu dužnosrt, što predstavlja nonsens u djelovanju demokratskih političkih organizacija. Odlučio sam pokušati ovakvo stanje promijeniti i na način da ću se kandidirati za predsjednika.

Familijarno nasljeđe

Mnogi kažu da su Bakir Izetbegović i ekipa sve napravili da se bilo čija kandidatura, pa i vaša, onemogući. Zato se navodno sada i raspuštaju svi neposlušni ogranci stranke.

- Na posljednjem kongresu SDA 2019. godine nije bilo protukandidata Bakiru Iztebegoviću i članovi kongresa su javno podržali njegovu kandidaturu, te je napušten princip tajnosti glasanja, za što mislim da nije dobro, bez obzira što statut to dozvoljava. Vjerujem da bi Bakir Izetbegović volio da se navedeni scenarij ponovi. Očekujem da on bude nositelj transparetnosti izbornog procesa i kao član SDA sve ću uraditi da se zaštiti izborni proces unutar stranke. Nikakvi pritisci ili kompromitacija izbornog procesa ne bi trebali biti dozvoljeni, ali imajući u vidu izreku “kadija te tuži, kadija ti sudi”, neki postupci čelništva SDA i Bakira Iztebegovića upućuju da se već pokušava osujetiti bilo čija kandidatura. Član kongresa ne smije doći na kongres pod sumnjom da će predsjednik SDA znati kako je glasao. Svi članovi stranke se trebaju izboriti za fer i slobodne izbore, jer predstavljaju budućnost naše stranke, ali i BiH. Ako nema slobode izbora, onda nema ništa.

Iskreno, oprezan sam jer Bakir Izetbegović koristi iskustva od domišljatih svjetskih autokrata koji su velemajstori u eliminiranju političkih oponenata i režiranju izbora, ali vjerujem u većinu delegata koji se ne daju izmanipulirati i prestrašiti, te su svjesni neophodnosti promjena zarad očuvanja i SDA i domovine.

---

image

"Izgubili smo izbore za člana Predsjedništva, izgubili smo vlast na nivou BiH i Federacije", zamjera Mehmedović sadašnjem vodstvu SDA

Antonio Balić/Cropix
---

Stvari su, osim toga, upozoravaju upućeni, postavljene tako da će vam, i ako prođe kandidatura, na kongresu biti posve nemoguće pobijediti Izetbegovića, odnosno da je to unaprijed izgubljena bitka.

- Sve te informacije idu u prilog mom stavu da upravo sadašnji predsjednik treba osigurati zaštitu integriteta izbornog procesa. Ako ste u strahu i nesigurni, onda poduzimate uglavnom nedozvoljene i neprincipijelne aktivnosti da biste zadržali vlast. Vidljiva nervoza Bakira Izetbegovića i informacije o kojima govorite upućuju na to da su on i dio strukture oko njega u strahu od gubitka vlasti. Onaj tko je siguran u pobjedu, taj nema straha.

No, previše je značajna SDA za regionalni, dakle balkanski kontekst, kao i za europski, te je razumljiv veliki inozemni interes, posebno s istoka, tko će biti na čelu ove stranke. Vjerujem da ćete se složiti sa mnom da je Bakir Izetbegović puno više gledao prema Istoku nego prema Zapadu i da je na toj strani stekao više prijatelja. Tako da s te strane očekujem lobiranje za njega. Strateško opredjeljenje SDA je od osnutka bilo balansiranje odnosa izmedju Istoka i Zapada. To očigledno sada nije slučaj. Mi možemo biti odličan most između ova dva svijeta.

Hoće li Bakir Izetbegović mirno prepustiti vlast u slučaju poraza?

- Mi smo demokratska stranka i ako pobijedim na izborima, ne vidim razloga za bilo kakvu pobunu ili prevrat od strane Bakira Izetbegovića. To je onda prije svega potvrda pripadnosti SDA ideji ili samo gola borba za ostanak na poziciji predsjednika. Naravno, ja tako gledam na stvari. Ali, imam u vidu i mišljenja nekih analitičara koji sumnjaju da će se on mirno povući jer, navodno, on na stranku gleda kao na familijarno nasljeđe.

Dosta uglednih Bošnjaka sklonih SDA kaže da Bakiru i supruzi Sebiji, načetima nizom skandala, treba omogućiti častan odlazak čak i prije kongresa. Ima li za to šanse i kako bi po vama izgledao taj častan odlazak?

- Na ovo pitanje treba odgovoriti Bakir Izetbegović. Najava kandidature za treći uzastupni mandat govori da on želi biti vječni predsjednik SDA. To se u zemljama razvijene demokracije ne može dogoditi ni u primisli.

Tešanjski lobi i sigurnjaci

Tko stoji iza vaše kandidature? Spominje se moćni tešanjski ekonomski lobi, ali i neke policijsko-sigurnosne strukture iz 90-ih.

- Iza moje kandidature stoji najmanje 34.861 SDA-ovih glasača, što je točan broj glasova s prošlih izbora. Dobio sam najveću podršku glasača na prošlim općim izborima za državni parlament. Naravno, kao parlamentarac predstavljam i sve građane BiH i želim raditi i djelovati u ime svih građana i za dobrobit sviju. Mislim da bi se taj broj mogao proporcionalno uvećati imajući u vidu da se broj od 34.861 odnosi samo na jednu izbornu jedinicu. To je moja snaga za koju vjerujem da će biti na mojoj strani, a protiv autokratskog desetljetnog vladanja strankom.

Oko izbora u SDA puno će se pitati i Islamsku zajednicu. Trenutačni reis je u puno navrata stao na stranu Bakira Izetbegovića. Hoće li i sada?

- Ne znam je li to točno. Mislim da IZ BiH na čelu s uvaženim reisom podržava sve ono što je za dobrobit BiH. IZ BiH kao i svaka vjerska organizacija je dio našeg društva i dijeli sudbinu države, građana i naroda. Vjerujem da su u BiH sve vjerske zajednice zainteresirane da državu predstavljaju najbolji, koji će znati artikulirati interes naroda i građana. IZ BiH vidim kao organizaciju koja podržava demokratske i zakonite procese u društvu pa ne vidim razloga da ne podrže demokratske izbore i unutar SDA. Sloboda izbora je princip za koji se zalaže i IZ BiH.

Znam da neki smatraju za reisa Huseina Kavazovića da je previše privržen Izetbegoviću i da se nerijetko zauzima za kadrove SDA. Vjerske zajednice mogu odigrati svoju važnu ulogu u moralnoj obnovi društva. Kada budem izabran, niti jedan vjerski poglavar neće imati potrebu surađivati sa mnom izvan elementarnih principa sekularizma, na čemu počivaju sve, pa i vjerske institucije ove države, ali sam siguran da će u meni imati sugovornika u izgradnji slobodnog i zdravog društva.

Hoće li utjecaja imati i tzv. duboka država, obavještajne strukture na čelu s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, sada uzdrmane dolaskom nove vlasti?

- Ne razmišljam o tome. Vjerujem u demokratski kapacitet članstva SDA i vjerujem u ideju SDA. Trebate imati u vidu da su tu stranku osnovali ljudi progonjeni od strane tajne komunističke policije (Udbe) i da većina dužnosnika ove stranke prezire takve rabote. Znam sigurno da ću ja kao član SDA uraditi sve da osiguramo monitoring izbornog procesa, od tiskanja i čuvanja glasačkih listića, samoga glasanja i prebrojavanja, do onemogućavanja bilo kakvih malverzacija ili kompromitacija izbornog postupka. Tko bi se usudio lažirati ili naštimati izborni proces, treba kazneno odgovarati i tražit ću transparentan proces.

Opet kažem da se na osiguranju transparentnosti može sagledati stanje predsjednikovanja i snage Bakira Izetbegovića. Čini mi se da nisu samouvjereni i da se boje izborne utakmice. I članovi kongresa se između ostalog trebaju opredijeliti i prema tome jer se radi i o njihovoj budućnosti. Po meni, neprihvatljivo je da predsjednik SDA podržava netransparentnost, bez obzira što je već četvrti put kandidat za predsjednika stranke. Ovo je izbor između učmalog stanja i reformskog otklona SDA od svih negativnih pojava kojima je bila izložena stranka svih ovih godina, pa i utjecaja podzemnih struktura tzv. duboke države.

---

image

Šemsudin Mehmedović (desno): "Iskreno, oprezan sam jer Bakir Izetbegović koristi iskustva od domišljatih svjetskih autokrata koji su velemajstori u eliminiranju političkih oponenata i režiranju izbora"

---

Je li najveći problem SDA to što nema koalicijski potencijal, što s njom sada malo tko hoće surađivati?

- Problemi SDA su dublji i složeniji i kulminiraju dolaskom Bakira Iztebegovića na čelo stranke. Godinama upozoravam na to. Nedostatak koalicijskog kapaciteta je samo posljedica nagomilanih problema. Od unutarnjih odnosa ovisi i kapacitiranje stranke da odgovori na društvene izazove. Izgubili smo izbore za člana Predsjedništva, izgubili smo vlast na nivou BiH i Federacije, Zapad ne želi ovakvu SDA za partnera, pa čak ni Dodik i Čović ne žele Bakira Izetbegovića za partnera. Ove posljedice pokrivaju se pričom o borbi za BiH, ali držim da je većina ovih posljedica prouzrokovana lošim liderstvom.

Je li za vas Željko Komšić legitimni predstavnik Hrvata u BiH i biste li mu vi poput Bakira davali podršku i ustrajali u njegovu nametanju Hrvatima?

- Odlično pitanje. Mislim da imam rješenja za ovo i neka druga teška pitanja koja opterećuju unutrašnje odnose, ali i međudržavne odnose. Moramo otvoriti dijalog i razgovarati i nitko ne treba i ne može biti izuzet od procesa dogovora. Kada pobijedim za predsjednika SDA, javno ću prezentirati kako i na koji način riješiti ovo, kao i pitanja koja opterećuju odnose u BiH. U BiH nitko ne bi trebao biti zakinut, a kamoli ugrožen ili obespravljen.

Ne zaboravite da je koncept SDA bio multietnički koncept, koji ću ja snažno podržati, ali ne samo formalno, već suštinski. Tako da treba podržati politički pluralizam da ljudi mogu biti birani od svakoga, ali isto tako mogu birati svakog iz svake stranke bez straha da će njihov glas biti zloupotrebljen protiv interesa njegova naroda ili straha od odmazde od bilo koga. Sloboda izbora je elementarno ljudsko pravo.

Odnos s Beogradom i Zagrebom

Kakav vidite odnos s RH u budućnosti? Sada često u svojim nastupima izjednačavate Beograd i Zagreb.

- Volim svoju državu BiH i poštujem suverenitet svih država, a posebno Hrvatske i Srbije. U Njemačkoj postoji zakon skoro stotinu godina koji nije dopuštao dvojno državljanstvo. Nama to komplicira odnose. Osobno, najviše očekujem od RH da bude uz BiH i da nam pomogne na putu euroatlantskih integracija. Hrvatska treba biti dobar susjed BiH, to potvrđuju i povijesne činjenice, bez obzira na loša iskustva 90-ih godina. Srbija će, nažalost, još dugo biti država koja neće proći katarzu i koja će biti izvor nestabilnosti ne samo za BiH, već u cijeloj regiji.

Hrvatska je dio EU-a i NATO-a i kada hrvatski dužnosnici u BiH i Hrvatskoj imaju komplementarne stavove glede BiH, a posebno s Miloradom Dodikom, ruskim čovjekom u BiH, onda to izaziva reakcije o kojima govorite. Osobno smatram da je put BiH prema EU-u i NATO-u uvjetovan i stavom Republike Hrvatske. Moramo jačati povjerenje, ali na osnovi ravnopravnih dobrosusjedskih, institucionalnih odnosa dviju država, ali i naroda. Ja nemam rezervnu domovinu, a poštujem svačije pravo. Vjerujem da se borim za prava ne samo Bošnjaka, nego i Hrvata, ali i Srba i svih drugih koji žive u BiH. Smatram da su BiH i Hrvatska prijateljske države i na tome radim. I to treba produbljivati u budućnosti.

Bez laskanja i podilaženja, ističem da su sadašnji odnosi generalno Hrvata i Bošnjaka na niskom stadiju zbog iracionalnih i glupih razloga, a da je prijateljstvo ovih dvaju naroda i ovih dviju država prirodan i neumitan proces na kojemu moramo mnogo više raditi koliko sutra.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Antonio Balić/Cropix Antonio Balic/Cropix Antonio Balic/Cropix

Šemsudin Mehmedović (SDA): Zapad ne želi ovakvu SDA za partnera, pa čak ni Dodik i Čović ne žele Bakira Izetbegovića za partnera.


Šemsudin Mehmedović (desno): ”Iskreno, oprezan sam jer Bakir Izetbegović koristi iskustva od domišljatih svjetskih autokrata koji su velemajstori u eliminiranju političkih oponenata i režiranju izbora”


SPEKTAR 09 08 2023
Šemsudin Mehmedović SDA


SPEKTAR 09 08 2023
Šemsudin Mehmedović SDA


SPEKTAR 09 08 2023
Šemsudin Mehmedović SDA

Antonio Balić/Cropix

”Izgubili smo izbore za člana Predsjedništva, izgubili smo vlast na nivou BiH i Federacije”, zamjera Mehmedović sadašnjem vodstvu SDA

Antonio Balic/Cropix

Sarajevo, 021022.
Jutros od 7 sati otvorena su biralista za glasanje na opcim izborima u BiH.
Bakir Izetbegovic i njegova supruga Sebija Izetbegovic glasali na izborima.

Antonio Balic/Cropix

Sarajevo, 021022.
Jutros od 7 sati otvorena su biralista za glasanje na opcim izborima u BiH.
Bakir Izetbegovic i njegova supruga Sebija Izetbegovic glasali na izborima.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/pretendent-na-vrh-najjace-bosnjacke-stranke-srusit-cu-bakira-a-i-za-komsica-imam-rjesenje-1314405 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=22108214e04099dc93c790d7776b3a30f47d2858 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pretendent+na+vrh+najja%C4%8De+bo%C5%A1nja%C4%8Dke+stranke%3A+%E2%80%98Sru%C5%A1it+%C4%87u+Bakira%2C+a+i+za+Kom%C5%A1i%C4%87a+imam+rje%C5%A1enje%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fpretendent-na-vrh-najjace-bosnjacke-stranke-srusit-cu-bakira-a-i-za-komsica-imam-rjesenje-1314405 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fpretendent-na-vrh-najjace-bosnjacke-stranke-srusit-cu-bakira-a-i-za-komsica-imam-rjesenje-1314405 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Šemsudin Mehmedović [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
RegijaŠemsudin Mehmedović

Pretendent na vrh najjače bošnjačke stranke: ‘Srušit ću Bakira, a i za Komšića imam rješenje‘

Piše Zoran Šagolj
12. kolovoza 2023. - 19:05
Šemsudin Mehmedović (SDA): Zapad ne želi ovakvu SDA za partnera, pa čak ni Dodik i Čović ne žele Bakira Izetbegovića za partnera.

Pojedinačno najjaču bošnjačku stranku u Bosni i Hercegovini, SDA, nakon gubitka vlasti na više razina, očekuju možda sudbonosni unutarstranački izbori u listopadu. Nezadovoljstvo višegodišnjom vladavinom Bakira Izetbegovića osjeti se i unutar same stranke, ali trenutačni predsjednik nema namjeru tako lako dignuti ruke od svega. U pitanju je njegova, ali i politička i poslovna budućnost supruge mu Sebije, koja je u prošlosti imala prilično istaknutu ulogu unutar SDA.

Za sada se kao jedini protukandidat dinastiji Izetbegović spominje Šemsudin Mehmedović, jedan od osnivača stranke 90-ih godina prošlog stoljeća i aktualni zastupnik u državnom parlamentu BiH.

Jeste li vi osobno prelomili da ćete ući u utrku za šefa SDA?

- Nužne su promjene i reforme koje se nisu desile...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 20:02