stdClass Object ( [id] => 202575 [title] => Presuda u Haagu: Postojao zločinački pothvat na čelu s Tuđmanom - Prliću i ostalima 111 godina zatvora [alias] => presuda-u-haagu-postojao-zlocinacki-pothvat-na-celu-s-tudmanom-prlicu-i-ostalima-111-godina-zatvora [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

Jadranko Prlić osuđen je jednoglasno na jedinstvenu kaznu zatvora od 25 godina.

Bruno Stojić, Milivoj Petković  i Slobodan Praljak dobili su po 20 godina zatvora.

Valentić Ćorić osuđen je na 16 godina zatvora, a Berislav Pušić 10 godina.

Svi ostaju u pritvoru.

Prve reakcije

- Kazne su uistinu visoke, ali nadu daje da je u svim presudama predsjednik Vijeća izdvojio mišljenje, što daje nadu - kazao je u prvoj reakciji za HTV odvjetnik Krešimir Krsnik.

- Nije se dogodilo ništa neočekivano, osim što su kazne dosta manje od onih što je tražio tužitelj. Mislim da će drugostupanjska presuda biti blaža i skinuti ovaj dio o zločinačkom pothvatu i međunarodnom sukobu - kazao je povjesničar Ivo Lučić.

Hrvatski svjetski kongres (HSK) dijeli razočaranost i nevjericu velikog broja Hrvatica i Hrvata u svijetu, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj kojima je neshvatljivo osuđivanje istaknutih pojedinaca obrane hrvatskog dijela Bosne i Hercegovine po zapovjednoj odgovornosti. Smatramo da nas ovakva presuda vraća na početak te proziva sve hrvatske branitelje kao sudionikezločinačkog pothvata.

Odlučno, dakle, odbijamo prvostupanjsku presudu „šestorci“ za višekratne zajedničke zločinačke poduhvate, udruživanje s tadašnjim vodstvom Republike Hrvatske radi navodne agresije na Bosnu i Hercegovinu, te etničkočišćenjepodručja Herceg-Bosne u cilju pripajanja Hrvatskoj, a sve radi navodnog stvaranja "Velike Hrvatske".

Sve dok istina ne pobjedi, Hrvatski svjetski kongres i dalje će se nastaviti boriti za dignitet Domovinskog rata irata za obranu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Žrtvu onih osoba koje su branile i oslobodile našu domovinu ne smijemo i nećemo zaboraviti.U tom smislu najavljujemo i naše buduće aktivnosti za ostvarivanje pravde za BiH-šestorku i vraćanje pravde u ravnotežu, najkasnije drugostupanjskim zasjedanjem suda.



ČITANJE PRESUDE


Ročište na kojem će prvostupanjsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći presudu šestorici bivših čelnika Herceg-Bosne optuženima za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne započelo je u srijedu nešto iza deset sati čitanjem sažetaka zaključaka vijeća.

Sudac Jean-Claude Antonetti čita kronologiju sukoba u BiH. Govori o uhićenjima i ubojstvima Bošnjaka te pljački njihove imovine od strane pripadnika HVO-a.

Vijeće je zaključilo da su u svim zarobljeničkim centrima na području Hercegovine zarobljenici bili pothranjeni, higijenski uvjeti su bili očajni, medicinske njege nije bilo... Posebno teški uvjeti su bili u samicama u logorima Heliodrom i Dretelj. Pripadnici HVO-a su ih redovno tukli i izlagali ogromnim patnjama.

Vijeće je zaključilo da je Stari most bio legitiman vojni cilj, uz izdvojeno mišljenje suca Antonettija.

Vijeće je također zaključilo da je postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem pripojenja hrvatskog entiteta Hrvatskoj.

Vijeće je većinom glasova uz suprotno mišljenje sudije Antonettija zaključilo da je sukob između HVO-a i vojske Hrvatske na jednoj strani i Armije BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska vršila kontrolu nad oružjem.

Antonetti je kazao da Vijeće smatra da počinjeni zločini nisu bili djelo "šačice ljudi", već djelo udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio Franjo Tuđaman.

Prema presudi, Jadranko Prlić je odobravao zarobljavanje Bošnjaka i nečovječno ponašanje prema njima. Podržao je opsadu istočnog dijela Mostara, te znatno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu.

Za Slobodana Praljka navodi se da je bio čovjek za vezu između Hrvatske i Herceg-Bosne, te znatno doprinio zločinačkom pothvatu i realizaciji cilja protjerivanja muslimanskog stanovništva. I Bruni Stojiću potvrđena je uloga u zločinačkom pothvatu.

Milivoje Petković je sudjelovao u planiranju zločinačkog poduhvata, kao i u granatiranju Mostara te je planirao ofanzivu u okviru koje je srušen Stari most. Naredio je uhićenja civila, te mu je potvrđena uloga u zločinačkom pothvatu..

Za Valentina Ćorića navodi se da je imao ključnu ulogu u funkcioniranju zatočeničkih centara, te također znatno doprinio zločinačkom pothvatu.

I šestooptuženom Berislavu Pušiću potvrđena je uloga u zločinačkom pothvatu.

Presuda ima oko 2600 stranica.

NAJAVA

Devet godina nakon što su se dragovljno predali, na Haaškom sudu u 10 sati počet će izricanje prvostupanjske presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata - Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

Terete se za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u udruženom zločinačkom pothvatu, kojemu je, stoji u optužnici, cilj bio pripajanje Herceg-Bosne tzv. "Velikoj Hrvatskoj".

Optužnica imenom spominje Franju Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Matu Bobana kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata.

Tužitelj je za optužene zatražio 240 godina zatvora : po 45 godina za prvu četvoricu optuženih i nešto blaže kazne od 35 i 25 godina za petooptužene Ćorića i Pušića.

Kako će haaški suci presuditi, iz Haaškog suda još nijednom nije procurilo: odluku tročlano sudsko vijeće donosi većinom glasova, a u većini odluka predsjedavajući sudskog vijeća, Francuz Jean Claude Antonetti, redom je bio preglasan suprotnim stavovima sudaca Prangela iz Mađarske i Trechsela iz Švicarske.

Što stoji u optužnici

Prema optužnici, kao predsjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i kao predsjednik vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne, Jadranko Prlić je bio jedan od najmoćnijih dužnosnika u vlastima bh Hrvata. Bruno Stojić je bio načelnik Odjela obrane HVO-a. Slobodan Praljak je istovremeno obavljao funkciju visokog časnika Hrvatske vojske, pomoćnika ministra obrane i višeg predstavnika Ministarstva obrane Hrvatske pri vladi i oružanim snagama HVO-a i kasnije zapovjednika Glavnog stožera te je imao istaknutu ulogu u osiguravanju naoružanja i streljiva za snage HVO-a te je izravno ili neizravno zapovijedao snagama HVO-a i njegovim operacijama u BiH.

U optužnici se navodi kako je kao načelnik Glavnog stožera HVO-a i kasnije kao zamjenik vrhovnog zapovjednika snaga HVO-a Milivoj Petković de iure i/ili de facto rukovodio i zapovijedao oružanim snagama Herceg-Bosne/HVO-a, dok je Valentin Ćorić, kao načelnik Uprave vojne policije, imao ključnu ulogu u uspostavljanju, rukovođenju i operacijama Vojne policije HVO-a. Berislav Pušić je bio načelnik Službe za razmjenu zarobljenika i drugih osoba i predsjednik komisije zadužene za sve zatvore i zatočeničke objekte HVO-a.

Tužitelji optužene terete za primjenu sile, zastrašivanje i teror provođenjem masovnih uhićenja bosanskih Muslimana koji su nakon toga bili ubijeni, premlaćivani, seksualno napadani i na druge načine zlostavljani. Tijekom napada na muslimanske gradove, sela i naselja vršeno je sistematsko granatiranje i snajpersko djelovanje po civilima, imovina muslimanskih civila je uništavana kako bi se osiguralo da ne dođe do povratka stanovništva, stoji u optužnici.

Nadalje se navodi da su otvarani objekti u kojima su zatočavani bosanski Muslimani, među kojima su bili žene, djeca i starije osobe. Oni su često držani u užasnim uvjetima i uskraćivane su im osnovne ljudske potrepštine, kao što su odgovarajuća prehrana, voda i zdravstvena njega. Mnogi zatočenici su bili prisiljeni na fizički rad ili na prikupljanje leševa u opasnim borbenim situacijama.

PSD, JL
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon devet godina suđenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-05-29 09:46:10 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-05-29 13:08:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-05-29 10:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16461 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2013\/05\/29\/praljak_prli__575584S1_thumb.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/29\/hag\/000_Par7570759.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/29\/hag\/000_Par7570744.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/29\/hag\/000_Par7570749.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/05\/29\/hag\/000_Par7570750.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x350"},{"size0":"700x503"},{"size0":"700x492"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x480"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7678073 Threads: 3 Questions: 1556085683 Slow queries: 4743195 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111358959 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/regija/presuda-u-haagu-postojao-zlocinacki-pothvat-na-celu-s-tudmanom-prlicu-i-ostalima-111-godina-zatvora-202575 [printLink] => /vijesti/regija/presuda-u-haagu-postojao-zlocinacki-pothvat-na-celu-s-tudmanom-prlicu-i-ostalima-111-godina-zatvora-202575?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 196863 [name] => JadrankoPrlić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadrankoprlic [link] => /tag/jadrankoprlic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 176635 [name] => BrunoStojić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brunostojic [link] => /tag/brunostojic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 188872 [name] => SlobodanPraljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodanpraljak [link] => /tag/slobodanpraljak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 176637 [name] => MilivojPetković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => milivojpetkovic [link] => /tag/milivojpetkovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 176638 [name] => ValentinĆorić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => valentincoric [link] => /tag/valentincoric ) [5] => stdClass Object ( [id] => 176639 [name] => BerislavPušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => berislavpusic [link] => /tag/berislavpusic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon devet godina suđenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Presuda u Haagu: Postojao zločinački pothvat na čelu s Tuđmanom - Prliću i ostalima 111 godina zatvora [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-04-03-27-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/05/29/praljak_prli__575584S1_thumb.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/05/29/praljak_prli__575584S1_thumb.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/29/hag/000_Par7570759.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/29/hag/000_Par7570744.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/29/hag/000_Par7570749.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/05/29/hag/000_Par7570750.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

Jadranko Prlić osuđen je jednoglasno na jedinstvenu kaznu zatvora od 25 godina.

Bruno Stojić, Milivoj Petković  i Slobodan Praljak dobili su po 20 godina zatvora.

Valentić Ćorić osuđen je na 16 godina zatvora, a Berislav Pušić 10 godina.

Svi ostaju u pritvoru.

Prve reakcije

- Kazne su uistinu visoke, ali nadu daje da je u svim presudama predsjednik Vijeća izdvojio mišljenje, što daje nadu - kazao je u prvoj reakciji za HTV odvjetnik Krešimir Krsnik.

- Nije se dogodilo ništa neočekivano, osim što su kazne dosta manje od onih što je tražio tužitelj. Mislim da će drugostupanjska presuda biti blaža i skinuti ovaj dio o zločinačkom pothvatu i međunarodnom sukobu - kazao je povjesničar Ivo Lučić.

Hrvatski svjetski kongres (HSK) dijeli razočaranost i nevjericu velikog broja Hrvatica i Hrvata u svijetu, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj kojima je neshvatljivo osuđivanje istaknutih pojedinaca obrane hrvatskog dijela Bosne i Hercegovine po zapovjednoj odgovornosti. Smatramo da nas ovakva presuda vraća na početak te proziva sve hrvatske branitelje kao sudionikezločinačkog pothvata.

Odlučno, dakle, odbijamo prvostupanjsku presudu „šestorci“ za višekratne zajedničke zločinačke poduhvate, udruživanje s tadašnjim vodstvom Republike Hrvatske radi navodne agresije na Bosnu i Hercegovinu, te etničkočišćenjepodručja Herceg-Bosne u cilju pripajanja Hrvatskoj, a sve radi navodnog stvaranja "Velike Hrvatske".

Sve dok istina ne pobjedi, Hrvatski svjetski kongres i dalje će se nastaviti boriti za dignitet Domovinskog rata irata za obranu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Žrtvu onih osoba koje su branile i oslobodile našu domovinu ne smijemo i nećemo zaboraviti.U tom smislu najavljujemo i naše buduće aktivnosti za ostvarivanje pravde za BiH-šestorku i vraćanje pravde u ravnotežu, najkasnije drugostupanjskim zasjedanjem suda.



ČITANJE PRESUDE


Ročište na kojem će prvostupanjsko vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći presudu šestorici bivših čelnika Herceg-Bosne optuženima za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne započelo je u srijedu nešto iza deset sati čitanjem sažetaka zaključaka vijeća.

Sudac Jean-Claude Antonetti čita kronologiju sukoba u BiH. Govori o uhićenjima i ubojstvima Bošnjaka te pljački njihove imovine od strane pripadnika HVO-a.

Vijeće je zaključilo da su u svim zarobljeničkim centrima na području Hercegovine zarobljenici bili pothranjeni, higijenski uvjeti su bili očajni, medicinske njege nije bilo... Posebno teški uvjeti su bili u samicama u logorima Heliodrom i Dretelj. Pripadnici HVO-a su ih redovno tukli i izlagali ogromnim patnjama.

Vijeće je zaključilo da je Stari most bio legitiman vojni cilj, uz izdvojeno mišljenje suca Antonettija.

Vijeće je također zaključilo da je postojao udruženi zločinački pothvat s ciljem pripojenja hrvatskog entiteta Hrvatskoj.

Vijeće je većinom glasova uz suprotno mišljenje sudije Antonettija zaključilo da je sukob između HVO-a i vojske Hrvatske na jednoj strani i Armije BiH bio međunarodni sukob i da je Hrvatska vršila kontrolu nad oružjem.

Antonetti je kazao da Vijeće smatra da počinjeni zločini nisu bili djelo "šačice ljudi", već djelo udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio Franjo Tuđaman.

Prema presudi, Jadranko Prlić je odobravao zarobljavanje Bošnjaka i nečovječno ponašanje prema njima. Podržao je opsadu istočnog dijela Mostara, te znatno doprinio udruženom zločinačkom pothvatu.

Za Slobodana Praljka navodi se da je bio čovjek za vezu između Hrvatske i Herceg-Bosne, te znatno doprinio zločinačkom pothvatu i realizaciji cilja protjerivanja muslimanskog stanovništva. I Bruni Stojiću potvrđena je uloga u zločinačkom pothvatu.

Milivoje Petković je sudjelovao u planiranju zločinačkog poduhvata, kao i u granatiranju Mostara te je planirao ofanzivu u okviru koje je srušen Stari most. Naredio je uhićenja civila, te mu je potvrđena uloga u zločinačkom pothvatu..

Za Valentina Ćorića navodi se da je imao ključnu ulogu u funkcioniranju zatočeničkih centara, te također znatno doprinio zločinačkom pothvatu.

I šestooptuženom Berislavu Pušiću potvrđena je uloga u zločinačkom pothvatu.

Presuda ima oko 2600 stranica.

NAJAVA

Devet godina nakon što su se dragovljno predali, na Haaškom sudu u 10 sati počet će izricanje prvostupanjske presude šestorici bosansko-hercegovačkih Hrvata - Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću.

Terete se za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u udruženom zločinačkom pothvatu, kojemu je, stoji u optužnici, cilj bio pripajanje Herceg-Bosne tzv. "Velikoj Hrvatskoj".

Optužnica imenom spominje Franju Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Matu Bobana kao sudionike udruženog zločinačkog pothvata.

Tužitelj je za optužene zatražio 240 godina zatvora : po 45 godina za prvu četvoricu optuženih i nešto blaže kazne od 35 i 25 godina za petooptužene Ćorića i Pušića.

Kako će haaški suci presuditi, iz Haaškog suda još nijednom nije procurilo: odluku tročlano sudsko vijeće donosi većinom glasova, a u većini odluka predsjedavajući sudskog vijeća, Francuz Jean Claude Antonetti, redom je bio preglasan suprotnim stavovima sudaca Prangela iz Mađarske i Trechsela iz Švicarske.

Što stoji u optužnici

Prema optužnici, kao predsjednik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a kasnije i kao predsjednik vlade Hrvatske Republike Herceg-Bosne, Jadranko Prlić je bio jedan od najmoćnijih dužnosnika u vlastima bh Hrvata. Bruno Stojić je bio načelnik Odjela obrane HVO-a. Slobodan Praljak je istovremeno obavljao funkciju visokog časnika Hrvatske vojske, pomoćnika ministra obrane i višeg predstavnika Ministarstva obrane Hrvatske pri vladi i oružanim snagama HVO-a i kasnije zapovjednika Glavnog stožera te je imao istaknutu ulogu u osiguravanju naoružanja i streljiva za snage HVO-a te je izravno ili neizravno zapovijedao snagama HVO-a i njegovim operacijama u BiH.

U optužnici se navodi kako je kao načelnik Glavnog stožera HVO-a i kasnije kao zamjenik vrhovnog zapovjednika snaga HVO-a Milivoj Petković de iure i/ili de facto rukovodio i zapovijedao oružanim snagama Herceg-Bosne/HVO-a, dok je Valentin Ćorić, kao načelnik Uprave vojne policije, imao ključnu ulogu u uspostavljanju, rukovođenju i operacijama Vojne policije HVO-a. Berislav Pušić je bio načelnik Službe za razmjenu zarobljenika i drugih osoba i predsjednik komisije zadužene za sve zatvore i zatočeničke objekte HVO-a.

Tužitelji optužene terete za primjenu sile, zastrašivanje i teror provođenjem masovnih uhićenja bosanskih Muslimana koji su nakon toga bili ubijeni, premlaćivani, seksualno napadani i na druge načine zlostavljani. Tijekom napada na muslimanske gradove, sela i naselja vršeno je sistematsko granatiranje i snajpersko djelovanje po civilima, imovina muslimanskih civila je uništavana kako bi se osiguralo da ne dođe do povratka stanovništva, stoji u optužnici.

Nadalje se navodi da su otvarani objekti u kojima su zatočavani bosanski Muslimani, među kojima su bili žene, djeca i starije osobe. Oni su često držani u užasnim uvjetima i uskraćivane su im osnovne ljudske potrepštine, kao što su odgovarajuća prehrana, voda i zdravstvena njega. Mnogi zatočenici su bili prisiljeni na fizički rad ili na prikupljanje leševa u opasnim borbenim situacijama.

PSD, JL
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/presuda-u-haagu-postojao-zlocinacki-pothvat-na-celu-s-tudmanom-prlicu-i-ostalima-111-godina-zatvora-202575 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cbc77b29b50b7d61b54df67e296bdbfd5d7cab7b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Presuda+u+Haagu%3A+Postojao+zlo%C4%8Dina%C4%8Dki+pothvat+na+%C4%8Delu+s+Tu%C4%91manom+-+Prli%C4%87u+i+ostalima+111+godina+zatvora&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fpresuda-u-haagu-postojao-zlocinacki-pothvat-na-celu-s-tudmanom-prlicu-i-ostalima-111-godina-zatvora-202575 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fpresuda-u-haagu-postojao-zlocinacki-pothvat-na-celu-s-tudmanom-prlicu-i-ostalima-111-godina-zatvora-202575 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon devet godina suđenja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Regijanakon devet godina suđenja

Presuda u Haagu: Postojao zločinački pothvat na čelu s Tuđmanom - Prliću i ostalima 111 godina zatvora

Piše PSD.
29. svibnja 2013. - 12:22
NAJNOVIJE

Jadranko Prlić osuđen je jednoglasno na jedinstvenu kaznu zatvora od 25 godina.

Bruno Stojić, Milivoj Petković  i Slobodan Praljak dobili su po 20 godina zatvora.

Valentić Ćorić osuđen je na 16 godina zatvora, a Berislav Pušić 10 godina.

Svi ostaju u pritvoru.

Prve reakcije

- Kazne su uistinu visoke, ali nadu daje da je u svim presudama predsjednik Vijeća izdvojio mišljenje, što daje nadu - kazao je u prvoj reakciji za HTV odvjetnik Krešimir Krsnik.

- Nije se dogodilo ništa neočekivano, osim što su kazne dosta manje od onih što je tražio tužitelj. Mislim da će drugostupanjska presuda biti blaža i skinuti ovaj dio o zločinačkom pothvatu i međunarodnom sukobu - kazao je povjesničar Ivo Lučić.

Hrvatski svjetski kongres (HSK) dijeli razočaranost i nevjericu...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:03