stdClass Object ( [id] => 573308 [title] => Pravni eksperti: Prlić se uzalud nada pobijanju presude; Čičak: Stvari su otišle predaleko, sud se raspada i razoren je međusobnim svađama [alias] => pravni-eksperti-prlic-se-uzalud-nada-pobijanju-presude-cicak-stvari-su-otisle-predaleko-sud-se-raspada-i-razoren-je-medusobnim-svadama [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Krajem ovog mjeseca, točnije 29. studenog, navršit će se godinu dana od izricanja pravomoćne presude herceg-bosanskoj šestorci u Haagu i potvrde ukupne zatvorske kazne od 111 godina ratnim političkim i vojnim čelnicima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

S približavanjem tog datuma u javnosti su se, istina potiho i neslužbeno, počele pojavljivati informacije o mogućnosti pobijanja spomenute presude u kojoj je, među ostalim, i sudski potvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata na čelu s dr. Franjom Tuđmanom i još cijelim nizom dužnosnika Republike Hrvatske.

Takvu tezu podgrijalo je i samo Ministarstvo pravosuđa RH još u trenutku naručivanja ekspertize prvostupanjske i drugostupanjske presude u predmetu Prlić i ostali kod Akademije pravnih znanosti. Svoj posao njezin je stručni tim na čelu s dr. Davorom Derenčinovićem, a u kojemu su još bili dr. Maja Seršić, dr. Davorin Lapaš, dr. Maja Munivrana Vajda i dr. Marin Bonačić, inače svi profesori zagrebačkog Pravnog fakulteta, završio u ožujku ove godine, ali sama analiza nikad nije javno predstavljena.

Nakon što je dostavljena naručitelju, Ministarstvu pravosuđa, plasirani su u medije tek neki detalji i to je bilo sve.

Traženje jasnih grešaka

Prema onome što se moglo pročitati, mnogo je od revizije presude utemeljenije njezino preispitivanje, što također kao institut predviđa statut Haaškog suda, odnosno međunarodno kazneno pravo. Dok su za reviziju potrebne konkretne i bitne činjenice za koje se uz svu dužnu pažnju nije moglo doznati tijekom postupka, a bile bi odlučne za izricanje presude, dotle se za preispitivanje traže više procesne greške kod njezina pisanja.

Derenčinović i kolege tako su se fokusirali na traženje jasnih pogrešaka u zaključivanju, a navodno se tiču imenovanja neoptuženih sudionika zločinačkog pothvata, UZP-ova običajnopravnog statusa i usklađenosti s pravnim standardima pogotovo njegova trećeg i najrigoroznijeg oblika, potom povrede prava na pravično suđenje, kvalifikacije oružanog sukoba u BiH te konačno prekoračenja ovlasti od strane Suda.

O svim ovim detaljima željeli smo proteklih dana razgovarati s nekim od nabrojanih stručnjaka. Dok nam se dr. Derenčinović ispričao boravkom izvan Hrvatske, njegova kolegica dr. Seršić na naš upit je uzvratila porukom kako "nije dogovoreno da komuniciraju izvan Ministarstva", a dr. Lapaš je za svoje sudjelovanje u projektu pojasnio da se "odnosilo na međunarodnopravni aspekt koji je samo usputno pitanje".

Puno razgovorljiviji nije bio ni Michael G. Karnavas, Prlićev haaški odvjetnik.

– U ovome trenutku nemam vam što reći – bio je kratak Karnavas, dok nas je jedan drugi član tima uputio da se obratimo profesorima angažiranima od Ministarstva.

Inače, upravo se za Jadranka Prlića navodi kako je najzainteresiraniji od svih osuđenih čelnika Herceg-Bosne da dođe do bilo kakvog službenog propitivanja kazne, u njegovu slučaju "teške" 25 godina. Svi ostali su na pragu ili izlazak iz zatvora čekaju u neko skorije vrijeme: Berislav Pušić odležao je svoje, Valentin Ćorić uskoro očekuje slobodu, Milivoj Petković i Bruno Stojić odsluženje dvije trećine presuda od po 20 godina čekaju u zatvorima u Švicarskoj i Austriji, dok je general Slobodan Praljak sam sebi oduzeo život popivši otrov u sudnici odmah nakon izricanja presude.

Dokumenti o Stupnom Dolu

U Prlićevu slučaju navodno su se pojavili dosad nedostupni dokumenti. Jedni se tiču zločina u Stupnom Dolu počinjenog u studenom 1993. godine od strane pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i, po onome što je plasirano u nekim medijima, tiču se stvarnih nalogodavaca ubojstva 31 bošnjačkog vojnika i civila. Drugi se dio odnosi na pobijanje onoga što je u svojim iskazima pred sudom u Haagu o politici izrekao Stjepan Mesić, odnosno kampanji masovnog iseljavanja Hrvata iz središnje Bosne, koju su provodile tadašnje vlasti Herceg-Bosne.

Razlog za javno neistupanje Prlićeve, ali i nekih drugih obrana može biti i nešto što se zove strateško čekanje. Naime, 29. studenoga istječe rok od godinu dana do kada Tužiteljstvo i samo može pokrenuti reviziju, odnosno preispitivanje presuda i sa svoje strane zatražiti još rigoroznije kazne šestorci. Iako nema nikakvih najava u tom smjeru, očito je da braniteljski ništa neće prepustiti slučaju. Oni sami, pak, nemaju vremenskog ograničenja.

– Što se tiče Tužiteljstva, slučaj Prlić i ostali je završen – decidirana je dr. Nevenka Tromp-Vrkić, koja je kao istražiteljica u Haaškom tužiteljstvu provela 12 godina, a sada predaje na Sveučilištu u Amsterdamu.

– Obrane osuđenih su te koje jedine imaju razloga za reviziju ili nešto drugo na tom tragu. Međutim, ne znam koji dokaz ili dokazi bi zadovoljili nevjerojatno važan faktički element, kao i onaj vremenski, odnosno zašto taj materijal nije bio dostupan za vrijeme nepravomoćnog postupka, kada se odrađuje najintenzivniji dio kaznenog procesa, kada se izvode dokazi i primjenjuju pravne teorije. Osim toga, treba očekivati vrlo pasivan stav Haaškog suda, odnosno Mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji ga je naslijedio da se više uopće bavi bivšom Jugoslavijom – dodat će dr. Tromp-Vrkić.

Njenim riječima ide u prilog i činjenica što je i sam Haaški sud za svog postojanja u jednom trenutku postao vrlo restriktivan kada je u pitanju preispitivanje pravomoćnih presuda, a pogotovo revizija. Točka prijeloma bio je slučaj Mucić-Čečebići i ticao se počinjenih zločina od strane Armije BiH kod Konjica. Već od slučaja Zorana Žigića za zločine u Prijedoru počelo se daleko restriktivnije pristupati ovom institutu s logikom ako postoje nove okolnosti, neka se zatraži revizija.

Povijesna istina

– Od svih tih priča o reviziji – kaže Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora – na kraju vam neće biti ništa. Sud, odnosno Mehanizam nemaju kapaciteta za nova postupanja, što je pokazao i zahtjev Biljane Plavšić.

Osim toga, stvari su otišle predaleko, sud se raspada i iznutra i izvana je razoren međusobnim svađama. Sve je na staklenim nogama i zato mislim da bez novih, krucijalnih dokaza koji će biti vrlo teško naći samo ćemo imati gubitak vremena i novca.

Po dr. Tromp-Vrkić, sada su na potezu prije povjesničari nego pravni stručnjaci.

– Pravna i forenzička istina je puno skučeniji termin nego ona politička i povijesna. Jer, povijesna istina nema vremenska ograničenja. Dapače, povijesna distancija nekada pomaže da se bolje sagledaju kompleksnosti iz prošlosti. I povijesna istina ide dalje bez obzira je li glavni protagonist živ ili mrtav. Ovo je drastičan, ali važan primjer kako su nove političke elite prepustile pisanje povijesti međunarodnim sudovima. Zato je ovo trenutak da bi se akademski establišment trebao pozabaviti pisanjem povijesnih narativa upotrebljavajući sudske arhive samo onda ako se ti arhivi podvrgnu istim rigoroznim preispitivanjima kao bilo koji drugi povijesni izvor – zaključit će d. Nevenka Tromp-Vrkić.

Nema preispitivanja pravomoćnih presuda

Za Niku Pinter i Vesnu Alaburić, haaške odvjetnice Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, revizija presude je nešto što u ovome trenutku nije izgledno. "Nju nitko službeno niti ne najavljuje. Jedino se u medijima pojavljuje mogućnost preispitivanja, a je li ona utemeljena, teško mi je u ovome trenutku reći. Do nje može doći samo ako se utvrdi procesna pogreška, i to frapantno pogrešna ocjena činjenica, pa da se za pravdom vapije do neba", kaže Pinter, koja je s dr. Derenčinovićem razgovarala na njezinu inicijativu prije nego što mu je Vlada naručila ekspertizu presuda.

"To je razumljivo da je Vlada učinila i rekla bih prvo nešto pozitivno s njezine strane u ovih 14 godina", otvoreno će odvjetnica.

Kolegica joj Alaburić kaže da je vidjela dokument petero zagrebačkih pravnih stručnjaka:

"Praksa suda posljednjih godina je bila da preispitivanje nije dozvoljeno kod pravomoćnih presuda. Neki suci su imali drukčije, izdvojeno mišljenje, tako da se s novim argumentima znalo odškrinuti vrata. Petero profesora je navelo ovo što i ja, odnosno informirali Ministarstvo. Rekla bih da to ništa nije novo. Svakako, pojave li se argumenti za preispitivanje presuda, sve je otvoreno", rekla nam je Alaburić.

Inače u slučaju Slobodana Praljka njegova je obitelj ta koja može tražiti preispitivanje presude. Hoće li to učiniti, Nika Pinter nije mogla odgovoriti, jer im je sve "još prilično friško i bolno".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 25 godina zatvora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-11-04 10:06:55 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-11-04 10:10:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-11-04 09:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6494 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/11/01/Novosti/9328241.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "U Prlićevu slučaju navodno su se pojavili dosad nedostupni dokumenti" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1635x1061" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7712016 Threads: 3 Questions: 1628113962 Slow queries: 4836285 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111195363 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/regija/pravni-eksperti-prlic-se-uzalud-nada-pobijanju-presude-cicak-stvari-su-otisle-predaleko-sud-se-raspada-i-razoren-je-medusobnim-svadama-573308 [printLink] => /vijesti/regija/pravni-eksperti-prlic-se-uzalud-nada-pobijanju-presude-cicak-stvari-su-otisle-predaleko-sud-se-raspada-i-razoren-je-medusobnim-svadama-573308?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 321520 [name] => Jadranko Prlić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranko-prlic [link] => /tag/jadranko-prlic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 25 godina zatvora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pravni eksperti: Prlić se uzalud nada pobijanju presude; Čičak: Stvari su otišle predaleko, sud se raspada i razoren je međusobnim svađama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/01/Novosti/9328241.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => U Prlićevu slučaju navodno su se pojavili dosad nedostupni dokumenti [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/11/01/Novosti/9328241.jpg [title] => U Prlićevu slučaju navodno su se pojavili dosad nedostupni dokumenti ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Krajem ovog mjeseca, točnije 29. studenog, navršit će se godinu dana od izricanja pravomoćne presude herceg-bosanskoj šestorci u Haagu i potvrde ukupne zatvorske kazne od 111 godina ratnim političkim i vojnim čelnicima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

S približavanjem tog datuma u javnosti su se, istina potiho i neslužbeno, počele pojavljivati informacije o mogućnosti pobijanja spomenute presude u kojoj je, među ostalim, i sudski potvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata na čelu s dr. Franjom Tuđmanom i još cijelim nizom dužnosnika Republike Hrvatske.

Takvu tezu podgrijalo je i samo Ministarstvo pravosuđa RH još u trenutku naručivanja ekspertize prvostupanjske i drugostupanjske presude u predmetu Prlić i ostali kod Akademije pravnih znanosti. Svoj posao njezin je stručni tim na čelu s dr. Davorom Derenčinovićem, a u kojemu su još bili dr. Maja Seršić, dr. Davorin Lapaš, dr. Maja Munivrana Vajda i dr. Marin Bonačić, inače svi profesori zagrebačkog Pravnog fakulteta, završio u ožujku ove godine, ali sama analiza nikad nije javno predstavljena.

Nakon što je dostavljena naručitelju, Ministarstvu pravosuđa, plasirani su u medije tek neki detalji i to je bilo sve.

Traženje jasnih grešaka

Prema onome što se moglo pročitati, mnogo je od revizije presude utemeljenije njezino preispitivanje, što također kao institut predviđa statut Haaškog suda, odnosno međunarodno kazneno pravo. Dok su za reviziju potrebne konkretne i bitne činjenice za koje se uz svu dužnu pažnju nije moglo doznati tijekom postupka, a bile bi odlučne za izricanje presude, dotle se za preispitivanje traže više procesne greške kod njezina pisanja.

Derenčinović i kolege tako su se fokusirali na traženje jasnih pogrešaka u zaključivanju, a navodno se tiču imenovanja neoptuženih sudionika zločinačkog pothvata, UZP-ova običajnopravnog statusa i usklađenosti s pravnim standardima pogotovo njegova trećeg i najrigoroznijeg oblika, potom povrede prava na pravično suđenje, kvalifikacije oružanog sukoba u BiH te konačno prekoračenja ovlasti od strane Suda.

O svim ovim detaljima željeli smo proteklih dana razgovarati s nekim od nabrojanih stručnjaka. Dok nam se dr. Derenčinović ispričao boravkom izvan Hrvatske, njegova kolegica dr. Seršić na naš upit je uzvratila porukom kako "nije dogovoreno da komuniciraju izvan Ministarstva", a dr. Lapaš je za svoje sudjelovanje u projektu pojasnio da se "odnosilo na međunarodnopravni aspekt koji je samo usputno pitanje".

Puno razgovorljiviji nije bio ni Michael G. Karnavas, Prlićev haaški odvjetnik.

– U ovome trenutku nemam vam što reći – bio je kratak Karnavas, dok nas je jedan drugi član tima uputio da se obratimo profesorima angažiranima od Ministarstva.

Inače, upravo se za Jadranka Prlića navodi kako je najzainteresiraniji od svih osuđenih čelnika Herceg-Bosne da dođe do bilo kakvog službenog propitivanja kazne, u njegovu slučaju "teške" 25 godina. Svi ostali su na pragu ili izlazak iz zatvora čekaju u neko skorije vrijeme: Berislav Pušić odležao je svoje, Valentin Ćorić uskoro očekuje slobodu, Milivoj Petković i Bruno Stojić odsluženje dvije trećine presuda od po 20 godina čekaju u zatvorima u Švicarskoj i Austriji, dok je general Slobodan Praljak sam sebi oduzeo život popivši otrov u sudnici odmah nakon izricanja presude.

Dokumenti o Stupnom Dolu

U Prlićevu slučaju navodno su se pojavili dosad nedostupni dokumenti. Jedni se tiču zločina u Stupnom Dolu počinjenog u studenom 1993. godine od strane pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i, po onome što je plasirano u nekim medijima, tiču se stvarnih nalogodavaca ubojstva 31 bošnjačkog vojnika i civila. Drugi se dio odnosi na pobijanje onoga što je u svojim iskazima pred sudom u Haagu o politici izrekao Stjepan Mesić, odnosno kampanji masovnog iseljavanja Hrvata iz središnje Bosne, koju su provodile tadašnje vlasti Herceg-Bosne.

Razlog za javno neistupanje Prlićeve, ali i nekih drugih obrana može biti i nešto što se zove strateško čekanje. Naime, 29. studenoga istječe rok od godinu dana do kada Tužiteljstvo i samo može pokrenuti reviziju, odnosno preispitivanje presuda i sa svoje strane zatražiti još rigoroznije kazne šestorci. Iako nema nikakvih najava u tom smjeru, očito je da braniteljski ništa neće prepustiti slučaju. Oni sami, pak, nemaju vremenskog ograničenja.

– Što se tiče Tužiteljstva, slučaj Prlić i ostali je završen – decidirana je dr. Nevenka Tromp-Vrkić, koja je kao istražiteljica u Haaškom tužiteljstvu provela 12 godina, a sada predaje na Sveučilištu u Amsterdamu.

– Obrane osuđenih su te koje jedine imaju razloga za reviziju ili nešto drugo na tom tragu. Međutim, ne znam koji dokaz ili dokazi bi zadovoljili nevjerojatno važan faktički element, kao i onaj vremenski, odnosno zašto taj materijal nije bio dostupan za vrijeme nepravomoćnog postupka, kada se odrađuje najintenzivniji dio kaznenog procesa, kada se izvode dokazi i primjenjuju pravne teorije. Osim toga, treba očekivati vrlo pasivan stav Haaškog suda, odnosno Mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji ga je naslijedio da se više uopće bavi bivšom Jugoslavijom – dodat će dr. Tromp-Vrkić.

Njenim riječima ide u prilog i činjenica što je i sam Haaški sud za svog postojanja u jednom trenutku postao vrlo restriktivan kada je u pitanju preispitivanje pravomoćnih presuda, a pogotovo revizija. Točka prijeloma bio je slučaj Mucić-Čečebići i ticao se počinjenih zločina od strane Armije BiH kod Konjica. Već od slučaja Zorana Žigića za zločine u Prijedoru počelo se daleko restriktivnije pristupati ovom institutu s logikom ako postoje nove okolnosti, neka se zatraži revizija.

Povijesna istina

– Od svih tih priča o reviziji – kaže Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora – na kraju vam neće biti ništa. Sud, odnosno Mehanizam nemaju kapaciteta za nova postupanja, što je pokazao i zahtjev Biljane Plavšić.

Osim toga, stvari su otišle predaleko, sud se raspada i iznutra i izvana je razoren međusobnim svađama. Sve je na staklenim nogama i zato mislim da bez novih, krucijalnih dokaza koji će biti vrlo teško naći samo ćemo imati gubitak vremena i novca.

Po dr. Tromp-Vrkić, sada su na potezu prije povjesničari nego pravni stručnjaci.

– Pravna i forenzička istina je puno skučeniji termin nego ona politička i povijesna. Jer, povijesna istina nema vremenska ograničenja. Dapače, povijesna distancija nekada pomaže da se bolje sagledaju kompleksnosti iz prošlosti. I povijesna istina ide dalje bez obzira je li glavni protagonist živ ili mrtav. Ovo je drastičan, ali važan primjer kako su nove političke elite prepustile pisanje povijesti međunarodnim sudovima. Zato je ovo trenutak da bi se akademski establišment trebao pozabaviti pisanjem povijesnih narativa upotrebljavajući sudske arhive samo onda ako se ti arhivi podvrgnu istim rigoroznim preispitivanjima kao bilo koji drugi povijesni izvor – zaključit će d. Nevenka Tromp-Vrkić.

Nema preispitivanja pravomoćnih presuda

Za Niku Pinter i Vesnu Alaburić, haaške odvjetnice Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića, revizija presude je nešto što u ovome trenutku nije izgledno. "Nju nitko službeno niti ne najavljuje. Jedino se u medijima pojavljuje mogućnost preispitivanja, a je li ona utemeljena, teško mi je u ovome trenutku reći. Do nje može doći samo ako se utvrdi procesna pogreška, i to frapantno pogrešna ocjena činjenica, pa da se za pravdom vapije do neba", kaže Pinter, koja je s dr. Derenčinovićem razgovarala na njezinu inicijativu prije nego što mu je Vlada naručila ekspertizu presuda.

"To je razumljivo da je Vlada učinila i rekla bih prvo nešto pozitivno s njezine strane u ovih 14 godina", otvoreno će odvjetnica.

Kolegica joj Alaburić kaže da je vidjela dokument petero zagrebačkih pravnih stručnjaka:

"Praksa suda posljednjih godina je bila da preispitivanje nije dozvoljeno kod pravomoćnih presuda. Neki suci su imali drukčije, izdvojeno mišljenje, tako da se s novim argumentima znalo odškrinuti vrata. Petero profesora je navelo ovo što i ja, odnosno informirali Ministarstvo. Rekla bih da to ništa nije novo. Svakako, pojave li se argumenti za preispitivanje presuda, sve je otvoreno", rekla nam je Alaburić.

Inače u slučaju Slobodana Praljka njegova je obitelj ta koja može tražiti preispitivanje presude. Hoće li to učiniti, Nika Pinter nije mogla odgovoriti, jer im je sve "još prilično friško i bolno".

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

U Prlićevu slučaju navodno su se pojavili dosad nedostupni dokumenti
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/pravni-eksperti-prlic-se-uzalud-nada-pobijanju-presude-cicak-stvari-su-otisle-predaleko-sud-se-raspada-i-razoren-je-medusobnim-svadama-573308 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9fcda43113838e251d0ed368da2f0fb0c3694e8c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pravni+eksperti%3A+Prli%C4%87+se+uzalud+nada+pobijanju+presude%3B+%C4%8Ci%C4%8Dak%3A+Stvari+su+oti%C5%A1le+predaleko%2C+sud+se+raspada+i+razoren+je+me%C4%91usobnim+sva%C4%91ama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fpravni-eksperti-prlic-se-uzalud-nada-pobijanju-presude-cicak-stvari-su-otisle-predaleko-sud-se-raspada-i-razoren-je-medusobnim-svadama-573308 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fpravni-eksperti-prlic-se-uzalud-nada-pobijanju-presude-cicak-stvari-su-otisle-predaleko-sud-se-raspada-i-razoren-je-medusobnim-svadama-573308 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 25 godina zatvora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Regija25 godina zatvora

Pravni eksperti: Prlić se uzalud nada pobijanju presude; Čičak: Stvari su otišle predaleko, sud se raspada i razoren je međusobnim svađama

4. studenog 2018. - 10:58
U Prlićevu slučaju navodno su se pojavili dosad nedostupni dokumenti

Krajem ovog mjeseca, točnije 29. studenog, navršit će se godinu dana od izricanja pravomoćne presude herceg-bosanskoj šestorci u Haagu i potvrde ukupne zatvorske kazne od 111 godina ratnim političkim i vojnim čelnicima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

S približavanjem tog datuma u javnosti su se, istina potiho i neslužbeno, počele pojavljivati informacije o mogućnosti pobijanja spomenute presude u kojoj je, među ostalim, i sudski potvrđeno postojanje udruženog zločinačkog pothvata na čelu s dr. Franjom Tuđmanom i još cijelim nizom dužnosnika Republike Hrvatske.

Takvu tezu podgrijalo je i samo Ministarstvo pravosuđa RH još u trenutku naručivanja ekspertize prvostupanjske i drugostupanjske presude u predmetu Prlić i ostali kod Akademije pravnih znanosti. Svoj posao njezin j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 16:04