StoryEditorOCM
RegijaNEPOŽELJNI

Pobuna stanovništva protiv gradnje azila za migrante uz hrvatsku granicu

Piše Vijesti SD
10. travnja 2024. - 18:22

Priljevi migranata u Europi se ne zaustavljaju. Pokušaji rješavanja migrantske krize od strane političara često ne nailaze odobravanje lokalnog stanovništva. To vrijedi i za nama susjednu Sloveniju. Tamošnji ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar i glavni ravnatelj policije Senad Jušić već dva dana suočavaju se s bijesom stanovništva u pograničnom području uz hrvatsku granicu, kojemu bezuspješno pokušavaju opravdati namjeru svoje vlade da u Obrežju, odnosno Središču na Dravi, ususret novog migrantskog vala izgradi centre za prihvat azilanata, piše Tportal

U Obrežju ih je dočekalo nekoliko desetaka prosvjednika s transparentima, koji su ministru i ravnatelju policije priprijetili da ne namjeravaju dopustiti izgradnju novog centra za azilante. U ovome ih podržava i lokalna vlast - načelnik Općine Brežice Ivan Molan je, doduše, podržao izgradnju registracijskog centra nužnog radi osiguranja sigurnosti, provjere identiteta i zdravstvenog stanja te zbrinjavanja migranata koji se potom odvode u centar za azil u Ljubljani.

Ipak, s puno većim problemom ministar i ravnatelj policije susreli su se u pitomom štajerskom mjestu Središču na Dravi, udaljenom tek petnaestak kilometara od Varaždina. Tamo je veliki broj mještana dočekao Poklukara i Jušića s transparentima, skandiranjem ‘poništi odluku‘, a čak su postavili i prepreke kad je delegacija krenula prema graničnom prijelazu kako bi izvršila uvid u stanje prostora gdje kane graditi smještaj za azilante, javio je slovenski javni servis koji donosi i snimke s lica mjesta.

- Hvala vam puno što ste me došli pozdraviti. Razumijem da ste neraspoloženi. Ali još jednom, kao država, dužni smo osigurati - obratio se ministar Poklukar okupljenim mještanima, a odmah su ga prekinuli zvižduci i povici ‘Ne domu za azilante‘.

Državna delegacija se uz poteškoće ipak probila do starog graničnog prijelaza s Hrvatskom, gdje planiraju urediti privremeni azil za oko 150 ljudi. Otpor prema izgradnji privremenog smještaja za migrante i ovdje pruža lokalna vlast. Načelnik općine Središče na Dravi Toni Jelovica ponavlja kako je općina tužila državu upravnom sudu, te očekuje da azila neće biti, prenosi Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:35