StoryEditorOCM
RegijaDRŽAVA BEZ DRŽAVE

Ovo je gadljivo: poznatom rijekom u BiH plutaju automobili, špaheri, ormari, mrtve krave. I nitko ništa ne poduzima

Piše vijesti sd
1. siječnja 2024. - 14:08

Ovi nestvarni prizori dolaze iz Bosne i Hercegovine. Rijeka Drina je doslovno zatrpana tisućama tona smeća. Postala je pravo odlagalište. Kako? Lijepo dođe kamion, iskrene smeće i tako ponovno... No, smeće dolazi i iz drugih država. 

image

i n s t a g r a m

image

i n s t a g r a m

image

i n s t a g r a m

- Rijeka Drina je regionalni deponij, a pažnju na ogroman problem skrenuo je Dejan Furtula iz Eko centra iz Višegrada. Podijelio je nekoliko snimaka izvlačenja otpada iz Drinskog jezera. Nema što nije plutalo rijekom, od otpada od plastike, teških metala, guma, bijele tehnike, čak i dijelovi automobila u tonama plutaju Drinskim jezerom.

Prema nekim procjenama, iz Drinskog jezera se godišnje izvuče između šest i osam tisuća kubnih metara različitog otpada. Ovo je problem koji se vuče desetljećima, jer iz okolnih gradova otpad do Drinskog jezera stiže Limom iz Srbije i Drinom iz Crne Gore - piše portal Crna hronika BIH.

image

Rijeka Drina
ELvis Barukčić/AFP

image

Rijeka Drina
ELvis Barukčić/AFP

U komentarima se pak navode da plutaju i lešine životinja, mrtve krave, ormari, plastična ambalaža, goleme i toksične bačve...

- Drina, desni i najveći pritok Save, dijelom pogranična rijeka između BiH i Srbije, duga 346 km. Nastaje spajanjem rijeka Pive i Tare kraj Šćepan Polja, na granici BiH i Crne Gore; ulijeva se u Savu blizu Sremske Rače. Porječje obuhvaća 19 570 km². U gornjem toku teče uglavnom duboko usječenim koritom, a kod ušća jako meandrira i račva se u rukavce. Glavni su joj pritoci: Sutjeska, Ćeotina, Bistrica, Prača, Lim, Rzav, Drinjača, Jadar i Janja.

image

r s e

image

r s e

image

r s e

image

r s e

image

r s e

Najviše vode ima u proljeće; veliki hidroenergetski potencijal rijeke još nije potpuno iskorišten. Hidrocentrale kraj Višegrada, Zvornika i Bajine Bašte. Duž toka rijeke nižu se naselja: Foča, Goražde, Višegrad, Bajina Bašta, Rogačica, Zvornik, Koviljača, Loznica i Ljubovija. Splavarenje na Drini ima i turističko značenje - navodi Hrvatska enciklopedija LZ Miroslav Krleža. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:10