stdClass Object ( [id] => 1313274 [title] => Otac tragično stradalog Dženana Memića: Izetbegovići su štitili ubojice mog sina! A u smrt ga je odvela djevojka Alisa [alias] => otac-tragicno-stradalog-dzenana-memica-izetbegovici-su-stitili-ubojice-mog-sina-a-u-smrt-ga-je-odvela-djevojka-alisa [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedna večernja šetnja Alejom do Vrela Bosne prije sedam i pol godina pretvorila se u veliku tragediju i slučaj koji će potresti Sarajevo i čitavu Bosnu i Hercegovinu. Život je izgubio 22-godišnji Dženan Memić, koji se 8. veljače 2016. godine otišao naći sa svojom djevojkom Alisom Mutap.

Što je pošlo po zlu i tko su ubojice, do dana današnjeg se pouzdano ne zna. Ne sjeća se ni sama Mutap, koja se godinama pozivala na amneziju.

Sud BiH, međutim, krajem srpnja ove godine, nakon niza obrata u kojima su se izmjenjivali osumnjičeni i optuženi, nestajali i izmišljani dokazi, Alisu, koja se u međuvremenu udala i postala majka, osudio je na dvije i po godine zatvora zbog davanja lažnog iskaza, a policajca Hasana Dupovca na tri godine za zloupotrebu položaja.

O svemu smo razgovarali s ocem pokojnog Dženana, Murizom Memićem, koji od prvog dana nije vjerovao u službenu verziju o prometnoj nesreći i uložio je dosta truda ne bi li se doznala istina.

Je li vam ova presuda donijela neku satisfakciju, olakšanje?

- Pa, moram reći da jest malo lakše i da nam je ovo jak vjetar u leđa. Naša borba nije gotova. Ovo je peta presuda od 2016. godine, a prvi put smo imali priliku čuti: "Krivi su!" Kakva je, takva je, ali su ipak proglašeni krivima.

Bi li ovakva presuda bila moguća da nije došlo do promjene vlasti, da nisu zapuhali neki novi vjetrovi u pravosuđu, ali i obavještajnim službama?

- Ne bi, sigurno. Veliki je korak bila promjena vlasti, smjena u obavještajnim službama. Da je sve ostalo po starom, presuda ne bi bila ovakva. Bili smo uporni i znali smo cijelo vrijeme za što se borimo, ali ipak... Prethodna vlast je bila uključena u sve ovo i sve su oni to i uradili.

U dosta navrata ste javno prozivali Bakira Izetbegovića i njegovo suprugu Sebiju, znači sam vrh SDA, za opstrukciju pravde. Kakva je bila njihova uloga u cijelom slučaju?

- Bez politike se ovo nije moglo uraditi, nije se moglo desiti, a znamo tko je tada glavni bio. Bio je to Bakir Izetbegović. On je mene čak i primio 2017. godine, bio sam na sastanku kod njega, ali sam po njegovom izrazu lica vidio da neće pomoći, čak da je on osobno odgovoran za zataškavanje.

Njegova supruga, poznato je, bila je direktorica Kliničkog bolničkog centra u Sarajevu. Liječnici koji su lažno svjedočili, koji su dali dijagnozu o amneziji Alise Mutap, sve je to moralo ići preko nje. Jer, zašto tri puta vještačiti jednu osobu, spomenutu Alisu Mutap, ako je prvi tim vještaka već bio rekao da amnezije nema?!. Zašto drugo, zašto treće vještačenje? Čija je to potreba bila? Dr. Kemal Dizdarević, koji je rekao da amnezije nema, isključen je iz tog tima da bi oni ponovno vještačili. Pošto poto je trebalo dijagnocirati amneziju.

---

image

‘Vidio sam da je Bakir Izetbegović osobno odgovoran za zataškavanje‘

---

Koga su Izetbegovići konkretno štitili?

- Štitili su ubojice! Njima se pomagalo da bi se kasnije sve širilo, pa se pod zaštitu uzelo i vještake, i tužitelje, i policajce, jer se zna da je tadašnji policijski komesar Vahid Ćosić vezan za SDA. Komesar ne bi mogao biti da nema veze na njih. Njega smo uspjeli smijeniti, sada se protiv njega vodi istraga i očekujemo skoro podizanje optužnice.

Cijelo vrijeme se spominju Alija Budnjo, osnivač SDA i poratni tajkun, vlasnik pola Ilidže, kao i njegov sin. Kakva je njihova rola i jesu li Izetbegovići sve radili upravo zbog njih? Iz njihova obliženjeg hotela su nestale snimke nadzornih kamera, vjerojatno krunski dokaz.

- To je od početka misteriozno nestalo, ali to je zapravo obrisano, što su i vještaci ustanovili. To se dokazalo i u ovoj posljednjoj presudi. Obrana optuženih stalno se držala toga da, eto, nije bitno što nema snimke, ali je sam sud rekao da oni ne sude što je na snimci, već zašto je obrisana. Budnjo je ratni profiter, itekako moćan u SDA. Uvezani su, očito su se osjećali moćnima da mogu napraviti to što jesu. Oni se zapravo bore samo za sebe i nije im stalo da ova zemlja ide naprijed.

Što je, po vašim spoznajama, bilo na toj snimci?

- Momak i djevojka, svjedoci koji su svjedočili na Sudu BiH, vidjeli su Dženana i Alisu kako se šetaju ispred hotela "Kristal". Točno su i opisali mjesto gdje su se šetali. Njima, međutim, nije odgovaralo da se Dženan vidi na toj snimci, jer Alisa je ispričala drugu priču, da su oni išli na vidikovac, a kasnije se vratili na Aleju. Ne, oni su viđeni ispred hotela. Osim toga, nas je zanimalo tko je ušao u hotel poslije tog događaja. Da snimka nije izbrisana, odmah bi pala Alisina priča o vidikovcu. Postoji i druga snimka na kojoj se oni vide u 21.28 da prolaze, što nije odgovaralo vremenu za koje oni nisu htjeli da su tu.

---

image

Dženan Memić se tog 16. veljače 2016. godine otišao naći sa svojom djevojkom Alisom Mutap. Nikad se nije vratio kući.

---

Je li vaš pokojni sin prije kobnog događaja saznao nešto što nije trebao ili smio?

- Postoje poruke koje su izbrisane. Izbrisala ih je policija, ali mi smo ih pročitali doma. Čitalo je nas četvero kako Alisa piše Dženanu da se "ide sastati s njima". On joj na to odgovara da se ona neće sastajati s njima, već da on ide s njom. Te poruke su nam policajci izbrisali. Poimenice ih znam: Admir Šalaka, Emir Mehmedagić i Edin Grabovica. Oni su bili inspektori koji su radili na predmetu. Kada su poruke izbrisali, pokazivali su nam mobitel i tražili da ih nađemo. Telefon je cijelo vrijeme bio kod njih i mi ga nismo mogli vještačiti. Znači, Alisa je odvela Dženana i ona zna s kim se trebala sastati. Znamo i mi sada, ali je istraga u tijeku pa ...

Možete li otprilike reći tko su oni?

- Po svemu s kim se Alisa družila i u kakvim je vodama bila, to su ti ljudi. Ona se vjerojatno pokušala izvući iz svega toga, ali se Dženan tu zatekao. Njihova veza nije dugo trajala. Ja otvoreno kažem da ga je ona odvela u smrt. Jer, Dženan se nikada ni s kim nije kačio, nije imao problema, kao ni ja. Alisa zna kako se točno sve odigralo, ali se nadam da ćemo mi to uspjeti dokazati na sudu.

Rekli ste prethodno da je riječ o ubojicama. Znači više ljudi je sudjelovalo u likvidaciji?

- Trojica su bila na licu mjesta. To mi znamo od početka. Jedan je udario Dženana, drugi je tukao Alisu, jer je i ona imala ozljede. Interesantno je da nikada nije zanimalo ni nju ni njenog oca, kojemu se također sudilo, kao ni cijelu obitelj i Tužiteljstvo, tko je istukao Alisu?! Ja sam na to upozorio u svojoj završnoj riječi. Očito nije smjela reći, skrivala je, pa mora reći, jer evo je dokazano da nije imala gubitak pamćenja.

Vama je vlast, po onome što ste javno rekli, cijelo vrijeme slala nekakve emisare koji su vam govorili tko je ubojica/ubojice vašeg sina i da se došlo do čak 64 različita imena. Je li bila riječ o svjesnoj manipulaciji da vi nasjednete na krivi trag?

- To je nešto strašno. Slali su ljude, ali mi smo, ajde da kažem, imali sreću i bili smo oprezni. Naš odvjetnik Ifat Feraget je to filtrirao. A slali su ljude koji su nam plasirali tako uvjerljive priče pa se došlo do tih silnih imena, da je to nevjerojatno. Dešavalo se to čim bi, kada je predmet preuzelo Tužiteljstvo BiH i istraga krenula u dobrom smjeru, oni bi odmah slali takve misionare da nas preusmjere na drugi kolosijek. Čak su neki i na TV-u pričali svoju verziju priču. Kažem, bili smo dosta oprezni oko toga i zato smo došli dovde.

Žive li ova trojica na koje sumnjate još u Sarajevu? Može li ih se vidjeti na gradskim ulicama ili su negdje sklonjeni?

- Tu su. Bilo je tu svakakvih susreta, ja bi ih gledao, a oni bi okretali pogled. I to nam je bio dobar znak. Sarajevo jest veliko, ali i nije, jer se mi svi znamo. Lako je saznati sve i ne znam kako su se uopće upustili u ovo. Vjerojatno su se vodili pričom da mi nećemo ništa uspjeti dokazati. Probali su, ali evo. Bilo je tu i čestitih policajaca i vještaka koji su stvarno pomagali. U početku nam je bila dovoljna samo jedna riječ da znamo da smo u pravu i da idemo dalje.

Vjerujete li čvrsto da će se doznati tko su ubojice ili će se sve zataškati novom promjenom političkih okolnosti?

- Ne može se sakriti, jer ću ja to onda sve iznijeti u javnost. Uvijek kažem da sam ja vrhovni sudac. Ja to stvarno mislim ozbiljno. Znači nikada neću odustati. Ja imam te podatke i spreman sam ih iznijeti da narod zna. Meni je dozvoljeno sve, čak i po Božjem zakonu. Ali dovdje doći i odustati, to se ne može desiti.

Ne mislite valjda u krajnjem slučaju uzeti pravdu u svoje ruke?

- Ja sam dokazao da sam legalist. Sedam i pol godina idemo pravno. Na kraju ja ne mogu, što se kaže, halaliti (oprostiti, op. Z. Š.) Dženana i da ovo ne dovršim do kraja. Možda malo teške riječi, ali ja to tako mislim. Ja ne bih da se ovo ne završi. Samo da me posluži zdravlje.

---

image

Muriz Memić s ocem Davida Dragičevića, Davorom Dragičevićem

Elvis Barukcic/Afp
---

Vaš slučaj povezuje se s gotovo identičnim iz Banje Luke, onim Davida Dragičevića, također misteriozno stradalog na ulici. Jesu li oni dokaz da u BiH politika može sve?

- Politika je, to je sigurno, režirala i taj slučaj. Mi smo u početku znali govoriti da su prepisivali jedni od drugih. Vidjeli su što se dogodilo u Sarajevu i pokušali su u Banjoj Luci na isti način prikriti. I Davor je uspio dosta toga otkriti, tako da se danas zna. I tu se vidi koliko je politika jaka i koliko ne dopušta da se istina otkrije. Oni bi nas napravili budalama i ušutkali. Mislim da sam razuman čovjek i sto puta sam ponovio da nije moja želja da je ubijen, već da ga je udarilo auto. Ja znam da je puno djece stradalo u prometnim nesrećama, a da je i moj tako stradao, ja bih shvatio.

Mutap i Dupovac imaju sada pravo žalbe. Može li se sve ponovno vratiti na početak, jer očito imate posla s vrlo moćnim ljudima, dubokom državom?

- Duboka država sigurno potoji i ona je sve to uradila. To se vidi kroz sve te vještake, misionare koji su nas obilazili, liječnike... Svašta je moguće, jer osuđeni imaju pravo na žalbu, a Tužiteljstvo ne. Ipak mislim da je sud dobro obrazložio zašto su osuđeni, tako da se nadam samo potvrdi presude.

Kako god bilo, Dupovcu se više ne može suditi za isto djelo, dok Mutap dolazi opet pod istragu za ubojstvo. Ta istraga je dosta odmakla, saslušavaju se svjedoci. Mislim da će biti sve vrlo brzo, ali ne bi želio govoriti ovaj ili idući mjesec. Optužnice za ubojstvo bit će podignute, kao što će ići i ona za prikrivanje dokaza za nekadašnju glavnu kantonalnu tužiteljicu Dalidu Burzić, policijskog komesara Vahida Ćosića, prometnog vještaka Ševala Kovačevića, tužitelja na predmetu Merisa Ćatu i inspektora Sakiba Kremu. Pet osoba je u toj istrazi, ali bi lista mogla biti i proširena jer su brisane snimke i u Hitnoj pomoći.

---

image

‘Politika je, to je sigurno, režirala i slučaj Davida Dragičevića‘

Elvis Barukcic/Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => misteriozna smrt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => misteriozna smrt 2 0 10340 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-04 10:38:45 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-09 07:30:28 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2023-08-08 12:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Otac tragično stradalog Dženana Memića: 'Izetbegovići su štitili ubojice mog sina!A u smrt ga je odvela djevojka Alisa' [metakey] => dženan memić, muriz memić, alisa mutap, bakir izetbegović, Sebija Izetbegović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25387404.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/23855837.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/23855512.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/23855511.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/04\/25387433.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Antonio Bali\u0107\/Cropix","","Elvis Barukcic\/Afp","Elvis Barukcic\/Afp",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Muriz Memi\u0107\u00a0od prvog dana nije vjerovao u slu\u017ebenu verziju o prometnoj nesre\u0107i svoga sina<\/p>","

D\u017eenan Memi\u0107 se tog 16. velja\u010de 2016. godine oti\u0161ao na\u0107i sa svojom djevojkom Alisom Mutap. Nikad se nije vratio ku\u0107i.<\/p>","

Muriz Memi\u0107 s ocem Davida Dragi\u010devi\u0107a, Davorom Dragi\u010devi\u0107em<\/p>","

\u2018Politika je, to je sigurno, re\u017eirala i slu\u010daj Davida Dragi\u010devi\u0107a\u2018<\/p>","

\u2018Vidio sam da je Bakir Izetbegovi\u0107 osobno odgovoran za zata\u0161kavanje\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","63:26","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_25387404_1920.jpg":"1920x1080","k_25387404_1280.jpg":"1280x1280","k_25387404_1024.jpg":"1024x1024","k_25387404_640.jpg":"640x640","k_25387404_480.jpg":"480x480","k_25387404_340.jpg":"340x340","k_25387404_220.jpg":"220x220","o_25387404_1280.jpg":"1280x853","o_25387404_1024.jpg":"1024x682","o_25387404_640.jpg":"640x426","o_25387404_480.jpg":"480x320","o_25387404_340.jpg":"340x226","o_25387404_220.jpg":"220x146","h_25387404_1280.jpg":"1280x854","h_25387404_1024.jpg":"1024x683","h_25387404_640.jpg":"640x427","h_25387404_480.jpg":"480x320","h_25387404_340.jpg":"340x227","h_25387404_220.jpg":"220x147","pp_25387404_1280.jpg":"1280x1628","pp_25387404_1024.jpg":"1024x1303","pp_25387404_640.jpg":"640x814","pp_25387404_480.jpg":"480x611","pp_25387404_340.jpg":"340x432","pp_25387404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x1026","hd_23855837_1920.jpg":"1920x1080","k_23855837_1280.jpg":"1280x1280","k_23855837_1024.jpg":"1024x1024","k_23855837_640.jpg":"640x640","k_23855837_480.jpg":"480x480","k_23855837_340.jpg":"340x340","k_23855837_220.jpg":"220x220","o_23855837_1280.jpg":"1280x1824","o_23855837_1024.jpg":"1024x1459","o_23855837_640.jpg":"640x912","o_23855837_480.jpg":"480x684","o_23855837_340.jpg":"340x484","o_23855837_220.jpg":"220x313","h_23855837_1280.jpg":"1280x854","h_23855837_1024.jpg":"1024x683","h_23855837_640.jpg":"640x427","h_23855837_480.jpg":"480x320","h_23855837_340.jpg":"340x227","h_23855837_220.jpg":"220x147","pp_23855837_1280.jpg":"1280x1628","pp_23855837_1024.jpg":"1024x1303","pp_23855837_640.jpg":"640x814","pp_23855837_480.jpg":"480x611","pp_23855837_340.jpg":"340x432","pp_23855837_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1165","hd_23855512_1920.jpg":"1920x1080","k_23855512_1280.jpg":"1280x1280","k_23855512_1024.jpg":"1024x1024","k_23855512_640.jpg":"640x640","k_23855512_480.jpg":"480x480","k_23855512_340.jpg":"340x340","k_23855512_220.jpg":"220x220","o_23855512_1280.jpg":"1280x776","o_23855512_1024.jpg":"1024x621","o_23855512_640.jpg":"640x388","o_23855512_480.jpg":"480x291","o_23855512_340.jpg":"340x206","o_23855512_220.jpg":"220x133","h_23855512_1280.jpg":"1280x854","h_23855512_1024.jpg":"1024x683","h_23855512_640.jpg":"640x427","h_23855512_480.jpg":"480x320","h_23855512_340.jpg":"340x227","h_23855512_220.jpg":"220x147","pp_23855512_1280.jpg":"1280x1628","pp_23855512_1024.jpg":"1024x1303","pp_23855512_640.jpg":"640x814","pp_23855512_480.jpg":"480x611","pp_23855512_340.jpg":"340x432","pp_23855512_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23855511_1920.jpg":"1920x1080","k_23855511_1280.jpg":"1280x1280","k_23855511_1024.jpg":"1024x1024","k_23855511_640.jpg":"640x640","k_23855511_480.jpg":"480x480","k_23855511_340.jpg":"340x340","k_23855511_220.jpg":"220x220","o_23855511_1280.jpg":"1280x852","o_23855511_1024.jpg":"1024x682","o_23855511_640.jpg":"640x426","o_23855511_480.jpg":"480x319","o_23855511_340.jpg":"340x226","o_23855511_220.jpg":"220x146","h_23855511_1280.jpg":"1280x854","h_23855511_1024.jpg":"1024x683","h_23855511_640.jpg":"640x427","h_23855511_480.jpg":"480x320","h_23855511_340.jpg":"340x227","h_23855511_220.jpg":"220x147","pp_23855511_1280.jpg":"1280x1628","pp_23855511_1024.jpg":"1024x1303","pp_23855511_640.jpg":"640x814","pp_23855511_480.jpg":"480x611","pp_23855511_340.jpg":"340x432","pp_23855511_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1465x977","hd_25387433_1920.jpg":"1920x1080","k_25387433_1280.jpg":"1280x1280","k_25387433_1024.jpg":"1024x1024","k_25387433_640.jpg":"640x640","k_25387433_480.jpg":"480x480","k_25387433_340.jpg":"340x340","k_25387433_220.jpg":"220x220","o_25387433_1280.jpg":"1280x853","o_25387433_1024.jpg":"1024x682","o_25387433_640.jpg":"640x426","o_25387433_480.jpg":"480x320","o_25387433_340.jpg":"340x226","o_25387433_220.jpg":"220x146","h_25387433_1280.jpg":"1280x854","h_25387433_1024.jpg":"1024x683","h_25387433_640.jpg":"640x427","h_25387433_480.jpg":"480x320","h_25387433_340.jpg":"340x227","h_25387433_220.jpg":"220x147","pp_25387433_1280.jpg":"1280x1628","pp_25387433_1024.jpg":"1024x1303","pp_25387433_640.jpg":"640x814","pp_25387433_480.jpg":"480x611","pp_25387433_340.jpg":"340x432","pp_25387433_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7347402 Threads: 6 Questions: 1523550963 Slow queries: 4631932 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110470322 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/otac-tragicno-stradalog-dzenana-memica-izetbegovici-su-stitili-ubojice-mog-sina-a-u-smrt-ga-je-odvela-djevojka-alisa-1313274 [printLink] => /vijesti/regija/otac-tragicno-stradalog-dzenana-memica-izetbegovici-su-stitili-ubojice-mog-sina-a-u-smrt-ga-je-odvela-djevojka-alisa-1313274?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 630010 [name] => dženan memić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-03 16:51:27 [main_article_id] => 0 [alias] => dzenan-memic [link] => /tag/dzenan-memic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 698054 [name] => muriz memić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-24 11:18:24 [main_article_id] => 0 [alias] => muriz-memic [link] => /tag/muriz-memic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 630011 [name] => alisa mutap [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-03 16:51:27 [main_article_id] => 0 [alias] => alisa-mutap [link] => /tag/alisa-mutap ) [3] => stdClass Object ( [id] => 240906 [name] => bakir izetbegović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bakir-izetbegovic [link] => /tag/bakir-izetbegovic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 605610 [name] => Sebija Izetbegović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-07 17:59:25 [main_article_id] => 0 [alias] => sebija-izetbegovic [link] => /tag/sebija-izetbegovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => misteriozna smrt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Otac tragično stradalog Dženana Memića: Izetbegovići su štitili ubojice mog sina! A u smrt ga je odvela djevojka Alisa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25387404.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Antonio Balić/Cropix [mainImageDesc] =>

Muriz Memić od prvog dana nije vjerovao u službenu verziju o prometnoj nesreći svoga sina

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25387404.jpg [title] =>

Muriz Memić od prvog dana nije vjerovao u službenu verziju o prometnoj nesreći svoga sina

Antonio Balić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/23855837.jpg [title] =>

Dženan Memić se tog 16. veljače 2016. godine otišao naći sa svojom djevojkom Alisom Mutap. Nikad se nije vratio kući.

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/23855512.jpg [title] =>

Muriz Memić s ocem Davida Dragičevića, Davorom Dragičevićem

Elvis Barukcic/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/23855511.jpg [title] =>

‘Politika je, to je sigurno, režirala i slučaj Davida Dragičevića‘

Elvis Barukcic/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/04/25387433.jpg [title] =>

‘Vidio sam da je Bakir Izetbegović osobno odgovoran za zataškavanje‘

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedna večernja šetnja Alejom do Vrela Bosne prije sedam i pol godina pretvorila se u veliku tragediju i slučaj koji će potresti Sarajevo i čitavu Bosnu i Hercegovinu. Život je izgubio 22-godišnji Dženan Memić, koji se 8. veljače 2016. godine otišao naći sa svojom djevojkom Alisom Mutap.

Što je pošlo po zlu i tko su ubojice, do dana današnjeg se pouzdano ne zna. Ne sjeća se ni sama Mutap, koja se godinama pozivala na amneziju.

Sud BiH, međutim, krajem srpnja ove godine, nakon niza obrata u kojima su se izmjenjivali osumnjičeni i optuženi, nestajali i izmišljani dokazi, Alisu, koja se u međuvremenu udala i postala majka, osudio je na dvije i po godine zatvora zbog davanja lažnog iskaza, a policajca Hasana Dupovca na tri godine za zloupotrebu položaja.

O svemu smo razgovarali s ocem pokojnog Dženana, Murizom Memićem, koji od prvog dana nije vjerovao u službenu verziju o prometnoj nesreći i uložio je dosta truda ne bi li se doznala istina.

Je li vam ova presuda donijela neku satisfakciju, olakšanje?

- Pa, moram reći da jest malo lakše i da nam je ovo jak vjetar u leđa. Naša borba nije gotova. Ovo je peta presuda od 2016. godine, a prvi put smo imali priliku čuti: "Krivi su!" Kakva je, takva je, ali su ipak proglašeni krivima.

Bi li ovakva presuda bila moguća da nije došlo do promjene vlasti, da nisu zapuhali neki novi vjetrovi u pravosuđu, ali i obavještajnim službama?

- Ne bi, sigurno. Veliki je korak bila promjena vlasti, smjena u obavještajnim službama. Da je sve ostalo po starom, presuda ne bi bila ovakva. Bili smo uporni i znali smo cijelo vrijeme za što se borimo, ali ipak... Prethodna vlast je bila uključena u sve ovo i sve su oni to i uradili.

U dosta navrata ste javno prozivali Bakira Izetbegovića i njegovo suprugu Sebiju, znači sam vrh SDA, za opstrukciju pravde. Kakva je bila njihova uloga u cijelom slučaju?

- Bez politike se ovo nije moglo uraditi, nije se moglo desiti, a znamo tko je tada glavni bio. Bio je to Bakir Izetbegović. On je mene čak i primio 2017. godine, bio sam na sastanku kod njega, ali sam po njegovom izrazu lica vidio da neće pomoći, čak da je on osobno odgovoran za zataškavanje.

Njegova supruga, poznato je, bila je direktorica Kliničkog bolničkog centra u Sarajevu. Liječnici koji su lažno svjedočili, koji su dali dijagnozu o amneziji Alise Mutap, sve je to moralo ići preko nje. Jer, zašto tri puta vještačiti jednu osobu, spomenutu Alisu Mutap, ako je prvi tim vještaka već bio rekao da amnezije nema?!. Zašto drugo, zašto treće vještačenje? Čija je to potreba bila? Dr. Kemal Dizdarević, koji je rekao da amnezije nema, isključen je iz tog tima da bi oni ponovno vještačili. Pošto poto je trebalo dijagnocirati amneziju.

---

image

‘Vidio sam da je Bakir Izetbegović osobno odgovoran za zataškavanje‘

---

Koga su Izetbegovići konkretno štitili?

- Štitili su ubojice! Njima se pomagalo da bi se kasnije sve širilo, pa se pod zaštitu uzelo i vještake, i tužitelje, i policajce, jer se zna da je tadašnji policijski komesar Vahid Ćosić vezan za SDA. Komesar ne bi mogao biti da nema veze na njih. Njega smo uspjeli smijeniti, sada se protiv njega vodi istraga i očekujemo skoro podizanje optužnice.

Cijelo vrijeme se spominju Alija Budnjo, osnivač SDA i poratni tajkun, vlasnik pola Ilidže, kao i njegov sin. Kakva je njihova rola i jesu li Izetbegovići sve radili upravo zbog njih? Iz njihova obliženjeg hotela su nestale snimke nadzornih kamera, vjerojatno krunski dokaz.

- To je od početka misteriozno nestalo, ali to je zapravo obrisano, što su i vještaci ustanovili. To se dokazalo i u ovoj posljednjoj presudi. Obrana optuženih stalno se držala toga da, eto, nije bitno što nema snimke, ali je sam sud rekao da oni ne sude što je na snimci, već zašto je obrisana. Budnjo je ratni profiter, itekako moćan u SDA. Uvezani su, očito su se osjećali moćnima da mogu napraviti to što jesu. Oni se zapravo bore samo za sebe i nije im stalo da ova zemlja ide naprijed.

Što je, po vašim spoznajama, bilo na toj snimci?

- Momak i djevojka, svjedoci koji su svjedočili na Sudu BiH, vidjeli su Dženana i Alisu kako se šetaju ispred hotela "Kristal". Točno su i opisali mjesto gdje su se šetali. Njima, međutim, nije odgovaralo da se Dženan vidi na toj snimci, jer Alisa je ispričala drugu priču, da su oni išli na vidikovac, a kasnije se vratili na Aleju. Ne, oni su viđeni ispred hotela. Osim toga, nas je zanimalo tko je ušao u hotel poslije tog događaja. Da snimka nije izbrisana, odmah bi pala Alisina priča o vidikovcu. Postoji i druga snimka na kojoj se oni vide u 21.28 da prolaze, što nije odgovaralo vremenu za koje oni nisu htjeli da su tu.

---

image

Dženan Memić se tog 16. veljače 2016. godine otišao naći sa svojom djevojkom Alisom Mutap. Nikad se nije vratio kući.

---

Je li vaš pokojni sin prije kobnog događaja saznao nešto što nije trebao ili smio?

- Postoje poruke koje su izbrisane. Izbrisala ih je policija, ali mi smo ih pročitali doma. Čitalo je nas četvero kako Alisa piše Dženanu da se "ide sastati s njima". On joj na to odgovara da se ona neće sastajati s njima, već da on ide s njom. Te poruke su nam policajci izbrisali. Poimenice ih znam: Admir Šalaka, Emir Mehmedagić i Edin Grabovica. Oni su bili inspektori koji su radili na predmetu. Kada su poruke izbrisali, pokazivali su nam mobitel i tražili da ih nađemo. Telefon je cijelo vrijeme bio kod njih i mi ga nismo mogli vještačiti. Znači, Alisa je odvela Dženana i ona zna s kim se trebala sastati. Znamo i mi sada, ali je istraga u tijeku pa ...

Možete li otprilike reći tko su oni?

- Po svemu s kim se Alisa družila i u kakvim je vodama bila, to su ti ljudi. Ona se vjerojatno pokušala izvući iz svega toga, ali se Dženan tu zatekao. Njihova veza nije dugo trajala. Ja otvoreno kažem da ga je ona odvela u smrt. Jer, Dženan se nikada ni s kim nije kačio, nije imao problema, kao ni ja. Alisa zna kako se točno sve odigralo, ali se nadam da ćemo mi to uspjeti dokazati na sudu.

Rekli ste prethodno da je riječ o ubojicama. Znači više ljudi je sudjelovalo u likvidaciji?

- Trojica su bila na licu mjesta. To mi znamo od početka. Jedan je udario Dženana, drugi je tukao Alisu, jer je i ona imala ozljede. Interesantno je da nikada nije zanimalo ni nju ni njenog oca, kojemu se također sudilo, kao ni cijelu obitelj i Tužiteljstvo, tko je istukao Alisu?! Ja sam na to upozorio u svojoj završnoj riječi. Očito nije smjela reći, skrivala je, pa mora reći, jer evo je dokazano da nije imala gubitak pamćenja.

Vama je vlast, po onome što ste javno rekli, cijelo vrijeme slala nekakve emisare koji su vam govorili tko je ubojica/ubojice vašeg sina i da se došlo do čak 64 različita imena. Je li bila riječ o svjesnoj manipulaciji da vi nasjednete na krivi trag?

- To je nešto strašno. Slali su ljude, ali mi smo, ajde da kažem, imali sreću i bili smo oprezni. Naš odvjetnik Ifat Feraget je to filtrirao. A slali su ljude koji su nam plasirali tako uvjerljive priče pa se došlo do tih silnih imena, da je to nevjerojatno. Dešavalo se to čim bi, kada je predmet preuzelo Tužiteljstvo BiH i istraga krenula u dobrom smjeru, oni bi odmah slali takve misionare da nas preusmjere na drugi kolosijek. Čak su neki i na TV-u pričali svoju verziju priču. Kažem, bili smo dosta oprezni oko toga i zato smo došli dovde.

Žive li ova trojica na koje sumnjate još u Sarajevu? Može li ih se vidjeti na gradskim ulicama ili su negdje sklonjeni?

- Tu su. Bilo je tu svakakvih susreta, ja bi ih gledao, a oni bi okretali pogled. I to nam je bio dobar znak. Sarajevo jest veliko, ali i nije, jer se mi svi znamo. Lako je saznati sve i ne znam kako su se uopće upustili u ovo. Vjerojatno su se vodili pričom da mi nećemo ništa uspjeti dokazati. Probali su, ali evo. Bilo je tu i čestitih policajaca i vještaka koji su stvarno pomagali. U početku nam je bila dovoljna samo jedna riječ da znamo da smo u pravu i da idemo dalje.

Vjerujete li čvrsto da će se doznati tko su ubojice ili će se sve zataškati novom promjenom političkih okolnosti?

- Ne može se sakriti, jer ću ja to onda sve iznijeti u javnost. Uvijek kažem da sam ja vrhovni sudac. Ja to stvarno mislim ozbiljno. Znači nikada neću odustati. Ja imam te podatke i spreman sam ih iznijeti da narod zna. Meni je dozvoljeno sve, čak i po Božjem zakonu. Ali dovdje doći i odustati, to se ne može desiti.

Ne mislite valjda u krajnjem slučaju uzeti pravdu u svoje ruke?

- Ja sam dokazao da sam legalist. Sedam i pol godina idemo pravno. Na kraju ja ne mogu, što se kaže, halaliti (oprostiti, op. Z. Š.) Dženana i da ovo ne dovršim do kraja. Možda malo teške riječi, ali ja to tako mislim. Ja ne bih da se ovo ne završi. Samo da me posluži zdravlje.

---

image

Muriz Memić s ocem Davida Dragičevića, Davorom Dragičevićem

Elvis Barukcic/Afp
---

Vaš slučaj povezuje se s gotovo identičnim iz Banje Luke, onim Davida Dragičevića, također misteriozno stradalog na ulici. Jesu li oni dokaz da u BiH politika može sve?

- Politika je, to je sigurno, režirala i taj slučaj. Mi smo u početku znali govoriti da su prepisivali jedni od drugih. Vidjeli su što se dogodilo u Sarajevu i pokušali su u Banjoj Luci na isti način prikriti. I Davor je uspio dosta toga otkriti, tako da se danas zna. I tu se vidi koliko je politika jaka i koliko ne dopušta da se istina otkrije. Oni bi nas napravili budalama i ušutkali. Mislim da sam razuman čovjek i sto puta sam ponovio da nije moja želja da je ubijen, već da ga je udarilo auto. Ja znam da je puno djece stradalo u prometnim nesrećama, a da je i moj tako stradao, ja bih shvatio.

Mutap i Dupovac imaju sada pravo žalbe. Može li se sve ponovno vratiti na početak, jer očito imate posla s vrlo moćnim ljudima, dubokom državom?

- Duboka država sigurno potoji i ona je sve to uradila. To se vidi kroz sve te vještake, misionare koji su nas obilazili, liječnike... Svašta je moguće, jer osuđeni imaju pravo na žalbu, a Tužiteljstvo ne. Ipak mislim da je sud dobro obrazložio zašto su osuđeni, tako da se nadam samo potvrdi presude.

Kako god bilo, Dupovcu se više ne može suditi za isto djelo, dok Mutap dolazi opet pod istragu za ubojstvo. Ta istraga je dosta odmakla, saslušavaju se svjedoci. Mislim da će biti sve vrlo brzo, ali ne bi želio govoriti ovaj ili idući mjesec. Optužnice za ubojstvo bit će podignute, kao što će ići i ona za prikrivanje dokaza za nekadašnju glavnu kantonalnu tužiteljicu Dalidu Burzić, policijskog komesara Vahida Ćosića, prometnog vještaka Ševala Kovačevića, tužitelja na predmetu Merisa Ćatu i inspektora Sakiba Kremu. Pet osoba je u toj istrazi, ali bi lista mogla biti i proširena jer su brisane snimke i u Hitnoj pomoći.

---

image

‘Politika je, to je sigurno, režirala i slučaj Davida Dragičevića‘

Elvis Barukcic/Afp
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Antonio Balić/Cropix Elvis Barukcic/Afp Elvis Barukcic/Afp
Antonio Balić/Cropix

Muriz Memić od prvog dana nije vjerovao u službenu verziju o prometnoj nesreći svoga sina


Dženan Memić se tog 16. veljače 2016. godine otišao naći sa svojom djevojkom Alisom Mutap. Nikad se nije vratio kući.

Elvis Barukcic/Afp

Muriz Memić s ocem Davida Dragičevića, Davorom Dragičevićem

Elvis Barukcic/Afp

‘Politika je, to je sigurno, režirala i slučaj Davida Dragičevića‘


‘Vidio sam da je Bakir Izetbegović osobno odgovoran za zataškavanje‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/otac-tragicno-stradalog-dzenana-memica-izetbegovici-su-stitili-ubojice-mog-sina-a-u-smrt-ga-je-odvela-djevojka-alisa-1313274 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e78cdbce7f0497743328710958c47af15954514f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Otac+tragi%C4%8Dno+stradalog+D%C5%BEenana+Memi%C4%87a%3A+Izetbegovi%C4%87i+su+%C5%A1titili+ubojice+mog+sina%21+A+u+smrt+ga+je+odvela+djevojka+Alisa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fotac-tragicno-stradalog-dzenana-memica-izetbegovici-su-stitili-ubojice-mog-sina-a-u-smrt-ga-je-odvela-djevojka-alisa-1313274 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fotac-tragicno-stradalog-dzenana-memica-izetbegovici-su-stitili-ubojice-mog-sina-a-u-smrt-ga-je-odvela-djevojka-alisa-1313274 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => misteriozna smrt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Regijamisteriozna smrt

Otac tragično stradalog Dženana Memića: Izetbegovići su štitili ubojice mog sina! A u smrt ga je odvela djevojka Alisa

8. kolovoza 2023. - 14:28

Jedna večernja šetnja Alejom do Vrela Bosne prije sedam i pol godina pretvorila se u veliku tragediju i slučaj koji će potresti Sarajevo i čitavu Bosnu i Hercegovinu. Život je izgubio 22-godišnji Dženan Memić, koji se 8. veljače 2016. godine otišao naći sa svojom djevojkom Alisom Mutap.

Što je pošlo po zlu i tko su ubojice, do dana današnjeg se pouzdano ne zna. Ne sjeća se ni sama Mutap, koja se godinama pozivala na amneziju.

Sud BiH, međutim, krajem srpnja ove godine, nakon niza obrata u kojima su se izmjenjivali osumnjičeni i optuženi, nestajali i izmišljani dokazi, Alisu, koja se u međuvremenu udala i postala majka, osudio je na dvije i po godine zatvora zbog davanja lažnog iskaza, a policajca Hasana Dupovca na tri godine za zloupotrebu položaja.

O svemu smo razgo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 10:12