stdClass Object ( [id] => 1271373 [title] => Na današnji dan izvedena je jedina teroristička akcija u Jugoslaviji, ubijen je turski veleposlanik, nije sve čisto [alias] => na-danasnji-dan-izvedena-je-jedina-teroristicka-akcija-u-jugoslaviji-ubijen-je-turski-veleposlanik-nije-sve-cisto [catid] => 245 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Povijest Jugoslavije pamti politička ubojstva disidenata i veleposlanika, otmice zrakoplova i ljudi, postavljanje bombi i druge terorističke akcije.

Međutim sva ta djela događala su se na teritoriju drugih država, često Savezne Republike Njemačke, a sama Jugoslavija smatrala se sigurnom. Tek se jedna međunarodna teroristička akcija odvila na području Jugoslavije, na današnji dan prije 40 godina.

Bila je srijeda, 9. ožujka 1983., prije podne kada se iznenada u središtu Beograda začula pucnjava. Na uglu današnje Resavske ulice i Bulevara kralja Aleksandra dvojica mladih Armenaca pucala su na automobil u kojem je bio turski veleposlanik u Jugoslaviji Galip Balkar.

---

image

Tursko veleposlanstvo u Beogradu

AFP
---

Napadači su pobjegli, a neki očevici su pojurili za njima i hrabro im se suprotstavili. U općem metežu i pucnjavi ranjeno je još dvoje Beograđana, kao i veleposlanikov vozač. Turski veleposlanik podlegao je ozljedama dva dana nakon atentata. Bio je to prvi i posljednji slučaj međunarodnog terorizma u socijalističkoj Jugoslaviji.

"Bio je to događaj bez presedana u poslijeratnoj, a možda i predratnoj Jugoslaviji", kaže povjesničar Nenad Petrović, piše Nemanja Mitrović za BBC.

Stradavanja turskih diplomata

Dvojica napadača, Harution Kirkor Levonian (21) i Aleksandar Rafi Elbekian (23) uhićeni su istog dana i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne koje, kako će se kasnije ispostaviti, nisu do kraja odslužili.

Odgovornost za napad preuzela je militantna skupina "Borci za pravdu za armenski genocid - JCAG", čiji su pripadnici tijekom godina sudjelovali u brojnim terorističkim napadima na turske diplomate.

"Jugoslavija je bila zemlja koja je učinila najviše za hvatanje napadača od 1973. godine", kaže Hazel Çagan Elbir, analitičarka Turskog centra za euroazijske studije, u pisanom odgovoru BBC-ju.

---

image

Turski generali predvođeni Kenanom Evrenom, koji su 1980. izveli vojni udar

AFP
---

Od 1980. godine, nakon vojnog udara generala Kenana Evrena. Osim unutarnjih nemira, Tursku potresaju i sve češći napadi armenskih nacionalističkih skupina na državne dužnosnike u inozemstvu.

Chagan Elbir kaže da su od 1973. do 1984. armenski ekstremisti ubili 34 turska diplomata, kako u Europi, Sjevernoj Americi i na Bliskom istoku. "Galip Balkar je 27. diplomat i četvrti veleposlanik koji je preminuo u ovom kratkom vremenskom razdoblju", tvrdi analitičar.

Napadi se pripisuju radikalnim nacionalističkim skupinama "Armenska tajna vojska za oslobođenje Armenije - ASALA" i JCAG. "Ti teroristi su zahtijevali da se događaji iz 1915. službeno priznaju kao ‘genocid‘ i da se armenskim organizacijama i zajednicama isplate odštete za materijalnu i moralnu štetu koja im je nanesena u Osmanskom Carstvu.

Samouvjereno socijalističko osiguranje

Napadači su krenuli iz glavnog grada Libanona, Bejruta. Petrović kaže da su najprije letjeli za Atenu, nastavili za Budimpeštu, a zatim vlakom za Novi Sad, gdje su iznajmili hotelsku sobu.

"Mislili su da će im tako biti sigurnije, pa su svaki dan autobusima išli u Beograd i izviđali prostor oko turske ambasade", kaže povjesničar.

Socijalističke zemlje su bile "sigurnije od zapadnih zemalja" pa su atentatori možda zbog toga odabrali Beograd. Petrović kaže da je Beograd u to vrijeme bio "prilično siguran grad u odnosu na druge metropole", pa "osiguranje nijedne ambasade nije bilo posebno jako jer se smatralo da se to ovdje ne može dogoditi".

---

image

Armenski prosvjedi diljem svijeta traju do današnjih dana

Yasin Akgul/AFP
---

Balkar je imenovan veleposlanikom Turske u Jugoslaviji u studenom 1981.godine. U diplomaciju je ušao kao časnik. "Bio je sjajan, šarmantan i obrazovan, pripadnik visokog sloja turskog društva, što se vidjelo po njegovom ponašanju i izgledu", sjeća se novinar i komentator i Politike Boško Jakšić za BBC.

Nešto iza 11 sati dvojica Armenaca pucala su na crni Mercedes koji se zaustavio na semaforu preko puta Markove crkve. Očito su unaprijed znali da će tog dana, u to vrijeme, veleposlanik ići u službeni posjet i da će upravo onuda proći", tvrdi povjesničar Petrović.

Prolaznici se suprotstavili atentatorima

Levonian je ispalio četiri hica u stražnje sjedalo automobila, u veleposlanika Balkara, dok je Elbekian ranio vozača, koji je navodno bio naoružan, ali u panici nije upotrijebio pištolj. Preko izrešetanog automobila Levonian je trebao prebaciti transparent s akronimom terorističke skupine JCAG, ali je u strahu počeo bježati.

Uslijedilo je nešto, za današnje uvjete i slične opasne situacije, gotovo nezamislivo - slučajni prolaznici počeli su vikati na atentatore i juriti za njima. Dok je Levonian trčao Bulevarom, s njim se susreo umirovljeni pukovnik Slobodan Brajović koji ga je ščepao u pokušaju da ga zaustavi.

Prema službenoj verziji, Levonian se otrgnuo i ranio Brajovića te nastavio bježati dok ga nije pogodio hitac iz pravca zgrade JAT-a. Petrović kaže da je na Armenca pucao "milicioner koji se navodno tu slučajno zatekao i teško ga ranio", pogodivši ga u "kičmeni stub, nakon čega je ostao nepomičan".

---

image

Ubojstvo turskoga veleposlanika Galipa Balkara dogodilo se u centru Beograda, a aktivno su se uključili i prolaznici od kojih je jedan ubijen, a dvoje ranjeno (ilustracija)

AFP
---

Bježeći od gomile, Levonian je ranio još jednu prolaznicu Zoricu Zolotić. No, i desetljećima nakon ovog zločina, atentator negira da je pucao u nedužne prolaznike spominjući različiti kalibar svoga pištolja.

Drugi napadač, Elbekian, odmah je pojurio prema Tašmajdanskom parku gdje je također naletio na grupu ljudi koji su mu blokirali put.

Armenac se tada okrenuo i pucao u Željka Milivojevića iz Inđije, studenta Fakulteta strojarstva, koji je tog jutra došao na ispit. Milivojevićevu smrt godinu dana kasnije opjevala je riječka punk grupa Paraf u istoimenoj pjesmi, ulica u beogradskom naselju Kaluđerica danas nosi njegovo ime, a posthumno su mu odale počast i Turska i Jugoslavija.

Misterij ‘trećega čovjeka‘

Elbekian je uhićen te večeri na željezničkoj stanici u Novom Sadu. "Vjerojatno je bio plan otići do mađarske granice i tamo ga prebaciti ili do Vršca i granice s Rumunjskom", pretpostavlja Petrović.

Povjesničar kaže da se u istrazi pojavio i misteriozni "treći čovjek koji je stigao automobilom sa Zapada, čiji identitet nije poznat". Navodno se sastajao s atentatorima u Beogradu, sve im objašnjavao i davao oružje. "On je u tom trenutku bio negdje, promatrao cijeli događaj i netragom nestao", kaže Petrović.

Turski veleposlanik prevezen je u bolnicu, gdje je dva dana kasnije, 11. ožujka, preminuo. Nekoliko dana nakon smrti njegovo je tijelo uz državne počasti ispraćeno u Ankaru, gdje je pokopan.

---

image

Turski general Kenan Evren 2010. godine, doživio je duboku starost

Adem Altan/AFP
---

Suđenje dvojici Armenaca odvijalo se u bolnici Centralnog zatvora u Beogradu, zbog ozlijeđenog Levonijana, tada već u invalidskim kolicima. Branili su ih poznati jugoslovenski odvjetnici Srđa Popović, Veljko Guberina, Prijezda Popović i Milan Vujin.

Tijekom rasprave u obdukcijski nalaz uvukla se pogreška oko promjera projektila koji je ubio Milivojevića, što je moglo uvelike promijeniti konačni ishod suđenja. Forenzičar je ustvrdio da je kalibar bio 7 milimetara, što ne odgovara oružju kalibra 9 milimetara iz kojeg su Armenci pucali.

"Odvjetnici optuženih tvrdili su da studenta nije ubio nitko od njih dvojice, nego policajac koji je tamo bio na dužnosti u civilu, pokušavajući ubiti bjegunca. To ne stoji, to je bila greška onih koji su ispitivali kalibar", smatra Petrović.

Sramotno puštanje terorista na slobodu

Sud je odbacio tvrdnje obrane uz obrazloženje da "medicinar može pogriješiti prilikom mjerenja promjera rane jer za to nije dovoljno stručan te da se mjerenje balističara mora uzeti kao pouzdanije".

Točno 12 mjeseci nakon atentata dvojica Armenaca osuđena su na 20 godina zatvora. Nakon žalbe, Vrhovni sud Srbije smanjio je Elbekianu kaznu na 15 godina. Petrović kaže da je Levonijan mogao biti osuđen na smrt, ali prema tadašnjim zakonima ta se kazna nije primjenjivala na "nemoćne osobe". Levonian je pušten iz zatvora u proljeće 1987., bez medijske i političke pompe, iz "medicinskih razloga".

---

image

Drugi sudionik zločina, Elbekian, koji je ubio studenta Milivojevića, pušten je 1990. na uvjetnu slobodu, navodno zahvaljujući Slobodanu Miloševiću

Patrick Hertzog/AFP
---

Chagan Elbir kaže da je Levonian otišao u Grčku, a potom u Libanon "gdje je sudjelovao u raznim događajima armenskih organizacija. Turski analitičar dodaje da je jugoslavenski tisak o njegovom oslobađanju pisao tek "kada je postalo jasno da takva sramota više ne može ostati skrivena". Vijest je u Turskoj dočekana sa čuđenjem, a neki su bili razočarani, posebice zbog dobrih odnosa s Jugoslavijom.

Drugi sudionik zločina, Elbekian, koji je ubio studenta Milivojevića, pušten je 1990. na uvjetnu slobodu, navodno zahvaljujući Slobodanu Miloševiću, budućem srbijanskom i jugoslavenskom predsjedniku. Danas živi u Bejrutu, a Levonian živi u Erevanu, tvrdi Chagan Elbir.

"Obojici nam je žao poginulih građana Srbije, čak mi je žao i turskog veleposlanika kao osobe. Bili smo prisiljeni širiti svoj glas po svijetu", rekao je Lavonian ranije za Nova.rs., piše BBC.

---

image

Prosvjed obitelji žrtava turskog vojnog puča 1980. na suđenju generalima 2013. godine

Adem Altan/AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne i dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => tajne i dileme 2 0 8693 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-09 12:26:58 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => VIJESTI SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-09 16:07:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-09 16:07:36 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 243 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 245 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz regije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, regija [secure] => 0 [page_title] => Regija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Na današnji dan izvedena je jedina teroristička akcija u Jugoslaviji, ubijen je turski veleposlanik, nije sve čisto [metakey] => terorizam jugoslavija, Beograd, atentat na turskog veleposlanika, Galip Balkar, armenci, Harution Kirkor Levonian , Aleksandar Rafi Elbekian [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24469901.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24469917.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24469918.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24469900.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24469902.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24469903.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24469904.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/09\/24469905.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","Patrick Hertzog\/AFP","AFP","Yasin Akgul\/AFP","AFP","Adem Altan\/AFP","Adem Altan\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Otkrivanje spomenika ubijenome turskom veleposlaniku Galipu Balkaru u Beogradu u listopadu 2019. godine<\/p>","

Tursko veleposlanstvo u Beogradu<\/p>","

Drugi sudionik zlo\u010dina, Elbekian, koji je ubio studenta Milivojevi\u0107a, pu\u0161ten je 1990. na uvjetnu slobodu, navodno zahvaljuju\u0107i Slobodanu Milo\u0161evi\u0107u<\/p>","

Ubojstvo turskoga veleposlanika Galipa Balkara dogodilo se u centru Beograda, a aktivno su se uklju\u010dili i prolaznici od kojih je jedan ubijen, a dvoje ranjeno (ilustracija)<\/p>","

Armenski prosvjedi diljem svijeta traju do dana\u0161njih dana<\/p>","

Turski generali predvo\u0111eni Kenanom Evrenom, koji su 1980. izveli vojni udar<\/p>","

Turski general Kenan Evren 2010. godine, do\u017eivio je duboku starost<\/p>","

Prosvjed obitelji \u017ertava turskog vojnog pu\u010da 1980. na su\u0111enju generalima 2013. godine<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x682","hd_24469901_1920.jpg":"1920x1080","k_24469901_1280.jpg":"1280x1280","k_24469901_1024.jpg":"1024x1024","k_24469901_640.jpg":"640x640","k_24469901_480.jpg":"480x480","k_24469901_340.jpg":"340x340","k_24469901_220.jpg":"220x220","o_24469901_1280.jpg":"1280x852","o_24469901_1024.jpg":"1024x682","o_24469901_640.jpg":"640x426","o_24469901_480.jpg":"480x319","o_24469901_340.jpg":"340x226","o_24469901_220.jpg":"220x146","h_24469901_1280.jpg":"1280x854","h_24469901_1024.jpg":"1024x683","h_24469901_640.jpg":"640x427","h_24469901_480.jpg":"480x320","h_24469901_340.jpg":"340x227","h_24469901_220.jpg":"220x147","pp_24469901_1280.jpg":"1280x1628","pp_24469901_1024.jpg":"1024x1303","pp_24469901_640.jpg":"640x814","pp_24469901_480.jpg":"480x611","pp_24469901_340.jpg":"340x432","pp_24469901_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24469917_1920.jpg":"1920x1080","k_24469917_1280.jpg":"1280x1280","k_24469917_1024.jpg":"1024x1024","k_24469917_640.jpg":"640x640","k_24469917_480.jpg":"480x480","k_24469917_340.jpg":"340x340","k_24469917_220.jpg":"220x220","o_24469917_1280.jpg":"1280x853","o_24469917_1024.jpg":"1024x682","o_24469917_640.jpg":"640x426","o_24469917_480.jpg":"480x320","o_24469917_340.jpg":"340x226","o_24469917_220.jpg":"220x146","h_24469917_1280.jpg":"1280x854","h_24469917_1024.jpg":"1024x683","h_24469917_640.jpg":"640x427","h_24469917_480.jpg":"480x320","h_24469917_340.jpg":"340x227","h_24469917_220.jpg":"220x147","pp_24469917_1280.jpg":"1280x1628","pp_24469917_1024.jpg":"1024x1303","pp_24469917_640.jpg":"640x814","pp_24469917_480.jpg":"480x611","pp_24469917_340.jpg":"340x432","pp_24469917_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x737","hd_24469918_1920.jpg":"1920x1080","k_24469918_1280.jpg":"1280x1280","k_24469918_1024.jpg":"1024x1024","k_24469918_640.jpg":"640x640","k_24469918_480.jpg":"480x480","k_24469918_340.jpg":"340x340","k_24469918_220.jpg":"220x220","o_24469918_1280.jpg":"1280x921","o_24469918_1024.jpg":"1024x737","o_24469918_640.jpg":"640x460","o_24469918_480.jpg":"480x345","o_24469918_340.jpg":"340x244","o_24469918_220.jpg":"220x158","h_24469918_1280.jpg":"1280x854","h_24469918_1024.jpg":"1024x683","h_24469918_640.jpg":"640x427","h_24469918_480.jpg":"480x320","h_24469918_340.jpg":"340x227","h_24469918_220.jpg":"220x147","pp_24469918_1280.jpg":"1280x1628","pp_24469918_1024.jpg":"1024x1303","pp_24469918_640.jpg":"640x814","pp_24469918_480.jpg":"480x611","pp_24469918_340.jpg":"340x432","pp_24469918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24469900_1920.jpg":"1920x1080","k_24469900_1280.jpg":"1280x1280","k_24469900_1024.jpg":"1024x1024","k_24469900_640.jpg":"640x640","k_24469900_480.jpg":"480x480","k_24469900_340.jpg":"340x340","k_24469900_220.jpg":"220x220","o_24469900_1280.jpg":"1280x852","o_24469900_1024.jpg":"1024x682","o_24469900_640.jpg":"640x426","o_24469900_480.jpg":"480x319","o_24469900_340.jpg":"340x226","o_24469900_220.jpg":"220x146","h_24469900_1280.jpg":"1280x854","h_24469900_1024.jpg":"1024x683","h_24469900_640.jpg":"640x427","h_24469900_480.jpg":"480x320","h_24469900_340.jpg":"340x227","h_24469900_220.jpg":"220x147","pp_24469900_1280.jpg":"1280x1628","pp_24469900_1024.jpg":"1024x1303","pp_24469900_640.jpg":"640x814","pp_24469900_480.jpg":"480x611","pp_24469900_340.jpg":"340x432","pp_24469900_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x681","hd_24469902_1920.jpg":"1920x1080","k_24469902_1280.jpg":"1280x1280","k_24469902_1024.jpg":"1024x1024","k_24469902_640.jpg":"640x640","k_24469902_480.jpg":"480x480","k_24469902_340.jpg":"340x340","k_24469902_220.jpg":"220x220","o_24469902_1280.jpg":"1280x851","o_24469902_1024.jpg":"1024x681","o_24469902_640.jpg":"640x425","o_24469902_480.jpg":"480x319","o_24469902_340.jpg":"340x226","o_24469902_220.jpg":"220x146","h_24469902_1280.jpg":"1280x854","h_24469902_1024.jpg":"1024x683","h_24469902_640.jpg":"640x427","h_24469902_480.jpg":"480x320","h_24469902_340.jpg":"340x227","h_24469902_220.jpg":"220x147","pp_24469902_1280.jpg":"1280x1628","pp_24469902_1024.jpg":"1024x1303","pp_24469902_640.jpg":"640x814","pp_24469902_480.jpg":"480x611","pp_24469902_340.jpg":"340x432","pp_24469902_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x865","hd_24469903_1920.jpg":"1920x1080","k_24469903_1280.jpg":"1280x1280","k_24469903_1024.jpg":"1024x1024","k_24469903_640.jpg":"640x640","k_24469903_480.jpg":"480x480","k_24469903_340.jpg":"340x340","k_24469903_220.jpg":"220x220","o_24469903_1280.jpg":"1280x1081","o_24469903_1024.jpg":"1024x865","o_24469903_640.jpg":"640x540","o_24469903_480.jpg":"480x405","o_24469903_340.jpg":"340x287","o_24469903_220.jpg":"220x185","h_24469903_1280.jpg":"1280x854","h_24469903_1024.jpg":"1024x683","h_24469903_640.jpg":"640x427","h_24469903_480.jpg":"480x320","h_24469903_340.jpg":"340x227","h_24469903_220.jpg":"220x147","pp_24469903_1280.jpg":"1280x1628","pp_24469903_1024.jpg":"1024x1303","pp_24469903_640.jpg":"640x814","pp_24469903_480.jpg":"480x611","pp_24469903_340.jpg":"340x432","pp_24469903_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24469904_1920.jpg":"1920x1080","k_24469904_1280.jpg":"1280x1280","k_24469904_1024.jpg":"1024x1024","k_24469904_640.jpg":"640x640","k_24469904_480.jpg":"480x480","k_24469904_340.jpg":"340x340","k_24469904_220.jpg":"220x220","o_24469904_1280.jpg":"1280x852","o_24469904_1024.jpg":"1024x682","o_24469904_640.jpg":"640x426","o_24469904_480.jpg":"480x319","o_24469904_340.jpg":"340x226","o_24469904_220.jpg":"220x146","h_24469904_1280.jpg":"1280x854","h_24469904_1024.jpg":"1024x683","h_24469904_640.jpg":"640x427","h_24469904_480.jpg":"480x320","h_24469904_340.jpg":"340x227","h_24469904_220.jpg":"220x147","pp_24469904_1280.jpg":"1280x1628","pp_24469904_1024.jpg":"1024x1303","pp_24469904_640.jpg":"640x814","pp_24469904_480.jpg":"480x611","pp_24469904_340.jpg":"340x432","pp_24469904_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24469905_1920.jpg":"1920x1080","k_24469905_1280.jpg":"1280x1280","k_24469905_1024.jpg":"1024x1024","k_24469905_640.jpg":"640x640","k_24469905_480.jpg":"480x480","k_24469905_340.jpg":"340x340","k_24469905_220.jpg":"220x220","o_24469905_1280.jpg":"1280x852","o_24469905_1024.jpg":"1024x682","o_24469905_640.jpg":"640x426","o_24469905_480.jpg":"480x319","o_24469905_340.jpg":"340x226","o_24469905_220.jpg":"220x146","h_24469905_1280.jpg":"1280x854","h_24469905_1024.jpg":"1024x683","h_24469905_640.jpg":"640x427","h_24469905_480.jpg":"480x320","h_24469905_340.jpg":"340x227","h_24469905_220.jpg":"220x147","pp_24469905_1280.jpg":"1280x1628","pp_24469905_1024.jpg":"1024x1303","pp_24469905_640.jpg":"640x814","pp_24469905_480.jpg":"480x611","pp_24469905_340.jpg":"340x432","pp_24469905_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4400600 Threads: 2 Questions: 139964933 Slow queries: 59579 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4179704 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/regija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 245 [name] => Regija [alias] => regija [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/regija ) ) [link] => /vijesti/regija/na-danasnji-dan-izvedena-je-jedina-teroristicka-akcija-u-jugoslaviji-ubijen-je-turski-veleposlanik-nije-sve-cisto-1271373 [printLink] => /vijesti/regija/na-danasnji-dan-izvedena-je-jedina-teroristicka-akcija-u-jugoslaviji-ubijen-je-turski-veleposlanik-nije-sve-cisto-1271373?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 708669 [name] => terorizam jugoslavija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-09 17:08:15 [main_article_id] => 0 [alias] => terorizam-jugoslavija [link] => /tag/terorizam-jugoslavija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 426838 [name] => Beograd [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => beograd [link] => /tag/beograd ) [2] => stdClass Object ( [id] => 708670 [name] => atentat na turskog veleposlanika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-09 17:08:15 [main_article_id] => 0 [alias] => atentat-na-turskog-veleposlanika [link] => /tag/atentat-na-turskog-veleposlanika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 708671 [name] => Galip Balkar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-09 17:08:15 [main_article_id] => 0 [alias] => galip-balkar [link] => /tag/galip-balkar ) [4] => stdClass Object ( [id] => 675718 [name] => armenci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-28 13:47:28 [main_article_id] => 0 [alias] => armenci [link] => /tag/armenci ) [5] => stdClass Object ( [id] => 708672 [name] => Harution Kirkor Levonian [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-09 17:08:16 [main_article_id] => 0 [alias] => harution-kirkor-levonian [link] => /tag/harution-kirkor-levonian ) [6] => stdClass Object ( [id] => 708673 [name] => Aleksandar Rafi Elbekian [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-09 17:08:16 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-rafi-elbekian [link] => /tag/aleksandar-rafi-elbekian ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne i dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Na današnji dan izvedena je jedina teroristička akcija u Jugoslaviji, ubijen je turski veleposlanik, nije sve čisto [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24469901.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] =>

Otkrivanje spomenika ubijenome turskom veleposlaniku Galipu Balkaru u Beogradu u listopadu 2019. godine

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24469901.jpg [title] =>

Otkrivanje spomenika ubijenome turskom veleposlaniku Galipu Balkaru u Beogradu u listopadu 2019. godine

AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24469917.jpg [title] =>

Tursko veleposlanstvo u Beogradu

AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24469918.jpg [title] =>

Drugi sudionik zločina, Elbekian, koji je ubio studenta Milivojevića, pušten je 1990. na uvjetnu slobodu, navodno zahvaljujući Slobodanu Miloševiću

Patrick Hertzog/AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24469900.jpg [title] =>

Ubojstvo turskoga veleposlanika Galipa Balkara dogodilo se u centru Beograda, a aktivno su se uključili i prolaznici od kojih je jedan ubijen, a dvoje ranjeno (ilustracija)

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24469902.jpg [title] =>

Armenski prosvjedi diljem svijeta traju do današnjih dana

Yasin Akgul/AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24469903.jpg [title] =>

Turski generali predvođeni Kenanom Evrenom, koji su 1980. izveli vojni udar

AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24469904.jpg [title] =>

Turski general Kenan Evren 2010. godine, doživio je duboku starost

Adem Altan/AFP ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/09/24469905.jpg [title] =>

Prosvjed obitelji žrtava turskog vojnog puča 1980. na suđenju generalima 2013. godine

Adem Altan/AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Povijest Jugoslavije pamti politička ubojstva disidenata i veleposlanika, otmice zrakoplova i ljudi, postavljanje bombi i druge terorističke akcije.

Međutim sva ta djela događala su se na teritoriju drugih država, često Savezne Republike Njemačke, a sama Jugoslavija smatrala se sigurnom. Tek se jedna međunarodna teroristička akcija odvila na području Jugoslavije, na današnji dan prije 40 godina.

Bila je srijeda, 9. ožujka 1983., prije podne kada se iznenada u središtu Beograda začula pucnjava. Na uglu današnje Resavske ulice i Bulevara kralja Aleksandra dvojica mladih Armenaca pucala su na automobil u kojem je bio turski veleposlanik u Jugoslaviji Galip Balkar.

---

image

Tursko veleposlanstvo u Beogradu

AFP
---

Napadači su pobjegli, a neki očevici su pojurili za njima i hrabro im se suprotstavili. U općem metežu i pucnjavi ranjeno je još dvoje Beograđana, kao i veleposlanikov vozač. Turski veleposlanik podlegao je ozljedama dva dana nakon atentata. Bio je to prvi i posljednji slučaj međunarodnog terorizma u socijalističkoj Jugoslaviji.

"Bio je to događaj bez presedana u poslijeratnoj, a možda i predratnoj Jugoslaviji", kaže povjesničar Nenad Petrović, piše Nemanja Mitrović za BBC.

Stradavanja turskih diplomata

Dvojica napadača, Harution Kirkor Levonian (21) i Aleksandar Rafi Elbekian (23) uhićeni su istog dana i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne koje, kako će se kasnije ispostaviti, nisu do kraja odslužili.

Odgovornost za napad preuzela je militantna skupina "Borci za pravdu za armenski genocid - JCAG", čiji su pripadnici tijekom godina sudjelovali u brojnim terorističkim napadima na turske diplomate.

"Jugoslavija je bila zemlja koja je učinila najviše za hvatanje napadača od 1973. godine", kaže Hazel Çagan Elbir, analitičarka Turskog centra za euroazijske studije, u pisanom odgovoru BBC-ju.

---

image

Turski generali predvođeni Kenanom Evrenom, koji su 1980. izveli vojni udar

AFP
---

Od 1980. godine, nakon vojnog udara generala Kenana Evrena. Osim unutarnjih nemira, Tursku potresaju i sve češći napadi armenskih nacionalističkih skupina na državne dužnosnike u inozemstvu.

Chagan Elbir kaže da su od 1973. do 1984. armenski ekstremisti ubili 34 turska diplomata, kako u Europi, Sjevernoj Americi i na Bliskom istoku. "Galip Balkar je 27. diplomat i četvrti veleposlanik koji je preminuo u ovom kratkom vremenskom razdoblju", tvrdi analitičar.

Napadi se pripisuju radikalnim nacionalističkim skupinama "Armenska tajna vojska za oslobođenje Armenije - ASALA" i JCAG. "Ti teroristi su zahtijevali da se događaji iz 1915. službeno priznaju kao ‘genocid‘ i da se armenskim organizacijama i zajednicama isplate odštete za materijalnu i moralnu štetu koja im je nanesena u Osmanskom Carstvu.

Samouvjereno socijalističko osiguranje

Napadači su krenuli iz glavnog grada Libanona, Bejruta. Petrović kaže da su najprije letjeli za Atenu, nastavili za Budimpeštu, a zatim vlakom za Novi Sad, gdje su iznajmili hotelsku sobu.

"Mislili su da će im tako biti sigurnije, pa su svaki dan autobusima išli u Beograd i izviđali prostor oko turske ambasade", kaže povjesničar.

Socijalističke zemlje su bile "sigurnije od zapadnih zemalja" pa su atentatori možda zbog toga odabrali Beograd. Petrović kaže da je Beograd u to vrijeme bio "prilično siguran grad u odnosu na druge metropole", pa "osiguranje nijedne ambasade nije bilo posebno jako jer se smatralo da se to ovdje ne može dogoditi".

---

image

Armenski prosvjedi diljem svijeta traju do današnjih dana

Yasin Akgul/AFP
---

Balkar je imenovan veleposlanikom Turske u Jugoslaviji u studenom 1981.godine. U diplomaciju je ušao kao časnik. "Bio je sjajan, šarmantan i obrazovan, pripadnik visokog sloja turskog društva, što se vidjelo po njegovom ponašanju i izgledu", sjeća se novinar i komentator i Politike Boško Jakšić za BBC.

Nešto iza 11 sati dvojica Armenaca pucala su na crni Mercedes koji se zaustavio na semaforu preko puta Markove crkve. Očito su unaprijed znali da će tog dana, u to vrijeme, veleposlanik ići u službeni posjet i da će upravo onuda proći", tvrdi povjesničar Petrović.

Prolaznici se suprotstavili atentatorima

Levonian je ispalio četiri hica u stražnje sjedalo automobila, u veleposlanika Balkara, dok je Elbekian ranio vozača, koji je navodno bio naoružan, ali u panici nije upotrijebio pištolj. Preko izrešetanog automobila Levonian je trebao prebaciti transparent s akronimom terorističke skupine JCAG, ali je u strahu počeo bježati.

Uslijedilo je nešto, za današnje uvjete i slične opasne situacije, gotovo nezamislivo - slučajni prolaznici počeli su vikati na atentatore i juriti za njima. Dok je Levonian trčao Bulevarom, s njim se susreo umirovljeni pukovnik Slobodan Brajović koji ga je ščepao u pokušaju da ga zaustavi.

Prema službenoj verziji, Levonian se otrgnuo i ranio Brajovića te nastavio bježati dok ga nije pogodio hitac iz pravca zgrade JAT-a. Petrović kaže da je na Armenca pucao "milicioner koji se navodno tu slučajno zatekao i teško ga ranio", pogodivši ga u "kičmeni stub, nakon čega je ostao nepomičan".

---

image

Ubojstvo turskoga veleposlanika Galipa Balkara dogodilo se u centru Beograda, a aktivno su se uključili i prolaznici od kojih je jedan ubijen, a dvoje ranjeno (ilustracija)

AFP
---

Bježeći od gomile, Levonian je ranio još jednu prolaznicu Zoricu Zolotić. No, i desetljećima nakon ovog zločina, atentator negira da je pucao u nedužne prolaznike spominjući različiti kalibar svoga pištolja.

Drugi napadač, Elbekian, odmah je pojurio prema Tašmajdanskom parku gdje je također naletio na grupu ljudi koji su mu blokirali put.

Armenac se tada okrenuo i pucao u Željka Milivojevića iz Inđije, studenta Fakulteta strojarstva, koji je tog jutra došao na ispit. Milivojevićevu smrt godinu dana kasnije opjevala je riječka punk grupa Paraf u istoimenoj pjesmi, ulica u beogradskom naselju Kaluđerica danas nosi njegovo ime, a posthumno su mu odale počast i Turska i Jugoslavija.

Misterij ‘trećega čovjeka‘

Elbekian je uhićen te večeri na željezničkoj stanici u Novom Sadu. "Vjerojatno je bio plan otići do mađarske granice i tamo ga prebaciti ili do Vršca i granice s Rumunjskom", pretpostavlja Petrović.

Povjesničar kaže da se u istrazi pojavio i misteriozni "treći čovjek koji je stigao automobilom sa Zapada, čiji identitet nije poznat". Navodno se sastajao s atentatorima u Beogradu, sve im objašnjavao i davao oružje. "On je u tom trenutku bio negdje, promatrao cijeli događaj i netragom nestao", kaže Petrović.

Turski veleposlanik prevezen je u bolnicu, gdje je dva dana kasnije, 11. ožujka, preminuo. Nekoliko dana nakon smrti njegovo je tijelo uz državne počasti ispraćeno u Ankaru, gdje je pokopan.

---

image

Turski general Kenan Evren 2010. godine, doživio je duboku starost

Adem Altan/AFP
---

Suđenje dvojici Armenaca odvijalo se u bolnici Centralnog zatvora u Beogradu, zbog ozlijeđenog Levonijana, tada već u invalidskim kolicima. Branili su ih poznati jugoslovenski odvjetnici Srđa Popović, Veljko Guberina, Prijezda Popović i Milan Vujin.

Tijekom rasprave u obdukcijski nalaz uvukla se pogreška oko promjera projektila koji je ubio Milivojevića, što je moglo uvelike promijeniti konačni ishod suđenja. Forenzičar je ustvrdio da je kalibar bio 7 milimetara, što ne odgovara oružju kalibra 9 milimetara iz kojeg su Armenci pucali.

"Odvjetnici optuženih tvrdili su da studenta nije ubio nitko od njih dvojice, nego policajac koji je tamo bio na dužnosti u civilu, pokušavajući ubiti bjegunca. To ne stoji, to je bila greška onih koji su ispitivali kalibar", smatra Petrović.

Sramotno puštanje terorista na slobodu

Sud je odbacio tvrdnje obrane uz obrazloženje da "medicinar može pogriješiti prilikom mjerenja promjera rane jer za to nije dovoljno stručan te da se mjerenje balističara mora uzeti kao pouzdanije".

Točno 12 mjeseci nakon atentata dvojica Armenaca osuđena su na 20 godina zatvora. Nakon žalbe, Vrhovni sud Srbije smanjio je Elbekianu kaznu na 15 godina. Petrović kaže da je Levonijan mogao biti osuđen na smrt, ali prema tadašnjim zakonima ta se kazna nije primjenjivala na "nemoćne osobe". Levonian je pušten iz zatvora u proljeće 1987., bez medijske i političke pompe, iz "medicinskih razloga".

---

image

Drugi sudionik zločina, Elbekian, koji je ubio studenta Milivojevića, pušten je 1990. na uvjetnu slobodu, navodno zahvaljujući Slobodanu Miloševiću

Patrick Hertzog/AFP
---

Chagan Elbir kaže da je Levonian otišao u Grčku, a potom u Libanon "gdje je sudjelovao u raznim događajima armenskih organizacija. Turski analitičar dodaje da je jugoslavenski tisak o njegovom oslobađanju pisao tek "kada je postalo jasno da takva sramota više ne može ostati skrivena". Vijest je u Turskoj dočekana sa čuđenjem, a neki su bili razočarani, posebice zbog dobrih odnosa s Jugoslavijom.

Drugi sudionik zločina, Elbekian, koji je ubio studenta Milivojevića, pušten je 1990. na uvjetnu slobodu, navodno zahvaljujući Slobodanu Miloševiću, budućem srbijanskom i jugoslavenskom predsjedniku. Danas živi u Bejrutu, a Levonian živi u Erevanu, tvrdi Chagan Elbir.

"Obojici nam je žao poginulih građana Srbije, čak mi je žao i turskog veleposlanika kao osobe. Bili smo prisiljeni širiti svoj glas po svijetu", rekao je Lavonian ranije za Nova.rs., piše BBC.

---

image

Prosvjed obitelji žrtava turskog vojnog puča 1980. na suđenju generalima 2013. godine

Adem Altan/AFP
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP Patrick Hertzog/AFP AFP Yasin Akgul/AFP AFP Adem Altan/AFP Adem Altan/AFP
AFP

Otkrivanje spomenika ubijenome turskom veleposlaniku Galipu Balkaru u Beogradu u listopadu 2019. godine

AFP

Tursko veleposlanstvo u Beogradu

Patrick Hertzog/AFP

Drugi sudionik zločina, Elbekian, koji je ubio studenta Milivojevića, pušten je 1990. na uvjetnu slobodu, navodno zahvaljujući Slobodanu Miloševiću

AFP

Ubojstvo turskoga veleposlanika Galipa Balkara dogodilo se u centru Beograda, a aktivno su se uključili i prolaznici od kojih je jedan ubijen, a dvoje ranjeno (ilustracija)

Yasin Akgul/AFP

Armenski prosvjedi diljem svijeta traju do današnjih dana

AFP

Turski generali predvođeni Kenanom Evrenom, koji su 1980. izveli vojni udar

Adem Altan/AFP

Turski general Kenan Evren 2010. godine, doživio je duboku starost

Adem Altan/AFP

Prosvjed obitelji žrtava turskog vojnog puča 1980. na suđenju generalima 2013. godine

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/regija/na-danasnji-dan-izvedena-je-jedina-teroristicka-akcija-u-jugoslaviji-ubijen-je-turski-veleposlanik-nije-sve-cisto-1271373 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1a2ebb4fddeac1e6a86441b3bf7066516644f0ac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Na+dana%C5%A1nji+dan+izvedena+je+jedina+teroristi%C4%8Dka+akcija+u+Jugoslaviji%2C+ubijen+je+turski+veleposlanik%2C+nije+sve+%C4%8Disto&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fna-danasnji-dan-izvedena-je-jedina-teroristicka-akcija-u-jugoslaviji-ubijen-je-turski-veleposlanik-nije-sve-cisto-1271373 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fregija%2Fna-danasnji-dan-izvedena-je-jedina-teroristicka-akcija-u-jugoslaviji-ubijen-je-turski-veleposlanik-nije-sve-cisto-1271373 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tajne i dileme [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Regijatajne i dileme

Na današnji dan izvedena je jedina teroristička akcija u Jugoslaviji, ubijen je turski veleposlanik, nije sve čisto

Piše VIJESTI SD
9. ožujka 2023. - 17:07

Povijest Jugoslavije pamti politička ubojstva disidenata i veleposlanika, otmice zrakoplova i ljudi, postavljanje bombi i druge terorističke akcije.

Međutim sva ta djela događala su se na teritoriju drugih država, često Savezne Republike Njemačke, a sama Jugoslavija smatrala se sigurnom. Tek se jedna međunarodna teroristička akcija odvila na području Jugoslavije, na današnji dan prije 40 godina.

Bila je srijeda, 9. ožujka 1983., prije podne kada se iznenada u središtu Beograda začula pucnjava. Na uglu današnje Resavske ulice i Bulevara kralja Aleksandra dvojica mladih Armenaca pucala su na automobil u kojem je bio turski veleposlanik u Jugoslaviji Galip Balkar.

Napadači su pobjegli, a neki očevici su pojurili za njima i hrabro im se suprotstavili...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 02:51