StoryEditorOCM
RegijaSCHMIDT UPOZORAVA

Dramatičan izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a: Republika Srpska sprema se za odcjepljenje

Piše Miroslav Landeka
1. studenog 2023. - 15:16

Izvještaj visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta naći će se pred Vijećem sigurnosti UN-a na redovnoj šestomjesečnoj raspravi o Bosni i Hercegovini u četvrtak, 2. studenoga ove godine.

Bosnu i Hercegovinu će na sjednici predstavljati predsjedavajući član Predsjedništva Željko Komšić, nelegitimni drugi bošnjački član Predsjedništva BiH. Navodno će izvještaj biti pročitan, a Schmidt neće govoriti, prenosi Al Jazeera Balkans.

Schmidt je u najnovijem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda upozorio da u Republici Srpskoj stvaraju preduvjete za potencijalno buduće odcjepljenje manjeg BiH entiteta. Posljednje poteze predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika opisao je neviđenom razinom napada na Daytonski sporazum. Al Jazeera navodi da se u izvještaju kao ključni problem za Bosnu i Hercegovinu navodi politika Dodika, koji "nastavlja pozivati na disoluciju Bosne i Hercegovine ili na "mirni razlaz" … što je predstavio kao svoj cilj i službeni stranački cilj na Kongresu Saveza nezavisnih socijaldemokrata 30. rujna 2023. godine".

Dodik je, napisao je Schmidt, pozivao na osamostaljenje RS-a i ujedinjenje ovog entiteta sa Srbijom.

"Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj, koju predvodi Dodik, počela je provoditi korake stvarajući preduvjete za potencijalno buduće odcjepljenje Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine, koji su izneseni u zajedničkoj izjavi koju su potpisale vladajuće stranke RS-a 24. travnja 2023. godine", napisao je Schmidt.

image

Christian Schmidt

Vanesa Pandzic/Cropix

Milorad Dodik ovih je dana na fonu separatističke retorike, kojoj osim visokog predstavnika Schmidta u BiH malo tko pridaje veliku pozornost, u stilu pokretača krvavih ratova devedesetih Slobodana Miloševića izjavio kako se Srbi koji žive na području Balkana trebaju ujediniti u jednu državu, uz tvrdnju kako je to moguće izvesti "političkim mjerama, a ne ratom".

U intervjuu za beogradsku redakciju ruskog propagandnog servisa Sputnjik, čije je emitiranje zabranjeno na području Europske unije, Dodik je ocijenio kako u idućim godinama slijedi uspostava novog odnosa snaga u svijetu, pa Srbi na Balkanu to trebaju iskoristiti kako bi napravili nešto nalik na veliku Srbiju.

"Jedino je rješenje Republika Srpska, Srbija i srpski prostori, Kosovo i Metohija, naravno, a i vraćanje Crne Gore srpskom nacionalnom biću, jer ona nesumnjivo tu pripada", izjavio je Dodik. Pritom je doveo u pitanje opstanak dvije postojeće države jer je prognozirao kako će se BiH svakako raspasti, kao i da pod Srbijom koja bi se ujedinila u novu tvorevinu podrazumijeva i Kosovo.

Ova izjava samo je nastavak njegove politike i retorike. Podsjećamo, slično je Dodik izjavio i na proslavi spornog Dana RS-a 9. siječnja ove godine kada je pozvao na ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom, ustvrdivši kako za to postoji plebiscitarna potpora Srba s obje strane Drine, a na ruku takvim planovima idu i promijenjene okolnosti u svijetu.

"Ovo vrijeme moramo iskoristiti mi koje je narod birao da objedinimo srpski narod", kazao je Dodik, dodajući kako je došlo vrijeme u kojemu se može razmišljati o tome da svi Srbi žive u jednoj državi jer su se odnosi snaga u svijetu promijenili, pa više ne postoje ograničenja koja su to do sada priječila.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:18