stdClass Object ( [id] => 1370750 [title] => Tko je tko u Grbinovoj koaliciji: od liberala do stranke koja je za radničko upravljanje i ukidanje privatnog vlasništva [alias] => tko-je-tko-u-grbinovoj-koaliciji-od-liberala-do-stranke-koja-je-za-radnicko-upravljanje-i-ukidanje-privatnog-vlasnistva [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Peđi Grbinu rugaju se da je sastavio "kobasičastu" koaliciju. Da mu se savez stranaka ljevice i centra počeo raspadati i prije nego je zaživio. I da na izborima protiv HDZ-a nema nikakve šanse.

No koalicija s manjim strankama jedino je što je preostalo predsjedniku SDP-a nakon što je Možemo odbilo ideju čvršćeg saveza sa SDP-om. I iz te koalicije Grbin ovih dana pokušava izvući maksimum.

Računica na Iblerovu trgu je jasna. U ovom je koraku važno dobiti percepcijski rat protiv HDZ-a. Stvoriti dojam da se formirala snaga koja se može nositi s Andrejom Plenkovićem i moćnom HDZ-ovom stranačkom mašinerijom. Na tom valu nabildati SDP-ov rejting. I u izbornu utakmicu ući puno jači nego što SDP sada jest.

SDP je u toj "kobasici" ljevice i centra pojedinačno najjača stranka. Poharana serijom od tri uzastopna izborna poteza, unutarnjim razdorima i krizom identiteta, tri je godine tavorila na dnu. Prošle se jeseni, međutim, počela dizati. S 10,9 SDP je narastao na 13,9 posto. Daleko je to još od starih staza ponosa i slave. Ali su se stjecajem okolnosti - točnije tvrdoglavim premijerovim inzistiranjem na Ivanu Turudiću - ponovno našli u igri.

Prošli put dobili 32 mandata

Na prošlim parlamentarnim izborima njihova Restart koalicija osvojila je 41 mandat. SDP-u je pripalo 32 mandata. Sve manje od toga za Grbina će biti neuspjeh. S više od toga pokušat će izvući živu glavu.

Iduća najjača stranka u SDP-ovu savezu je IDS, istarska regionalna stranka koja u istraživanjima na nacionalnoj razini ima jedan posto potpore, a u Istri poslovično osvaja tri mandata.

---

image

Katarina PeoviĆ vrlo jasno artikulira svoj program, bez obzira kome se sviđa ili ne

 

 

Damjan TadiĆ/Cropix
---

O IDS-u znamo sve. I da su stasali devedesetih na snažnom istrijanskom sentimentu i otporu Tuđmanovom HDZ-u. I da Istrom vladaju kao HDZ. I da su posljednjih godina u krizi velikih razmjera. Tolikoj da čak ni u Puli više nemaju svojeg gradonačelnika. O predsjedniku IDS-a Daliboru Pausu pak šira javnost ne zna ništa. Tek da je načelnik općine Barban i da je bio profesor matematike i ravnatelj Tehničke škole u Puli. I da ga se promovira kao novo lice nekog transparentnijeg, časnijeg i poštenijeg IDS-a.

Samostalno od SDP-ovih partnera izborni prag sigurno može proći još jedino Centar, u prvom redu zbog činjenice da je Ivica Puljak najpopularniji političar u gradu Splitu. Istraživanja koja su po izbornim jedinicama rađena posljednjih dana potvrđuju da bi Centar dobio jednog ili dva mandata u 10. izbornoj jedinici koja obuhvaća dio Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvansku županiju. U Centru sebe deklariraju kao progresivnu stranku liberalnih načela.

---

image

Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš su očekivano u oporbenoj koaliciji

Tomislav Krišto/Cropix
---

Zalažu se za temeljite reforme, ukidanje županija i borbu protiv korupcije. Te smanjenje poreza. Tek treba vidjeti kako bi u nekoj idućoj vladi funkcionirali sa SDP-om, strankom koja je tijekom svoje posljednje vladavine od 2011. do 2015. činila sve da te poreze poveća.

Stranačka ‘siva zona‘

Ostale stranke Grbinove koalicije za bolju Hrvatsku nalaze se u "sivoj zoni". Za neke je veliko pitanje bi li samostalno uspjele preći izborni prag. Za druge smo sigurni da ne bi.

HSS je u dva navrata - u vrijeme Zdravka Tomčića 2000., a potom i Josipa Friščića 2007. - u Banskim dvorima bila prilično utjecajna stranka. Jednom u savezu sa SDP-om, drugi put s HDZ-om. Nakon fjaska na izborima 2011. i 2015. priliku da vodi HSS dobio je Krešo Beljak. S jedne je strane HSS svjetonazorski nastojao vratiti na postavke - počesto i avangardne - izvorne radićevštine. U njima nije bilo mjesta ni za kakav klerikalizam s kojim je do tada HSS vrlo ozbiljno koketirao. Još manje za neko isprazno desničarenje.

---

image

Sandra Benčić - Možemo je samo dijelom uz Grbinovu koaliciju, žele sačuvati samostalnost na izborima

Goran Mehkek/Cropix
---

S druge je strane Beljak i osobno i politički gajio izraziti antihadezeovski sentiment. S ta dva su se elementa HSS-ovci na terenu trebali naviknuti nositi. Dio ih je to prihvatio, dio je pretrčao HDZ-u.

U međuvremenu Beljak je izgubio izbore u Samoboru, gdje je bio gradonačelnik, a saborske je mandate i 2016. i 2020. izborio ne na biralištima, nego na pregovorima sa SDP-om. I Zoran Milanović 2015. i Davor Bernardić 2020. bili su pritom široke ruke. Zajamčivši Beljaku pet zastupničkih mjesta.

Danas je HSS marginalna stranka s Beljakom koji nedostatak snage na terenu nastoji nadomjestiti dosta glasnom i radikalnom retorikom. Kontra korupcije i kontra HDZ-a.

Čačić, malo desno, malo lijevo

I Radimir Čačić je do sada surađivao i s lijevim i desnim vladama. U SDP-ovoj koaliciji bio je HNS-ov ministar obnove pod čijim je patronatom izgrađena autocesta. U Kukuriku koaliciji bio je potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo koji je morao odstupiti zbog prometne nesreće koju je skrivio u Mađarskoj. U Vladi Andreja Plenkovića nije bio ništa, ali ju je, kao vječni pragmatik, zajedno s Bandićevim žetonima održavao na životu.

---

image

Radimir Čačić - bio je uz Plenkovića, sada se opet vratio oporbi. A sutra?

Tomišlav Krišto/Cropix
---

Dok su njegovi Reformisti vladali Varaždinskom županijom, Čačić je imao čvrstu i stabilnu bazu. I za parlamentarne izbore. I za lokalnu politiku. No 2021. izgubio je izbore za župana. I tu su se njegovi Reformisti našli u silaznoj putanji. Danas se SDP-ovci sa sjeverozapada Hrvatske, koji su se godinama na terenu kontreštavali upravo sa Čačićem, pitaju što će im stranka koje praktično više nema.

Vrijednosno Čačiću nije problem uklopiti se u SDP-ovu koaliciju. On je ionako uvijek gurao po svom. U posljednjih 35 godina staža uspio je u politici skupiti dovoljno iskustva da dobro zna da na izborima pobjeđuju ideje. Ali i matematika. Stoga ne treba čuditi što se puno prije od SDP-ova poziva dogovorio s IDS-om, Fokusom i PGS-om o formiranju centrističke liberalne koalicije.

Turudić je sve promijenio

U toj bi kombinaciji Čačić i bez SDP-a mogao ponovno u Sabor. Još donedavno HDZ-ovci su u tom centrističkom bloku gledali rezervne partnere, za slučaj da im manjine ne budu dovoljne za formiranje vlasti nakon izbora. Nakon izbora čovjeka s izravnim vezama s krim-miljeom za glavnog državnog odvjetnika sve se stubokom promijenilo. Pa tako i percepcija četiri stranke s centra može li se s HDZ-om surađivati. Ili ga je nužno smijeniti.

---

image

Darijo Vasilić iz Primorsko-goranskog saveza, regionalne liberalne stranke

Tomislav Krišto/Cropix
---

Stranka Fokus već je četiri godine prisutna u Saboru. No za nju šira javnost još uvijek malo zna. Vodi je Davor Nađi, u parlamentu je zastupa gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec. Riječ je o maloj liberalnoj stranci koja okuplja gradonačelnike i poduzetnike. I ima izrazito liberalni program. Fokus se naime zalaže za ukidanje poreza na dohodak i poreza na reinvestiranu i zadržanu dobit. Dok bi se porez na isplaćenu dobit po njima trebao smanjiti na 15 posto, a broj zaposlenih u državnoj administraciji za 20 posto.

PGS je, za razliku od Fokusa, u hrvatskoj politici prisutan od sredine devedesetih i uz IDS najstarija je regionalistička stranka u Hrvatskoj. Pokriva područje Rijeke i Kvarnera, zastupa liberalni program, a njihov predsjednik Dario Vasilić, dugogodišnji gradonačelnik grada Krka. S PGS-om nema nepoznanica. To su liberali kojima je prije svega stalo do njihovih sredina. I za puno mimo toga ih nije previše briga.

Na sastanku o zajedničkom nastupu na izborima na Iblerovu trgu bila je i Radnička fronta, radikalno lijeva stranka koja se zalaže za uvođenje socijalizma.

A onda je stigla Katarina

Njihova predsjednica, sveučilišna profesorica Katarina Peović, smatra da privatno vlasništvo treba ukinuti jer, prema njezinim riječima, izaziva destruktivnu konkurenciju i ekološku destrukciju. Samo ukidanje privatnog vlasništva nije dovoljno.

Potrebno je, kazala je jednom prilikom u intervjuu tjedniku Lider Peović, "izgraditi institucije alternativnog načina proizvodnje koje će omogućiti demokratsko planiranje društvene proizvodnje, radničko upravljanje proizvodnjom te protagonističku demokraciju". Zbog takvih se stavova s Radničkom frontom svojedobno razišla i stranka Možemo. I za njih su oni bili preradikalni. U sadašnjoj konstelaciji snaga RF je zapravo jedini enfant terrible.

Stranka koja u srži doista ima najmanje poveznica sa svima ostalima. A s druge strane Katarina Peović posljednjih se godina dovoljno etablirala pred radikalnom lijevom publikom da bi na svoje ime mogla u Rijeci ili Zagrebu osvojiti jedan mandat. Ili bar osvojiti solidan postotak glasova, pa makar i ostala ispod izbornog praga.

Stoga ne čudi da su na ovotjednom sastanku sudionici pohvalili konstruktivni pristup predstavnika Radničke fronte Denisa Geta, koji je otvorenim ostavio mogućnost da se neki od najtvrđih stavova RF-a ipak ublaže. Cilj je srušiti HDZ, sve ostalo zasad se može gurnuti i pod tepih.

---

image

Krešimir Beljak - za njegova predsjedanja HSS je prestao biti ključnim faktorom na političkoj sceni

Tomislav Krišto/Cropix
---

I za kraj u toj su Grbinovoj kobasici ostale dvije dame. Anka Mrak Taritaš iz liberalnog Glasa, stranke koja je nastala od HNS-ovaca nezadovoljnim koalicijom s HDZ-om, te Dalija Orešković. Nekadašnja predsjednica Povjerenstva za sukob interesa koja je karijere koštala Tomislava Karamarka borbu protiv korupcije stavlja u prvi plan. U Sabor je 2020. ušla u kombinaciji s Puljkovim Centrom i Fokusom. U međuvremenu je raskinula suradnju s Puljkom i postala tražena i od strane SDP-a i od Možemo.

Danas njezina stranka nosi i njezino ime: Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom. Zalažu se za pravnu državu i rušenje HDZ-a. Drugih velikih ideja zasad nemaju.

U tome je, uostalom, i točka oko koje se svi u Grbinovoj koaliciji slažu. Za Hrvatsku je nastupio odsutni trenutak. Lex AP i forsiranje Turudić pokazali su da HDZ želi povratak u devedesete. I to sad po svaku cijenu i u svakoj kombinaciji treba spriječiti.

O svojim međusobnim razlikama će razgovarati poslije.

I tada ih pokušati izgladiti.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UJEDINIO IH HDZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => UJEDINIO IH HDZ 2 0 9497 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-08 12:06:03 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-09 12:10:33 [modified_by] => 3170 [publish_up] => 2024-03-09 12:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Tko je tko u Grbinovoj koaliciji: od liberala do stranke koja je za radničko upravljanje i ukidanje privatnog vlasništva page_title=Tko je tko u Grbinovoj koaliciji: od liberala do stranke koja je za radničko upravljanje i ukidanje privatnog vlasništva [metakey] => Peđa Grbin, Oporba, izbori, Lijeva koalicija, 'Grbinova kobasica' [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26710965.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/25224490.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26709703.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26710375.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26709702.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26709701.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/08\/26709700.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Damjan Tadi\u0106\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Tomi\u0161lav Kri\u0161to\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix","Tomislav Kri\u0161to\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Zajedno s jednim ciljem - ru\u0161enjem HDZ-a<\/p>","

Katarina Peovi\u0106 vrlo jasno artikulira svoj program, bez obzira kome se svi\u0111a ili ne<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dalija Ore\u0161kovi\u0107 i Anka Mrak Tarita\u0161 su o\u010dekivano u oporbenoj koaliciji<\/p>","

Sandra Ben\u010di\u0107 - Mo\u017eemo je samo dijelom uz Grbinovu koaliciju, \u017eele sa\u010duvati samostalnost na izborima<\/p>","

Radimir \u010ca\u010di\u0107 - bio je uz Plenkovi\u0107a, sada se opet vratio oporbi. A sutra?<\/p>","

Darijo Vasili\u0107 iz Primorsko-goranskog saveza, regionalne liberalne stranke<\/p>","

Kre\u0161imir Beljak - za njegova predsjedanja HSS je prestao biti klju\u010dnim faktorom na politi\u010dkoj sceni<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26710965_1920.jpg":"1920x1080","k_26710965_1280.jpg":"1280x1280","k_26710965_1024.jpg":"1024x1024","k_26710965_640.jpg":"640x640","k_26710965_480.jpg":"480x480","k_26710965_340.jpg":"340x340","k_26710965_220.jpg":"220x220","o_26710965_1280.jpg":"1280x853","o_26710965_1024.jpg":"1024x682","o_26710965_640.jpg":"640x426","o_26710965_480.jpg":"480x320","o_26710965_340.jpg":"340x226","o_26710965_220.jpg":"220x146","h_26710965_1280.jpg":"1280x854","h_26710965_1024.jpg":"1024x683","h_26710965_640.jpg":"640x427","h_26710965_480.jpg":"480x320","h_26710965_340.jpg":"340x227","h_26710965_220.jpg":"220x147","pp_26710965_1280.jpg":"1280x1628","pp_26710965_1024.jpg":"1024x1303","pp_26710965_640.jpg":"640x814","pp_26710965_480.jpg":"480x611","pp_26710965_340.jpg":"340x432","pp_26710965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25224490_1920.jpg":"1920x1080","k_25224490_1280.jpg":"1280x1280","k_25224490_1024.jpg":"1024x1024","k_25224490_640.jpg":"640x640","k_25224490_480.jpg":"480x480","k_25224490_340.jpg":"340x340","k_25224490_220.jpg":"220x220","o_25224490_1280.jpg":"1280x853","o_25224490_1024.jpg":"1024x682","o_25224490_640.jpg":"640x426","o_25224490_480.jpg":"480x320","o_25224490_340.jpg":"340x226","o_25224490_220.jpg":"220x146","h_25224490_1280.jpg":"1280x854","h_25224490_1024.jpg":"1024x683","h_25224490_640.jpg":"640x427","h_25224490_480.jpg":"480x320","h_25224490_340.jpg":"340x227","h_25224490_220.jpg":"220x147","pp_25224490_1280.jpg":"1280x1628","pp_25224490_1024.jpg":"1024x1303","pp_25224490_640.jpg":"640x814","pp_25224490_480.jpg":"480x611","pp_25224490_340.jpg":"340x432","pp_25224490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26709703_1920.jpg":"1920x1080","k_26709703_1280.jpg":"1280x1280","k_26709703_1024.jpg":"1024x1024","k_26709703_640.jpg":"640x640","k_26709703_480.jpg":"480x480","k_26709703_340.jpg":"340x340","k_26709703_220.jpg":"220x220","o_26709703_1280.jpg":"1280x853","o_26709703_1024.jpg":"1024x682","o_26709703_640.jpg":"640x426","o_26709703_480.jpg":"480x320","o_26709703_340.jpg":"340x226","o_26709703_220.jpg":"220x146","h_26709703_1280.jpg":"1280x854","h_26709703_1024.jpg":"1024x683","h_26709703_640.jpg":"640x427","h_26709703_480.jpg":"480x320","h_26709703_340.jpg":"340x227","h_26709703_220.jpg":"220x147","pp_26709703_1280.jpg":"1280x1628","pp_26709703_1024.jpg":"1024x1303","pp_26709703_640.jpg":"640x814","pp_26709703_480.jpg":"480x611","pp_26709703_340.jpg":"340x432","pp_26709703_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26710375_1920.jpg":"1920x1080","k_26710375_1280.jpg":"1280x1280","k_26710375_1024.jpg":"1024x1024","k_26710375_640.jpg":"640x640","k_26710375_480.jpg":"480x480","k_26710375_340.jpg":"340x340","k_26710375_220.jpg":"220x220","o_26710375_1280.jpg":"1280x853","o_26710375_1024.jpg":"1024x682","o_26710375_640.jpg":"640x426","o_26710375_480.jpg":"480x320","o_26710375_340.jpg":"340x226","o_26710375_220.jpg":"220x146","h_26710375_1280.jpg":"1280x854","h_26710375_1024.jpg":"1024x683","h_26710375_640.jpg":"640x427","h_26710375_480.jpg":"480x320","h_26710375_340.jpg":"340x227","h_26710375_220.jpg":"220x147","pp_26710375_1280.jpg":"1280x1628","pp_26710375_1024.jpg":"1024x1303","pp_26710375_640.jpg":"640x814","pp_26710375_480.jpg":"480x611","pp_26710375_340.jpg":"340x432","pp_26710375_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26709702_1920.jpg":"1920x1080","k_26709702_1280.jpg":"1280x1280","k_26709702_1024.jpg":"1024x1024","k_26709702_640.jpg":"640x640","k_26709702_480.jpg":"480x480","k_26709702_340.jpg":"340x340","k_26709702_220.jpg":"220x220","o_26709702_1280.jpg":"1280x853","o_26709702_1024.jpg":"1024x682","o_26709702_640.jpg":"640x426","o_26709702_480.jpg":"480x320","o_26709702_340.jpg":"340x226","o_26709702_220.jpg":"220x146","h_26709702_1280.jpg":"1280x854","h_26709702_1024.jpg":"1024x683","h_26709702_640.jpg":"640x427","h_26709702_480.jpg":"480x320","h_26709702_340.jpg":"340x227","h_26709702_220.jpg":"220x147","pp_26709702_1280.jpg":"1280x1628","pp_26709702_1024.jpg":"1024x1303","pp_26709702_640.jpg":"640x814","pp_26709702_480.jpg":"480x611","pp_26709702_340.jpg":"340x432","pp_26709702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26709701_1920.jpg":"1920x1080","k_26709701_1280.jpg":"1280x1280","k_26709701_1024.jpg":"1024x1024","k_26709701_640.jpg":"640x640","k_26709701_480.jpg":"480x480","k_26709701_340.jpg":"340x340","k_26709701_220.jpg":"220x220","o_26709701_1280.jpg":"1280x853","o_26709701_1024.jpg":"1024x682","o_26709701_640.jpg":"640x426","o_26709701_480.jpg":"480x320","o_26709701_340.jpg":"340x226","o_26709701_220.jpg":"220x146","h_26709701_1280.jpg":"1280x854","h_26709701_1024.jpg":"1024x683","h_26709701_640.jpg":"640x427","h_26709701_480.jpg":"480x320","h_26709701_340.jpg":"340x227","h_26709701_220.jpg":"220x147","pp_26709701_1280.jpg":"1280x1628","pp_26709701_1024.jpg":"1024x1303","pp_26709701_640.jpg":"640x814","pp_26709701_480.jpg":"480x611","pp_26709701_340.jpg":"340x432","pp_26709701_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26709700_1920.jpg":"1920x1080","k_26709700_1280.jpg":"1280x1280","k_26709700_1024.jpg":"1024x1024","k_26709700_640.jpg":"640x640","k_26709700_480.jpg":"480x480","k_26709700_340.jpg":"340x340","k_26709700_220.jpg":"220x220","o_26709700_1280.jpg":"1280x853","o_26709700_1024.jpg":"1024x682","o_26709700_640.jpg":"640x426","o_26709700_480.jpg":"480x320","o_26709700_340.jpg":"340x226","o_26709700_220.jpg":"220x146","h_26709700_1280.jpg":"1280x854","h_26709700_1024.jpg":"1024x683","h_26709700_640.jpg":"640x427","h_26709700_480.jpg":"480x320","h_26709700_340.jpg":"340x227","h_26709700_220.jpg":"220x147","pp_26709700_1280.jpg":"1280x1628","pp_26709700_1024.jpg":"1024x1303","pp_26709700_640.jpg":"640x814","pp_26709700_480.jpg":"480x611","pp_26709700_340.jpg":"340x432","pp_26709700_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5794763 Threads: 73 Questions: 1038487675 Slow queries: 0 Opens: 184637 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.211 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9311325 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/tko-je-tko-u-grbinovoj-koaliciji-od-liberala-do-stranke-koja-je-za-radnicko-upravljanje-i-ukidanje-privatnog-vlasnistva-1370750 [printLink] => /vijesti/politika/tko-je-tko-u-grbinovoj-koaliciji-od-liberala-do-stranke-koja-je-za-radnicko-upravljanje-i-ukidanje-privatnog-vlasnistva-1370750?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357971 [name] => Peđa Grbin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peda-grbin [link] => /tag/peda-grbin ) [1] => stdClass Object ( [id] => 429669 [name] => oporba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oporba [link] => /tag/oporba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 317666 [name] => IZBORI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori [link] => /tag/izbori ) [3] => stdClass Object ( [id] => 686456 [name] => Lijeva koalicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-02 12:48:31 [main_article_id] => 0 [alias] => lijeva-koalicija [link] => /tag/lijeva-koalicija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 751060 [name] => 'Grbinova kobasica' [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-09 13:09:43 [main_article_id] => 0 [alias] => grbinova-kobasica [link] => /tag/grbinova-kobasica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UJEDINIO IH HDZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko je tko u Grbinovoj koaliciji: od liberala do stranke koja je za radničko upravljanje i ukidanje privatnog vlasništva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26710965.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] =>

Zajedno s jednim ciljem - rušenjem HDZ-a

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26710965.jpg [title] =>

Zajedno s jednim ciljem - rušenjem HDZ-a

Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/25224490.jpg [title] =>

Katarina PeoviĆ vrlo jasno artikulira svoj program, bez obzira kome se sviđa ili ne

 

 

Damjan TadiĆ/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26709703.jpg [title] =>

Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš su očekivano u oporbenoj koaliciji

Tomislav Krišto/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26710375.jpg [title] =>

Sandra Benčić - Možemo je samo dijelom uz Grbinovu koaliciju, žele sačuvati samostalnost na izborima

Goran Mehkek/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26709702.jpg [title] =>

Radimir Čačić - bio je uz Plenkovića, sada se opet vratio oporbi. A sutra?

Tomišlav Krišto/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26709701.jpg [title] =>

Darijo Vasilić iz Primorsko-goranskog saveza, regionalne liberalne stranke

Tomislav Krišto/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/08/26709700.jpg [title] =>

Krešimir Beljak - za njegova predsjedanja HSS je prestao biti ključnim faktorom na političkoj sceni

Tomislav Krišto/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Peđi Grbinu rugaju se da je sastavio "kobasičastu" koaliciju. Da mu se savez stranaka ljevice i centra počeo raspadati i prije nego je zaživio. I da na izborima protiv HDZ-a nema nikakve šanse.

No koalicija s manjim strankama jedino je što je preostalo predsjedniku SDP-a nakon što je Možemo odbilo ideju čvršćeg saveza sa SDP-om. I iz te koalicije Grbin ovih dana pokušava izvući maksimum.

Računica na Iblerovu trgu je jasna. U ovom je koraku važno dobiti percepcijski rat protiv HDZ-a. Stvoriti dojam da se formirala snaga koja se može nositi s Andrejom Plenkovićem i moćnom HDZ-ovom stranačkom mašinerijom. Na tom valu nabildati SDP-ov rejting. I u izbornu utakmicu ući puno jači nego što SDP sada jest.

SDP je u toj "kobasici" ljevice i centra pojedinačno najjača stranka. Poharana serijom od tri uzastopna izborna poteza, unutarnjim razdorima i krizom identiteta, tri je godine tavorila na dnu. Prošle se jeseni, međutim, počela dizati. S 10,9 SDP je narastao na 13,9 posto. Daleko je to još od starih staza ponosa i slave. Ali su se stjecajem okolnosti - točnije tvrdoglavim premijerovim inzistiranjem na Ivanu Turudiću - ponovno našli u igri.

Prošli put dobili 32 mandata

Na prošlim parlamentarnim izborima njihova Restart koalicija osvojila je 41 mandat. SDP-u je pripalo 32 mandata. Sve manje od toga za Grbina će biti neuspjeh. S više od toga pokušat će izvući živu glavu.

Iduća najjača stranka u SDP-ovu savezu je IDS, istarska regionalna stranka koja u istraživanjima na nacionalnoj razini ima jedan posto potpore, a u Istri poslovično osvaja tri mandata.

---

image

Katarina PeoviĆ vrlo jasno artikulira svoj program, bez obzira kome se sviđa ili ne

 

 

Damjan TadiĆ/Cropix
---

O IDS-u znamo sve. I da su stasali devedesetih na snažnom istrijanskom sentimentu i otporu Tuđmanovom HDZ-u. I da Istrom vladaju kao HDZ. I da su posljednjih godina u krizi velikih razmjera. Tolikoj da čak ni u Puli više nemaju svojeg gradonačelnika. O predsjedniku IDS-a Daliboru Pausu pak šira javnost ne zna ništa. Tek da je načelnik općine Barban i da je bio profesor matematike i ravnatelj Tehničke škole u Puli. I da ga se promovira kao novo lice nekog transparentnijeg, časnijeg i poštenijeg IDS-a.

Samostalno od SDP-ovih partnera izborni prag sigurno može proći još jedino Centar, u prvom redu zbog činjenice da je Ivica Puljak najpopularniji političar u gradu Splitu. Istraživanja koja su po izbornim jedinicama rađena posljednjih dana potvrđuju da bi Centar dobio jednog ili dva mandata u 10. izbornoj jedinici koja obuhvaća dio Splitsko-dalmatinske te Dubrovačko-neretvansku županiju. U Centru sebe deklariraju kao progresivnu stranku liberalnih načela.

---

image

Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš su očekivano u oporbenoj koaliciji

Tomislav Krišto/Cropix
---

Zalažu se za temeljite reforme, ukidanje županija i borbu protiv korupcije. Te smanjenje poreza. Tek treba vidjeti kako bi u nekoj idućoj vladi funkcionirali sa SDP-om, strankom koja je tijekom svoje posljednje vladavine od 2011. do 2015. činila sve da te poreze poveća.

Stranačka ‘siva zona‘

Ostale stranke Grbinove koalicije za bolju Hrvatsku nalaze se u "sivoj zoni". Za neke je veliko pitanje bi li samostalno uspjele preći izborni prag. Za druge smo sigurni da ne bi.

HSS je u dva navrata - u vrijeme Zdravka Tomčića 2000., a potom i Josipa Friščića 2007. - u Banskim dvorima bila prilično utjecajna stranka. Jednom u savezu sa SDP-om, drugi put s HDZ-om. Nakon fjaska na izborima 2011. i 2015. priliku da vodi HSS dobio je Krešo Beljak. S jedne je strane HSS svjetonazorski nastojao vratiti na postavke - počesto i avangardne - izvorne radićevštine. U njima nije bilo mjesta ni za kakav klerikalizam s kojim je do tada HSS vrlo ozbiljno koketirao. Još manje za neko isprazno desničarenje.

---

image

Sandra Benčić - Možemo je samo dijelom uz Grbinovu koaliciju, žele sačuvati samostalnost na izborima

Goran Mehkek/Cropix
---

S druge je strane Beljak i osobno i politički gajio izraziti antihadezeovski sentiment. S ta dva su se elementa HSS-ovci na terenu trebali naviknuti nositi. Dio ih je to prihvatio, dio je pretrčao HDZ-u.

U međuvremenu Beljak je izgubio izbore u Samoboru, gdje je bio gradonačelnik, a saborske je mandate i 2016. i 2020. izborio ne na biralištima, nego na pregovorima sa SDP-om. I Zoran Milanović 2015. i Davor Bernardić 2020. bili su pritom široke ruke. Zajamčivši Beljaku pet zastupničkih mjesta.

Danas je HSS marginalna stranka s Beljakom koji nedostatak snage na terenu nastoji nadomjestiti dosta glasnom i radikalnom retorikom. Kontra korupcije i kontra HDZ-a.

Čačić, malo desno, malo lijevo

I Radimir Čačić je do sada surađivao i s lijevim i desnim vladama. U SDP-ovoj koaliciji bio je HNS-ov ministar obnove pod čijim je patronatom izgrađena autocesta. U Kukuriku koaliciji bio je potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo koji je morao odstupiti zbog prometne nesreće koju je skrivio u Mađarskoj. U Vladi Andreja Plenkovića nije bio ništa, ali ju je, kao vječni pragmatik, zajedno s Bandićevim žetonima održavao na životu.

---

image

Radimir Čačić - bio je uz Plenkovića, sada se opet vratio oporbi. A sutra?

Tomišlav Krišto/Cropix
---

Dok su njegovi Reformisti vladali Varaždinskom županijom, Čačić je imao čvrstu i stabilnu bazu. I za parlamentarne izbore. I za lokalnu politiku. No 2021. izgubio je izbore za župana. I tu su se njegovi Reformisti našli u silaznoj putanji. Danas se SDP-ovci sa sjeverozapada Hrvatske, koji su se godinama na terenu kontreštavali upravo sa Čačićem, pitaju što će im stranka koje praktično više nema.

Vrijednosno Čačiću nije problem uklopiti se u SDP-ovu koaliciju. On je ionako uvijek gurao po svom. U posljednjih 35 godina staža uspio je u politici skupiti dovoljno iskustva da dobro zna da na izborima pobjeđuju ideje. Ali i matematika. Stoga ne treba čuditi što se puno prije od SDP-ova poziva dogovorio s IDS-om, Fokusom i PGS-om o formiranju centrističke liberalne koalicije.

Turudić je sve promijenio

U toj bi kombinaciji Čačić i bez SDP-a mogao ponovno u Sabor. Još donedavno HDZ-ovci su u tom centrističkom bloku gledali rezervne partnere, za slučaj da im manjine ne budu dovoljne za formiranje vlasti nakon izbora. Nakon izbora čovjeka s izravnim vezama s krim-miljeom za glavnog državnog odvjetnika sve se stubokom promijenilo. Pa tako i percepcija četiri stranke s centra može li se s HDZ-om surađivati. Ili ga je nužno smijeniti.

---

image

Darijo Vasilić iz Primorsko-goranskog saveza, regionalne liberalne stranke

Tomislav Krišto/Cropix
---

Stranka Fokus već je četiri godine prisutna u Saboru. No za nju šira javnost još uvijek malo zna. Vodi je Davor Nađi, u parlamentu je zastupa gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec. Riječ je o maloj liberalnoj stranci koja okuplja gradonačelnike i poduzetnike. I ima izrazito liberalni program. Fokus se naime zalaže za ukidanje poreza na dohodak i poreza na reinvestiranu i zadržanu dobit. Dok bi se porez na isplaćenu dobit po njima trebao smanjiti na 15 posto, a broj zaposlenih u državnoj administraciji za 20 posto.

PGS je, za razliku od Fokusa, u hrvatskoj politici prisutan od sredine devedesetih i uz IDS najstarija je regionalistička stranka u Hrvatskoj. Pokriva područje Rijeke i Kvarnera, zastupa liberalni program, a njihov predsjednik Dario Vasilić, dugogodišnji gradonačelnik grada Krka. S PGS-om nema nepoznanica. To su liberali kojima je prije svega stalo do njihovih sredina. I za puno mimo toga ih nije previše briga.

Na sastanku o zajedničkom nastupu na izborima na Iblerovu trgu bila je i Radnička fronta, radikalno lijeva stranka koja se zalaže za uvođenje socijalizma.

A onda je stigla Katarina

Njihova predsjednica, sveučilišna profesorica Katarina Peović, smatra da privatno vlasništvo treba ukinuti jer, prema njezinim riječima, izaziva destruktivnu konkurenciju i ekološku destrukciju. Samo ukidanje privatnog vlasništva nije dovoljno.

Potrebno je, kazala je jednom prilikom u intervjuu tjedniku Lider Peović, "izgraditi institucije alternativnog načina proizvodnje koje će omogućiti demokratsko planiranje društvene proizvodnje, radničko upravljanje proizvodnjom te protagonističku demokraciju". Zbog takvih se stavova s Radničkom frontom svojedobno razišla i stranka Možemo. I za njih su oni bili preradikalni. U sadašnjoj konstelaciji snaga RF je zapravo jedini enfant terrible.

Stranka koja u srži doista ima najmanje poveznica sa svima ostalima. A s druge strane Katarina Peović posljednjih se godina dovoljno etablirala pred radikalnom lijevom publikom da bi na svoje ime mogla u Rijeci ili Zagrebu osvojiti jedan mandat. Ili bar osvojiti solidan postotak glasova, pa makar i ostala ispod izbornog praga.

Stoga ne čudi da su na ovotjednom sastanku sudionici pohvalili konstruktivni pristup predstavnika Radničke fronte Denisa Geta, koji je otvorenim ostavio mogućnost da se neki od najtvrđih stavova RF-a ipak ublaže. Cilj je srušiti HDZ, sve ostalo zasad se može gurnuti i pod tepih.

---

image

Krešimir Beljak - za njegova predsjedanja HSS je prestao biti ključnim faktorom na političkoj sceni

Tomislav Krišto/Cropix
---

I za kraj u toj su Grbinovoj kobasici ostale dvije dame. Anka Mrak Taritaš iz liberalnog Glasa, stranke koja je nastala od HNS-ovaca nezadovoljnim koalicijom s HDZ-om, te Dalija Orešković. Nekadašnja predsjednica Povjerenstva za sukob interesa koja je karijere koštala Tomislava Karamarka borbu protiv korupcije stavlja u prvi plan. U Sabor je 2020. ušla u kombinaciji s Puljkovim Centrom i Fokusom. U međuvremenu je raskinula suradnju s Puljkom i postala tražena i od strane SDP-a i od Možemo.

Danas njezina stranka nosi i njezino ime: Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom. Zalažu se za pravnu državu i rušenje HDZ-a. Drugih velikih ideja zasad nemaju.

U tome je, uostalom, i točka oko koje se svi u Grbinovoj koaliciji slažu. Za Hrvatsku je nastupio odsutni trenutak. Lex AP i forsiranje Turudić pokazali su da HDZ želi povratak u devedesete. I to sad po svaku cijenu i u svakoj kombinaciji treba spriječiti.

O svojim međusobnim razlikama će razgovarati poslije.

I tada ih pokušati izgladiti.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Damjan TadiĆ/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Goran Mehkek/Cropix Tomišlav Krišto/Cropix Tomislav Krišto/Cropix Tomislav Krišto/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Zajedno s jednim ciljem - rušenjem HDZ-a

Damjan TadiĆ/Cropix

Katarina PeoviĆ vrlo jasno artikulira svoj program, bez obzira kome se sviđa ili ne

 

 

Tomislav Krišto/Cropix

Dalija Orešković i Anka Mrak Taritaš su očekivano u oporbenoj koaliciji

Goran Mehkek/Cropix

Sandra Benčić - Možemo je samo dijelom uz Grbinovu koaliciju, žele sačuvati samostalnost na izborima

Tomišlav Krišto/Cropix

Radimir Čačić - bio je uz Plenkovića, sada se opet vratio oporbi. A sutra?

Tomislav Krišto/Cropix

Darijo Vasilić iz Primorsko-goranskog saveza, regionalne liberalne stranke

Tomislav Krišto/Cropix

Krešimir Beljak - za njegova predsjedanja HSS je prestao biti ključnim faktorom na političkoj sceni

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/tko-je-tko-u-grbinovoj-koaliciji-od-liberala-do-stranke-koja-je-za-radnicko-upravljanje-i-ukidanje-privatnog-vlasnistva-1370750 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cd5b3e258522ebcc0e6504e106459888bce52f40 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+je+tko+u+Grbinovoj+koaliciji%3A+od+liberala+do+stranke+koja+je+za+radni%C4%8Dko+upravljanje+i+ukidanje+privatnog+vlasni%C5%A1tva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftko-je-tko-u-grbinovoj-koaliciji-od-liberala-do-stranke-koja-je-za-radnicko-upravljanje-i-ukidanje-privatnog-vlasnistva-1370750 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Ftko-je-tko-u-grbinovoj-koaliciji-od-liberala-do-stranke-koja-je-za-radnicko-upravljanje-i-ukidanje-privatnog-vlasnistva-1370750 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UJEDINIO IH HDZ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PolitikaUJEDINIO IH HDZ

Tko je tko u Grbinovoj koaliciji: od liberala do stranke koja je za radničko upravljanje i ukidanje privatnog vlasništva

Piše Marina Karlović-Sabolić
9. ožujka 2024. - 13:09

Peđi Grbinu rugaju se da je sastavio "kobasičastu" koaliciju. Da mu se savez stranaka ljevice i centra počeo raspadati i prije nego je zaživio. I da na izborima protiv HDZ-a nema nikakve šanse.

No koalicija s manjim strankama jedino je što je preostalo predsjedniku SDP-a nakon što je Možemo odbilo ideju čvršćeg saveza sa SDP-om. I iz te koalicije Grbin ovih dana pokušava izvući maksimum.

Računica na Iblerovu trgu je jasna. U ovom je koraku važno dobiti percepcijski rat protiv HDZ-a. Stvoriti dojam da se formirala snaga koja se može nositi s Andrejom Plenkovićem i moćnom HDZ-ovom stranačkom mašinerijom. Na tom valu nabildati SDP-ov rejting. I u izbornu utakmicu ući puno jači nego što SDP sada jest.

SDP je u toj "kobasici" ljevice i centra pojedinačno najjača stranka. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:43