stdClass Object ( [id] => 1322403 [title] => Stočari ogorčeni propisima: Kad nam vuk odnese ovcu, moramo mu reći: ‘Vuče, vrati mi ušnu markicu da dobijem poticaj‘ [alias] => stocari-ogorceni-propisima-kad-nam-vuk-odnese-ovcu-moramo-mu-reci-vuce-vrati-mi-usnu-markicu-da-dobijem-poticaj [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Činovnici u Zagrebu i Bruxellesu ne znaju razlikovati kravu i kozu.

Oni, nažalost, kroje zakone i pravilnike kojih se moramo pridržavati. Za svaku pogrešku, pa i onu minimalnu, kažnjavaju nas oduzimanjem od poticaja. Krenu s tri posto od ukupnog iznosa pa dođu i do stotinu posto. Inspektori su policajci, a mi ispadamo kriminalci. Ovako se više ne može.

Tako govore stočari koji uzgajaju izvorne pasmine domaćih životinja, hrvatsku šarenu kozu, ovcu dubrovačku rudu i kravu bušu, a koji su ostali bez poticaja za svoje životinje. Na jugu su četiri velika stočara: Joško Antunović iz Kune Pelješke, Ivo Vidak u Konavlima, Ilar Paskojević na Bosanci kod Dubrovnika te Mićo Čotić iz Otrić Seoca u općini Pojezerje. Sve ih muči isti problem – poticaji im još nisu isplaćeni i ne zna se kad će biti.

EU novac nisu dobili jer se "ne brinu dobro o životinjama". Utvrdili su to kada su ih posjetili. A kako bi se trebali brinuti, kako bi ih trebali hraniti, liječiti, izvoditi na pašu? To im nisu rekli jer oni koji odlučuju o poticajima ni sami ne znaju. Inspektori dođu, napišu zapisnik i odu; dovoljno je da im u stadu nedostaje nekoliko ovaca, koza ili krava, jer ih je pojeo vuk, i odmah brojno stanje ne odgovara. Za inspektora je to velika nepravilnost, a što za izravnu posljedicu ima uskraćivanje poticaja stočaru.

– Inspekcije samo gledaju kako će nas kazniti. Nitko nam ne želi pomoći, posavjetovati nas – ogorčen je Ivo Vidak iz Konavala, koji uzgaja autohtone pasmine, ovce, koze i krave buše. Njegovo stado broji oko 850 ovaca i koza te 150 krava buša.

---

image

Joško Antunović iz Kune na Pelješcu: Pa svakome u stadu fali životinja, nešto je krepalo, nešto pojeo vuk ili čagalj. Ne može to biti razlog neisplate poticaja

božo Radić/ cropix
---

– Glavni izvor problema su nedorečeni pravilnici koji nisu dobro napisani; negdje piše da se primjenjuje za ovce, negdje za janjce. Zna se što je ovca, a što je janje. Mi stočari znamo, ali oni gore ne znaju. Više čitamo pravilnike negoli što se brinemo o stoci – kaže Vidak.

On i njegovi kolege stočari ne drže stoku u staji, već ovce pasu na otvorenom, po brdima. Napadaju ih vukovi, čagljevi. Često ni lešinu ne mogu pronaći i to je jedan od gorućih problema, budući da birokracija traži da se svaka ovca, koza, janje ili jarić koji nedostaju moraju razdužiti "kroz papire". Ako to ne učine, nema poticaja, u što su se uvjerili ovog ljeta.

– Kada vuk odnese ovcu, što ću mu reći? "Hej, vuče, vrati mi ušnu markicu da mogu razdužiti ovcu" – govori nam Vidak.

– Kako mogu znati koji je broj kad nema ni ovce ni markice, a bez identifikacije ne može se odjaviti ovca iz sustava poticaja. I onda nas kazne oduzimanjem poticaja – ogorčen je Ivo Vidak.

Istina, prema postojećim pravilima, na godišnjoj razini priznaje se deset posto uginuća (na 100 ovaca, prilikom inventarizacije može nedostajati njih deset), ali s obzirom da su vani na ispaši, gdje ih često rastrgaju divlje zvijeri, gubici su puno veći. Osim toga, birokracija očekuje da se sve ovce svake godine janje, a postoje gubici i prilikom janjenja. Sve su to nepravilnosti koje se "prišivaju" stočarima i zbog kojih im se poticaju umanjuju ili potpuno ukidaju.

– Ako se nastavi ovakva politika prema stočarima, posebno onima koji uzgajaju izvorne pasmine, za dvije godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji neće više biti stočara ni stoke. Ja ću svoje zaklati i rasprodati. Našoj državi je interes da uvozi meso i sve ostalo umjesto da potiče mlade ljude da otvaraju svoje OPG-ove – rezolutan je Vidak, koji se pita kome će prodavati svoje janjce i jariće kad otkupa nema, a najbliža klaonica gdje ih legalno može zaklati je ona u Šestanovcu.

---

image

Dubrovačka ruda, autohtona vrsta ovce

Tonči Plazibat/Cropix
---

Stočar nikada ne može na godišnji odmor. Nema ni petka ni sveca. Radi se i na Božić i Novu godinu jer životinje treba nahraniti. Nitko od njih ne zna što je to godišnji odmor pa onda kada dobiju ovakav hladan tuš od države, jedino rješenje je gašenje proizvodnje i rasprodaja stoke.

– Ako nas četvorica "legnu", leglo je stočarstvo na jugu. Pa svakome u stadu fali životinja, nešto je krepalo, nešto pojeo vuk ili čagalj. Ne može to biti razlog neisplate poticaja, pa ni mi sami ne možemo znati koja životinja fali na toliki veliki broj – govori Joško Antunović iz Kune na Pelješcu, koji uz izvorne pasmine ovaca i koza uzgaja još i magarce.

– Životinje trebaju jesti. To je valjda svakome jasno osim ovima što kroje zakone i pravilnike. Nama četvorici "velikih proizvođača" država duguje više od stotinu tisuća eura poticaja za izvorne pasmine. Sjeno se moralo već kupiti i platiti. Od čega i kako? – pita se Antunović, koji je ogorčen na državne institucije, posebno na Agenciju za plaćanje u poljoprivredi.

– Šaltaju nas od vrata do vrata. Kažnjavaju za svaku sitnicu dok istodobno poticaje primaju i oni koji uopće nemaju stoke. Agencija za plaćanje u poljoprivredi treba promijeniti ime u "Agenciju za neplaćanje i kažnjavanje stočara" – rezolutan je Antunović, koji smatra da je nemoguće razdužiti svaku uginulu ili zaklanu životinju.

---

image
Tonči Plazibat/Cropix
---

S tim se slaže i Ilar Paskojević, koji stoku drži na Bosanci kod Dubrovnika.

– Kad životinja ugine u štali, onda dolazi ovlaštena tvrtka "Agroproteinka" i zbrinjava je dalje. Na svu sreću o državnom trošku, to ne plaća stočar, ali kada ugine u šumi, onda se ni helikopterom ne može izvući – ističe Paskojević, koji se nada da će poticaji stočarima koji drže izvorne pasmine domaćih životinja ipak biti isplaćeni.

Miću Čotića iz Otrić Seoca u općini Pojezerje inspekcija je posjetila krajem ožujka i nisu uočene značajnije nepravilnosti. No poticaje nije dobio. Na konačnoj rang-listi poticaja, kod njegova imena pisalo je nula eura. Žalio se i sada čeka pravorijek.

– Vukovi nam čine štetu. Inspektore za to nije briga. Mi smo nigdje, nemamo ni veterinara ni klaonice. Da bih odjavio ovcu koju je zaklao vuk, moram ići u veterinarsku stanicu u Imotski. Treba ispuniti odjavni blok, napisati broj ušne markice (životni broj životinje) i tek se tada može skinuti ovca ili koza s popisa. Ako to ne učinite, slijedi vam kazna – kaže nam Čotić.

---

image

Buše na ispaši na Biokovu

 

 

Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
---

– Još su gora pravila s bušama. Brojno stanje krava buša u stadu mora biti isto. Ne smije vam nedostajati nijedna buša. Ako je vuk zakolje ili ako krepa, imate veliki problem. Morate kupiti novu da biste nadomirili broj u stadu, a gdje ćete je kupiti kada svi uzgajivači, kao i vi, moraju imati isti broj goveda – reći će Čotić, koji uzgaja sedamdesetak buša i 150 izvornih pasmina ovaca i koza.

U 2021. godini stočarima je isplaćeno 30 milijuna eura, dok je u 2022. isplaćeno pet milijuna eura manje. Žrtva takve politike su i naša četiri stočara s početka priče koji uzgajaju autohtone pasmine.

Kažu da će ih držati još jedno kratko vrijeme. Zapravo toliko dugo dok ne uspiju rasprodati stada, pa će šarena koza, dubrovačka ruda i krava buša otići u povijest.

– Jest ćemo svinjetinu i piletinu uvezenu iz Kine. Živjeli! – rezolutni su dalmatinski stočari.

---

Agencija: Sustav je zahtjevan, trebamo bolju komunikaciju

Pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) Mislav Šatović priznao je u nedavnoj emisiji "Plodovi zemlje" da sustav baš i ne funkcionira. Kazao je da je posao provjera poticaja na terenu zahtjevan i kompliciran te da su stočarima ublažene sankcije u slučaju nepoštovanja pravilnika.

Što se tiče prigovora stočara da je prethodnih godina trebala koprološka pretraga (na parazite) samo za ovce, a ne za janjce, dok su ove godine kažnjeni svi oni koji nisu radili pretrage na janjcima, Šatović je istaknuo da je došlo do pogrešaka u komunikaciji te da analizu treba provoditi za sva grla jer se poticaj prima za sve životinje. I za ovce, ovnove i janjce. Svakako treba imati bolju komunikaciju na relaciji APPRRR i stočari, rekao je Šatović, naglašavajući da se propisi moraju poštovati – u zarez.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPROVEDIVO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NEPROVEDIVO 2 0 6860 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-12 08:33:00 [created_by] => 3214 [created_by_alias] => Stanislav Soldo [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-13 09:35:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-13 09:35:54 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Stočari ogorčeni propisima: Kad nam vuk odnese ovcu, moramo mu reći: 'Vuče, vrati mi ušnu markicu da dobijem poticaj' [metakey] => Uzgajivači stoke, inspektori, Minsrarstvo poljoprivrede, poljoprivredni poticaji [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/12\/19169542.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/19048052.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/20642824.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/20642820.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/18755366.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/12\/11439954.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eo Radi\u0107\/HANZA MEDIA","bo\u017eo Radi\u0107\/ cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/HANZA MEDIA","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Jo\u0161ko Antunovi\u0107 iz Kune na Pelje\u0161cu:\u00a0Pa svakome u stadu fali \u017eivotinja, ne\u0161to je krepalo, ne\u0161to pojeo vuk ili \u010dagalj. Ne mo\u017ee to biti razlog neisplate poticaja<\/p>","

Dubrova\u010dka ruda, autohtona vrsta ovce<\/p>","","

Bu\u0161e na ispa\u0161i na Biokovu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Bu\u0161a je izvorno govedo poznato kao doma\u0107e planinsko ili ilirsko govedo<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_19169542_1920.jpg":"1920x1080","k_19169542_1280.jpg":"1280x1280","k_19169542_1024.jpg":"1024x1024","k_19169542_640.jpg":"640x640","k_19169542_480.jpg":"480x480","k_19169542_340.jpg":"340x340","k_19169542_220.jpg":"220x220","o_19169542_1280.jpg":"1280x853","o_19169542_1024.jpg":"1024x682","o_19169542_640.jpg":"640x426","o_19169542_480.jpg":"480x320","o_19169542_340.jpg":"340x226","o_19169542_220.jpg":"220x146","h_19169542_1280.jpg":"1280x854","h_19169542_1024.jpg":"1024x683","h_19169542_640.jpg":"640x427","h_19169542_480.jpg":"480x320","h_19169542_340.jpg":"340x227","h_19169542_220.jpg":"220x147","pp_19169542_1280.jpg":"1280x1628","pp_19169542_1024.jpg":"1024x1303","pp_19169542_640.jpg":"640x814","pp_19169542_480.jpg":"480x611","pp_19169542_340.jpg":"340x432","pp_19169542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19048052_1920.jpg":"1920x1080","k_19048052_1280.jpg":"1280x1280","k_19048052_1024.jpg":"1024x1024","k_19048052_640.jpg":"640x640","k_19048052_480.jpg":"480x480","k_19048052_340.jpg":"340x340","k_19048052_220.jpg":"220x220","o_19048052_1280.jpg":"1280x853","o_19048052_1024.jpg":"1024x682","o_19048052_640.jpg":"640x426","o_19048052_480.jpg":"480x320","o_19048052_340.jpg":"340x226","o_19048052_220.jpg":"220x146","h_19048052_1280.jpg":"1280x854","h_19048052_1024.jpg":"1024x683","h_19048052_640.jpg":"640x427","h_19048052_480.jpg":"480x320","h_19048052_340.jpg":"340x227","h_19048052_220.jpg":"220x147","pp_19048052_1280.jpg":"1280x1628","pp_19048052_1024.jpg":"1024x1303","pp_19048052_640.jpg":"640x814","pp_19048052_480.jpg":"480x611","pp_19048052_340.jpg":"340x432","pp_19048052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20642824_1920.jpg":"1920x1080","k_20642824_1280.jpg":"1280x1280","k_20642824_1024.jpg":"1024x1024","k_20642824_640.jpg":"640x640","k_20642824_480.jpg":"480x480","k_20642824_340.jpg":"340x340","k_20642824_220.jpg":"220x220","o_20642824_1280.jpg":"1280x853","o_20642824_1024.jpg":"1024x682","o_20642824_640.jpg":"640x426","o_20642824_480.jpg":"480x320","o_20642824_340.jpg":"340x226","o_20642824_220.jpg":"220x146","h_20642824_1280.jpg":"1280x854","h_20642824_1024.jpg":"1024x683","h_20642824_640.jpg":"640x427","h_20642824_480.jpg":"480x320","h_20642824_340.jpg":"340x227","h_20642824_220.jpg":"220x147","pp_20642824_1280.jpg":"1280x1628","pp_20642824_1024.jpg":"1024x1303","pp_20642824_640.jpg":"640x814","pp_20642824_480.jpg":"480x611","pp_20642824_340.jpg":"340x432","pp_20642824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_20642820_1920.jpg":"1920x1080","k_20642820_1280.jpg":"1280x1280","k_20642820_1024.jpg":"1024x1024","k_20642820_640.jpg":"640x640","k_20642820_480.jpg":"480x480","k_20642820_340.jpg":"340x340","k_20642820_220.jpg":"220x220","o_20642820_1280.jpg":"1280x853","o_20642820_1024.jpg":"1024x682","o_20642820_640.jpg":"640x426","o_20642820_480.jpg":"480x320","o_20642820_340.jpg":"340x226","o_20642820_220.jpg":"220x146","h_20642820_1280.jpg":"1280x854","h_20642820_1024.jpg":"1024x683","h_20642820_640.jpg":"640x427","h_20642820_480.jpg":"480x320","h_20642820_340.jpg":"340x227","h_20642820_220.jpg":"220x147","pp_20642820_1280.jpg":"1280x1628","pp_20642820_1024.jpg":"1024x1303","pp_20642820_640.jpg":"640x814","pp_20642820_480.jpg":"480x611","pp_20642820_340.jpg":"340x432","pp_20642820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_18755366_1920.jpg":"1920x1080","k_18755366_1280.jpg":"1280x1280","k_18755366_1024.jpg":"1024x1024","k_18755366_640.jpg":"640x640","k_18755366_480.jpg":"480x480","k_18755366_340.jpg":"340x340","k_18755366_220.jpg":"220x220","o_18755366_1280.jpg":"1280x852","o_18755366_1024.jpg":"1024x682","o_18755366_640.jpg":"640x426","o_18755366_480.jpg":"480x319","o_18755366_340.jpg":"340x226","o_18755366_220.jpg":"220x146","h_18755366_1280.jpg":"1280x854","h_18755366_1024.jpg":"1024x683","h_18755366_640.jpg":"640x427","h_18755366_480.jpg":"480x320","h_18755366_340.jpg":"340x227","h_18755366_220.jpg":"220x147","pp_18755366_1280.jpg":"1280x1628","pp_18755366_1024.jpg":"1024x1303","pp_18755366_640.jpg":"640x814","pp_18755366_480.jpg":"480x611","pp_18755366_340.jpg":"340x432","pp_18755366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1196","hd_11439954_1920.jpg":"1920x1080","k_11439954_1280.jpg":"1280x1280","k_11439954_1024.jpg":"1024x1024","k_11439954_640.jpg":"640x640","k_11439954_480.jpg":"480x480","k_11439954_340.jpg":"340x340","k_11439954_220.jpg":"220x220","o_11439954_1280.jpg":"1280x797","o_11439954_1024.jpg":"1024x637","o_11439954_640.jpg":"640x398","o_11439954_480.jpg":"480x299","o_11439954_340.jpg":"340x211","o_11439954_220.jpg":"220x137","h_11439954_1280.jpg":"1280x854","h_11439954_1024.jpg":"1024x683","h_11439954_640.jpg":"640x427","h_11439954_480.jpg":"480x320","h_11439954_340.jpg":"340x227","h_11439954_220.jpg":"220x147","pp_11439954_1280.jpg":"1280x1628","pp_11439954_1024.jpg":"1024x1303","pp_11439954_640.jpg":"640x814","pp_11439954_480.jpg":"480x611","pp_11439954_340.jpg":"340x432","pp_11439954_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15208923 Threads: 7 Questions: 3170491811 Slow queries: 7100762 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235364481 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/stocari-ogorceni-propisima-kad-nam-vuk-odnese-ovcu-moramo-mu-reci-vuce-vrati-mi-usnu-markicu-da-dobijem-poticaj-1322403 [printLink] => /vijesti/politika/stocari-ogorceni-propisima-kad-nam-vuk-odnese-ovcu-moramo-mu-reci-vuce-vrati-mi-usnu-markicu-da-dobijem-poticaj-1322403?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 729732 [name] => Uzgajivači stoke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-13 11:36:12 [main_article_id] => 0 [alias] => uzgajivaci-stoke [link] => /tag/uzgajivaci-stoke ) [1] => stdClass Object ( [id] => 447507 [name] => inspektori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inspektori [link] => /tag/inspektori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 729733 [name] => Minsrarstvo poljoprivrede [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-13 11:36:12 [main_article_id] => 0 [alias] => minsrarstvo-poljoprivrede [link] => /tag/minsrarstvo-poljoprivrede ) [3] => stdClass Object ( [id] => 444324 [name] => poljoprivredni poticaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljoprivredni-poticaji [link] => /tag/poljoprivredni-poticaji ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPROVEDIVO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stočari ogorčeni propisima: Kad nam vuk odnese ovcu, moramo mu reći: ‘Vuče, vrati mi ušnu markicu da dobijem poticaj‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3214 [name] => Stanislav Soldo [username] => stanislav-soldo [email] => stanislav-soldo@sd.hr [password] => $2y$10$I3.UNlVIn8895nQXBcB4meZugZcK6L4FDanEKSV8Eo6znTy4qY98q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/stanislav-soldo-3214 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1732 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b65bebf668f001d6dd5ad0bb95b909ba?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/19169542.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božo Radić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/19169542.jpg [title] => Božo Radić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/19048052.jpg [title] =>

Joško Antunović iz Kune na Pelješcu: Pa svakome u stadu fali životinja, nešto je krepalo, nešto pojeo vuk ili čagalj. Ne može to biti razlog neisplate poticaja

božo Radić/ cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/20642824.jpg [title] =>

Dubrovačka ruda, autohtona vrsta ovce

Tonči Plazibat/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/20642820.jpg [title] => Tonči Plazibat/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/18755366.jpg [title] =>

Buše na ispaši na Biokovu

 

 

Božidar Vukičević/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/12/11439954.jpg [title] =>

Buša je izvorno govedo poznato kao domaće planinsko ili ilirsko govedo

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Činovnici u Zagrebu i Bruxellesu ne znaju razlikovati kravu i kozu.

Oni, nažalost, kroje zakone i pravilnike kojih se moramo pridržavati. Za svaku pogrešku, pa i onu minimalnu, kažnjavaju nas oduzimanjem od poticaja. Krenu s tri posto od ukupnog iznosa pa dođu i do stotinu posto. Inspektori su policajci, a mi ispadamo kriminalci. Ovako se više ne može.

Tako govore stočari koji uzgajaju izvorne pasmine domaćih životinja, hrvatsku šarenu kozu, ovcu dubrovačku rudu i kravu bušu, a koji su ostali bez poticaja za svoje životinje. Na jugu su četiri velika stočara: Joško Antunović iz Kune Pelješke, Ivo Vidak u Konavlima, Ilar Paskojević na Bosanci kod Dubrovnika te Mićo Čotić iz Otrić Seoca u općini Pojezerje. Sve ih muči isti problem – poticaji im još nisu isplaćeni i ne zna se kad će biti.

EU novac nisu dobili jer se "ne brinu dobro o životinjama". Utvrdili su to kada su ih posjetili. A kako bi se trebali brinuti, kako bi ih trebali hraniti, liječiti, izvoditi na pašu? To im nisu rekli jer oni koji odlučuju o poticajima ni sami ne znaju. Inspektori dođu, napišu zapisnik i odu; dovoljno je da im u stadu nedostaje nekoliko ovaca, koza ili krava, jer ih je pojeo vuk, i odmah brojno stanje ne odgovara. Za inspektora je to velika nepravilnost, a što za izravnu posljedicu ima uskraćivanje poticaja stočaru.

– Inspekcije samo gledaju kako će nas kazniti. Nitko nam ne želi pomoći, posavjetovati nas – ogorčen je Ivo Vidak iz Konavala, koji uzgaja autohtone pasmine, ovce, koze i krave buše. Njegovo stado broji oko 850 ovaca i koza te 150 krava buša.

---

image

Joško Antunović iz Kune na Pelješcu: Pa svakome u stadu fali životinja, nešto je krepalo, nešto pojeo vuk ili čagalj. Ne može to biti razlog neisplate poticaja

božo Radić/ cropix
---

– Glavni izvor problema su nedorečeni pravilnici koji nisu dobro napisani; negdje piše da se primjenjuje za ovce, negdje za janjce. Zna se što je ovca, a što je janje. Mi stočari znamo, ali oni gore ne znaju. Više čitamo pravilnike negoli što se brinemo o stoci – kaže Vidak.

On i njegovi kolege stočari ne drže stoku u staji, već ovce pasu na otvorenom, po brdima. Napadaju ih vukovi, čagljevi. Često ni lešinu ne mogu pronaći i to je jedan od gorućih problema, budući da birokracija traži da se svaka ovca, koza, janje ili jarić koji nedostaju moraju razdužiti "kroz papire". Ako to ne učine, nema poticaja, u što su se uvjerili ovog ljeta.

– Kada vuk odnese ovcu, što ću mu reći? "Hej, vuče, vrati mi ušnu markicu da mogu razdužiti ovcu" – govori nam Vidak.

– Kako mogu znati koji je broj kad nema ni ovce ni markice, a bez identifikacije ne može se odjaviti ovca iz sustava poticaja. I onda nas kazne oduzimanjem poticaja – ogorčen je Ivo Vidak.

Istina, prema postojećim pravilima, na godišnjoj razini priznaje se deset posto uginuća (na 100 ovaca, prilikom inventarizacije može nedostajati njih deset), ali s obzirom da su vani na ispaši, gdje ih često rastrgaju divlje zvijeri, gubici su puno veći. Osim toga, birokracija očekuje da se sve ovce svake godine janje, a postoje gubici i prilikom janjenja. Sve su to nepravilnosti koje se "prišivaju" stočarima i zbog kojih im se poticaju umanjuju ili potpuno ukidaju.

– Ako se nastavi ovakva politika prema stočarima, posebno onima koji uzgajaju izvorne pasmine, za dvije godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji neće više biti stočara ni stoke. Ja ću svoje zaklati i rasprodati. Našoj državi je interes da uvozi meso i sve ostalo umjesto da potiče mlade ljude da otvaraju svoje OPG-ove – rezolutan je Vidak, koji se pita kome će prodavati svoje janjce i jariće kad otkupa nema, a najbliža klaonica gdje ih legalno može zaklati je ona u Šestanovcu.

---

image

Dubrovačka ruda, autohtona vrsta ovce

Tonči Plazibat/Cropix
---

Stočar nikada ne može na godišnji odmor. Nema ni petka ni sveca. Radi se i na Božić i Novu godinu jer životinje treba nahraniti. Nitko od njih ne zna što je to godišnji odmor pa onda kada dobiju ovakav hladan tuš od države, jedino rješenje je gašenje proizvodnje i rasprodaja stoke.

– Ako nas četvorica "legnu", leglo je stočarstvo na jugu. Pa svakome u stadu fali životinja, nešto je krepalo, nešto pojeo vuk ili čagalj. Ne može to biti razlog neisplate poticaja, pa ni mi sami ne možemo znati koja životinja fali na toliki veliki broj – govori Joško Antunović iz Kune na Pelješcu, koji uz izvorne pasmine ovaca i koza uzgaja još i magarce.

– Životinje trebaju jesti. To je valjda svakome jasno osim ovima što kroje zakone i pravilnike. Nama četvorici "velikih proizvođača" država duguje više od stotinu tisuća eura poticaja za izvorne pasmine. Sjeno se moralo već kupiti i platiti. Od čega i kako? – pita se Antunović, koji je ogorčen na državne institucije, posebno na Agenciju za plaćanje u poljoprivredi.

– Šaltaju nas od vrata do vrata. Kažnjavaju za svaku sitnicu dok istodobno poticaje primaju i oni koji uopće nemaju stoke. Agencija za plaćanje u poljoprivredi treba promijeniti ime u "Agenciju za neplaćanje i kažnjavanje stočara" – rezolutan je Antunović, koji smatra da je nemoguće razdužiti svaku uginulu ili zaklanu životinju.

---

image
Tonči Plazibat/Cropix
---

S tim se slaže i Ilar Paskojević, koji stoku drži na Bosanci kod Dubrovnika.

– Kad životinja ugine u štali, onda dolazi ovlaštena tvrtka "Agroproteinka" i zbrinjava je dalje. Na svu sreću o državnom trošku, to ne plaća stočar, ali kada ugine u šumi, onda se ni helikopterom ne može izvući – ističe Paskojević, koji se nada da će poticaji stočarima koji drže izvorne pasmine domaćih životinja ipak biti isplaćeni.

Miću Čotića iz Otrić Seoca u općini Pojezerje inspekcija je posjetila krajem ožujka i nisu uočene značajnije nepravilnosti. No poticaje nije dobio. Na konačnoj rang-listi poticaja, kod njegova imena pisalo je nula eura. Žalio se i sada čeka pravorijek.

– Vukovi nam čine štetu. Inspektore za to nije briga. Mi smo nigdje, nemamo ni veterinara ni klaonice. Da bih odjavio ovcu koju je zaklao vuk, moram ići u veterinarsku stanicu u Imotski. Treba ispuniti odjavni blok, napisati broj ušne markice (životni broj životinje) i tek se tada može skinuti ovca ili koza s popisa. Ako to ne učinite, slijedi vam kazna – kaže nam Čotić.

---

image

Buše na ispaši na Biokovu

 

 

Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
---

– Još su gora pravila s bušama. Brojno stanje krava buša u stadu mora biti isto. Ne smije vam nedostajati nijedna buša. Ako je vuk zakolje ili ako krepa, imate veliki problem. Morate kupiti novu da biste nadomirili broj u stadu, a gdje ćete je kupiti kada svi uzgajivači, kao i vi, moraju imati isti broj goveda – reći će Čotić, koji uzgaja sedamdesetak buša i 150 izvornih pasmina ovaca i koza.

U 2021. godini stočarima je isplaćeno 30 milijuna eura, dok je u 2022. isplaćeno pet milijuna eura manje. Žrtva takve politike su i naša četiri stočara s početka priče koji uzgajaju autohtone pasmine.

Kažu da će ih držati još jedno kratko vrijeme. Zapravo toliko dugo dok ne uspiju rasprodati stada, pa će šarena koza, dubrovačka ruda i krava buša otići u povijest.

– Jest ćemo svinjetinu i piletinu uvezenu iz Kine. Živjeli! – rezolutni su dalmatinski stočari.

---

Agencija: Sustav je zahtjevan, trebamo bolju komunikaciju

Pomoćnik ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) Mislav Šatović priznao je u nedavnoj emisiji "Plodovi zemlje" da sustav baš i ne funkcionira. Kazao je da je posao provjera poticaja na terenu zahtjevan i kompliciran te da su stočarima ublažene sankcije u slučaju nepoštovanja pravilnika.

Što se tiče prigovora stočara da je prethodnih godina trebala koprološka pretraga (na parazite) samo za ovce, a ne za janjce, dok su ove godine kažnjeni svi oni koji nisu radili pretrage na janjcima, Šatović je istaknuo da je došlo do pogrešaka u komunikaciji te da analizu treba provoditi za sva grla jer se poticaj prima za sve životinje. I za ovce, ovnove i janjce. Svakako treba imati bolju komunikaciju na relaciji APPRRR i stočari, rekao je Šatović, naglašavajući da se propisi moraju poštovati – u zarez.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božo Radić/HANZA MEDIA božo Radić/ cropix Tonči Plazibat/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Božidar Vukičević/HANZA MEDIA Božidar Vukičević/Cropix
božo Radić/ cropix

Joško Antunović iz Kune na Pelješcu: Pa svakome u stadu fali životinja, nešto je krepalo, nešto pojeo vuk ili čagalj. Ne može to biti razlog neisplate poticaja

Tonči Plazibat/Cropix

Dubrovačka ruda, autohtona vrsta ovce

Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Buše na ispaši na Biokovu

 

 

Božidar Vukičević/Cropix

Buša je izvorno govedo poznato kao domaće planinsko ili ilirsko govedo

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/stocari-ogorceni-propisima-kad-nam-vuk-odnese-ovcu-moramo-mu-reci-vuce-vrati-mi-usnu-markicu-da-dobijem-poticaj-1322403 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a02599cf43edea56a64db10817e02f226b858578 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sto%C4%8Dari+ogor%C4%8Deni+propisima%3A+Kad+nam+vuk+odnese+ovcu%2C+moramo+mu+re%C4%87i%3A+%E2%80%98Vu%C4%8De%2C+vrati+mi+u%C5%A1nu+markicu+da+dobijem+poticaj%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fstocari-ogorceni-propisima-kad-nam-vuk-odnese-ovcu-moramo-mu-reci-vuce-vrati-mi-usnu-markicu-da-dobijem-poticaj-1322403 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fstocari-ogorceni-propisima-kad-nam-vuk-odnese-ovcu-moramo-mu-reci-vuce-vrati-mi-usnu-markicu-da-dobijem-poticaj-1322403 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPROVEDIVO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PolitikaNEPROVEDIVO

Stočari ogorčeni propisima: Kad nam vuk odnese ovcu, moramo mu reći: ‘Vuče, vrati mi ušnu markicu da dobijem poticaj‘

Piše Stanislav Soldo
13. rujna 2023. - 11:35

Činovnici u Zagrebu i Bruxellesu ne znaju razlikovati kravu i kozu.

Oni, nažalost, kroje zakone i pravilnike kojih se moramo pridržavati. Za svaku pogrešku, pa i onu minimalnu, kažnjavaju nas oduzimanjem od poticaja. Krenu s tri posto od ukupnog iznosa pa dođu i do stotinu posto. Inspektori su policajci, a mi ispadamo kriminalci. Ovako se više ne može.

Tako govore stočari koji uzgajaju izvorne pasmine domaćih životinja, hrvatsku šarenu kozu, ovcu dubrovačku rudu i kravu bušu, a koji su ostali bez poticaja za svoje životinje. Na jugu su četiri velika stočara: Joško Antunović iz Kune Pelješke, Ivo Vidak u Konavlima, Ilar Paskojević na Bosanci kod Dubrovnika te Mićo Čotić iz Otrić Seoca u općini Pojezerje. Sve ih muči isti problem – poticaji im još nisu isplaćeni i ne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 11:52