StoryEditorOCM
Politikatko će pobijediti?

SDP partnerima dao 29 mjesta na listama. Siniša Hajdaš Dončić: ‘Nije bilo svađa!‘

Piše Vijesti Sd
21. ožujka 2024. - 23:23

HDZ-ovac Josip Borić, Mostovac Nino Raspudić, SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić i politologinja Smiljana Leinert Novosel gostovali su večeras u Otvorenom gdje su komentirali sastavljanje izbornih lista, programe i općenito nadolazeće parlamentarne izbore.

SDP je danas predstavio svoju koaliciju pod nazivom "Rijeke pravde", govoreći o hipotetskoj situaciji i bi li Most podržao kandidata SDP-a za premijera Nino Raspuduć je rekao: 

- Slažem s predsjednikom Republike da je situacija krajnje ozbiljna, da su institucije okupirane i da je potrebno nešto učiniti za spas situaciji, ali zanimljivo je da predsjednik nije rekao da poduzima taj drastični korak i da ulazi u utrku za parlamentarne izbore na neovisnoj listi pa da poziva sve čestite ljude i lijevo i desno da se okupe u borbi protiv korupcije, nego kaže da ide na listu SDP-a na prvu poziciju I. izbornoj jedinici.

- Kandidat SDP-a nije naš kandidat, mi imamo svog kandidata, program SDP-a nije naš program i mi ne možemo podržati kandidata SDP-a, naveo je.

image
Damjan Tadic/Cropix

Čak 29 mjesta na listama SDP je prepustio koalicijskim partnerima, od toga desetak ulaznih, je li bilo svađa u vrhu stranke zbog tako široke ruke?

- Ne mogu reći da je bilo svađa, rasprava i diskusija bila je vrlo otvorena. To je interni sastanak stranačkog vodstva, tj. predsjedništva SDP-a. Bitno je da nakon sjednice predsjedništva SDP-a koja je održana jučer imamo koaliciju od šest političkih stranaka, to je ključno, rekao je Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

- Što se tiče mjesta na listama i broja ukupnih mandata, vjerujem da će naša zajednička lista koalicije Rijeke pravde biti pobjednička lista i onda neće biti problem ni za SDP ni za ostalih pet članova ili članica koalicije o broju raspodjele mandata. Ne vidim tu nikakav problem, odluka je usvojena, zajedno krećemo u bloku od šest političkih stranaka. Svaka stranka ravnopravno participira na izbornim listama i to je jedna, reći ću, dobitna kombinacija u trenutku kada slažete koaliciju centra i lijevog centra, zapravo nazvat ću je koalicijom lijevog centra, naveo je Hajdaš Dončić. 

image
Damjan Tadic/Cropix

Potvrdio je da će se liste definirati u ponedjeljak na Glavnom odboru SDP-a te da je nositelj liste za I. izbornu jedinicu Arsen Bauk. 

Na pitanje gori li HDZ-u tlo pod nogama jer je prije 10-ak dana imao čistu situaciju, a sada su se neke stvari ipak promijenile Josip Borić (HDZ) rekao je da iako Raspudić kaže da Most neće podržati kandidata SDP-a za premijera, on misli da hoće, no također je uvjeren da neće biti prilike za to.

- Nismo se pomakli ni milimetra s obzirom na neka nova događanja u smislu naše zacrtane kampanje, dodao je.

- U međuvremenu, dogovorili smo naše koalicijske partnere s kojima ćemo izaći točkasto u nekim izbornim jedinicama (HSLS, HDS i nezavisna zastupnica Marijani Petir). Mislim da su više manje naše pozicije poznate, rekao je Borić.

image
Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:54