stdClass Object ( [id] => 1355474 [title] => Mesićevi memoari: Ideja pomirbe nije Tuđmanovo djelo, već zapadnih obavještajnih agencija koje su time rušile komunizam [alias] => mesicevi-memoari-ideja-pomirbe-nije-tudmanovo-djelo-vec-zapadnih-obavjestajnih-agencija-koje-su-time-rusile-komunizam [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pročitao sam jako mnogo memoara bivših dužnosnika Bijele kuće. Svi imaju dvije zajedničke karakteristike: nije moja krivnja i bilo bi mnogo gore da mene nije bilo tamo – napisao je američki satirični pisac Christopher Buckley, autor knjige "Nered u Bijeloj kući" u kojoj parodira žanr političkih memoara, a u pisanju mu je pomoglo što je i sam proveo neko vrijeme u službenoj rezidenciji američkog predsjednika kao pisac govora Georgea Busha starijeg. 

Kako američkoj, tako i hrvatskoj javnosti brojni, više ili manje bitni političari koji su u određenom razdoblju, više ili manje značajno, obilježili politički život svoje zemlje, nude na čitanje svoja sjećanja pretočena u knjigu. Ministri vanjskih i unutrašnjih poslova, predsjednici sabora i vlada, predstojnici ureda,… svi osjećaju potrebu ukoričiti svoje reminiscencije iz vremena kad su obnašali važne državne funkcije.

Zadnji primjer je pravi kapitalac. Predsjednik općine, saborski zastupnik, premijer, predsjednik predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i na kraju predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata, Stjepan Mesić napisao je dvosveščanu knjigu svojih memoara pod naslovom "Progon i nacionalno buđenje – Borba za demokratsku Hrvatsku", koja s prilozima sadrži 904 stranice. Knjiga će imati, najavio je na zadnjoj stranici autor, svoj nastavak, jer pokriva "samo" vrijeme od autorova rođenja do Domovinskog rata. Objavila ju je izdavačka kuća Golden marketing – Tehnička knjiga, a urednik joj je Franjo Maletić, koji je uredio i Manolićevu memoarsku knjigu iz 2015. godine. No, Mesiću ovo nije debitantska knjiga. "Progon i nacionalno buđenje" je filmskim rječnikom kazano prequel njegovoj knjizi "Kako smo srušili Jugoslaviju", o vremenu koje je proveo kao posljednji predsjednik predsjedništva SFRJ, iz 1992. godine.

Od Galicije do Staljingrada

Prve stranice je posvetio svojim precima, ličkim Mesićima koji su se preselili u Slavoniju, djedu koji je kao austrougarski vojnik ratovao na galicijskom frontu u Prvom svjetskom ratu i kao ruski vojnik se zarazio idejama Oktobra, pripadniku lijevog krila Mačekova HSS-a i žrtvi ustaškim likvidacija u prvim danima Drugog svjetskog rata, baki koju je lokalni ustaša ubio na samom kraju rata te ocu koji je bio partizan i poslijeratni komunistički funkcionar, 1946. godine biran je za delegata Ustavotvorne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Ova genealogija obogaćena je i nevjerojatnom pričom o pukovniku Marku Mesiću, zapovjedniku Hrvatske legije, vojne postrojbe Nezavisne Države Hrvatske koja je sudjelovala u bitci za Staljingrad. S prezimenjakom ga je, miješajući ga s njegovim istoimenim stricem, proteklih 30 godina povezivala beogradska štampa s ciljem političke difamacije. 

---

image

Mesić memoari knjiga

///
---

Mesić zatim opisuje razdoblje svog poslijeratnog odrastanja, gimnazijske dane u Požegi kada je primljen u savez komunista, studij prava u Zagrebu na kojem upoznaje buduće političare Stipu Milanovića (oca sadašnjeg predsjednika RH), Novaka Pribićevića, Stipu Šuvara, Šimu Đodana… No najvažnije poznanstvo iz tog perioda je ono sa suprugom Milkom, koju je upoznao na plesnjaku. Nakon fakulteta odlazi na odsluženje vojnog roka u Niš i potom u rodnu Orahovicu. Politički nerv zarana se probudio u mladom Mesiću te je karijeru pravnika u Orahovici i zaposlenika trgovačkog poduzeća Univerzal u Zagrebu zamijenio karijerom političara.

U tom trenutku, po vlastitom priznanju, što je hrvatska politika nije znao više "od onog što je pisalo u tadašnjim dnevnim novinama". Sve će se promijeniti njegovim izborom za zastupnika u Sabor Socijalističke Republike Hrvatske u mandatu od 1965. do 1969. godine.

Tamo upoznaje i povezuje se s političarima koji će ostaviti traga u hrvatskom političkom životu, kako u socijalističkom, tako i u demokratskom razdoblju poput Josipa Boljkovca, Josipa Manolića, Savku Dabčević-Kučar, Janka Bobetka. U tom razdoblju dolazi do tektonske političke promjene u Jugoslaviji – pada Aleksandra Rankovića.

Mesić priznaje da je u tom razdoblju stvarnost na terenu oblikovala njega kao političara više nego što je on mogao oblikovati tu stvarnost, čak i na lokalnoj razini. Njegova razmišljanja u tom periodu sve više su bila refleksija međunacionalnih odnosa u Hrvatskoj. Kako su hrvatsko-srpski odnosi izgledali 50-ih i 60-ih godina zorno opisuje Mesić:

"U Orahovici, većinski hrvatskomu mjestu, tijekom rata nije bilo većih međunacionalnih sukoba, no i u toj sredini poslije rata kao i u cijeloj Hrvatskoj nisu bili rijetki komentari rukovodilaca srpske nacionalnosti da je svaki Hrvat koji nije bio u partizanima ‘ustaša‘. Iskaz hrvatskog nacionalnog identiteta uvijek se morao dovoditi u ravan s nacionalnošću srpskog življa, svaki iskorak u tom pogledu bio je prijeporan i registriran od strane Udbe."

Stradanje proljećaraca

"Kakvo je stanje u tom dijelu Slavonije bilo tih dana ilustrira činjenica da je u Vukovaru od trinaest općinskih čelnika bilo devet Srba, u Našicama većinu vijećnika čine Srbi, u Osijeku također, a u mojoj Orahovici kolo su vodili lokalni funkcionari Srbi koji su imali većinu u općinskim funkcijama, premda je živalj bio većinski hrvatski. Propitivati ili kritizirati nacionalnu strukturu vodstva u političkom i gospodarskom životu naše lokalne zajednice značilo je dirati u temelje ‘bratstva i jedinstva‘ i dovesti se u poziciju da ispadneš iz svake političke igre ili ostaneš bez posla."

Vrijeme između pada Aleksandra Rankovića i sloma hrvatskog proljeća vrijeme je velikih aktivnosti u hrvatskoj politici. Savka Dabčević-Kučar i Miko Tripalo vode politiku "čistih računa", osnivaju se ogranci Matice hrvatske, na skupovima diljem Hrvatske viju se stjegovi sa šahovnicom i pjevaju domoljubne pjesme. Stjepan Mesić je od 1967. predsjednik općine Orahovica i na toj funkciji je dočekao sjednicu u Karađorđevu kada je Tito odlučio smijeniti hrvatsko rukovodstvo. Čistka koja je uslijedila nije mimoišla ni Mesića pa je zbog "bavljenja neprijateljskom djelatnošću s ciljem odcijepljena jedne socijalističke republike od SFRJ" završio u zatvoru Stara Gradiška.

---

image
Ranko šuvar/Cropix
---

Bizaran detalj njegova boravka u zatvoru je činjenica da je bio smješten u ćeliji u kojoj je prethodno zatvorsku kaznu služio ubojica njegove bake. Nakon izlaska iz zatvora počinje život disidenta koji će potrajati do pada komunističkog režima. Kakav je bio odnos jugoslavenskih komunista prema političkim neprijateljima Mesić opisuje na vlastitom primjeru kada je nakon izlaska iz zatvora odlučio zajedno s obitelji preseliti iz Orahovice u Zagreb:

"Nikad neću zaboraviti da sam Orahovicu napustio ponižen pred dojučerašnjim sugrađanima, ali i pred obitelji. Naime, nakon smjenjivanja odlučio sam prodati kuću i otići u Zagreb. Lokalna je Udba činila sve da mi to ustavno pravo onemogući, čineći različite nepodopštine u gruntovnici kako se prodaja ne bi dogodila. Ali trenutak poniženja koji mi je i danas pred očima jest kad smo napokon uspjeli prodati kuću i utovarili osobne stvari, memorabilije, u automobil i zaputili se prema Zagrebu, ne očekujući više zapreke i nepodopštine, a na izlasku iz Orahovice dočekala nas je i zaustavila policija. Započela je tortura premetačine stvari iz automobila, vadili smo stvari pred djecom, a revni su milicajci dodirivali svaku stvar, svaku krpu iz kofera i zavežljaja…"

U disidentskim katakombama druguje s Markom Veselicom, Lavom Znidarčićem, Ivanom Supekom, Zvonkom Ivankovićem-Vontom i, naravno, s Franjom Tuđmanom, kojeg posjećuje u njegovom domu u Nazorovoj ulici. Godine 1994. Slaven Letica je ustvrdio da je "u političkom pogledu dr. Franjo Tuđman simbolički otac meteorske karijere Stipe Mesića".

Teško je ne složiti s tom ocjenom prilikom čitanja Mesićevih memoara, jer je cijeli drugi svezak posvećen 1989. i 1990. godini, koje je proveo kao najbliži Tuđmanov suradnik. Mesić se s tim biljegom u svojoj biografiji, da svoj streloviti politički uspon od marginalnog sudionika hrvatskog proljeća i nezapaženog disidenta do vrha jugoslavenske i hrvatske politike duguje Franji Tuđmanu, nosio na različite načine tijekom svog dugog života. U svojoj prvoj, ranije spomenutoj, knjizi "Kako smo srušili Jugoslaviju" zapisao je: 

---

image

Mesić u društvu Milana Kučana

 

Ranko Ranko šuvar/Cropix
---

"Nažalost, sve to vrijeme, kao Damoklov mač visio nam je nad glavom raskol unutar hrvatskog naroda, što je – s više ili manje proračunate nakane – potican iz nekih političkih stranaka. Srbija ni na koji način nije mogla poraziti Hrvatsku, ali je prijetila opasnost da se sami porazimo. Stjecao se dojam da su nekima, koliko god su im fraze pjenušavo vrvile hrvatstvom, veći neprijatelji dr. Tuđman i HDZ, nego miloševićevsko-ćosićevska vojska."

Godine 2023. Stjepan Mesić više nije tako blagonaklon prema Franji Tuđmanu. Blagi tretman u zatvoru, putovanja u inozemstvo 80-ih, održavanje kontakata s raznim sumnjivim ljudima, navodno poznanstvo s Vinkom Nikolićem iz Tuđmanova navodnog domobranskog staža, samo su neki od detalja koje Mesić iznosi o prvom predsjedniku RH. U svojoj knjizi Mesić na trenutke prelazi iz prizemnog ogovaranja u neku vrstu podsvjesne očaranosti Tuđmanom koji je uvijek bolje informiran, koji nikad ne otkriva sve karte svojim prijateljima.

Ideja pomirdbe nije Tuđmanova

Ta Tuđmanova osamljenost u donošenju odluka i rezerviranost, čak i prema najbližim suradnicima, od pomoći je Mesiću za rješavanje problema koji je već spomenuti Letica postavio još 1994. godine. Naime kako će "demonizirati i kritizirati politiku i vodstvo HDZ-a, a istodobno sebe amnestirati, vodeći računa da mu je HDZ pune tri godine bio otac i majka".

U Mesićevu tumačenju Tuđman, uz suprugu Ankicu, sam obavlja inkasiranje novca iz hrvatske dijaspore, Tuđman je ideološki začetnik osnivanja crnog fonda za potrebe rada Ureda predsjednika, Tuđman uskraćuje uvid u govor koji će održati na prvom općem saboru HDZ-a. Ipak, nije u svim Mesićevim tumačenjima Tuđman samostalni igrač.

Tako ideji pomirbe Mesić odriče Tuđmanovo autorstvo već je pripisuje zapadnim obavještajnim agencijama koje su time rušile komunizam.

Ako mjestimice dozvoljava udio svoje krivice u lošim aspektima vladavine HDZ-a u vrijeme dok je bio član te stranke onda ga disperzira na cijelo članstvo stranke jer "nacionalni zanos zna cjelinu nacionalnog bića odvesti u krivu ulicu".

---

image

Od suradnje do sukoba s Tuđmanom

Matko Biljak
---

Možda je najdirljiviji trenutak u knjizi kada Mesić kao mogući razlog svog slanja u Beograd u Predsjedništvo Jugoslavije navodi špekulaciju da mu popularnost naglo raste pa i prestiže Tuđmanovu. Lijepe riječi Mesić ima za zadnji sastav Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske koji je pristao na uvođenje višestranačja i mirnu predaju vlasti, kao i za Aliju Izetbegovića u kojem je prepoznao tolerantnog muslimanskog intelektualca i zasnovao prijateljstvo za vrijeme njihova druženja u Zagrebu.

Ova polumemoarska knjiga je izvrstan izvor i predmet za razmišljanje o našem vremenu. Buduće generacije iz nje će mnogo naučiti o razdobljima koja će im biti teško razumljiva.

Naša je sreća što će biti tako – rekao je Ivo Banac 2006. godine u svojoj recenziji knjige "Povijest izbliza: Memoarski zapisi 1945. – 2005." političara i povjesničara Dušana Bilandžića. Ograde o subjektivnoj prirodi memoarističke proze ne mogu se izbjeći ni kod najvještijih autora, u koje Stjepan Mesić ne spada, ali Bančeve riječi mogu se primijeniti na Mesićevu knjigu, pogotovo u segmentu o "budućim generacijama". Zaista, teško je generaciji stasaloj u koliko god nesavršenoj demokraciji razumjeti omraze, licemjerje, sumnjičavosti čak i prema najbližem okruženju koja su obilježila generaciju političara čiji je Mesić jedan od posljednjih živućih predstavnika. Nadamo se da će nastavak memoara koji će pokriti period od 1991. do 2000. godine biti jednako zanimljiv za čitanje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD DISIDENTA DO... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OD DISIDENTA DO... 2 0 11747 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-12 12:31:20 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Petar Čikeš [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-15 08:00:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-15 07:59:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mesićevi memoari: Ideja pomirbe nije Tuđmanovo djelo, već zapadnih obavještajnih agencija koje su time rušile komunizam page_title=Mesićevi memoari: Ideja pomirbe nije Tuđmanovo djelo, već zapadnih obavještajnih agencija koje su time rušile komunizam [metakey] => memoari, hrvatsko proljeće, Predsjednik Hrvatske, stjepan mesić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26094818.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26353997.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26353998.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26353999.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26354000.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26353999.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26354000.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26353998.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26353997.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26094652.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/26094598.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/12\/14589228.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko \u0160uvar\/Cropix","\/\/\/","\/\/\/","\/\/\/","\/\/\/","\/\/\/","\/\/\/","\/\/\/","\/\/\/","Ranko \u0161uvar\/Cropix","Ranko Ranko \u0161uvar\/Cropix ","Matko Biljak"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Stjepan Mesi\u0107 na predstavljanju svoje knjige<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Mesi\u0107 memoari knjiga<\/p>","

Mesi\u0107 memoari knjiga<\/p>","

Mesi\u0107 memoari knjiga<\/p>","

Mesi\u0107 memoari knjiga<\/p>","

Mesi\u0107 memoari knjiga<\/p>","

Mesi\u0107 memoari knjiga<\/p>","

Mesi\u0107 memoari knjiga<\/p>","

Mesi\u0107 memoari knjiga<\/p>","","

Mesi\u0107 u dru\u0161tvu Milana Ku\u010dana<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Od suradnje do sukoba s Tu\u0111manom<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26094818_1920.jpg":"1920x1080","k_26094818_1280.jpg":"1280x1280","k_26094818_1024.jpg":"1024x1024","k_26094818_640.jpg":"640x640","k_26094818_480.jpg":"480x480","k_26094818_340.jpg":"340x340","k_26094818_220.jpg":"220x220","o_26094818_1280.jpg":"1280x853","o_26094818_1024.jpg":"1024x682","o_26094818_640.jpg":"640x426","o_26094818_480.jpg":"480x320","o_26094818_340.jpg":"340x226","o_26094818_220.jpg":"220x146","h_26094818_1280.jpg":"1280x854","h_26094818_1024.jpg":"1024x683","h_26094818_640.jpg":"640x427","h_26094818_480.jpg":"480x320","h_26094818_340.jpg":"340x227","h_26094818_220.jpg":"220x147","pp_26094818_1280.jpg":"1280x1628","pp_26094818_1024.jpg":"1024x1303","pp_26094818_640.jpg":"640x814","pp_26094818_480.jpg":"480x611","pp_26094818_340.jpg":"340x432","pp_26094818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_26353997_1920.jpg":"1920x1080","k_26353997_1280.jpg":"1280x1280","k_26353997_1024.jpg":"1024x1024","k_26353997_640.jpg":"640x640","k_26353997_480.jpg":"480x480","k_26353997_340.jpg":"340x340","k_26353997_220.jpg":"220x220","o_26353997_1280.jpg":"1280x1706","o_26353997_1024.jpg":"1024x1365","o_26353997_640.jpg":"640x853","o_26353997_480.jpg":"480x640","o_26353997_340.jpg":"340x453","o_26353997_220.jpg":"220x293","h_26353997_1280.jpg":"1280x854","h_26353997_1024.jpg":"1024x683","h_26353997_640.jpg":"640x427","h_26353997_480.jpg":"480x320","h_26353997_340.jpg":"340x227","h_26353997_220.jpg":"220x147","pp_26353997_1280.jpg":"1280x1628","pp_26353997_1024.jpg":"1024x1303","pp_26353997_640.jpg":"640x814","pp_26353997_480.jpg":"480x611","pp_26353997_340.jpg":"340x432","pp_26353997_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26353998_1920.jpg":"1920x1080","k_26353998_1280.jpg":"1280x1280","k_26353998_1024.jpg":"1024x1024","k_26353998_640.jpg":"640x640","k_26353998_480.jpg":"480x480","k_26353998_340.jpg":"340x340","k_26353998_220.jpg":"220x220","o_26353998_1280.jpg":"1280x960","o_26353998_1024.jpg":"1024x768","o_26353998_640.jpg":"640x480","o_26353998_480.jpg":"480x360","o_26353998_340.jpg":"340x255","o_26353998_220.jpg":"220x165","h_26353998_1280.jpg":"1280x854","h_26353998_1024.jpg":"1024x683","h_26353998_640.jpg":"640x427","h_26353998_480.jpg":"480x320","h_26353998_340.jpg":"340x227","h_26353998_220.jpg":"220x147","pp_26353998_1280.jpg":"1280x1628","pp_26353998_1024.jpg":"1024x1303","pp_26353998_640.jpg":"640x814","pp_26353998_480.jpg":"480x611","pp_26353998_340.jpg":"340x432","pp_26353998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26353999_1920.jpg":"1920x1080","k_26353999_1280.jpg":"1280x1280","k_26353999_1024.jpg":"1024x1024","k_26353999_640.jpg":"640x640","k_26353999_480.jpg":"480x480","k_26353999_340.jpg":"340x340","k_26353999_220.jpg":"220x220","o_26353999_1280.jpg":"1280x960","o_26353999_1024.jpg":"1024x768","o_26353999_640.jpg":"640x480","o_26353999_480.jpg":"480x360","o_26353999_340.jpg":"340x255","o_26353999_220.jpg":"220x165","h_26353999_1280.jpg":"1280x854","h_26353999_1024.jpg":"1024x683","h_26353999_640.jpg":"640x427","h_26353999_480.jpg":"480x320","h_26353999_340.jpg":"340x227","h_26353999_220.jpg":"220x147","pp_26353999_1280.jpg":"1280x1628","pp_26353999_1024.jpg":"1024x1303","pp_26353999_640.jpg":"640x814","pp_26353999_480.jpg":"480x611","pp_26353999_340.jpg":"340x432","pp_26353999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_26354000_1920.jpg":"1920x1080","k_26354000_1280.jpg":"1280x1280","k_26354000_1024.jpg":"1024x1024","k_26354000_640.jpg":"640x640","k_26354000_480.jpg":"480x480","k_26354000_340.jpg":"340x340","k_26354000_220.jpg":"220x220","o_26354000_1280.jpg":"1280x1706","o_26354000_1024.jpg":"1024x1365","o_26354000_640.jpg":"640x853","o_26354000_480.jpg":"480x640","o_26354000_340.jpg":"340x453","o_26354000_220.jpg":"220x293","h_26354000_1280.jpg":"1280x854","h_26354000_1024.jpg":"1024x683","h_26354000_640.jpg":"640x427","h_26354000_480.jpg":"480x320","h_26354000_340.jpg":"340x227","h_26354000_220.jpg":"220x147","pp_26354000_1280.jpg":"1280x1628","pp_26354000_1024.jpg":"1024x1303","pp_26354000_640.jpg":"640x814","pp_26354000_480.jpg":"480x611","pp_26354000_340.jpg":"340x432","pp_26354000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26353999_1920.jpg":"1920x1080","k_26353999_1280.jpg":"1280x1280","k_26353999_1024.jpg":"1024x1024","k_26353999_640.jpg":"640x640","k_26353999_480.jpg":"480x480","k_26353999_340.jpg":"340x340","k_26353999_220.jpg":"220x220","o_26353999_1280.jpg":"1280x960","o_26353999_1024.jpg":"1024x768","o_26353999_640.jpg":"640x480","o_26353999_480.jpg":"480x360","o_26353999_340.jpg":"340x255","o_26353999_220.jpg":"220x165","h_26353999_1280.jpg":"1280x854","h_26353999_1024.jpg":"1024x683","h_26353999_640.jpg":"640x427","h_26353999_480.jpg":"480x320","h_26353999_340.jpg":"340x227","h_26353999_220.jpg":"220x147","pp_26353999_1280.jpg":"1280x1628","pp_26353999_1024.jpg":"1024x1303","pp_26353999_640.jpg":"640x814","pp_26353999_480.jpg":"480x611","pp_26353999_340.jpg":"340x432","pp_26353999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_26354000_1920.jpg":"1920x1080","k_26354000_1280.jpg":"1280x1280","k_26354000_1024.jpg":"1024x1024","k_26354000_640.jpg":"640x640","k_26354000_480.jpg":"480x480","k_26354000_340.jpg":"340x340","k_26354000_220.jpg":"220x220","o_26354000_1280.jpg":"1280x1706","o_26354000_1024.jpg":"1024x1365","o_26354000_640.jpg":"640x853","o_26354000_480.jpg":"480x640","o_26354000_340.jpg":"340x453","o_26354000_220.jpg":"220x293","h_26354000_1280.jpg":"1280x854","h_26354000_1024.jpg":"1024x683","h_26354000_640.jpg":"640x427","h_26354000_480.jpg":"480x320","h_26354000_340.jpg":"340x227","h_26354000_220.jpg":"220x147","pp_26354000_1280.jpg":"1280x1628","pp_26354000_1024.jpg":"1024x1303","pp_26354000_640.jpg":"640x814","pp_26354000_480.jpg":"480x611","pp_26354000_340.jpg":"340x432","pp_26354000_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26353998_1920.jpg":"1920x1080","k_26353998_1280.jpg":"1280x1280","k_26353998_1024.jpg":"1024x1024","k_26353998_640.jpg":"640x640","k_26353998_480.jpg":"480x480","k_26353998_340.jpg":"340x340","k_26353998_220.jpg":"220x220","o_26353998_1280.jpg":"1280x960","o_26353998_1024.jpg":"1024x768","o_26353998_640.jpg":"640x480","o_26353998_480.jpg":"480x360","o_26353998_340.jpg":"340x255","o_26353998_220.jpg":"220x165","h_26353998_1280.jpg":"1280x854","h_26353998_1024.jpg":"1024x683","h_26353998_640.jpg":"640x427","h_26353998_480.jpg":"480x320","h_26353998_340.jpg":"340x227","h_26353998_220.jpg":"220x147","pp_26353998_1280.jpg":"1280x1628","pp_26353998_1024.jpg":"1024x1303","pp_26353998_640.jpg":"640x814","pp_26353998_480.jpg":"480x611","pp_26353998_340.jpg":"340x432","pp_26353998_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x2000","hd_26353997_1920.jpg":"1920x1080","k_26353997_1280.jpg":"1280x1280","k_26353997_1024.jpg":"1024x1024","k_26353997_640.jpg":"640x640","k_26353997_480.jpg":"480x480","k_26353997_340.jpg":"340x340","k_26353997_220.jpg":"220x220","o_26353997_1280.jpg":"1280x1706","o_26353997_1024.jpg":"1024x1365","o_26353997_640.jpg":"640x853","o_26353997_480.jpg":"480x640","o_26353997_340.jpg":"340x453","o_26353997_220.jpg":"220x293","h_26353997_1280.jpg":"1280x854","h_26353997_1024.jpg":"1024x683","h_26353997_640.jpg":"640x427","h_26353997_480.jpg":"480x320","h_26353997_340.jpg":"340x227","h_26353997_220.jpg":"220x147","pp_26353997_1280.jpg":"1280x1628","pp_26353997_1024.jpg":"1024x1303","pp_26353997_640.jpg":"640x814","pp_26353997_480.jpg":"480x611","pp_26353997_340.jpg":"340x432","pp_26353997_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26094652_1920.jpg":"1920x1080","k_26094652_1280.jpg":"1280x1280","k_26094652_1024.jpg":"1024x1024","k_26094652_640.jpg":"640x640","k_26094652_480.jpg":"480x480","k_26094652_340.jpg":"340x340","k_26094652_220.jpg":"220x220","o_26094652_1280.jpg":"1280x853","o_26094652_1024.jpg":"1024x682","o_26094652_640.jpg":"640x426","o_26094652_480.jpg":"480x320","o_26094652_340.jpg":"340x226","o_26094652_220.jpg":"220x146","h_26094652_1280.jpg":"1280x854","h_26094652_1024.jpg":"1024x683","h_26094652_640.jpg":"640x427","h_26094652_480.jpg":"480x320","h_26094652_340.jpg":"340x227","h_26094652_220.jpg":"220x147","pp_26094652_1280.jpg":"1280x1628","pp_26094652_1024.jpg":"1024x1303","pp_26094652_640.jpg":"640x814","pp_26094652_480.jpg":"480x611","pp_26094652_340.jpg":"340x432","pp_26094652_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26094598_1920.jpg":"1920x1080","k_26094598_1280.jpg":"1280x1280","k_26094598_1024.jpg":"1024x1024","k_26094598_640.jpg":"640x640","k_26094598_480.jpg":"480x480","k_26094598_340.jpg":"340x340","k_26094598_220.jpg":"220x220","o_26094598_1280.jpg":"1280x853","o_26094598_1024.jpg":"1024x682","o_26094598_640.jpg":"640x426","o_26094598_480.jpg":"480x320","o_26094598_340.jpg":"340x226","o_26094598_220.jpg":"220x146","h_26094598_1280.jpg":"1280x854","h_26094598_1024.jpg":"1024x683","h_26094598_640.jpg":"640x427","h_26094598_480.jpg":"480x320","h_26094598_340.jpg":"340x227","h_26094598_220.jpg":"220x147","pp_26094598_1280.jpg":"1280x1628","pp_26094598_1024.jpg":"1024x1303","pp_26094598_640.jpg":"640x814","pp_26094598_480.jpg":"480x611","pp_26094598_340.jpg":"340x432","pp_26094598_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1536","hd_14589228_1920.jpg":"1920x1080","k_14589228_1280.jpg":"1280x1280","k_14589228_1024.jpg":"1024x1024","k_14589228_640.jpg":"640x640","k_14589228_480.jpg":"480x480","k_14589228_340.jpg":"340x340","k_14589228_220.jpg":"220x220","o_14589228_1280.jpg":"1280x1024","o_14589228_1024.jpg":"1024x819","o_14589228_640.jpg":"640x512","o_14589228_480.jpg":"480x384","o_14589228_340.jpg":"340x272","o_14589228_220.jpg":"220x176","h_14589228_1280.jpg":"1280x854","h_14589228_1024.jpg":"1024x683","h_14589228_640.jpg":"640x427","h_14589228_480.jpg":"480x320","h_14589228_340.jpg":"340x227","h_14589228_220.jpg":"220x147","pp_14589228_1280.jpg":"1280x1628","pp_14589228_1024.jpg":"1024x1303","pp_14589228_640.jpg":"640x814","pp_14589228_480.jpg":"480x611","pp_14589228_340.jpg":"340x432","pp_14589228_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4307530 Threads: 3 Questions: 134291620 Slow queries: 57788 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4034568 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/politika/mesicevi-memoari-ideja-pomirbe-nije-tudmanovo-djelo-vec-zapadnih-obavjestajnih-agencija-koje-su-time-rusile-komunizam-1355474 [printLink] => /vijesti/politika/mesicevi-memoari-ideja-pomirbe-nije-tudmanovo-djelo-vec-zapadnih-obavjestajnih-agencija-koje-su-time-rusile-komunizam-1355474?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 259922 [name] => memoari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => memoari [link] => /tag/memoari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 620025 [name] => hrvatsko proljeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-10 16:00:30 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatsko-proljece [link] => /tag/hrvatsko-proljece ) [2] => stdClass Object ( [id] => 744112 [name] => Predsjednik Hrvatske [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-15 09:00:33 [main_article_id] => 0 [alias] => predsjednik-hrvatske [link] => /tag/predsjednik-hrvatske ) [3] => stdClass Object ( [id] => 600905 [name] => stjepan mesić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stjepan-mesic [link] => /tag/stjepan-mesic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD DISIDENTA DO... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mesićevi memoari: Ideja pomirbe nije Tuđmanovo djelo, već zapadnih obavještajnih agencija koje su time rušile komunizam [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-23-00-13-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26094818.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Šuvar/Cropix [mainImageDesc] =>

Stjepan Mesić na predstavljanju svoje knjige

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26094818.jpg [title] =>

Stjepan Mesić na predstavljanju svoje knjige

 

Ranko Šuvar/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26353997.jpg [title] =>

Mesić memoari knjiga

/// ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26353998.jpg [title] =>

Mesić memoari knjiga

/// ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26353999.jpg [title] =>

Mesić memoari knjiga

/// ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26354000.jpg [title] =>

Mesić memoari knjiga

/// ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26353999.jpg [title] =>

Mesić memoari knjiga

/// ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26354000.jpg [title] =>

Mesić memoari knjiga

/// ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26353998.jpg [title] =>

Mesić memoari knjiga

/// ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26353997.jpg [title] =>

Mesić memoari knjiga

/// ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26094652.jpg [title] => Ranko šuvar/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/26094598.jpg [title] =>

Mesić u društvu Milana Kučana

 

Ranko Ranko šuvar/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/12/14589228.jpg [title] =>

Od suradnje do sukoba s Tuđmanom

Matko Biljak ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pročitao sam jako mnogo memoara bivših dužnosnika Bijele kuće. Svi imaju dvije zajedničke karakteristike: nije moja krivnja i bilo bi mnogo gore da mene nije bilo tamo – napisao je američki satirični pisac Christopher Buckley, autor knjige "Nered u Bijeloj kući" u kojoj parodira žanr političkih memoara, a u pisanju mu je pomoglo što je i sam proveo neko vrijeme u službenoj rezidenciji američkog predsjednika kao pisac govora Georgea Busha starijeg. 

Kako američkoj, tako i hrvatskoj javnosti brojni, više ili manje bitni političari koji su u određenom razdoblju, više ili manje značajno, obilježili politički život svoje zemlje, nude na čitanje svoja sjećanja pretočena u knjigu. Ministri vanjskih i unutrašnjih poslova, predsjednici sabora i vlada, predstojnici ureda,… svi osjećaju potrebu ukoričiti svoje reminiscencije iz vremena kad su obnašali važne državne funkcije.

Zadnji primjer je pravi kapitalac. Predsjednik općine, saborski zastupnik, premijer, predsjednik predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i na kraju predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata, Stjepan Mesić napisao je dvosveščanu knjigu svojih memoara pod naslovom "Progon i nacionalno buđenje – Borba za demokratsku Hrvatsku", koja s prilozima sadrži 904 stranice. Knjiga će imati, najavio je na zadnjoj stranici autor, svoj nastavak, jer pokriva "samo" vrijeme od autorova rođenja do Domovinskog rata. Objavila ju je izdavačka kuća Golden marketing – Tehnička knjiga, a urednik joj je Franjo Maletić, koji je uredio i Manolićevu memoarsku knjigu iz 2015. godine. No, Mesiću ovo nije debitantska knjiga. "Progon i nacionalno buđenje" je filmskim rječnikom kazano prequel njegovoj knjizi "Kako smo srušili Jugoslaviju", o vremenu koje je proveo kao posljednji predsjednik predsjedništva SFRJ, iz 1992. godine.

Od Galicije do Staljingrada

Prve stranice je posvetio svojim precima, ličkim Mesićima koji su se preselili u Slavoniju, djedu koji je kao austrougarski vojnik ratovao na galicijskom frontu u Prvom svjetskom ratu i kao ruski vojnik se zarazio idejama Oktobra, pripadniku lijevog krila Mačekova HSS-a i žrtvi ustaškim likvidacija u prvim danima Drugog svjetskog rata, baki koju je lokalni ustaša ubio na samom kraju rata te ocu koji je bio partizan i poslijeratni komunistički funkcionar, 1946. godine biran je za delegata Ustavotvorne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Ova genealogija obogaćena je i nevjerojatnom pričom o pukovniku Marku Mesiću, zapovjedniku Hrvatske legije, vojne postrojbe Nezavisne Države Hrvatske koja je sudjelovala u bitci za Staljingrad. S prezimenjakom ga je, miješajući ga s njegovim istoimenim stricem, proteklih 30 godina povezivala beogradska štampa s ciljem političke difamacije. 

---

image

Mesić memoari knjiga

///
---

Mesić zatim opisuje razdoblje svog poslijeratnog odrastanja, gimnazijske dane u Požegi kada je primljen u savez komunista, studij prava u Zagrebu na kojem upoznaje buduće političare Stipu Milanovića (oca sadašnjeg predsjednika RH), Novaka Pribićevića, Stipu Šuvara, Šimu Đodana… No najvažnije poznanstvo iz tog perioda je ono sa suprugom Milkom, koju je upoznao na plesnjaku. Nakon fakulteta odlazi na odsluženje vojnog roka u Niš i potom u rodnu Orahovicu. Politički nerv zarana se probudio u mladom Mesiću te je karijeru pravnika u Orahovici i zaposlenika trgovačkog poduzeća Univerzal u Zagrebu zamijenio karijerom političara.

U tom trenutku, po vlastitom priznanju, što je hrvatska politika nije znao više "od onog što je pisalo u tadašnjim dnevnim novinama". Sve će se promijeniti njegovim izborom za zastupnika u Sabor Socijalističke Republike Hrvatske u mandatu od 1965. do 1969. godine.

Tamo upoznaje i povezuje se s političarima koji će ostaviti traga u hrvatskom političkom životu, kako u socijalističkom, tako i u demokratskom razdoblju poput Josipa Boljkovca, Josipa Manolića, Savku Dabčević-Kučar, Janka Bobetka. U tom razdoblju dolazi do tektonske političke promjene u Jugoslaviji – pada Aleksandra Rankovića.

Mesić priznaje da je u tom razdoblju stvarnost na terenu oblikovala njega kao političara više nego što je on mogao oblikovati tu stvarnost, čak i na lokalnoj razini. Njegova razmišljanja u tom periodu sve više su bila refleksija međunacionalnih odnosa u Hrvatskoj. Kako su hrvatsko-srpski odnosi izgledali 50-ih i 60-ih godina zorno opisuje Mesić:

"U Orahovici, većinski hrvatskomu mjestu, tijekom rata nije bilo većih međunacionalnih sukoba, no i u toj sredini poslije rata kao i u cijeloj Hrvatskoj nisu bili rijetki komentari rukovodilaca srpske nacionalnosti da je svaki Hrvat koji nije bio u partizanima ‘ustaša‘. Iskaz hrvatskog nacionalnog identiteta uvijek se morao dovoditi u ravan s nacionalnošću srpskog življa, svaki iskorak u tom pogledu bio je prijeporan i registriran od strane Udbe."

Stradanje proljećaraca

"Kakvo je stanje u tom dijelu Slavonije bilo tih dana ilustrira činjenica da je u Vukovaru od trinaest općinskih čelnika bilo devet Srba, u Našicama većinu vijećnika čine Srbi, u Osijeku također, a u mojoj Orahovici kolo su vodili lokalni funkcionari Srbi koji su imali većinu u općinskim funkcijama, premda je živalj bio većinski hrvatski. Propitivati ili kritizirati nacionalnu strukturu vodstva u političkom i gospodarskom životu naše lokalne zajednice značilo je dirati u temelje ‘bratstva i jedinstva‘ i dovesti se u poziciju da ispadneš iz svake političke igre ili ostaneš bez posla."

Vrijeme između pada Aleksandra Rankovića i sloma hrvatskog proljeća vrijeme je velikih aktivnosti u hrvatskoj politici. Savka Dabčević-Kučar i Miko Tripalo vode politiku "čistih računa", osnivaju se ogranci Matice hrvatske, na skupovima diljem Hrvatske viju se stjegovi sa šahovnicom i pjevaju domoljubne pjesme. Stjepan Mesić je od 1967. predsjednik općine Orahovica i na toj funkciji je dočekao sjednicu u Karađorđevu kada je Tito odlučio smijeniti hrvatsko rukovodstvo. Čistka koja je uslijedila nije mimoišla ni Mesića pa je zbog "bavljenja neprijateljskom djelatnošću s ciljem odcijepljena jedne socijalističke republike od SFRJ" završio u zatvoru Stara Gradiška.

---

image
Ranko šuvar/Cropix
---

Bizaran detalj njegova boravka u zatvoru je činjenica da je bio smješten u ćeliji u kojoj je prethodno zatvorsku kaznu služio ubojica njegove bake. Nakon izlaska iz zatvora počinje život disidenta koji će potrajati do pada komunističkog režima. Kakav je bio odnos jugoslavenskih komunista prema političkim neprijateljima Mesić opisuje na vlastitom primjeru kada je nakon izlaska iz zatvora odlučio zajedno s obitelji preseliti iz Orahovice u Zagreb:

"Nikad neću zaboraviti da sam Orahovicu napustio ponižen pred dojučerašnjim sugrađanima, ali i pred obitelji. Naime, nakon smjenjivanja odlučio sam prodati kuću i otići u Zagreb. Lokalna je Udba činila sve da mi to ustavno pravo onemogući, čineći različite nepodopštine u gruntovnici kako se prodaja ne bi dogodila. Ali trenutak poniženja koji mi je i danas pred očima jest kad smo napokon uspjeli prodati kuću i utovarili osobne stvari, memorabilije, u automobil i zaputili se prema Zagrebu, ne očekujući više zapreke i nepodopštine, a na izlasku iz Orahovice dočekala nas je i zaustavila policija. Započela je tortura premetačine stvari iz automobila, vadili smo stvari pred djecom, a revni su milicajci dodirivali svaku stvar, svaku krpu iz kofera i zavežljaja…"

U disidentskim katakombama druguje s Markom Veselicom, Lavom Znidarčićem, Ivanom Supekom, Zvonkom Ivankovićem-Vontom i, naravno, s Franjom Tuđmanom, kojeg posjećuje u njegovom domu u Nazorovoj ulici. Godine 1994. Slaven Letica je ustvrdio da je "u političkom pogledu dr. Franjo Tuđman simbolički otac meteorske karijere Stipe Mesića".

Teško je ne složiti s tom ocjenom prilikom čitanja Mesićevih memoara, jer je cijeli drugi svezak posvećen 1989. i 1990. godini, koje je proveo kao najbliži Tuđmanov suradnik. Mesić se s tim biljegom u svojoj biografiji, da svoj streloviti politički uspon od marginalnog sudionika hrvatskog proljeća i nezapaženog disidenta do vrha jugoslavenske i hrvatske politike duguje Franji Tuđmanu, nosio na različite načine tijekom svog dugog života. U svojoj prvoj, ranije spomenutoj, knjizi "Kako smo srušili Jugoslaviju" zapisao je: 

---

image

Mesić u društvu Milana Kučana

 

Ranko Ranko šuvar/Cropix
---

"Nažalost, sve to vrijeme, kao Damoklov mač visio nam je nad glavom raskol unutar hrvatskog naroda, što je – s više ili manje proračunate nakane – potican iz nekih političkih stranaka. Srbija ni na koji način nije mogla poraziti Hrvatsku, ali je prijetila opasnost da se sami porazimo. Stjecao se dojam da su nekima, koliko god su im fraze pjenušavo vrvile hrvatstvom, veći neprijatelji dr. Tuđman i HDZ, nego miloševićevsko-ćosićevska vojska."

Godine 2023. Stjepan Mesić više nije tako blagonaklon prema Franji Tuđmanu. Blagi tretman u zatvoru, putovanja u inozemstvo 80-ih, održavanje kontakata s raznim sumnjivim ljudima, navodno poznanstvo s Vinkom Nikolićem iz Tuđmanova navodnog domobranskog staža, samo su neki od detalja koje Mesić iznosi o prvom predsjedniku RH. U svojoj knjizi Mesić na trenutke prelazi iz prizemnog ogovaranja u neku vrstu podsvjesne očaranosti Tuđmanom koji je uvijek bolje informiran, koji nikad ne otkriva sve karte svojim prijateljima.

Ideja pomirdbe nije Tuđmanova

Ta Tuđmanova osamljenost u donošenju odluka i rezerviranost, čak i prema najbližim suradnicima, od pomoći je Mesiću za rješavanje problema koji je već spomenuti Letica postavio još 1994. godine. Naime kako će "demonizirati i kritizirati politiku i vodstvo HDZ-a, a istodobno sebe amnestirati, vodeći računa da mu je HDZ pune tri godine bio otac i majka".

U Mesićevu tumačenju Tuđman, uz suprugu Ankicu, sam obavlja inkasiranje novca iz hrvatske dijaspore, Tuđman je ideološki začetnik osnivanja crnog fonda za potrebe rada Ureda predsjednika, Tuđman uskraćuje uvid u govor koji će održati na prvom općem saboru HDZ-a. Ipak, nije u svim Mesićevim tumačenjima Tuđman samostalni igrač.

Tako ideji pomirbe Mesić odriče Tuđmanovo autorstvo već je pripisuje zapadnim obavještajnim agencijama koje su time rušile komunizam.

Ako mjestimice dozvoljava udio svoje krivice u lošim aspektima vladavine HDZ-a u vrijeme dok je bio član te stranke onda ga disperzira na cijelo članstvo stranke jer "nacionalni zanos zna cjelinu nacionalnog bića odvesti u krivu ulicu".

---

image

Od suradnje do sukoba s Tuđmanom

Matko Biljak
---

Možda je najdirljiviji trenutak u knjizi kada Mesić kao mogući razlog svog slanja u Beograd u Predsjedništvo Jugoslavije navodi špekulaciju da mu popularnost naglo raste pa i prestiže Tuđmanovu. Lijepe riječi Mesić ima za zadnji sastav Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske koji je pristao na uvođenje višestranačja i mirnu predaju vlasti, kao i za Aliju Izetbegovića u kojem je prepoznao tolerantnog muslimanskog intelektualca i zasnovao prijateljstvo za vrijeme njihova druženja u Zagrebu.

Ova polumemoarska knjiga je izvrstan izvor i predmet za razmišljanje o našem vremenu. Buduće generacije iz nje će mnogo naučiti o razdobljima koja će im biti teško razumljiva.

Naša je sreća što će biti tako – rekao je Ivo Banac 2006. godine u svojoj recenziji knjige "Povijest izbliza: Memoarski zapisi 1945. – 2005." političara i povjesničara Dušana Bilandžića. Ograde o subjektivnoj prirodi memoarističke proze ne mogu se izbjeći ni kod najvještijih autora, u koje Stjepan Mesić ne spada, ali Bančeve riječi mogu se primijeniti na Mesićevu knjigu, pogotovo u segmentu o "budućim generacijama". Zaista, teško je generaciji stasaloj u koliko god nesavršenoj demokraciji razumjeti omraze, licemjerje, sumnjičavosti čak i prema najbližem okruženju koja su obilježila generaciju političara čiji je Mesić jedan od posljednjih živućih predstavnika. Nadamo se da će nastavak memoara koji će pokriti period od 1991. do 2000. godine biti jednako zanimljiv za čitanje.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Šuvar/Cropix /// /// /// /// /// /// /// /// Ranko  šuvar/Cropix Ranko          Ranko šuvar/Cropix Matko Biljak
Ranko Šuvar/Cropix

Stjepan Mesić na predstavljanju svoje knjige

 

///

Mesić memoari knjiga

///

Mesić memoari knjiga

///

Mesić memoari knjiga

///

Mesić memoari knjiga

///

Mesić memoari knjiga

///

Mesić memoari knjiga

///

Mesić memoari knjiga

///

Mesić memoari knjiga

Ranko Ranko šuvar/Cropix

Mesić u društvu Milana Kučana

 

Matko Biljak

Od suradnje do sukoba s Tuđmanom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/mesicevi-memoari-ideja-pomirbe-nije-tudmanovo-djelo-vec-zapadnih-obavjestajnih-agencija-koje-su-time-rusile-komunizam-1355474 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=89721a8a3fd8417cf7bc90fe8dc5ca6f715faf34 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mesi%C4%87evi+memoari%3A+Ideja+pomirbe+nije+Tu%C4%91manovo+djelo%2C+ve%C4%87+zapadnih+obavje%C5%A1tajnih+agencija+koje+su+time+ru%C5%A1ile+komunizam&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fmesicevi-memoari-ideja-pomirbe-nije-tudmanovo-djelo-vec-zapadnih-obavjestajnih-agencija-koje-su-time-rusile-komunizam-1355474 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fmesicevi-memoari-ideja-pomirbe-nije-tudmanovo-djelo-vec-zapadnih-obavjestajnih-agencija-koje-su-time-rusile-komunizam-1355474 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OD DISIDENTA DO... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PolitikaOD DISIDENTA DO...

Mesićevi memoari: Ideja pomirbe nije Tuđmanovo djelo, već zapadnih obavještajnih agencija koje su time rušile komunizam

Piše Petar Čikeš
15. siječnja 2024. - 08:59

Pročitao sam jako mnogo memoara bivših dužnosnika Bijele kuće. Svi imaju dvije zajedničke karakteristike: nije moja krivnja i bilo bi mnogo gore da mene nije bilo tamo – napisao je američki satirični pisac Christopher Buckley, autor knjige "Nered u Bijeloj kući" u kojoj parodira žanr političkih memoara, a u pisanju mu je pomoglo što je i sam proveo neko vrijeme u službenoj rezidenciji američkog predsjednika kao pisac govora Georgea Busha starijeg. 

Kako američkoj, tako i hrvatskoj javnosti brojni, više ili manje bitni političari koji su u određenom razdoblju, više ili manje značajno, obilježili politički život svoje zemlje, nude na čitanje svoja sjećanja pretočena u knjigu. Ministri vanjskih i unutrašnjih poslova, predsjednici sabora i vlada, predstojnici ureda,… svi osje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:00