StoryEditorOCM
PolitikaBIT ĆE VATRENO

Peđa Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas, taj gnjus bio bi spreman i poništiti izbore

Piše vijesti sd
19. travnja 2024. - 14:49
Peđa Grbin: Svatko tko nakon ovog legne s HDZ-om, mora biti svjestan da ih čeka ista odluka i ista sudbina  Lucija Očko/Cropix

Nižu se reakcije na današnju odluku Ustavnog suda da se predsjednik RH Zoran Milanović sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer

 

16:00  Predjednik SDP-a Peđa Grbin odluku Ustavnog komentirao je na press konferenciji.

"Gospodinu Šeparoviću bih preporučio da pročita Ustav.  Ustav kaže da narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika. Narod je svoje zastupnike izabrao u srijedu. Nama su neke stvari bile zabranjene za govoriti i toga smo se držali, jer poštujemo institucije. Ovo što su napravili je sramota, ispod svake razine. Ovo je sramota i za riječ državni udar. Popišali su se na sve nas. Odlučili su da, bez obzira na to za koga su ljudi glasali, da oni mogu, zato što im se hoće, promijeniti.

Kad sam ga slušao, shvatio sam da bi taj gnjus, da su rezultati bili drugačiji, bio spreman izbore i poništiti. Poručujem im da odmah sazovu novu sjednicu i donesu odluku kakvu su htjeli: Jedini premijer smije biti Plenković. Poručujem im - neće vam proći.

Ovo nije povijesna prilika, ovo je povijesna nužnost da bagru i bandu spriječimo. Svatko tko nakon ovog legne s HDZ-om, mora biti svjestan da ih čeka ista odluka i ista sudbina. Ustavni sud je danas pokazao da je sam sebi spreman produžiti mandat do kada god treba", rekao je Grbin, piše Index.

"Imamo priliku, imamo šansu i tu ćemu šansu ispuniti. Koraka su dva. Moramo konstituirati Sabor što prije. A onda se dogovoriti u bilo kojem formatu oko toga kako ćemo formirati vladu. Mi poručujemo - sve opcije su na stolu i oko svega smo spremni pregovarati. Ovo je posljedica potpune panike i straha jednog malog, sitnog, patuljastog diktatora koji je shvatio da gubi tlo po nogama.

  Svi se moramo prilagoditi onome na što nas Ustav prisiljava. Milanović može sudjelovati u konzultacijama. Ako dođe do toga da jednu osobu podrži 76 zastupnika koji su dobili povjerenje građana, onda bih volio vidjeti taj Ustavni sud koji će krojiti vladu. Volio bih vidjeti koji će to biti članci, paragrafi... Govorim kao pravnik - ovo obrazloženje svodi se na jednu rečenicu - zato što sam ja to rekao, eto zato. Pravnih argumenata tu nema.

Očekujem ispriku Plenkovića koji nas je nazivao kršiteljima Ustava.

 Koliko ja znam, Milanović ne nagovara nikoga. Imamo i plan C, ali o tom potom.

Izbori su bili u srijedu, od tad nije prošlo ni 48 sati. U Nizozemskoj pregovori traju 6 mjeseci, to se u Hrvatskoj neće dogoditi, ali imajte u vidu da se neke stvari ne rješavaju preko noći. 

Ako Sabor izabere Milanovića, a Ustavni sud tu odluku poništi, onda ću vam reći što će se dogoditi. Odluka od 18.3. sve dane stoji na mom stolu.

 Nad DIP-om HDZ nije uspostavio kontrolu, a nad Ustavnim sudom je pa im može narediti što trebaju reći; rekao je Peđa Grbin na press konferenciji, piše Index

15:45 Zoran Milanović na Facebooku je najavio svoju izjavu o odluci Ustavnog suda:

"Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome št o je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda."

Na fotografiji se nalaze Miroslav Šeparović i Oleg Butković u širem društvu i opuštenoj atmosferi.

15:30 O odluci Ustavnog suda oglasio se i profesor s Pravnog fakulteta Vedran Đulabić.

“Već sam ranije napisao da je problem ako Ustavni sud prijeđe granice svojih ovlasti, a današnja pressica samo potvrđuje ono što sam napisao. Ustavni sud je danas opet prisvojio ovlasti koje mu ne pripadaju”.

15:15 Politički analitičar Žarko Puhovski također je komentirao odluku.

"Ne smatram ispravnim to da se Milanoviću, na ime nedvojbenih prethodnih prekršaja, oduzima pravo da preuzme funkciju mandatara odnosno predsjednika Vlade uz uvjet da prije toga podnese ostavku. Međutim, ta izjava nije drugo nego javno pripovijedanje tako dugo dok se Sabor ne konstituira i dok unutar novosazvanog Sabora ne počne prikupljanje potpisa koje bi mandatar predao predsjedniku Republike. Ako bi nakon konstituiranja Sabora Milanović podnio ostavku kao predsjednik Republike, čini mi se da ga se ne smije spriječiti u nakani da se potom v.d.-u predsjednika Republike, odnosno novoizabranom predsjedniku Sabora predstavi kao mandatar. Ovakva preliminarna diskvalifikacija u sebi, na žalost, nosi elemente nijekanja odluke biračkoga tijela, odnosno naroda, koji je nadređen svim institucijama i svim dokumentima ako oni proizlaze iz demokratskih načela - ustvrdio je Puhovski za N1.

15:00 Članica koalicije Rijeke pravde Dalija Orešković odluku Ustavnog suda komentirala je na Facebooku:

 "Može li Ustavni sud ići kontra Ustava i izborne volje građana? Može, ali samo ako mu dopustimo. Ovaj čin je dokaz da je i Ustavni sud jedna u nizu otetih institucija, instrumentaliziranih za dnevnopolitičke potrebe HDZ-a. Andrej Plenković i HDZ mogu do većine za sastavljanje vlasti samo kupovinom i zlouporabom institucija koje imaju pod svojom kontrolom

Ovo je crta razgraničenja. Svako svrstavanje na njihovu stranu, čin je protiv pravnog poretka i interesa Republike Hrvatske. Ovo je taj rub provalije na koji čitavo vrijeme upozoravam. Nema uzmicanja. Nema popuštanja. Pozivam sve građane da stanu u obranu vlastite države od političkih nasrtaja koruptivne bande, a sve dojučerašnje "oporbene" zastupnike i grupacije da se što prije izjasne. Formiranje ne-HDZ-ove vlasti ovog trena je prioritet nad svim drugim pitanjima ili nas više kao države nema", napisala je Orešković. 
14:32 O odluci Ustavnog suda Anka Mrak Taritaš je napisala na X-u:

- Šeparović upravo najavio ukidanje odluke 76 zastupnika o tome tko je mandatar za sastavljanje Vlade jer on to može kao čuvar Ustava. A tko čuva Ustav od Šeparovića? Kad HDZ ne može sastaviti Vladu, stiže Ustavni sud upomoć. Eto i najave HDZ-ovog trećeg mandata.

14:28 Na odluku Ustavnog suda reagirala je i bivša predsjednica vlade Jadranka Kosor kratkim komentarom na X-u: "Nedopustivo!".

14:22  - Ustavni sud je dno dna. Preko pola milijuna građana je glasalo za to da Zoran Milanović bude mandatar. Ustavni sud ovo nije rekao prije izbora i utjecali su na izbornu volju građana, odnosno oduzeli su im pravo izbora. Ovo nije upisano nigdje u Ustavu i nema veze sa pameću, oni se direktno miješaju u izbor nove hrvatske Vlade. Sve ovo im je bilo poznato i ranije, ali su šutjeti. Sramota me u kakvoj državi živim. Pozovite građane pred Ustavni sud da im kažemo što mislimo o njima. Svete se Milanoviću zbog toga što ih je htio ukinuti. I treba ih ukinuti! Prvo su utjecali na kampanju, a sada žele utjecati i na to tko će biti mandatar, napisao je bivši SDP-ov ministar i bivši zastupnik u Saboru Gordan Maras.


--------

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. ožujka i izrijekom ponavljao da je u kampanji kao budući predsjednik vlade.

Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj sudionika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsjednik Republike ne može biti, zaključio je Ustavni sud.

Dodaju da je ustavni položaj predsjednika Republike nespojiv s položajem sudionika u izborima za Hrvatski sabor.

Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvijek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokraciji koja je utjelovljena u Ustavu. Tijekom cjelokupne izborne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sustav kao najviše vrednote Ustava, zaključio je Ustavni sud.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin komentirat će u petak na izvanrednoj konferenciji za novinare priopćenje i upozorenje Ustavnog suda, najavio je SDP.

Izvanredna konferencija za medije predsjednika SDP-a bit će održana u 15.30 sati u središnjici stranke na Iblerovom trgu. Predsjednik SDP-a komentirat će priopćenje i upozorenje Ustavnog suda.

Ustavni sud u petak je odlučio da se predsjednik RH Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno sudjelovanjem u kampanji bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

Već tijekom izlaganja predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, koji je obznanio priopćenje i upozorenje Ustavnog suda kojim se zabranuje predsjedniku Zoranu Milanoviću da bude mandatar i predsjednik vlade, počele su stizati reakcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:12