stdClass Object ( [id] => 118858 [title] => ŽIVOT U MODRICAMA Pismo 15-godišnjakinje: Moj oče, život s tobom bio je pakao [alias] => zivot-u-modricama-pismo-15-godisnjakinje-moj-oce-zivot-s-tobom-bio-je-pakao [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Punih osam mjeseci svaki drugi dan odlazila sam u policiju i prijavljivala uznemiravanje. Nasilnik mi je slao SMS poruke, uvredljivog ili eskplicitno seksualnog karaktera, zvao me na mobitel, kućni telefon. Mijenjala sam brojeve mobitela, isključivala kućni telefon, ali maltretiranje se nastavilo. Kada nije mogao doći do mene, uznemiravao je moju obitelj i prijatelje, ispisivao okolo uvredljive grafite... No, sve moje prijave policija je uvela u zapisnik i ništa, pojeo vuk magarca. Psihičko nasilje nije kazneno djelo, tek kada mi je ozbiljno zaprijetio da će me ubiti i kada me udario mogli su podnijeti kaznenu prijavu protiv njega.

Priča nam to Splićanka (podaci poznati redakciji), koja je zbog zlostavljanja prošla pravi pakao. Mjesecima, zbog straha, nije izlazila iz stana, bojala se za sebe i svoje bližnje, a zlostavljač, koji se na nju okomio jer mu nije uzvraćala ljubav, mirno je šetao okolo. Na koncu je, zbog prijetnji smrću, osuđen uvjetno, a nakon što je prekršio uvjet dobio je i zatvorsku kaznu.

Ilustracija

No, naša sugovornica u međuvremenu je izgubila mjesece i mjesece normalnog života, nije mogla ići na fakultet, prošetati s prijateljicama, otići u trgovinu.

Stoga, pozdravlja najavljene promjene Kaznenog zakona prema kojima bi se, na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, uznemiravanje, koje uključuje i slanje lascivnih ili prijetećih poruka i istih takvih poziva, okarakteriziralo kao kazneno djelo i kažnjavalo s jednom do tri godine zatvora. Do sada su se, naime, mnoge žene, kao i ona sama, razočarale kada bi takvo uznemiravanje prijavljivale policiji, a ondje im ne bi mogli pomoći, nego bi ih upućivali da stvar riješe privatnim putem.

Promjena zakona

Ta promjena Kaznenog zakona najavljena je prilikom potpisivanja Sporazuma o međusobnoj suradnji šest ministarstava (unutarnjih poslova, pravosuđa, obitelji, zdravstva, znanosti te uprave), koji bi trebali jamčiti bolju prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Najavljeno je, također, i kako će više policajaca biti usmjereno na nadzor prilikom dojava o obiteljskom nasilju, razrađen je i novi standard operativnog policijskog postupka u tim situacijama, a osnažit će se i kapaciteti po pitanju zaštite od nasilja, edukacijama i treninzima.

U zadarskoj “Dugi”, udruzi za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja, gdje pomoć svakodnevno traže žene nad kojima se njihovi, najčešće bivši partneri iživljavaju prijetećim porukama, zadovoljni su najavljenim promjenama. 

- Žrtve su morale mijenjati broj telefona ili se čak preseliti u drugi grad zato što nasilnik za takvo uznemiravanje nije morao kazneno odgovarati, a kamoli odlaziti u zatvor. Zato je ovaj MUP-ov prijedlog o izmjenama kaznenog zakona velik korak - kaže Gordana Markulin Ježina, voditeljica Sigurne kuće u Zadru, u kojoj već mjesecima nema mjesta za nove žrtve obiteljskog nasilja.

Trenutno je na toj sigurnoj lokaciji smješteno pet žena i njihovih petero školaraca, a iz udruge već godinama upozoravaju kako se zakon mora pooštriti.

- Sve dok žrtva bude morala odlaziti iz kuće i bježati u sklonište kako bi se spasila, neće biti pomaka na bolje. Prestrašno je da žena s dvoje ili troje djece mora odlaziti iz obitelji iako je ona ta nad kojom se vrši nasilje. S druge strane, nasilnik mora ići na liječenje jer je nasilje bolest i mora mu se pomoći - kaže Markulin Ježina dodajući kako ni stroži zakon neće zaustaviti nasilje dok se ne krene s ozbiljnim programima prevencije i to od predškolske dobi.

Uživaju na slobodi

Pamela Šoljić, predsjednica šibenske Udruge za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja, otvoreno zagovara strože kažnjavanje obiteljskih nasilnika. 

- Mjerodavnim institucijama godinama sam postavljala isto pitanje: Zašto se u našem društvu kažnjavaju žene koje su žrtve obiteljskog nasilja tako da se šalju u “skloništa”, odnosno Autonomne ženske kuće i odvajaju od obitelji, prijatelja, posla? Što za to vrijeme rade nasilnici? Dobiju prekršajnu prijavu dok kaznena slijedi u nastavku postupanja našeg pravosuđa.

- U međuvremenu se slobodno i bezbrižno druže sa svojim prijateljima i na slobodi ispijaju kave, odlaze na posao i predstavljaju ugledne članove zajednice. Zar se ista “gospoda” ne bi mogla, umjesto njihovih žrtava, udaljiti iz zajednice na neka mjesta koja su prikladnija za takve likove? Moj prijedlog je bio i ostajem pri njemu, zatvor ili neka institucija zatvorenog tipa - jasna je Pamela Šoljić.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom 2009. podnesene su 142 kaznene prijave zbog nasilništva u obitelji, dok je u 10 mjeseci ove godine ta crna brojka već dosegla 129, što jasno govori da, nažalost, na vidiku nema trenda opadanja.

Kad su u pitanju prekršaji po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, prošle ih je godine evidentirano 1063, dok je u 10 mjeseci ove godine sudu podneseno 976 prekršajnih optužnih prijedloga. Drugim riječima, u županiji od gotovo pola milijuna stanovnika, dnevno se sucu za prekršaje odvode tri obiteljska zlostavljača.

Ovisni o alkoholu

Gotovo trećina prijavljenih je evidentirana za više istovrsnih kaznenih djela, a u prošloj se godini u ulozi zlostavljača pojavljuju tek 3 žene. Analizom dostupnih podataka vezano za sklonosti počinitelja, gotovo kod polovine se bilježi zlouporaba alkohola, zatim ovisnost o drogama, izražena agresivnost ili u nešto manjem broju prisutnost psihičkog poremećaja.

U protekloj godini ipak se smanjio broj prijavljenih slučajeva u odnosu na 2008. kada ih je bilo 98 više. Gotovo u pravilu, uz obiteljsko nasliništvo ide i zlostavljanje i zapuštanje djece pa su tako primjerice prošle godine obiteljski nasilnici prijavljeni i za 144 kaznena djela zapuštanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe.

Među svim evidentiranim žrtvama nasilja u prošloj godini, njih 13 je pretrpilo laku a 12 tešku tjelesnu ozljedu. Stručnjaci drže da je mali broj prijavljenih ozljeda posljedica nespremnosti žrtava da zatraže liječničku pomoć i evidentiraju ozljede i to ne samo zbog straha od zlostavljača, već nerijetko i zbog osjećaja srama.

U prvih devet mjeseci 2010. PU dubrovačko-neretvanska evidentirala je 31 kazneno djelo nasilničkog ponašanja u obitelji, te 229 prekršaja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Većina nasilja događala se među supružnicima, a počinitelji su mahom bili muškarci.

Uz verbalno i fizičko nasilje kao dominantne pojavne oblike zlostavljanja žena, ove godine primijećeni su i slučajevi ekonomskog nasilja nad kućanicama kojima supruzi uskraćuju novac za svakodnevne potrebe.

U studiji o pojavim oblicima nasilja u obitelji iz 2007. dubrovačka udruga “Feniks” navedeno je kako je od 600 počinjenih prekršaja nasilja u obitelji tek kod trećine dokazana krivnja. Većina nasilnika, muževi, braća i sinovi, provukla se s upozorenjem, a zatvorska kazna izrečena je tek u 37 slučajeva.

PIŠU Divna ZENIĆ
Andrea KUZMIĆ
Ana VUČETIĆ-ŠKRBIĆ
Marina JURKOVIĆ
Gabrijela BIJELIĆ

Svjedočanstvo žene s tajne lokacije

Najrasprostranjenije nasilje nad ženama je ono koje se odvija daleko od nepoznatih manijaka koji vrebaju u mračnim uličicama, upravo ono u “toplini“ obiteljskog doma. Životni put jedne obitelji u bijegu od godina fizičkog i psihičkog zlostavljanja, više ne određuje nasilni suprug i otac. 

- Nitko ne želi i ne mora trpjeti nasilje. Ono se u pravilu čuva u četiri zida, sve dok ne dođe do eskalacije kada žrtva napokon potraži pomoć, jednom kada taj teror pređe granice izdržljivosti. Tako je bilo i s mojom obitelji, sve dok nisam napokon prepoznala da se nalazimo baš u takvoj situaciji. Pozivam sve zlostavljane žene da se odvaže i potraže pomoć institucija i udruga, jer će pomoć i dobiti. Također, apeliram i na zakonodavstvo da nas zaštiti na način da se nasilnika udalji iz obitelji i primjerenije kazni, umjesto da žrtve pred njim bježe u strahu i traže novi život – poručila je zlostavljana Dalmatinka iz svog novog doma na tajnoj lokaciji.

Njezina 15-godišnja kćer je napisala tužno, ali ipak optimistično pismo tati, kojeg objavljujemo u cijelosti kako bi joj pomogli da za sobom zatvori jedna vrata a otvori neka nova. U pismu će se nažalost prepoznati mnogi očevi, a možda baš i njezin. Ostaje nam nadati se da će ono utjecati i na mnoge roditelje kako bi im djeca rasla osjećajući se sigurna, jaka i slobodna.

Bogati siledžije ne mare za novčane kazne

Tek je izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona 2000. godine uvedeno i novo kazneno djelo kroz čl. 215a “Nasilničko ponašanje u obitelji“ što ga čini član obitelji koji nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem dovede drugog člana obitelji u ponižavajući položaj. Za to kazneno djelo je zapriječeno od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Osim zaštitnih mjera propisanih Prekršajnim zakonom, sud može nad počiniteljem nasilja u obitelji primijeniti obvezni psihosocijalni tretman, zabranu približavanja žrtvi kao i uznemiravanja ili uhođenja osobe izložene nasilju, može naložiti udaljenje iz zajedničkog stambenog prostora, liječenje od ovisnosti, oduzeti predmete kojima je počinjeno zlostavljanje. Prekršajni sud počinitelju nasilja u obitelji može izreći kaznu zatvora do 60 dana ili novčanu kaznu do 15 tisuća kuna.

Novčana kazna za takvu vrstu prekršaja je predmet čestih polemika, mnogi drže da baš i nije neki poticaj da se prijavi primljeni šamar ili ponižavanje ako će se zlostavljač, a često i hranitelj obitelji, vratiti kući i to s uplatnicom. S druge strane, novčane kazne pogoduju “bogatijim zlostavljačima“ pa su s tog polazišta bile česte inicijative za promjenu zakona, od raznih organizacija i institucija za pomoć i podršku žrtvama nasilja u obitelji.

Likvidirao suprugu i dvoje djece

Među najbrutalnijim prošlogodišnjim kaznenim djelima u obitelji na području PU splitsko-dalmatinske je monstruozno ubojstvo supruge i dvoje djece nakon čega je ubojica počinio samoubojstvo, zatim ubojstvo majke i silovanje punice koja je potom preminula.

Policija i sud, primjerice, samo su kod jednog 48-godišnjaka u prošloj godini intervenirali čak 26 puta zbog obiteljskog nasilja nad suprugom i četvero djece. Tata iz horora je ovisnik o drogama a djeci i supruzi je prijetio na svirep način. Osim “klasičnih“ prijetnji, djeca su živjela u strahu da će ih tata razrezati pilom, dignuti bombom u zrak, baciti ih kroz prozor na ulicu...

PISMO 15-GODIŠNJE DJEVOJČICE ‘Moj oče, život s tobom bio je pakao’

Prvenstveno ti želim reći da sam dobro. Zašto sam dobro? Jer u meni više ne postoji strah, nemir, slobodna sam. Život s tobom bio je pakao. Svakim danom osjećala sam se sve jadnije i jadnije. Nisam imala pravo na svoje mišljenje, moje zvijezde nikada nisu bile skinute s neba. Naš odnos nikada nije ni postojao, tvoja ljubav nikad mi nije bila pružena. Tvoj osmijeh, tvoj iskreni osmijeh nikada nisam vidjela. Tvoje rame nije bilo za plakanje, a od tvojih ruku mogla sam samo batine primati.

Zašto je sve to ovako? Zašto nisi mogao prihvatiti da si bolestan, da je tvoje srce zamagljeno mržnjom, da tvoje oči vide samo svoju korist? Da si stvoren radi nas, svoje djece a ne da bi tebi bilo bolje. Onog dana, kada si prelio čašu, izgubila sam pojam tebe, svog oca.

Moj bijeg bio je potvrdni odgovor da te više ne želim vidjeti, da te ne volim, da za mene više ne postojiš. Imam majku i meni je to dovoljno. Ponekad te žalim jer si ostao sam, više nemaš koga vrijeđati, kome zapovijedati ali i jadikovati se. Moji problemi nikada nisu bili važni, moje tužno lice nisi ni gledao.

Sada živim drugačijim životom. Smijem se, gledam u budućnost, maštam, sretna sam - ma slobodna sam. Iako izgleda grozno i trenutno baš nisam “na nogama“, zahvalna sam ti jer zbog tvoje ravnodušnosti i sebičnosti, ja sam spoznala što znači živjeti. Hvala ti na tome i nadam se da ćeš jednog dana shvatiti koliko si mi boli nanio i pokajati se, ali oprost nemoj tražiti jer ga od mene nećeš dobiti. Sa sažaljenjem, tvoja davno

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mjesecima, zbog straha, nisam izlazila iz stana, bojala sam se za sebe i svoje bližnje, a zlostavljač, koji se na mene okomio jer mu nisam uzvraćala ljubav, mirno je šetao okolo. Na koncu je osuđen uvjetno, priča nam jedna Splićanka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žene su sve češće žrtve AGRESIVNIH partnera u braku i nasilnika koji ih teroriziraju bez ikakve kazne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-12-06 21:13:07 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-12-06 23:23:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-12-06 23:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11988 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/12/06/Novosti/pretucena00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x277" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4517468 Threads: 4 Questions: 147253862 Slow queries: 62610 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4383308 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/zivot-u-modricama-pismo-15-godisnjakinje-moj-oce-zivot-s-tobom-bio-je-pakao-118858 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zivot-u-modricama-pismo-15-godisnjakinje-moj-oce-zivot-s-tobom-bio-je-pakao-118858?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 151679 [name] => zlostavljanjedjece [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlostavljanjedjece [link] => /tag/zlostavljanjedjece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mjesecima, zbog straha, nisam izlazila iz stana, bojala sam se za sebe i svoje bližnje, a zlostavljač, koji se na mene okomio jer mu nisam uzvraćala ljubav, mirno je šetao okolo. Na koncu je osuđen uvjetno, priča nam jedna Splićanka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žene su sve češće žrtve AGRESIVNIH partnera u braku i nasilnika koji ih teroriziraju bez ikakve kazne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ŽIVOT U MODRICAMA Pismo 15-godišnjakinje: Moj oče, život s tobom bio je pakao [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-09-19-11-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/12/06/Novosti/pretucena00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/12/06/Novosti/pretucena00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Punih osam mjeseci svaki drugi dan odlazila sam u policiju i prijavljivala uznemiravanje. Nasilnik mi je slao SMS poruke, uvredljivog ili eskplicitno seksualnog karaktera, zvao me na mobitel, kućni telefon. Mijenjala sam brojeve mobitela, isključivala kućni telefon, ali maltretiranje se nastavilo. Kada nije mogao doći do mene, uznemiravao je moju obitelj i prijatelje, ispisivao okolo uvredljive grafite... No, sve moje prijave policija je uvela u zapisnik i ništa, pojeo vuk magarca. Psihičko nasilje nije kazneno djelo, tek kada mi je ozbiljno zaprijetio da će me ubiti i kada me udario mogli su podnijeti kaznenu prijavu protiv njega.

Priča nam to Splićanka (podaci poznati redakciji), koja je zbog zlostavljanja prošla pravi pakao. Mjesecima, zbog straha, nije izlazila iz stana, bojala se za sebe i svoje bližnje, a zlostavljač, koji se na nju okomio jer mu nije uzvraćala ljubav, mirno je šetao okolo. Na koncu je, zbog prijetnji smrću, osuđen uvjetno, a nakon što je prekršio uvjet dobio je i zatvorsku kaznu.

Ilustracija

No, naša sugovornica u međuvremenu je izgubila mjesece i mjesece normalnog života, nije mogla ići na fakultet, prošetati s prijateljicama, otići u trgovinu.

Stoga, pozdravlja najavljene promjene Kaznenog zakona prema kojima bi se, na prijedlog Ministarstva unutarnjih poslova, uznemiravanje, koje uključuje i slanje lascivnih ili prijetećih poruka i istih takvih poziva, okarakteriziralo kao kazneno djelo i kažnjavalo s jednom do tri godine zatvora. Do sada su se, naime, mnoge žene, kao i ona sama, razočarale kada bi takvo uznemiravanje prijavljivale policiji, a ondje im ne bi mogli pomoći, nego bi ih upućivali da stvar riješe privatnim putem.

Promjena zakona

Ta promjena Kaznenog zakona najavljena je prilikom potpisivanja Sporazuma o međusobnoj suradnji šest ministarstava (unutarnjih poslova, pravosuđa, obitelji, zdravstva, znanosti te uprave), koji bi trebali jamčiti bolju prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Najavljeno je, također, i kako će više policajaca biti usmjereno na nadzor prilikom dojava o obiteljskom nasilju, razrađen je i novi standard operativnog policijskog postupka u tim situacijama, a osnažit će se i kapaciteti po pitanju zaštite od nasilja, edukacijama i treninzima.

U zadarskoj “Dugi”, udruzi za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja, gdje pomoć svakodnevno traže žene nad kojima se njihovi, najčešće bivši partneri iživljavaju prijetećim porukama, zadovoljni su najavljenim promjenama. 

- Žrtve su morale mijenjati broj telefona ili se čak preseliti u drugi grad zato što nasilnik za takvo uznemiravanje nije morao kazneno odgovarati, a kamoli odlaziti u zatvor. Zato je ovaj MUP-ov prijedlog o izmjenama kaznenog zakona velik korak - kaže Gordana Markulin Ježina, voditeljica Sigurne kuće u Zadru, u kojoj već mjesecima nema mjesta za nove žrtve obiteljskog nasilja.

Trenutno je na toj sigurnoj lokaciji smješteno pet žena i njihovih petero školaraca, a iz udruge već godinama upozoravaju kako se zakon mora pooštriti.

- Sve dok žrtva bude morala odlaziti iz kuće i bježati u sklonište kako bi se spasila, neće biti pomaka na bolje. Prestrašno je da žena s dvoje ili troje djece mora odlaziti iz obitelji iako je ona ta nad kojom se vrši nasilje. S druge strane, nasilnik mora ići na liječenje jer je nasilje bolest i mora mu se pomoći - kaže Markulin Ježina dodajući kako ni stroži zakon neće zaustaviti nasilje dok se ne krene s ozbiljnim programima prevencije i to od predškolske dobi.

Uživaju na slobodi

Pamela Šoljić, predsjednica šibenske Udruge za zaštitu žena i djece žrtava obiteljskog nasilja, otvoreno zagovara strože kažnjavanje obiteljskih nasilnika. 

- Mjerodavnim institucijama godinama sam postavljala isto pitanje: Zašto se u našem društvu kažnjavaju žene koje su žrtve obiteljskog nasilja tako da se šalju u “skloništa”, odnosno Autonomne ženske kuće i odvajaju od obitelji, prijatelja, posla? Što za to vrijeme rade nasilnici? Dobiju prekršajnu prijavu dok kaznena slijedi u nastavku postupanja našeg pravosuđa.

- U međuvremenu se slobodno i bezbrižno druže sa svojim prijateljima i na slobodi ispijaju kave, odlaze na posao i predstavljaju ugledne članove zajednice. Zar se ista “gospoda” ne bi mogla, umjesto njihovih žrtava, udaljiti iz zajednice na neka mjesta koja su prikladnija za takve likove? Moj prijedlog je bio i ostajem pri njemu, zatvor ili neka institucija zatvorenog tipa - jasna je Pamela Šoljić.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom 2009. podnesene su 142 kaznene prijave zbog nasilništva u obitelji, dok je u 10 mjeseci ove godine ta crna brojka već dosegla 129, što jasno govori da, nažalost, na vidiku nema trenda opadanja.

Kad su u pitanju prekršaji po Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, prošle ih je godine evidentirano 1063, dok je u 10 mjeseci ove godine sudu podneseno 976 prekršajnih optužnih prijedloga. Drugim riječima, u županiji od gotovo pola milijuna stanovnika, dnevno se sucu za prekršaje odvode tri obiteljska zlostavljača.

Ovisni o alkoholu

Gotovo trećina prijavljenih je evidentirana za više istovrsnih kaznenih djela, a u prošloj se godini u ulozi zlostavljača pojavljuju tek 3 žene. Analizom dostupnih podataka vezano za sklonosti počinitelja, gotovo kod polovine se bilježi zlouporaba alkohola, zatim ovisnost o drogama, izražena agresivnost ili u nešto manjem broju prisutnost psihičkog poremećaja.

U protekloj godini ipak se smanjio broj prijavljenih slučajeva u odnosu na 2008. kada ih je bilo 98 više. Gotovo u pravilu, uz obiteljsko nasliništvo ide i zlostavljanje i zapuštanje djece pa su tako primjerice prošle godine obiteljski nasilnici prijavljeni i za 144 kaznena djela zapuštanja ili zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe.

Među svim evidentiranim žrtvama nasilja u prošloj godini, njih 13 je pretrpilo laku a 12 tešku tjelesnu ozljedu. Stručnjaci drže da je mali broj prijavljenih ozljeda posljedica nespremnosti žrtava da zatraže liječničku pomoć i evidentiraju ozljede i to ne samo zbog straha od zlostavljača, već nerijetko i zbog osjećaja srama.

U prvih devet mjeseci 2010. PU dubrovačko-neretvanska evidentirala je 31 kazneno djelo nasilničkog ponašanja u obitelji, te 229 prekršaja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Većina nasilja događala se među supružnicima, a počinitelji su mahom bili muškarci.

Uz verbalno i fizičko nasilje kao dominantne pojavne oblike zlostavljanja žena, ove godine primijećeni su i slučajevi ekonomskog nasilja nad kućanicama kojima supruzi uskraćuju novac za svakodnevne potrebe.

U studiji o pojavim oblicima nasilja u obitelji iz 2007. dubrovačka udruga “Feniks” navedeno je kako je od 600 počinjenih prekršaja nasilja u obitelji tek kod trećine dokazana krivnja. Većina nasilnika, muževi, braća i sinovi, provukla se s upozorenjem, a zatvorska kazna izrečena je tek u 37 slučajeva.

PIŠU Divna ZENIĆ
Andrea KUZMIĆ
Ana VUČETIĆ-ŠKRBIĆ
Marina JURKOVIĆ
Gabrijela BIJELIĆ

Svjedočanstvo žene s tajne lokacije

Najrasprostranjenije nasilje nad ženama je ono koje se odvija daleko od nepoznatih manijaka koji vrebaju u mračnim uličicama, upravo ono u “toplini“ obiteljskog doma. Životni put jedne obitelji u bijegu od godina fizičkog i psihičkog zlostavljanja, više ne određuje nasilni suprug i otac. 

- Nitko ne želi i ne mora trpjeti nasilje. Ono se u pravilu čuva u četiri zida, sve dok ne dođe do eskalacije kada žrtva napokon potraži pomoć, jednom kada taj teror pređe granice izdržljivosti. Tako je bilo i s mojom obitelji, sve dok nisam napokon prepoznala da se nalazimo baš u takvoj situaciji. Pozivam sve zlostavljane žene da se odvaže i potraže pomoć institucija i udruga, jer će pomoć i dobiti. Također, apeliram i na zakonodavstvo da nas zaštiti na način da se nasilnika udalji iz obitelji i primjerenije kazni, umjesto da žrtve pred njim bježe u strahu i traže novi život – poručila je zlostavljana Dalmatinka iz svog novog doma na tajnoj lokaciji.

Njezina 15-godišnja kćer je napisala tužno, ali ipak optimistično pismo tati, kojeg objavljujemo u cijelosti kako bi joj pomogli da za sobom zatvori jedna vrata a otvori neka nova. U pismu će se nažalost prepoznati mnogi očevi, a možda baš i njezin. Ostaje nam nadati se da će ono utjecati i na mnoge roditelje kako bi im djeca rasla osjećajući se sigurna, jaka i slobodna.

Bogati siledžije ne mare za novčane kazne

Tek je izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona 2000. godine uvedeno i novo kazneno djelo kroz čl. 215a “Nasilničko ponašanje u obitelji“ što ga čini član obitelji koji nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem dovede drugog člana obitelji u ponižavajući položaj. Za to kazneno djelo je zapriječeno od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Osim zaštitnih mjera propisanih Prekršajnim zakonom, sud može nad počiniteljem nasilja u obitelji primijeniti obvezni psihosocijalni tretman, zabranu približavanja žrtvi kao i uznemiravanja ili uhođenja osobe izložene nasilju, može naložiti udaljenje iz zajedničkog stambenog prostora, liječenje od ovisnosti, oduzeti predmete kojima je počinjeno zlostavljanje. Prekršajni sud počinitelju nasilja u obitelji može izreći kaznu zatvora do 60 dana ili novčanu kaznu do 15 tisuća kuna.

Novčana kazna za takvu vrstu prekršaja je predmet čestih polemika, mnogi drže da baš i nije neki poticaj da se prijavi primljeni šamar ili ponižavanje ako će se zlostavljač, a često i hranitelj obitelji, vratiti kući i to s uplatnicom. S druge strane, novčane kazne pogoduju “bogatijim zlostavljačima“ pa su s tog polazišta bile česte inicijative za promjenu zakona, od raznih organizacija i institucija za pomoć i podršku žrtvama nasilja u obitelji.

Likvidirao suprugu i dvoje djece

Među najbrutalnijim prošlogodišnjim kaznenim djelima u obitelji na području PU splitsko-dalmatinske je monstruozno ubojstvo supruge i dvoje djece nakon čega je ubojica počinio samoubojstvo, zatim ubojstvo majke i silovanje punice koja je potom preminula.

Policija i sud, primjerice, samo su kod jednog 48-godišnjaka u prošloj godini intervenirali čak 26 puta zbog obiteljskog nasilja nad suprugom i četvero djece. Tata iz horora je ovisnik o drogama a djeci i supruzi je prijetio na svirep način. Osim “klasičnih“ prijetnji, djeca su živjela u strahu da će ih tata razrezati pilom, dignuti bombom u zrak, baciti ih kroz prozor na ulicu...

PISMO 15-GODIŠNJE DJEVOJČICE ‘Moj oče, život s tobom bio je pakao’

Prvenstveno ti želim reći da sam dobro. Zašto sam dobro? Jer u meni više ne postoji strah, nemir, slobodna sam. Život s tobom bio je pakao. Svakim danom osjećala sam se sve jadnije i jadnije. Nisam imala pravo na svoje mišljenje, moje zvijezde nikada nisu bile skinute s neba. Naš odnos nikada nije ni postojao, tvoja ljubav nikad mi nije bila pružena. Tvoj osmijeh, tvoj iskreni osmijeh nikada nisam vidjela. Tvoje rame nije bilo za plakanje, a od tvojih ruku mogla sam samo batine primati.

Zašto je sve to ovako? Zašto nisi mogao prihvatiti da si bolestan, da je tvoje srce zamagljeno mržnjom, da tvoje oči vide samo svoju korist? Da si stvoren radi nas, svoje djece a ne da bi tebi bilo bolje. Onog dana, kada si prelio čašu, izgubila sam pojam tebe, svog oca.

Moj bijeg bio je potvrdni odgovor da te više ne želim vidjeti, da te ne volim, da za mene više ne postojiš. Imam majku i meni je to dovoljno. Ponekad te žalim jer si ostao sam, više nemaš koga vrijeđati, kome zapovijedati ali i jadikovati se. Moji problemi nikada nisu bili važni, moje tužno lice nisi ni gledao.

Sada živim drugačijim životom. Smijem se, gledam u budućnost, maštam, sretna sam - ma slobodna sam. Iako izgleda grozno i trenutno baš nisam “na nogama“, zahvalna sam ti jer zbog tvoje ravnodušnosti i sebičnosti, ja sam spoznala što znači živjeti. Hvala ti na tome i nadam se da ćeš jednog dana shvatiti koliko si mi boli nanio i pokajati se, ali oprost nemoj tražiti jer ga od mene nećeš dobiti. Sa sažaljenjem, tvoja davno

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zivot-u-modricama-pismo-15-godisnjakinje-moj-oce-zivot-s-tobom-bio-je-pakao-118858 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=74b4e4713f8abaa823694197acfb0e4f631d8b2a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDIVOT+U+MODRICAMA+Pismo+15-godi%C5%A1njakinje%3A+Moj+o%C4%8De%2C+%C5%BEivot+s+tobom+bio+je+pakao&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzivot-u-modricama-pismo-15-godisnjakinje-moj-oce-zivot-s-tobom-bio-je-pakao-118858 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzivot-u-modricama-pismo-15-godisnjakinje-moj-oce-zivot-s-tobom-bio-je-pakao-118858 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mjesecima, zbog straha, nisam izlazila iz stana, bojala sam se za sebe i svoje bližnje, a zlostavljač, koji se na mene okomio jer mu nisam uzvraćala ljubav, mirno je šetao okolo. Na koncu je osuđen uvjetno, priča nam jedna Splićanka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žene su sve češće žrtve AGRESIVNIH partnera u braku i nasilnika koji ih teroriziraju bez ikakve kazne [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskažene su sve češće žrtve AGRESIVNIH partnera u braku i nasilnika koji ih teroriziraju bez ikakve kazne

ŽIVOT U MODRICAMA Pismo 15-godišnjakinje: Moj oče, život s tobom bio je pakao

Piše PSD.
7. prosinca 2010. - 00:01

Punih osam mjeseci svaki drugi dan odlazila sam u policiju i prijavljivala uznemiravanje. Nasilnik mi je slao SMS poruke, uvredljivog ili eskplicitno seksualnog karaktera, zvao me na mobitel, kućni telefon. Mijenjala sam brojeve mobitela, isključivala kućni telefon, ali maltretiranje se nastavilo. Kada nije mogao doći do mene, uznemiravao je moju obitelj i prijatelje, ispisivao okolo uvredljive grafite... No, sve moje prijave policija je uvela u zapisnik i ništa, pojeo vuk magarca. Psihičko nasilje nije kazneno djelo, tek kada mi je ozbiljno zaprijetio da će me ubiti i kada me udario mogli su podnijeti kaznenu prijavu protiv njega.

Priča nam to Splićanka (podaci poznati redakciji), koja je zbog zlostavljanja prošla pravi pakao. Mjesecima, zbog straha, nije izlazila iz stana, boja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 11:19