stdClass Object ( [id] => 278699 [title] => Zdravko Mamić: Zbog Dinama ostajemo u Sloveniji do nedjelje! [alias] => zdravko-mamic-zbog-dinama-ostajemo-u-sloveniji-do-nedjelje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

17.49 -  Zdravko Mamić u Sloveniji se obratio okupljenim novinarima, kojima je izjavio kako će i on i njegov brat Zoran do nedjelje navečer ostati u Sloveniji, gdje će raditi na programu treninga s momčadi Dinama.

- Mi smo rekli da ćemo se odazvati na poziv koji smo dobili, pozvali smo naše odvjetnike Ćedu Prodanovića i gospođu Sloković, koja je također na putu prema ovdje... gospodin Prodanović došao je svojim automobilom po nas, rekao je Mamić, no objasnio kako su se ipak odlučili ostati uz momčad.

- Znajući za program koji mi ovdje imamo i po kojem smo došli, jer ipak riječ je o momčadi koja mora za tjedan dana predstavljati Dinamo u Europi, obećajem da neće doći do nikakve promjene plana, mi ćemo u nedjelju navečer biti dostupni svim organima, obećao je Mamić.

13.30 -
Zdravko Mamić ispratio je mamu iz hotela u Moravskim Toplicama ,uz povike novinarima "lešinari ostavite mi mamu na miru".

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

13.20 - Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović sletio je redovnim letom iz Münchena u Zagreb, u petak nešto prije 13 sati. Na aerodromu su ga dočekali policajac u civilu i policajac u odori, pišu 24 sata.


Foto: Davor Pongračić / CROPIX

Nakon što je preuzeo prtljagu, Vrbanovića su policajci odveli na sporedni ulaz, a potom u USKOK na ispitivanje.

S njim je u avionu bio i HNS-ov povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk. On nije htio davati nikakve komentare niti odgovarati na pitanja novinara.


12:50
- Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i njegov brat, trener Zoran Mamić, navodno su se odlučili ranije vratiti u Zagreb s priprema u Sloveniji.

Mamići će prema Hrvatskoj navodno krenuti oko 14 sati, a hoće li biti uhićeni već na granici, obzirom na raspisanu internu tjeralicu, tek će se vidjeti, saznaje N1.


10:30 - Na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji s PNUSKOK-om provodi hitne dokazne radnje zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, vezano za nezakonite radnje koje su poduzimale odgovorne osobe GNK Dinamo i službena osoba Porezne uprave”, glasilo je kratko priopćenje koje je USKOK objavio u četvrtak prijepodne, a naknadno je iz te institucije potvrđeno da se istraga provodi protiv Zdravka i Zorana Mamića.

Skrivene provizije

Neslužbeno se moglo doznati da se dokazne radnje, provode i protiv službenika u Poreznoj upravi koji je primao, sukladno priopćenju USKOK-a, mito od osoba protiv kojih se provode dokazne radnje, a neslužbene informacije govorile su kako je taj službenik i uhićen u četvrtak. Jedna od spekulacija govori da je inkriminirani porezni službenik “skrivao” navodne račune Mamićevih u inozemstvu na čije prihode nije plaćan porez, no Zdravko Mamić je na konferenciji za novinare u četvrtak, odgovarajući na novinarsko pitanje o toj temi to izričito demantirao.

Na navode da mu prijeti uhićenje zbog skrivenih provizija od transfere Luke Modrića, on je odgovorio: “Već sto puta sam rekao da nikad u životu nisam uzimao proviziju. Ovo su sada tek istražne radnje po hitnom postupku, nema još prave istrage ni optužnice. Niti ja niti itko moj od Dinama nikad nismo uzeli ni lipe!” Prema nekim spekulacijama, do navodnih Mamićevih računa u inozemstvu došlo se “slučajno”, internom istragom pokrenutom protiv tog poreznog službenika, pa su onda u toj istrazi isplivali i ti navodni računi Mamićevih. No, za te spekulacije još uvijek nema nikakve potvrde.

Ne bježi ni od čega

U slučaju da nakon provođenja dokaznih radnji USKOK pokrene istragu, onda nakon vjerojatne žalbe obrane, istražni sudac odlučuje o potvrđivanju ili odbacivanju te istrage. USKOK inače ovakve postupke pretresa privatnih i poslovnih prostorija ne provodi prije negoli u prethodnim radnjama nije barem donekle pronašao dovoljno dokaza za otvaranje ozbiljne istrage, a ovakvi pretresi služe za pribavljanje eventualnih novih dokaza.

Zdravko Mamić je u četvrtak bio s bratom i igračima na pripremama u Sloveniji, a njegova odvjetnica Jadranka Sloković novinarima je ispred njegove kuće na Tuškancu rekla da će se Mamić vratiti u Hrvatsku, dok o izvidima policije nije željela govoriti.

Zanimljivo je kako je vijest o akciji USKOK-a prvi na svojoj internetskoj stranici službeno potvrdio Dinamo, a Zoran Mamić je novinarima u Sloveniji dao izjavu da za sada ostaje u Sloveniji, ali da će se vratiti u Hrvatsku ako dobije naputak od službenih osoba. Jadranka Sloković je ustvrdila da će se Mamić vratiti u Zagreb, dodajući da on “ne bježi ni od čega”.

Istražitelji PNUSKOK-a su izvide, osim u kućama braće Mamić, provodili i prostorijama GNK Dinamo u Maksimiru, gdje je podignuta i zaštitna ograda. Inače, PNUSKOK je provodio izvid i u kući Damira Vrbanovića, izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i dugogodišnjeg direktora i izvršnog direktora Dinama.

Frenki Laušić, PSD, JL

Prvi veliki ulov

Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara (SSOPP) u sklopu Porezne uprave djeluje od ove godine, a utemeljen je po uzoru na američki Internal Revenue Service (IRS), s time da istražitelji SSOPP-a, za razliku od američkih kolega, ne mogu biti naoružani i ne mogu samostalno obavljati uhićenja. U obuci 26 djelatnika SSOPP-a su, osim američkih predstavnika IRS-a, sudjelovali i porezni istražitelji iz Nizozemske i njemačke savezne pokrajine Bavarske.

Maksimalna kazna - 33 godine zatvora

Koje su to kazne na koje po zakonu čelni ljudi Dinama mogu biti osuđeni ako pravne kvalifikacije ostanu u daljnjem postupku? Sve će naravno ovisiti o prikupljenim dokazima.

Dakle, po Kaznenom zakonu, za primanje mita u gospodarskom poslovanju postoje dvije opcije. Prema prvom stavku čl. 252. zapriječena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Zlouporaba povjerenja

Isto tako, do tri godine zatvora predviđeno je za onoga “tko u gospodarskom poslovanju drugome ponudi, obeća ili dade mito namijenjeno toj ili drugoj osobi kao protuuslugu za sklapanje ili izvršenje posla ili pružanje usluge ili tko posreduje pri takvom podmićivanju”.

Što se tiče utaje poreza, to djelo regulira čl. 256 KZ-a, a u njemu stoji zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, odnosno u slučaju većih iznosa od jedne do čak 10 godina.

Za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju predviđena je kazna od pola godine do pet godina. Ako je, pak, ovakvom zlouporabom povjerenja osoba koja je počinila djelo pribavila znatnu imovinsku korist ili je prouzročena znatna šteta, zatvorska kazna se kreće se od jedne pa do 10 godina.

Dakle, akteri ove priče mogu teoretski, ako budu suđeni za sva tri kaznena djela (ovisi i koliko će ih pojedinačno biti utuženo jer je moguće da svatko od njih bude optužen, ako bude, za nekoliko kaznenih djela utaje ili zlouporabe ili davanja mita) i u slučaju maksimalnih kazni biti kažnjeni s maksimalno 33 godine zatvora.

v.urukalo

USKOK sumnjiči braću za štetu od 80 milijuna kn?

Neslužbene informacije iz izvora bliskih istrazi kažu da se braću Mamić i Vrbanovića sumnjiči da su tijekom proteklih deset godina oštetili Dinamo za više desetaka milijuna kuna. Spominje se ukupni iznos štete koji premašuje 80 milijuna kuna, a koji je većim dijelom završio u džepovima Zdravka i Zorana Mamića.

Četvrti osumnjičeni, sesvetski poreznik Milan Pernar, zatečen je jučer ujutro na kućnoj adresi te je priveden u policiju na kriminalističku obradu.

Jutarnjem listu potvrđeno iz više neslužbenih izvora, istražitelji su se za sada bazirali na tri optužbe. Riječ je o sumnjama da je Zdravko Mamić davao mito uhićenom porezniku kako bi mu pogodovao prilikom poreznih nadzora i drugih radnji koje je poduzimao u njegovu slučaju. Nije bilo moguće doznati o kojem iznosu mita je riječ i u kojoj je mjeri poreznik Pernar pogodovao Mamiću. No, navodno je postupanje poreznika upalo u oči njegovim nadređenima prilikom interne istrage u Poreznoj upravi.

Druga optužba još je konkretnija i teža. “Teška” je, prema neslužbenim informacijama, više od 50 milijuna kuna, koje su, umjesto na računu Dinama, završile u džepu Zdravka Mamića. Specijalna jedinica za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija došla je do dokumenata i drugih podataka na temelju kojih su zaključili da postoje vrlo ozbiljne sumnje da je Mamić ilegalno profitirao od transfera barem dvojice Dinamovih igrača. Jedan od njih je sadašnji igrač Real Madrida Luka Modrić.

Sporne radnje odigrale su se, smatraju istražitelji, prilikom njegova transfera u Tottenham 2008. godine. Prema istim izvorima, tada je osim redovnog ugovora potpisan i aneks ugovoru prema kojemu Dinamu ne odlazi cijeli iznos odštete, nego da polovicu, prema svemu sudeći neto iznosa, dobiva sam igrač. Međutim, istodobno je potpisana i izjava kojom se igrač u potpunosti odriče bilo kakvih potraživanja prema klubu prilikom transfera.

Tako je, prema sumnjama istražitelja, Luka Modrić primio od Dinama dobar dio odštete koji je sjeo na račun kluba te je taj novac potom proslijedio Zdravku Mamiću. Zajedno s transferom još jednog igrača, koji je odigran po identičnom scenariju, Dinamo je na temelju “pozadinskih” dogovora i potpisanih dodataka ugovorima oštećen za više od 50 milijuna kuna.

Treća optužba odnosi se na zloporabu i poreznu utaju kojima su obuhvaćena braća Mamić i Vrbanović. Istražitelji sumnjaju da je Zoran Mamić još 2006. od Dinama dobio pozajmicu od 24 milijuna kuna, koju je kasnije i vratio, ali ne vlastitim novcem, već sredstvima samog kluba, koji se za to još morao i zadužiti u jednoj banci. Ovu, kako organi kaznenog progona smatraju, nezakonitu igru Zoran Mamić odigrao je uz pomoć brata i Damira Vrbanovića.

Prema šturim informacijama do kojih smo uspjeli doći, tadašnji šefovi kluba organizirali su cijeli krug isplata novca kako bi prikrili što zapravo rade. Sredstva koja je Dinamo dobio zaduživši se u jednoj poslovnoj banci isplatili su navodno igraču ili igračima Dinama prikazujući to kao dio redovnog poslovanja. No, radilo se samo o papirnatom pokriću za prosljeđivanje novca Zoranu Mamiću. Igrači su, smatraju istražitelji, podizali taj novac i davali ga Zoranu Mamiću, a on ga je koristio za vraćanje pozajmice.

JL

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najnovije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-07-03 09:48:19 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-07-03 18:18:41 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-07-03 17:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 27119 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2015\/07\/03\/AAA\/mamic_izjava1-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/mamic_slovenija1-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/mamic_slovenija4-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/mamic_slovenija5-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/mamic_slovenija6-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/mamic_slovenija7-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/vrbanovic_pleso1-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/vrbanovic_pleso2-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/vrbanovic_pleso3-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/vrbanovic_pleso4-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/vrbanovic_pleso8-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/vrbanovic_pleso9-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/mamic_izjava-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/mamic_izjava1-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/mamic_izjava3-030715.jpg","\/Archive\/Images\/2015\/07\/02\/mami\/mamic_izjava5-030715.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x535"},{"size0":"800x574"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x581"},{"size0":"800x580"},{"size0":"800x542"},{"size0":"800x540"},{"size0":"800x511"},{"size0":"800x505"},{"size0":"438x629"},{"size0":"800x545"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7947841 Threads: 4 Questions: 1654142256 Slow queries: 4917898 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111864027 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/zdravko-mamic-zbog-dinama-ostajemo-u-sloveniji-do-nedjelje-278699 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zdravko-mamic-zbog-dinama-ostajemo-u-sloveniji-do-nedjelje-278699?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 350976 [name] => zdravkomamić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravkomamic [link] => /tag/zdravkomamic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 221766 [name] => zoranmamić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zoranmamic [link] => /tag/zoranmamic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najnovije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zdravko Mamić: Zbog Dinama ostajemo u Sloveniji do nedjelje! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-07-34-38-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/03/AAA/mamic_izjava1-030715.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/07/03/AAA/mamic_izjava1-030715.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/mamic_slovenija1-030715.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/mamic_slovenija4-030715.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/mamic_slovenija5-030715.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/mamic_slovenija6-030715.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/mamic_slovenija7-030715.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/vrbanovic_pleso1-030715.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/vrbanovic_pleso2-030715.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/vrbanovic_pleso3-030715.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/vrbanovic_pleso4-030715.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/vrbanovic_pleso8-030715.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/vrbanovic_pleso9-030715.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/mamic_izjava-030715.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/mamic_izjava1-030715.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/mamic_izjava3-030715.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2015/07/02/mami/mamic_izjava5-030715.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

17.49 -  Zdravko Mamić u Sloveniji se obratio okupljenim novinarima, kojima je izjavio kako će i on i njegov brat Zoran do nedjelje navečer ostati u Sloveniji, gdje će raditi na programu treninga s momčadi Dinama.

- Mi smo rekli da ćemo se odazvati na poziv koji smo dobili, pozvali smo naše odvjetnike Ćedu Prodanovića i gospođu Sloković, koja je također na putu prema ovdje... gospodin Prodanović došao je svojim automobilom po nas, rekao je Mamić, no objasnio kako su se ipak odlučili ostati uz momčad.

- Znajući za program koji mi ovdje imamo i po kojem smo došli, jer ipak riječ je o momčadi koja mora za tjedan dana predstavljati Dinamo u Europi, obećajem da neće doći do nikakve promjene plana, mi ćemo u nedjelju navečer biti dostupni svim organima, obećao je Mamić.

13.30 -
Zdravko Mamić ispratio je mamu iz hotela u Moravskim Toplicama ,uz povike novinarima "lešinari ostavite mi mamu na miru".

Foto: Željko Hajdinjak / Cropix

13.20 - Izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović sletio je redovnim letom iz Münchena u Zagreb, u petak nešto prije 13 sati. Na aerodromu su ga dočekali policajac u civilu i policajac u odori, pišu 24 sata.


Foto: Davor Pongračić / CROPIX

Nakon što je preuzeo prtljagu, Vrbanovića su policajci odveli na sporedni ulaz, a potom u USKOK na ispitivanje.

S njim je u avionu bio i HNS-ov povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk. On nije htio davati nikakve komentare niti odgovarati na pitanja novinara.


12:50
- Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić i njegov brat, trener Zoran Mamić, navodno su se odlučili ranije vratiti u Zagreb s priprema u Sloveniji.

Mamići će prema Hrvatskoj navodno krenuti oko 14 sati, a hoće li biti uhićeni već na granici, obzirom na raspisanu internu tjeralicu, tek će se vidjeti, saznaje N1.


10:30 - Na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji s PNUSKOK-om provodi hitne dokazne radnje zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, vezano za nezakonite radnje koje su poduzimale odgovorne osobe GNK Dinamo i službena osoba Porezne uprave”, glasilo je kratko priopćenje koje je USKOK objavio u četvrtak prijepodne, a naknadno je iz te institucije potvrđeno da se istraga provodi protiv Zdravka i Zorana Mamića.

Skrivene provizije

Neslužbeno se moglo doznati da se dokazne radnje, provode i protiv službenika u Poreznoj upravi koji je primao, sukladno priopćenju USKOK-a, mito od osoba protiv kojih se provode dokazne radnje, a neslužbene informacije govorile su kako je taj službenik i uhićen u četvrtak. Jedna od spekulacija govori da je inkriminirani porezni službenik “skrivao” navodne račune Mamićevih u inozemstvu na čije prihode nije plaćan porez, no Zdravko Mamić je na konferenciji za novinare u četvrtak, odgovarajući na novinarsko pitanje o toj temi to izričito demantirao.

Na navode da mu prijeti uhićenje zbog skrivenih provizija od transfere Luke Modrića, on je odgovorio: “Već sto puta sam rekao da nikad u životu nisam uzimao proviziju. Ovo su sada tek istražne radnje po hitnom postupku, nema još prave istrage ni optužnice. Niti ja niti itko moj od Dinama nikad nismo uzeli ni lipe!” Prema nekim spekulacijama, do navodnih Mamićevih računa u inozemstvu došlo se “slučajno”, internom istragom pokrenutom protiv tog poreznog službenika, pa su onda u toj istrazi isplivali i ti navodni računi Mamićevih. No, za te spekulacije još uvijek nema nikakve potvrde.

Ne bježi ni od čega

U slučaju da nakon provođenja dokaznih radnji USKOK pokrene istragu, onda nakon vjerojatne žalbe obrane, istražni sudac odlučuje o potvrđivanju ili odbacivanju te istrage. USKOK inače ovakve postupke pretresa privatnih i poslovnih prostorija ne provodi prije negoli u prethodnim radnjama nije barem donekle pronašao dovoljno dokaza za otvaranje ozbiljne istrage, a ovakvi pretresi služe za pribavljanje eventualnih novih dokaza.

Zdravko Mamić je u četvrtak bio s bratom i igračima na pripremama u Sloveniji, a njegova odvjetnica Jadranka Sloković novinarima je ispred njegove kuće na Tuškancu rekla da će se Mamić vratiti u Hrvatsku, dok o izvidima policije nije željela govoriti.

Zanimljivo je kako je vijest o akciji USKOK-a prvi na svojoj internetskoj stranici službeno potvrdio Dinamo, a Zoran Mamić je novinarima u Sloveniji dao izjavu da za sada ostaje u Sloveniji, ali da će se vratiti u Hrvatsku ako dobije naputak od službenih osoba. Jadranka Sloković je ustvrdila da će se Mamić vratiti u Zagreb, dodajući da on “ne bježi ni od čega”.

Istražitelji PNUSKOK-a su izvide, osim u kućama braće Mamić, provodili i prostorijama GNK Dinamo u Maksimiru, gdje je podignuta i zaštitna ograda. Inače, PNUSKOK je provodio izvid i u kući Damira Vrbanovića, izvršnog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i dugogodišnjeg direktora i izvršnog direktora Dinama.

Frenki Laušić, PSD, JL

Prvi veliki ulov

Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara (SSOPP) u sklopu Porezne uprave djeluje od ove godine, a utemeljen je po uzoru na američki Internal Revenue Service (IRS), s time da istražitelji SSOPP-a, za razliku od američkih kolega, ne mogu biti naoružani i ne mogu samostalno obavljati uhićenja. U obuci 26 djelatnika SSOPP-a su, osim američkih predstavnika IRS-a, sudjelovali i porezni istražitelji iz Nizozemske i njemačke savezne pokrajine Bavarske.

Maksimalna kazna - 33 godine zatvora

Koje su to kazne na koje po zakonu čelni ljudi Dinama mogu biti osuđeni ako pravne kvalifikacije ostanu u daljnjem postupku? Sve će naravno ovisiti o prikupljenim dokazima.

Dakle, po Kaznenom zakonu, za primanje mita u gospodarskom poslovanju postoje dvije opcije. Prema prvom stavku čl. 252. zapriječena je kazna zatvora od jedne do osam godina.

Zlouporaba povjerenja

Isto tako, do tri godine zatvora predviđeno je za onoga “tko u gospodarskom poslovanju drugome ponudi, obeća ili dade mito namijenjeno toj ili drugoj osobi kao protuuslugu za sklapanje ili izvršenje posla ili pružanje usluge ili tko posreduje pri takvom podmićivanju”.

Što se tiče utaje poreza, to djelo regulira čl. 256 KZ-a, a u njemu stoji zapriječena kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora, odnosno u slučaju većih iznosa od jedne do čak 10 godina.

Za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju predviđena je kazna od pola godine do pet godina. Ako je, pak, ovakvom zlouporabom povjerenja osoba koja je počinila djelo pribavila znatnu imovinsku korist ili je prouzročena znatna šteta, zatvorska kazna se kreće se od jedne pa do 10 godina.

Dakle, akteri ove priče mogu teoretski, ako budu suđeni za sva tri kaznena djela (ovisi i koliko će ih pojedinačno biti utuženo jer je moguće da svatko od njih bude optužen, ako bude, za nekoliko kaznenih djela utaje ili zlouporabe ili davanja mita) i u slučaju maksimalnih kazni biti kažnjeni s maksimalno 33 godine zatvora.

v.urukalo

USKOK sumnjiči braću za štetu od 80 milijuna kn?

Neslužbene informacije iz izvora bliskih istrazi kažu da se braću Mamić i Vrbanovića sumnjiči da su tijekom proteklih deset godina oštetili Dinamo za više desetaka milijuna kuna. Spominje se ukupni iznos štete koji premašuje 80 milijuna kuna, a koji je većim dijelom završio u džepovima Zdravka i Zorana Mamića.

Četvrti osumnjičeni, sesvetski poreznik Milan Pernar, zatečen je jučer ujutro na kućnoj adresi te je priveden u policiju na kriminalističku obradu.

Jutarnjem listu potvrđeno iz više neslužbenih izvora, istražitelji su se za sada bazirali na tri optužbe. Riječ je o sumnjama da je Zdravko Mamić davao mito uhićenom porezniku kako bi mu pogodovao prilikom poreznih nadzora i drugih radnji koje je poduzimao u njegovu slučaju. Nije bilo moguće doznati o kojem iznosu mita je riječ i u kojoj je mjeri poreznik Pernar pogodovao Mamiću. No, navodno je postupanje poreznika upalo u oči njegovim nadređenima prilikom interne istrage u Poreznoj upravi.

Druga optužba još je konkretnija i teža. “Teška” je, prema neslužbenim informacijama, više od 50 milijuna kuna, koje su, umjesto na računu Dinama, završile u džepu Zdravka Mamića. Specijalna jedinica za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija došla je do dokumenata i drugih podataka na temelju kojih su zaključili da postoje vrlo ozbiljne sumnje da je Mamić ilegalno profitirao od transfera barem dvojice Dinamovih igrača. Jedan od njih je sadašnji igrač Real Madrida Luka Modrić.

Sporne radnje odigrale su se, smatraju istražitelji, prilikom njegova transfera u Tottenham 2008. godine. Prema istim izvorima, tada je osim redovnog ugovora potpisan i aneks ugovoru prema kojemu Dinamu ne odlazi cijeli iznos odštete, nego da polovicu, prema svemu sudeći neto iznosa, dobiva sam igrač. Međutim, istodobno je potpisana i izjava kojom se igrač u potpunosti odriče bilo kakvih potraživanja prema klubu prilikom transfera.

Tako je, prema sumnjama istražitelja, Luka Modrić primio od Dinama dobar dio odštete koji je sjeo na račun kluba te je taj novac potom proslijedio Zdravku Mamiću. Zajedno s transferom još jednog igrača, koji je odigran po identičnom scenariju, Dinamo je na temelju “pozadinskih” dogovora i potpisanih dodataka ugovorima oštećen za više od 50 milijuna kuna.

Treća optužba odnosi se na zloporabu i poreznu utaju kojima su obuhvaćena braća Mamić i Vrbanović. Istražitelji sumnjaju da je Zoran Mamić još 2006. od Dinama dobio pozajmicu od 24 milijuna kuna, koju je kasnije i vratio, ali ne vlastitim novcem, već sredstvima samog kluba, koji se za to još morao i zadužiti u jednoj banci. Ovu, kako organi kaznenog progona smatraju, nezakonitu igru Zoran Mamić odigrao je uz pomoć brata i Damira Vrbanovića.

Prema šturim informacijama do kojih smo uspjeli doći, tadašnji šefovi kluba organizirali su cijeli krug isplata novca kako bi prikrili što zapravo rade. Sredstva koja je Dinamo dobio zaduživši se u jednoj poslovnoj banci isplatili su navodno igraču ili igračima Dinama prikazujući to kao dio redovnog poslovanja. No, radilo se samo o papirnatom pokriću za prosljeđivanje novca Zoranu Mamiću. Igrači su, smatraju istražitelji, podizali taj novac i davali ga Zoranu Mamiću, a on ga je koristio za vraćanje pozajmice.

JL

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zdravko-mamic-zbog-dinama-ostajemo-u-sloveniji-do-nedjelje-278699 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d734a4c8feb10a429cf81d4e4ad8bf90955fef40 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zdravko+Mami%C4%87%3A+Zbog+Dinama+ostajemo+u+Sloveniji+do+nedjelje%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzdravko-mamic-zbog-dinama-ostajemo-u-sloveniji-do-nedjelje-278699 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzdravko-mamic-zbog-dinama-ostajemo-u-sloveniji-do-nedjelje-278699 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => najnovije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanajnovije

Zdravko Mamić: Zbog Dinama ostajemo u Sloveniji do nedjelje!

Piše PSD.
3. srpnja 2015. - 19:50

17.49 -  Zdravko Mamić u Sloveniji se obratio okupljenim novinarima, kojima je izjavio kako će i on i njegov brat Zoran do nedjelje navečer ostati u Sloveniji, gdje će raditi na programu treninga s momčadi Dinama.

- Mi smo rekli da ćemo se odazvati na poziv koji smo dobili, pozvali smo naše odvjetnike Ćedu Prodanovića i gospođu Sloković, koja je također na putu prema ovdje... gospodin Prodanović došao je svojim automobilom po nas, rekao je Mamić, no objasnio kako su se ipak odlučili ostati uz momčad.

- Znajući za program koji mi ovdje imamo i po kojem smo došli, jer ipak riječ je o momčadi koja mora za tjedan dana predstavljati Dinamo u Europi, obećajem da neće doći do nikakve promjene plana, mi ćemo u nedjelju navečer biti dostupni svim organima, obećao je Mamić....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 09:34