stdClass Object ( [id] => 1284336 [title] => Zašto Maja Đerek nije zviždačica? O svemu je ‘odlučio‘ period kada je pokrenut njen otkaz iz ‘Državnih nekretnina‘ [alias] => zasto-maja-derek-nije-zvizdacica-o-svemu-je-odlucio-period-kada-je-pokrenut-njen-otkaz-iz-drzavnih-nekretnina [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Općinski radni sud u Zagrebu odlučio je kako Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina d.o.o., nije zviždačica. U navedenoj firmi je u rujnu 2020. godine dobila otkaz ugovora o radu, uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika, s mjesta direktorice Sektora za poslovne prostore.

U ožujku prošle godine je zaposlena kao savjetnica za gradsku imovinu gradonačelnika Splita Ivice Puljka. Krajem iste godine je postala pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Grada Splita.

Iako se zaposlila na novom radnom mjestu Maja Đerek je nastavila svoju pravnu bitku s “Državnim nekretninama”. Po njenim tužbama na zagrebačkom sudu vode se dva postupka: jedan za utvrđivanje ništetnost odluke o otkazu te drugi u kojem je tražila da se utvrdi kako je trebala uživati zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

---

image

Maje Đerek, pročelnica Grada Splita za upravljanje gradskom imovinom

Vojko Bašić/Cropix
---

Radi se o zakonu kolokvijalno nazvanom Zakon o zviždačima u kojem je, između ostalog, zabranjeno da zviždači snose posljedice ako prijave nepravilnosti u ustanovi u kojoj rade. U svojoj tužbi u kojoj traži da joj sud prizna status zviždačice Maja Đerek je istaknula kako je ukazivala na nepravilnosti i to ubrzo nakon što je počela obavljati poslove direktorice Sektora za poslovne prostore u “Državnim nekretninama”.

Nedostupan mail

Većinu prijava podnijela je usmeno i putem e-maila, no nakon uručenja odluke o otkazu onemogućen joj je pristup službenom e-mailu, pa stoga mnoge prijave nema dokumentirane, navela je. ”Državne nekretnine” su u odgovoru na tužbu istaknule da Maja Đerek nikada nije prijavila nepravilnosti kako je to propisano Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

Odredbama navedenog zakona propisan je postupak unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti i vanjskog prijavljivanja nepravilnosti, a Maja Đerek uz svoju tužbu nije priložila niti jedan dokaz iz kojeg bi proizlazila prijava nepravilnosti, naveli su.

Kod “Državnih nekretnina” nema nikakve prijave nepravilnosti koju je podnijela Maja Đerek, niti je ikada bilo koje drugo državno tijelo tražilo očitovanje po prijavi nepravilnosti koju je ona podnijela, stoji u odgovoru na tužbu.

Nakon zaprimanje tužbe i odgovora na nju, zagrebački radni sud je trebao utvrditi je li Maja Đerek obavila unutarnje ili vanjsko prijavljivanje nepravilnosti. Tijekom postupka je sud ocijenio da se prijave Povjereniku za etiku, koje je Maja Đerek podnijela protiv direktorice te dvije djelatnice, ne mogu smatrati prijavom nepravilnosti budući da su podnesene Povjereniku za etiku, a ne povjerljivoj osobi nadležnoj za “Zakon o zviždačima”.

---

image
HANZA MEDIA
---

Također je sud napomenuo da su navedene prijave uslijedile nakon što je započet postupak otkazivanja ugovora o radu Maji Đereki, što znači da navedene prijave nisu mogle utjecati na početak postupka otkazivanja ugovora o radu. Isto tako su prije presude, tijekom postupka na zagrebačkom sudu istražili okolnosti podnošenja pritužbe Maje Đerek Nadzornom odboru protiv direktorice radi kršenja zakonskih propisa te kršenja radnih prava i uznemiravanja.

Kada bi se i ta prijava uzela kao unutarnje prijavljivanje nepravilnosti, pa makar je podnesena osobi koja za to nije nadležna, stoji u presudi zagrebačkog suda, navedena prijava ne može predstavljati uzrok otkaza, budući da je već prije podnošenja te prijave započeo postupak otkazivanja ugovora o radu.

Naime, Maji Đerek je već prije bio poslan poziv na iznošenje obrane vezano za planirani otkaz, a s obzirom na to da prijava Nadzornom odboru nije niti postojala u to vrijeme, ista nije mogla biti povod za postupanje “Državnih nekretnina” vezano za otkazivanja ugovora o radu.

Dokumentacija u Uskoku

U svojoj tužbi je Maja Đerek navela i da je radi njenog saznanja i na njenu inicijativu održan sastanak u Ministarstvu državne imovine te da je USKOK započeo istraživanje, a ona je odnijela svu traženu dokumentaciju. Općinski radni sud procijenio je kako iz tih navoda Maje Đerek ne proizlazi da bi ona eventualno podnijela vanjsko prijavljivanje nepravilnosti, niti spisu prileži prijava koju bi ona podnijela nekom vanjskom tijelu (DORH, MUP, USKOK).

Iz dokumentacije priložene u sudski spis proizlazi da je USKOK svojim dopisom krajem travnja 2019. godine, kojeg je uputio Ministarstvu državne imovine, zatražio dokumentaciju o objavi i provedbi natječaja te ugovora o zakupu u odnosu na određena trgovačka društva. Ministarstvo je zatražilo navedenu dokumentaciju od “Državnih nekretnina” koje su je i dostavile USKOK-u, a odnijela je Maja Đerek.

Međutim, kažu u presudi, to ne znači da bi Maja Đerek bila prijavitelj nepravilnosti jer je samo odnijela dokumentaciju koju je USKOK zatražio. Slijedom svega navedenog Općinski radni sud je ocijenio kako Maja Đerek nije poduzela niti unutarnje niti vanjsko prijavljivanje nepravilnosti sukladno odredbama Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

---

image

Maja Đerek

Tom Dubravec/ Cropix
---

Napisali su u presudi kako ona u svom iskazu ne konkretizira kada je točno izvršila prijavu nepravilnosti i kome u smislu odredaba ZZPN-a, niti je takvu prijavu priložila spisu. Radi toga je sud odbio tužbeni zahtjev Maje Đerek i naknadu neimovinske štete i isplatu iznosa od 35.000 kuna koji je tražila.

Presuda je nepravomoćna te će nakon žalbi o njoj odlučivati viši sud. U obrazloženju presude je navedeno i kako je Maja Đerek protiv Odluke o otkazu pokrenula parnični postupak u kojem pobija dopuštenost Odluke o otkazu sukladno odredbama Zakona o radu, a koji također nije pravomoćno okončan.

U listopadu prošle godine je u tom predmetu donesena nepravomoćna presuda da je otkaz Maji Đerek bio nezakonit te kako joj nikada nije uručena niti jedna opomena za kršenje radnih obveza. Sudska odluka u slučaju Maje Đerek pokazuje koliko je važno prijave podnijeti propisanim kanalima, kako bi se kasnije mogla tražiti sudska zaštita.

Prema Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti na raspolaganju stoje tri kanala za prijavu: unutarnje i vanjsko prijavljivanje te javno razotkrivanje. Iz Izvješća pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, predstavljenog javnosti početkom ovog mjeseca, vidi se broj prijava evidentiranih tijekom prošle godine.

Prvi način unutarnjeg prijavljivanja je kada se prijavitelj nepravilnosti obraća tzv. povjerljivoj osobi kod poslodavca. Tijekom 2022. godine povjerljive osobe poslodavca su dostavile pučkoj pravobraniteljici 37 obavijesti o zaprimljenim unutarnjim prijavama nepravilnosti.

---

image

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonovic Einwalter

Goran Mehkek/Cropix
---

U jednom slučaju nepravilnost se odnosila na nezakonito postupanje bivšeg rukovodećeg djelatnika ustanove koji je neovlašteno, za vlastiti račun, prodavao imovinu poslodavca i tako protupravno stekao imovinsku korist. Povjerljiva osoba je obavijestila pravobraniteljicu kako poslodavac u tom slučaju ništa nije poduzeo radi otklanjanja nepravilnosti.

Drugi način prijave je vanjsko prijavljivanje, kada se prijavitelji nepravilnosti obraćaju izravno uredu pučke pravobraniteljice. Tijekom 2022. godine je Ured pučke pravobraniteljice postupao u 53 novootvorena predmeta te u 18 predmeta otvorenih u prethodnim godinama.

Iz podataka proizlazi kako su vanjskom prijavljivanju nepravilnosti i dalje skloniji prijavitelji u tzv. javnom sektoru. U prijavama se ukazivalo na različite nepravilnosti, od onih vezanih uz javne natječaje za zapošljavanje u službu ili imenovanje na rukovodeće pozicije, pristup informacijama kojima se utječe na interese građana, javnu nabavu, utaju poreza, sklapanje štetnih ugovora i sukob interesa, sve do različitih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i drugih koruptivnih kaznenih djela.

Osvete: Otkazi i premještaji

Pored navedenog, ispitni postupak vodio se radi zaštite osobe koja je tvrdila da je zbog obiteljske povezanosti s prijaviteljem trpjela osvetu u radnom okruženju. Tako su u Uredu pučke pravobraniteljice početkom 2023. godine utvrdili osnovanost prijave.

---

image
HANZA MEDIA
---

Osvete na koje su prijavitelji ukazivali najčešće su se odnosile na otkaz ugovora o radu, razrješenje s rukovodećeg radnog mjesta, premještaj, raspored na drugo radno mjesto niže složenosti poslova te različite pritiske, poput pokretanja građanskih ili kaznenih postupaka. Pritom nemaju pravo na besplatnu pravnu pomoć neovisno o imovnom stanju te ne mogu ostvariti pravo na psihološku podršku, koja se, u većini slučajeva, pokazala i više no potrebnom.

Treći način prijavljivanja je javno razotkrivanje. I u 2022. godini je Ured pučke pravobraniteljice pratio slučajeve javnog razotkrivanja nepravilnosti i primjenu ZZPN-a na takve slučajeve.

Iz pregleda medijskih objava o javnim istupima osoba koje su ukazivale na nezakonitosti u svojim radnim okruženjima, primjetan je njihov blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, kada je novi ZZPN bio u pripremi, što je bilo medijski vrlo popraćeno, navedeno je u izvješću za prošlu godinu.

Navedena su i tri primjera prijava izvršenih putem medija, tj. javnim razotkrivanjem.

---

SLUČAJ 1

Bolnica

Početkom 2022. godine u medijima je istupio liječnik iznoseći optužbe na račun bolnice čiji je zaposlenik. Mediji su prenijeli da je na nepravilnosti bezuspješno upozoravao nadležne institucije, komore, udruge i osnivača bolnice.

Naposljetku, javno je upozorio na nepravilnosti koje je prethodno dokumentirao, a koje su ukazale na propuste u načinu korištenja zdravstvene i medicinske opreme, višekratnoj uporabi injekcija i druge jednokratne medicinske opreme, tehničkoj neispravnosti sustava nužnih za rad u operacijskim salama, izvođenju medicinskih postupaka nad više pacijenata istovremeno te nadzoru tih postupaka od strane zaposlenika koji nisu za to kvalificirani.

Inspekcijskim nadzorom ministarstva potvrđena je većina ukazanih nepravilnosti, a stručnjaci Ministarstva zdravstva su u 18 točaka naveli mjere koje bolnica treba poduzeti kako bi djelovala po pravilima struke.

 

---

---

SLUČAJ 2

Vrtić 

U lipnju 2022. godine objavljen je televizijski prilog o zaposlenici vrtića koja je roditeljima jasličke skupine ukazala na neprimjereno ponašanje dviju odgajateljica prema djeci.

Mediji su prenijeli i izjave roditelja koji su mjesecima sumnjali da se nešto događa, dok su neki i sami svjedočili grubom ponašanju odgajateljica. Roditelji su nakon ukazanih nepravilnosti tražili reakciju ravnateljice te je nakon njihovih ponovljenih pritužbi ministarstvo zatražilo otklanjanje nepravilnosti i stručno-pedagoški nadzor.

Jednoj od odgajateljica određen je premještaj i nadzor, druga više nije zaposlenica vrtića, dok je zaposlenica koja je ukazala na nepravilnosti dobila upozorenje s mogućnošću otkaza ugovora o radu.

---

---

SLUČAJ 3

Gradska ustanova

Krajem godine mediji su izvještavali i o slučaju ravnateljice gradske ustanove, koja je javno iznijela da je političkim pritiskom od nje traženo da zadrži zaposlenicu u vezi čijeg radnog odnosa je inspekcija ustanovila nezakonitosti. Mediji su prenosili kako je ravnateljica razriješena jer je odbila osigurati povoljniji radni status bliskom članu obitelji predsjednika gradskog tijela u odnosu na ostale zaposlenike ustanove.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sudska odluka u slučaju Maje Đerek pokazuje koliko je važno prijave podnijeti propisanim kanalima, kako bi se kasnije mogla tražiti sudska zaštita sukladno tzv. Zakonu zviždačima u kojem je, između ostalog, zabranjeno da zviždači snose posljedice ako prijave nepravilnosti u ustanovi u kojoj rade [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUDSKA PRESUDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Sudska odluka u slučaju Maje Đerek pokazuje koliko je važno prijave podnijeti propisanim kanalima, kako bi se kasnije mogla tražiti sudska zaštita sukladno tzv. Zakonu zviždačima u kojem je, između ostalog, zabranjeno da zviždači snose posljedice ako prijave nepravilnosti u ustanovi u kojoj rade SUDSKA PRESUDA 2 0 9039 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-21 20:24:42 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-25 19:22:08 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2023-04-25 18:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1605 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Sudska odluka u slučaju Maje Đerek pokazuje koliko je važno prijave podnijeti propisanim kanalima, kako bi se kasnije mogla tražiti sudska zaštita sukladno tzv. Zakonu zviždačima u kojem je, između ostalog, zabranjeno da zviždači snose posljedice ako [metadata] => robots= author= title=Zašto Maja Đerek nije zviždačica? O svemu je 'odlučio' period kada je pokrenut njen otkaz iz 'Državnih nekretnina' [metakey] => maja đerek, Grad Split, presuda, Ivica Puljak [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/21\/21822182.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24405189.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24268843.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/23952236.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24267712.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/19177298.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/ Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","HANZA MEDIA","Tom Dubravec\/ Cropix","HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Maja \u0110erek, pro\u010delnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Grada Splita i gradona\u010delnik Ivica Puljak<\/p>","

Maje \u0110erek, pro\u010delnica\u00a0Grada Splita za upravljanje gradskom imovinom<\/p>","

Pu\u010dka pravobraniteljica Tena \u0160imonovic Einwalter<\/p>","","

Maja \u0110erek<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21822182_1920.jpg":"1920x1080","k_21822182_1280.jpg":"1280x1280","k_21822182_1024.jpg":"1024x1024","k_21822182_640.jpg":"640x640","k_21822182_480.jpg":"480x480","k_21822182_340.jpg":"340x340","k_21822182_220.jpg":"220x220","o_21822182_1280.jpg":"1280x853","o_21822182_1024.jpg":"1024x682","o_21822182_640.jpg":"640x426","o_21822182_480.jpg":"480x320","o_21822182_340.jpg":"340x226","o_21822182_220.jpg":"220x146","h_21822182_1280.jpg":"1280x854","h_21822182_1024.jpg":"1024x683","h_21822182_640.jpg":"640x427","h_21822182_480.jpg":"480x320","h_21822182_340.jpg":"340x227","h_21822182_220.jpg":"220x147","pp_21822182_1280.jpg":"1280x1628","pp_21822182_1024.jpg":"1024x1303","pp_21822182_640.jpg":"640x814","pp_21822182_480.jpg":"480x611","pp_21822182_340.jpg":"340x432","pp_21822182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1384","hd_24405189_1920.jpg":"1920x1080","k_24405189_1280.jpg":"1280x1280","k_24405189_1024.jpg":"1024x1024","k_24405189_640.jpg":"640x640","k_24405189_480.jpg":"480x480","k_24405189_340.jpg":"340x340","k_24405189_220.jpg":"220x220","o_24405189_1280.jpg":"1280x922","o_24405189_1024.jpg":"1024x738","o_24405189_640.jpg":"640x461","o_24405189_480.jpg":"480x346","o_24405189_340.jpg":"340x245","o_24405189_220.jpg":"220x158","h_24405189_1280.jpg":"1280x854","h_24405189_1024.jpg":"1024x683","h_24405189_640.jpg":"640x427","h_24405189_480.jpg":"480x320","h_24405189_340.jpg":"340x227","h_24405189_220.jpg":"220x147","pp_24405189_1280.jpg":"1280x1628","pp_24405189_1024.jpg":"1024x1303","pp_24405189_640.jpg":"640x814","pp_24405189_480.jpg":"480x611","pp_24405189_340.jpg":"340x432","pp_24405189_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24268843_1920.jpg":"1920x1080","k_24268843_1280.jpg":"1280x1280","k_24268843_1024.jpg":"1024x1024","k_24268843_640.jpg":"640x640","k_24268843_480.jpg":"480x480","k_24268843_340.jpg":"340x340","k_24268843_220.jpg":"220x220","o_24268843_1280.jpg":"1280x853","o_24268843_1024.jpg":"1024x682","o_24268843_640.jpg":"640x426","o_24268843_480.jpg":"480x320","o_24268843_340.jpg":"340x226","o_24268843_220.jpg":"220x146","h_24268843_1280.jpg":"1280x854","h_24268843_1024.jpg":"1024x683","h_24268843_640.jpg":"640x427","h_24268843_480.jpg":"480x320","h_24268843_340.jpg":"340x227","h_24268843_220.jpg":"220x147","pp_24268843_1280.jpg":"1280x1628","pp_24268843_1024.jpg":"1024x1303","pp_24268843_640.jpg":"640x814","pp_24268843_480.jpg":"480x611","pp_24268843_340.jpg":"340x432","pp_24268843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23952236_1920.jpg":"1920x1080","k_23952236_1280.jpg":"1280x1280","k_23952236_1024.jpg":"1024x1024","k_23952236_640.jpg":"640x640","k_23952236_480.jpg":"480x480","k_23952236_340.jpg":"340x340","k_23952236_220.jpg":"220x220","o_23952236_1280.jpg":"1280x853","o_23952236_1024.jpg":"1024x682","o_23952236_640.jpg":"640x426","o_23952236_480.jpg":"480x320","o_23952236_340.jpg":"340x226","o_23952236_220.jpg":"220x146","h_23952236_1280.jpg":"1280x854","h_23952236_1024.jpg":"1024x683","h_23952236_640.jpg":"640x427","h_23952236_480.jpg":"480x320","h_23952236_340.jpg":"340x227","h_23952236_220.jpg":"220x147","pp_23952236_1280.jpg":"1280x1628","pp_23952236_1024.jpg":"1024x1303","pp_23952236_640.jpg":"640x814","pp_23952236_480.jpg":"480x611","pp_23952236_340.jpg":"340x432","pp_23952236_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24267712_1920.jpg":"1920x1080","k_24267712_1280.jpg":"1280x1280","k_24267712_1024.jpg":"1024x1024","k_24267712_640.jpg":"640x640","k_24267712_480.jpg":"480x480","k_24267712_340.jpg":"340x340","k_24267712_220.jpg":"220x220","o_24267712_1280.jpg":"1280x853","o_24267712_1024.jpg":"1024x682","o_24267712_640.jpg":"640x426","o_24267712_480.jpg":"480x320","o_24267712_340.jpg":"340x226","o_24267712_220.jpg":"220x146","h_24267712_1280.jpg":"1280x854","h_24267712_1024.jpg":"1024x683","h_24267712_640.jpg":"640x427","h_24267712_480.jpg":"480x320","h_24267712_340.jpg":"340x227","h_24267712_220.jpg":"220x147","pp_24267712_1280.jpg":"1280x1628","pp_24267712_1024.jpg":"1024x1303","pp_24267712_640.jpg":"640x814","pp_24267712_480.jpg":"480x611","pp_24267712_340.jpg":"340x432","pp_24267712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_19177298_1920.jpg":"1920x1080","k_19177298_1280.jpg":"1280x1280","k_19177298_1024.jpg":"1024x1024","k_19177298_640.jpg":"640x640","k_19177298_480.jpg":"480x480","k_19177298_340.jpg":"340x340","k_19177298_220.jpg":"220x220","o_19177298_1280.jpg":"1280x852","o_19177298_1024.jpg":"1024x681","o_19177298_640.jpg":"640x426","o_19177298_480.jpg":"480x319","o_19177298_340.jpg":"340x226","o_19177298_220.jpg":"220x146","h_19177298_1280.jpg":"1280x854","h_19177298_1024.jpg":"1024x683","h_19177298_640.jpg":"640x427","h_19177298_480.jpg":"480x320","h_19177298_340.jpg":"340x227","h_19177298_220.jpg":"220x147","pp_19177298_1280.jpg":"1280x1628","pp_19177298_1024.jpg":"1024x1303","pp_19177298_640.jpg":"640x814","pp_19177298_480.jpg":"480x611","pp_19177298_340.jpg":"340x432","pp_19177298_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15133489 Threads: 4 Questions: 3163733606 Slow queries: 7078382 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235220968 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/zasto-maja-derek-nije-zvizdacica-o-svemu-je-odlucio-period-kada-je-pokrenut-njen-otkaz-iz-drzavnih-nekretnina-1284336 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zasto-maja-derek-nije-zvizdacica-o-svemu-je-odlucio-period-kada-je-pokrenut-njen-otkaz-iz-drzavnih-nekretnina-1284336?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 664495 [name] => maja đerek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 13:53:33 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-derek [link] => /tag/maja-derek ) [1] => stdClass Object ( [id] => 236108 [name] => Grad Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-split [link] => /tag/grad-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 376407 [name] => presuda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => presuda [link] => /tag/presuda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sudska odluka u slučaju Maje Đerek pokazuje koliko je važno prijave podnijeti propisanim kanalima, kako bi se kasnije mogla tražiti sudska zaštita sukladno tzv. Zakonu zviždačima u kojem je, između ostalog, zabranjeno da zviždači snose posljedice ako prijave nepravilnosti u ustanovi u kojoj rade [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUDSKA PRESUDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto Maja Đerek nije zviždačica? O svemu je ‘odlučio‘ period kada je pokrenut njen otkaz iz ‘Državnih nekretnina‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/21822182.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/ Cropix [mainImageDesc] =>

Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Grada Splita i gradonačelnik Ivica Puljak

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/21822182.jpg [title] =>

Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Grada Splita i gradonačelnik Ivica Puljak

Tom Dubravec/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24405189.jpg [title] =>

Maje Đerek, pročelnica Grada Splita za upravljanje gradskom imovinom

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24268843.jpg [title] =>

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonovic Einwalter

Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/23952236.jpg [title] => HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24267712.jpg [title] =>

Maja Đerek

Tom Dubravec/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/19177298.jpg [title] => HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Općinski radni sud u Zagrebu odlučio je kako Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina d.o.o., nije zviždačica. U navedenoj firmi je u rujnu 2020. godine dobila otkaz ugovora o radu, uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika, s mjesta direktorice Sektora za poslovne prostore.

U ožujku prošle godine je zaposlena kao savjetnica za gradsku imovinu gradonačelnika Splita Ivice Puljka. Krajem iste godine je postala pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Grada Splita.

Iako se zaposlila na novom radnom mjestu Maja Đerek je nastavila svoju pravnu bitku s “Državnim nekretninama”. Po njenim tužbama na zagrebačkom sudu vode se dva postupka: jedan za utvrđivanje ništetnost odluke o otkazu te drugi u kojem je tražila da se utvrdi kako je trebala uživati zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

---

image

Maje Đerek, pročelnica Grada Splita za upravljanje gradskom imovinom

Vojko Bašić/Cropix
---

Radi se o zakonu kolokvijalno nazvanom Zakon o zviždačima u kojem je, između ostalog, zabranjeno da zviždači snose posljedice ako prijave nepravilnosti u ustanovi u kojoj rade. U svojoj tužbi u kojoj traži da joj sud prizna status zviždačice Maja Đerek je istaknula kako je ukazivala na nepravilnosti i to ubrzo nakon što je počela obavljati poslove direktorice Sektora za poslovne prostore u “Državnim nekretninama”.

Nedostupan mail

Većinu prijava podnijela je usmeno i putem e-maila, no nakon uručenja odluke o otkazu onemogućen joj je pristup službenom e-mailu, pa stoga mnoge prijave nema dokumentirane, navela je. ”Državne nekretnine” su u odgovoru na tužbu istaknule da Maja Đerek nikada nije prijavila nepravilnosti kako je to propisano Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

Odredbama navedenog zakona propisan je postupak unutarnjeg prijavljivanja nepravilnosti i vanjskog prijavljivanja nepravilnosti, a Maja Đerek uz svoju tužbu nije priložila niti jedan dokaz iz kojeg bi proizlazila prijava nepravilnosti, naveli su.

Kod “Državnih nekretnina” nema nikakve prijave nepravilnosti koju je podnijela Maja Đerek, niti je ikada bilo koje drugo državno tijelo tražilo očitovanje po prijavi nepravilnosti koju je ona podnijela, stoji u odgovoru na tužbu.

Nakon zaprimanje tužbe i odgovora na nju, zagrebački radni sud je trebao utvrditi je li Maja Đerek obavila unutarnje ili vanjsko prijavljivanje nepravilnosti. Tijekom postupka je sud ocijenio da se prijave Povjereniku za etiku, koje je Maja Đerek podnijela protiv direktorice te dvije djelatnice, ne mogu smatrati prijavom nepravilnosti budući da su podnesene Povjereniku za etiku, a ne povjerljivoj osobi nadležnoj za “Zakon o zviždačima”.

---

image
HANZA MEDIA
---

Također je sud napomenuo da su navedene prijave uslijedile nakon što je započet postupak otkazivanja ugovora o radu Maji Đereki, što znači da navedene prijave nisu mogle utjecati na početak postupka otkazivanja ugovora o radu. Isto tako su prije presude, tijekom postupka na zagrebačkom sudu istražili okolnosti podnošenja pritužbe Maje Đerek Nadzornom odboru protiv direktorice radi kršenja zakonskih propisa te kršenja radnih prava i uznemiravanja.

Kada bi se i ta prijava uzela kao unutarnje prijavljivanje nepravilnosti, pa makar je podnesena osobi koja za to nije nadležna, stoji u presudi zagrebačkog suda, navedena prijava ne može predstavljati uzrok otkaza, budući da je već prije podnošenja te prijave započeo postupak otkazivanja ugovora o radu.

Naime, Maji Đerek je već prije bio poslan poziv na iznošenje obrane vezano za planirani otkaz, a s obzirom na to da prijava Nadzornom odboru nije niti postojala u to vrijeme, ista nije mogla biti povod za postupanje “Državnih nekretnina” vezano za otkazivanja ugovora o radu.

Dokumentacija u Uskoku

U svojoj tužbi je Maja Đerek navela i da je radi njenog saznanja i na njenu inicijativu održan sastanak u Ministarstvu državne imovine te da je USKOK započeo istraživanje, a ona je odnijela svu traženu dokumentaciju. Općinski radni sud procijenio je kako iz tih navoda Maje Đerek ne proizlazi da bi ona eventualno podnijela vanjsko prijavljivanje nepravilnosti, niti spisu prileži prijava koju bi ona podnijela nekom vanjskom tijelu (DORH, MUP, USKOK).

Iz dokumentacije priložene u sudski spis proizlazi da je USKOK svojim dopisom krajem travnja 2019. godine, kojeg je uputio Ministarstvu državne imovine, zatražio dokumentaciju o objavi i provedbi natječaja te ugovora o zakupu u odnosu na određena trgovačka društva. Ministarstvo je zatražilo navedenu dokumentaciju od “Državnih nekretnina” koje su je i dostavile USKOK-u, a odnijela je Maja Đerek.

Međutim, kažu u presudi, to ne znači da bi Maja Đerek bila prijavitelj nepravilnosti jer je samo odnijela dokumentaciju koju je USKOK zatražio. Slijedom svega navedenog Općinski radni sud je ocijenio kako Maja Đerek nije poduzela niti unutarnje niti vanjsko prijavljivanje nepravilnosti sukladno odredbama Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti.

---

image

Maja Đerek

Tom Dubravec/ Cropix
---

Napisali su u presudi kako ona u svom iskazu ne konkretizira kada je točno izvršila prijavu nepravilnosti i kome u smislu odredaba ZZPN-a, niti je takvu prijavu priložila spisu. Radi toga je sud odbio tužbeni zahtjev Maje Đerek i naknadu neimovinske štete i isplatu iznosa od 35.000 kuna koji je tražila.

Presuda je nepravomoćna te će nakon žalbi o njoj odlučivati viši sud. U obrazloženju presude je navedeno i kako je Maja Đerek protiv Odluke o otkazu pokrenula parnični postupak u kojem pobija dopuštenost Odluke o otkazu sukladno odredbama Zakona o radu, a koji također nije pravomoćno okončan.

U listopadu prošle godine je u tom predmetu donesena nepravomoćna presuda da je otkaz Maji Đerek bio nezakonit te kako joj nikada nije uručena niti jedna opomena za kršenje radnih obveza. Sudska odluka u slučaju Maje Đerek pokazuje koliko je važno prijave podnijeti propisanim kanalima, kako bi se kasnije mogla tražiti sudska zaštita.

Prema Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti na raspolaganju stoje tri kanala za prijavu: unutarnje i vanjsko prijavljivanje te javno razotkrivanje. Iz Izvješća pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter, predstavljenog javnosti početkom ovog mjeseca, vidi se broj prijava evidentiranih tijekom prošle godine.

Prvi način unutarnjeg prijavljivanja je kada se prijavitelj nepravilnosti obraća tzv. povjerljivoj osobi kod poslodavca. Tijekom 2022. godine povjerljive osobe poslodavca su dostavile pučkoj pravobraniteljici 37 obavijesti o zaprimljenim unutarnjim prijavama nepravilnosti.

---

image

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonovic Einwalter

Goran Mehkek/Cropix
---

U jednom slučaju nepravilnost se odnosila na nezakonito postupanje bivšeg rukovodećeg djelatnika ustanove koji je neovlašteno, za vlastiti račun, prodavao imovinu poslodavca i tako protupravno stekao imovinsku korist. Povjerljiva osoba je obavijestila pravobraniteljicu kako poslodavac u tom slučaju ništa nije poduzeo radi otklanjanja nepravilnosti.

Drugi način prijave je vanjsko prijavljivanje, kada se prijavitelji nepravilnosti obraćaju izravno uredu pučke pravobraniteljice. Tijekom 2022. godine je Ured pučke pravobraniteljice postupao u 53 novootvorena predmeta te u 18 predmeta otvorenih u prethodnim godinama.

Iz podataka proizlazi kako su vanjskom prijavljivanju nepravilnosti i dalje skloniji prijavitelji u tzv. javnom sektoru. U prijavama se ukazivalo na različite nepravilnosti, od onih vezanih uz javne natječaje za zapošljavanje u službu ili imenovanje na rukovodeće pozicije, pristup informacijama kojima se utječe na interese građana, javnu nabavu, utaju poreza, sklapanje štetnih ugovora i sukob interesa, sve do različitih slučajeva zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem i drugih koruptivnih kaznenih djela.

Osvete: Otkazi i premještaji

Pored navedenog, ispitni postupak vodio se radi zaštite osobe koja je tvrdila da je zbog obiteljske povezanosti s prijaviteljem trpjela osvetu u radnom okruženju. Tako su u Uredu pučke pravobraniteljice početkom 2023. godine utvrdili osnovanost prijave.

---

image
HANZA MEDIA
---

Osvete na koje su prijavitelji ukazivali najčešće su se odnosile na otkaz ugovora o radu, razrješenje s rukovodećeg radnog mjesta, premještaj, raspored na drugo radno mjesto niže složenosti poslova te različite pritiske, poput pokretanja građanskih ili kaznenih postupaka. Pritom nemaju pravo na besplatnu pravnu pomoć neovisno o imovnom stanju te ne mogu ostvariti pravo na psihološku podršku, koja se, u većini slučajeva, pokazala i više no potrebnom.

Treći način prijavljivanja je javno razotkrivanje. I u 2022. godini je Ured pučke pravobraniteljice pratio slučajeve javnog razotkrivanja nepravilnosti i primjenu ZZPN-a na takve slučajeve.

Iz pregleda medijskih objava o javnim istupima osoba koje su ukazivale na nezakonitosti u svojim radnim okruženjima, primjetan je njihov blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, kada je novi ZZPN bio u pripremi, što je bilo medijski vrlo popraćeno, navedeno je u izvješću za prošlu godinu.

Navedena su i tri primjera prijava izvršenih putem medija, tj. javnim razotkrivanjem.

---

SLUČAJ 1

Bolnica

Početkom 2022. godine u medijima je istupio liječnik iznoseći optužbe na račun bolnice čiji je zaposlenik. Mediji su prenijeli da je na nepravilnosti bezuspješno upozoravao nadležne institucije, komore, udruge i osnivača bolnice.

Naposljetku, javno je upozorio na nepravilnosti koje je prethodno dokumentirao, a koje su ukazale na propuste u načinu korištenja zdravstvene i medicinske opreme, višekratnoj uporabi injekcija i druge jednokratne medicinske opreme, tehničkoj neispravnosti sustava nužnih za rad u operacijskim salama, izvođenju medicinskih postupaka nad više pacijenata istovremeno te nadzoru tih postupaka od strane zaposlenika koji nisu za to kvalificirani.

Inspekcijskim nadzorom ministarstva potvrđena je većina ukazanih nepravilnosti, a stručnjaci Ministarstva zdravstva su u 18 točaka naveli mjere koje bolnica treba poduzeti kako bi djelovala po pravilima struke.

 

---

---

SLUČAJ 2

Vrtić 

U lipnju 2022. godine objavljen je televizijski prilog o zaposlenici vrtića koja je roditeljima jasličke skupine ukazala na neprimjereno ponašanje dviju odgajateljica prema djeci.

Mediji su prenijeli i izjave roditelja koji su mjesecima sumnjali da se nešto događa, dok su neki i sami svjedočili grubom ponašanju odgajateljica. Roditelji su nakon ukazanih nepravilnosti tražili reakciju ravnateljice te je nakon njihovih ponovljenih pritužbi ministarstvo zatražilo otklanjanje nepravilnosti i stručno-pedagoški nadzor.

Jednoj od odgajateljica određen je premještaj i nadzor, druga više nije zaposlenica vrtića, dok je zaposlenica koja je ukazala na nepravilnosti dobila upozorenje s mogućnošću otkaza ugovora o radu.

---

---

SLUČAJ 3

Gradska ustanova

Krajem godine mediji su izvještavali i o slučaju ravnateljice gradske ustanove, koja je javno iznijela da je političkim pritiskom od nje traženo da zadrži zaposlenicu u vezi čijeg radnog odnosa je inspekcija ustanovila nezakonitosti. Mediji su prenosili kako je ravnateljica razriješena jer je odbila osigurati povoljniji radni status bliskom članu obitelji predsjednika gradskog tijela u odnosu na ostale zaposlenike ustanove.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/ Cropix Vojko Bašić/Cropix Goran Mehkek/Cropix HANZA MEDIA Tom Dubravec/ Cropix HANZA MEDIA
Tom Dubravec/ Cropix

Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Grada Splita i gradonačelnik Ivica Puljak

Vojko Bašić/Cropix

Maje Đerek, pročelnica Grada Splita za upravljanje gradskom imovinom

Goran Mehkek/Cropix

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonovic Einwalter

Tom Dubravec/ Cropix

Maja Đerek

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zasto-maja-derek-nije-zvizdacica-o-svemu-je-odlucio-period-kada-je-pokrenut-njen-otkaz-iz-drzavnih-nekretnina-1284336 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3985590bb42a0381b98c6fa945b66656be2f1a01 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+Maja+%C4%90erek+nije+zvi%C5%BEda%C4%8Dica%3F+O+svemu+je+%E2%80%98odlu%C4%8Dio%E2%80%98+period+kada+je+pokrenut+njen+otkaz+iz+%E2%80%98Dr%C5%BEavnih+nekretnina%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzasto-maja-derek-nije-zvizdacica-o-svemu-je-odlucio-period-kada-je-pokrenut-njen-otkaz-iz-drzavnih-nekretnina-1284336 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzasto-maja-derek-nije-zvizdacica-o-svemu-je-odlucio-period-kada-je-pokrenut-njen-otkaz-iz-drzavnih-nekretnina-1284336 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sudska odluka u slučaju Maje Đerek pokazuje koliko je važno prijave podnijeti propisanim kanalima, kako bi se kasnije mogla tražiti sudska zaštita sukladno tzv. Zakonu zviždačima u kojem je, između ostalog, zabranjeno da zviždači snose posljedice ako prijave nepravilnosti u ustanovi u kojoj rade [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SUDSKA PRESUDA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSUDSKA PRESUDA

Zašto Maja Đerek nije zviždačica? O svemu je ‘odlučio‘ period kada je pokrenut njen otkaz iz ‘Državnih nekretnina‘

25. travnja 2023. - 20:33

Općinski radni sud u Zagrebu odlučio je kako Maja Đerek, bivša zaposlenica Državnih nekretnina d.o.o., nije zviždačica. U navedenoj firmi je u rujnu 2020. godine dobila otkaz ugovora o radu, uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika, s mjesta direktorice Sektora za poslovne prostore.

U ožujku prošle godine je zaposlena kao savjetnica za gradsku imovinu gradonačelnika Splita Ivice Puljka. Krajem iste godine je postala pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Grada Splita.

Iako se zaposlila na novom radnom mjestu Maja Đerek je nastavila svoju pravnu bitku s “Državnim nekretninama”. Po njenim tužbama na zagrebačkom sudu vode se dva postupka: jedan za utvrđivanje ništetnost odluke o otkazu te drugi u kojem je tražila da se utvrdi kako je trebala uživati zaštitu sukladno Zakonu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:55