stdClass Object ( [id] => 301300 [title] => Zašto je Karamarko na vlast doveo stranku koja bez HDZ-a ne bi prošla izborni prag [alias] => zasto-je-karamarko-na-vlast-doveo-stranku-koja-bez-hdz-a-ne-bi-prosla-izborni-prag [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Uspjeli smo ono što nikome prije nas nije pošlo za rukom: prvi put u povijesti pravaši imaju potpredsjednika Sabora. Tim je riječima prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko prije koji tjedan čestitao Ivanu Tepešu, predsjedniku HSP-a Ante Starčević, na njegovom izboru na visoku parlamentarnu dužnost.

I doista, tijekom dva i pol desetljeća hrvatskog višestranačja, ispalo je tako da su pravaši znali biti i treća stranka u zemlji, da su imali i po sedam zastupnika u Saboru, da su bili poželjna udavača s kojom su koketirali svi, i na ljevici i na desnici, no da cijelo to vrijeme voljom glavnih političkih aktera nikada nisu došli na neku iole višu državnu dužnost. Sve dok ih početkom godine na tu poziciju nije odlučio postaviti Karamarkov HDZ.

- Da, danas smo mi nakon HDZ-a najjača stranka u Domoljubnoj koaliciji. Jedini imamo tri zastupnika, jedini smo samostalno, bez pomoći drugih zastupnika ili stranaka, u Saboru formirali svoj zastupnički klub, a ja sam izabran za potpredsjednika Hrvatskog sabora - kaže za Spektar Tepeš, mladi 36-godišnji Zagrepčanin sa Peščenice koji je, nakon odlaska Ruže Tomašić, preuzeo kormilo HSP-a Ante Starčević.

Ovaj profesor povijesti i etnologije trudi se ostaviti dojam uglađenog, tolerantnog političara koji zastupa stavove tvrde desnice, ali i uvažava mišljenje onih koji se s njim ne slažu. Gotovo pa idealan prototip pravaša nove generacije o kojemu je prošle godine slikovito progovorio glavni tajnik te stranke Pero Ćorić, priznavši da mu je "dosta da nas doživljavaju kao neuke divljake s dva zuba, koji glođu janjetinu i kapulicu".

- Osobno nisam isključiv, uvažavam svoje sugovornike i kada se s njima ne slažem, nikoga ne vrijeđam. Jasno sam rekao što mislim o prošlosti i pokazao da ne relativiziram zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu - ističe Tepeš.

U televizijskoj emisiji Aleksandra Stankovića "Nedjeljom u dva" predsjednik HSP-a Ante Starčević ustvrdio je tako da je NDH bila fašistička saveznica Hitlera i Musolinija, osudio što se Rimskim sporazumima odrekla Dalmacije, koja je kolijevka Hrvatske, te priznao da su ustaše u ratu činile zločine.

I pritom prilično vješto izbjegao zamku optužbi da zagovara povijesni revizionizam, istovremeno rehabilitirajući pozdrav "Za dom spremni" ne kao relikt ustaškog režima, nego kao simbol obrane u Domovinskom ratu koji je resio rukave uniformi pripadnika HOS-a u Vukovaru, Škabrnji, Vinkovicima, Gospiću...

Tepeš ne krije da mu laska kada mediji njegovu stranku nazivaju novim HDZ-ovim strateškim partnerom. S te zvučne pozicije pravaši su polako, ali sigurno izgurali HSS Branka Hrga. Koji je imao puno bolju startnu poziciju, ali kojemu je na ovim izborima pripalo tek jedno zastupničko mjesto. Jednako koliko su imali i prije ulaska u Domoljubnu koaliciju. HSS je definitivno gurnut u drugi plan nakon što je Most stavio rampu na širenje potpredsjedničkih mjesta u Vladi - a jedno od njih Karamarko je bio namijenio upravo Hrgu - kao i nakon što je Božo Petrov za svoju stranku zatražio Ministarstvo poljoprivrede, matični resor "seljaka".

Kratkih rukava za sada je ostao i HSLS Darinka Kosora, umjerena liberalna stranka kojoj je pripalo dva zastupnička mandata, i čiji kandidat za ministra financija i gospodarstva Josip Budimir, unatoč svim potrebnim kvalifikacijama, nije dobio zeleno svjetlo premijera i koalicijskih partnera za dolazak na neku od ključnih ekonomskih funkcija u zemlji. No, profitirao je Tepešev i Ćorićev HSP Ante Starčević. Na listi Domoljubne koalicije dobili su dva mandata.

Treći, onaj Ivana Kirina, pravašima je dopalo na temelju preferencijalnih glasova u VIII. izbornoj jedinici: ovaj poznati riječki kirurg "iskočio" je s prilično blijede HDZ-ove liste, pokupio 12 posto potpore birača i sa sedmog mjesta ušao u Sabor. Upravo zbog takvog raspleta pravašima je u podjeli funkcija pripalo mjesto potpredsjednika Sabora.

I pozicija najjačeg - a ako je suditi po razvoju događaja zadnjih mjesec dana, i najglasnijeg - HDZ-ovog partnera u desnom bloku. Upravo pravaši bili su ti koji su odmah nakon izbora nove Vlade zatražili čistke Milanovićevih kadrova u ministarstvima, predložili smanjenje broja zastupnika manjina, najavili novi Zakon o lustraciji i zazvali rušenje zakona o životnom partnerstvu.

Politolog s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj povukao je zanimljivu paralelu. On, naime, smatra da je pozicija HSP-a Ante Starčević slična onoj koju na lijevoj strani političkog spektra uživaju Hrvatski laburisti.

- Na terenu imaju jedan posto podrške, a na izborima su zahvaljujući koaliciji dobili tri mandata i danas imaju svoj zastupnički klub. Kao što je Milanoviću bilo stalo da u svojoj koaliciji ima jednu lijevu stranku koja se zauzima za radnička prava, tako je i Karamarku, kada je sklapao savez s HSP-om Ante Starčević, bilo stalo da ima jednu izrazito desnu stranku, kako bi se osigurali i glasovi koji su u to vrijeme pripadali Ruži Tomašić - ističe Šalaj.

Slažući strategiju za izlazak na parlamentarne izbore, u HDZ-u su došli do zaključka da je na parlamentarnim izborima 2011. više od 200.000 glasova desnice i desnoga centra ostalo ispod izbornog praga. Njihov cilj bio je da tu pogrešku 2015. pokušaju izbjeći, pa je Karamarko prve dvije godine svojeg mandata na čelu HDZ-a utrošio pokušavajući okupiti rascjepkanu scenu desno od centra. Među prvima im se pridružio HSP Ante Starčević. Ruža Tomašić, koja je tu stranku osnovala nakon razlaza s Antom Đapićem, bila je svojevrsni politički kapitalac na desnici.

Poznata saborska zastupnica pokazala se kao ustrajni borac kada je povela rat protiv narko-dilera Jakše Cvitanovića Cvika na Korčuli. Rat u kojemu je Cvitanović izvukao deblji kraj, zbog čega ju je predsjednik Republike Ivo Josipović 2010. odlikovao Redom Stjepana Radića.

U politici je zastupala radikalnu desnu politiku, i to uspjela kapitalizirati na dvjema europarlamentarnim izborima, kada je - uz svesrdni vjetar u leđa koji joj je svojim napadima osigurao tadašnji premijer Zoran Milanović - osvojila uvjerljivo najveći broj preferencijskih glasova na HDZ-ovoj koalicijskoj listi. Prvi put je sa 64.000, a drugi put s čak 107.000 glasova iza sebe ostavila HDZ-ove veličine poput Andreja Plenkovića, Dubravke Šuice, Ivane Maletić, Davora Stiera

Nije tajna da je takva popularnost, ali i njezina odlučnost da brani boje konzervativaca, ne pučana u Europskom parlamentu, smetala mnogima u HDZ-u. Jaz je bio sve dublji No, put kojim je išla Ruža Tomašić nije slijedio i njezin HSP Ante Starčević.

Nakon nekog vremena, naime, ispostavilo se da njezini suradnici imaju stavove puno bliže HDZ-ovim, nego njezinim, pa je on 2014. istupila iz redova stranke koju je osnovala. Bez Ruže Tomašić, izgledalo je da će HSP Ante Starčević propasti. No, Karamarko je mislio drukčije, turbulencije u toj pravaškoj stranci nije iskoristio da se riješi politički neperspektivnog partnera. Umjesto toga, suradnju je nastavio s Tepešem i Ćorićem. Jedna interpretacija tvrdi da je to cijena koju je predsjednik HDZ-a platio za usluge detroniziranja Ruže Tomašić. Druga, pak, da njegovi intimni politički stavovi potpuno korespondiraju s onime što pravaši javno i bez zadrške govore.

- Karamarko, u nedostatku jasnih politika, dok se još čekaju prvi ekonomski potezi nove Vlade, koristi pravaše da umjesto njega vode svjetonazorski rat s ljevicom. On koristi HSP Ante Starčević kao prijetnju. Zato je, uostalom, Tepeš i postao potpredsjednikom Sabora. Njegovim izborom HDZ je poslao jasnu poruku: Evo, to je naša politika, lustracija, antikomunizam, zaštita desnice. Time se održava tenzija u javnosti, a postojeće podjele u društvu još produbljuju - smatra Šalaj.

Tepeš pak tvrdi da im je Karamarko dao povjerenje jer, kako kaže, razumije povijesnu potrebu za pravaškom opcijom u Hrvatskoj.

- Karamarko i kao povjesničar i kao političar shvaća da je pravaštvo duboko ukorijenjeno u Hrvatskoj. Znali smo da Hrvatska treba čvršću desnu stranku pravaške orjentacije. Pravaši koji su u prošlom mandatu imali samo jednog zastupnika u Saboru nisu uspjeli dovoljno glasno artikulirati svoj stav. Taj smo prostor sada iskoristili mi. Kada smo prije godinu i pol dana imali problema, svi su nam prognozirali propast. Pričali su i da će nas HDZ progutati. No, mi danas smo jači nego ikad - zaključuje Tepeš.

Moć koju je dobio HSP Ante Starčević, kao i najava da će u predstojećoj podjeli karata za svako mjesto zamjenika i pomoćnika ministra imati svojeg kandidata, sve više iritira partnere unutar Domoljubne koalicije, ali i zastupnike Mosta.

- Karamarko je stvorio Frankesteina, a toga nije svjestan. Mirne duše je mogao za potpredsjednika Sabora izabrati Branka Hrga, i nitko mu ne bi imao što za prigovoriti. Ovako, otvorio je prostor Tepešovom HSP-u, ljudima poput Hasanbegovića i Crnoje, pa sada svi u zemlji pričaju o ideologiji, a nitko o ekonomiji. A upravo je ekonomija trebala biti glavni cilj ove vlade - kaže zastupnik jedne od manjih stranaka Domoljubne koalicije, koji ne krije razočaranje ovakvim raspletom događaja.

Zazor koji u desnom bloku postoji prema HSP-u "Ante Starčević" pokazala je i reakcija prvog čovjeka HSLS-a Darinka Kosora na vijest da je Tepeš bio među sudionicima prosvjeda protiv zabrane televizije Z1. Istog onog prosvjeda na kojemu je gomila skandirala "Za dom spremni", i na kojemu je Mirjana Rakić, ugledna hrvatska novinara i doajenka televizijskog novinarstva u zemlji, prozvana - četnikušom.

- Ne razumijem zašto bi potpredsjednik Sabora bio u koloni protiv jedne državne institucije. On bi to pitanje trebao rješavati ovdje, u Saboru - komentirao je tada Kosor.

- Znamo se razići u mišljenjima. Kosor i ja smo se čuli, ja respektiram njegovo mišljenje, iako se s njim ne slažem, on respektira moje, iako se s njime ne slaže. Mi različito mislimo, ali možemo zajedno raditi za dobrobit Hrvatske - poručuje Tepeš.

Pitanje je samo - dokad.

marina karlović sabolić
snimio dragan matić/eph

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strateški partner [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-02-06 17:43:07 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-02-06 19:38:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-02-06 20:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14104 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2016/02/06/Spektar/koalicijsk00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38419089 Threads: 3 Questions: 7098983320 Slow queries: 3300778 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608375522 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/zasto-je-karamarko-na-vlast-doveo-stranku-koja-bez-hdz-a-ne-bi-prosla-izborni-prag-301300 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zasto-je-karamarko-na-vlast-doveo-stranku-koja-bez-hdz-a-ne-bi-prosla-izborni-prag-301300?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 282612 [name] => hspas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hspas [link] => /tag/hspas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 257497 [name] => hdz [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hdz [link] => /tag/hdz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strateški partner [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zašto je Karamarko na vlast doveo stranku koja bez HDZ-a ne bi prošla izborni prag [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-03-30-08-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/02/06/Spektar/koalicijsk00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/02/06/Spektar/koalicijsk00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Uspjeli smo ono što nikome prije nas nije pošlo za rukom: prvi put u povijesti pravaši imaju potpredsjednika Sabora. Tim je riječima prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko prije koji tjedan čestitao Ivanu Tepešu, predsjedniku HSP-a Ante Starčević, na njegovom izboru na visoku parlamentarnu dužnost.

I doista, tijekom dva i pol desetljeća hrvatskog višestranačja, ispalo je tako da su pravaši znali biti i treća stranka u zemlji, da su imali i po sedam zastupnika u Saboru, da su bili poželjna udavača s kojom su koketirali svi, i na ljevici i na desnici, no da cijelo to vrijeme voljom glavnih političkih aktera nikada nisu došli na neku iole višu državnu dužnost. Sve dok ih početkom godine na tu poziciju nije odlučio postaviti Karamarkov HDZ.

- Da, danas smo mi nakon HDZ-a najjača stranka u Domoljubnoj koaliciji. Jedini imamo tri zastupnika, jedini smo samostalno, bez pomoći drugih zastupnika ili stranaka, u Saboru formirali svoj zastupnički klub, a ja sam izabran za potpredsjednika Hrvatskog sabora - kaže za Spektar Tepeš, mladi 36-godišnji Zagrepčanin sa Peščenice koji je, nakon odlaska Ruže Tomašić, preuzeo kormilo HSP-a Ante Starčević.

Ovaj profesor povijesti i etnologije trudi se ostaviti dojam uglađenog, tolerantnog političara koji zastupa stavove tvrde desnice, ali i uvažava mišljenje onih koji se s njim ne slažu. Gotovo pa idealan prototip pravaša nove generacije o kojemu je prošle godine slikovito progovorio glavni tajnik te stranke Pero Ćorić, priznavši da mu je "dosta da nas doživljavaju kao neuke divljake s dva zuba, koji glođu janjetinu i kapulicu".

- Osobno nisam isključiv, uvažavam svoje sugovornike i kada se s njima ne slažem, nikoga ne vrijeđam. Jasno sam rekao što mislim o prošlosti i pokazao da ne relativiziram zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu - ističe Tepeš.

U televizijskoj emisiji Aleksandra Stankovića "Nedjeljom u dva" predsjednik HSP-a Ante Starčević ustvrdio je tako da je NDH bila fašistička saveznica Hitlera i Musolinija, osudio što se Rimskim sporazumima odrekla Dalmacije, koja je kolijevka Hrvatske, te priznao da su ustaše u ratu činile zločine.

I pritom prilično vješto izbjegao zamku optužbi da zagovara povijesni revizionizam, istovremeno rehabilitirajući pozdrav "Za dom spremni" ne kao relikt ustaškog režima, nego kao simbol obrane u Domovinskom ratu koji je resio rukave uniformi pripadnika HOS-a u Vukovaru, Škabrnji, Vinkovicima, Gospiću...

Tepeš ne krije da mu laska kada mediji njegovu stranku nazivaju novim HDZ-ovim strateškim partnerom. S te zvučne pozicije pravaši su polako, ali sigurno izgurali HSS Branka Hrga. Koji je imao puno bolju startnu poziciju, ali kojemu je na ovim izborima pripalo tek jedno zastupničko mjesto. Jednako koliko su imali i prije ulaska u Domoljubnu koaliciju. HSS je definitivno gurnut u drugi plan nakon što je Most stavio rampu na širenje potpredsjedničkih mjesta u Vladi - a jedno od njih Karamarko je bio namijenio upravo Hrgu - kao i nakon što je Božo Petrov za svoju stranku zatražio Ministarstvo poljoprivrede, matični resor "seljaka".

Kratkih rukava za sada je ostao i HSLS Darinka Kosora, umjerena liberalna stranka kojoj je pripalo dva zastupnička mandata, i čiji kandidat za ministra financija i gospodarstva Josip Budimir, unatoč svim potrebnim kvalifikacijama, nije dobio zeleno svjetlo premijera i koalicijskih partnera za dolazak na neku od ključnih ekonomskih funkcija u zemlji. No, profitirao je Tepešev i Ćorićev HSP Ante Starčević. Na listi Domoljubne koalicije dobili su dva mandata.

Treći, onaj Ivana Kirina, pravašima je dopalo na temelju preferencijalnih glasova u VIII. izbornoj jedinici: ovaj poznati riječki kirurg "iskočio" je s prilično blijede HDZ-ove liste, pokupio 12 posto potpore birača i sa sedmog mjesta ušao u Sabor. Upravo zbog takvog raspleta pravašima je u podjeli funkcija pripalo mjesto potpredsjednika Sabora.

I pozicija najjačeg - a ako je suditi po razvoju događaja zadnjih mjesec dana, i najglasnijeg - HDZ-ovog partnera u desnom bloku. Upravo pravaši bili su ti koji su odmah nakon izbora nove Vlade zatražili čistke Milanovićevih kadrova u ministarstvima, predložili smanjenje broja zastupnika manjina, najavili novi Zakon o lustraciji i zazvali rušenje zakona o životnom partnerstvu.

Politolog s Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj povukao je zanimljivu paralelu. On, naime, smatra da je pozicija HSP-a Ante Starčević slična onoj koju na lijevoj strani političkog spektra uživaju Hrvatski laburisti.

- Na terenu imaju jedan posto podrške, a na izborima su zahvaljujući koaliciji dobili tri mandata i danas imaju svoj zastupnički klub. Kao što je Milanoviću bilo stalo da u svojoj koaliciji ima jednu lijevu stranku koja se zauzima za radnička prava, tako je i Karamarku, kada je sklapao savez s HSP-om Ante Starčević, bilo stalo da ima jednu izrazito desnu stranku, kako bi se osigurali i glasovi koji su u to vrijeme pripadali Ruži Tomašić - ističe Šalaj.

Slažući strategiju za izlazak na parlamentarne izbore, u HDZ-u su došli do zaključka da je na parlamentarnim izborima 2011. više od 200.000 glasova desnice i desnoga centra ostalo ispod izbornog praga. Njihov cilj bio je da tu pogrešku 2015. pokušaju izbjeći, pa je Karamarko prve dvije godine svojeg mandata na čelu HDZ-a utrošio pokušavajući okupiti rascjepkanu scenu desno od centra. Među prvima im se pridružio HSP Ante Starčević. Ruža Tomašić, koja je tu stranku osnovala nakon razlaza s Antom Đapićem, bila je svojevrsni politički kapitalac na desnici.

Poznata saborska zastupnica pokazala se kao ustrajni borac kada je povela rat protiv narko-dilera Jakše Cvitanovića Cvika na Korčuli. Rat u kojemu je Cvitanović izvukao deblji kraj, zbog čega ju je predsjednik Republike Ivo Josipović 2010. odlikovao Redom Stjepana Radića.

U politici je zastupala radikalnu desnu politiku, i to uspjela kapitalizirati na dvjema europarlamentarnim izborima, kada je - uz svesrdni vjetar u leđa koji joj je svojim napadima osigurao tadašnji premijer Zoran Milanović - osvojila uvjerljivo najveći broj preferencijskih glasova na HDZ-ovoj koalicijskoj listi. Prvi put je sa 64.000, a drugi put s čak 107.000 glasova iza sebe ostavila HDZ-ove veličine poput Andreja Plenkovića, Dubravke Šuice, Ivane Maletić, Davora Stiera

Nije tajna da je takva popularnost, ali i njezina odlučnost da brani boje konzervativaca, ne pučana u Europskom parlamentu, smetala mnogima u HDZ-u. Jaz je bio sve dublji No, put kojim je išla Ruža Tomašić nije slijedio i njezin HSP Ante Starčević.

Nakon nekog vremena, naime, ispostavilo se da njezini suradnici imaju stavove puno bliže HDZ-ovim, nego njezinim, pa je on 2014. istupila iz redova stranke koju je osnovala. Bez Ruže Tomašić, izgledalo je da će HSP Ante Starčević propasti. No, Karamarko je mislio drukčije, turbulencije u toj pravaškoj stranci nije iskoristio da se riješi politički neperspektivnog partnera. Umjesto toga, suradnju je nastavio s Tepešem i Ćorićem. Jedna interpretacija tvrdi da je to cijena koju je predsjednik HDZ-a platio za usluge detroniziranja Ruže Tomašić. Druga, pak, da njegovi intimni politički stavovi potpuno korespondiraju s onime što pravaši javno i bez zadrške govore.

- Karamarko, u nedostatku jasnih politika, dok se još čekaju prvi ekonomski potezi nove Vlade, koristi pravaše da umjesto njega vode svjetonazorski rat s ljevicom. On koristi HSP Ante Starčević kao prijetnju. Zato je, uostalom, Tepeš i postao potpredsjednikom Sabora. Njegovim izborom HDZ je poslao jasnu poruku: Evo, to je naša politika, lustracija, antikomunizam, zaštita desnice. Time se održava tenzija u javnosti, a postojeće podjele u društvu još produbljuju - smatra Šalaj.

Tepeš pak tvrdi da im je Karamarko dao povjerenje jer, kako kaže, razumije povijesnu potrebu za pravaškom opcijom u Hrvatskoj.

- Karamarko i kao povjesničar i kao političar shvaća da je pravaštvo duboko ukorijenjeno u Hrvatskoj. Znali smo da Hrvatska treba čvršću desnu stranku pravaške orjentacije. Pravaši koji su u prošlom mandatu imali samo jednog zastupnika u Saboru nisu uspjeli dovoljno glasno artikulirati svoj stav. Taj smo prostor sada iskoristili mi. Kada smo prije godinu i pol dana imali problema, svi su nam prognozirali propast. Pričali su i da će nas HDZ progutati. No, mi danas smo jači nego ikad - zaključuje Tepeš.

Moć koju je dobio HSP Ante Starčević, kao i najava da će u predstojećoj podjeli karata za svako mjesto zamjenika i pomoćnika ministra imati svojeg kandidata, sve više iritira partnere unutar Domoljubne koalicije, ali i zastupnike Mosta.

- Karamarko je stvorio Frankesteina, a toga nije svjestan. Mirne duše je mogao za potpredsjednika Sabora izabrati Branka Hrga, i nitko mu ne bi imao što za prigovoriti. Ovako, otvorio je prostor Tepešovom HSP-u, ljudima poput Hasanbegovića i Crnoje, pa sada svi u zemlji pričaju o ideologiji, a nitko o ekonomiji. A upravo je ekonomija trebala biti glavni cilj ove vlade - kaže zastupnik jedne od manjih stranaka Domoljubne koalicije, koji ne krije razočaranje ovakvim raspletom događaja.

Zazor koji u desnom bloku postoji prema HSP-u "Ante Starčević" pokazala je i reakcija prvog čovjeka HSLS-a Darinka Kosora na vijest da je Tepeš bio među sudionicima prosvjeda protiv zabrane televizije Z1. Istog onog prosvjeda na kojemu je gomila skandirala "Za dom spremni", i na kojemu je Mirjana Rakić, ugledna hrvatska novinara i doajenka televizijskog novinarstva u zemlji, prozvana - četnikušom.

- Ne razumijem zašto bi potpredsjednik Sabora bio u koloni protiv jedne državne institucije. On bi to pitanje trebao rješavati ovdje, u Saboru - komentirao je tada Kosor.

- Znamo se razići u mišljenjima. Kosor i ja smo se čuli, ja respektiram njegovo mišljenje, iako se s njim ne slažem, on respektira moje, iako se s njime ne slaže. Mi različito mislimo, ali možemo zajedno raditi za dobrobit Hrvatske - poručuje Tepeš.

Pitanje je samo - dokad.

marina karlović sabolić
snimio dragan matić/eph

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zasto-je-karamarko-na-vlast-doveo-stranku-koja-bez-hdz-a-ne-bi-prosla-izborni-prag-301300 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9cdd4a3b880d28a7731fbc9726f72d3214f1ce9c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Za%C5%A1to+je+Karamarko+na+vlast+doveo+stranku+koja+bez+HDZ-a+ne+bi+pro%C5%A1la+izborni+prag&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzasto-je-karamarko-na-vlast-doveo-stranku-koja-bez-hdz-a-ne-bi-prosla-izborni-prag-301300 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzasto-je-karamarko-na-vlast-doveo-stranku-koja-bez-hdz-a-ne-bi-prosla-izborni-prag-301300 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strateški partner [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskastrateški partner

Zašto je Karamarko na vlast doveo stranku koja bez HDZ-a ne bi prošla izborni prag

Piše PSD.
6. veljače 2016. - 21:23
Uspjeli smo ono što nikome prije nas nije pošlo za rukom: prvi put u povijesti pravaši imaju potpredsjednika Sabora. Tim je riječima prvi čovjek HDZ-a Tomislav Karamarko prije koji tjedan čestitao Ivanu Tepešu, predsjedniku HSP-a Ante Starčević, na njegovom izboru na visoku parlamentarnu dužnost.

I doista, tijekom dva i pol desetljeća hrvatskog višestranačja, ispalo je tako da su pravaši znali biti i treća stranka u zemlji, da su imali i po sedam zastupnika u Saboru, da su bili poželjna udavača s kojom su koketirali svi, i na ljevici i na desnici, no da cijelo to vrijeme voljom glavnih političkih aktera nikada nisu došli na neku iole višu državnu dužnost. Sve dok ih početkom godine na tu poziciju nije odlučio postaviti Karamarkov HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 05:30