StoryEditorOCM
Hrvatskaanketa

Glasajte u velikoj anketi i pošaljite poruku premijeru Plenkoviću: Treba li Turudić postati glavni državni odvjetnik?

Piše vijesti sd
5. veljače 2024. - 11:01

Posljednjih nekoliko dana su bili itekako burni u životu Ivana Turuduća, suca Visokog kaznenog suda i kandidata za glavnog državnog odvjetnika.

Prvo ga je predsjednik Zoran Milanović prozvao da se, dok je bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sastajao sa Zdravkom Mamićem. Najprije su se sastajali, iznio je predsjednik, dok je Mamić bio osumnjičenik, ali i kasnije, kada je bio pod istragom.

Zatim se u čitavu priču uključila i oporba, unisono stavši iza Milanovića. Pritom su prozvali Turudića da dokazano ne govori istinu, te je blisko slizan s kriminalnim miljeom. No najgore po suca je stiglo predvečer.

Naime, Jutarnji list je objavio WhatsApp poruke koje su godinama razmjenjivali Josipa Pleslić (bivša Rimac) i predloženi kandidat šefa DORH-a. U toj korespondenciji Turudić bivšu gradonačelnicu Knina - protiv koje se vodi postupak za tešku korupciju - naziva "lipa" i "radost".

WhatsApp poruke razotkrivaju u kakvom su zapravo odnosu Turudić i Rimac. Sastajali su se više puta: ‘Napravi mi ono‘

Po dopisci je vidljivo da su se često sastajali i ispijali kave, a čini se i rješavali "poslovne" stvari. "Ma ne, nismo prijatelji. Nije to bila ciljana kava, mi smo bili u istom prostoru, u istom kafiću, pozdravili smo se i to je to", tvrdio je Turudić nakon uhićenja Pleslić.

image

Zdravko Mamić

Ante Čizmić/Cropix

Potom je Turudić obraćanjem javnosti pokušao malo sanirati situaciju. Priznao je da se tri puta u 2015. sastao sa Mamićem. "Nakon našeg posljednjeg susreta, njemu je vrlo brzo određen istražni zatvor. Toliko o tome koliko sam ja njemu pomagao”, rekao je.

Istaknuo je kako je pristao na novu provjeru sigurnosnih službi kada se javio na javni poziv za državnog odvjetnika, što će biti četvrta u nizu. "Kada se Milanoviću predoči taj podatak on odgovori da ne valjaju sigurnosne provjere, odnosno da SOA ne radi svoj posao. Da me on ‘sigurnosno provjeravao‘ završio bih pred streljačkim strojem, poznajući njegovu tankoćutnost", kazao je, dodavši da zna lučiti razliku između privatnog i službenog.

image

Ivan Turudić

Bruno Konjević/Cropix

Na pitanje kako bi opisao svoj odnos s Pleslić, odgovara kako su "bili dobri, ali ništa posebno". "Naravno da nismo prijatelji. Nisam nikad tajio da se poznamo, da se nađemo, da popijemo kavu. Je li to zabranjeno?" upitao je. Nije mu bilo jasno ni zašto se problematizira njihovo komuniciranje putem SMS poruka. "To je moja privatna stvar", ustvrdio je.

Rekao je da je istina da su se susreli više puta, iz raznih razloga. "Jedanput me je tražila da joj pribavim neki pravilnik, poslovnik, neki javni dostupni dokument. Kad je počela govoriti o konkretnom predmetu, rekao sam joj da ne želim razgovarati", prokomentirao je.

image

Josipa Pleslić

Damir Krajač/Cropix

"Za što me se napada? Da sam Sanaderov, a Sanader je suđen na Županijskom sudu gdje sam bio predsjednik. Dalje me se napada da sam blizak HDZ-u, ma što to značilo, HDZ na istom tom sudu osuđen kao pravna osoba. Zadnje mi se stavlja na teret poznanstvo s Josipom Rimac, pa protiv nje je podignuta optužnica, opet igrom slučaja pred Županijskim sudom u Zagrebu, kojem sam bio predsjednik", zaključio je Turudić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:23