stdClass Object ( [id] => 579604 [title] => Zadnja šansa za posao s Izraelcima: Netanyahu i Mattis odlučit će hoćemo li dobiti vojne zrakoplove; Marić: Ako posao propadne, proračun se neće mijenjati [alias] => zadnja-sansa-za-posao-s-izraelcima-netanyahu-i-mattis-odlucit-ce-hocemo-li-dobiti-vojne-zrakoplove-maric-ako-posao-propadne-proracun-se-nece-mijenjati [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Avioni F16 koje Izrael želi prodati Hrvatskoj moraju biti vraćeni u prvobitno stanje ili Izrael prije prodaje s njih mora ukloniti bilo kakve dodatke koje je instalirao, glavni je uvjet za njihovu prodaju, stoji u objavi State Departmenta medijima.

State Department je u utorak uputio obavijest Kongresu o transferu trećoj strani vojne opreme prethodno odobrivši Izraelu prodaju aviona Hrvatskoj. Sada Kongres ima rok od 15 dana u kojem mora prihvatiti ili poništiti odluku State Departmenta. U pravilu, Kongres se ne protivi ovim odlukama State Departmenta.

Dakle, SAD se ne protivi prodaji izraelskih aviona ali, kako u svom očitovanju navodi State Department, određene detalje još treba razriješiti ali se nadaju da će suradnja svih uključenih strana dovesti do uspješnog razrješenja problema.

No, od Izraela se traži da prethodno iz aviona makne svu naknadno ugrađenu opremu. Nadalje, kao uvjet se za prodaju se navodi da ovlaštene osobe Lockheed Martina, proizvođača aviona, pripreme vojnu opremu koja se ugrađuje u avione prije prodaje.

To također znači da Izrael ne može prodati avione Barak Hrvatskoj već se oni mogu prodati samo ako su vraćeni u prvobitno stanje i sa ugrađenom američkom opremom.

Sada je i jasnije zašto je premijer Plenković u utorak jasno kazao kako će Hrvatska kupiti jedino avion F16 Barak, koji je Izrael ponudio na natječaju ili će natječaj biti poništen. Očito je da ga je o uvjetima za prodaju američka strana obavijestila još jučer.

Usprkos ovako decidiranoj poruci State Departementa, u vrhu hrvatske vlasti još uvijek smatraju kako je moguće da Hrvatska kupi avione koje je Država Izrael ponudila na natječaju.

Naime, razgovori Izraela i SAD-a, usprkos upućivanju odluke Stade Departmenta u Kongres, još nisu završili. Razgovori traju već duže vrijeme, a s izraelske strane jučer su dolazile informacije kako nikakav dogovor sa SAD-om nije postignut.

No, prema neslužbenim informacijama, jedan sastanak visoko rangiranih američkih i izraelskih dužnosnika trebao bi se dogoditi sutra, a sljedećeg tjedna u Jerusalemu će se održati sastanak izraelskog premijera i ministra obrane Benjamina Netanyahua Ii američkog ministra obrane Jamesa Mattisa.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović kazala je na blagdanskom druženju s novinarima kako ju je jučer popodne nazvao izraelski premijer Netanyahu te joj je kazao kako će na tom sastanku biti riječi i o prodaji aviona Hrvatskoj. Može se očekivati da bi na tom sastanku mogao i pasti konačan dogovor oko posla u Hrvatskoj.

Prema njenim riječima izraelski premijer joj je kazao kako Izrael čvrsto stoji kod svoje ponude I želi da se to riješi. Predsjednica je također kazala da je u utorak razgovarala i s američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Robertom Kohorstom te mu naglasila da želi da se taj proces riješi temeljito i transparentno.

"Bolje ići temeljito u tom procesu, nego na brzinu ga okončati, jer ono na čemu apsolutno inzistiram jest da Hrvatska dobije ono što smo dogovorili i po cijeni po kojoj je to dogovoreno". Ona je naglasila kako Hrvatska nema predugo vremena za čekanje konačne odluke.

“Nažalost remont MIG-ova 21 2013. godine je završio neslavno i većina tih zrakoplova je prizemljena na Plesu”, otkrila je Vrhovna zapovjednica.

U ovom trenutku Ratno zrakoplovstvo raspolaže s osam borbenih aviona no upitno je koliko je od tih aviona sposobno za operativno obavljanje zadaća. Prema posljednjim neslužbenim informacijama, Ratno zrakoplovstvo može koristiti najviše tri borbena aviona.

Predsjednica je jučer kazala I kako je u Parizu prije mjesec dasna razgovarala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i izraelskim premijerom Netanyahuom o prodaji aviona kada nije znala da ima problema pri nabavci zrakoplova.
Prema njenim riječima tada ni američki predsjednik ni izraelski premijer također nisu znali da postoji neki problem.

Da problemi ipak postoje, prije nekoliko dana službeno je potvrdio američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst koji je kazao da Izrael mora ispuniti tehničke uvjete kako bi dobio dozvolu za prodaju aviona trećim zemljama.

Tada je kazao da su Izraelu ti uvjeti priopćeni još prije dvije godine. I tu dolazimo do druge važne jučerašnje poruke State Departmenta u očitovanju hrvatskim medijima.

Navodi se naime da je “cijeli proces nalaže da je odgovornost za razumijevanje zahtjeva na državi koja želi prodati vojnu opremu američke proizvodnje trećoj strani, kao i za komuniciranje tih uvjeta zemlji koja od njih opremu želi kupiti”.

U prijevodu, Država Izrael je morala obavijestiti Hrvatsku da joj ne može prodati avione F16 s ugrađenom izraelskom opremom. Odnosno, da nam ne može prodati F16 Barak već samo izvornu verziju aviona F16.

Zasad nema službene informacije je li Izrael ikada Hrvatskoj službeno iznio uvjete čije ispunjavanje SAD traži za odobrenje prodaje aviona.

Tu se javno može postaviti pitanje da li je Hrvatska od strane Izraela prevarena. Ministar obrane Damir Krstičević je u utorak na to pitanje kratko kazao: “Vidjet ćemo na kraju procesa”.

Marić: Ako propadne kupnja izraelskih aviona, proračun se neće mijenjati

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak uoči Vladine sjednice da se državni proračun neće mijenjati ako ne dođe do isporuke izraelskih borbenih zrakoplova, a novac predviđen za kupovinu aviona neće se trošiti na ništa drugo.

Na novinarsko pitanje o tome kako će na proračun utjecati ako Hrvatska ne sklopi s Izraelom ugovor o kupnji borbenih aviona F - 16 Barak Marić je odgovorio kako se "ništa u smislu proračuna praktički ne mijenja".

Pri sastavljanju proračuna, kazao je Marić, pretpostavili smo da će se avioni plaćati u godišnjim anuitetima, odnosno da ćemo dio platiti avansno, a ostalo nakon isporuke zrakoplova u ratama.

Ako ne kupimo avione to neće imati utjecaj na proračun, jer prema europskoj metodologiji avansno plaćanje ne ulazi u izračun ukupnog proračuna, pojasnio je.

“Ako nema plaćanja onda nema ni potrebe da se ti novci osiguraju, ali ne utječu na ukupni rezultat dok god ne dođe do isporuke aviona”, rekao je i dodao da se novac namijenjen kupnji vojnih zrakoplova neće trošiti ni na što drugo.

Hina

Kuščević: Izrael mora ispoštovati svoju ponudu za avione

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak kako Izrael mora ispoštovati svoju ponudu za prodaju borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, a na upit postoji li mogućnost da ministar obrane Damir Krstičević snosi odgovornost vezano za probleme oko nabavke aviona, odgovorio je kako je postupak javne nabave proveden transparentno.

"Jasno su zadani uvjeti koje tražimo, a Izraelci moraju ispoštovati ono što su ponudili. Dalje ne vidim nikakav problem", rekao je Kuščević uoči sjednice Vlade.

Novinare je zanimalo i kako tumači predugo trajanje rekonstrukcije spisa vezano za aferu SMS i elitne prostitucije, na što je odgovorio kako ne prati što rade Uskok i DORH, ali da je Vladi i HDZ-u stalo da se svaki detalj što prije raščisti te da svi uključeni u tu aferu snose odgovornost prema razini upletenosti. 

Uključenost savjetnika predsjednice Republike Vlade Galića u tu aferu nije htio komentirati, "jer predsjednica odlučuje o svojim savjetnicima", ali podupire da se sve rasčisti. 

Kuščević kaže kako nije razgovarao sa potpredsjednikom Sabora i zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem o njegovoj navodnoj umiješanosti u tu aferu.

Naglasio je da je HDZ bio usredotočen na provođenje reformi u Ministarstvu uprave te da su se "manje bavili unutarstranačkim stvarima", dodavši da će političke štete za HDZ biti ukoliko se utvrdi da ona postoji. 

Iako nije član Vijeća za nacionalnu sigurnost, čiju je sjednicu zbog spomenute afere predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila do kraja godine, Kuščević pozdravlja sve što može pomoći da se ta priča što prije riješi, pa tako i sjednicu Vijeća.

Hina

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jasna poruka Sad-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-12-13 10:40:32 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Krešimir Žabec [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-12-13 11:24:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-12-13 10:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3515 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2018/12/12/Novosti/10577258.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "Ministar obrane RH Damir Krstičević u zrakoplovu F16 Barak. Hoće li biti isporučeni Hrvatskoj?" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1280" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14802843 Threads: 2 Questions: 3132114237 Slow queries: 6973104 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234609583 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/zadnja-sansa-za-posao-s-izraelcima-netanyahu-i-mattis-odlucit-ce-hocemo-li-dobiti-vojne-zrakoplove-maric-ako-posao-propadne-proracun-se-nece-mijenjati-579604 [printLink] => /vijesti/hrvatska/zadnja-sansa-za-posao-s-izraelcima-netanyahu-i-mattis-odlucit-ce-hocemo-li-dobiti-vojne-zrakoplove-maric-ako-posao-propadne-proracun-se-nece-mijenjati-579604?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355771 [name] => SAD [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sad [link] => /tag/sad ) [1] => stdClass Object ( [id] => 271339 [name] => Izrael [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izrael [link] => /tag/izrael ) [2] => stdClass Object ( [id] => 359852 [name] => Vojni zrakoplovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojni-zrakoplovi [link] => /tag/vojni-zrakoplovi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 380557 [name] => F-16 barak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => f-16-barak [link] => /tag/f-16-barak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jasna poruka Sad-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zadnja šansa za posao s Izraelcima: Netanyahu i Mattis odlučit će hoćemo li dobiti vojne zrakoplove; Marić: Ako posao propadne, proračun se neće mijenjati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-17-04-58-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/12/Novosti/10577258.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Ministar obrane RH Damir Krstičević u zrakoplovu F16 Barak. Hoće li biti isporučeni Hrvatskoj? [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/12/12/Novosti/10577258.jpg [title] => Ministar obrane RH Damir Krstičević u zrakoplovu F16 Barak. Hoće li biti isporučeni Hrvatskoj? ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Avioni F16 koje Izrael želi prodati Hrvatskoj moraju biti vraćeni u prvobitno stanje ili Izrael prije prodaje s njih mora ukloniti bilo kakve dodatke koje je instalirao, glavni je uvjet za njihovu prodaju, stoji u objavi State Departmenta medijima.

State Department je u utorak uputio obavijest Kongresu o transferu trećoj strani vojne opreme prethodno odobrivši Izraelu prodaju aviona Hrvatskoj. Sada Kongres ima rok od 15 dana u kojem mora prihvatiti ili poništiti odluku State Departmenta. U pravilu, Kongres se ne protivi ovim odlukama State Departmenta.

Dakle, SAD se ne protivi prodaji izraelskih aviona ali, kako u svom očitovanju navodi State Department, određene detalje još treba razriješiti ali se nadaju da će suradnja svih uključenih strana dovesti do uspješnog razrješenja problema.

No, od Izraela se traži da prethodno iz aviona makne svu naknadno ugrađenu opremu. Nadalje, kao uvjet se za prodaju se navodi da ovlaštene osobe Lockheed Martina, proizvođača aviona, pripreme vojnu opremu koja se ugrađuje u avione prije prodaje.

To također znači da Izrael ne može prodati avione Barak Hrvatskoj već se oni mogu prodati samo ako su vraćeni u prvobitno stanje i sa ugrađenom američkom opremom.

Sada je i jasnije zašto je premijer Plenković u utorak jasno kazao kako će Hrvatska kupiti jedino avion F16 Barak, koji je Izrael ponudio na natječaju ili će natječaj biti poništen. Očito je da ga je o uvjetima za prodaju američka strana obavijestila još jučer.

Usprkos ovako decidiranoj poruci State Departementa, u vrhu hrvatske vlasti još uvijek smatraju kako je moguće da Hrvatska kupi avione koje je Država Izrael ponudila na natječaju.

Naime, razgovori Izraela i SAD-a, usprkos upućivanju odluke Stade Departmenta u Kongres, još nisu završili. Razgovori traju već duže vrijeme, a s izraelske strane jučer su dolazile informacije kako nikakav dogovor sa SAD-om nije postignut.

No, prema neslužbenim informacijama, jedan sastanak visoko rangiranih američkih i izraelskih dužnosnika trebao bi se dogoditi sutra, a sljedećeg tjedna u Jerusalemu će se održati sastanak izraelskog premijera i ministra obrane Benjamina Netanyahua Ii američkog ministra obrane Jamesa Mattisa.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović kazala je na blagdanskom druženju s novinarima kako ju je jučer popodne nazvao izraelski premijer Netanyahu te joj je kazao kako će na tom sastanku biti riječi i o prodaji aviona Hrvatskoj. Može se očekivati da bi na tom sastanku mogao i pasti konačan dogovor oko posla u Hrvatskoj.

Prema njenim riječima izraelski premijer joj je kazao kako Izrael čvrsto stoji kod svoje ponude I želi da se to riješi. Predsjednica je također kazala da je u utorak razgovarala i s američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Robertom Kohorstom te mu naglasila da želi da se taj proces riješi temeljito i transparentno.

"Bolje ići temeljito u tom procesu, nego na brzinu ga okončati, jer ono na čemu apsolutno inzistiram jest da Hrvatska dobije ono što smo dogovorili i po cijeni po kojoj je to dogovoreno". Ona je naglasila kako Hrvatska nema predugo vremena za čekanje konačne odluke.

“Nažalost remont MIG-ova 21 2013. godine je završio neslavno i većina tih zrakoplova je prizemljena na Plesu”, otkrila je Vrhovna zapovjednica.

U ovom trenutku Ratno zrakoplovstvo raspolaže s osam borbenih aviona no upitno je koliko je od tih aviona sposobno za operativno obavljanje zadaća. Prema posljednjim neslužbenim informacijama, Ratno zrakoplovstvo može koristiti najviše tri borbena aviona.

Predsjednica je jučer kazala I kako je u Parizu prije mjesec dasna razgovarala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i izraelskim premijerom Netanyahuom o prodaji aviona kada nije znala da ima problema pri nabavci zrakoplova.
Prema njenim riječima tada ni američki predsjednik ni izraelski premijer također nisu znali da postoji neki problem.

Da problemi ipak postoje, prije nekoliko dana službeno je potvrdio američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst koji je kazao da Izrael mora ispuniti tehničke uvjete kako bi dobio dozvolu za prodaju aviona trećim zemljama.

Tada je kazao da su Izraelu ti uvjeti priopćeni još prije dvije godine. I tu dolazimo do druge važne jučerašnje poruke State Departmenta u očitovanju hrvatskim medijima.

Navodi se naime da je “cijeli proces nalaže da je odgovornost za razumijevanje zahtjeva na državi koja želi prodati vojnu opremu američke proizvodnje trećoj strani, kao i za komuniciranje tih uvjeta zemlji koja od njih opremu želi kupiti”.

U prijevodu, Država Izrael je morala obavijestiti Hrvatsku da joj ne može prodati avione F16 s ugrađenom izraelskom opremom. Odnosno, da nam ne može prodati F16 Barak već samo izvornu verziju aviona F16.

Zasad nema službene informacije je li Izrael ikada Hrvatskoj službeno iznio uvjete čije ispunjavanje SAD traži za odobrenje prodaje aviona.

Tu se javno može postaviti pitanje da li je Hrvatska od strane Izraela prevarena. Ministar obrane Damir Krstičević je u utorak na to pitanje kratko kazao: “Vidjet ćemo na kraju procesa”.

Marić: Ako propadne kupnja izraelskih aviona, proračun se neće mijenjati

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak uoči Vladine sjednice da se državni proračun neće mijenjati ako ne dođe do isporuke izraelskih borbenih zrakoplova, a novac predviđen za kupovinu aviona neće se trošiti na ništa drugo.

Na novinarsko pitanje o tome kako će na proračun utjecati ako Hrvatska ne sklopi s Izraelom ugovor o kupnji borbenih aviona F - 16 Barak Marić je odgovorio kako se "ništa u smislu proračuna praktički ne mijenja".

Pri sastavljanju proračuna, kazao je Marić, pretpostavili smo da će se avioni plaćati u godišnjim anuitetima, odnosno da ćemo dio platiti avansno, a ostalo nakon isporuke zrakoplova u ratama.

Ako ne kupimo avione to neće imati utjecaj na proračun, jer prema europskoj metodologiji avansno plaćanje ne ulazi u izračun ukupnog proračuna, pojasnio je.

“Ako nema plaćanja onda nema ni potrebe da se ti novci osiguraju, ali ne utječu na ukupni rezultat dok god ne dođe do isporuke aviona”, rekao je i dodao da se novac namijenjen kupnji vojnih zrakoplova neće trošiti ni na što drugo.

Hina

Kuščević: Izrael mora ispoštovati svoju ponudu za avione

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak kako Izrael mora ispoštovati svoju ponudu za prodaju borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, a na upit postoji li mogućnost da ministar obrane Damir Krstičević snosi odgovornost vezano za probleme oko nabavke aviona, odgovorio je kako je postupak javne nabave proveden transparentno.

"Jasno su zadani uvjeti koje tražimo, a Izraelci moraju ispoštovati ono što su ponudili. Dalje ne vidim nikakav problem", rekao je Kuščević uoči sjednice Vlade.

Novinare je zanimalo i kako tumači predugo trajanje rekonstrukcije spisa vezano za aferu SMS i elitne prostitucije, na što je odgovorio kako ne prati što rade Uskok i DORH, ali da je Vladi i HDZ-u stalo da se svaki detalj što prije raščisti te da svi uključeni u tu aferu snose odgovornost prema razini upletenosti. 

Uključenost savjetnika predsjednice Republike Vlade Galića u tu aferu nije htio komentirati, "jer predsjednica odlučuje o svojim savjetnicima", ali podupire da se sve rasčisti. 

Kuščević kaže kako nije razgovarao sa potpredsjednikom Sabora i zamjenikom predsjednika HDZ-a Milijanom Brkićem o njegovoj navodnoj umiješanosti u tu aferu.

Naglasio je da je HDZ bio usredotočen na provođenje reformi u Ministarstvu uprave te da su se "manje bavili unutarstranačkim stvarima", dodavši da će političke štete za HDZ biti ukoliko se utvrdi da ona postoji. 

Iako nije član Vijeća za nacionalnu sigurnost, čiju je sjednicu zbog spomenute afere predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila do kraja godine, Kuščević pozdravlja sve što može pomoći da se ta priča što prije riješi, pa tako i sjednicu Vijeća.

Hina

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Ministar obrane RH Damir Krstičević u zrakoplovu F16 Barak. Hoće li biti isporučeni Hrvatskoj?
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/zadnja-sansa-za-posao-s-izraelcima-netanyahu-i-mattis-odlucit-ce-hocemo-li-dobiti-vojne-zrakoplove-maric-ako-posao-propadne-proracun-se-nece-mijenjati-579604 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=53997b4e5be1d34ace727de8d92679aa35974c6f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zadnja+%C5%A1ansa+za+posao+s+Izraelcima%3A+Netanyahu+i+Mattis+odlu%C4%8Dit+%C4%87e+ho%C4%87emo+li+dobiti+vojne+zrakoplove%3B+Mari%C4%87%3A+Ako+posao+propadne%2C+prora%C4%8Dun+se+ne%C4%87e+mijenjati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzadnja-sansa-za-posao-s-izraelcima-netanyahu-i-mattis-odlucit-ce-hocemo-li-dobiti-vojne-zrakoplove-maric-ako-posao-propadne-proracun-se-nece-mijenjati-579604 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fzadnja-sansa-za-posao-s-izraelcima-netanyahu-i-mattis-odlucit-ce-hocemo-li-dobiti-vojne-zrakoplove-maric-ako-posao-propadne-proracun-se-nece-mijenjati-579604 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jasna poruka Sad-a [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskajasna poruka Sad-a

Zadnja šansa za posao s Izraelcima: Netanyahu i Mattis odlučit će hoćemo li dobiti vojne zrakoplove; Marić: Ako posao propadne, proračun se neće mijenjati

Piše Krešimir Žabec
13. prosinca 2018. - 11:40
Ministar obrane RH Damir Krstičević u zrakoplovu F16 Barak. Hoće li biti isporučeni Hrvatskoj?

Avioni F16 koje Izrael želi prodati Hrvatskoj moraju biti vraćeni u prvobitno stanje ili Izrael prije prodaje s njih mora ukloniti bilo kakve dodatke koje je instalirao, glavni je uvjet za njihovu prodaju, stoji u objavi State Departmenta medijima.

State Department je u utorak uputio obavijest Kongresu o transferu trećoj strani vojne opreme prethodno odobrivši Izraelu prodaju aviona Hrvatskoj. Sada Kongres ima rok od 15 dana u kojem mora prihvatiti ili poništiti odluku State Departmenta. U pravilu, Kongres se ne protivi ovim odlukama State Departmenta.

Dakle, SAD se ne protivi prodaji izraelskih aviona ali, kako u svom očitovanju navodi State Department, određene detalje još treba razriješiti ali se nadaju da će suradnja svih uključenih strana dovesti do uspješnog razrješenja problem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 19:04