stdClass Object ( [id] => 1136044 [title] => Vrtovi, kuće i polja Kosinja uskoro će nestati pod vodom, a mještane u borbi protiv hidroelektrane predvodi župnik Pero: Pokojnike su nam barbarski ekshumirali... [alias] => vrtovi-kuce-i-polja-kosinja-uskoro-ce-nestati-pod-vodom-a-mjestane-u-borbi-protiv-hidroelektrane-predvodi-zupnik-pero-pokojnike-su-nam-barbarski-ekshumirali [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Velika vode potopit će svijet - pjevao je davno Gibonni, ne odredivši kad bi se to moglo dogoditi ponovno nakon velikog potopa u doba Noe, a stanovnicima ličkog mjesta Kosinj Gornji u općini Perušić takvu sudbinu državne vlasti prorokuju već pedesetak godina. I budući da su još u doba Juge bili predviđeni za akumulacijsko jezero iz kojeg će se dobivati elektrika, na nekim su kartama bili ucrtani - plavim, a desetljećima su bili izostavljeni iz urbanističkih i infrastrukturnih planova. Ne treba im cesta, potopit ćemo ih, ne treba im voda, i tako će ondje skakati žabe.

Malo tu vrijede povijesne činjenice, a Kosinj je baš tu najjači: u njemu je 1483. tiskana prva knjiga na hrvatskom jeziku, Kosinjski misal na glagoljici, u pokretnoj štampariji Anža Frankopana.

Prije nekoliko godina država i Hrvatska elektroprivreda aktivirale su stari plan o poplavljivanju sela Kosinj Gornji u kojemu danas živi samo osamdesetak stanovnika, dok ih je 1935. na području svih kosinjskih sela disalo gotovo petnaest tisuća, a sada oko 150.

Prema najavama, velike vode uskoro bi mogle doći i zauvijek će potopiti njihove kuće, vrtove, polja, crkve, groblja, staru školu. Živote. I njihov svijet. Od Kosinja Gornjeg ostat će samo riječ usputnika: ovdje je nekad bilo...

HEP-ov projekt Senj 2 (HES Kosinj/HE Senj 2) najveći je i s 3,4 milijarde kuna najskuplji projekt u zadnjih trideset godina u Hrvatskoj; najavljuje se proizvodnja više električne energije, zaštita Kosinjskog polja od poplava, poboljšat će se sigurnost vodoopskrbe, porediti cestovna i druga komunalna infrastruktura, a elektroenergetski sustav bit će stabilniji s povećanim udjelom energije iz obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji. Hidroenergetski sustav Lika-Gacka koji danas ima kapacitet od 238,5 MW s prosječnom godišnjom proizvodnjom od 1,15 TWh dobit će dodatni kapacitet od 412 MW i dodatnu proizvodnju od 320 GWh godišnje, a ovim projektom druge faze izgradnje HES Senj ostvario bi se ukupni kapacitet na slivu od 656 MW i prosječna godišnja proizvodnja od 1,5 TWh.

Za malo struje

Ali jad, mještani tako ne gledaju: oni će ostati bez svog jedinog sela i nerado ga se odriču, posebno što se ne zna gdje bi se trebali preseliti, a nedavno su im počeli iskapati i mrtve s groblja! Njihovu pravicu najglasnije brani župnik kosinjski vlč. Pero Jurčević (46), koji je prije par dana dobio i potporu svećenika Gospićko-senjske biskupije, a iz njihova priopćenja posebno odzvanja rečenica: "Zar je danas zaista potrebno potapati selo i tjerati ljude s njihovih ognjišta da bi se proizvelo nešto električne energije koja se može proizvoditi na mnoge druge načine?"

Župnik Jurčević, koji je prikupio 450 potpisa mještana koji se protive potapanju, rezolutan je:

- Nemamo baš ništa protiv izgradnje HE Kosinj 2 iako izgradnje hidroelektrana u svijetu nisu aktualne, ali protiv potapanja Gornjeg Kosinja imamo. S tim se ne slažemo, postoje i drugi načini rješenja tog problema, smatramo da je projekt neopravdan, preskup i neučinkovit, a po mojim saznanjima iz jedne od studija na razini Hrvatske dobilo bi se oko 1 posto ili malo više električne energije nego do sada. Za malo struje bilo bi uništeno povijesno selo, uništena prelijepa priroda, bogata kulturna baština i raselilo bi se stanovništvo. To se može dobiti i s par vjetroelektrana ili solarnom elektranom - sve se sačuva. A Hrvatska u skladu sa suvremenim svijetom koji tako radi. Pored šezdesetak objekata kulturne baštine, crkve sv. Ante 1692., župnog dvora iz 1772., najznačajniji je lokalitet tiskare prve tiskane knjige na hrvatskom jeziku i glagoljici na čiji datum se i danas slavi Dan kulture u Hrvatskoj - iznosi župnik, kojeg je posebno pogodilo raskopavanje kosinjskoga groblja.

- Kazali su da će se groblje seliti, a pokojnici ekshumirati, mislim da je jasno što to znači. Ali jednog dana bez najave i obavijesti obiteljima pokojnika došao je bager i počeo prekapati po grobištu. To je bio strašan, barbarski prizor, a kako je groblje bilo na župnom terenu, uspio sam zaustaviti radove, nažalost, samo nakratko - objašnjava don Pero, pripomenuvši zgodan podatak kako se kosinjske zemlje rasprostiru na 192 kilometra kvadratna, a što je, primjerice, više od površine ravnog Osijeka.

Patimo desetljećima

- Puno je tu upitnika oko ovog projekta, od navodno velikog značenja, primjerice, mi znamo da tu više nam vode kao prije koja bi napajala tu akumulaciju. Nekoć su bile česte poplave, ali u zadnjih deset godina bile su samo dvije, pa je i susjedno akumulacijsko jezero Kruščica izgrađeno 1971. često poluprazno. Uoči gradnje Kruščice, 1968. godine i Gornji Kosinj je proglašen strateškim interesom, odlučeno je da će pod vodu i zbog toga, premda se ništa od planiranog nije ostvarilo, nikakva infrastruktura se pola stoljeća nije gradila i ljudi su unaprijed osuđeni na propast - objašnjava župnik.

- Suživio sam se s ovim ljudima i znam koliko im je stalo do njihova mjesta. Isto tako znam da su naše šanse u protivljenju velikom sustavu nikakve, no odlučili smo reći što mislimo, što je u Lici na stvari i upoznati javnost s načinima na koji veliki kroje sudbine malih. Ne može se sa životima ljudi, s njihovim obiteljskim uspomenama i zajedničkom poviješću koja je od nacionalne važnosti tek tako - "mičite se, potopit ćemo vas". A pate već desetljećima zbog toga - zaključuje župnik Jurčević.

---

GLAS MJEŠTANA Godinama u blokadi

Dragan Prša (56) umirovljeni je hrvatski branitelj iz Gornjeg Kosinja, koji nam kaže kako mu nije lako ni zamisliti rodni kraj pod vodom:
- Pedeset godina nam govore da nemamo budućnosti i da će nas potopiti, cijeli život nam je prošao u očekivanju da će naše kuće i polja, crkve i groblja otići zauvijek pod vodu. Zbog toga su bili blokirani svi razvojni planovi za naše mjesto, nismo mogli dobiti ni struju ni vodu, ništa, samo su nam govorili - vi nemate sutra. Mnogi su zbog toga otišli, a mnogi su i ostali, nisu htjeli s djedovine. Uostalom, svi žele živjeti slobodni i odlučivati o svojoj sudbini, ali nama, eto, tako ne daju zbog projekta koji je ipak upitan po pitanju svoje isplativosti. A mi mještani još uvijek ne znamo ni gdje ćemo ni kako ćemo ako puste vodu po nama, pa nije lako tek tako otići u neizvjesnost - objasnio nam je Prša.

---

---

GLAS NAČELNIKA Stanovi u školi

Načelnik općine Perušić je Ivica Turić (HDZ), kaže nam kako projekt napreduje predviđenom dinamikom:
- Gornji Kosinj je selo bez perspektive, nažalost, ona im je oduzeta krajem šezdesetih godina kad je predviđena gradnja jezera i otada nisu mogli dobiti nikakav urbanizam, komunalu, infrastrukturu... Nije ni Perušić bolje prošao iako nije potopljen; od 30 tisuća stanovnika 1971. sada smo na tri tisuće...
- A gdje će mještani Kosinja Gornjeg kad ih pokrije voda?
- Najprije će im biti isplaćena naknada za nekretnine koje ostavljaju, a tri kilometra od njihova mjesta predviđeno je osamdesetak parcela sa svom dovedenom infrastrukturom za gradnju novih obiteljskih kuća. Za one koji nemaju gdje HEP je u Perušiću preuredio bivšu Ekonomsku školu u stambeni objekt s trideset stanova. I groblja će biti preseljena gdje odaberu. Nije baš da se ništa ne zna!

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Već pedesetak godina Gornji Kosinj i Mlakva u planu su za potapanje zbog akumulacijskog jezera i zbog toga kao ‘strateško područje‘ nisu mogli iskoristiti blagodati infrastrukture - Što je voda bliže, mještani su sve nervozniji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novo akumulacijsko selo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Već pedesetak godina Gornji Kosinj i Mlakva u planu su za potapanje zbog akumulacijskog jezera i zbog toga kao ‘strateško područje‘ nisu mogli iskoristiti blagodati infrastrukture - Što je voda bliže, mještani su sve nervozniji novo akumulacijsko selo 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-12 13:57:16 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-18 17:27:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-10-18 17:27:58 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3342 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/12\/19643370.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/19641534.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/12\/19641530.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Gospi\u0107ka Biskupija","Robert Fajt\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u017dupnik Pero Jur\u010devi\u0107","Zadnji pogled na Gornji Kosinj","Blokada ulaganja u Kosinju i Mlakvi traje 50 godina"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"800x533","hd_19643370_1920.jpg":"1920x1080","k_19643370_1280.jpg":"1280x1280","k_19643370_1024.jpg":"1024x1024","k_19643370_640.jpg":"640x640","k_19643370_480.jpg":"480x480","k_19643370_340.jpg":"340x340","k_19643370_220.jpg":"220x220","o_19643370_1280.jpg":"1280x852","o_19643370_1024.jpg":"1024x682","o_19643370_640.jpg":"640x426","o_19643370_480.jpg":"480x319","o_19643370_340.jpg":"340x226","o_19643370_220.jpg":"220x146","h_19643370_1280.jpg":"1280x854","h_19643370_1024.jpg":"1024x683","h_19643370_640.jpg":"640x427","h_19643370_480.jpg":"480x320","h_19643370_340.jpg":"340x227","h_19643370_220.jpg":"220x147","pp_19643370_1280.jpg":"1006x1280","pp_19643370_1024.jpg":"805x1024","pp_19643370_640.jpg":"503x640","pp_19643370_480.jpg":"377x480","pp_19643370_340.jpg":"267x340","pp_19643370_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1080","hd_19641534_1920.jpg":"1920x1080","k_19641534_1280.jpg":"1280x1280","k_19641534_1024.jpg":"1024x1024","k_19641534_640.jpg":"640x640","k_19641534_480.jpg":"480x480","k_19641534_340.jpg":"340x340","k_19641534_220.jpg":"220x220","o_19641534_1280.jpg":"1280x720","o_19641534_1024.jpg":"1024x576","o_19641534_640.jpg":"640x360","o_19641534_480.jpg":"480x270","o_19641534_340.jpg":"340x191","o_19641534_220.jpg":"220x123","h_19641534_1280.jpg":"1280x854","h_19641534_1024.jpg":"1024x683","h_19641534_640.jpg":"640x427","h_19641534_480.jpg":"480x320","h_19641534_340.jpg":"340x227","h_19641534_220.jpg":"220x147","pp_19641534_1280.jpg":"1006x1280","pp_19641534_1024.jpg":"805x1024","pp_19641534_640.jpg":"503x640","pp_19641534_480.jpg":"377x480","pp_19641534_340.jpg":"267x340","pp_19641534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","hd_19641530_1920.jpg":"1920x1080","k_19641530_1280.jpg":"1280x1280","k_19641530_1024.jpg":"1024x1024","k_19641530_640.jpg":"640x640","k_19641530_480.jpg":"480x480","k_19641530_340.jpg":"340x340","k_19641530_220.jpg":"220x220","o_19641530_1280.jpg":"1280x832","o_19641530_1024.jpg":"1024x666","o_19641530_640.jpg":"640x416","o_19641530_480.jpg":"480x312","o_19641530_340.jpg":"340x221","o_19641530_220.jpg":"220x143","h_19641530_1280.jpg":"1280x854","h_19641530_1024.jpg":"1024x683","h_19641530_640.jpg":"640x427","h_19641530_480.jpg":"480x320","h_19641530_340.jpg":"340x227","h_19641530_220.jpg":"220x147","pp_19641530_1280.jpg":"1006x1280","pp_19641530_1024.jpg":"805x1024","pp_19641530_640.jpg":"503x640","pp_19641530_480.jpg":"377x480","pp_19641530_340.jpg":"267x340","pp_19641530_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4559055 Threads: 2 Questions: 150061595 Slow queries: 64051 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4461684 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/vrtovi-kuce-i-polja-kosinja-uskoro-ce-nestati-pod-vodom-a-mjestane-u-borbi-protiv-hidroelektrane-predvodi-zupnik-pero-pokojnike-su-nam-barbarski-ekshumirali-1136044 [printLink] => /vijesti/hrvatska/vrtovi-kuce-i-polja-kosinja-uskoro-ce-nestati-pod-vodom-a-mjestane-u-borbi-protiv-hidroelektrane-predvodi-zupnik-pero-pokojnike-su-nam-barbarski-ekshumirali-1136044?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 353106 [name] => kosinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kosinj [link] => /tag/kosinj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 276020 [name] => lika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lika [link] => /tag/lika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 433945 [name] => hidroelektrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hidroelektrana [link] => /tag/hidroelektrana ) [3] => stdClass Object ( [id] => 653364 [name] => povijesno selo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-18 19:28:11 [main_article_id] => 0 [alias] => povijesno-selo [link] => /tag/povijesno-selo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Već pedesetak godina Gornji Kosinj i Mlakva u planu su za potapanje zbog akumulacijskog jezera i zbog toga kao ‘strateško područje‘ nisu mogli iskoristiti blagodati infrastrukture - Što je voda bliže, mještani su sve nervozniji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novo akumulacijsko selo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vrtovi, kuće i polja Kosinja uskoro će nestati pod vodom, a mještane u borbi protiv hidroelektrane predvodi župnik Pero: Pokojnike su nam barbarski ekshumirali... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/19643370.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Gospićka Biskupija [mainImageDesc] => Župnik Pero Jurčević [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/19643370.jpg [title] => Župnik Pero Jurčević Gospićka Biskupija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/19641534.jpg [title] => Zadnji pogled na Gornji Kosinj Robert Fajt/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/12/19641530.jpg [title] => Blokada ulaganja u Kosinju i Mlakvi traje 50 godina Robert Fajt/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Velika vode potopit će svijet - pjevao je davno Gibonni, ne odredivši kad bi se to moglo dogoditi ponovno nakon velikog potopa u doba Noe, a stanovnicima ličkog mjesta Kosinj Gornji u općini Perušić takvu sudbinu državne vlasti prorokuju već pedesetak godina. I budući da su još u doba Juge bili predviđeni za akumulacijsko jezero iz kojeg će se dobivati elektrika, na nekim su kartama bili ucrtani - plavim, a desetljećima su bili izostavljeni iz urbanističkih i infrastrukturnih planova. Ne treba im cesta, potopit ćemo ih, ne treba im voda, i tako će ondje skakati žabe.

Malo tu vrijede povijesne činjenice, a Kosinj je baš tu najjači: u njemu je 1483. tiskana prva knjiga na hrvatskom jeziku, Kosinjski misal na glagoljici, u pokretnoj štampariji Anža Frankopana.

Prije nekoliko godina država i Hrvatska elektroprivreda aktivirale su stari plan o poplavljivanju sela Kosinj Gornji u kojemu danas živi samo osamdesetak stanovnika, dok ih je 1935. na području svih kosinjskih sela disalo gotovo petnaest tisuća, a sada oko 150.

Prema najavama, velike vode uskoro bi mogle doći i zauvijek će potopiti njihove kuće, vrtove, polja, crkve, groblja, staru školu. Živote. I njihov svijet. Od Kosinja Gornjeg ostat će samo riječ usputnika: ovdje je nekad bilo...

HEP-ov projekt Senj 2 (HES Kosinj/HE Senj 2) najveći je i s 3,4 milijarde kuna najskuplji projekt u zadnjih trideset godina u Hrvatskoj; najavljuje se proizvodnja više električne energije, zaštita Kosinjskog polja od poplava, poboljšat će se sigurnost vodoopskrbe, porediti cestovna i druga komunalna infrastruktura, a elektroenergetski sustav bit će stabilniji s povećanim udjelom energije iz obnovljivih izvora u finalnoj potrošnji. Hidroenergetski sustav Lika-Gacka koji danas ima kapacitet od 238,5 MW s prosječnom godišnjom proizvodnjom od 1,15 TWh dobit će dodatni kapacitet od 412 MW i dodatnu proizvodnju od 320 GWh godišnje, a ovim projektom druge faze izgradnje HES Senj ostvario bi se ukupni kapacitet na slivu od 656 MW i prosječna godišnja proizvodnja od 1,5 TWh.

Za malo struje

Ali jad, mještani tako ne gledaju: oni će ostati bez svog jedinog sela i nerado ga se odriču, posebno što se ne zna gdje bi se trebali preseliti, a nedavno su im počeli iskapati i mrtve s groblja! Njihovu pravicu najglasnije brani župnik kosinjski vlč. Pero Jurčević (46), koji je prije par dana dobio i potporu svećenika Gospićko-senjske biskupije, a iz njihova priopćenja posebno odzvanja rečenica: "Zar je danas zaista potrebno potapati selo i tjerati ljude s njihovih ognjišta da bi se proizvelo nešto električne energije koja se može proizvoditi na mnoge druge načine?"

Župnik Jurčević, koji je prikupio 450 potpisa mještana koji se protive potapanju, rezolutan je:

- Nemamo baš ništa protiv izgradnje HE Kosinj 2 iako izgradnje hidroelektrana u svijetu nisu aktualne, ali protiv potapanja Gornjeg Kosinja imamo. S tim se ne slažemo, postoje i drugi načini rješenja tog problema, smatramo da je projekt neopravdan, preskup i neučinkovit, a po mojim saznanjima iz jedne od studija na razini Hrvatske dobilo bi se oko 1 posto ili malo više električne energije nego do sada. Za malo struje bilo bi uništeno povijesno selo, uništena prelijepa priroda, bogata kulturna baština i raselilo bi se stanovništvo. To se može dobiti i s par vjetroelektrana ili solarnom elektranom - sve se sačuva. A Hrvatska u skladu sa suvremenim svijetom koji tako radi. Pored šezdesetak objekata kulturne baštine, crkve sv. Ante 1692., župnog dvora iz 1772., najznačajniji je lokalitet tiskare prve tiskane knjige na hrvatskom jeziku i glagoljici na čiji datum se i danas slavi Dan kulture u Hrvatskoj - iznosi župnik, kojeg je posebno pogodilo raskopavanje kosinjskoga groblja.

- Kazali su da će se groblje seliti, a pokojnici ekshumirati, mislim da je jasno što to znači. Ali jednog dana bez najave i obavijesti obiteljima pokojnika došao je bager i počeo prekapati po grobištu. To je bio strašan, barbarski prizor, a kako je groblje bilo na župnom terenu, uspio sam zaustaviti radove, nažalost, samo nakratko - objašnjava don Pero, pripomenuvši zgodan podatak kako se kosinjske zemlje rasprostiru na 192 kilometra kvadratna, a što je, primjerice, više od površine ravnog Osijeka.

Patimo desetljećima

- Puno je tu upitnika oko ovog projekta, od navodno velikog značenja, primjerice, mi znamo da tu više nam vode kao prije koja bi napajala tu akumulaciju. Nekoć su bile česte poplave, ali u zadnjih deset godina bile su samo dvije, pa je i susjedno akumulacijsko jezero Kruščica izgrađeno 1971. često poluprazno. Uoči gradnje Kruščice, 1968. godine i Gornji Kosinj je proglašen strateškim interesom, odlučeno je da će pod vodu i zbog toga, premda se ništa od planiranog nije ostvarilo, nikakva infrastruktura se pola stoljeća nije gradila i ljudi su unaprijed osuđeni na propast - objašnjava župnik.

- Suživio sam se s ovim ljudima i znam koliko im je stalo do njihova mjesta. Isto tako znam da su naše šanse u protivljenju velikom sustavu nikakve, no odlučili smo reći što mislimo, što je u Lici na stvari i upoznati javnost s načinima na koji veliki kroje sudbine malih. Ne može se sa životima ljudi, s njihovim obiteljskim uspomenama i zajedničkom poviješću koja je od nacionalne važnosti tek tako - "mičite se, potopit ćemo vas". A pate već desetljećima zbog toga - zaključuje župnik Jurčević.

---

GLAS MJEŠTANA Godinama u blokadi

Dragan Prša (56) umirovljeni je hrvatski branitelj iz Gornjeg Kosinja, koji nam kaže kako mu nije lako ni zamisliti rodni kraj pod vodom:
- Pedeset godina nam govore da nemamo budućnosti i da će nas potopiti, cijeli život nam je prošao u očekivanju da će naše kuće i polja, crkve i groblja otići zauvijek pod vodu. Zbog toga su bili blokirani svi razvojni planovi za naše mjesto, nismo mogli dobiti ni struju ni vodu, ništa, samo su nam govorili - vi nemate sutra. Mnogi su zbog toga otišli, a mnogi su i ostali, nisu htjeli s djedovine. Uostalom, svi žele živjeti slobodni i odlučivati o svojoj sudbini, ali nama, eto, tako ne daju zbog projekta koji je ipak upitan po pitanju svoje isplativosti. A mi mještani još uvijek ne znamo ni gdje ćemo ni kako ćemo ako puste vodu po nama, pa nije lako tek tako otići u neizvjesnost - objasnio nam je Prša.

---

---

GLAS NAČELNIKA Stanovi u školi

Načelnik općine Perušić je Ivica Turić (HDZ), kaže nam kako projekt napreduje predviđenom dinamikom:
- Gornji Kosinj je selo bez perspektive, nažalost, ona im je oduzeta krajem šezdesetih godina kad je predviđena gradnja jezera i otada nisu mogli dobiti nikakav urbanizam, komunalu, infrastrukturu... Nije ni Perušić bolje prošao iako nije potopljen; od 30 tisuća stanovnika 1971. sada smo na tri tisuće...
- A gdje će mještani Kosinja Gornjeg kad ih pokrije voda?
- Najprije će im biti isplaćena naknada za nekretnine koje ostavljaju, a tri kilometra od njihova mjesta predviđeno je osamdesetak parcela sa svom dovedenom infrastrukturom za gradnju novih obiteljskih kuća. Za one koji nemaju gdje HEP je u Perušiću preuredio bivšu Ekonomsku školu u stambeni objekt s trideset stanova. I groblja će biti preseljena gdje odaberu. Nije baš da se ništa ne zna!

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Gospićka Biskupija Robert Fajt/Cropix Robert Fajt/Cropix
Gospićka Biskupija
Župnik Pero Jurčević
Robert Fajt/Cropix
Zadnji pogled na Gornji Kosinj
Robert Fajt/Cropix
Blokada ulaganja u Kosinju i Mlakvi traje 50 godina
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vrtovi-kuce-i-polja-kosinja-uskoro-ce-nestati-pod-vodom-a-mjestane-u-borbi-protiv-hidroelektrane-predvodi-zupnik-pero-pokojnike-su-nam-barbarski-ekshumirali-1136044 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e7f08bf08a86458e7aff8f371dd17c7dbdc618af [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vrtovi%2C+ku%C4%87e+i+polja+Kosinja+uskoro+%C4%87e+nestati+pod+vodom%2C+a+mje%C5%A1tane+u+borbi+protiv+hidroelektrane+predvodi+%C5%BEupnik+Pero%3A+Pokojnike+su+nam+barbarski+ekshumirali...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvrtovi-kuce-i-polja-kosinja-uskoro-ce-nestati-pod-vodom-a-mjestane-u-borbi-protiv-hidroelektrane-predvodi-zupnik-pero-pokojnike-su-nam-barbarski-ekshumirali-1136044 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvrtovi-kuce-i-polja-kosinja-uskoro-ce-nestati-pod-vodom-a-mjestane-u-borbi-protiv-hidroelektrane-predvodi-zupnik-pero-pokojnike-su-nam-barbarski-ekshumirali-1136044 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Već pedesetak godina Gornji Kosinj i Mlakva u planu su za potapanje zbog akumulacijskog jezera i zbog toga kao ‘strateško područje‘ nisu mogli iskoristiti blagodati infrastrukture - Što je voda bliže, mještani su sve nervozniji [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novo akumulacijsko selo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanovo akumulacijsko selo

Vrtovi, kuće i polja Kosinja uskoro će nestati pod vodom, a mještane u borbi protiv hidroelektrane predvodi župnik Pero: Pokojnike su nam barbarski ekshumirali...

Piše Damir Šarac
18. listopada 2021. - 19:27

Velika vode potopit će svijet - pjevao je davno Gibonni, ne odredivši kad bi se to moglo dogoditi ponovno nakon velikog potopa u doba Noe, a stanovnicima ličkog mjesta Kosinj Gornji u općini Perušić takvu sudbinu državne vlasti prorokuju već pedesetak godina. I budući da su još u doba Juge bili predviđeni za akumulacijsko jezero iz kojeg će se dobivati elektrika, na nekim su kartama bili ucrtani - plavim, a desetljećima su bili izostavljeni iz urbanističkih i infrastrukturnih planova. Ne treba im cesta, potopit ćemo ih, ne treba im voda, i tako će ondje skakati žabe.

Malo tu vrijede povijesne činjenice, a Kosinj je baš tu najjači: u njemu je 1483. tiskana prva knjiga na hrvatskom jeziku, Kosinjski misal na glagoljici, u pokretnoj štampariji Anža Frankopana.

Prije nek...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 22:52