stdClass Object ( [id] => 210907 [title] => Vrije u Vukovaru: Stožer završio prosvjed; Fratri molili s prosvjednicima [alias] => vrije-u-vukovaru-stozer-zavrsio-prosvjed-fratri-molili-s-prosvjednicima [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => NAJNOVIJE

Oko deset minuta prije ponoći prosvjednici su odlučili napustiti prosvjed ispred policijske postaje u Vukovaru.

Namjeravaju, kažu, malo se odmoriti i sačuvati za prosvjed kojeg su najavili za utorak ujutro u 9 sati u središtu Vukovara. S druge strane, sve glasnije se među prosvjednicima pronose vijesti i o velikom broju policijskih snaga koje su krenule prema Vukovaru iz cijele Hrvatske.

Stožer: Nitko ne može reći što ćemo učiniti 

Događanja u Vukovaru postaju kataklizmička, poručio je večeras Vlado Iljkić, član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravne poslove, ispred vukovarske policijske postaje gdje se od popodnevnih sati na obavijesnom razgovoru nalaze četvorica prosvjednika čije oslobađanje zahtijevaju iz Stožera.

Od prosvjednika, koji se u sve većem broju okupljaju pred policijskom zgradom i večeras ih je tamo više stotina, doznaje se kako su privedeni Tomislav Josić, čelnik Stožera, te Ivo Lucić, Stevo Culej i Marijan Živković, članovi te organizacije koja se protivi postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Njih je policija popodne privela zbog sudjelovanja u nasilnom uklanjanju tih ploča te probijanja policijskog kordona, pri čemu je ozlijeđeno četvero policajaca.

"Četvorica privedenih od 15 sati se nalaze na obavijesnom razgovoru u policijskoj postaji Vukovar i to sve skupa već predugo traje", izjavio je Iljkić novinarima. Na policiji je, dodao je, da utvrdi tko je i što od privedenih radio tijekom današnjih događanja u Vukovaru, nakon čega će protiv njih ići prekršajna ili kaznena prijava, ili će ih se pustiti, o čemu odlučuje istražni sudac.

Iljkić je upozorio kako prosvjednici postaju sve nervozniji. "Nitko ne može reći što ćemo učiniti jer se stvari počinju događati spontano", poručio je, istaknuvši da braniteljski stožeri zasjedaju u cijeloj Hrvatskoj te da su "puni autobusi u svakom času spremni krenuti za Vukovar".

Zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak u telefonskom je razgovoru potvrdio Hini kako će zastupati Tomislava Josića, čelnika Stožera i jednog od četvorice privedenih.

Osim u Vukovaru, prosvjeduje se i u Vinkovcima gdje se pred zgradom policije okupilo oko 200 pripadnika specijalne policije i gardijskih brigada, potvrdio je za Dnevnik.hr predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm.

Fratri mole s prosvjednicima

Potporu prosvjednicima, koji cijeli dan prosvjeduju u Vukovaru zbog postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima, potporu su došli dati fratri iz vukovarske Crkve sv. Filipa i Jakova, predvođeni gvardijanom Gordanom Propadalom.

Oni su zajedno s prosvjednicima molili za mir i pronalaženje kompromisnog rješenja koje bi smirilo situaciju u Vukovaru.

Penava: u Vukovaru se krivo tumači suživot


Vlada u Vukovaru krivo tumači članke Ustava koji govore o suživotu većinskog i manjinskog naroda, ustvrdio je dopredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara Ivan Penava, komentirajući prosvjede protiv dvojezičnosti u Vukovaru.

U vukovarskoj policijskoj postaji doznaje se da su se noćas nešto iza ponoći razišli prosvjednici okupljeni oko policijske zgrade, koji su tražili oslobađanje privedenih zbog sudjelovanja u nasilnom uklanjanju dvojezičnih ploča te probijanja policijskog kordona, pri čemu je ozlijeđeno četvero policajaca.

Ivan Penava, komentirajući sinoć u 3. Dnevniku HTV-a prosvjede koje je izazvalo postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima, izjavio je da nisu ostvarene zakonske pretpostavke, odnosno članak 8 Ustava o pravima nacionalnih manjina koji jasno kaže da se sva prava i zakoni po pitanju nacionalnih manjina primjenjuju jedino pod uvjetom poštivanja i nacionalnih manjina i većinskog naroda.

Ustvrdio je da su povratnici u Vukovar s jučerašnjim danom "pali na najniže grane od povratka u taj grad".

Pitajući se "gdje je danas u Vukovaru poštivanje hrvatskog naroda, gdje je tu suživot i kome je jučer bila potrebna ćirilica", ustvrdio je kako je to samo "još jedan pokušaj zamagljivanja otužne hrvatske stvarnosti".

Opovrgnuo je da je upravo HDZ bio jedna od stranaka koje su 2009. izmjenama Statuta grada Vukovara omogućile uvođenje dvojezičnosti. "HDZ je i danas rekao da ne pristaje na to u Vukovaru. Zahtjevamo da Vukovar bude mjesto posebnog pijeteta, a nikako se ne zalažemo za dvojezičnost kakvu nažalost neki pokušavaju nametnuti", rekao je Penava.

Istaknuo je i da žali ako je došlo do bilo kakvog ozljeđivanja te se nada da se takvo što više neće ponoviti.

Prosvjednike privedene u vukovarskoj policijskoj postaji sinoć je, u svojstvu počasnog građanina Vukovara, posjetio osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, no dio prosvjednika koji su okupljeni ispred policijske zgrade dočekali su ga s uvredljivim porukama na račun njegove uloge u mirnoj reintegraciji Hrvatskog Podunavlja.

Prosvjednike je posjetio i Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koji se, kako je izjavio, uvjerio da se s njima dobro postupa. Rekao je kako ne očekuje da će oni iz pritvora biti pušteni do jutra.

Ostojić: Neću dopustiti napade na policajce


Unatoč žestokoj reakciji prosvjednika i nasilnom uklanjanju dvojezičnih ploča sa zgrada triju državnih ustanova, u poslijepodnevnim satima takve ploče postavljene su na zgrade u kojima se nalaze ispostave HZMO-a i HZZ-a.

No, za razliku od prijepodneva kada su dvojezične natpise čuvali "goloruki" policajci, ovaj put ineterventna policija je pod punom opremom sa štitovima, a ulica Vladimira Nazora u kojoj se nalaze ove zgrade potpuno je blokirana.

U središte grada stiglo je 15-tak policijskih vozila, a za sada nema reakcije prosvjednika. Ministar Ranko Ostojiuć najavio je da će se provedba Ustavnog zakona nastaviti i da će policija osigurati svih 20 zgrada na kojima trebaju biti postavljene dvojezične ploče.

Najavio je i da će svi oni koji su sudjelovali u oštećenju zgrada i ploča biti kažnjeni. Neki od njih već su privedeni i nalaze se na obradi u PU vukovarsko-srijemskoj. Ostojić je izjavio da "ubuduće neće dopustiti nikakve napade na hrvatske policajce."

Okružena policija

Vukovarsko-srijemska policija nije udovoljila zahtjevima prosvjednika da iz pritvora pusti petoricu njihovih članova koju su popodne privedeni na kriminalističko istraživanje zbog nasilnog uklanjanja ploča s dvojezičnim natpisima, a oko 300 prosvjednika nastavilo je prosvjedovati pred policijskom zgradom.

U zgradi Policijske uprave vukovarsko-srijemske predvečer su održani pregovori između policije i prosvjednika koji traže puštanje na slobodu petorice privedenih, ali su ubrzo i završeni bez uspjeha, pa privedeni ostaju u policiji. Neslužbeno se doznaje da su u pritvoru zadržana tri Vukovarca i dva Vinkovčanina.

Iako je u 18 sati počeo sastanak Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, stotinjak članova Stožera ubrzo je prekinulo sastanak te su krenuli prema zgradi policije.

Ispred policijske zgrade okupilo se oko 300 prosvjednika, pred koje je iza 18,30 sati izašao načelnik PU vukovarsko-srijemske Miroslav Puž te od njih zatražio da izaberu trojicu predstavnika s kojima će policija razgovarati.

Za vrijeme tih razgovora, na kojima su prosvjednici, kako se doznaje, davali jamstva da će se privedeni sutra odazvati na obavijesni razgovor na što policija nije pristala, prosvjednici su ispred policijske zgrade pjevali domoljubne pjesme te skandirali herojskom Vukovaru. Isto su nastavili i nakon što su pregovori s policijom bezuspješno završili.

Drago Adžaga, jedan od čelnika Stožera, izjavio je kako prosvjednici ostaju pred zgradom policije do daljnjega. Izvijestio je i kako je na sastanku Stožera dogovoreno da će se prosvjednici sutra prijepodne okupiti na središnjem vukovarskom trgu, gdje će odlučiti o daljnjim koracima.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pozvao je hrvatsku javnost te sve branitelje i stradalničke udruge širom Hrvatske da zapale svijeće u svojim gradovima, u ulicama koje nose ime Grada Vukovara.

Na vukovarskim ulicama raspoređene su jake policijske interventne snage iz Vukovara i Vinkovaca te drugih policijskih uprava..

Pritvorena petorica prosvjednika

U priopćenju za javnost, MUP je dojavio kako se trenutno više osoba nalazi u policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj zbog sumnje da su sudjelovale u počinjenju kaznenih djela za vrijeme današnjih zbivanja oko postavljanja i uklanjanja dvojezičnih ploča u Vukovaru. Jedna osoba privedena je zbog sumnje da je razbila ploču na Policijskoj postaji Vukovar.

- Na zgradama određenih tijela državne uprave na području grada Vukovara jutros se započelo s postavljanjem ploča s dvojezičnim natpisom. U vrijeme postavljanja spomenutih ploča na lokacijama postavljanja okupili su se prosvjednici (neprijavljeni javni prosvjed) koji su izražavajući svoje nezadovoljstvo pokušali onemogućiti postavljanje dvojezičnih ploča, stoji u priopćenju.

- Na dvije lokacije prosvjednici su blokirali cestovni promet i razbili postavljene dvojezične ploče, dok su na trećoj lokaciji skinuli ploče i jednu otuđili. Cijelo vrijeme, zanemarujući upozorenja policijskih službenika prosvjednici su pokušavali probiti policijski kordon pri čemu je četvero policijskih službenika ozlijeđeno, javlja MUP.

Prosvjed prekinut

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić u 12,20 sati je okupio prosvjednike i raspustio ih čime je prosvjed prekinut, ali je najavio da će se ujutro ponovno okupiti ako osvanu nove dvojezične ploče.

Naglasio je da je Vukovar multietičan grad te da nitko nikome ne sprječava da postupke vodi na svom jeziku, da vadi dvojezične dokumente, no da su dvojezične ploče "poniženje za Vukovar" i da u Vukovaru "nisu prihvaljive". Josić je istaknuo je da će se, kako je i najavljivano, dvojezične ploče u Vukovaru skidati i ubuduće. Upozorio je sve hrvatske političare da "dobro razmisle" i da "dobro paze što rade".

Nakon nasilnog uklanjanja danas postavljenih dvojezičnih ploča na latiničnom i ćiriličnom pismu sa zgrada Porezne uprave, Policije i Ureda državne uprave, član Stožera Vlado Iljkić je rekao da je Stožer, zajedno s prijateljima i vukovarskim braniteljima, "primjenom pasivne sile skinuo ploče".

Pohvalio je policajce za "izuzetno profesionalan rad bez obzira na kranji rezultat", te dodao da su policajci svojim ponašanjem učinili to da velike štete u principu nije ni bilo. "Izražavamo žaljenje zbog ozlijeđene policajke, no, odgovornost snose oni koji su joj naredbe izdavali", rekao je Iljkić.

Istaknuo je da Stožer želi poručiti hrvatskoj javnosti, pogotovo onima koji su krenuli prema Vukovaru, a njih je, kazao je, na tisuće, da budu dostojanstveni.

Ozlijeđeno četvero policajca

Tijekom prijepodnevnih prosvjeda protiv postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru ozlijeđena su četiri pripadnika interventne policije, potvrdila je Hini zamjenica glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Maja Barbarić.

„Troje policajaca; dvije policajke i jedan policajac, ozlijeđeno je ispred zgrade Porezne uprave u Vukovaru, a jedan interventni policajac kod Ureda državne uprave“, rekla je Barbarić.

Zamjenica policijskog glasnogovornika potvrdila je da do okončanja prosvjeda u 12,20 sati nitko od sudionika prosvjeda nije priveden.



RANIJE
Skinute ploče s policijeke postaje


Dvadesetak policajaca ispred zgrade policijske postajeVukovar nije uspjelo spriječiti stotinjak prosvjednika da nasilno ukloneploče s dvojezičnim napisima sa zgrade policije.

U naguravanju, koliko su novinari uspjeli vidjeti, nije bilo ozlijeđenih.

Ploče su na zidu zgrade prvo razbijene čekićem, a potom ih jestrgnuo Marijan Živković, koji je u Domovinskom ratu, koliko jenovinarima poznato, ostao bez dva sina.

Prosvjednici su se uputili prema središtu grada, a policajci su ispred zgrade policije.

Skinuta u međuvremenu postavljena ploča s Ureda državne uprave

Prosvjednici u Vukovaru su, unatoč jakim policijskim snagama, nasilno skinuli dvojezične table i sa zgrade Ureda državne uprave u Vuovaru, čije su postavljanje jutros za kratko spriječili.

Tri kordona temeljne i specijalne policije s 80-ak policajaca nisu uspjela spriječiti prosvjednike, koji su uz povike "Vukovar, Vukovar" i "Hrvatska policija", svojom masom jednostavno izgurali policajce i otrgnuli table.

Među njima je bio Marijan Živković, koji je izjavio da bi "kleknuo pred g. Josipovićem i g. Milanovićem, samo da se ovo ne događa."

"Zašto nam kvare ovo malo suživota? Oni trebaju nama služiti, a ne mi njima. Vukovar nije ničija prćija", rekao je Marijan Živković, kojemu je sin Marko poginuo kao pilot iznad Otoka, a za sinom Nikolom jos uvijek traga.


Pohod na Poreznu

Prosvjednici su sa zgrade Porezne uprave u Vukovaru silomstrgnuli dvije jutros postavljene dvojezične ploče, nadvladavšipolicijsku zaštitu.

Stotinjak prosvjednika se u desetminuta do 11 sati uputilo od Ureda državne uprave prema zgradi Porezneuprave, koju je osiguravalo sedam, osam policajaca, među kojima jednapolicajka. Čim su stigli, prosvjednici su stisnuli policajce uza zid,bilo je naguravanja, jedan od prosvjednika je čekićem nastojao razbitidvije dvojezične ploče na zgradi Porezne uprave i potom su ih strgnuli.

Incident je trajao vrlo kratko, nakon čega je iz okruženjaprosvjednika izašlo troje specijalaca, pri čemu se jedan držao za vrat,jedan za ruku, a policajka za rame.

Prosvjednike je ispred Ureda državne uprave na nasilno skidanjeploča pozvao Stevo Culej, bivši specijalni policajac i predsjednikUdruge specijalne policije grada Vinkovaca.

Što čekate, idemo to riješiti, rekao je Culej. Srbima nitko uVukovaru ne brani da žive, ali ne treba dopustiti da traže previše,kazao je Culej.

Poruka Milanoviću

Stotinjak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, kojipred Uredom državne uprave u Vukovaru sprječavaju postavljanje ploča sdvojezičnim natpisima i latinično-čirilićnim pismom, poručili su da će"do petka Vukovar provriti".

Prosvjednike osigurava više desetaka pripadnika specijalne i temeljne policije.

Na konferenciji za novinare predsjednik Stožera za obranuhrvatskog Vukovara Tomislav Josić izjavio je kako je ministar Arsen Bauknajavljivao da će napraviti u Vukovaru feštu kada se budu postavljaledvojezične ploče, a one su, kazao je, postavljane tijekom noći.

Poručio je premijeru Zoranu Milanoviću da on ne može znati kakose stradalnici Vukovara osjećaju kada se postavljaju ćirilični natpisijer se "on ni za šta nije borio". "Ćirilica je došla u Vukovar natenkovima, a sada dolazi s transporterima i jakim policijskim snagama",rekao je Josić, te najavio da će policijsko osiguranje u Vukovaru moratibiti prisutno duže vremena.

Najavio je nasilno skidanje ploča, rekao da sa svih strana uVukovar dolaze ljudi kako bi se pridružili Stožeru za obranu Vukovaru, ada policija blokira grad i sprječava ulazak u njega.

"Do petka će Vukovar provriti", istaknuo je Josić te dodao da jepostavljanje ploča loš potez Vlade kojim se krši zakon. Istaknup je daje pred nizom saborskih tijela zahtjev Stožera i drugih da se Vukovarproglasi mjestom posebnom pijeteta.

Josić je emotivno poručio članovima Vlade RH da nisu dobrošlina Dan sjećanja za žrtvu Vukovara. "Ako vam je smetalo ono u Kninu, uVukovaru vas čeka puno gore", poručio je Josić.

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić istaknuoje da "sile mraka rade po mraku" i da sama ta činjenica dovoljno govorio onome što se događa u Vukovaru.

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u jutarnjim satimaspriječili su postavljanje dvojezičnih ploča na Ured državne uprave uVukovaru.

Ploče s dvojezičnim natpisima nešto ranije postavljane su na zgradu Policijske uprave Vukovar i Porezne uprave Vukovar.

Prema riječima predstojnika Ureda državne uprave GoranaBošnjaka, on je dobio nalog da se ploče postave međutim, jutros su nazgradi državne uprave to prosvjednici onemogućili.

(H)
FOTO: VLADO KOS / CROPIX

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi nemiri na pomolu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-09-02 09:08:03 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-09-03 08:52:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-09-02 18:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 33176 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2013\/09\/02\/AAA\/vukovar_molitva6-020913_thumb.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_policija2-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava39-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_policija4-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_policija8-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_policija11-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_policija17-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/vukovar_cirilica_noc27-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/vukovar_cirilica_noc4-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/vukovar_cirilica_noc6-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/vukovar_cirilica_noc11-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/vukovar_cirilica_noc12-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/vukovar_cirilica_noc13-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/vukovar_cirilica_noc15-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/vukovar_cirilica_noc20-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/vukovar_cirilica_noc23-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/vukovar_cirilica_noc24-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/vukovar_cirilica_noc26-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava7-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_vukovar1-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_vukovar3-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_vukovar7-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_vukovar9-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava41-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava4-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava5-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava6-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_vukovar10-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava8-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava9-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava10-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava18-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava19-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava22-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava24-020913.jpg","\/Archive\/Images\/2013\/09\/02\/vuk\/cirilica_uprava36-020913.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"700x467"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x533"},{"size0":"419x629"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x533"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"},{"size0":"800x535"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7550499 Threads: 7 Questions: 1543556377 Slow queries: 4697981 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111015023 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/vrije-u-vukovaru-stozer-zavrsio-prosvjed-fratri-molili-s-prosvjednicima-210907 [printLink] => /vijesti/hrvatska/vrije-u-vukovaru-stozer-zavrsio-prosvjed-fratri-molili-s-prosvjednicima-210907?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 514152 [name] => ćirilica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cirilica [link] => /tag/cirilica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 200313 [name] => dvojezičnost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dvojezicnost [link] => /tag/dvojezicnost ) [2] => stdClass Object ( [id] => 286237 [name] => vukovar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vukovar [link] => /tag/vukovar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi nemiri na pomolu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vrije u Vukovaru: Stožer završio prosvjed; Fratri molili s prosvjednicima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-16-37-14-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/09/02/AAA/vukovar_molitva6-020913_thumb.jpg [galleryCount] => 36 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/09/02/AAA/vukovar_molitva6-020913_thumb.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_policija2-020913.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava39-020913.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_policija4-020913.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_policija8-020913.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_policija11-020913.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_policija17-020913.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/vukovar_cirilica_noc27-020913.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/vukovar_cirilica_noc4-020913.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/vukovar_cirilica_noc6-020913.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/vukovar_cirilica_noc11-020913.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/vukovar_cirilica_noc12-020913.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/vukovar_cirilica_noc13-020913.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/vukovar_cirilica_noc15-020913.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/vukovar_cirilica_noc20-020913.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/vukovar_cirilica_noc23-020913.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/vukovar_cirilica_noc24-020913.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/vukovar_cirilica_noc26-020913.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava7-020913.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_vukovar1-020913.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_vukovar3-020913.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_vukovar7-020913.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_vukovar9-020913.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava41-020913.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava4-020913.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava5-020913.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava6-020913.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_vukovar10-020913.jpg [title] => ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava8-020913.jpg [title] => ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava9-020913.jpg [title] => ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava10-020913.jpg [title] => ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava18-020913.jpg [title] => ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava19-020913.jpg [title] => ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava22-020913.jpg [title] => ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava24-020913.jpg [title] => ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2013/09/02/vuk/cirilica_uprava36-020913.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}NAJNOVIJE

Oko deset minuta prije ponoći prosvjednici su odlučili napustiti prosvjed ispred policijske postaje u Vukovaru.

Namjeravaju, kažu, malo se odmoriti i sačuvati za prosvjed kojeg su najavili za utorak ujutro u 9 sati u središtu Vukovara. S druge strane, sve glasnije se među prosvjednicima pronose vijesti i o velikom broju policijskih snaga koje su krenule prema Vukovaru iz cijele Hrvatske.

Stožer: Nitko ne može reći što ćemo učiniti 

Događanja u Vukovaru postaju kataklizmička, poručio je večeras Vlado Iljkić, član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravne poslove, ispred vukovarske policijske postaje gdje se od popodnevnih sati na obavijesnom razgovoru nalaze četvorica prosvjednika čije oslobađanje zahtijevaju iz Stožera.

Od prosvjednika, koji se u sve većem broju okupljaju pred policijskom zgradom i večeras ih je tamo više stotina, doznaje se kako su privedeni Tomislav Josić, čelnik Stožera, te Ivo Lucić, Stevo Culej i Marijan Živković, članovi te organizacije koja se protivi postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Njih je policija popodne privela zbog sudjelovanja u nasilnom uklanjanju tih ploča te probijanja policijskog kordona, pri čemu je ozlijeđeno četvero policajaca.

"Četvorica privedenih od 15 sati se nalaze na obavijesnom razgovoru u policijskoj postaji Vukovar i to sve skupa već predugo traje", izjavio je Iljkić novinarima. Na policiji je, dodao je, da utvrdi tko je i što od privedenih radio tijekom današnjih događanja u Vukovaru, nakon čega će protiv njih ići prekršajna ili kaznena prijava, ili će ih se pustiti, o čemu odlučuje istražni sudac.

Iljkić je upozorio kako prosvjednici postaju sve nervozniji. "Nitko ne može reći što ćemo učiniti jer se stvari počinju događati spontano", poručio je, istaknuvši da braniteljski stožeri zasjedaju u cijeloj Hrvatskoj te da su "puni autobusi u svakom času spremni krenuti za Vukovar".

Zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak u telefonskom je razgovoru potvrdio Hini kako će zastupati Tomislava Josića, čelnika Stožera i jednog od četvorice privedenih.

Osim u Vukovaru, prosvjeduje se i u Vinkovcima gdje se pred zgradom policije okupilo oko 200 pripadnika specijalne policije i gardijskih brigada, potvrdio je za Dnevnik.hr predsjednik Udruge specijalne policije Josip Klemm.

Fratri mole s prosvjednicima

Potporu prosvjednicima, koji cijeli dan prosvjeduju u Vukovaru zbog postavljanja ploča s dvojezičnim natpisima, potporu su došli dati fratri iz vukovarske Crkve sv. Filipa i Jakova, predvođeni gvardijanom Gordanom Propadalom.

Oni su zajedno s prosvjednicima molili za mir i pronalaženje kompromisnog rješenja koje bi smirilo situaciju u Vukovaru.

Penava: u Vukovaru se krivo tumači suživot


Vlada u Vukovaru krivo tumači članke Ustava koji govore o suživotu većinskog i manjinskog naroda, ustvrdio je dopredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara Ivan Penava, komentirajući prosvjede protiv dvojezičnosti u Vukovaru.

U vukovarskoj policijskoj postaji doznaje se da su se noćas nešto iza ponoći razišli prosvjednici okupljeni oko policijske zgrade, koji su tražili oslobađanje privedenih zbog sudjelovanja u nasilnom uklanjanju dvojezičnih ploča te probijanja policijskog kordona, pri čemu je ozlijeđeno četvero policajaca.

Ivan Penava, komentirajući sinoć u 3. Dnevniku HTV-a prosvjede koje je izazvalo postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima, izjavio je da nisu ostvarene zakonske pretpostavke, odnosno članak 8 Ustava o pravima nacionalnih manjina koji jasno kaže da se sva prava i zakoni po pitanju nacionalnih manjina primjenjuju jedino pod uvjetom poštivanja i nacionalnih manjina i većinskog naroda.

Ustvrdio je da su povratnici u Vukovar s jučerašnjim danom "pali na najniže grane od povratka u taj grad".

Pitajući se "gdje je danas u Vukovaru poštivanje hrvatskog naroda, gdje je tu suživot i kome je jučer bila potrebna ćirilica", ustvrdio je kako je to samo "još jedan pokušaj zamagljivanja otužne hrvatske stvarnosti".

Opovrgnuo je da je upravo HDZ bio jedna od stranaka koje su 2009. izmjenama Statuta grada Vukovara omogućile uvođenje dvojezičnosti. "HDZ je i danas rekao da ne pristaje na to u Vukovaru. Zahtjevamo da Vukovar bude mjesto posebnog pijeteta, a nikako se ne zalažemo za dvojezičnost kakvu nažalost neki pokušavaju nametnuti", rekao je Penava.

Istaknuo je i da žali ako je došlo do bilo kakvog ozljeđivanja te se nada da se takvo što više neće ponoviti.

Prosvjednike privedene u vukovarskoj policijskoj postaji sinoć je, u svojstvu počasnog građanina Vukovara, posjetio osječki gradonačelnik Ivica Vrkić, no dio prosvjednika koji su okupljeni ispred policijske zgrade dočekali su ga s uvredljivim porukama na račun njegove uloge u mirnoj reintegraciji Hrvatskog Podunavlja.

Prosvjednike je posjetio i Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koji se, kako je izjavio, uvjerio da se s njima dobro postupa. Rekao je kako ne očekuje da će oni iz pritvora biti pušteni do jutra.

Ostojić: Neću dopustiti napade na policajce


Unatoč žestokoj reakciji prosvjednika i nasilnom uklanjanju dvojezičnih ploča sa zgrada triju državnih ustanova, u poslijepodnevnim satima takve ploče postavljene su na zgrade u kojima se nalaze ispostave HZMO-a i HZZ-a.

No, za razliku od prijepodneva kada su dvojezične natpise čuvali "goloruki" policajci, ovaj put ineterventna policija je pod punom opremom sa štitovima, a ulica Vladimira Nazora u kojoj se nalaze ove zgrade potpuno je blokirana.

U središte grada stiglo je 15-tak policijskih vozila, a za sada nema reakcije prosvjednika. Ministar Ranko Ostojiuć najavio je da će se provedba Ustavnog zakona nastaviti i da će policija osigurati svih 20 zgrada na kojima trebaju biti postavljene dvojezične ploče.

Najavio je i da će svi oni koji su sudjelovali u oštećenju zgrada i ploča biti kažnjeni. Neki od njih već su privedeni i nalaze se na obradi u PU vukovarsko-srijemskoj. Ostojić je izjavio da "ubuduće neće dopustiti nikakve napade na hrvatske policajce."

Okružena policija

Vukovarsko-srijemska policija nije udovoljila zahtjevima prosvjednika da iz pritvora pusti petoricu njihovih članova koju su popodne privedeni na kriminalističko istraživanje zbog nasilnog uklanjanja ploča s dvojezičnim natpisima, a oko 300 prosvjednika nastavilo je prosvjedovati pred policijskom zgradom.

U zgradi Policijske uprave vukovarsko-srijemske predvečer su održani pregovori između policije i prosvjednika koji traže puštanje na slobodu petorice privedenih, ali su ubrzo i završeni bez uspjeha, pa privedeni ostaju u policiji. Neslužbeno se doznaje da su u pritvoru zadržana tri Vukovarca i dva Vinkovčanina.

Iako je u 18 sati počeo sastanak Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, stotinjak članova Stožera ubrzo je prekinulo sastanak te su krenuli prema zgradi policije.

Ispred policijske zgrade okupilo se oko 300 prosvjednika, pred koje je iza 18,30 sati izašao načelnik PU vukovarsko-srijemske Miroslav Puž te od njih zatražio da izaberu trojicu predstavnika s kojima će policija razgovarati.

Za vrijeme tih razgovora, na kojima su prosvjednici, kako se doznaje, davali jamstva da će se privedeni sutra odazvati na obavijesni razgovor na što policija nije pristala, prosvjednici su ispred policijske zgrade pjevali domoljubne pjesme te skandirali herojskom Vukovaru. Isto su nastavili i nakon što su pregovori s policijom bezuspješno završili.

Drago Adžaga, jedan od čelnika Stožera, izjavio je kako prosvjednici ostaju pred zgradom policije do daljnjega. Izvijestio je i kako je na sastanku Stožera dogovoreno da će se prosvjednici sutra prijepodne okupiti na središnjem vukovarskom trgu, gdje će odlučiti o daljnjim koracima.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara pozvao je hrvatsku javnost te sve branitelje i stradalničke udruge širom Hrvatske da zapale svijeće u svojim gradovima, u ulicama koje nose ime Grada Vukovara.

Na vukovarskim ulicama raspoređene su jake policijske interventne snage iz Vukovara i Vinkovaca te drugih policijskih uprava..

Pritvorena petorica prosvjednika

U priopćenju za javnost, MUP je dojavio kako se trenutno više osoba nalazi u policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj zbog sumnje da su sudjelovale u počinjenju kaznenih djela za vrijeme današnjih zbivanja oko postavljanja i uklanjanja dvojezičnih ploča u Vukovaru. Jedna osoba privedena je zbog sumnje da je razbila ploču na Policijskoj postaji Vukovar.

- Na zgradama određenih tijela državne uprave na području grada Vukovara jutros se započelo s postavljanjem ploča s dvojezičnim natpisom. U vrijeme postavljanja spomenutih ploča na lokacijama postavljanja okupili su se prosvjednici (neprijavljeni javni prosvjed) koji su izražavajući svoje nezadovoljstvo pokušali onemogućiti postavljanje dvojezičnih ploča, stoji u priopćenju.

- Na dvije lokacije prosvjednici su blokirali cestovni promet i razbili postavljene dvojezične ploče, dok su na trećoj lokaciji skinuli ploče i jednu otuđili. Cijelo vrijeme, zanemarujući upozorenja policijskih službenika prosvjednici su pokušavali probiti policijski kordon pri čemu je četvero policijskih službenika ozlijeđeno, javlja MUP.

Prosvjed prekinut

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić u 12,20 sati je okupio prosvjednike i raspustio ih čime je prosvjed prekinut, ali je najavio da će se ujutro ponovno okupiti ako osvanu nove dvojezične ploče.

Naglasio je da je Vukovar multietičan grad te da nitko nikome ne sprječava da postupke vodi na svom jeziku, da vadi dvojezične dokumente, no da su dvojezične ploče "poniženje za Vukovar" i da u Vukovaru "nisu prihvaljive". Josić je istaknuo je da će se, kako je i najavljivano, dvojezične ploče u Vukovaru skidati i ubuduće. Upozorio je sve hrvatske političare da "dobro razmisle" i da "dobro paze što rade".

Nakon nasilnog uklanjanja danas postavljenih dvojezičnih ploča na latiničnom i ćiriličnom pismu sa zgrada Porezne uprave, Policije i Ureda državne uprave, član Stožera Vlado Iljkić je rekao da je Stožer, zajedno s prijateljima i vukovarskim braniteljima, "primjenom pasivne sile skinuo ploče".

Pohvalio je policajce za "izuzetno profesionalan rad bez obzira na kranji rezultat", te dodao da su policajci svojim ponašanjem učinili to da velike štete u principu nije ni bilo. "Izražavamo žaljenje zbog ozlijeđene policajke, no, odgovornost snose oni koji su joj naredbe izdavali", rekao je Iljkić.

Istaknuo je da Stožer želi poručiti hrvatskoj javnosti, pogotovo onima koji su krenuli prema Vukovaru, a njih je, kazao je, na tisuće, da budu dostojanstveni.

Ozlijeđeno četvero policajca

Tijekom prijepodnevnih prosvjeda protiv postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru ozlijeđena su četiri pripadnika interventne policije, potvrdila je Hini zamjenica glasnogovornika PU vukovarsko-srijemske Maja Barbarić.

„Troje policajaca; dvije policajke i jedan policajac, ozlijeđeno je ispred zgrade Porezne uprave u Vukovaru, a jedan interventni policajac kod Ureda državne uprave“, rekla je Barbarić.

Zamjenica policijskog glasnogovornika potvrdila je da do okončanja prosvjeda u 12,20 sati nitko od sudionika prosvjeda nije priveden.



RANIJE
Skinute ploče s policijeke postaje


Dvadesetak policajaca ispred zgrade policijske postajeVukovar nije uspjelo spriječiti stotinjak prosvjednika da nasilno ukloneploče s dvojezičnim napisima sa zgrade policije.

U naguravanju, koliko su novinari uspjeli vidjeti, nije bilo ozlijeđenih.

Ploče su na zidu zgrade prvo razbijene čekićem, a potom ih jestrgnuo Marijan Živković, koji je u Domovinskom ratu, koliko jenovinarima poznato, ostao bez dva sina.

Prosvjednici su se uputili prema središtu grada, a policajci su ispred zgrade policije.

Skinuta u međuvremenu postavljena ploča s Ureda državne uprave

Prosvjednici u Vukovaru su, unatoč jakim policijskim snagama, nasilno skinuli dvojezične table i sa zgrade Ureda državne uprave u Vuovaru, čije su postavljanje jutros za kratko spriječili.

Tri kordona temeljne i specijalne policije s 80-ak policajaca nisu uspjela spriječiti prosvjednike, koji su uz povike "Vukovar, Vukovar" i "Hrvatska policija", svojom masom jednostavno izgurali policajce i otrgnuli table.

Među njima je bio Marijan Živković, koji je izjavio da bi "kleknuo pred g. Josipovićem i g. Milanovićem, samo da se ovo ne događa."

"Zašto nam kvare ovo malo suživota? Oni trebaju nama služiti, a ne mi njima. Vukovar nije ničija prćija", rekao je Marijan Živković, kojemu je sin Marko poginuo kao pilot iznad Otoka, a za sinom Nikolom jos uvijek traga.


Pohod na Poreznu

Prosvjednici su sa zgrade Porezne uprave u Vukovaru silomstrgnuli dvije jutros postavljene dvojezične ploče, nadvladavšipolicijsku zaštitu.

Stotinjak prosvjednika se u desetminuta do 11 sati uputilo od Ureda državne uprave prema zgradi Porezneuprave, koju je osiguravalo sedam, osam policajaca, među kojima jednapolicajka. Čim su stigli, prosvjednici su stisnuli policajce uza zid,bilo je naguravanja, jedan od prosvjednika je čekićem nastojao razbitidvije dvojezične ploče na zgradi Porezne uprave i potom su ih strgnuli.

Incident je trajao vrlo kratko, nakon čega je iz okruženjaprosvjednika izašlo troje specijalaca, pri čemu se jedan držao za vrat,jedan za ruku, a policajka za rame.

Prosvjednike je ispred Ureda državne uprave na nasilno skidanjeploča pozvao Stevo Culej, bivši specijalni policajac i predsjednikUdruge specijalne policije grada Vinkovaca.

Što čekate, idemo to riješiti, rekao je Culej. Srbima nitko uVukovaru ne brani da žive, ali ne treba dopustiti da traže previše,kazao je Culej.

Poruka Milanoviću

Stotinjak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, kojipred Uredom državne uprave u Vukovaru sprječavaju postavljanje ploča sdvojezičnim natpisima i latinično-čirilićnim pismom, poručili su da će"do petka Vukovar provriti".

Prosvjednike osigurava više desetaka pripadnika specijalne i temeljne policije.

Na konferenciji za novinare predsjednik Stožera za obranuhrvatskog Vukovara Tomislav Josić izjavio je kako je ministar Arsen Bauknajavljivao da će napraviti u Vukovaru feštu kada se budu postavljaledvojezične ploče, a one su, kazao je, postavljane tijekom noći.

Poručio je premijeru Zoranu Milanoviću da on ne može znati kakose stradalnici Vukovara osjećaju kada se postavljaju ćirilični natpisijer se "on ni za šta nije borio". "Ćirilica je došla u Vukovar natenkovima, a sada dolazi s transporterima i jakim policijskim snagama",rekao je Josić, te najavio da će policijsko osiguranje u Vukovaru moratibiti prisutno duže vremena.

Najavio je nasilno skidanje ploča, rekao da sa svih strana uVukovar dolaze ljudi kako bi se pridružili Stožeru za obranu Vukovaru, ada policija blokira grad i sprječava ulazak u njega.

"Do petka će Vukovar provriti", istaknuo je Josić te dodao da jepostavljanje ploča loš potez Vlade kojim se krši zakon. Istaknup je daje pred nizom saborskih tijela zahtjev Stožera i drugih da se Vukovarproglasi mjestom posebnom pijeteta.

Josić je emotivno poručio članovima Vlade RH da nisu dobrošlina Dan sjećanja za žrtvu Vukovara. "Ako vam je smetalo ono u Kninu, uVukovaru vas čeka puno gore", poručio je Josić.

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Vlado Iljkić istaknuoje da "sile mraka rade po mraku" i da sama ta činjenica dovoljno govorio onome što se događa u Vukovaru.

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara u jutarnjim satimaspriječili su postavljanje dvojezičnih ploča na Ured državne uprave uVukovaru.

Ploče s dvojezičnim natpisima nešto ranije postavljane su na zgradu Policijske uprave Vukovar i Porezne uprave Vukovar.

Prema riječima predstojnika Ureda državne uprave GoranaBošnjaka, on je dobio nalog da se ploče postave međutim, jutros su nazgradi državne uprave to prosvjednici onemogućili.

(H)
FOTO: VLADO KOS / CROPIX

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>




































[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/vrije-u-vukovaru-stozer-zavrsio-prosvjed-fratri-molili-s-prosvjednicima-210907 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2fee021801b313ef89a00206084da72a5cf8fa32 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vrije+u+Vukovaru%3A+Sto%C5%BEer+zavr%C5%A1io+prosvjed%3B+Fratri+molili+s+prosvjednicima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvrije-u-vukovaru-stozer-zavrsio-prosvjed-fratri-molili-s-prosvjednicima-210907 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fvrije-u-vukovaru-stozer-zavrsio-prosvjed-fratri-molili-s-prosvjednicima-210907 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => novi nemiri na pomolu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanovi nemiri na pomolu

Vrije u Vukovaru: Stožer završio prosvjed; Fratri molili s prosvjednicima

Piše PSD.
2. rujna 2013. - 20:55
NAJNOVIJE

Oko deset minuta prije ponoći prosvjednici su odlučili napustiti prosvjed ispred policijske postaje u Vukovaru.

Namjeravaju, kažu, malo se odmoriti i sačuvati za prosvjed kojeg su najavili za utorak ujutro u 9 sati u središtu Vukovara. S druge strane, sve glasnije se među prosvjednicima pronose vijesti i o velikom broju policijskih snaga koje su krenule prema Vukovaru iz cijele Hrvatske.

Stožer: Nitko ne može reći što ćemo učiniti 

Događanja u Vukovaru postaju kataklizmička, poručio je večeras Vlado Iljkić, član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravne poslove, ispred vukovarske policijske postaje gdje se od popodnevnih sati na obavijesnom razgovoru nalaze četvorica prosvjednika čije oslobađanje zahtijevaju iz Stožera.

Od prosvjednika, koji se ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:37