stdClass Object ( [id] => 1308934 [title] => Veliki vodič kroz studentske domove: gdje je najveća navala, kakve su cijene... Razlike u smještaju su pregoleme! [alias] => veliki-vodic-kroz-studentske-domove-gdje-je-najveca-navala-kakve-su-cijene-razlike-u-smjestaju-su-pregoleme [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako želiš živjeti u studentskom domu, ne možeš očekivati mir 24/7 – pravilo je na koje će vas dobronamjerno upozoriti svaki budući akademski građanin koji je barem jednom kročio u neko od nezaboravnih zdanja cjenovno do danas ipak najprihvatljivijeg oblika studentskog smještaja. Nezaboravni svakako jesu – svatko tko je svoj akademski put gradio gazeći hodnicima studentskih domova punih svakojakog šušura ucrtao je njihove koordinate za cijeli život. Ipak, mnogo se toga promijenilo od vremena kada su se mudante iskuhavale u loncima na trošnim rešoima čajnih kuhinja i kada se gotovo svaki od domova “mjerkao” gotovo kao (moderni) Babilon.

Danas možemo ukratko ovako reći: iako ih po kvaliteti stanovanja, sadržajima i uslugama ima dijametralno različitih, stanovanje u studentskim domovima diljem Hrvatske jest (bez obzira što su se cijene subvencioniranog smještaja ponegdje već približile tržišnima) u uvjetima divljanja cijena privatnog smještaja još uvijek financijski podnošljiv izdatak za brojne obitelji studenata. Ali, za modernu mladež nije više dovoljno imati samo (jeftin) prostor nad glavom, slobodu u dolascima i odlascima, mogućnost za ad hoc partyje, besplatno pranje posteljine, prihvatljive cimere i dostupnu menzu – ljestvica zahtjeva puno je više podignuta, a to mnogi suvremeni studentski domovi, čini se, itekako nude.

---

image

Prostor rezerviran za zadarske studente

Luka Gerlanc/ HANZA MEDIA
---

Ali, kako ih dobiti? Napomenimo pritom kako su mjesta u studentskim domovima rezervirana prije svega za redovite studente i svaki “kiks” na faksu može vas stajati toga mjesta.

24 doma, 14 tisuća studenata

Dok traju prijave za smještaj u neki od studentskih domova u Hrvatskoj, čiji se rezultati očekuju sredinom kolovoza, iscrpno smo istražili kakva je ponuda domskog studentskog smještaja, kakvi su kapaciteti, što današnji domovi nude, što o svemu kažu studentski predstavnici i ostale pojedinosti koje bi možda mogle dobro doći aspirantima na neko od ovih mjesta. Odmah recimo i problem broj jedan u mnogim sredinama – nedostatak kapaciteta, prije svega u velikim sveučilišnim gradovima. Prema zadnjim posljednjim informacijama Državnog zavoda za statistiku za 2022./2023. akademsku godinu, u Hrvatskoj imamo ukupno 24 studentska doma u kojima je smještaj pronašlo oko 14 tisuća redovitih studenata (13.986), a dio kapaciteta domova namijenjen je i osobama s invaliditetom, studentima na razmjeni (Erasmus), profesorima i tako dalje. Broj ukupnih mjesta zapravo je mizeran i obuhvaća ukupno manje od deset posto studentske populacije (DZS kaže kako na hrvatskim visokim učilištima studira oko 155 tisuća studenata). Prema podacima središnje hrvatske statističke ustanove – gotovo pet tisuća (4673) kandidata koji su aplicirali za smještaj godišnje “izvisi”, odnosno konkurira, a ne uspije dobiti dom.

Prema dostupnim informacijama, u zadnjih šest, sedam godina u sveučilišnu je infrastrukturu uloženo oko 1,3 milijarde, uglavnom europskog novca. Gradili su se i nicali novi kampusi, studentski domovi ili novi objekti u sklopu postojećih domova te rezale vrpce u sveučilišnim, ali i veleučilišnim gradovima, od Osijeka, Požege, Varaždina, Rijeke, Pule, Zadra, Šibenika do Dubrovnika. Samo u Dalmaciji otvoreni su novi domovi u Dubrovniku, Zadru, Šibeniku... Zadnji i upravo svečano otvoreni je upravo Studentski dom “Palacin” u Šibeniku s 332 ležaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, već nazvan najljepšim i najmodernijim studentskim domom u državi.

---

image

Moderno studentsko zdanje u Osijeku

Vlado Kos/Cropix
---

Svaka soba opremljena je kupaonicom, mini kuhinjom, radnim dijelom, a izgrađena je i nova menza. Kako je najavio dekan šibenskog Veleučilišta Ljubo Runjić, u budućnosti se u blizini “Palacina” planira graditi i kampus. Najmanje se, zapravo, gradilo u Zagrebu, koji osim rekonstrukcije i obnove postojećih paviljona u studentskim domovima “Cvjetno naselje” i Studentski dom “Stjepan Radić” (popularna “Sava”) u razdoblju od 2014. do 2016. godine (i u što je utrošeno oko 300 milijuna kuna), praktički nije izgradio nijedan novi četvorni metar sobice, a kamoli novog objekta studentskog doma. Četiri studentska doma u metropoli (“Cvjetno naselje”, Studentski dom​ “Stjepan Radić”, Studentski dom “Ante Starčević” i “Lašćina”), datiraju, naime, još iz socijalizma.

U Zagrebu najkritičnije

– Studentske domove, ako krenemo od istoka zemlje, imaju gradovi Vukovar, Osijek, Požega, Slavonski Brod, Virovitica, Čakovec, Varaždin, Zagreb, Karlovac, Pula, Rijeka, Knin, Zadar, Šibenik (novi dom otvoren ove godine), Split i Dubrovnik. Neki od njih nemaju studentske centre kao samostalne pravne osobe već posluju u sklopu učilišta (Vukovar, Virovitica, Čakovec, Knin, Zadar). U Bjelovaru je u tijeku preuređenje starog učeničkog doma u studentski. Prema mojim informacijama, dosad je uz sufinanciranje EU fondova izgrađeno domova kapaciteta oko 4000 novih kreveta i adaptirano postojećih kapaciteta oko 5000 kreveta. Studentski centri su iskazali potrebe za još 4900 novih kreveta –​ taksativno pobraja Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin i predsjednik Zajednice studentskih centara RH. Kako ističe, najveće potrebe za dodatnim smještajem, odnosno potreba za gradnjom novih i/ili za adaptacijom postojećih kapaciteta postoji u Slavonskom Brodu, Sisku, Zagrebu, Karlovcu, Puli, Rijeci i Splitu.

Državni zavod za statistiku, pak, navodi podatke prema kojima je od 2016. /2017. godine broj studentskih domova skočio s 14 na današnjih 24, znači za deset više. Ali, ipak nedovoljno.

Prema informacijama koje smo prikupili izravno od studentskih centara diljem Hrvatske, najkritičnije je, barem kada su u pitanju najveći sveučilišni centri, očekivano, u Gradu Zagrebu. Trenutačni kapaciteti u metropoli u četiri studentska doma osiguravaju mjesta za 7490 studenata, od kojih 6880 čine hrvatski studenti kojima smještaj subvencionira Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), a ostalo popunjavaju Erasmus studenti, oni iz programa međunarodne suradnje i po posebnim odlukama za koje odluku dodijeli MZO.

–​ Svake godine primamo oko 10.500 zahtjeva za subvencioniranim smještajem u studentski dom. Naša predviđanja su da u Zagrebu nedostaje dodatnih 3000 ležajeva – odgovorili su na naš upit iz Ureda ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu Mirka Bošnjaka. U Splitu su, pak, na raspolaganju tri studentska doma (“Bruno Bušić”, “Dr. Franjo Tuđman” i Hostel Spinut) ukupnog kapaciteta 1291 spavaće mjesto, kaže ravnatelj Studentskog centra​ u Splitu Ivan Žižić, a svake godine zaprime oko 2300 prijava za smještaj u dom.

– Uz postojeće 1291 mjesto, još 200 muških studenata možemo zbrinuti u muškom učeničkom domu. Oko 800 studenata godišnje ostaje neupisano – iznosi Žižić.

Rijeka ima dva doma, ukupnog kapaciteta 1427 kreveta, a godišnje se prijavi oko 2000 kandidata, što znači da im nedostaje 600-tinjak mjesta. U Osijeku je u dva studentska doma moguć smještaj za 1426 studenata, a od 1400 do 2000 kandidata koliko ih se unazad pet godina prijavilo za smještaj, njih 245 lani je udovoljavalo uvjetima smještaja, ali ga nisu uspjeli dobiti, otkriva Ivana Herceg Mišković, tajnica Studentskog centra​ u​ Osijeku. Nenad Milijaš kaže kako se u Varaždinu svake godine za smještaj u dom prijavi stotinjak studenata više, a lani 500-tinjak kandidata nije uspjelo dobiti smještaj u domovima u Varaždinu.

Nema čega nema

---

image

Moderna teretana za dubrovačke studente
 

Tonči Plazibat/Cropix
---

Kapaciteta sigurno nedostaje, ali posljednjih godina moderna, sjajno opremljena i prava mala “svemirska studentska zdanja” nicala su od Osijeka do Dubrovnika. Podignuti su tako moderni kampusi, domovi i paviljoni sa sadržajima koje nekadašnja studentarija nije mogla ni sanjati – od hotelskog smještaja kakav, složit će se brojni studenti, nudi moderni Studentski dom u Dubrovniku otvoren 2021. godine, klimatiziranih soba s vlastitim kupaonicama i WC-ima, soba u koje se ulazi uz pomoć kartica, soba opremljenih hladnjacima, Wi-Fijem, do solarnih elektrana na krovovima i antibakterijskih WC školjki u domu u Varaždinu, održivog koncepta u kojem se kišnica koristi za sanitarnu vodu u novom domu u Osijeku, besplatnih bicikala i električnih romobila za stanare studentskog doma “Dr. Franjo Tuđman” u Splitu, zgrade najnovijeg doma “Palacin” u Šibeniku koja je građena da može podnijeti potres od čak 9 stupnjeva po Richteru!

Većina novih domova ima i praonice rublja, suvremeno opremljene družionice /dnevne boravke, učionice, teretane, neki čak i parkirališta za bicikle, naravno i za automobile, knjižnice, mogućnost razvrstavanja otpada, senzore svjetla... O kakvim se ljepoticama radi govori, primjerice, i to da je kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku dobitnik nagrade struke Hrvatske udruge arhitekata za 2020. godinu, kao i državne nagrade “Vladimir Nazor” za arhitekturu i urbanizam.

Za proširenje kapaciteta studentskog domskog smještaja rekonstruirali su se posljednjih godina i – vojni kompleksi i objekti (Čakovec, Varaždin, Knin, Šibenik..). Nemoguće i bespredmetno je nabrajati sve što se u zadnjih nekoliko godina gradilo, dogradilo, pregradilo ne bi li se nekako poboljšao studentski domski standard, premda, naravno, nije sve prolazilo glatko. Brojni su radovi kasnili, a kad su moderni objekti useljeni, studente su dočekivala neugodna iznenađenja, poput nedostatka tople vode (Zadar, Osijek...), “štekanja” interneta (Osijek), ali to je već druga priča.

Raskorak u kvaliteti vidljiv je i u rasponu cijena studentskog domskog smještaja u Hrvatskoj koje se kreću od najjeftinijih 100 kuna (13,27 eura) mjesečno u trokrevetnoj sobi u 8. paviljonu doma “Lašćina” u Zagrebu (sedma kategorija) do najskupljeg, odnosno deseterostruko skupljeg smještaja u jednokrevetnim sobama u oba studentska doma u Osijeku koji košta 130 eura (979,42 kn). U domu “Lašćina” (kojoj se u plusove ubraja to što ima menzu) svaki od deset paviljona još uvijek ima zajednički sanitarni čvor na svakom katu te čajnu kuhinju. U Zagrebu je najskuplji smještaj (prva kategorija) u 11. i 12. paviljonu doma “Stjepan Radić”, popularnoj “Savi”, gdje se, osim jednokrevetnih soba (700 kuna ili 92,91 euro), nalaze i apartmani s dvjema dvokrevetnim sobama, kuhinjicom i kupaonicom i gdje smještaj košta 600 kuna (79,60 eura).

“Sava” u Zagrebu je pravi “gradić”, najveće studentsko naselje u Hrvatskoj u koje stane više od 4000 studenata (4013), s dvjema menzama, pizzerijom, slastičarnom, liječničkom i stomatološkom ordinacijom, kinodvoranom, čak i pastoralnim uredom, ali u dijelu starih paviljona još uvijek ćete naći zajedničke kupaonice na jednom katu. Dok je “Sava” središte bučnog studentskog života, “Cvjetno naselje” (kao i obližnja “Šara”) je za one mirnijih zahtjeva – “Cvjetno naselje”, popularan i nedavno moderno preuređen dom bliži centru grada, u osam paviljona nudi ukupno 1800 kreveta. Cijena smještaja u jednokrevetnoj sobi iznosi 575 kuna (76,32 eura), a u dvokrevetnoj sobi 475 kuna (64,04 eura).

Iako su “Sava” i “Cvjetno naselje” temeljito (više-manje) obnavljani, ipak je riječ o adaptacijama pa nije čudo što ih po cijeni smještaja “šišaju”, primjerice, novoizgrađeni, a usudili bismo se reći i za naše uvjete supermoderni, kampusi, odnosno studentski domovi u Osijeku, Splitu, Zadru ili Dubrovniku.

U Studentskom domu “Dr. Franjo Tuđman” u Splitu cijena jednokrevetne sobe nije se mijenjala od 2012. godine i iznosi 890 kuna mjesečno, dok u dvokrevetnoj smještaj košta 790 kuna po osobi. U novoizgrađenom domu u Zadru na adresi Put stanova 1A, koji je svoja vrata otvorio lani, za smještaj u dvokrevetnoj osobi platit ćete čak 825 kuna (110 eura), a i smještaj u trokrevetnoj sobi u zadarskom studentskom domu od 675 kuna (90 eura) skuplji je nego onaj u jednokrevetnoj domskoj sobi popularnog “Cvjetnog” u Zagrebu. Što tek reći za Dubrovnik gdje je subvencionirani smještaj u dvokrevetnoj sobi određen u visini od 850 kuna (113 eura) po ležaju?

Ocjene studenata

Ipak, prema istraživanju portala studentski.hr, najbolje ocijenjeni studentski domovi prema mišljenju studenata su upravo oni u Dubrovniku i Varaždinu, koji su od maksimalne ocjene 5 dobili svaki visoku prosječnu ocjenu od 4,7. U stopu ih prate splitski “Dr. Franjo Tuđman” i zagrebačko “Cvjetno naselje” s prosječnom ocjenom 4,6.

---

image

Studentski dom Bruno Bušić u Splitu jedan je od poželjnijih

Duje Klarić/Cropix
---

Neki studenti navodili su kako je dom u Dubrovniku “raj na zemlji”. Nagrađivan i dugo iščekivan studentski dom u našem najjužnijem sveučilišnom gradu, s kapacitetom od 503 kreveta, uključujući i pet za osobe s invaliditetom, zanimljivo, jedan je od onih koji za razliku od velikih sveučilišnih centara nema problema s pritiskom studenata. Kako ističe Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra​ Dubrovnik i zamjenik predsjednika Zajednice studentskih centara RH, ove je akademske godine popunjeno 400-tinjak mjesta, od kojih su 160 hrvatski studenti koji imaju subvencionirani smještaj, dok preostali broj čine oni iz trećih zemalja, odnosno Erasmus studenti, kao i oni iz ostalih europskih i zemalja svijeta.

– Imamo ukupno 254 dvokrevetne sobe u kojima uvjeti odgovaraju hotelu s tri zvjezdice. Svaka soba ima 21 četvorni metar, svoju kupaonicu i WC, WiFi, hladnjak, minibar, a ako studenti žele, osigurana im je i TV pretplata. Sobe su klimatizirane, ulaz je uz pomoć kartice. Sve su sobe “pametne”, znači kada se otvore prozori ili vrata zaustavlja se grijanje ili hlađenje. U sklopu studentskog doma postoji i moderan restoran sa 600 mjesta u kojemu se, uz ostalo, nude i vegetarijanska jela. Studentima je besplatno na raspolaganju i moderna teretana, imaju i prostor za pranje i sušenje rublja, a osobito nas veseli što je studentski dom mjesto interakcije studenata i građana Dubrovnika, pa je tako Advent ovdje na Vojnoviću postao centralno mjesto zabave u Gradu u to vrijeme – prepričava Potrebica u jednom dahu prednosti ovoga zaista velebnog zdanja i u svjetskim razmjerima.

U sklopu doma je i student-servis, recepcija radi 24 sata dnevno, a dom tijekom akademske godine, kada se održavaju različite konferencije i kongresi, nudi smještaj sudionicima, gostujućim profesorima i ostalima. Studentski dom ima uvjete i za pripreme vrhunskih sportaša, pa tako, primjerice, i vaterpolisti “Juga” ovdje koriste modernu teretanu.

– Morate znati da se studentski centri u Hrvatskoj uglavnom samofinanciraju, pa tako ljeti nismo u mogućnosti ovdje smjestiti studente jer je smještaj višestruko skuplji. Ljeti imamo komercijalni smještaj, otvoreni smo za turiste, ali omogućujemo i povoljan smještaj za glumce koji dolaze na Dubrovačke ljetne igre, liječnike te ostale. To nam omogućuje da održavamo niske cijene za naše studente i pružimo im što bolje uvjete za boravak ovdje – ističe Potrebica.

O čudesnom studentskom domu u Varaždinu otvorenom 2017. godine, s kapacitetom od 600 kreveta (stari dom ima ih 283), toliko je hvalospjeva već napisano da je teško pobrojiti što je sve naišlo na pažnju javnosti – od solarne elektrane od 119 kW na krovu zgrade koja stvara električnu energiju za strojarnicu, hladnjake i dizalice topline, korištenja kišnice kao sanitarne vode, antibakterijskih WC školjki, šetnice i drvoreda, sprava za vježbanje na otvorenom na pet poligona, podzemne garaža sa 117 mjesta, punjača za električne automobile, spremišta za bicikle za 340 bicikala do paljenja svjetala na senzore u cijelom prostoru te sortiranja i odlaganja otpada u podzemne spremnike. O sobama da i ne govorimo, neke imaju odvojene kupaonice i toalete te podno grijanje.

– U novom objektu (B), uz ostalo, studentima su na raspolaganju i terase s ležaljkama, imamo i masažne fotelje, a studentski restoran s kapacitetom od 350 sjedećih mjesta i 150 na terasi ima dvije linije te samoposlužni pizza kiosk. Plaćanje je moguće svim karticama, KEKS Payom, kriptovalutama i u gotovini – nabraja varaždinske domske sadržaje 21. stoljeća ravnatelj Nenad Milijaš.

U Splitu, u kojemu je u tri doma ukupni kapacitet 1291 mjesto, visokorangirani dom prema ocjeni studenata “Dr. Franjo Tuđman” nije iznenadio Upravu.

PlayStation, zračni hokej...

---

image

Studenti u Dubrovniku teško da imaju primjedbi na ovakav smještaj
 

Tonči Plazibat/Cropix
---

– Smještajni kapacitet toga doma je 615 studenata i obuhvaća pet dvokrevetnih i dva jednokrevetna apartmana za profesore, 51 jednokrevetnu i 273 dvokrevetne sobe za studente. Svaka soba ima vlastitu kupaonicu, hladnjak, Wi-Fi internetsku vezu i klimatizacijski uređaj. Za studente s invaliditetom osigurano je šest prilagođenih soba. Velike napore ulažemo u osiguravanje kvalitetne dokolice studentima i brojnim novim i inovativnim sadržajima podižemo razinu studentskog standarda u Splitu. Možemo slobodno reći da smo u Hrvatskoj pioniri inovativnosti uređenja i prenamjene postojećih prostora u studentskim domovima u prostore za kvalitetnu studentsku dokolicu – kaže ravnatelj Studentskog centra​ u Splitu Ivan Žižić.

To je dom u kojemu se nalazi i dobro opremljena teretana, sportska dvorana, lift za osobe sa smanjenom pokretljivošću, tri čajne kuhinje, deset učionica, praonica rublja i prostorija za druženje studenata. U dnevnom boravku dostupan im je PlayStation, biljar, zračni hokej, stolni nogomet ili brojne društvene igre. Obnovljena su i tri vanjska sportska terena za cageball i košarku, a stanari mogu svakodnevno besplatno koristiti bicikle te električne romobile, što je prednost u kojoj uživaju stanari i preostala dva doma.

A što kažu studenti?

Jerko Šarić iz Vrgorca, student treće godine Pravnog fakulteta u Splitu i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, zadovoljni je stanovnik doma “Dr. Franjo Tuđman” već treću godinu.

– Imam samo riječi hvale za taj dom. Svaka soba ima svoj WC koji koriste samo dvije osobe, od prije tri godine sve su sobe klimatizirane, a unazad dvije godine teretana je besplatna za sve stanare. Na cijelom kampusu četiri su menze smještene u rasponu od 200 metara. Tu se održavaju i brojni popratni sadržaji, koncerti, brucošijade, stand-up nastupi, kvizovi, a najveća menza se preko vikenda koristi i za svadbene svečanosti.

To je komercijalna djelatnost koja omogućava unaprjeđenje standarda studentskog smještaja – prepričava Jerko Šarić, koji hvali i to što je za studente osigurana izravna autobusna linija iz Studentskog doma “Bruno Bušić” do glavnog kampusa pet puta dnevno. Iako preko ljeta nema subvencioniranog smještaja u domu za studente, Šarić dobrim potezom ističe to što je u to vrijeme osiguran povoljan smještaj i plaćeni obrok za studente koji rade.

Manje razloga za zadovoljstvo imaju u Studentskom zboru u Zagrebu. Zagrebački domski kapaciteti za studente nisu se širili posljednjih godina, a zagrebačke su menze, od kojih i one u domovima, došle na zao glas u zadnjih godinu dana nakon što su studenti listom otkrivali kako u hrani nalaze crve, dlake, dijelove dječjih igračaka i nema što ne.

– Kapaciteti zagrebačkih domova ni najmanje ne udovoljavaju potrebama, a otprilike prije mjesec dana razvila se i rasprava o netransparentnosti privremenog smještaja koji izravno daje Uprava zagrebačkog Studentskog centra, a da ne znamo pod kojim uvjetima i kome. Taj “privremeni”, a u stvari privilegirani smještaj, protegne se zapravo na cijelu godinu na štetu ostalih studenata – kritizira šef zagrebačkog Studentskog zbora Ivan Pavao Milas. Iz studentskih su redova u lipnju organizirali prosvjed tražeći smjenu dugogodišnjeg ravnatelja zagrebačkog Studentskog centra Mirka Bošnjaka, upozoravajući kako je žalosno da najstarije i najveće Sveučilište u Hrvatskoj ima najlošije uvjete što se tiče studentskoga standarda, dok su druga sveučilišta unatrag par godina mnogo uložila i napredovala u pogledima studentskoga standarda. Kao problemi istaknuti su upravo nedostatak smještajnih kapaciteta u domovima, nemar za studentskom prehranom i nepostojeći digitalni procesi.

Učestale pljačke

---

image


 

Saša Burić/Cropix
---

– Morate uzeti u obzir da 80-ak mjesta u domu “Lašćina” nije u funkciji zbog obnove, a zbog “privilegiranih” stvara se “rupa” od barem još 200, 300 mjesta u domovima. Zagreb već godinama nije napravio niti jednu dodatnu sobu u domu, na “Savi” su u lošem stanju 5. i 6. paviljon, ne funkcioniraju prozori, studenti su upozoravali kako neki i prokišnjavaju, ljušti se boja sa stropa, porazbijane su pločice, u domu na “Lašćini” učestale su pljačke. Vidite i da smještaj u dom u Zagrebu može dobiti sin hercegovačkog mogula i to kao “socijalni slučaj” – upozorava na niz anomalija u Zagrebu predsjednik zagrebačkoga Studentskog zbora Boras.

– Prema informacijama koje imamo, za mnoge studente koji se dvoume na kojem sveučilištu studirati, veliku ulogu u konačnoj odluci ima baš pitanje mogućnosti i uvjeta smještaja u studentskom domu. Baš zbog toga mnogi u zadnje vrijeme odabiru Split – poručuje Jerko Šarić. Još samo da te poruke stignu do ušiju onih koji kroje budućnost visokoobrazovnih ustanova na svome području.

---

NAJISPLATIVIJA OPCIJA

Koliko koštaju?

ZAGREB

(4 doma, ukupan kapacitet 7490 mjesta; 6880 za subvencionirani smještaj)

1. kategorija: SD “Stjepan Radić” (“Sava”) 11. i 12. paviljon: jednokrevetne sobe 700 kuna (92,91 euro), dvokrevetne 600 kuna (79,60 eura) po osobi;

2. kategorija: SD “Cvjetno naselje”: jednokrevetne sobe 575 kuna (76,32 eura), dvokrevetne sobe 475 kuna (63,04 eura) po osobi;

3. kategorija: SD “Stjepan Radić” 1.-4. i 7.-9. paviljon: dvokrevetne sobe 375 kuna (49,77 eura) po osobi;

4. kategorija: SD “Ante Starčević” (“Šara”): jednokrevetne sobe 400 kuna (53,09 eura), dvokrevetne 300 kuna (39,83 eura);

5. kategorija: SD “Stjepan Radić” 5. i 6. paviljon: dvokrevetne sobe 300 kuna (39,82 eura);

6. kategorija: SD “Lašćina”, jednokrevetna i dvokrevetna osoba 200 kuna po osobi (26,54 eura);

7. kategorija: SD “Lašćina”, 8. paviljon, trokrevetna soba 100 kuna (13,27 eura).

SOBE PRILAGOĐENE OSOBAMA S INVALIDITETOM: SD “Stjepan Radić” 11. paviljon i SD “Cvjetno naselje”: 500 kuna (66,36 eura), SD “Ante Starčević” 400 kuna (53,09 eura).

SPLIT

(3 doma, ukupno 1291 mjesto)

SD “Dr. Franjo Tuđman”: jednokrevetna soba 890 kuna (118,13 eura) za sve studente te studente s invaliditetom; dvokrevetne 790 kuna po osobi (104,9 eura);

SD “Bruno Bušić”: jednokrevetna soba za osobe s invaliditetom i dvokrevetna soba po osobi 640 kuna (85 eura); trokrevetna soba po osobi 490 kuna (65 eura);

SD Hostel Spinut: jednokrevetna soba za osobe s invaliditetom i dvokrevetna soba po osobi 640 kuna (85 eura).

OSIJEK

(2 studentska doma, ukupni smještajni kapaciteti za redovite studente 1426 mjesta)

DOMOVI: (stari) Studentski dom I. G. Kovačića 4, novi dom na adresi Kralja Petra Svačića 1C, koji je prošle godine proširen izgradnjom novog paviljona sa 776 mjesta – svi iste cijene:

– trokrevetna soba: 70 eura (527,4 kune);

– dvokrevetna soba: 99 eura (745,9 kuna);

– jednokrevetna soba: 130 eura (979,42 kune);

– studenti iz područja socijalne skrbi, studenti s invaliditetom 1. kategorije: 50 eura (376,7 kuna).

RIJEKA:

(2 studentska doma, ukupno 1427 kreveta, 1290 za subvencionirano stanovanje)

Studentsko naselje “Ivan Goran Kovačić”: jednokrevetna soba 400,01 kuna (53,09 eura), u dvokrevetnoj sobi (ovisno o objektu) od 51,10 eura (385,01 kuna) do 51,76 eura (389,99 kuna);

– studenti u nepovoljnom socijalnom položaju, osobe s invaliditetom od 1. do 5. kategorije invalidnosti, studenti roditelji malodobne djece: 249,99 kuna (33,18 eura);

Studentsko naselje “Trsat”:

– dvokrevetna soba po osobi: 557,48 kuna (73,99 eura);

– studenti u nepovoljnom položaju, studenti s invaliditetom od 1. do 5. kategorije, studenti roditelji malodobne djece: 300,02 kune (39,82 eura).

ZADAR:

(u 2022. godini 2 doma; ukupni kapacitet 223 mjesta)

NOVI STUDENTSKI DOM (Put stanova 1A): jednokrevetna soba za osobe sa smanjenom pokretljivošću – 600 kuna (80 eura); u dvokrevetnoj sobi po osobi 825 kuna (110 eura); u trokrevetnoj 675 kuna (90 eura);

STARI STUDENTSKI DOM (Dr. Franje Tuđmana 24 d): 450 kuna (60 eura).

DUBROVNIK:

(1 studentski dom, 503 mjesta)

– smještaj u dvokrevetnim sobama 850 kuna po ležaju (112,9 eura).

VARAŽDIN:

(Dva objekta doma, A (stari) 283 kreveta; B (novi) 600 kreveta; ukupno 883)

STARI DOM (A): od 495 kuna (65,70 eura) po osobi u trokrevetnoj sobi do 715 kuna (94,90 eura) u jednokrevetnoj;

NOVI DOM (B): od 495 kuna (65,70 eura); u trokrevetnoj sobi po osobi do 815 kuna (108,17 eura) u jednokrevetnoj sobi.

ŠIBENIK

Novi dom “Palacin”, 332 ležaja, cijena smještaja 602,76 kuna (80 eura).

---

---

NIŠTA NOVO NA VIDIKU

Zagreb - ‘nula‘ bodova

– Nažalost, u ovome trenutku nemamo konkretnu informaciju o predviđenom vremenu izgradnje novih studentskih paviljona na kampusu Borongaj, ali ideja postoji te se o tome intenzivno razgovara sa Sveučilištem u Zagrebu i resornim ministarstvom. Trošak izgradnje Studentski centar i Sveučilište ne mogu samostalno podnijeti te tu svakako treba postići suradnju s Vladom RH i Gradom Zagrebom – neodređeno su odgovorili iz Uprave zagrebačko SC-a. U Rijeci kažu kako postojeći kapaciteti nisu dovoljni i nadaju se izgradnji novih, ali nisu precizirali pojedinosti. U Osijeku kažu kako nemaju u planu izgradnju novog doma, a najoptimističniji su u Splitu:

– U tijeku je izrada projektne dokumentacije za gradnju novog studentskog doma na kampusu s dodatnih 700 mjesta – potvrdio je Ivan Žižić, ravnatelj splitskog SC-a.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REZULTATI U KOLOVOZU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => REZULTATI U KOLOVOZU 2 0 20719 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-11 18:23:27 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-23 07:37:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-23 07:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Veliki vodič kroz studentske domove: gdje je najveća navala, kakve su cijene... Razlike u smještaju su pregoleme! [metakey] => studentski dom, veliki vodič, studenti, studentski smještaj, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25249312.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25086007.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/25124871.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/24519120.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/23520565.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/23520551.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/23122054.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/23122038.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/17873786.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/17873752.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/11\/17873744.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nik\u0161a Stipani\u010dev\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Vlado Kos\/Cropix","Luka Gerlanc\/ HANZA MEDIA","Luka Gerlanc\/HANZA MEDIA","Dragan Mati\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix","Ton\u010di Plazibat\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2019Palacin\u2019 izgleda vrhunski
\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Studentska soba u \u0160ibeniku<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Moderno studentsko zdanje u Osijeku<\/p>","

Prostor rezerviran za zadarske studente<\/p>","

WC u zadarskom domu<\/p>","

Studenti u Cvjetnom imaju i fitnes centar; danas je to gotovo pa standard<\/p>","

Studentski dom Bruno Bu\u0161i\u0107 u Splitu jedan je od po\u017eeljnijih<\/p>","

Studenti u Dubrovniku te\u0161ko da imaju primjedbi na ovakav smje\u0161taj
\n\u00a0<\/p>","

Dubrova\u010dki dom<\/p>","

Moderna teretana za dubrova\u010dke studente
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25249312_1920.jpg":"1920x1080","k_25249312_1280.jpg":"1280x1280","k_25249312_1024.jpg":"1024x1024","k_25249312_640.jpg":"640x640","k_25249312_480.jpg":"480x480","k_25249312_340.jpg":"340x340","k_25249312_220.jpg":"220x220","o_25249312_1280.jpg":"1280x853","o_25249312_1024.jpg":"1024x682","o_25249312_640.jpg":"640x426","o_25249312_480.jpg":"480x320","o_25249312_340.jpg":"340x226","o_25249312_220.jpg":"220x146","h_25249312_1280.jpg":"1280x854","h_25249312_1024.jpg":"1024x683","h_25249312_640.jpg":"640x427","h_25249312_480.jpg":"480x320","h_25249312_340.jpg":"340x227","h_25249312_220.jpg":"220x147","pp_25249312_1280.jpg":"1280x1628","pp_25249312_1024.jpg":"1024x1303","pp_25249312_640.jpg":"640x814","pp_25249312_480.jpg":"480x611","pp_25249312_340.jpg":"340x432","pp_25249312_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1541","hd_25086007_1920.jpg":"1920x1080","k_25086007_1280.jpg":"1280x1280","k_25086007_1024.jpg":"1024x1024","k_25086007_640.jpg":"640x640","k_25086007_480.jpg":"480x480","k_25086007_340.jpg":"340x340","k_25086007_220.jpg":"220x220","o_25086007_1280.jpg":"1280x1027","o_25086007_1024.jpg":"1024x821","o_25086007_640.jpg":"640x513","o_25086007_480.jpg":"480x385","o_25086007_340.jpg":"340x272","o_25086007_220.jpg":"220x176","h_25086007_1280.jpg":"1280x854","h_25086007_1024.jpg":"1024x683","h_25086007_640.jpg":"640x427","h_25086007_480.jpg":"480x320","h_25086007_340.jpg":"340x227","h_25086007_220.jpg":"220x147","pp_25086007_1280.jpg":"1280x1628","pp_25086007_1024.jpg":"1024x1303","pp_25086007_640.jpg":"640x814","pp_25086007_480.jpg":"480x611","pp_25086007_340.jpg":"340x432","pp_25086007_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_25124871_1920.jpg":"1920x1080","k_25124871_1280.jpg":"1280x1280","k_25124871_1024.jpg":"1024x1024","k_25124871_640.jpg":"640x640","k_25124871_480.jpg":"480x480","k_25124871_340.jpg":"340x340","k_25124871_220.jpg":"220x220","o_25124871_1280.jpg":"1280x822","o_25124871_1024.jpg":"1024x658","o_25124871_640.jpg":"640x411","o_25124871_480.jpg":"480x308","o_25124871_340.jpg":"340x218","o_25124871_220.jpg":"220x141","h_25124871_1280.jpg":"1280x854","h_25124871_1024.jpg":"1024x683","h_25124871_640.jpg":"640x427","h_25124871_480.jpg":"480x320","h_25124871_340.jpg":"340x227","h_25124871_220.jpg":"220x147","pp_25124871_1280.jpg":"1280x1628","pp_25124871_1024.jpg":"1024x1303","pp_25124871_640.jpg":"640x814","pp_25124871_480.jpg":"480x611","pp_25124871_340.jpg":"340x432","pp_25124871_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24519120_1920.jpg":"1920x1080","k_24519120_1280.jpg":"1280x1280","k_24519120_1024.jpg":"1024x1024","k_24519120_640.jpg":"640x640","k_24519120_480.jpg":"480x480","k_24519120_340.jpg":"340x340","k_24519120_220.jpg":"220x220","o_24519120_1280.jpg":"1280x853","o_24519120_1024.jpg":"1024x682","o_24519120_640.jpg":"640x426","o_24519120_480.jpg":"480x320","o_24519120_340.jpg":"340x226","o_24519120_220.jpg":"220x146","h_24519120_1280.jpg":"1280x854","h_24519120_1024.jpg":"1024x683","h_24519120_640.jpg":"640x427","h_24519120_480.jpg":"480x320","h_24519120_340.jpg":"340x227","h_24519120_220.jpg":"220x147","pp_24519120_1280.jpg":"1280x1628","pp_24519120_1024.jpg":"1024x1303","pp_24519120_640.jpg":"640x814","pp_24519120_480.jpg":"480x611","pp_24519120_340.jpg":"340x432","pp_24519120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23520565_1920.jpg":"1920x1080","k_23520565_1280.jpg":"1280x1280","k_23520565_1024.jpg":"1024x1024","k_23520565_640.jpg":"640x640","k_23520565_480.jpg":"480x480","k_23520565_340.jpg":"340x340","k_23520565_220.jpg":"220x220","o_23520565_1280.jpg":"1280x853","o_23520565_1024.jpg":"1024x682","o_23520565_640.jpg":"640x426","o_23520565_480.jpg":"480x320","o_23520565_340.jpg":"340x226","o_23520565_220.jpg":"220x146","h_23520565_1280.jpg":"1280x854","h_23520565_1024.jpg":"1024x683","h_23520565_640.jpg":"640x427","h_23520565_480.jpg":"480x320","h_23520565_340.jpg":"340x227","h_23520565_220.jpg":"220x147","pp_23520565_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520565_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520565_640.jpg":"640x814","pp_23520565_480.jpg":"480x611","pp_23520565_340.jpg":"340x432","pp_23520565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23520551_1920.jpg":"1920x1080","k_23520551_1280.jpg":"1280x1280","k_23520551_1024.jpg":"1024x1024","k_23520551_640.jpg":"640x640","k_23520551_480.jpg":"480x480","k_23520551_340.jpg":"340x340","k_23520551_220.jpg":"220x220","o_23520551_1280.jpg":"1280x853","o_23520551_1024.jpg":"1024x682","o_23520551_640.jpg":"640x426","o_23520551_480.jpg":"480x320","o_23520551_340.jpg":"340x226","o_23520551_220.jpg":"220x146","h_23520551_1280.jpg":"1280x854","h_23520551_1024.jpg":"1024x683","h_23520551_640.jpg":"640x427","h_23520551_480.jpg":"480x320","h_23520551_340.jpg":"340x227","h_23520551_220.jpg":"220x147","pp_23520551_1280.jpg":"1280x1628","pp_23520551_1024.jpg":"1024x1303","pp_23520551_640.jpg":"640x814","pp_23520551_480.jpg":"480x611","pp_23520551_340.jpg":"340x432","pp_23520551_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23122054_1920.jpg":"1920x1080","k_23122054_1280.jpg":"1280x1280","k_23122054_1024.jpg":"1024x1024","k_23122054_640.jpg":"640x640","k_23122054_480.jpg":"480x480","k_23122054_340.jpg":"340x340","k_23122054_220.jpg":"220x220","o_23122054_1280.jpg":"1280x853","o_23122054_1024.jpg":"1024x682","o_23122054_640.jpg":"640x426","o_23122054_480.jpg":"480x320","o_23122054_340.jpg":"340x226","o_23122054_220.jpg":"220x146","h_23122054_1280.jpg":"1280x854","h_23122054_1024.jpg":"1024x683","h_23122054_640.jpg":"640x427","h_23122054_480.jpg":"480x320","h_23122054_340.jpg":"340x227","h_23122054_220.jpg":"220x147","pp_23122054_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122054_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122054_640.jpg":"640x814","pp_23122054_480.jpg":"480x611","pp_23122054_340.jpg":"340x432","pp_23122054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_23122038_1920.jpg":"1920x1080","k_23122038_1280.jpg":"1280x1280","k_23122038_1024.jpg":"1024x1024","k_23122038_640.jpg":"640x640","k_23122038_480.jpg":"480x480","k_23122038_340.jpg":"340x340","k_23122038_220.jpg":"220x220","o_23122038_1280.jpg":"1280x828","o_23122038_1024.jpg":"1024x662","o_23122038_640.jpg":"640x414","o_23122038_480.jpg":"480x310","o_23122038_340.jpg":"340x219","o_23122038_220.jpg":"220x142","h_23122038_1280.jpg":"1280x854","h_23122038_1024.jpg":"1024x683","h_23122038_640.jpg":"640x427","h_23122038_480.jpg":"480x320","h_23122038_340.jpg":"340x227","h_23122038_220.jpg":"220x147","pp_23122038_1280.jpg":"1280x1628","pp_23122038_1024.jpg":"1024x1303","pp_23122038_640.jpg":"640x814","pp_23122038_480.jpg":"480x611","pp_23122038_340.jpg":"340x432","pp_23122038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17873786_1920.jpg":"1920x1080","k_17873786_1280.jpg":"1280x1280","k_17873786_1024.jpg":"1024x1024","k_17873786_640.jpg":"640x640","k_17873786_480.jpg":"480x480","k_17873786_340.jpg":"340x340","k_17873786_220.jpg":"220x220","o_17873786_1280.jpg":"1280x853","o_17873786_1024.jpg":"1024x682","o_17873786_640.jpg":"640x426","o_17873786_480.jpg":"480x320","o_17873786_340.jpg":"340x226","o_17873786_220.jpg":"220x146","h_17873786_1280.jpg":"1280x854","h_17873786_1024.jpg":"1024x683","h_17873786_640.jpg":"640x427","h_17873786_480.jpg":"480x320","h_17873786_340.jpg":"340x227","h_17873786_220.jpg":"220x147","pp_17873786_1280.jpg":"1280x1628","pp_17873786_1024.jpg":"1024x1303","pp_17873786_640.jpg":"640x814","pp_17873786_480.jpg":"480x611","pp_17873786_340.jpg":"340x432","pp_17873786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17873752_1920.jpg":"1920x1080","k_17873752_1280.jpg":"1280x1280","k_17873752_1024.jpg":"1024x1024","k_17873752_640.jpg":"640x640","k_17873752_480.jpg":"480x480","k_17873752_340.jpg":"340x340","k_17873752_220.jpg":"220x220","o_17873752_1280.jpg":"1280x853","o_17873752_1024.jpg":"1024x682","o_17873752_640.jpg":"640x426","o_17873752_480.jpg":"480x320","o_17873752_340.jpg":"340x226","o_17873752_220.jpg":"220x146","h_17873752_1280.jpg":"1280x854","h_17873752_1024.jpg":"1024x683","h_17873752_640.jpg":"640x427","h_17873752_480.jpg":"480x320","h_17873752_340.jpg":"340x227","h_17873752_220.jpg":"220x147","pp_17873752_1280.jpg":"1280x1628","pp_17873752_1024.jpg":"1024x1303","pp_17873752_640.jpg":"640x814","pp_17873752_480.jpg":"480x611","pp_17873752_340.jpg":"340x432","pp_17873752_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17873744_1920.jpg":"1920x1080","k_17873744_1280.jpg":"1280x1280","k_17873744_1024.jpg":"1024x1024","k_17873744_640.jpg":"640x640","k_17873744_480.jpg":"480x480","k_17873744_340.jpg":"340x340","k_17873744_220.jpg":"220x220","o_17873744_1280.jpg":"1280x853","o_17873744_1024.jpg":"1024x682","o_17873744_640.jpg":"640x426","o_17873744_480.jpg":"480x320","o_17873744_340.jpg":"340x226","o_17873744_220.jpg":"220x146","h_17873744_1280.jpg":"1280x854","h_17873744_1024.jpg":"1024x683","h_17873744_640.jpg":"640x427","h_17873744_480.jpg":"480x320","h_17873744_340.jpg":"340x227","h_17873744_220.jpg":"220x147","pp_17873744_1280.jpg":"1280x1628","pp_17873744_1024.jpg":"1024x1303","pp_17873744_640.jpg":"640x814","pp_17873744_480.jpg":"480x611","pp_17873744_340.jpg":"340x432","pp_17873744_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7645591 Threads: 5 Questions: 1621071566 Slow queries: 4815563 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111027109 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/veliki-vodic-kroz-studentske-domove-gdje-je-najveca-navala-kakve-su-cijene-razlike-u-smjestaju-su-pregoleme-1308934 [printLink] => /vijesti/hrvatska/veliki-vodic-kroz-studentske-domove-gdje-je-najveca-navala-kakve-su-cijene-razlike-u-smjestaju-su-pregoleme-1308934?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 421634 [name] => studentski dom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => studentski-dom [link] => /tag/studentski-dom ) [1] => stdClass Object ( [id] => 724138 [name] => veliki vodič [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 19:37:03 [main_article_id] => 0 [alias] => veliki-vodic [link] => /tag/veliki-vodic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 304986 [name] => studenti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => studenti [link] => /tag/studenti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 474961 [name] => studentski smještaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => studentski-smjestaj [link] => /tag/studentski-smjestaj ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REZULTATI U KOLOVOZU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Veliki vodič kroz studentske domove: gdje je najveća navala, kakve su cijene... Razlike u smještaju su pregoleme! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25249312.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikša Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

’Palacin’ izgleda vrhunski
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25249312.jpg [title] =>

’Palacin’ izgleda vrhunski
 

Nikša Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25086007.jpg [title] =>


 

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/25124871.jpg [title] =>

Studentska soba u Šibeniku

 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/24519120.jpg [title] =>

Moderno studentsko zdanje u Osijeku

Vlado Kos/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/23520565.jpg [title] =>

Prostor rezerviran za zadarske studente

Luka Gerlanc/ HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/23520551.jpg [title] =>

WC u zadarskom domu

Luka Gerlanc/HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/23122054.jpg [title] =>

Studenti u Cvjetnom imaju i fitnes centar; danas je to gotovo pa standard

Dragan Matić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/23122038.jpg [title] =>

Studentski dom Bruno Bušić u Splitu jedan je od poželjnijih

Duje Klarić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/17873786.jpg [title] =>

Studenti u Dubrovniku teško da imaju primjedbi na ovakav smještaj
 

Tonči Plazibat/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/17873752.jpg [title] =>

Dubrovački dom

Tonči Plazibat/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/11/17873744.jpg [title] =>

Moderna teretana za dubrovačke studente
 

Tonči Plazibat/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako želiš živjeti u studentskom domu, ne možeš očekivati mir 24/7 – pravilo je na koje će vas dobronamjerno upozoriti svaki budući akademski građanin koji je barem jednom kročio u neko od nezaboravnih zdanja cjenovno do danas ipak najprihvatljivijeg oblika studentskog smještaja. Nezaboravni svakako jesu – svatko tko je svoj akademski put gradio gazeći hodnicima studentskih domova punih svakojakog šušura ucrtao je njihove koordinate za cijeli život. Ipak, mnogo se toga promijenilo od vremena kada su se mudante iskuhavale u loncima na trošnim rešoima čajnih kuhinja i kada se gotovo svaki od domova “mjerkao” gotovo kao (moderni) Babilon.

Danas možemo ukratko ovako reći: iako ih po kvaliteti stanovanja, sadržajima i uslugama ima dijametralno različitih, stanovanje u studentskim domovima diljem Hrvatske jest (bez obzira što su se cijene subvencioniranog smještaja ponegdje već približile tržišnima) u uvjetima divljanja cijena privatnog smještaja još uvijek financijski podnošljiv izdatak za brojne obitelji studenata. Ali, za modernu mladež nije više dovoljno imati samo (jeftin) prostor nad glavom, slobodu u dolascima i odlascima, mogućnost za ad hoc partyje, besplatno pranje posteljine, prihvatljive cimere i dostupnu menzu – ljestvica zahtjeva puno je više podignuta, a to mnogi suvremeni studentski domovi, čini se, itekako nude.

---

image

Prostor rezerviran za zadarske studente

Luka Gerlanc/ HANZA MEDIA
---

Ali, kako ih dobiti? Napomenimo pritom kako su mjesta u studentskim domovima rezervirana prije svega za redovite studente i svaki “kiks” na faksu može vas stajati toga mjesta.

24 doma, 14 tisuća studenata

Dok traju prijave za smještaj u neki od studentskih domova u Hrvatskoj, čiji se rezultati očekuju sredinom kolovoza, iscrpno smo istražili kakva je ponuda domskog studentskog smještaja, kakvi su kapaciteti, što današnji domovi nude, što o svemu kažu studentski predstavnici i ostale pojedinosti koje bi možda mogle dobro doći aspirantima na neko od ovih mjesta. Odmah recimo i problem broj jedan u mnogim sredinama – nedostatak kapaciteta, prije svega u velikim sveučilišnim gradovima. Prema zadnjim posljednjim informacijama Državnog zavoda za statistiku za 2022./2023. akademsku godinu, u Hrvatskoj imamo ukupno 24 studentska doma u kojima je smještaj pronašlo oko 14 tisuća redovitih studenata (13.986), a dio kapaciteta domova namijenjen je i osobama s invaliditetom, studentima na razmjeni (Erasmus), profesorima i tako dalje. Broj ukupnih mjesta zapravo je mizeran i obuhvaća ukupno manje od deset posto studentske populacije (DZS kaže kako na hrvatskim visokim učilištima studira oko 155 tisuća studenata). Prema podacima središnje hrvatske statističke ustanove – gotovo pet tisuća (4673) kandidata koji su aplicirali za smještaj godišnje “izvisi”, odnosno konkurira, a ne uspije dobiti dom.

Prema dostupnim informacijama, u zadnjih šest, sedam godina u sveučilišnu je infrastrukturu uloženo oko 1,3 milijarde, uglavnom europskog novca. Gradili su se i nicali novi kampusi, studentski domovi ili novi objekti u sklopu postojećih domova te rezale vrpce u sveučilišnim, ali i veleučilišnim gradovima, od Osijeka, Požege, Varaždina, Rijeke, Pule, Zadra, Šibenika do Dubrovnika. Samo u Dalmaciji otvoreni su novi domovi u Dubrovniku, Zadru, Šibeniku... Zadnji i upravo svečano otvoreni je upravo Studentski dom “Palacin” u Šibeniku s 332 ležaja u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, već nazvan najljepšim i najmodernijim studentskim domom u državi.

---

image

Moderno studentsko zdanje u Osijeku

Vlado Kos/Cropix
---

Svaka soba opremljena je kupaonicom, mini kuhinjom, radnim dijelom, a izgrađena je i nova menza. Kako je najavio dekan šibenskog Veleučilišta Ljubo Runjić, u budućnosti se u blizini “Palacina” planira graditi i kampus. Najmanje se, zapravo, gradilo u Zagrebu, koji osim rekonstrukcije i obnove postojećih paviljona u studentskim domovima “Cvjetno naselje” i Studentski dom “Stjepan Radić” (popularna “Sava”) u razdoblju od 2014. do 2016. godine (i u što je utrošeno oko 300 milijuna kuna), praktički nije izgradio nijedan novi četvorni metar sobice, a kamoli novog objekta studentskog doma. Četiri studentska doma u metropoli (“Cvjetno naselje”, Studentski dom​ “Stjepan Radić”, Studentski dom “Ante Starčević” i “Lašćina”), datiraju, naime, još iz socijalizma.

U Zagrebu najkritičnije

– Studentske domove, ako krenemo od istoka zemlje, imaju gradovi Vukovar, Osijek, Požega, Slavonski Brod, Virovitica, Čakovec, Varaždin, Zagreb, Karlovac, Pula, Rijeka, Knin, Zadar, Šibenik (novi dom otvoren ove godine), Split i Dubrovnik. Neki od njih nemaju studentske centre kao samostalne pravne osobe već posluju u sklopu učilišta (Vukovar, Virovitica, Čakovec, Knin, Zadar). U Bjelovaru je u tijeku preuređenje starog učeničkog doma u studentski. Prema mojim informacijama, dosad je uz sufinanciranje EU fondova izgrađeno domova kapaciteta oko 4000 novih kreveta i adaptirano postojećih kapaciteta oko 5000 kreveta. Studentski centri su iskazali potrebe za još 4900 novih kreveta –​ taksativno pobraja Nenad Milijaš, ravnatelj Studentskog centra Varaždin i predsjednik Zajednice studentskih centara RH. Kako ističe, najveće potrebe za dodatnim smještajem, odnosno potreba za gradnjom novih i/ili za adaptacijom postojećih kapaciteta postoji u Slavonskom Brodu, Sisku, Zagrebu, Karlovcu, Puli, Rijeci i Splitu.

Državni zavod za statistiku, pak, navodi podatke prema kojima je od 2016. /2017. godine broj studentskih domova skočio s 14 na današnjih 24, znači za deset više. Ali, ipak nedovoljno.

Prema informacijama koje smo prikupili izravno od studentskih centara diljem Hrvatske, najkritičnije je, barem kada su u pitanju najveći sveučilišni centri, očekivano, u Gradu Zagrebu. Trenutačni kapaciteti u metropoli u četiri studentska doma osiguravaju mjesta za 7490 studenata, od kojih 6880 čine hrvatski studenti kojima smještaj subvencionira Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), a ostalo popunjavaju Erasmus studenti, oni iz programa međunarodne suradnje i po posebnim odlukama za koje odluku dodijeli MZO.

–​ Svake godine primamo oko 10.500 zahtjeva za subvencioniranim smještajem u studentski dom. Naša predviđanja su da u Zagrebu nedostaje dodatnih 3000 ležajeva – odgovorili su na naš upit iz Ureda ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu Mirka Bošnjaka. U Splitu su, pak, na raspolaganju tri studentska doma (“Bruno Bušić”, “Dr. Franjo Tuđman” i Hostel Spinut) ukupnog kapaciteta 1291 spavaće mjesto, kaže ravnatelj Studentskog centra​ u Splitu Ivan Žižić, a svake godine zaprime oko 2300 prijava za smještaj u dom.

– Uz postojeće 1291 mjesto, još 200 muških studenata možemo zbrinuti u muškom učeničkom domu. Oko 800 studenata godišnje ostaje neupisano – iznosi Žižić.

Rijeka ima dva doma, ukupnog kapaciteta 1427 kreveta, a godišnje se prijavi oko 2000 kandidata, što znači da im nedostaje 600-tinjak mjesta. U Osijeku je u dva studentska doma moguć smještaj za 1426 studenata, a od 1400 do 2000 kandidata koliko ih se unazad pet godina prijavilo za smještaj, njih 245 lani je udovoljavalo uvjetima smještaja, ali ga nisu uspjeli dobiti, otkriva Ivana Herceg Mišković, tajnica Studentskog centra​ u​ Osijeku. Nenad Milijaš kaže kako se u Varaždinu svake godine za smještaj u dom prijavi stotinjak studenata više, a lani 500-tinjak kandidata nije uspjelo dobiti smještaj u domovima u Varaždinu.

Nema čega nema

---

image

Moderna teretana za dubrovačke studente
 

Tonči Plazibat/Cropix
---

Kapaciteta sigurno nedostaje, ali posljednjih godina moderna, sjajno opremljena i prava mala “svemirska studentska zdanja” nicala su od Osijeka do Dubrovnika. Podignuti su tako moderni kampusi, domovi i paviljoni sa sadržajima koje nekadašnja studentarija nije mogla ni sanjati – od hotelskog smještaja kakav, složit će se brojni studenti, nudi moderni Studentski dom u Dubrovniku otvoren 2021. godine, klimatiziranih soba s vlastitim kupaonicama i WC-ima, soba u koje se ulazi uz pomoć kartica, soba opremljenih hladnjacima, Wi-Fijem, do solarnih elektrana na krovovima i antibakterijskih WC školjki u domu u Varaždinu, održivog koncepta u kojem se kišnica koristi za sanitarnu vodu u novom domu u Osijeku, besplatnih bicikala i električnih romobila za stanare studentskog doma “Dr. Franjo Tuđman” u Splitu, zgrade najnovijeg doma “Palacin” u Šibeniku koja je građena da može podnijeti potres od čak 9 stupnjeva po Richteru!

Većina novih domova ima i praonice rublja, suvremeno opremljene družionice /dnevne boravke, učionice, teretane, neki čak i parkirališta za bicikle, naravno i za automobile, knjižnice, mogućnost razvrstavanja otpada, senzore svjetla... O kakvim se ljepoticama radi govori, primjerice, i to da je kompleks studentskog doma Sveučilišta u Dubrovniku dobitnik nagrade struke Hrvatske udruge arhitekata za 2020. godinu, kao i državne nagrade “Vladimir Nazor” za arhitekturu i urbanizam.

Za proširenje kapaciteta studentskog domskog smještaja rekonstruirali su se posljednjih godina i – vojni kompleksi i objekti (Čakovec, Varaždin, Knin, Šibenik..). Nemoguće i bespredmetno je nabrajati sve što se u zadnjih nekoliko godina gradilo, dogradilo, pregradilo ne bi li se nekako poboljšao studentski domski standard, premda, naravno, nije sve prolazilo glatko. Brojni su radovi kasnili, a kad su moderni objekti useljeni, studente su dočekivala neugodna iznenađenja, poput nedostatka tople vode (Zadar, Osijek...), “štekanja” interneta (Osijek), ali to je već druga priča.

Raskorak u kvaliteti vidljiv je i u rasponu cijena studentskog domskog smještaja u Hrvatskoj koje se kreću od najjeftinijih 100 kuna (13,27 eura) mjesečno u trokrevetnoj sobi u 8. paviljonu doma “Lašćina” u Zagrebu (sedma kategorija) do najskupljeg, odnosno deseterostruko skupljeg smještaja u jednokrevetnim sobama u oba studentska doma u Osijeku koji košta 130 eura (979,42 kn). U domu “Lašćina” (kojoj se u plusove ubraja to što ima menzu) svaki od deset paviljona još uvijek ima zajednički sanitarni čvor na svakom katu te čajnu kuhinju. U Zagrebu je najskuplji smještaj (prva kategorija) u 11. i 12. paviljonu doma “Stjepan Radić”, popularnoj “Savi”, gdje se, osim jednokrevetnih soba (700 kuna ili 92,91 euro), nalaze i apartmani s dvjema dvokrevetnim sobama, kuhinjicom i kupaonicom i gdje smještaj košta 600 kuna (79,60 eura).

“Sava” u Zagrebu je pravi “gradić”, najveće studentsko naselje u Hrvatskoj u koje stane više od 4000 studenata (4013), s dvjema menzama, pizzerijom, slastičarnom, liječničkom i stomatološkom ordinacijom, kinodvoranom, čak i pastoralnim uredom, ali u dijelu starih paviljona još uvijek ćete naći zajedničke kupaonice na jednom katu. Dok je “Sava” središte bučnog studentskog života, “Cvjetno naselje” (kao i obližnja “Šara”) je za one mirnijih zahtjeva – “Cvjetno naselje”, popularan i nedavno moderno preuređen dom bliži centru grada, u osam paviljona nudi ukupno 1800 kreveta. Cijena smještaja u jednokrevetnoj sobi iznosi 575 kuna (76,32 eura), a u dvokrevetnoj sobi 475 kuna (64,04 eura).

Iako su “Sava” i “Cvjetno naselje” temeljito (više-manje) obnavljani, ipak je riječ o adaptacijama pa nije čudo što ih po cijeni smještaja “šišaju”, primjerice, novoizgrađeni, a usudili bismo se reći i za naše uvjete supermoderni, kampusi, odnosno studentski domovi u Osijeku, Splitu, Zadru ili Dubrovniku.

U Studentskom domu “Dr. Franjo Tuđman” u Splitu cijena jednokrevetne sobe nije se mijenjala od 2012. godine i iznosi 890 kuna mjesečno, dok u dvokrevetnoj smještaj košta 790 kuna po osobi. U novoizgrađenom domu u Zadru na adresi Put stanova 1A, koji je svoja vrata otvorio lani, za smještaj u dvokrevetnoj osobi platit ćete čak 825 kuna (110 eura), a i smještaj u trokrevetnoj sobi u zadarskom studentskom domu od 675 kuna (90 eura) skuplji je nego onaj u jednokrevetnoj domskoj sobi popularnog “Cvjetnog” u Zagrebu. Što tek reći za Dubrovnik gdje je subvencionirani smještaj u dvokrevetnoj sobi određen u visini od 850 kuna (113 eura) po ležaju?

Ocjene studenata

Ipak, prema istraživanju portala studentski.hr, najbolje ocijenjeni studentski domovi prema mišljenju studenata su upravo oni u Dubrovniku i Varaždinu, koji su od maksimalne ocjene 5 dobili svaki visoku prosječnu ocjenu od 4,7. U stopu ih prate splitski “Dr. Franjo Tuđman” i zagrebačko “Cvjetno naselje” s prosječnom ocjenom 4,6.

---

image

Studentski dom Bruno Bušić u Splitu jedan je od poželjnijih

Duje Klarić/Cropix
---

Neki studenti navodili su kako je dom u Dubrovniku “raj na zemlji”. Nagrađivan i dugo iščekivan studentski dom u našem najjužnijem sveučilišnom gradu, s kapacitetom od 503 kreveta, uključujući i pet za osobe s invaliditetom, zanimljivo, jedan je od onih koji za razliku od velikih sveučilišnih centara nema problema s pritiskom studenata. Kako ističe Marko Potrebica, ravnatelj Studentskog centra​ Dubrovnik i zamjenik predsjednika Zajednice studentskih centara RH, ove je akademske godine popunjeno 400-tinjak mjesta, od kojih su 160 hrvatski studenti koji imaju subvencionirani smještaj, dok preostali broj čine oni iz trećih zemalja, odnosno Erasmus studenti, kao i oni iz ostalih europskih i zemalja svijeta.

– Imamo ukupno 254 dvokrevetne sobe u kojima uvjeti odgovaraju hotelu s tri zvjezdice. Svaka soba ima 21 četvorni metar, svoju kupaonicu i WC, WiFi, hladnjak, minibar, a ako studenti žele, osigurana im je i TV pretplata. Sobe su klimatizirane, ulaz je uz pomoć kartice. Sve su sobe “pametne”, znači kada se otvore prozori ili vrata zaustavlja se grijanje ili hlađenje. U sklopu studentskog doma postoji i moderan restoran sa 600 mjesta u kojemu se, uz ostalo, nude i vegetarijanska jela. Studentima je besplatno na raspolaganju i moderna teretana, imaju i prostor za pranje i sušenje rublja, a osobito nas veseli što je studentski dom mjesto interakcije studenata i građana Dubrovnika, pa je tako Advent ovdje na Vojnoviću postao centralno mjesto zabave u Gradu u to vrijeme – prepričava Potrebica u jednom dahu prednosti ovoga zaista velebnog zdanja i u svjetskim razmjerima.

U sklopu doma je i student-servis, recepcija radi 24 sata dnevno, a dom tijekom akademske godine, kada se održavaju različite konferencije i kongresi, nudi smještaj sudionicima, gostujućim profesorima i ostalima. Studentski dom ima uvjete i za pripreme vrhunskih sportaša, pa tako, primjerice, i vaterpolisti “Juga” ovdje koriste modernu teretanu.

– Morate znati da se studentski centri u Hrvatskoj uglavnom samofinanciraju, pa tako ljeti nismo u mogućnosti ovdje smjestiti studente jer je smještaj višestruko skuplji. Ljeti imamo komercijalni smještaj, otvoreni smo za turiste, ali omogućujemo i povoljan smještaj za glumce koji dolaze na Dubrovačke ljetne igre, liječnike te ostale. To nam omogućuje da održavamo niske cijene za naše studente i pružimo im što bolje uvjete za boravak ovdje – ističe Potrebica.

O čudesnom studentskom domu u Varaždinu otvorenom 2017. godine, s kapacitetom od 600 kreveta (stari dom ima ih 283), toliko je hvalospjeva već napisano da je teško pobrojiti što je sve naišlo na pažnju javnosti – od solarne elektrane od 119 kW na krovu zgrade koja stvara električnu energiju za strojarnicu, hladnjake i dizalice topline, korištenja kišnice kao sanitarne vode, antibakterijskih WC školjki, šetnice i drvoreda, sprava za vježbanje na otvorenom na pet poligona, podzemne garaža sa 117 mjesta, punjača za električne automobile, spremišta za bicikle za 340 bicikala do paljenja svjetala na senzore u cijelom prostoru te sortiranja i odlaganja otpada u podzemne spremnike. O sobama da i ne govorimo, neke imaju odvojene kupaonice i toalete te podno grijanje.

– U novom objektu (B), uz ostalo, studentima su na raspolaganju i terase s ležaljkama, imamo i masažne fotelje, a studentski restoran s kapacitetom od 350 sjedećih mjesta i 150 na terasi ima dvije linije te samoposlužni pizza kiosk. Plaćanje je moguće svim karticama, KEKS Payom, kriptovalutama i u gotovini – nabraja varaždinske domske sadržaje 21. stoljeća ravnatelj Nenad Milijaš.

U Splitu, u kojemu je u tri doma ukupni kapacitet 1291 mjesto, visokorangirani dom prema ocjeni studenata “Dr. Franjo Tuđman” nije iznenadio Upravu.

PlayStation, zračni hokej...

---

image

Studenti u Dubrovniku teško da imaju primjedbi na ovakav smještaj
 

Tonči Plazibat/Cropix
---

– Smještajni kapacitet toga doma je 615 studenata i obuhvaća pet dvokrevetnih i dva jednokrevetna apartmana za profesore, 51 jednokrevetnu i 273 dvokrevetne sobe za studente. Svaka soba ima vlastitu kupaonicu, hladnjak, Wi-Fi internetsku vezu i klimatizacijski uređaj. Za studente s invaliditetom osigurano je šest prilagođenih soba. Velike napore ulažemo u osiguravanje kvalitetne dokolice studentima i brojnim novim i inovativnim sadržajima podižemo razinu studentskog standarda u Splitu. Možemo slobodno reći da smo u Hrvatskoj pioniri inovativnosti uređenja i prenamjene postojećih prostora u studentskim domovima u prostore za kvalitetnu studentsku dokolicu – kaže ravnatelj Studentskog centra​ u Splitu Ivan Žižić.

To je dom u kojemu se nalazi i dobro opremljena teretana, sportska dvorana, lift za osobe sa smanjenom pokretljivošću, tri čajne kuhinje, deset učionica, praonica rublja i prostorija za druženje studenata. U dnevnom boravku dostupan im je PlayStation, biljar, zračni hokej, stolni nogomet ili brojne društvene igre. Obnovljena su i tri vanjska sportska terena za cageball i košarku, a stanari mogu svakodnevno besplatno koristiti bicikle te električne romobile, što je prednost u kojoj uživaju stanari i preostala dva doma.

A što kažu studenti?

Jerko Šarić iz Vrgorca, student treće godine Pravnog fakulteta u Splitu i predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu, zadovoljni je stanovnik doma “Dr. Franjo Tuđman” već treću godinu.

– Imam samo riječi hvale za taj dom. Svaka soba ima svoj WC koji koriste samo dvije osobe, od prije tri godine sve su sobe klimatizirane, a unazad dvije godine teretana je besplatna za sve stanare. Na cijelom kampusu četiri su menze smještene u rasponu od 200 metara. Tu se održavaju i brojni popratni sadržaji, koncerti, brucošijade, stand-up nastupi, kvizovi, a najveća menza se preko vikenda koristi i za svadbene svečanosti.

To je komercijalna djelatnost koja omogućava unaprjeđenje standarda studentskog smještaja – prepričava Jerko Šarić, koji hvali i to što je za studente osigurana izravna autobusna linija iz Studentskog doma “Bruno Bušić” do glavnog kampusa pet puta dnevno. Iako preko ljeta nema subvencioniranog smještaja u domu za studente, Šarić dobrim potezom ističe to što je u to vrijeme osiguran povoljan smještaj i plaćeni obrok za studente koji rade.

Manje razloga za zadovoljstvo imaju u Studentskom zboru u Zagrebu. Zagrebački domski kapaciteti za studente nisu se širili posljednjih godina, a zagrebačke su menze, od kojih i one u domovima, došle na zao glas u zadnjih godinu dana nakon što su studenti listom otkrivali kako u hrani nalaze crve, dlake, dijelove dječjih igračaka i nema što ne.

– Kapaciteti zagrebačkih domova ni najmanje ne udovoljavaju potrebama, a otprilike prije mjesec dana razvila se i rasprava o netransparentnosti privremenog smještaja koji izravno daje Uprava zagrebačkog Studentskog centra, a da ne znamo pod kojim uvjetima i kome. Taj “privremeni”, a u stvari privilegirani smještaj, protegne se zapravo na cijelu godinu na štetu ostalih studenata – kritizira šef zagrebačkog Studentskog zbora Ivan Pavao Milas. Iz studentskih su redova u lipnju organizirali prosvjed tražeći smjenu dugogodišnjeg ravnatelja zagrebačkog Studentskog centra Mirka Bošnjaka, upozoravajući kako je žalosno da najstarije i najveće Sveučilište u Hrvatskoj ima najlošije uvjete što se tiče studentskoga standarda, dok su druga sveučilišta unatrag par godina mnogo uložila i napredovala u pogledima studentskoga standarda. Kao problemi istaknuti su upravo nedostatak smještajnih kapaciteta u domovima, nemar za studentskom prehranom i nepostojeći digitalni procesi.

Učestale pljačke

---

image


 

Saša Burić/Cropix
---

– Morate uzeti u obzir da 80-ak mjesta u domu “Lašćina” nije u funkciji zbog obnove, a zbog “privilegiranih” stvara se “rupa” od barem još 200, 300 mjesta u domovima. Zagreb već godinama nije napravio niti jednu dodatnu sobu u domu, na “Savi” su u lošem stanju 5. i 6. paviljon, ne funkcioniraju prozori, studenti su upozoravali kako neki i prokišnjavaju, ljušti se boja sa stropa, porazbijane su pločice, u domu na “Lašćini” učestale su pljačke. Vidite i da smještaj u dom u Zagrebu može dobiti sin hercegovačkog mogula i to kao “socijalni slučaj” – upozorava na niz anomalija u Zagrebu predsjednik zagrebačkoga Studentskog zbora Boras.

– Prema informacijama koje imamo, za mnoge studente koji se dvoume na kojem sveučilištu studirati, veliku ulogu u konačnoj odluci ima baš pitanje mogućnosti i uvjeta smještaja u studentskom domu. Baš zbog toga mnogi u zadnje vrijeme odabiru Split – poručuje Jerko Šarić. Još samo da te poruke stignu do ušiju onih koji kroje budućnost visokoobrazovnih ustanova na svome području.

---

NAJISPLATIVIJA OPCIJA

Koliko koštaju?

ZAGREB

(4 doma, ukupan kapacitet 7490 mjesta; 6880 za subvencionirani smještaj)

1. kategorija: SD “Stjepan Radić” (“Sava”) 11. i 12. paviljon: jednokrevetne sobe 700 kuna (92,91 euro), dvokrevetne 600 kuna (79,60 eura) po osobi;

2. kategorija: SD “Cvjetno naselje”: jednokrevetne sobe 575 kuna (76,32 eura), dvokrevetne sobe 475 kuna (63,04 eura) po osobi;

3. kategorija: SD “Stjepan Radić” 1.-4. i 7.-9. paviljon: dvokrevetne sobe 375 kuna (49,77 eura) po osobi;

4. kategorija: SD “Ante Starčević” (“Šara”): jednokrevetne sobe 400 kuna (53,09 eura), dvokrevetne 300 kuna (39,83 eura);

5. kategorija: SD “Stjepan Radić” 5. i 6. paviljon: dvokrevetne sobe 300 kuna (39,82 eura);

6. kategorija: SD “Lašćina”, jednokrevetna i dvokrevetna osoba 200 kuna po osobi (26,54 eura);

7. kategorija: SD “Lašćina”, 8. paviljon, trokrevetna soba 100 kuna (13,27 eura).

SOBE PRILAGOĐENE OSOBAMA S INVALIDITETOM: SD “Stjepan Radić” 11. paviljon i SD “Cvjetno naselje”: 500 kuna (66,36 eura), SD “Ante Starčević” 400 kuna (53,09 eura).

SPLIT

(3 doma, ukupno 1291 mjesto)

SD “Dr. Franjo Tuđman”: jednokrevetna soba 890 kuna (118,13 eura) za sve studente te studente s invaliditetom; dvokrevetne 790 kuna po osobi (104,9 eura);

SD “Bruno Bušić”: jednokrevetna soba za osobe s invaliditetom i dvokrevetna soba po osobi 640 kuna (85 eura); trokrevetna soba po osobi 490 kuna (65 eura);

SD Hostel Spinut: jednokrevetna soba za osobe s invaliditetom i dvokrevetna soba po osobi 640 kuna (85 eura).

OSIJEK

(2 studentska doma, ukupni smještajni kapaciteti za redovite studente 1426 mjesta)

DOMOVI: (stari) Studentski dom I. G. Kovačića 4, novi dom na adresi Kralja Petra Svačića 1C, koji je prošle godine proširen izgradnjom novog paviljona sa 776 mjesta – svi iste cijene:

– trokrevetna soba: 70 eura (527,4 kune);

– dvokrevetna soba: 99 eura (745,9 kuna);

– jednokrevetna soba: 130 eura (979,42 kune);

– studenti iz područja socijalne skrbi, studenti s invaliditetom 1. kategorije: 50 eura (376,7 kuna).

RIJEKA:

(2 studentska doma, ukupno 1427 kreveta, 1290 za subvencionirano stanovanje)

Studentsko naselje “Ivan Goran Kovačić”: jednokrevetna soba 400,01 kuna (53,09 eura), u dvokrevetnoj sobi (ovisno o objektu) od 51,10 eura (385,01 kuna) do 51,76 eura (389,99 kuna);

– studenti u nepovoljnom socijalnom položaju, osobe s invaliditetom od 1. do 5. kategorije invalidnosti, studenti roditelji malodobne djece: 249,99 kuna (33,18 eura);

Studentsko naselje “Trsat”:

– dvokrevetna soba po osobi: 557,48 kuna (73,99 eura);

– studenti u nepovoljnom položaju, studenti s invaliditetom od 1. do 5. kategorije, studenti roditelji malodobne djece: 300,02 kune (39,82 eura).

ZADAR:

(u 2022. godini 2 doma; ukupni kapacitet 223 mjesta)

NOVI STUDENTSKI DOM (Put stanova 1A): jednokrevetna soba za osobe sa smanjenom pokretljivošću – 600 kuna (80 eura); u dvokrevetnoj sobi po osobi 825 kuna (110 eura); u trokrevetnoj 675 kuna (90 eura);

STARI STUDENTSKI DOM (Dr. Franje Tuđmana 24 d): 450 kuna (60 eura).

DUBROVNIK:

(1 studentski dom, 503 mjesta)

– smještaj u dvokrevetnim sobama 850 kuna po ležaju (112,9 eura).

VARAŽDIN:

(Dva objekta doma, A (stari) 283 kreveta; B (novi) 600 kreveta; ukupno 883)

STARI DOM (A): od 495 kuna (65,70 eura) po osobi u trokrevetnoj sobi do 715 kuna (94,90 eura) u jednokrevetnoj;

NOVI DOM (B): od 495 kuna (65,70 eura); u trokrevetnoj sobi po osobi do 815 kuna (108,17 eura) u jednokrevetnoj sobi.

ŠIBENIK

Novi dom “Palacin”, 332 ležaja, cijena smještaja 602,76 kuna (80 eura).

---

---

NIŠTA NOVO NA VIDIKU

Zagreb - ‘nula‘ bodova

– Nažalost, u ovome trenutku nemamo konkretnu informaciju o predviđenom vremenu izgradnje novih studentskih paviljona na kampusu Borongaj, ali ideja postoji te se o tome intenzivno razgovara sa Sveučilištem u Zagrebu i resornim ministarstvom. Trošak izgradnje Studentski centar i Sveučilište ne mogu samostalno podnijeti te tu svakako treba postići suradnju s Vladom RH i Gradom Zagrebom – neodređeno su odgovorili iz Uprave zagrebačko SC-a. U Rijeci kažu kako postojeći kapaciteti nisu dovoljni i nadaju se izgradnji novih, ali nisu precizirali pojedinosti. U Osijeku kažu kako nemaju u planu izgradnju novog doma, a najoptimističniji su u Splitu:

– U tijeku je izrada projektne dokumentacije za gradnju novog studentskog doma na kampusu s dodatnih 700 mjesta – potvrdio je Ivan Žižić, ravnatelj splitskog SC-a.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikša Stipaničev/Cropix Saša Burić/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Vlado Kos/Cropix Luka Gerlanc/ HANZA MEDIA Luka Gerlanc/HANZA MEDIA Dragan Matić/Cropix Duje Klarić/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Tonči Plazibat/Cropix Tonči Plazibat/Cropix
Nikša Stipaničev/Cropix

’Palacin’ izgleda vrhunski
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Studentska soba u Šibeniku

 

Vlado Kos/Cropix

Moderno studentsko zdanje u Osijeku

Luka Gerlanc/ HANZA MEDIA

Prostor rezerviran za zadarske studente

Luka Gerlanc/HANZA MEDIA

WC u zadarskom domu

Dragan Matić/Cropix

Studenti u Cvjetnom imaju i fitnes centar; danas je to gotovo pa standard

Duje Klarić/Cropix

Studentski dom Bruno Bušić u Splitu jedan je od poželjnijih

Tonči Plazibat/Cropix

Studenti u Dubrovniku teško da imaju primjedbi na ovakav smještaj
 

Tonči Plazibat/Cropix

Dubrovački dom

Tonči Plazibat/Cropix

Moderna teretana za dubrovačke studente
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/veliki-vodic-kroz-studentske-domove-gdje-je-najveca-navala-kakve-su-cijene-razlike-u-smjestaju-su-pregoleme-1308934 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f81dc634071ba3b0aaaf1d16a9b730ee5184e7ae [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Veliki+vodi%C4%8D+kroz+studentske+domove%3A+gdje+je+najve%C4%87a+navala%2C+kakve+su+cijene...+Razlike+u+smje%C5%A1taju+su+pregoleme%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fveliki-vodic-kroz-studentske-domove-gdje-je-najveca-navala-kakve-su-cijene-razlike-u-smjestaju-su-pregoleme-1308934 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fveliki-vodic-kroz-studentske-domove-gdje-je-najveca-navala-kakve-su-cijene-razlike-u-smjestaju-su-pregoleme-1308934 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => REZULTATI U KOLOVOZU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaREZULTATI U KOLOVOZU

Veliki vodič kroz studentske domove: gdje je najveća navala, kakve su cijene... Razlike u smještaju su pregoleme!

23. srpnja 2023. - 09:37

Ako želiš živjeti u studentskom domu, ne možeš očekivati mir 24/7 – pravilo je na koje će vas dobronamjerno upozoriti svaki budući akademski građanin koji je barem jednom kročio u neko od nezaboravnih zdanja cjenovno do danas ipak najprihvatljivijeg oblika studentskog smještaja. Nezaboravni svakako jesu – svatko tko je svoj akademski put gradio gazeći hodnicima studentskih domova punih svakojakog šušura ucrtao je njihove koordinate za cijeli život. Ipak, mnogo se toga promijenilo od vremena kada su se mudante iskuhavale u loncima na trošnim rešoima čajnih kuhinja i kada se gotovo svaki od domova “mjerkao” gotovo kao (moderni) Babilon.

Danas možemo ukratko ovako reći: iako ih po kvaliteti stanovanja, sadržajima i uslugama ima dijametralno različitih, stanovanje u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 21:37