stdClass Object ( [id] => 1296309 [title] => Udruga stočara: Za farmu u BiH zadruga ‘Planina‘ dobija poticaj u Hrvatskoj! ‘Planina‘: To je samo jedna štala! [alias] => udruga-stocara-za-farmu-u-bih-zadruga-planina-dobija-poticaj-u-hrvatskoj-planina-to-je-samo-jedna-stala [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kronični problem što ga domaći stočari, a pogotovo oni iz Dalmacije, imaju zbog manjka površina za napasanje svojeg blaga, eruptirao je u Trilju i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Slobodna Dalmacija u posjedu je predstavke što ju je udruga "Hrvatski krški pašnjaci" preko svog Upravnog odbora uputila Ministarstvu poljoprivrede i osobno ministrici Mariji Vučković. Neuvijeno, bez rukavica upozoravaju ministricu da su se tijekom prošle i ove godine mnogi stočari, i to na osnovi nezakonitih potvrda što su im ih izdavali načelnici i gradonačelnici, upisivali kao korisnici državnog zemljišta u Arkod sustav i tako ostvarivali isplate potpora koje im ne pripadaju.

- Skandalozno je da župan splitsko-dalmatinski gospodin Blaženko Boban i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader nazivaju HDZ-ove načelnike općina i sugeriraju im kojim će poljoprivrednicima izdati potvrde o korištenju - tvrde iz Udruge na čijem je čelu već niz godina Kaštelanin Ivan Tešija.

---

image

Ivan Tešija, dugogodišnji predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci

Vojko Bašić/Cropix
---

Kao primjer svih primjera ovakvih radnji navode slučaj braniteljske zadruge "Planina" i njezina osnivača Joška Ćalete, za kojeg kažu da je osoba od ministričina povjerenja. U njihovim krugovima barata se podatkom o 400 hektara za koje je ovaj dobio potvrdu o korištenju, dok se visina osnovnih poticaja generalno kreće između 250 i 300 eura po svakom hektaru, a s drugima poput onih za održavanje eko i travnjaka visoke prirodne vrijednosti čak i do 600 eura godišnje:

- Mnogim poljoprivrednicima je nejasno kako je navedeni gospodin Ćaleta stekao prisan odnos s vama i vaše povjerenje unatoč činjenici što je zatvorski osuđenik (zbog šverca cigareta iz BiH pravomoćno je osuđen i odslužio je zatvorsku kaznu). Prijavljen je vama osobno za subvencijsku prijevaru jer mu se farma nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, u općini Tomislavgrad, a lažno ju je prijavio da se nalazi na teritoriju Republike Hrvatske, gdje ostvaruje izdašne europske potpore.

---

image

Presnimke iz katastra iz kojeg se vidi da se staje sporne zadruge ‘Planina‘ nalaze u BiH, a primaju poticaje u RH

---

- Sada ga izvaninstitucionalno imenujete koordinatorom nelegalnog upisa u Arkod sustav. Šokantno je i skandalozno da jedan zatvorski osuđenik određuje načelnicima općina Cetinske krajine kome će se izdati potvrda o korištenju državnog zemljišta i kome će Hrvatske šume napraviti izvanrednu reviziju šumskih jedinica i dati ih u zakup. Sve se to odvija po kafićima Cetinske krajine, ali uz čiji blagoslov? - pitaju se.

Na slučaj zadruge "Planina" nedavno je upozorio i triljski stočar Ivan Kaloper, i to kada je od splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i gradskih službi javno tražio da mu se dozvoli da svoje krave priveže pred nekim institucijama poput DORH-a, Inspektorata i Hrvatskih šuma. Kaloperov je plan bio pred novinarima otvoreno o svemu progovoriti i predočiti dokaze da se staje spomenute zadruge nalaze s one, BH-strane granice, ali mu do dana današnjeg iz Banovine nije udovoljeno:

- Što ste konkretno poduzeli u svezi prijave za sumnju na subvencijsku prijevaru braniteljske zadruge "Planina"? Jeste li prijavu proslijedili nadležnim institucijama i kada? Unatoč tome Vi se i dalje s njim sastajete, i kao što je poznato, jednom prilikom u Trilju na privatnom sastanku u kafiću, a u prisustvu Andreja Alilovića i Mladena Šimunca dogovarate osnivanje nove udruge "Projekt krš" jer vam naša udruga ne odgovara i jer očito ne možete njome upravljati niti utjecati na uređivačku politiku naše Facebook i web stranice koja se bavi poljoprivrednom problematikom, a koju Vi niste htjeli urediti i olakšati poslovanje i proizvodnju ljudima s krških područja - također u svojoj predstavci navodi Upravni odbor najveće stočarske udruge.

---

image

Ivan Kaloper tražio je od gradskih službi u Splitu da mu se dozvoli da svoje krave priveže pred nekim institucijama poput DORH-a, Inspektorata i Hrvatskih šuma. U znak prosvjeda

Nikola ViliĆ/Cropix
---

- Prije nekoliko godina ste na saborskom Odboru za poljoprivredu, prilikom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, izjavili sa zgražanjem da je bivši ministar Jakovina dozvolio upis državne zemlje na izjavu poljoprivrednika i da takvim upisom poljoprivrednici nisu imali nikakvu pravnu sigurnost. Vi radite sada još goru stvar jer upisujete u Arkod sustav takozvane "poljoprivrednike" po preporuci, i to bez dokaza o posjedu stoke, što spada u subvencijsku prijevaru - izravni su krški stočari.

Osim Ćaletom, kao što se vidi, bave se i Mladenom Šimuncem, javnosti poznatom akteru afere "Softver" i suoptuženikom bivše Vučkovićkine kolegice iz Vlade, Gabrijele Žalac. Na konferenciji koju je on organizirao, Ćaleta je bio taj koji je dijelio broj mobitela aktualne ministrice poljoprivrede, kao i onaj ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Antuna Vujića i upućivao poljoprivrednike da se za bilo koji problem pozovu na njega i da će im utjecajni dvojac riješiti sve što ih žulja.

Prozvani Joško Ćaleta, s kojim smo telefonski razgovarali, odbacuje optužbe.

- Nema tu ni trunka istine. Mi imamo pet štala i samo jedna od njih se nalazi na teritoriju BiH. Trenutačno je čak i ne koristimo, već samo zimi. A što se potvrda o zemljištu tiče, njih su lani davali načelnici ne samo u Trilju, već i Dugopolju, Hrvacama ... A znate tko ju je u Trilju prvi dobio? Pa Ivan Kaloper, ali očito misli da je trebao više. Prije nas iz "Planine" potvrde je dobilo 15-20 stočara - uzvraća Ćaleta.

Jeste li osuđeni za šverc duhana?

- Osuđen jesam, ali ne za šverc duhana, nego sira. Bilo je to prije 20 godina i ja sam svoju kaznu odslužio. Ne znam kakve to veze ima s ovim. Nama su bile sve moguće inspekcije, Uskok i ostali, i nisu našli ništa sporno.

Koristimo svaki kvadrat zemlje na tom pograničnom dijelu, a budući da sam iz Voštana, dosta zemljišta imamo i u BiH, Općini Tomislav Grad. Ako mi ne vjerujete, dođite i sve ću vam pokazati.

Očito nekom smeta što 25 braniteljskih obitelji živi od ove zadruge. Za razliku od njih koji ni lipe nisu platili za zakup, mi smo uredni. Gore smo došli čuvati stoku odmah nakon rata i mi se ovim poslom ne bavimo dvije, tri, pet godina, već 25.

Ćaleta kaže da mu dođe zbog svega dići ruke, ali nas je i iznenadio kada se ne baš pohvalno izrazio o radu ministrice Vučković:

- Imam dosta zamjerki na njezin račun. Ove uredbe o zakupu šumskog zemljišta, sve se se to otežalo, a moglo se drukčije od starta. Kada je ministrica došla, imala je dobre namjere.

Često smo i komunicirali u smislu poboljšanja uredbi koje su donijeli njezini prethodnici, a koje su bilie tendeciozne i otežale nam ionako težak položaj. Imali smo Jakovinu, pa još goreg Tolušića, nešto kratko i Romića, ali malo se toga korigiralo. Sada su nezadovoljni svi; i mi, i Slavonci, i svinjogojci, i peradari ... nema tko nije - veli Ćaleta.

---

image

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Ranko Šuvar/Cropix
---

O svemu smo htjeli čuti razmišljanje Ministarstva i same ministrice. Poslali smo upit preko glasnogovornice, a dobili ne baš detaljan odgovor:

- Navodi Udruge "Hrvatski krški pašnjaci" o kojima pišete i za koje pitate predmet su kaznene prijave od strane ministrice Vučković za lažno prijavljivanje kaznenog djela, stoga nismo u mogućnosti davati daljnje komentare.

Ne postoji upis u ARKOD bez posebnih kriterija, za razliku od razdoblja 2014. - 2016. Štoviše, kriteriji su vrlo jasni, a za sva pitanja koja se odnose na kontrolu upisa u ARKOD ljubazno molimo da se obratite Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju - bilo je sve što su imali reći.

Očito je da će o svemu progovoriti u sudnici.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POGODOVANJE ILI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => POGODOVANJE ILI... 2 0 7254 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-06 10:25:14 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-06 14:10:38 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-06 14:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 989 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Udruga stočara napala ministricu poljoprivrede: Uz pomoć Bobana i Sanadera pogodujete osuđivanom šverceru [metakey] => Ministarstvo poljoprivrede, Marija Vučković, Hrvatski krški panjaci, ivan tešija, Joško Ćaleta [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/06\/17124866.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/24905106.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/18994558.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/24923667.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/06\/25043661.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix","Nikola Vili\u0106\/Cropix","Ranko \u0160uvar\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivan Te\u0161ija, dugogodi\u0161nji predsjednik udruge\u00a0Hrvatski kr\u0161ki pa\u0161njaci<\/p>","

Ministrica poljoprivrede Marija Vu\u010dkovi\u0107 - \u201dNavodi Udruge \u2018Hrvatski kr\u0161ki pa\u0161njaci\u2018 o kojima pi\u0161ete i za koje pitate predmet su kaznene prijave od ministrice za la\u017eno prijavljivanje kaznenog djela\u201d, poru\u010duju iz njezina ministarstva<\/p>","

Ivan Kaloper tra\u017eio je od gradskih slu\u017ebi u Splitu da mu se dozvoli da svoje krave prive\u017ee pred nekim institucijama poput DORH-a, Inspektorata i Hrvatskih \u0161uma. U znak prosvjeda<\/p>","

Ministrica poljoprivrede Marija Vu\u010dkovi\u0107<\/p>","

Presnimke iz katastra iz kojeg se vidi da se staje sporne zadruge \u2018Planina\u2018 nalaze u BiH, a primaju poticaje u RH<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1326","hd_17124866_1920.jpg":"1920x1080","k_17124866_1280.jpg":"1280x1280","k_17124866_1024.jpg":"1024x1024","k_17124866_640.jpg":"640x640","k_17124866_480.jpg":"480x480","k_17124866_340.jpg":"340x340","k_17124866_220.jpg":"220x220","o_17124866_1280.jpg":"1280x884","o_17124866_1024.jpg":"1024x707","o_17124866_640.jpg":"640x442","o_17124866_480.jpg":"480x331","o_17124866_340.jpg":"340x234","o_17124866_220.jpg":"220x151","h_17124866_1280.jpg":"1280x854","h_17124866_1024.jpg":"1024x683","h_17124866_640.jpg":"640x427","h_17124866_480.jpg":"480x320","h_17124866_340.jpg":"340x227","h_17124866_220.jpg":"220x147","pp_17124866_1280.jpg":"1280x1628","pp_17124866_1024.jpg":"1024x1303","pp_17124866_640.jpg":"640x814","pp_17124866_480.jpg":"480x611","pp_17124866_340.jpg":"340x432","pp_17124866_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24905106_1920.jpg":"1920x1080","k_24905106_1280.jpg":"1280x1280","k_24905106_1024.jpg":"1024x1024","k_24905106_640.jpg":"640x640","k_24905106_480.jpg":"480x480","k_24905106_340.jpg":"340x340","k_24905106_220.jpg":"220x220","o_24905106_1280.jpg":"1280x853","o_24905106_1024.jpg":"1024x682","o_24905106_640.jpg":"640x426","o_24905106_480.jpg":"480x320","o_24905106_340.jpg":"340x226","o_24905106_220.jpg":"220x146","h_24905106_1280.jpg":"1280x854","h_24905106_1024.jpg":"1024x683","h_24905106_640.jpg":"640x427","h_24905106_480.jpg":"480x320","h_24905106_340.jpg":"340x227","h_24905106_220.jpg":"220x147","pp_24905106_1280.jpg":"1280x1628","pp_24905106_1024.jpg":"1024x1303","pp_24905106_640.jpg":"640x814","pp_24905106_480.jpg":"480x611","pp_24905106_340.jpg":"340x432","pp_24905106_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_18994558_1920.jpg":"1920x1080","k_18994558_1280.jpg":"1280x1280","k_18994558_1024.jpg":"1024x1024","k_18994558_640.jpg":"640x640","k_18994558_480.jpg":"480x480","k_18994558_340.jpg":"340x340","k_18994558_220.jpg":"220x220","o_18994558_1280.jpg":"1280x851","o_18994558_1024.jpg":"1024x681","o_18994558_640.jpg":"640x425","o_18994558_480.jpg":"480x319","o_18994558_340.jpg":"340x226","o_18994558_220.jpg":"220x146","h_18994558_1280.jpg":"1280x854","h_18994558_1024.jpg":"1024x683","h_18994558_640.jpg":"640x427","h_18994558_480.jpg":"480x320","h_18994558_340.jpg":"340x227","h_18994558_220.jpg":"220x147","pp_18994558_1280.jpg":"1280x1628","pp_18994558_1024.jpg":"1024x1303","pp_18994558_640.jpg":"640x814","pp_18994558_480.jpg":"480x611","pp_18994558_340.jpg":"340x432","pp_18994558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24923667_1920.jpg":"1920x1080","k_24923667_1280.jpg":"1280x1280","k_24923667_1024.jpg":"1024x1024","k_24923667_640.jpg":"640x640","k_24923667_480.jpg":"480x480","k_24923667_340.jpg":"340x340","k_24923667_220.jpg":"220x220","o_24923667_1280.jpg":"1280x853","o_24923667_1024.jpg":"1024x682","o_24923667_640.jpg":"640x426","o_24923667_480.jpg":"480x320","o_24923667_340.jpg":"340x226","o_24923667_220.jpg":"220x146","h_24923667_1280.jpg":"1280x854","h_24923667_1024.jpg":"1024x683","h_24923667_640.jpg":"640x427","h_24923667_480.jpg":"480x320","h_24923667_340.jpg":"340x227","h_24923667_220.jpg":"220x147","pp_24923667_1280.jpg":"1280x1628","pp_24923667_1024.jpg":"1024x1303","pp_24923667_640.jpg":"640x814","pp_24923667_480.jpg":"480x611","pp_24923667_340.jpg":"340x432","pp_24923667_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1019","hd_25043661_1920.jpg":"1920x1080","k_25043661_1280.jpg":"1280x1280","k_25043661_1024.jpg":"1024x1024","k_25043661_640.jpg":"640x640","k_25043661_480.jpg":"480x480","k_25043661_340.jpg":"340x340","k_25043661_220.jpg":"220x220","o_25043661_1280.jpg":"1280x1207","o_25043661_1024.jpg":"1024x966","o_25043661_640.jpg":"640x603","o_25043661_480.jpg":"480x452","o_25043661_340.jpg":"340x320","o_25043661_220.jpg":"220x207","h_25043661_1280.jpg":"1280x854","h_25043661_1024.jpg":"1024x683","h_25043661_640.jpg":"640x427","h_25043661_480.jpg":"480x320","h_25043661_340.jpg":"340x227","h_25043661_220.jpg":"220x147","pp_25043661_1280.jpg":"1280x1628","pp_25043661_1024.jpg":"1024x1303","pp_25043661_640.jpg":"640x814","pp_25043661_480.jpg":"480x611","pp_25043661_340.jpg":"340x432","pp_25043661_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4180453 Threads: 4 Questions: 127137529 Slow queries: 54931 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3846029 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/udruga-stocara-za-farmu-u-bih-zadruga-planina-dobija-poticaj-u-hrvatskoj-planina-to-je-samo-jedna-stala-1296309 [printLink] => /vijesti/hrvatska/udruga-stocara-za-farmu-u-bih-zadruga-planina-dobija-poticaj-u-hrvatskoj-planina-to-je-samo-jedna-stala-1296309?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418337 [name] => Ministarstvo poljoprivrede [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ministarstvo-poljoprivrede [link] => /tag/ministarstvo-poljoprivrede ) [1] => stdClass Object ( [id] => 509764 [name] => marija vučković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marija-vuckovic [link] => /tag/marija-vuckovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 718888 [name] => Hrvatski krški panjaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-06 13:45:17 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-krski-panjaci [link] => /tag/hrvatski-krski-panjaci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 609125 [name] => ivan tešija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-26 23:41:19 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-tesija [link] => /tag/ivan-tesija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 505927 [name] => Joško Ćaleta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josko-caleta [link] => /tag/josko-caleta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POGODOVANJE ILI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Udruga stočara: Za farmu u BiH zadruga ‘Planina‘ dobija poticaj u Hrvatskoj! ‘Planina‘: To je samo jedna štala! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/17124866.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivan Tešija, dugogodišnji predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/17124866.jpg [title] =>

Ivan Tešija, dugogodišnji predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/24905106.jpg [title] =>

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković - ”Navodi Udruge ‘Hrvatski krški pašnjaci‘ o kojima pišete i za koje pitate predmet su kaznene prijave od ministrice za lažno prijavljivanje kaznenog djela”, poručuju iz njezina ministarstva

Ranko Šuvar/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/18994558.jpg [title] =>

Ivan Kaloper tražio je od gradskih službi u Splitu da mu se dozvoli da svoje krave priveže pred nekim institucijama poput DORH-a, Inspektorata i Hrvatskih šuma. U znak prosvjeda

Nikola ViliĆ/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/24923667.jpg [title] =>

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Ranko Šuvar/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/06/25043661.jpg [title] =>

Presnimke iz katastra iz kojeg se vidi da se staje sporne zadruge ‘Planina‘ nalaze u BiH, a primaju poticaje u RH

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kronični problem što ga domaći stočari, a pogotovo oni iz Dalmacije, imaju zbog manjka površina za napasanje svojeg blaga, eruptirao je u Trilju i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Slobodna Dalmacija u posjedu je predstavke što ju je udruga "Hrvatski krški pašnjaci" preko svog Upravnog odbora uputila Ministarstvu poljoprivrede i osobno ministrici Mariji Vučković. Neuvijeno, bez rukavica upozoravaju ministricu da su se tijekom prošle i ove godine mnogi stočari, i to na osnovi nezakonitih potvrda što su im ih izdavali načelnici i gradonačelnici, upisivali kao korisnici državnog zemljišta u Arkod sustav i tako ostvarivali isplate potpora koje im ne pripadaju.

- Skandalozno je da župan splitsko-dalmatinski gospodin Blaženko Boban i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader nazivaju HDZ-ove načelnike općina i sugeriraju im kojim će poljoprivrednicima izdati potvrde o korištenju - tvrde iz Udruge na čijem je čelu već niz godina Kaštelanin Ivan Tešija.

---

image

Ivan Tešija, dugogodišnji predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci

Vojko Bašić/Cropix
---

Kao primjer svih primjera ovakvih radnji navode slučaj braniteljske zadruge "Planina" i njezina osnivača Joška Ćalete, za kojeg kažu da je osoba od ministričina povjerenja. U njihovim krugovima barata se podatkom o 400 hektara za koje je ovaj dobio potvrdu o korištenju, dok se visina osnovnih poticaja generalno kreće između 250 i 300 eura po svakom hektaru, a s drugima poput onih za održavanje eko i travnjaka visoke prirodne vrijednosti čak i do 600 eura godišnje:

- Mnogim poljoprivrednicima je nejasno kako je navedeni gospodin Ćaleta stekao prisan odnos s vama i vaše povjerenje unatoč činjenici što je zatvorski osuđenik (zbog šverca cigareta iz BiH pravomoćno je osuđen i odslužio je zatvorsku kaznu). Prijavljen je vama osobno za subvencijsku prijevaru jer mu se farma nalazi na teritoriju Bosne i Hercegovine, u općini Tomislavgrad, a lažno ju je prijavio da se nalazi na teritoriju Republike Hrvatske, gdje ostvaruje izdašne europske potpore.

---

image

Presnimke iz katastra iz kojeg se vidi da se staje sporne zadruge ‘Planina‘ nalaze u BiH, a primaju poticaje u RH

---

- Sada ga izvaninstitucionalno imenujete koordinatorom nelegalnog upisa u Arkod sustav. Šokantno je i skandalozno da jedan zatvorski osuđenik određuje načelnicima općina Cetinske krajine kome će se izdati potvrda o korištenju državnog zemljišta i kome će Hrvatske šume napraviti izvanrednu reviziju šumskih jedinica i dati ih u zakup. Sve se to odvija po kafićima Cetinske krajine, ali uz čiji blagoslov? - pitaju se.

Na slučaj zadruge "Planina" nedavno je upozorio i triljski stočar Ivan Kaloper, i to kada je od splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i gradskih službi javno tražio da mu se dozvoli da svoje krave priveže pred nekim institucijama poput DORH-a, Inspektorata i Hrvatskih šuma. Kaloperov je plan bio pred novinarima otvoreno o svemu progovoriti i predočiti dokaze da se staje spomenute zadruge nalaze s one, BH-strane granice, ali mu do dana današnjeg iz Banovine nije udovoljeno:

- Što ste konkretno poduzeli u svezi prijave za sumnju na subvencijsku prijevaru braniteljske zadruge "Planina"? Jeste li prijavu proslijedili nadležnim institucijama i kada? Unatoč tome Vi se i dalje s njim sastajete, i kao što je poznato, jednom prilikom u Trilju na privatnom sastanku u kafiću, a u prisustvu Andreja Alilovića i Mladena Šimunca dogovarate osnivanje nove udruge "Projekt krš" jer vam naša udruga ne odgovara i jer očito ne možete njome upravljati niti utjecati na uređivačku politiku naše Facebook i web stranice koja se bavi poljoprivrednom problematikom, a koju Vi niste htjeli urediti i olakšati poslovanje i proizvodnju ljudima s krških područja - također u svojoj predstavci navodi Upravni odbor najveće stočarske udruge.

---

image

Ivan Kaloper tražio je od gradskih službi u Splitu da mu se dozvoli da svoje krave priveže pred nekim institucijama poput DORH-a, Inspektorata i Hrvatskih šuma. U znak prosvjeda

Nikola ViliĆ/Cropix
---

- Prije nekoliko godina ste na saborskom Odboru za poljoprivredu, prilikom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, izjavili sa zgražanjem da je bivši ministar Jakovina dozvolio upis državne zemlje na izjavu poljoprivrednika i da takvim upisom poljoprivrednici nisu imali nikakvu pravnu sigurnost. Vi radite sada još goru stvar jer upisujete u Arkod sustav takozvane "poljoprivrednike" po preporuci, i to bez dokaza o posjedu stoke, što spada u subvencijsku prijevaru - izravni su krški stočari.

Osim Ćaletom, kao što se vidi, bave se i Mladenom Šimuncem, javnosti poznatom akteru afere "Softver" i suoptuženikom bivše Vučkovićkine kolegice iz Vlade, Gabrijele Žalac. Na konferenciji koju je on organizirao, Ćaleta je bio taj koji je dijelio broj mobitela aktualne ministrice poljoprivrede, kao i onaj ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Antuna Vujića i upućivao poljoprivrednike da se za bilo koji problem pozovu na njega i da će im utjecajni dvojac riješiti sve što ih žulja.

Prozvani Joško Ćaleta, s kojim smo telefonski razgovarali, odbacuje optužbe.

- Nema tu ni trunka istine. Mi imamo pet štala i samo jedna od njih se nalazi na teritoriju BiH. Trenutačno je čak i ne koristimo, već samo zimi. A što se potvrda o zemljištu tiče, njih su lani davali načelnici ne samo u Trilju, već i Dugopolju, Hrvacama ... A znate tko ju je u Trilju prvi dobio? Pa Ivan Kaloper, ali očito misli da je trebao više. Prije nas iz "Planine" potvrde je dobilo 15-20 stočara - uzvraća Ćaleta.

Jeste li osuđeni za šverc duhana?

- Osuđen jesam, ali ne za šverc duhana, nego sira. Bilo je to prije 20 godina i ja sam svoju kaznu odslužio. Ne znam kakve to veze ima s ovim. Nama su bile sve moguće inspekcije, Uskok i ostali, i nisu našli ništa sporno.

Koristimo svaki kvadrat zemlje na tom pograničnom dijelu, a budući da sam iz Voštana, dosta zemljišta imamo i u BiH, Općini Tomislav Grad. Ako mi ne vjerujete, dođite i sve ću vam pokazati.

Očito nekom smeta što 25 braniteljskih obitelji živi od ove zadruge. Za razliku od njih koji ni lipe nisu platili za zakup, mi smo uredni. Gore smo došli čuvati stoku odmah nakon rata i mi se ovim poslom ne bavimo dvije, tri, pet godina, već 25.

Ćaleta kaže da mu dođe zbog svega dići ruke, ali nas je i iznenadio kada se ne baš pohvalno izrazio o radu ministrice Vučković:

- Imam dosta zamjerki na njezin račun. Ove uredbe o zakupu šumskog zemljišta, sve se se to otežalo, a moglo se drukčije od starta. Kada je ministrica došla, imala je dobre namjere.

Često smo i komunicirali u smislu poboljšanja uredbi koje su donijeli njezini prethodnici, a koje su bilie tendeciozne i otežale nam ionako težak položaj. Imali smo Jakovinu, pa još goreg Tolušića, nešto kratko i Romića, ali malo se toga korigiralo. Sada su nezadovoljni svi; i mi, i Slavonci, i svinjogojci, i peradari ... nema tko nije - veli Ćaleta.

---

image

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković

Ranko Šuvar/Cropix
---

O svemu smo htjeli čuti razmišljanje Ministarstva i same ministrice. Poslali smo upit preko glasnogovornice, a dobili ne baš detaljan odgovor:

- Navodi Udruge "Hrvatski krški pašnjaci" o kojima pišete i za koje pitate predmet su kaznene prijave od strane ministrice Vučković za lažno prijavljivanje kaznenog djela, stoga nismo u mogućnosti davati daljnje komentare.

Ne postoji upis u ARKOD bez posebnih kriterija, za razliku od razdoblja 2014. - 2016. Štoviše, kriteriji su vrlo jasni, a za sva pitanja koja se odnose na kontrolu upisa u ARKOD ljubazno molimo da se obratite Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju - bilo je sve što su imali reći.

Očito je da će o svemu progovoriti u sudnici.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Ranko Šuvar/Cropix Nikola ViliĆ/Cropix Ranko Šuvar/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Ivan Tešija, dugogodišnji predsjednik udruge Hrvatski krški pašnjaci

Ranko Šuvar/Cropix

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković - ”Navodi Udruge ‘Hrvatski krški pašnjaci‘ o kojima pišete i za koje pitate predmet su kaznene prijave od ministrice za lažno prijavljivanje kaznenog djela”, poručuju iz njezina ministarstva

Nikola ViliĆ/Cropix

Ivan Kaloper tražio je od gradskih službi u Splitu da mu se dozvoli da svoje krave priveže pred nekim institucijama poput DORH-a, Inspektorata i Hrvatskih šuma. U znak prosvjeda

Ranko Šuvar/Cropix

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković


Presnimke iz katastra iz kojeg se vidi da se staje sporne zadruge ‘Planina‘ nalaze u BiH, a primaju poticaje u RH

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/udruga-stocara-za-farmu-u-bih-zadruga-planina-dobija-poticaj-u-hrvatskoj-planina-to-je-samo-jedna-stala-1296309 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=791307f81031db5c58042d10fda7a27175a406a5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Udruga+sto%C4%8Dara%3A+Za+farmu+u+BiH+zadruga+%E2%80%98Planina%E2%80%98+dobija+poticaj+u+Hrvatskoj%21+%E2%80%98Planina%E2%80%98%3A+To+je+samo+jedna+%C5%A1tala%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fudruga-stocara-za-farmu-u-bih-zadruga-planina-dobija-poticaj-u-hrvatskoj-planina-to-je-samo-jedna-stala-1296309 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fudruga-stocara-za-farmu-u-bih-zadruga-planina-dobija-poticaj-u-hrvatskoj-planina-to-je-samo-jedna-stala-1296309 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POGODOVANJE ILI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPOGODOVANJE ILI...

Udruga stočara: Za farmu u BiH zadruga ‘Planina‘ dobija poticaj u Hrvatskoj! ‘Planina‘: To je samo jedna štala!

6. lipnja 2023. - 16:10

Kronični problem što ga domaći stočari, a pogotovo oni iz Dalmacije, imaju zbog manjka površina za napasanje svojeg blaga, eruptirao je u Trilju i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Slobodna Dalmacija u posjedu je predstavke što ju je udruga "Hrvatski krški pašnjaci" preko svog Upravnog odbora uputila Ministarstvu poljoprivrede i osobno ministrici Mariji Vučković. Neuvijeno, bez rukavica upozoravaju ministricu da su se tijekom prošle i ove godine mnogi stočari, i to na osnovi nezakonitih potvrda što su im ih izdavali načelnici i gradonačelnici, upisivali kao korisnici državnog zemljišta u Arkod sustav i tako ostvarivali isplate potpora koje im ne pripadaju.

- Skandalozno je da župan splitsko-dalmatinski gospodin Blaženko Boban i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader naziv...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:42