stdClass Object ( [id] => 126001 [title] => U Splitu oko 300 građana; Zagreb: zapalili zastave EU, HDZ-a i SDP-a, urinirali ispred Nogometnog saveza (FOTO) [alias] => u-splitu-oko-300-gradana-zagreb-zapalili-zastave-eu-hdz-a-i-sdp-a-urinirali-ispred-nogometnog-saveza-foto [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na Cvjetnom trgu se okupilo između 500 i 700 prosvjednika, ali im se broj iz minute u minutuu povećava. Od poznatijih lica viđeni su Dragutin Lesar iz stranke Hrvatskih laburista te IDS-ov zastupnik Damir Kajin.

- Ova vlast neće pasti ako nas bude samo 15 tisuća u Zagrebu i par tisuća u drugim gradovima po Hrvatskoj. Ali kada nas bude na desetke tisuća onda će ova vlast možda shvatiti kako je vrijeme da odu - rekao je Kajin okupljenima.

Naglasio je i kako će se uskoro pojaviti i Zoran Milanović te kako će se pojaviti svi ostali u ovom ključnom trenutku.

Prosvjednici su se večeras u 18 sati okupili na Cvjetnom trgu, a prosvjedi su najavljeni i u Rijeci, Splitu i Puli. Policija je, prema riječima glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca, spremna i nada se kako će sve biti mirno i dostojanstveno .

Kako ništa ne bi izmaklo kontroli, na ulici će biti pet stotina interventnih policajaca. Barikade su također postavili na prilaze Markovom trgu mnogo prije nego što su činili na posljednjim prosvjedima.

Ivan Pernar održao je govor u kojem je ponovno pozvao oprost duga građanima i da im se osigura egzistencija, koja je u potpunosti narušena ovim stanjem, za koje krivi vladu Jadranke Kosor.

Dok je držao svoj govor studenti lijevih svjetonazora podigli su transparent "Pernar bi više kapitalizma, a mi bi više socijalne pravde", što je izazvalo negodovanje nekih prolaznika.

Dragutin Lesar se također obratio okupljenima i tražio da svi građani svakoga dana u 19:30 zapale svijeće kako bi pokazati Vladi da žele njen odlazak.

- Trebao sam biti na Markovom trgu, u Saboru, ali tamo se više ništa ne može promijeniti.

Prosvjednika je u 18.40 sati više od tisuću i krenuli su prema Markovom trgu, ali na prilazima ih čekaju policijske barikade.

Oko 18,50 prosvjednici su zaustavljeni kod Kamenitih vrata i krenuli su na Trg žrtava fašizma, gdje je središnjica HDZ-a, uz simbolične povike "Idemo na HDZ".

Gomila skandira "Jaco odlazi", " Karamarko Jadranku", " Šukeru kobasice", "HDZ lopovi"...

Dok su se prosvjednici spuštali Radićevom netko od stanara ih je polio vodom, što je izazvalo pravu bujicu negodovanja i uvreda. Ipak, nasilja nije bilo.

Putem do središnjice HDZ-a prosvjednicima se priključilo još građana, a oko 1 sati ih je oko dvije tisuće.

U 19,15 policija je kod HDZ-a ovoga puta dopustila prosvjednicima da se okupe na livadi kod "džamije". Tamo su nastavljena skandiranja, ali i nastavio se povećavati broj prosvjednika. Ima ih više od dvije tisuće.

Prosvjednici su oko 19,25 napustili Trg žrtava fašizma i uputili se prema Trgu bana Josipa Jelačića otkuda će krenuti ili dublje prema gradu ili ponovno na Markov trg. Prilikom odlaska su ostavili zapaljene svijeće pred središnjicom HDZ-a.

Na ulici je nekoliko tisuća ljudi, blokirali su promet, pozivaju sve građane da iziđu na ulice i skandiraju antivladine slogane. Kreću se prema Glavnom kolodvoru. 

Iako su isprva odlučili krenuti prema Prisavlju i do zgrade HRT-a, prosvjednici su odustali od toga i nakon prozivanja Milana Bandića pred Gradskim poglavarstvom, zaputili su se po Vukovarskoj ulici.

Oko 20,30 povorka se zaustavila kod zgrade Hrvatskog narodnog kazališta kako bi se okupili i pokazali svima koliko ih ima. Procjene variraju, ali otprilike je pet tisuća ljudi na ulici.

U Gundulićevoj su prosvjednici strgnuli zastavu HDZ-a sa zgrade njihova gradskog odbora.

Nisu se zaustavili prosvjednici nakon što su strgnuli zastavu HDZ-a, učinili su na Iblerovom trgu isto i pred zgradom SDP-a. Skinuli su njihovu zastavu, ali i zastavu Europske unije te sve tri zapalili, dok su hrvatsku ostavili. Potom su se zaputili prema zgradi HSS-a gdje su skandirali "lopovi, lopovi", baš kao i kad su bili pred HDZ-om i SDP-om.

U 21,40 sati oko 30 prosvjednika uriniralo je po ogradi Hrvatskog nogometnog saveza dok su bili s ostalima na putu prema Ravnicama, gdje živi premijerka Jadranka Kosor.

Iza 22 sata oko 300 prosvjednika je došlo 50-ak emtara od zgrade u kojoj živi premijerka. Skandiraju "Jaco odlazi", "HDZ lopovi", "Hoćemo izbore".... Zgradu osiguravaju interventni policajci i nema izgreda.

U 22.45, nakon što su Kosorici poručili što su htjeli, prosvjednici su se počeli razilaziti, a isto je učinila i interventna policija.

Milanović: Što je SDP ukrao?

U trećem Dnevniku HRT-a predsjednik SDP-a Zoran Milanović osvrnuo se na paljenje zastave SDP-a i Europske unije, dolazak Damira Kajina na prosvjed i premijerku Jadranku Kosor.

- Da sam znao da će doći, osobno bi ih dočekao s pitanjem "Što traže od SDP-a , što sam ukrao, što je SDP ukrao?". Stavit ćemo nove zastave - kazao je lider SDP-a.

Spomenuo je i kako misli da je Kajin imao najbolje namjere kad se pridružio prosvjednicima, a ponovno se dotaknuo i premijerke Kosor. - Premijerka ove zemlje se sakrila u najboljoj maniri onoga od koga je učila - rekao je Milanović.

(jl)
Foto: Marko Miščević / CROPIX,
vladimir dugandžić / cropix

U Splitu tristotinjak građana

'Doli mito i korupcija – doli!, 'Doli Vlada koja ne brine za svoj narod – doli!', 'Doli nezaposlenost – doli!' - izvikivalo je tristotinjak prosvjednika na kantunu Rive i Marmontove ulice koji su se u srijedu u 18 sati okupili na poziv Facebook grupe 'Split protiv Vlade – za naprednu Hrvatsku', pridruživši se valu protuvladinih demonstracija koji su zahvatili hrvatske gradove.

- Tražimo ostavku Vlade, prijevremene izbore, tražimo reformu sustava i poručujemo da ćemo stalno pozivati građane na ulice. Ne potičemo nasilje, prosvjedovat ćemo u miru i dostojanstvu, jer smatramo da hrvatski političari na vlasti rade protiv interesa naroda – iznijeli su facebookovci, najavivši u subotu novi skup na koji će pozvati radnike 'Uzora', 'Dalmacijavina', branitelje i studente.

Nekoliko prosvjednica odjenule su se u Indijanke, aludirajući tako na epitet kojim je zagrebačke demonstrante 'počastio' ministar policije Tomislav Karamarko.

- Neka nauče tko su Indijanci – pozvale su.

Vjeko Santrić, predstavnik splitske Građanske inicijative, lecima je pozivao na smjenu državne i gradske vlasti.

- Priče kako je rušilačko čak i traženje smjene, jer otežava ili usporava ulazak Hrvatske u EU, te kvari turističku sezonu, izokretanje je uzroka i posljedica, i dolaze od onih koje beskrajno nesposobne predugo trpimo na vlasti, strašeći sebe da će oni koji bi ih mogli zamijeniti mogli biti još gori. Oni mogu biti još gori samo ako ih pustimo da godinama rasprodaju, pustoše i pljačkaju zemlju kao i njihovi prethodnici, a pri tome nas uvjeravaju da smo nesposobni jer slabo i malo radimo – naveo je Santrić, a prosvjedu se pridružila i Mreža anarho-sindikalista MASA, tvrdeći kako je demokracija bez direktnog sudjelovanja naroda u svim procesima odlučivanja najobičnija varka. Pozvali su na borbu direktnim akcijama i aktivnom radničkom borbom.

Skup nije imao govornika; prosvjednici su se spontano uputili prema sjedištu HDZ-a u Sinjskoj ulici, a putem im se pridružilo još stotinjak građana. Stigli su izvikujući: 'Jaco štraco', 'Kradeze odlazi', 'Nemamo kruha', a pred ulazom u stranačke prostorije dočekao ih je kordon specijalne policije.

Mirno skandiranje je trajalo petnaestak minuta, a zatim su se demonstranti ponovno uputili na Rivu. Tamo su padali i duhoviti povici, poput: 'Doli svi oni koji su uznemirili našu kavu na Rivi!' Pjevalo se 'Marjane, Marjane', a na koncu i skupljali prilozi za megafon za predstojeći subotnji prosvjed.

D. ŠARAC

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-03-02 18:37:26 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-03-02 23:03:57 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-03-02 22:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11490 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/images\/2011\/03\/02\/Novosti\/prosttt_thumb.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/facebook_prosvjed28-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/prosvjed_facebook48-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/prosvjed_facebook41-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/prosvjed_facebook38-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/prosvjed_facebook35-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/facebook_prosvjed36-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/facebook_prosvjed34-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/facebook_prosvjed29-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/prosvjed_split2-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/facebook_prosvjed26-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/facebook_prosvjed22-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/prosvjed_split1-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/prosvjed_facebook22-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/prosvjed_facebook21-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/prosvjed_facebook20-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/prosvjed_facebook19-020311.jpg","\/Archive\/Images\/2011\/03\/02\/Novosti\/Prosvjed\/prosvjed_facebook18-020311.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"468x312"},{"size0":"700x475"},{"size0":"700x473"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x464"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x467"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x476"},{"size0":"700x424"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x462"},{"size0":"700x464"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"},{"size0":"700x468"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7597752 Threads: 3 Questions: 1615328543 Slow queries: 4795355 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110892936 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/u-splitu-oko-300-gradana-zagreb-zapalili-zastave-eu-hdz-a-i-sdp-a-urinirali-ispred-nogometnog-saveza-foto-126001 [printLink] => /vijesti/hrvatska/u-splitu-oko-300-gradana-zagreb-zapalili-zastave-eu-hdz-a-i-sdp-a-urinirali-ispred-nogometnog-saveza-foto-126001?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 121943 [name] => ivanpernar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivanpernar [link] => /tag/ivanpernar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Splitu oko 300 građana; Zagreb: zapalili zastave EU, HDZ-a i SDP-a, urinirali ispred Nogometnog saveza (FOTO) [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-06-19-49-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/03/02/Novosti/prosttt_thumb.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/03/02/Novosti/prosttt_thumb.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/facebook_prosvjed28-020311.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/prosvjed_facebook48-020311.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/prosvjed_facebook41-020311.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/prosvjed_facebook38-020311.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/prosvjed_facebook35-020311.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/facebook_prosvjed36-020311.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/facebook_prosvjed34-020311.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/facebook_prosvjed29-020311.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/prosvjed_split2-020311.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/facebook_prosvjed26-020311.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/facebook_prosvjed22-020311.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/prosvjed_split1-020311.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/prosvjed_facebook22-020311.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/prosvjed_facebook21-020311.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/prosvjed_facebook20-020311.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/prosvjed_facebook19-020311.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2011/03/02/Novosti/Prosvjed/prosvjed_facebook18-020311.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na Cvjetnom trgu se okupilo između 500 i 700 prosvjednika, ali im se broj iz minute u minutuu povećava. Od poznatijih lica viđeni su Dragutin Lesar iz stranke Hrvatskih laburista te IDS-ov zastupnik Damir Kajin.

- Ova vlast neće pasti ako nas bude samo 15 tisuća u Zagrebu i par tisuća u drugim gradovima po Hrvatskoj. Ali kada nas bude na desetke tisuća onda će ova vlast možda shvatiti kako je vrijeme da odu - rekao je Kajin okupljenima.

Naglasio je i kako će se uskoro pojaviti i Zoran Milanović te kako će se pojaviti svi ostali u ovom ključnom trenutku.

Prosvjednici su se večeras u 18 sati okupili na Cvjetnom trgu, a prosvjedi su najavljeni i u Rijeci, Splitu i Puli. Policija je, prema riječima glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca, spremna i nada se kako će sve biti mirno i dostojanstveno .

Kako ništa ne bi izmaklo kontroli, na ulici će biti pet stotina interventnih policajaca. Barikade su također postavili na prilaze Markovom trgu mnogo prije nego što su činili na posljednjim prosvjedima.

Ivan Pernar održao je govor u kojem je ponovno pozvao oprost duga građanima i da im se osigura egzistencija, koja je u potpunosti narušena ovim stanjem, za koje krivi vladu Jadranke Kosor.

Dok je držao svoj govor studenti lijevih svjetonazora podigli su transparent "Pernar bi više kapitalizma, a mi bi više socijalne pravde", što je izazvalo negodovanje nekih prolaznika.

Dragutin Lesar se također obratio okupljenima i tražio da svi građani svakoga dana u 19:30 zapale svijeće kako bi pokazati Vladi da žele njen odlazak.

- Trebao sam biti na Markovom trgu, u Saboru, ali tamo se više ništa ne može promijeniti.

Prosvjednika je u 18.40 sati više od tisuću i krenuli su prema Markovom trgu, ali na prilazima ih čekaju policijske barikade.

Oko 18,50 prosvjednici su zaustavljeni kod Kamenitih vrata i krenuli su na Trg žrtava fašizma, gdje je središnjica HDZ-a, uz simbolične povike "Idemo na HDZ".

Gomila skandira "Jaco odlazi", " Karamarko Jadranku", " Šukeru kobasice", "HDZ lopovi"...

Dok su se prosvjednici spuštali Radićevom netko od stanara ih je polio vodom, što je izazvalo pravu bujicu negodovanja i uvreda. Ipak, nasilja nije bilo.

Putem do središnjice HDZ-a prosvjednicima se priključilo još građana, a oko 1 sati ih je oko dvije tisuće.

U 19,15 policija je kod HDZ-a ovoga puta dopustila prosvjednicima da se okupe na livadi kod "džamije". Tamo su nastavljena skandiranja, ali i nastavio se povećavati broj prosvjednika. Ima ih više od dvije tisuće.

Prosvjednici su oko 19,25 napustili Trg žrtava fašizma i uputili se prema Trgu bana Josipa Jelačića otkuda će krenuti ili dublje prema gradu ili ponovno na Markov trg. Prilikom odlaska su ostavili zapaljene svijeće pred središnjicom HDZ-a.

Na ulici je nekoliko tisuća ljudi, blokirali su promet, pozivaju sve građane da iziđu na ulice i skandiraju antivladine slogane. Kreću se prema Glavnom kolodvoru. 

Iako su isprva odlučili krenuti prema Prisavlju i do zgrade HRT-a, prosvjednici su odustali od toga i nakon prozivanja Milana Bandića pred Gradskim poglavarstvom, zaputili su se po Vukovarskoj ulici.

Oko 20,30 povorka se zaustavila kod zgrade Hrvatskog narodnog kazališta kako bi se okupili i pokazali svima koliko ih ima. Procjene variraju, ali otprilike je pet tisuća ljudi na ulici.

U Gundulićevoj su prosvjednici strgnuli zastavu HDZ-a sa zgrade njihova gradskog odbora.

Nisu se zaustavili prosvjednici nakon što su strgnuli zastavu HDZ-a, učinili su na Iblerovom trgu isto i pred zgradom SDP-a. Skinuli su njihovu zastavu, ali i zastavu Europske unije te sve tri zapalili, dok su hrvatsku ostavili. Potom su se zaputili prema zgradi HSS-a gdje su skandirali "lopovi, lopovi", baš kao i kad su bili pred HDZ-om i SDP-om.

U 21,40 sati oko 30 prosvjednika uriniralo je po ogradi Hrvatskog nogometnog saveza dok su bili s ostalima na putu prema Ravnicama, gdje živi premijerka Jadranka Kosor.

Iza 22 sata oko 300 prosvjednika je došlo 50-ak emtara od zgrade u kojoj živi premijerka. Skandiraju "Jaco odlazi", "HDZ lopovi", "Hoćemo izbore".... Zgradu osiguravaju interventni policajci i nema izgreda.

U 22.45, nakon što su Kosorici poručili što su htjeli, prosvjednici su se počeli razilaziti, a isto je učinila i interventna policija.

Milanović: Što je SDP ukrao?

U trećem Dnevniku HRT-a predsjednik SDP-a Zoran Milanović osvrnuo se na paljenje zastave SDP-a i Europske unije, dolazak Damira Kajina na prosvjed i premijerku Jadranku Kosor.

- Da sam znao da će doći, osobno bi ih dočekao s pitanjem "Što traže od SDP-a , što sam ukrao, što je SDP ukrao?". Stavit ćemo nove zastave - kazao je lider SDP-a.

Spomenuo je i kako misli da je Kajin imao najbolje namjere kad se pridružio prosvjednicima, a ponovno se dotaknuo i premijerke Kosor. - Premijerka ove zemlje se sakrila u najboljoj maniri onoga od koga je učila - rekao je Milanović.

(jl)
Foto: Marko Miščević / CROPIX,
vladimir dugandžić / cropix

U Splitu tristotinjak građana

'Doli mito i korupcija – doli!, 'Doli Vlada koja ne brine za svoj narod – doli!', 'Doli nezaposlenost – doli!' - izvikivalo je tristotinjak prosvjednika na kantunu Rive i Marmontove ulice koji su se u srijedu u 18 sati okupili na poziv Facebook grupe 'Split protiv Vlade – za naprednu Hrvatsku', pridruživši se valu protuvladinih demonstracija koji su zahvatili hrvatske gradove.

- Tražimo ostavku Vlade, prijevremene izbore, tražimo reformu sustava i poručujemo da ćemo stalno pozivati građane na ulice. Ne potičemo nasilje, prosvjedovat ćemo u miru i dostojanstvu, jer smatramo da hrvatski političari na vlasti rade protiv interesa naroda – iznijeli su facebookovci, najavivši u subotu novi skup na koji će pozvati radnike 'Uzora', 'Dalmacijavina', branitelje i studente.

Nekoliko prosvjednica odjenule su se u Indijanke, aludirajući tako na epitet kojim je zagrebačke demonstrante 'počastio' ministar policije Tomislav Karamarko.

- Neka nauče tko su Indijanci – pozvale su.

Vjeko Santrić, predstavnik splitske Građanske inicijative, lecima je pozivao na smjenu državne i gradske vlasti.

- Priče kako je rušilačko čak i traženje smjene, jer otežava ili usporava ulazak Hrvatske u EU, te kvari turističku sezonu, izokretanje je uzroka i posljedica, i dolaze od onih koje beskrajno nesposobne predugo trpimo na vlasti, strašeći sebe da će oni koji bi ih mogli zamijeniti mogli biti još gori. Oni mogu biti još gori samo ako ih pustimo da godinama rasprodaju, pustoše i pljačkaju zemlju kao i njihovi prethodnici, a pri tome nas uvjeravaju da smo nesposobni jer slabo i malo radimo – naveo je Santrić, a prosvjedu se pridružila i Mreža anarho-sindikalista MASA, tvrdeći kako je demokracija bez direktnog sudjelovanja naroda u svim procesima odlučivanja najobičnija varka. Pozvali su na borbu direktnim akcijama i aktivnom radničkom borbom.

Skup nije imao govornika; prosvjednici su se spontano uputili prema sjedištu HDZ-a u Sinjskoj ulici, a putem im se pridružilo još stotinjak građana. Stigli su izvikujući: 'Jaco štraco', 'Kradeze odlazi', 'Nemamo kruha', a pred ulazom u stranačke prostorije dočekao ih je kordon specijalne policije.

Mirno skandiranje je trajalo petnaestak minuta, a zatim su se demonstranti ponovno uputili na Rivu. Tamo su padali i duhoviti povici, poput: 'Doli svi oni koji su uznemirili našu kavu na Rivi!' Pjevalo se 'Marjane, Marjane', a na koncu i skupljali prilozi za megafon za predstojeći subotnji prosvjed.

D. ŠARAC

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/u-splitu-oko-300-gradana-zagreb-zapalili-zastave-eu-hdz-a-i-sdp-a-urinirali-ispred-nogometnog-saveza-foto-126001 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f7d627ed8cc254421c67c3208d846d7fccbbd600 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Splitu+oko+300+gra%C4%91ana%3B+Zagreb%3A+zapalili+zastave+EU%2C+HDZ-a+i+SDP-a%2C+urinirali+ispred+Nogometnog+saveza+%28FOTO%29&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-splitu-oko-300-gradana-zagreb-zapalili-zastave-eu-hdz-a-i-sdp-a-urinirali-ispred-nogometnog-saveza-foto-126001 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-splitu-oko-300-gradana-zagreb-zapalili-zastave-eu-hdz-a-i-sdp-a-urinirali-ispred-nogometnog-saveza-foto-126001 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

U Splitu oko 300 građana; Zagreb: zapalili zastave EU, HDZ-a i SDP-a, urinirali ispred Nogometnog saveza (FOTO)

Piše PSD.
2. ožujka 2011. - 23:58

Na Cvjetnom trgu se okupilo između 500 i 700 prosvjednika, ali im se broj iz minute u minutuu povećava. Od poznatijih lica viđeni su Dragutin Lesar iz stranke Hrvatskih laburista te IDS-ov zastupnik Damir Kajin.

- Ova vlast neće pasti ako nas bude samo 15 tisuća u Zagrebu i par tisuća u drugim gradovima po Hrvatskoj. Ali kada nas bude na desetke tisuća onda će ova vlast možda shvatiti kako je vrijeme da odu - rekao je Kajin okupljenima.

Naglasio je i kako će se uskoro pojaviti i Zoran Milanović te kako će se pojaviti svi ostali u ovom ključnom trenutku.

Prosvjednici su se večeras u 18 sati okupili na Cvjetnom trgu, a prosvjedi su najavljeni i u Rijeci, Splitu i Puli. Policija je, prema riječima glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca, spremna i nada se kako će sve biti mirn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 08:19