stdClass Object ( [id] => 118519 [title] => U ratu za skrbništvo optužbe o zlostavljanju djeteta moćno su oružje [alias] => u-ratu-za-skrbnistvo-optuzbe-o-zlostavljanju-djeteta-mocno-su-oruzje [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gotovo svi slučajevi razvoda braka koji dođu do sudskog postupka imaju u sebi elemente manipuliranja djetetom od strane jednog roditelja, a u svrhu postizanja nekog cilja. I nema tu pravila, podjednako djecom manipuliraju i očevi i majke – kazao nam je istaknuti splitski defektolog.

Dodaje kako djecom osim roditelja, mogu manipulirati i članovi uže obitelji, a to su uglavnom osobe rodbinski vezane s roditeljem s kojim dijete živi.

- Dijete je u gotovo svakoj situaciji vrlo lojalno roditelju s kojim živi. Na ovoj se razini, mi kao stručni savjetnici, ne susrećemo s djecom nego samo s roditeljima. Smatram da je kod nas problem što ne postoje službe koje bi kvalitetno pratile proces razvoda braka.

- Također je veliki problem što u Hrvatskoj još uvijek roditelji koji manipuliraju djecom i koji ih praktički “huškaju” da lažu protiv drugog roditelja ne podliježu sankcijama. Često te njihove manipulacije odvedu sudske postupke, koji ionako dugo traju, u neke druge pravce, pa se onda samo još više gubi vrijeme.

Suptilne metode

- Naravno, takvim roditeljima treba omogućiti i kvalitetnu pomoć jer ne može se tog drugog roditelja, oca ili majku, jednostavno “izbrisati” gumicom kao što bi većina njih koji dođu u sudski postupak htjeli. Jer, to će dijete i nakon suda i presude, ma kakva ona bila, trebati i dalje u svom životu oba roditelja.

- Zna se nekad i dogoditi da ta manipulacija djetetom dođe do te mjere da se djetetu iskrivi slika o drugom roditelju i tad je pričinjena nepopravljiva šteta jer je takav djetetov stav jako teško promijeniti – kazuje naš sugovornik, dodajući kako je u svom 17-godišnjem radu primijetio da su “metode manipuliranja suptilnije što je roditelj koji manipulira više obrazovan”.

Prema podacima koje je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, iznijela u publikaciji “Djeca i konfliktni razvodi” objavljenoj ove godine, potvrđuje se trend da su optužbe za spolno zlostavljanje kod djece čiji su roditelji u postupku razvoda ili dodjele skrbi, a koja su upućena na Polikliniku zbog sumnje na spolno zlostavljanje, “u većoj mjeri bile neutemeljene nego u slučajevima kada razvod nije bio u tijeku”. 

- Optužba za zlostavljanje djeteta jedna je od najmoćnijih optužbi koju roditelj može iznijeti u postupku razvoda. Osjetno je moćnija od tipičnih optužbi za partnerova ponašanja u prošlosti, poput optužbi za bračnu nevjeru, zloporabu alkohola ili droge, nedostatak ekonomske odgovornosti, mentalnu bolest partnera i slično jer prisiljava institucije sustava da, u svrhu zaštite dobrobiti djeteta, reagiraju i odgovore izravno i brzo.

- Na žalost, oni koji lažno optuže bivšeg partnera za zlostavljanje djece vrlo se rijetko suoče s negativnim posljedicama takvog ponašanja, dok je velika vjerojatnost da će optuženi “zlostavljač” snositi posljedice, napisala je dr. Buljan Flander.

Ona također iznosi i mjesta na koja stručnjaci koji ispituju vjerodostojnost, odnosno istinitost iskaza djeteta tijekom procjene, moraju obratiti pažnju kako bi se lakše prepoznale lažne optužbe za seksualno zlostavljanje tijekom trajanja postupka razvoda.

Tako se navodi da mala djeca gotovo nikad ne iznose lažne optužbe bez utjecaja odrasle osobe te da je “manje vjerojatno da su optužbe istinite ako otkrivanje potiče roditelj, a ne dijete”.

Nadalje, treba obratiti pažnju na vrijeme kad se optužbe iznose jer “premda lažne optužbe za spolno zlostavljanje mogu nastati bilo kada tijekom razvoda braka, one su osobito česte nakon završetka razvoda kada se povede pitanje skrbništva i posjećivanja drugog roditelja.

 VLADIMIR URUKALO

Sudski vještak: Kad je iskaz vjerodostojan

Danijela Didić, specijalistica kliničke psihologije i stalni sudski vještak za psihologiju, pojašnjava da kod određivanja vjerodostojnosti iskaza djeteta za koje se sumnja da je seksualno zlostavljano, postoje tri kategorije informacija koje treba prikupiti na osnovi izjava ili ponašanja djeteta.

- To su opis seksualnog zlostavljanja, koji bi trebao biti narativni iskaz, potom informacije o sadržaju seksualnog zlostavljanja (gdje se ono odigralo, kad, što je dijete imalo na sebi tada, što je počinitelj imao na sebi, kome je prvome dijete reklo da se tako nešto dogodilo, može li prepričati dijalog koji je imao sa zlostavljačem, kakva je bila reakcija osobe kojoj je dijete to prvo ispričalo, da li je zlostavljač govorio da o tome nikome ne govori, da je to njihova tajna i slično).

- Kod djece do dvije godine teško je dobiti informacije, bilo pričom bilo crtežom, no i kod njih, ali i kod ostalih uzrasta puno informacija može se dobiti kroz igru lutkicama. Tek od četiri godine smatra se da se može provesti forenzični intervju. Treća kategorija su praćenje emotivnih reakcija djeteta za vrijeme razgovora – kazuje mr. Didić.

"U razvodu se roditelji ponašaju kao munjeni"

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prošle godine u Hrvatskoj je razveden gotovo svaki četvrti brak: točnije, sklopljeno je 22.382, a službeno rastavljeno 5076 brakova. Na području Splitsko-dalmatinske županije te su brojke, već tradicionalno, nešto bolje od državnog prosjeka: lani se tako u SDŽ-u na vjernost zaklelo 2407 para, a njih 404 je prekršilo vjenčano obećanje.

Među njima je i veliki broj roditelja maloljetne djece koji u postupku razvoda braka moraju proći postupak mirenja pred Centrom za socijalnu skrb, koji sudu daje stručno mišljenje o tome kojem bi roditelju dijete trebalo pripasti. U pravilu tada dolazi, govore nam u splitskom Centru, do prave otvorene paljbe pri kojoj posvađani supružnici ne biraju sredstva.

- Tijekom razvoda kao da svi postanu munjeni. Ne možete im ništa dokazati, naprosto se ponašaju kao ranjene zvijeri, ne vodeći brigu ni o sebi ni o svojoj djeci - kazao nam je jedan djelatnik splitskog Centra, koji je godinama radio na Odjelu za djecu i obitelj upravo na takvim predmetima, prije nego je premješten na druge poslove.

No, mlada socijalna radnica Milena Drlje još uvijek radi na tim mučnim postupcima i svjedoči kako je tijekom postupka mirenja gotovo nemoguće pomiriti posvađane parove te da rijetki od njih stavljaju dijete na prvo mjesto i štite njegova prava.

- Nerijetko huškaju dijete protiv drugog roditelja, manipuliraju i ustanovama i djecom, skloni su lažno optužiti drugog roditelja, a sve to govoreći ‘meni je dijete reklo, ne znam ja ništa’. Uglavnom, tijekom rastave govore svašta, ono o čemu su godinama šutjeli. Ima tu i dosta patologije, psihijatrijskih slučajeva, svega... A djetetu je najgore, ono je neprestano u konfliktu lojalnosti, jer se treba opredijeliti za jednog roditelja - govori Milena Drlje, te napominje kako se konflikt nerijetko nastavlja i nakon službenog razvoda.

- Tada su moguće teške manipulacije i ucjene koje užasno šteti djeci pa zato kad ustanovimo da jedan roditelj manipulira, da dijete neprestano šalje na vještačenja ne bi li se utvrdilo nešto što nema nikakve veze, mi o takvim saznanjima obavještavamo sud - kaže Milena Drlje.

d. barbarić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Supružnik  koji lažno optuži bivšeg partnera za zlostavljanje djeteta vrlo se rijetko suoči s negativnim posljedicama takvog ponašanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stručnjaci tvrde da brojni slučajevi razvoda braka imaju u sebi ‘FAKTOR manipuliranja’ djeCOM od strane jednog roditelja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-12-02 23:16:08 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-12-02 23:38:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-12-02 23:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8381 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/novosti/2010/Kronika/zatvor01.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "468x300" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15275268 Threads: 3 Questions: 3177450269 Slow queries: 7124950 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235512559 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/u-ratu-za-skrbnistvo-optuzbe-o-zlostavljanju-djeteta-mocno-su-oruzje-118519 [printLink] => /vijesti/hrvatska/u-ratu-za-skrbnistvo-optuzbe-o-zlostavljanju-djeteta-mocno-su-oruzje-118519?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 151679 [name] => zlostavljanjedjece [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlostavljanjedjece [link] => /tag/zlostavljanjedjece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Supružnik  koji lažno optuži bivšeg partnera za zlostavljanje djeteta vrlo se rijetko suoči s negativnim posljedicama takvog ponašanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stručnjaci tvrde da brojni slučajevi razvoda braka imaju u sebi ‘FAKTOR manipuliranja’ djeCOM od strane jednog roditelja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U ratu za skrbništvo optužbe o zlostavljanju djeteta moćno su oružje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-04-18-44-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/novosti/2010/Kronika/zatvor01.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/novosti/2010/Kronika/zatvor01.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gotovo svi slučajevi razvoda braka koji dođu do sudskog postupka imaju u sebi elemente manipuliranja djetetom od strane jednog roditelja, a u svrhu postizanja nekog cilja. I nema tu pravila, podjednako djecom manipuliraju i očevi i majke – kazao nam je istaknuti splitski defektolog.

Dodaje kako djecom osim roditelja, mogu manipulirati i članovi uže obitelji, a to su uglavnom osobe rodbinski vezane s roditeljem s kojim dijete živi.

- Dijete je u gotovo svakoj situaciji vrlo lojalno roditelju s kojim živi. Na ovoj se razini, mi kao stručni savjetnici, ne susrećemo s djecom nego samo s roditeljima. Smatram da je kod nas problem što ne postoje službe koje bi kvalitetno pratile proces razvoda braka.

- Također je veliki problem što u Hrvatskoj još uvijek roditelji koji manipuliraju djecom i koji ih praktički “huškaju” da lažu protiv drugog roditelja ne podliježu sankcijama. Često te njihove manipulacije odvedu sudske postupke, koji ionako dugo traju, u neke druge pravce, pa se onda samo još više gubi vrijeme.

Suptilne metode

- Naravno, takvim roditeljima treba omogućiti i kvalitetnu pomoć jer ne može se tog drugog roditelja, oca ili majku, jednostavno “izbrisati” gumicom kao što bi većina njih koji dođu u sudski postupak htjeli. Jer, to će dijete i nakon suda i presude, ma kakva ona bila, trebati i dalje u svom životu oba roditelja.

- Zna se nekad i dogoditi da ta manipulacija djetetom dođe do te mjere da se djetetu iskrivi slika o drugom roditelju i tad je pričinjena nepopravljiva šteta jer je takav djetetov stav jako teško promijeniti – kazuje naš sugovornik, dodajući kako je u svom 17-godišnjem radu primijetio da su “metode manipuliranja suptilnije što je roditelj koji manipulira više obrazovan”.

Prema podacima koje je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, iznijela u publikaciji “Djeca i konfliktni razvodi” objavljenoj ove godine, potvrđuje se trend da su optužbe za spolno zlostavljanje kod djece čiji su roditelji u postupku razvoda ili dodjele skrbi, a koja su upućena na Polikliniku zbog sumnje na spolno zlostavljanje, “u većoj mjeri bile neutemeljene nego u slučajevima kada razvod nije bio u tijeku”. 

- Optužba za zlostavljanje djeteta jedna je od najmoćnijih optužbi koju roditelj može iznijeti u postupku razvoda. Osjetno je moćnija od tipičnih optužbi za partnerova ponašanja u prošlosti, poput optužbi za bračnu nevjeru, zloporabu alkohola ili droge, nedostatak ekonomske odgovornosti, mentalnu bolest partnera i slično jer prisiljava institucije sustava da, u svrhu zaštite dobrobiti djeteta, reagiraju i odgovore izravno i brzo.

- Na žalost, oni koji lažno optuže bivšeg partnera za zlostavljanje djece vrlo se rijetko suoče s negativnim posljedicama takvog ponašanja, dok je velika vjerojatnost da će optuženi “zlostavljač” snositi posljedice, napisala je dr. Buljan Flander.

Ona također iznosi i mjesta na koja stručnjaci koji ispituju vjerodostojnost, odnosno istinitost iskaza djeteta tijekom procjene, moraju obratiti pažnju kako bi se lakše prepoznale lažne optužbe za seksualno zlostavljanje tijekom trajanja postupka razvoda.

Tako se navodi da mala djeca gotovo nikad ne iznose lažne optužbe bez utjecaja odrasle osobe te da je “manje vjerojatno da su optužbe istinite ako otkrivanje potiče roditelj, a ne dijete”.

Nadalje, treba obratiti pažnju na vrijeme kad se optužbe iznose jer “premda lažne optužbe za spolno zlostavljanje mogu nastati bilo kada tijekom razvoda braka, one su osobito česte nakon završetka razvoda kada se povede pitanje skrbništva i posjećivanja drugog roditelja.

 VLADIMIR URUKALO

Sudski vještak: Kad je iskaz vjerodostojan

Danijela Didić, specijalistica kliničke psihologije i stalni sudski vještak za psihologiju, pojašnjava da kod određivanja vjerodostojnosti iskaza djeteta za koje se sumnja da je seksualno zlostavljano, postoje tri kategorije informacija koje treba prikupiti na osnovi izjava ili ponašanja djeteta.

- To su opis seksualnog zlostavljanja, koji bi trebao biti narativni iskaz, potom informacije o sadržaju seksualnog zlostavljanja (gdje se ono odigralo, kad, što je dijete imalo na sebi tada, što je počinitelj imao na sebi, kome je prvome dijete reklo da se tako nešto dogodilo, može li prepričati dijalog koji je imao sa zlostavljačem, kakva je bila reakcija osobe kojoj je dijete to prvo ispričalo, da li je zlostavljač govorio da o tome nikome ne govori, da je to njihova tajna i slično).

- Kod djece do dvije godine teško je dobiti informacije, bilo pričom bilo crtežom, no i kod njih, ali i kod ostalih uzrasta puno informacija može se dobiti kroz igru lutkicama. Tek od četiri godine smatra se da se može provesti forenzični intervju. Treća kategorija su praćenje emotivnih reakcija djeteta za vrijeme razgovora – kazuje mr. Didić.

"U razvodu se roditelji ponašaju kao munjeni"

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku prošle godine u Hrvatskoj je razveden gotovo svaki četvrti brak: točnije, sklopljeno je 22.382, a službeno rastavljeno 5076 brakova. Na području Splitsko-dalmatinske županije te su brojke, već tradicionalno, nešto bolje od državnog prosjeka: lani se tako u SDŽ-u na vjernost zaklelo 2407 para, a njih 404 je prekršilo vjenčano obećanje.

Među njima je i veliki broj roditelja maloljetne djece koji u postupku razvoda braka moraju proći postupak mirenja pred Centrom za socijalnu skrb, koji sudu daje stručno mišljenje o tome kojem bi roditelju dijete trebalo pripasti. U pravilu tada dolazi, govore nam u splitskom Centru, do prave otvorene paljbe pri kojoj posvađani supružnici ne biraju sredstva.

- Tijekom razvoda kao da svi postanu munjeni. Ne možete im ništa dokazati, naprosto se ponašaju kao ranjene zvijeri, ne vodeći brigu ni o sebi ni o svojoj djeci - kazao nam je jedan djelatnik splitskog Centra, koji je godinama radio na Odjelu za djecu i obitelj upravo na takvim predmetima, prije nego je premješten na druge poslove.

No, mlada socijalna radnica Milena Drlje još uvijek radi na tim mučnim postupcima i svjedoči kako je tijekom postupka mirenja gotovo nemoguće pomiriti posvađane parove te da rijetki od njih stavljaju dijete na prvo mjesto i štite njegova prava.

- Nerijetko huškaju dijete protiv drugog roditelja, manipuliraju i ustanovama i djecom, skloni su lažno optužiti drugog roditelja, a sve to govoreći ‘meni je dijete reklo, ne znam ja ništa’. Uglavnom, tijekom rastave govore svašta, ono o čemu su godinama šutjeli. Ima tu i dosta patologije, psihijatrijskih slučajeva, svega... A djetetu je najgore, ono je neprestano u konfliktu lojalnosti, jer se treba opredijeliti za jednog roditelja - govori Milena Drlje, te napominje kako se konflikt nerijetko nastavlja i nakon službenog razvoda.

- Tada su moguće teške manipulacije i ucjene koje užasno šteti djeci pa zato kad ustanovimo da jedan roditelj manipulira, da dijete neprestano šalje na vještačenja ne bi li se utvrdilo nešto što nema nikakve veze, mi o takvim saznanjima obavještavamo sud - kaže Milena Drlje.

d. barbarić

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/u-ratu-za-skrbnistvo-optuzbe-o-zlostavljanju-djeteta-mocno-su-oruzje-118519 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=950f3bb69b4af334e0d7503a1897966aac074460 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+ratu+za+skrbni%C5%A1tvo+optu%C5%BEbe+o+zlostavljanju+djeteta+mo%C4%87no+su+oru%C5%BEje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-ratu-za-skrbnistvo-optuzbe-o-zlostavljanju-djeteta-mocno-su-oruzje-118519 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fu-ratu-za-skrbnistvo-optuzbe-o-zlostavljanju-djeteta-mocno-su-oruzje-118519 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Supružnik  koji lažno optuži bivšeg partnera za zlostavljanje djeteta vrlo se rijetko suoči s negativnim posljedicama takvog ponašanja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => stručnjaci tvrde da brojni slučajevi razvoda braka imaju u sebi ‘FAKTOR manipuliranja’ djeCOM od strane jednog roditelja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskastručnjaci tvrde da brojni slučajevi razvoda braka imaju u sebi ‘FAKTOR manipuliranja’ djeCOM od strane jednog roditelja

U ratu za skrbništvo optužbe o zlostavljanju djeteta moćno su oružje

Piše PSD.
3. prosinca 2010. - 00:33

Gotovo svi slučajevi razvoda braka koji dođu do sudskog postupka imaju u sebi elemente manipuliranja djetetom od strane jednog roditelja, a u svrhu postizanja nekog cilja. I nema tu pravila, podjednako djecom manipuliraju i očevi i majke – kazao nam je istaknuti splitski defektolog.

Dodaje kako djecom osim roditelja, mogu manipulirati i članovi uže obitelji, a to su uglavnom osobe rodbinski vezane s roditeljem s kojim dijete živi.

- Dijete je u gotovo svakoj situaciji vrlo lojalno roditelju s kojim živi. Na ovoj se razini, mi kao stručni savjetnici, ne susrećemo s djecom nego samo s roditeljima. Smatram da je kod nas problem što ne postoje službe koje bi kvalitetno pratile proces razvoda braka.

- Također je veliki problem što u Hrvatskoj još uvijek roditelji koji manipulir...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:18