stdClass Object ( [id] => 1209117 [title] => Treba li žaliti za kunom: Čak je i pokretač ‘suverenističkog referenduma‘ za njezin o(p)stanak štedio i zaduživao se - u eurima [alias] => treba-li-zaliti-za-kunom-cak-je-i-pokretac-suverenistickog-referenduma-za-njezin-o-p-stanak-stedio-i-zaduzivao-se-u-eurima [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kuna, realno, nije ni imala šanse. Pa i oni koji su je u posljednje vrijeme najglasnije branili, kao recimo moj imenjak Hrvoje Zekanović – štede u eurima?!

Ako ćemo vjerovati javno dostupnoj imovinskoj kartici ovog saborskog zastupnika, gorljivi zagovornik kune, inicijator propalog referenduma "Zaštitimo hrvatsku kunu" ima na banci osam tisuća eura štednje, a u Prvoj stambenoj štedionici je podigao kredit – također u eurima, u iznosu od 29 tisuća! I to 2020. godine, dakle, u vrijeme kad se već uvelike govorilo o prelasku na drugu najčešće korištenu valutu u svijetu, dakle, na euro. O kojem je bivši "suverenist" Zekanović govorio ovako:

"Hrvatske vlasti uvode euro isključivo kako bi se dodvorili trenutačno vladajućoj garnituri u Bruxellesu, što nije interes hrvatskog naroda"...

A i ovako: "Kada se govori o odricanju od suvereniteta, što odricanje od nacionalne valute jest, smatramo da se hrvatski narod o tom pitanju mora izjasniti na referendumu".

Suočen s primjedbom da je uvođenje eura predviđeno još davnim Ugovorom o pristupanju EU-u, uzvratio je kako "nijedan hrvatski građanin od dvije trećine koji su (na referendumu) glasali za EU nije znao da smo se obvezali da ćemo u nekom roku uvesti euro".

Objektivne mane

Naravno da priča o uvođenju eura ima i objektivnih mana (npr., gubitak neovisne monetarne politike), ali Zekanovićev primjer zorno pokazuje svu prozirnost "suverenističkih" teorija, koje argumentima iz davne prošlosti pokušavaju ukazati na navodnu pogubnost odricanja od kune, dok nam stvarnost govori nešto drugo. Ali koga briga za ekonomiju, ako suverenost doživljavaš po kriterijima iz nacionalnog romantizma, s vojskom ili barem kopljanicima na granicama! Dobro bi se tu uklopio i onaj Thompsonov mač...

Da vam je početkom 90-ih netko kazao da će u samostalnoj Hrvatskoj netko biti protiv buduće zajedničke europske valute i uopće "više Europe" u Hrvatskoj, vjerojatno bi ga prethodnici današnjih 'suverenista' proglasili – jugonostalgičarom, možda i neprijateljem države; barem su se u osvit mlade demokracije etikete lijepile bez previše obzira.

---

image
Nangka Press/Hans Lucas Via AFP
---

S druge strane, razumljivo je da krizni uvjeti sami po sebi otvaraju teme opravdanosti svih vrsta (dez)integracija; vidjeli smo u pandemiji i eri "zatvaranja" kako su naglo oživjele priče o ekonomskom suverenizmu, odnosno samodostatnosti. Ali na tu je temu dovoljno citirati agronomskog stručnjaka dr. Ivu Grgića s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Postavljanje pitanja samodostatnosti bio je i neki logičan slijed početkom 2020., nakon prvotne reakcije potrošača, kad se strah od nepoznatog, a to je bio COVID-19, pomiješao s još većim strahom od gladi i nestašica... Samodostatnost nije stanje, nego cilj koji podrazumijeva pametno korištenje raspoloživih resursa. Njihovom dobrom kombinacijom moguće je proizvesti dovoljno proizvoda za domaće potrebe. I to bi bilo jednostavno postići pod uvjetom zatvorene ekonomije. Ali to proizvedeno treba biti cijenom i kvalitetom konkurentno onome iz drugih država. Jer ne zaboravimo da su potrošači najčešće domoljubi – samo dok se pobjeđuje... Domoljublje prema domaćem proizvodu kod najvećeg dijela potrošača nestaje nakon ulaska u trgovački centar. A trgovački centar ne živi od, barem hrvatskog, domoljublja, nego od količine prodanog i razlike u cijeni. Tako je i ova ispričana priča bila logična i ne jednom viđena. Ali je također možemo očekivati i iznova, kazao mi je u jednom razgovoru na temu samodostatnosti dr. Grgić.

Teško je ne primijetiti da i zagovornici kune zapravo imaju sličan logički slijed kao i ovi koji, unatoč tržišnoj ekonomiji i njezinim zakonitostima, pozivaju na – samodostatnost. Ali će, naravno, kupiti talijanske, a ne zidne pločice domaćih proizvođača. Iako u kuni tobože vide jak identifikacijski simbol suverenosti.

'Krucijalni' argument 'protiv'

Nego, prijeđimo zato na još jedan "krucijalni" argument protivnika uvođenja eura. Zašto se, dakle, Poljska, Češka, Švedska, Mađarska još nisu odlučile na taj korak, odnosno izabrale su "čekaj i vidi" pristup, dok se Danska klauzulom o izuzimanju nije ni obvezala uvesti euro. Bugarska je napravila prvi korak, odnosno, ušla je u ERM II Europski mehanizam deviznih tečajeva, dok Rumunjska, iako također teži takvom putu, još ne ispunjava preduvjete.

Od država koje (zasad) ne žele euro, i Češka i Mađarska i Poljska u usporedbi s nama imaju jako nisku razinu eurizacije kredita (od 10 do 25 posto), dok je kod nas, Bugara i Rumunja ona 40 do 60 posto. Udio deviznog javnog duga RH prelazi 70 posto, u Poljskoj on iznosi 28, u Mađarskoj 20, a u Češkoj 11 posto. Šveđani odgađaju uvođenje eura, njihovo gospodarstvo je dovoljno snažno da im to ne predstavlja imperativ.

Kako stoje stvari kad je u pitanju oplakivanje gubitka monetarne politike? Pa ona je i do sada bila ograničena zbog valutnog rizika kojemu smo izloženi zbog dominantne zaduženosti u devizama, dok je ujedno ovdašnji bankarski sustav 90 posto u vlasništvu država iz eurozone. Usto, većina štednih oročenih depozita je u eurima. Više od 50 posto uvoza nam stiže iz država europodručja, što je još jedan dokaz da je naša ekonomija, ne samo zbog turizma, već visoko eurizirana.

"Mi svoj tečaj ionako moramo vezati uz euro, to radimo od kraja 1993., i zato ne možemo koristiti tečaj kao aktivni instrument monetarne politike", pojasnio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Ekonomski analitičari ističu i da će "jedan od benefita pristupanja europodručju biti integracija obvezničkog tržišta koje će postati likvidnije", kako je to konstatirao Velimir Šonje. Nemojmo smetnuti s uma i povijesni rast kreditnog rejtinga Hrvatske. Nakon Fitcha, rejting nam je povećala i agencija Standard & Poor's, a onda i Moody's .

Po mišljenju analitičara S&P-a, Hrvatska će kao članica euro područja imati koristi od fleksibilnosti monetarne politike Europske središnje banke (ECB), dok će se preostali devizni rizici smanjiti u euroiziranom gospodarstvu.

Dakle, prelazak na euro može se gledati i kao finale europeizacije i eurointegracija Hrvatske – iako bi nam na mnogim razinama svakodnevnog života još Europe itekako dobro došlo! - što je bio i jedan od nacionalnih strateških ciljeva pri izlasku iz SFRJ. Zbog toga je odlazak kune u muzejski "azil" za napuštene valute nešto kao logična stvar.

Dobro je znati i da ulazak u zonu eura znači i pristup sredstvima Europskog mehanizma za stabilnost (ESM) na koji ćemo moći računati u nekim novim kriznim okolnostima. Usto, ako ćemo i argumentima suverenista, Hrvatska ulaskom u zonu eura postaje i punopravni partner u kreiranju europskih politika.

Da, građane brine inflacija, spominje se i prijetnja recesije (tu mogućnost najavljuje i MMF), a strahuju i od zaokruživanja cijena.

Ali, HNB za iduću godinu prognozira rast BDP-a za 2,5 posto (ove godine 5,5 posto), dok u idućoj godini očekuju usporavanje inflacije - nakon ovogodišnjih 9,4 posto za 2023. najavljuju 4,6 posto. Naravno, nešto će se pritom pitati i glavne aktere rata u Ukrajini, prije svega pokretača agresije Vladimira Putina...

(Ne)provođenje reformi

Upravo zbog svih neizvjesnosti, treba imati na umu da samo uvođenje eura ne može biti nadomjestak ili neki izgovor za neprovođenje ekonomskih, odnosno toliko spominjanih strukturnih reformi.

Ima još jedna dimenzija zbog koje ne bismo trebali plakati za kunom koja je kao novčana jedinica uvedena 30. svibnja 1994. godine. To je činjenica da nosi ime kakvo je nosila i ustaška valuta, uvedena 8. srpnja 1941., s tim da se kuna u toj državi s rasnim zakonima nije dijelila na lipe, nego na banice.

Svojevrsno breme neslavne prošlosti je ipak ostalo, a to nam u demokratskoj Republici ni najmanje ne treba (svaka usporedba s njemačkom markom iz poratnog razdoblja ne drži vodu zbog temeljite denacifikacije koju je ta zemlja prošla na svim razinama, dok su kod nas neki izlazak iz jednostranačkog i nedemokratskog sustava bivše države shvatili kao priliku za potpunu povijesnu reviziju i rehabilitaciju kvislinške NDH, ali nostalgičari totalitarnih režima u Hrvata su tema za sebe).

Nego, sjećate li se one priče da naši gospodarstvenici od ulaska u EU imaju priliku poslovati na tržištu koje premašuje 500 milijuna ljudi? E pa sad će je stvarno imati, bez nepotrebnih troškova, tečajnih razlika i svih drugih rizika.

Nije valjda kvazisuverenističko lupetanje veći izazov od mogućnosti širenja posla na nova tržišta?!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kome smeta ‘više Europe‘ u RH? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Kome smeta ‘više Europe‘ u RH? 0 8354 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-15 05:37:59 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-17 21:19:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-07-17 21:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3059 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/15\/22755404.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/15\/22720614.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Nangka Press\/Hans Lucas Via AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1153","hd_22755404_1920.jpg":"1920x1080","k_22755404_1280.jpg":"1280x1280","k_22755404_1024.jpg":"1024x1024","k_22755404_640.jpg":"640x640","k_22755404_480.jpg":"480x480","k_22755404_340.jpg":"340x340","k_22755404_220.jpg":"220x220","o_22755404_1280.jpg":"1280x768","o_22755404_1024.jpg":"1024x614","o_22755404_640.jpg":"640x384","o_22755404_480.jpg":"480x288","o_22755404_340.jpg":"340x204","o_22755404_220.jpg":"220x132","h_22755404_1280.jpg":"1280x854","h_22755404_1024.jpg":"1024x683","h_22755404_640.jpg":"640x427","h_22755404_480.jpg":"480x320","h_22755404_340.jpg":"340x227","h_22755404_220.jpg":"220x147","pp_22755404_1280.jpg":"1280x1628","pp_22755404_1024.jpg":"1024x1303","pp_22755404_640.jpg":"640x814","pp_22755404_480.jpg":"480x611","pp_22755404_340.jpg":"340x432","pp_22755404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_22720614_1920.jpg":"1920x1080","k_22720614_1280.jpg":"1280x1280","k_22720614_1024.jpg":"1024x1024","k_22720614_640.jpg":"640x640","k_22720614_480.jpg":"480x480","k_22720614_340.jpg":"340x340","k_22720614_220.jpg":"220x220","o_22720614_1280.jpg":"1280x852","o_22720614_1024.jpg":"1024x682","o_22720614_640.jpg":"640x426","o_22720614_480.jpg":"480x319","o_22720614_340.jpg":"340x226","o_22720614_220.jpg":"220x146","h_22720614_1280.jpg":"1280x854","h_22720614_1024.jpg":"1024x683","h_22720614_640.jpg":"640x427","h_22720614_480.jpg":"480x320","h_22720614_340.jpg":"340x227","h_22720614_220.jpg":"220x147","pp_22720614_1280.jpg":"1280x1628","pp_22720614_1024.jpg":"1024x1303","pp_22720614_640.jpg":"640x814","pp_22720614_480.jpg":"480x611","pp_22720614_340.jpg":"340x432","pp_22720614_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4476659 Threads: 4 Questions: 144990294 Slow queries: 61823 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4318909 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/treba-li-zaliti-za-kunom-cak-je-i-pokretac-suverenistickog-referenduma-za-njezin-o-p-stanak-stedio-i-zaduzivao-se-u-eurima-1209117 [printLink] => /vijesti/hrvatska/treba-li-zaliti-za-kunom-cak-je-i-pokretac-suverenistickog-referenduma-za-njezin-o-p-stanak-stedio-i-zaduzivao-se-u-eurima-1209117?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 323794 [name] => kuna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kuna [link] => /tag/kuna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 221946 [name] => eurozona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eurozona [link] => /tag/eurozona ) [2] => stdClass Object ( [id] => 634296 [name] => prelazak na euro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-24 10:18:35 [main_article_id] => 0 [alias] => prelazak-na-euro [link] => /tag/prelazak-na-euro ) [3] => stdClass Object ( [id] => 364949 [name] => hrvoje zekanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvoje-zekanovic [link] => /tag/hrvoje-zekanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kome smeta ‘više Europe‘ u RH? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Treba li žaliti za kunom: Čak je i pokretač ‘suverenističkog referenduma‘ za njezin o(p)stanak štedio i zaduživao se - u eurima [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/22755404.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/22755404.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/15/22720614.jpg [title] => Nangka Press/Hans Lucas Via AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kuna, realno, nije ni imala šanse. Pa i oni koji su je u posljednje vrijeme najglasnije branili, kao recimo moj imenjak Hrvoje Zekanović – štede u eurima?!

Ako ćemo vjerovati javno dostupnoj imovinskoj kartici ovog saborskog zastupnika, gorljivi zagovornik kune, inicijator propalog referenduma "Zaštitimo hrvatsku kunu" ima na banci osam tisuća eura štednje, a u Prvoj stambenoj štedionici je podigao kredit – također u eurima, u iznosu od 29 tisuća! I to 2020. godine, dakle, u vrijeme kad se već uvelike govorilo o prelasku na drugu najčešće korištenu valutu u svijetu, dakle, na euro. O kojem je bivši "suverenist" Zekanović govorio ovako:

"Hrvatske vlasti uvode euro isključivo kako bi se dodvorili trenutačno vladajućoj garnituri u Bruxellesu, što nije interes hrvatskog naroda"...

A i ovako: "Kada se govori o odricanju od suvereniteta, što odricanje od nacionalne valute jest, smatramo da se hrvatski narod o tom pitanju mora izjasniti na referendumu".

Suočen s primjedbom da je uvođenje eura predviđeno još davnim Ugovorom o pristupanju EU-u, uzvratio je kako "nijedan hrvatski građanin od dvije trećine koji su (na referendumu) glasali za EU nije znao da smo se obvezali da ćemo u nekom roku uvesti euro".

Objektivne mane

Naravno da priča o uvođenju eura ima i objektivnih mana (npr., gubitak neovisne monetarne politike), ali Zekanovićev primjer zorno pokazuje svu prozirnost "suverenističkih" teorija, koje argumentima iz davne prošlosti pokušavaju ukazati na navodnu pogubnost odricanja od kune, dok nam stvarnost govori nešto drugo. Ali koga briga za ekonomiju, ako suverenost doživljavaš po kriterijima iz nacionalnog romantizma, s vojskom ili barem kopljanicima na granicama! Dobro bi se tu uklopio i onaj Thompsonov mač...

Da vam je početkom 90-ih netko kazao da će u samostalnoj Hrvatskoj netko biti protiv buduće zajedničke europske valute i uopće "više Europe" u Hrvatskoj, vjerojatno bi ga prethodnici današnjih 'suverenista' proglasili – jugonostalgičarom, možda i neprijateljem države; barem su se u osvit mlade demokracije etikete lijepile bez previše obzira.

---

image
Nangka Press/Hans Lucas Via AFP
---

S druge strane, razumljivo je da krizni uvjeti sami po sebi otvaraju teme opravdanosti svih vrsta (dez)integracija; vidjeli smo u pandemiji i eri "zatvaranja" kako su naglo oživjele priče o ekonomskom suverenizmu, odnosno samodostatnosti. Ali na tu je temu dovoljno citirati agronomskog stručnjaka dr. Ivu Grgića s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

- Postavljanje pitanja samodostatnosti bio je i neki logičan slijed početkom 2020., nakon prvotne reakcije potrošača, kad se strah od nepoznatog, a to je bio COVID-19, pomiješao s još većim strahom od gladi i nestašica... Samodostatnost nije stanje, nego cilj koji podrazumijeva pametno korištenje raspoloživih resursa. Njihovom dobrom kombinacijom moguće je proizvesti dovoljno proizvoda za domaće potrebe. I to bi bilo jednostavno postići pod uvjetom zatvorene ekonomije. Ali to proizvedeno treba biti cijenom i kvalitetom konkurentno onome iz drugih država. Jer ne zaboravimo da su potrošači najčešće domoljubi – samo dok se pobjeđuje... Domoljublje prema domaćem proizvodu kod najvećeg dijela potrošača nestaje nakon ulaska u trgovački centar. A trgovački centar ne živi od, barem hrvatskog, domoljublja, nego od količine prodanog i razlike u cijeni. Tako je i ova ispričana priča bila logična i ne jednom viđena. Ali je također možemo očekivati i iznova, kazao mi je u jednom razgovoru na temu samodostatnosti dr. Grgić.

Teško je ne primijetiti da i zagovornici kune zapravo imaju sličan logički slijed kao i ovi koji, unatoč tržišnoj ekonomiji i njezinim zakonitostima, pozivaju na – samodostatnost. Ali će, naravno, kupiti talijanske, a ne zidne pločice domaćih proizvođača. Iako u kuni tobože vide jak identifikacijski simbol suverenosti.

'Krucijalni' argument 'protiv'

Nego, prijeđimo zato na još jedan "krucijalni" argument protivnika uvođenja eura. Zašto se, dakle, Poljska, Češka, Švedska, Mađarska još nisu odlučile na taj korak, odnosno izabrale su "čekaj i vidi" pristup, dok se Danska klauzulom o izuzimanju nije ni obvezala uvesti euro. Bugarska je napravila prvi korak, odnosno, ušla je u ERM II Europski mehanizam deviznih tečajeva, dok Rumunjska, iako također teži takvom putu, još ne ispunjava preduvjete.

Od država koje (zasad) ne žele euro, i Češka i Mađarska i Poljska u usporedbi s nama imaju jako nisku razinu eurizacije kredita (od 10 do 25 posto), dok je kod nas, Bugara i Rumunja ona 40 do 60 posto. Udio deviznog javnog duga RH prelazi 70 posto, u Poljskoj on iznosi 28, u Mađarskoj 20, a u Češkoj 11 posto. Šveđani odgađaju uvođenje eura, njihovo gospodarstvo je dovoljno snažno da im to ne predstavlja imperativ.

Kako stoje stvari kad je u pitanju oplakivanje gubitka monetarne politike? Pa ona je i do sada bila ograničena zbog valutnog rizika kojemu smo izloženi zbog dominantne zaduženosti u devizama, dok je ujedno ovdašnji bankarski sustav 90 posto u vlasništvu država iz eurozone. Usto, većina štednih oročenih depozita je u eurima. Više od 50 posto uvoza nam stiže iz država europodručja, što je još jedan dokaz da je naša ekonomija, ne samo zbog turizma, već visoko eurizirana.

"Mi svoj tečaj ionako moramo vezati uz euro, to radimo od kraja 1993., i zato ne možemo koristiti tečaj kao aktivni instrument monetarne politike", pojasnio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Ekonomski analitičari ističu i da će "jedan od benefita pristupanja europodručju biti integracija obvezničkog tržišta koje će postati likvidnije", kako je to konstatirao Velimir Šonje. Nemojmo smetnuti s uma i povijesni rast kreditnog rejtinga Hrvatske. Nakon Fitcha, rejting nam je povećala i agencija Standard & Poor's, a onda i Moody's .

Po mišljenju analitičara S&P-a, Hrvatska će kao članica euro područja imati koristi od fleksibilnosti monetarne politike Europske središnje banke (ECB), dok će se preostali devizni rizici smanjiti u euroiziranom gospodarstvu.

Dakle, prelazak na euro može se gledati i kao finale europeizacije i eurointegracija Hrvatske – iako bi nam na mnogim razinama svakodnevnog života još Europe itekako dobro došlo! - što je bio i jedan od nacionalnih strateških ciljeva pri izlasku iz SFRJ. Zbog toga je odlazak kune u muzejski "azil" za napuštene valute nešto kao logična stvar.

Dobro je znati i da ulazak u zonu eura znači i pristup sredstvima Europskog mehanizma za stabilnost (ESM) na koji ćemo moći računati u nekim novim kriznim okolnostima. Usto, ako ćemo i argumentima suverenista, Hrvatska ulaskom u zonu eura postaje i punopravni partner u kreiranju europskih politika.

Da, građane brine inflacija, spominje se i prijetnja recesije (tu mogućnost najavljuje i MMF), a strahuju i od zaokruživanja cijena.

Ali, HNB za iduću godinu prognozira rast BDP-a za 2,5 posto (ove godine 5,5 posto), dok u idućoj godini očekuju usporavanje inflacije - nakon ovogodišnjih 9,4 posto za 2023. najavljuju 4,6 posto. Naravno, nešto će se pritom pitati i glavne aktere rata u Ukrajini, prije svega pokretača agresije Vladimira Putina...

(Ne)provođenje reformi

Upravo zbog svih neizvjesnosti, treba imati na umu da samo uvođenje eura ne može biti nadomjestak ili neki izgovor za neprovođenje ekonomskih, odnosno toliko spominjanih strukturnih reformi.

Ima još jedna dimenzija zbog koje ne bismo trebali plakati za kunom koja je kao novčana jedinica uvedena 30. svibnja 1994. godine. To je činjenica da nosi ime kakvo je nosila i ustaška valuta, uvedena 8. srpnja 1941., s tim da se kuna u toj državi s rasnim zakonima nije dijelila na lipe, nego na banice.

Svojevrsno breme neslavne prošlosti je ipak ostalo, a to nam u demokratskoj Republici ni najmanje ne treba (svaka usporedba s njemačkom markom iz poratnog razdoblja ne drži vodu zbog temeljite denacifikacije koju je ta zemlja prošla na svim razinama, dok su kod nas neki izlazak iz jednostranačkog i nedemokratskog sustava bivše države shvatili kao priliku za potpunu povijesnu reviziju i rehabilitaciju kvislinške NDH, ali nostalgičari totalitarnih režima u Hrvata su tema za sebe).

Nego, sjećate li se one priče da naši gospodarstvenici od ulaska u EU imaju priliku poslovati na tržištu koje premašuje 500 milijuna ljudi? E pa sad će je stvarno imati, bez nepotrebnih troškova, tečajnih razlika i svih drugih rizika.

Nije valjda kvazisuverenističko lupetanje veći izazov od mogućnosti širenja posla na nova tržišta?!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Nangka Press/Hans Lucas Via AFP
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/treba-li-zaliti-za-kunom-cak-je-i-pokretac-suverenistickog-referenduma-za-njezin-o-p-stanak-stedio-i-zaduzivao-se-u-eurima-1209117 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=42b2e46e67eda43d4b8fdf73faeff01476d869bd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Treba+li+%C5%BEaliti+za+kunom%3A+%C4%8Cak+je+i+pokreta%C4%8D+%E2%80%98suverenisti%C4%8Dkog+referenduma%E2%80%98+za+njezin+o%28p%29stanak+%C5%A1tedio+i+zadu%C5%BEivao+se+-+u+eurima&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftreba-li-zaliti-za-kunom-cak-je-i-pokretac-suverenistickog-referenduma-za-njezin-o-p-stanak-stedio-i-zaduzivao-se-u-eurima-1209117 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftreba-li-zaliti-za-kunom-cak-je-i-pokretac-suverenistickog-referenduma-za-njezin-o-p-stanak-stedio-i-zaduzivao-se-u-eurima-1209117 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kome smeta ‘više Europe‘ u RH? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaKome smeta ‘više Europe‘ u RH?

Treba li žaliti za kunom: Čak je i pokretač ‘suverenističkog referenduma‘ za njezin o(p)stanak štedio i zaduživao se - u eurima

17. srpnja 2022. - 23:18

Kuna, realno, nije ni imala šanse. Pa i oni koji su je u posljednje vrijeme najglasnije branili, kao recimo moj imenjak Hrvoje Zekanović – štede u eurima?!

Ako ćemo vjerovati javno dostupnoj imovinskoj kartici ovog saborskog zastupnika, gorljivi zagovornik kune, inicijator propalog referenduma "Zaštitimo hrvatsku kunu" ima na banci osam tisuća eura štednje, a u Prvoj stambenoj štedionici je podigao kredit – također u eurima, u iznosu od 29 tisuća! I to 2020. godine, dakle, u vrijeme kad se već uvelike govorilo o prelasku na drugu najčešće korištenu valutu u svijetu, dakle, na euro. O kojem je bivši "suverenist" Zekanović govorio ovako:

"Hrvatske vlasti uvode euro isključivo kako bi se dodvorili trenutačno vladajućoj garnituri u Bruxellesu, što nije interes hrvatskog n...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 23:59