stdClass Object ( [id] => 602816 [title] => Tjelohranitelj nije vješalica: Kolindini čuvari satima nosili tuđe sakoe i kapute, a da je netko napao predsjednicu, ne bi mogli adekvatno reagirati jer im ruke nisu bile slobodne!? [alias] => tjelohranitelj-nije-vjesalica-kolindini-cuvari-satima-nosili-tude-sakoe-i-kapute-a-da-je-netko-napao-predsjednicu-ne-bi-mogli-adekvatno-reagirati-jer-im-ruke-nisu-bile-slobodne [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tijekom boravka visokih državnih dužnosnika u Splitu novinari su zamijetili jednog pripadnika osiguranja koji je u rukama držao sako i kaput, te je tako hodao za predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ministrom uprave Lovrom Kuščevićem i drugim visokim dužnosnicima. Svi su ga prisutni zamijetili jer je u uhu imao prepoznatljivu bijelu "bubu".

Odmah se samo od sebe nametnulo pitanje: kako bi reagirao da je netko kojim slučajem pokušao napasti predsjednicu ili ministra? Naime, u incidentnim situacijama, objašnjavaju nam stručnjaci za sigurnost, najvažnija je brzina, jer sekunde i brza reakcija spašavaju živote, a kaput i sako u ruci zasigurno ometaju osobu da adekvatno štiti dužnosnike.

U RH tjelohranitelji koji se nalaze u državnoj službi djeluju u okviru posebne Uprave za poslove sigurnosti pri Ravnateljstvu policije, stoga smo im poslali pitanja uz fotografije na kojima se vidi kako pripadnik osiguranja u blizini predsjednice i ministara drži smeđi sako i tamni kaput.

– U određenim okolnostima zbog sigurnosnih razloga uobičajena je praksa da službenici sigurnosti privremeno preuzmu osobne stvari ili druge predmete štićenih osoba i na primjeren se način brinu o njima do pogodnog trenutka predaje službenicima protokola ili drugim suradnicima. Ukazujemo na činjenicu da se u vrijeme nastanka fotografija policijski službenik nije nalazio u prvom prstenu neposrednog osiguranja štićene osobe – odgovorili su nam u MUP-u.

Međutim, prema fotografiji jednog lokalnog portala, i tjelohranitelji u prvom prstenu nosili su sakoe dužnosnika, a kako su nam rekle osobe koje su se tog dana zatekle na Peristilu, držanje kaputa nije bilo baš "privremeno". Naime, tjelohranitelji su nosili kapute i sakoe na Peristilu te na još nekoliko lokacija, dakle ukupno nekoliko sati.

O svemu smo pitali za komentar Marijana Škiljića, stručnjaka koji se bavi zaštitom osoba.

– To može biti problem jedino ako osoba koja je zadužena za neposredno osiguranje nosi kaput i druge stvari osobe koju bi trebala štititi. To može onemogućiti osobu u njezinu poslu, spriječiti je u brzoj reakciji uklanjanja opasnosti za dužnosnika. Međutim, ako su u tom kaputu mobitel predsjednice, premijera ili neki dokumenti, onda su te stvari neodvojive od dužnosnika i također su pod zaštitom. Mi ne znamo što je bilo u tom kaputu ili sakou.

Sad, koliko je pametno nositi u kaputu mobitel ili dokumente, to je druga stvar. Ako se radi samo o kaputu kao odjevnom predmetu, onda bih rekao da pripadnik osiguranja taj odjevni predmet može kratko pridržati, ali nije uputno da ga stalno nosi i ide za dužnosnikom, jer mislim da osiguranje ipak ne služi za tu svrhu. Naime, tako se učinak smanjuje i štićena osoba izložena je većem riziku. Ali u svemu je najvažnije kako je šef osiguranja složio ekipu i tko neposredno štiti predsjednicu – rekao nam je Škiljić.

Jedan zaštitar, bivši MUP-ovac, koji se bavi čuvanjem osoba, a jedno je vrijeme čuvao i utjecajne političare, kaže:

– Pitam ja vas što bi se dogodilo da netko predsjednicu želi napasti, a to tek uoči osoba koja nije u prvom prstenu. Što bi on trebao učiniti? Dok on reagira i baci te kapute iz ruku, te izvadi pištolj, već može biti kasno. Slažem se s MUP-om, uobičajeno je da se pridrži kaput, ali ne i da pripadnik osiguranja konstantno nosi stvari dužnosnika i tako hoda za njim. Nije on vješalica. U poslu osiguravanja osoba nisu nas učili kako nositi torbe, vrećice, kapute, sakoe... Već sam i za vrijeme prethodnih vlada imao prilike vidjeti da ljudi iz osiguranja ministara i ministrica nose vrećice iz trgovina, torbe ministrica i tko zna što još. Ne krivim ja svoje kolege, nego bi se ministri trebali naučiti pristojnosti i ne tražiti takvo što. Naime, rijetko će koji pripadnik osiguranja odbiti zamolbu da nosi kaput, iako je svjestan da mu to otežava posao, posebno jer su zimski kaputi teški. Nije ih problem kratko držati u rukama, ali ako hodate sat vremena za nekim i nosite dva tuđa kaputa, to može biti itekakav sigurnosni problem.

Rajko Bačnar predsjednik je hrvatskog ogranka Međunarodne tjelohraniteljske asocijacije (International Bodyguard Association - IBA), a u svojoj je karijeri čuvao i Billa Gatesa, kao i Georgea Sorosa kad je došao u posjet predsjedniku Ivi Josipoviću.

– Načelno govoreći, tjelohranitelj uvijek mora imati slobodne ruke. To je pisani i nepisani zakon naše struke. Tjelohranitelj ne nosi kovčege, kapute ni torbe, u protokolu treba dogovoriti tko će to nositi. Tjelohranitelj mora biti uz štićenu osobu i ništa mu ne smije odvlačiti pažnju.

Ako u ruci ima odjeću štićene osobe, onda to itekako smanjuje njegovu sposobnost mogućeg odgovora na eventualni napad. Što se tiče broja prstenova koji se postavljaju oko štićene osobe, to ovisi o procjeni SOA-a. No, u zaštiti državnih dužnosnika o svemu odlučuje voditelj osiguranja – kaže nam Bačnar, navodeći da SOA može procijeniti treba li Uprava za posebne poslove sigurnosti, osim predsjednika države, predsjednika Sabora i predsjednika Vlade, čuvati još nekoga.

Koliko smo vidjeli u foto-arhivi Reutersa, čuvari Angele Merkel i Vladimira Putina ni u jednom trenutku nisu nosili njihovu prtljagu, kapute ili sakoe. 

Uprava za poslove sigurnosti MUP-a

U Republici Hrvatskoj, objašnjava časopis za zaštitu i sigurnost osoba i imovine "Zaštita", tjelohranitelji koji se nalaze u državnoj službi djeluju u okviru posebne Uprave za poslove sigurnosti, koja je ustrojstvena jedinica Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). Temeljna zadaća Uprave je obavljanje policijskih poslova osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora.

Za obavljanje poslova iz djelokruga rada Uprave ustrojene su tri službe: služba za osiguranje i zaštitu štićenih osoba, služba za osiguranje i zaštitu štićenih objekata i prostora, te služba za osiguranje i zaštitu diplomatskih misija i konzularnih ureda.
Većina državnih tjelohranitelja potječe iz redova specijalnih i interventnih postrojbi policije, a manji broj dolazi iz vojske.

Riječ je o visoko motiviranim djelatnicima koji su naviknuti na stegu i odanost službi. U prvom redu oni imaju provjerene psihofizičke kvalitete, vrhunski se služe svim vrstama oružja, te su poznavatelji svih važnijih borilačkih napadačkih i obrambenih vještina, navodi taj časopis.

Kišobran kao improvizirano oružje

Kristian Družeta, autor knjige "Tjelohranitelj", ima malo drukčije mišljenje.

– Na pitanje je li uobičajeno da specijalisti zaštite štićene osobe pridržavaju sakoe ili kapute mogu odgovoriti potvrdno. Nije pravilo, ali takve su situacije moguće. Iako često možemo pročitati ili čuti komentare nekih stručnih osoba kako to nije posao osoba koje se nalaze u bliskoj zaštiti, činjenica je da dinamika aktivnosti i okruženja često može zahtijevati takav angažman od neposrednog tjelesnog osiguranja štićene osobe.

Ovdje bih svakako napomenuo da držanje sakoa, kaputa, torbe ili kišobrana nije nužno prepreka za efikasno pružanje bliske zaštite. Dapače, takav predmet u rukama uvježbane osobe može biti iznimno efikasno improvizirano sredstvo koje se može puno primjerenije upotrijebiti u zaštiti štićene osobe u odnosu na neki drugi predmet – kaže, među ostalim, Družeta, ipak napominjući da bi bilo dobro kad bi postojala osoba od povjerenja koja bi bila zadužena samo za osobne stvari štićene osobe.

– Primarno oružje specijalista bliske zaštite je mozak, a ne ruke ili noge. Da ne govorim o nekakvoj upotrebi vatrenog oružja. Oni moraju biti vrhunski uvježbani za samoobranu, obranu od napada na drugu osobu, blisku borbu s oružjem i bez njega, ali to nije presudno za efikasnu zaštitu štićene osobe. Imati sako, torbicu ili kišobran u ruci može biti izvrsno improvizirano oružje kojim se može puno bolje spriječiti, a po potrebi i razriješiti eventualni napad ili neki drugi oblik ugroze integriteta štićene osobe.

Suvremeni specijalisti bliske zaštite VIP i štićenih osoba trebali bi danas biti daleko od tjelohranitelja, o kakvima javnost još uvijek ima percepciju kao o fizički nadmoćnim dvometrašima sa sto kila mišića – ističe Družeta.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROPUSTI NA SUDAMJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-05-09 15:37:11 [created_by] => 3205 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-05-09 18:18:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-05-09 15:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 45457 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/05\/09\/Novosti\/11050643.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/09\/Novosti\/11046098.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/09\/Novosti\/11050644.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/09\/Novosti\/11050645.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/09\/Novosti\/11053046.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/09\/Novosti\/7693979.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/09\/Novosti\/11053108.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/05\/09\/Novosti\/11053106.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Tjelohranitelj predsjednice je cijelo vrijeme bio u njenoj blizini, a u rukama je imao - sako","","","Rajko Ba\u010dnar, tjelohranitelj koji je \u010duvao Soro\u0161a: Osiguranje ne nosi prtljagu ","Marijan \u0160kilji\u0107, stru\u010dnjak za za\u0161titu osoba: \u0160ti\u0107ena osoba izlo\u017eena je ve\u0107em riziku","Putinovi za\u0161titari ne nose njegov kaput","Za\u0161titari kancelarke Merkel tako\u0111er ne nose njene stvari "],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"630x570"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1088x1029"},{"size0":"732x949"},{"size0":"749x749"},{"size0":"1920x2880"},{"size0":"1920x1486"},{"size0":"1920x1300"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38072965 Threads: 3 Questions: 7078356231 Slow queries: 3296264 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607856829 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/tjelohranitelj-nije-vjesalica-kolindini-cuvari-satima-nosili-tude-sakoe-i-kapute-a-da-je-netko-napao-predsjednicu-ne-bi-mogli-adekvatno-reagirati-jer-im-ruke-nisu-bile-slobodne-602816 [printLink] => /vijesti/hrvatska/tjelohranitelj-nije-vjesalica-kolindini-cuvari-satima-nosili-tude-sakoe-i-kapute-a-da-je-netko-napao-predsjednicu-ne-bi-mogli-adekvatno-reagirati-jer-im-ruke-nisu-bile-slobodne-602816?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276095 [name] => MUP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mup [link] => /tag/mup ) [1] => stdClass Object ( [id] => 153118 [name] => tjelohranitelji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tjelohranitelji [link] => /tag/tjelohranitelji ) [2] => stdClass Object ( [id] => 297377 [name] => kolinda grabar kitarović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kolinda-grabar-kitarovic [link] => /tag/kolinda-grabar-kitarovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 460776 [name] => Osiguranje predsjednice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => osiguranje-predsjednice [link] => /tag/osiguranje-predsjednice ) [4] => stdClass Object ( [id] => 460777 [name] => Posebna Uprava za poslove sigurnosti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => posebna-uprava-za-poslove-sigurnosti [link] => /tag/posebna-uprava-za-poslove-sigurnosti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROPUSTI NA SUDAMJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tjelohranitelj nije vješalica: Kolindini čuvari satima nosili tuđe sakoe i kapute, a da je netko napao predsjednicu, ne bi mogli adekvatno reagirati jer im ruke nisu bile slobodne!? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3205 [name] => Saša Jadrijević Tomas [username] => sa-a-jadrijevi-tomas [email] => sa-a-jadrijevi-tomas@sd.hr [password] => $2y$10$oeN8gyModa7.4Q7iQNTLl.qX9WmdDC3q2vlAkhBWAyF1XI0DJGCkC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-jadrijevic-tomas-3205 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1723 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7734430a6167a6a5f56f794220c00ad0?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/09/Novosti/11050643.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/09/Novosti/11050643.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/09/Novosti/11046098.jpg [title] => Tjelohranitelj predsjednice je cijelo vrijeme bio u njenoj blizini, a u rukama je imao - sako ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/09/Novosti/11050644.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/09/Novosti/11050645.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/09/Novosti/11053046.jpg [title] => Rajko Bačnar, tjelohranitelj koji je čuvao Soroša: Osiguranje ne nosi prtljagu ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/09/Novosti/7693979.jpg [title] => Marijan Škiljić, stručnjak za zaštitu osoba: Štićena osoba izložena je većem riziku ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/09/Novosti/11053108.jpg [title] => Putinovi zaštitari ne nose njegov kaput ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/05/09/Novosti/11053106.jpg [title] => Zaštitari kancelarke Merkel također ne nose njene stvari ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tijekom boravka visokih državnih dužnosnika u Splitu novinari su zamijetili jednog pripadnika osiguranja koji je u rukama držao sako i kaput, te je tako hodao za predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ministrom uprave Lovrom Kuščevićem i drugim visokim dužnosnicima. Svi su ga prisutni zamijetili jer je u uhu imao prepoznatljivu bijelu "bubu".

Odmah se samo od sebe nametnulo pitanje: kako bi reagirao da je netko kojim slučajem pokušao napasti predsjednicu ili ministra? Naime, u incidentnim situacijama, objašnjavaju nam stručnjaci za sigurnost, najvažnija je brzina, jer sekunde i brza reakcija spašavaju živote, a kaput i sako u ruci zasigurno ometaju osobu da adekvatno štiti dužnosnike.

U RH tjelohranitelji koji se nalaze u državnoj službi djeluju u okviru posebne Uprave za poslove sigurnosti pri Ravnateljstvu policije, stoga smo im poslali pitanja uz fotografije na kojima se vidi kako pripadnik osiguranja u blizini predsjednice i ministara drži smeđi sako i tamni kaput.

– U određenim okolnostima zbog sigurnosnih razloga uobičajena je praksa da službenici sigurnosti privremeno preuzmu osobne stvari ili druge predmete štićenih osoba i na primjeren se način brinu o njima do pogodnog trenutka predaje službenicima protokola ili drugim suradnicima. Ukazujemo na činjenicu da se u vrijeme nastanka fotografija policijski službenik nije nalazio u prvom prstenu neposrednog osiguranja štićene osobe – odgovorili su nam u MUP-u.

Međutim, prema fotografiji jednog lokalnog portala, i tjelohranitelji u prvom prstenu nosili su sakoe dužnosnika, a kako su nam rekle osobe koje su se tog dana zatekle na Peristilu, držanje kaputa nije bilo baš "privremeno". Naime, tjelohranitelji su nosili kapute i sakoe na Peristilu te na još nekoliko lokacija, dakle ukupno nekoliko sati.

O svemu smo pitali za komentar Marijana Škiljića, stručnjaka koji se bavi zaštitom osoba.

– To može biti problem jedino ako osoba koja je zadužena za neposredno osiguranje nosi kaput i druge stvari osobe koju bi trebala štititi. To može onemogućiti osobu u njezinu poslu, spriječiti je u brzoj reakciji uklanjanja opasnosti za dužnosnika. Međutim, ako su u tom kaputu mobitel predsjednice, premijera ili neki dokumenti, onda su te stvari neodvojive od dužnosnika i također su pod zaštitom. Mi ne znamo što je bilo u tom kaputu ili sakou.

Sad, koliko je pametno nositi u kaputu mobitel ili dokumente, to je druga stvar. Ako se radi samo o kaputu kao odjevnom predmetu, onda bih rekao da pripadnik osiguranja taj odjevni predmet može kratko pridržati, ali nije uputno da ga stalno nosi i ide za dužnosnikom, jer mislim da osiguranje ipak ne služi za tu svrhu. Naime, tako se učinak smanjuje i štićena osoba izložena je većem riziku. Ali u svemu je najvažnije kako je šef osiguranja složio ekipu i tko neposredno štiti predsjednicu – rekao nam je Škiljić.

Jedan zaštitar, bivši MUP-ovac, koji se bavi čuvanjem osoba, a jedno je vrijeme čuvao i utjecajne političare, kaže:

– Pitam ja vas što bi se dogodilo da netko predsjednicu želi napasti, a to tek uoči osoba koja nije u prvom prstenu. Što bi on trebao učiniti? Dok on reagira i baci te kapute iz ruku, te izvadi pištolj, već može biti kasno. Slažem se s MUP-om, uobičajeno je da se pridrži kaput, ali ne i da pripadnik osiguranja konstantno nosi stvari dužnosnika i tako hoda za njim. Nije on vješalica. U poslu osiguravanja osoba nisu nas učili kako nositi torbe, vrećice, kapute, sakoe... Već sam i za vrijeme prethodnih vlada imao prilike vidjeti da ljudi iz osiguranja ministara i ministrica nose vrećice iz trgovina, torbe ministrica i tko zna što još. Ne krivim ja svoje kolege, nego bi se ministri trebali naučiti pristojnosti i ne tražiti takvo što. Naime, rijetko će koji pripadnik osiguranja odbiti zamolbu da nosi kaput, iako je svjestan da mu to otežava posao, posebno jer su zimski kaputi teški. Nije ih problem kratko držati u rukama, ali ako hodate sat vremena za nekim i nosite dva tuđa kaputa, to može biti itekakav sigurnosni problem.

Rajko Bačnar predsjednik je hrvatskog ogranka Međunarodne tjelohraniteljske asocijacije (International Bodyguard Association - IBA), a u svojoj je karijeri čuvao i Billa Gatesa, kao i Georgea Sorosa kad je došao u posjet predsjedniku Ivi Josipoviću.

– Načelno govoreći, tjelohranitelj uvijek mora imati slobodne ruke. To je pisani i nepisani zakon naše struke. Tjelohranitelj ne nosi kovčege, kapute ni torbe, u protokolu treba dogovoriti tko će to nositi. Tjelohranitelj mora biti uz štićenu osobu i ništa mu ne smije odvlačiti pažnju.

Ako u ruci ima odjeću štićene osobe, onda to itekako smanjuje njegovu sposobnost mogućeg odgovora na eventualni napad. Što se tiče broja prstenova koji se postavljaju oko štićene osobe, to ovisi o procjeni SOA-a. No, u zaštiti državnih dužnosnika o svemu odlučuje voditelj osiguranja – kaže nam Bačnar, navodeći da SOA može procijeniti treba li Uprava za posebne poslove sigurnosti, osim predsjednika države, predsjednika Sabora i predsjednika Vlade, čuvati još nekoga.

Koliko smo vidjeli u foto-arhivi Reutersa, čuvari Angele Merkel i Vladimira Putina ni u jednom trenutku nisu nosili njihovu prtljagu, kapute ili sakoe. 

Uprava za poslove sigurnosti MUP-a

U Republici Hrvatskoj, objašnjava časopis za zaštitu i sigurnost osoba i imovine "Zaštita", tjelohranitelji koji se nalaze u državnoj službi djeluju u okviru posebne Uprave za poslove sigurnosti, koja je ustrojstvena jedinica Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP). Temeljna zadaća Uprave je obavljanje policijskih poslova osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora.

Za obavljanje poslova iz djelokruga rada Uprave ustrojene su tri službe: služba za osiguranje i zaštitu štićenih osoba, služba za osiguranje i zaštitu štićenih objekata i prostora, te služba za osiguranje i zaštitu diplomatskih misija i konzularnih ureda.
Većina državnih tjelohranitelja potječe iz redova specijalnih i interventnih postrojbi policije, a manji broj dolazi iz vojske.

Riječ je o visoko motiviranim djelatnicima koji su naviknuti na stegu i odanost službi. U prvom redu oni imaju provjerene psihofizičke kvalitete, vrhunski se služe svim vrstama oružja, te su poznavatelji svih važnijih borilačkih napadačkih i obrambenih vještina, navodi taj časopis.

Kišobran kao improvizirano oružje

Kristian Družeta, autor knjige "Tjelohranitelj", ima malo drukčije mišljenje.

– Na pitanje je li uobičajeno da specijalisti zaštite štićene osobe pridržavaju sakoe ili kapute mogu odgovoriti potvrdno. Nije pravilo, ali takve su situacije moguće. Iako često možemo pročitati ili čuti komentare nekih stručnih osoba kako to nije posao osoba koje se nalaze u bliskoj zaštiti, činjenica je da dinamika aktivnosti i okruženja često može zahtijevati takav angažman od neposrednog tjelesnog osiguranja štićene osobe.

Ovdje bih svakako napomenuo da držanje sakoa, kaputa, torbe ili kišobrana nije nužno prepreka za efikasno pružanje bliske zaštite. Dapače, takav predmet u rukama uvježbane osobe može biti iznimno efikasno improvizirano sredstvo koje se može puno primjerenije upotrijebiti u zaštiti štićene osobe u odnosu na neki drugi predmet – kaže, među ostalim, Družeta, ipak napominjući da bi bilo dobro kad bi postojala osoba od povjerenja koja bi bila zadužena samo za osobne stvari štićene osobe.

– Primarno oružje specijalista bliske zaštite je mozak, a ne ruke ili noge. Da ne govorim o nekakvoj upotrebi vatrenog oružja. Oni moraju biti vrhunski uvježbani za samoobranu, obranu od napada na drugu osobu, blisku borbu s oružjem i bez njega, ali to nije presudno za efikasnu zaštitu štićene osobe. Imati sako, torbicu ili kišobran u ruci može biti izvrsno improvizirano oružje kojim se može puno bolje spriječiti, a po potrebi i razriješiti eventualni napad ili neki drugi oblik ugroze integriteta štićene osobe.

Suvremeni specijalisti bliske zaštite VIP i štićenih osoba trebali bi danas biti daleko od tjelohranitelja, o kakvima javnost još uvijek ima percepciju kao o fizički nadmoćnim dvometrašima sa sto kila mišića – ističe Družeta.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


Tjelohranitelj predsjednice je cijelo vrijeme bio u njenoj blizini, a u rukama je imao - sako



Rajko Bačnar, tjelohranitelj koji je čuvao Soroša: Osiguranje ne nosi prtljagu

Marijan Škiljić, stručnjak za zaštitu osoba: Štićena osoba izložena je većem riziku

Putinovi zaštitari ne nose njegov kaput

Zaštitari kancelarke Merkel također ne nose njene stvari
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/tjelohranitelj-nije-vjesalica-kolindini-cuvari-satima-nosili-tude-sakoe-i-kapute-a-da-je-netko-napao-predsjednicu-ne-bi-mogli-adekvatno-reagirati-jer-im-ruke-nisu-bile-slobodne-602816 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1008b8ac8ccdb19bdf7e5765661be294b0935532 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tjelohranitelj+nije+vje%C5%A1alica%3A+Kolindini+%C4%8Duvari+satima+nosili+tu%C4%91e+sakoe+i+kapute%2C+a+da+je+netko+napao+predsjednicu%2C+ne+bi+mogli+adekvatno+reagirati+jer+im+ruke+nisu+bile+slobodne%21%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftjelohranitelj-nije-vjesalica-kolindini-cuvari-satima-nosili-tude-sakoe-i-kapute-a-da-je-netko-napao-predsjednicu-ne-bi-mogli-adekvatno-reagirati-jer-im-ruke-nisu-bile-slobodne-602816 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftjelohranitelj-nije-vjesalica-kolindini-cuvari-satima-nosili-tude-sakoe-i-kapute-a-da-je-netko-napao-predsjednicu-ne-bi-mogli-adekvatno-reagirati-jer-im-ruke-nisu-bile-slobodne-602816 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PROPUSTI NA SUDAMJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPROPUSTI NA SUDAMJI

Tjelohranitelj nije vješalica: Kolindini čuvari satima nosili tuđe sakoe i kapute, a da je netko napao predsjednicu, ne bi mogli adekvatno reagirati jer im ruke nisu bile slobodne!?

9. svibnja 2019. - 17:37

Tijekom boravka visokih državnih dužnosnika u Splitu novinari su zamijetili jednog pripadnika osiguranja koji je u rukama držao sako i kaput, te je tako hodao za predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, ministrom uprave Lovrom Kuščevićem i drugim visokim dužnosnicima. Svi su ga prisutni zamijetili jer je u uhu imao prepoznatljivu bijelu "bubu".

Odmah se samo od sebe nametnulo pitanje: kako bi reagirao da je netko kojim slučajem pokušao napasti predsjednicu ili ministra? Naime, u incidentnim situacijama, objašnjavaju nam stručnjaci za sigurnost, najvažnija je brzina, jer sekunde i brza reakcija spašavaju živote, a kaput i sako u ruci zasigurno ometaju osobu da adekvatno štiti dužnosnike.

U RH tjelohranitelji koji se nalaze u državnoj službi djeluju u okviru posebne Uprave ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 05:21