StoryEditorOCM
Hrvatskakaptol i izbori

Teolog o istupu biskupa: ‘Imaju se pravo očitovati ali vidimo da su svi oni koje je Crkva podržavala izgubili izbore‘

Piše Vijesti sd
4. travnja 2024. - 20:07

Teolog Damir Milas gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao uplitanje Komisije Hrvatske biskupske konferencije u predstojeće parlamentarne izbore.

Kazao je da se biskupi imaju pravo očitovati jer živimo u demokratskom društvu i da je više nego jasno na koga su ciljali.

"Bitno je znati da je to Komisija radnog karaktera i očekivano je da biskupi agitiraju za one opcije koje smatraju sebi bližima. Ovdje upada u oči izbor navodno neutralnih rečenica, ali vidljiva je neizravna podrška HDZ-u", rekao je.

Kaže kako oni pozivaju stranke koje su ideološki blizu da se udruže unatoč neslaganju jer se one navodno zauzimaju za vrijednosni sustav većine Hrvata. „Ukratko, glasajte za HDZ i njegove partnere, a ne za Milanovića", dodao je.

"Bitno je da svatko ima pravo na stav i svaki stav je legitiman i poželjan, ali mislim da ova njihova preporuka neće imati nikakav utjecaj na biračko tijelo jer i prije je bilo sličnih uputa i vidimo da su svi oni koje je Crkva podržavala izgubili izbore", napomenuo je Milas.

image

Damir Milas

screenshot n1

"Nisam siguran kako razmišljaju ostale biskupske konferencije. Primijetio sam i tekst austrijske konferencije koji je izrazito neutralan i iznose se samo crkvena načela i da ljudi odluče po svojoj savjesti", napomenuo je.

"Svatko od nas zna kako razmišljaju domaći biskupi. Oni definitivno nikada neće podržati opcije s lijevog političkog spektra. Ovdje se vidi blago soliranje koje ne bi trebalo biti neki rizik", rekao je.

Milanović je napravio razliku između biskupa, pogotovo onih koje je predložio papa Franjo, i Komisije. "To stoji. Komisija je radnog karaktera i njezin cilj je tumačiti društvene fenomene. Odgovornost leži na njezinom predsjedniku kao potpisniku. Ovo mišljenje sigurno ne obavezuje sve biskupe", objasnio je. Smatra da se klerici danas ne miješaju toliko u politiku kao ranije.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:00