StoryEditorOCM
HrvatskaMinistrica Vučković

‘Svaka država mora slušati savjete struke kada suzbija bolest koja ostavlja teške ekonomske i socijalne posljedice‘

Piše HINA
29. listopada 2023. - 22:17

Ministrica poljoprivrede Vučković izjavila je u nedjelju da država mora slušati veterinarsku struku i znanstvenike kada je riječ o suzbijanju bolesti kao što je afrička svinjska kuga, nakon što su uzgajivači zatražili dozvole za svinjokolje i obustavu eutanazije zdravih svinja.

‘‘Svaka država mora slušati savjete struke i znanosti kada suzbija jednu bolest koja ostavlja teške ekonomske i socijalne posljedice. Kao rijetko koja država smo odlučili pronaći način da svima, bez obzira na kategorije, nadoknadimo izgubljenu vrijednosti‘‘, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u razgovoru za RTL Danas.

S današnjim danom proknjiženo je 4471 potpora za 819 uzgajivača, dodala je.

Vučković je time odgovorila nezadovoljnim svinjogojcima koji su se ranije danas odazvali pozivu ‘Stožera za obranu hrvatskog sela‘ i okupili na prosvjedu u Retkovcima, kod Vinkovaca. Od tamo su s 50-tak traktora krenuli prema Vinkovcima, gdje su na prosvjedu predstavili svoje zahtjeve Vladi i resornom ministarstvu.

Slavonski svinjogojci traže, između ostalog, dozvole za klanje svinja i preradu mesa u vlastitim dvorištima, zaustavljanje eutanazije zdravih svinja te ukidanje svih oblika kategorizacije objekata u svrhu držanja svinja.

Prihvaćanje posljednjeg zahtjeva bio bi, prema riječima ministrice poljoprivrede, ‘‘strašan korak unazad‘‘.

‘‘Kategorizacija je jedan od najboljih poslova koji smo mogli napraviti i u posljednjih nekoliko godina. Imate vrlo mali postotak gospodarstava na kojima su eutanizirane svinje, a da su bila u kategoriji u kojoj se poštuje biosigurnost‘‘, kazala je Vučković.

Što se statistike tiče, u Osječko-baranjskoj županiji je zbog afričke svinjske kuge uklonjeno oko 10 tisuća svinja iz 1000 objekata, dok će idućeg tjedna u Vukovarsko-srijemskoj županiji biti uklonjeno 1000 svinja iz 40 objekata.

Unatoč problemima s kojima su suočeni svinjogojci, ministrica ih je pozvala na poštivanje veterinarskih propisa.

‘‘Ilegalni promet od samo jednog neodgovornog posjednika ili jedna situacija s prometom zaraženih svinja može nas vratiti dva do tri mjeseca unazad i uzrokovati štetu koja se mjeri u milijunima eura‘‘, naglasila je.

Na gospodarstvima kod fizičkih i pravnih osoba trenutno se ne smije klati svinja iz zone ograničenja, ali je dopuštena prerada mesa od svinja koje nisu iz zone ograničenja, poručila je ministrica poljoprivrede.

Vezano uz prosvjed svinjogojaca iz vukovarsko-srijemskog HDZ-a večeras su priopćili da razumiju svinjogojce koji se nose s posljedicama afričke svinjske kuge, no naglašavaju da je riječ o ozbiljnoj bolesti koja je pogodila i niz drugih zemalja, a za koju nema cjepiva ni lijeka.

Ističu da Ministarstvo poljoprivrede u suzbijanju afričke svinjske poduzima mjere koje predlaže i podržava veterinarska struka.

Dosad je eutanazirano oko 2,5 posto ukupnog svinjskog fonda u Hrvatskoj, a da se mjere nisu poduzimale, znatno bi veći broj svinja morao biti eutanaziran, dodaju.

Napominju da je Vlada reagirala brzo i osigurala 30 milijuna eura za potpore svinjogojcima, za nadoknadu gubitaka i oporavka proizvodnje.

"Apeliramo i na poljoprivrednike i svinjogojce da slušaju što govori struka i znanost, a ne nekolicina ‘‘nadriliječnika‘ iz Domovinskog pokreta i Suverenista, koji parazitiraju nad ovom krizom i žele politički profitirati. I danas su to pojedinci iz njihovih redova činili, nastojeći iskoristiti prosvjed svinjogojaca za potrebe vlastite predizborne kampanje", kažu iz županijskog HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:40