stdClass Object ( [id] => 203361 [title] => Superodlikaše prestižu prvaci u badmintonu [alias] => superodlikase-prestizu-prvaci-u-badmintonu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Je li za matematičku gimnaziju ili neku tehničku strukovnu školu važnije to što ste četiri godine pohađali plesnu školu ili to što ste od petog do osmog razreda imali “samo” sve petice iz matematike i imate prosjek 5,0? Koliko je za opću gimnaziju važno to što ste državni prvak u nanbudu ili badmintonu, koji nose čak tri dodatna boda na upisu u srednju školu, ili to što ste izvrsni u hrvatskom i stranom jeziku ili povijesti, ali ste u petom razredu dobili neku “zalutalu” zaključnu četvorku iz tehničke kulture?

Prednjače plesači i svirači

Upravo to se ovih dana pitaju brojni roditelji i učenici osmih razreda nakon što su 1. lipnja objavljene orijentacijske rang-liste za upis u prvi razred srednjih škola, koji se od ove godine prvi put obavlja elektroničkim putem. Kao i prigodom upisa na fakultete, osmaši, podsjetimo, apliciraju na ukupno deset programa u najviše pet škola, rangiranih prema prioritetima. Orijentacijske liste ne sadrže podatke za osmi razred, no i sam uvid u privremeno stanje, malo je reći, šokirao je mnoge roditelje i djecu.

Niz je nelogičnosti i apsurda, kazuju roditelji koji su se javili u našu redakciju, a najviše zbog dodatnih bodova koje vam može donijeti sve i svašta, ukupno više od 20 kategorija: od međunarodnih i državnih sportskih (pa bio to i badminton) te natjecanja u znanju, pohađanja glazbenih i plesnih škola, alergija i drugih kroničnih bolesti do teških životnih uvjeta, života sa samohranim roditeljem i tako dalje. Iako su dodatni bodovi i dosad postojali, javnom objavom rang-lista konačno je i šira javnost dobila uvid u to koliko znanje, čak i kada su petice “navučene”, malo vrijedi ako nemate nekakav dodatni “as iz rukava”.

Pomaže i tango

– Moje je dijete imalo samo jednu četvorku, i to iz povijesti u petom razredu, a u šestom i sedmom sve petice, ali je trenutačno u zagrebačkoj II. gimnaziji, koja upisuje 168 učenika, 141. na listi. Ispod dvjestotog mjesta u toj školi nalazi se drugo dijete, odlikaš koje je u svakome od ta tri razreda imalo samo po jednu četvorku, ali očito neće imati nikakve šanse da se ondje upiše – kazala nam je majka koja svaki dan pomno prati “upisnu” sudbinu svog djeteta.

– Dok moje dijete nema nikakvih dodatnih bodova, iako je odlikaš, njegov prijatelj dobio je dodatna tri boda jer je njegova ekipa osvojila prvo mjesto na državnom atletskom natjecanju, a on sam bio je rezerva i presjedio natjecanje na klupi. Poznanica je zbog trećeg mjesta na natjecanju iz tanga dobila dva dodatna boda.

Djeca dobivaju dva dodatna boda ako su šest godina pohađala glazbenu ili četiri godine plesnu školu, a ja se pitam tko provjerava te potvrde – kaže ova majka. Samo letimičan pogled na upisne liste u zagrebačkim gimnazijama, kaže ona, pokazuje da su upravo plesači i glazbenici zauzeli vodeća mjesta na listama, a ne zaostaju ni sportaši, prvaci u badmintonu, streličarstvu itd.

Paradigmatičan primjer apsurda je i zagrebačka XV. gimnazija, popularni MIOC, koja prima 224 učenika u prvi razred. Prvi učenik, superodlikaš, koji nema nikakvih dodatnih bodova nalazi se tek na – 207. mjestu! Ne samo što 206 učenika ispred njega ima pravo na dodatne bodove, nego je posve izvjesno da brojni superodlični učenici kao on s prosjekom 5,0 bez dodatnih bodova neće uspjeti “upasti” u tu gimnaziju.

Također, podaci pokazuju da polovina od 46 tisuća osmaša ima pravo na jedan dodatni bod jer su – najmanje četiri godine učili drugi strani jezik. A samo dva boda manje mogu vas baciti “dolje” za 50-ak mjesta.

Lažna slika

Također, mnogi se pitaju znači li to da, ako niste odlikaš, možete zaboraviti na bilo koju od nešto boljih škola, ali i pitanje pružaju li orijentacijske liste, bez ocjena iz osmog razreda, lažnu sliku i samo zbunjuju roditelje i djecu.

– Dvoumili smo se trebamo li objaviti privremene liste. Argument “za” bio je taj što svi mogu dobiti uvid kako trenutačno stoje, gdje imaju veće šanse za upis, a argument “protiv” da mnogi neće shvatiti kako je riječ o privremenim listama koje će se, pokazuje to iskustvo s upisa na fakultete, mijenjati sve do zadnjeg sata prije isteka roka 26. lipnja. Nakon unosa podataka za osmi razred, sigurno će doći do promjena na listama – ističe Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, mreže preko koje se obavljaju prijave i e-upisi u srednje škole.

Stručna i prosvjetarska javnost zaziva uvođenje male mature, a većina se slaže i kako bi potpuno trebalo izbaciti dodatne bodove, osim nekih kategorija.

– Pohađanje glazbenih i plesnih škola spada u izvanškolske aktivnosti, to je nešto što nije obvezno i teško je provjerljivo. Načelno sam za to da se vrednuje samo ono što je dijete postiglo u školi i natjecanjima vezanima uz školu – smatra Sanja Lukić, profesorica kemije iz Zagreba i predsjednica udruge “Nastavnici organizirano”. Ta se udruga zauzima za uvođenje male mature koja bi, kaže, pomogla da se uči za znanje, a ne ocjene koje su ionako nerealne.

– Mala matura ili neki drugi oblik vanjskog vrednovanja bio bi najbolje rješenje. Zagrebački MIOC provodi ulazne testove na kojima padne 40 posto upisane djece iako se samo superodlikaši upisuju u tu školu – ističe dr. Vedran Mornar, voditelj projekta e-upisa.

MARIJANA CVRTILA

Brojni pozivi CARNetove službe

Koliko je nejasnoća oko upisa u srednje škole, svjedoči i podatak da CARNetovoj službi dnevno stiže između 500 i 600 mailova, te više stotina telefonskih poziva. Deset službenika pokušava dnevno od 8 do 22 sata odgovoriti na sve pozive:

– Tehnički sve funkcionira dobro i vjerujemo da neće biti nikakvih poteškoća s e-upisima. Na 90 posto upita odgovori se već nalaze u brošurama, samo treba dobro iščitati. No, trudimo se najbrže što možemo odgovoriti na sve upite – kaže Zvonimir Stanić.

Ministarstvo: Ipak je ove godine manje takvih učenika

Oglasilo se i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta iz kojega tvrde da je ove godine smanjen i broj bodova i broj kategorija prema kojima se mogu dobiti dodatni bodovi. “Vidljivo je da je utjecaj dodatnih bodova znatno smanjen te je težište stavljeno na vrednovanje učenikova uspjeha u školi”, tvrde u MZOS-u. Dodaju da je to “još jedan dokaz da je novi način vrednovanja pravedniji model”.

Što je ‘pojačanje’?

IZRAVAN UPIS:

•• prvo mjesto kao pojedinac u 7. i 8. razredu na međunarodnom i državnom natjecanju iz znanja iz predmeta važnog za nastavak obrazovanja
•• pod uvjetom da prijeđu izborni prag: djeca civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih i civilnih invalida rata prve skupine sa sto posto oštećenja organizma

3 BODA:

•• prvo osvojeno mjesto kao pojedinac u 5. ili 6. razredu na međunarodnom ili državnom natjecanju iz znanja •• prvo osvojeno mjesto kao članovi skupine u posljednja četiri razreda osnovne škole na međunarodnim i državnim natjecanjima iz znanja; isto i sportaši članovi ekipe
•• vrhunski sportaš I., II. ili III. kategorije (prema HOO-u)

2 BODA:

•• drugo osvojeno mjesto kao pojedinci ili članovi skupine od 5. do 8. razreda na međunarodnim i državnim natjecanjima iz znanja; isto sportaši članovi ekipe
•• vrsni sportaši IV. kategorije i daroviti sportaši V. kategorije (prema HOO-u)
•• učenici koji su završili šest razreda osnovne glazbene ili četiri razreda osnovne plesne škole
•• kandidati sa zdravstvenim teškoćama (alergije i druge kronične bolesti, teška zdravstvena oštećenja, dulje liječenje)

1 BOD:

•• treće mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja od 5. do 8. razreda kao pojedinci ili članovi ekipe; isto sportaši članovi ekipe
•• daroviti sportaš VI. kategorije (prema HOO-u)
•• učenik koji je najmanje četiri godine u osnovnoj školi učio drugi strani jezik ili jedan od klasičnih jezika
•• otežani životni uvjeti: živi uz jednoga ili oba roditelja s dugotrajnom teškom bolesti ili dugotrajno nezaposlena oba roditelja, ako je jedan roditelj preminuo, ako živi uz samohranog roditelja korisnika socijalne skrbi itd..

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok moje dijete odlikaš nema nikakvih dodatnih bodova, njegov prijatelj dobio je dodatna tri boda jer je s ekipom iz škole osvojio prvo mjesto na državnom atletskom natjecanju, a zapravo je bio rezerva - tvrdi jedna ogorčena majka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => apsurd s dodatnim bodovima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-06-07 09:18:04 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-06-07 16:51:03 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-06-07 17:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7378 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/06/07/PSD/odl00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38376688 Threads: 5 Questions: 7096569358 Slow queries: 3300046 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608310909 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/superodlikase-prestizu-prvaci-u-badmintonu-203361 [printLink] => /vijesti/hrvatska/superodlikase-prestizu-prvaci-u-badmintonu-203361?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 216534 [name] => srednješkole [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srednjeskole [link] => /tag/srednjeskole ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok moje dijete odlikaš nema nikakvih dodatnih bodova, njegov prijatelj dobio je dodatna tri boda jer je s ekipom iz škole osvojio prvo mjesto na državnom atletskom natjecanju, a zapravo je bio rezerva - tvrdi jedna ogorčena majka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => apsurd s dodatnim bodovima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Superodlikaše prestižu prvaci u badmintonu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-15-43-28-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/06/07/PSD/odl00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/06/07/PSD/odl00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Je li za matematičku gimnaziju ili neku tehničku strukovnu školu važnije to što ste četiri godine pohađali plesnu školu ili to što ste od petog do osmog razreda imali “samo” sve petice iz matematike i imate prosjek 5,0? Koliko je za opću gimnaziju važno to što ste državni prvak u nanbudu ili badmintonu, koji nose čak tri dodatna boda na upisu u srednju školu, ili to što ste izvrsni u hrvatskom i stranom jeziku ili povijesti, ali ste u petom razredu dobili neku “zalutalu” zaključnu četvorku iz tehničke kulture?

Prednjače plesači i svirači

Upravo to se ovih dana pitaju brojni roditelji i učenici osmih razreda nakon što su 1. lipnja objavljene orijentacijske rang-liste za upis u prvi razred srednjih škola, koji se od ove godine prvi put obavlja elektroničkim putem. Kao i prigodom upisa na fakultete, osmaši, podsjetimo, apliciraju na ukupno deset programa u najviše pet škola, rangiranih prema prioritetima. Orijentacijske liste ne sadrže podatke za osmi razred, no i sam uvid u privremeno stanje, malo je reći, šokirao je mnoge roditelje i djecu.

Niz je nelogičnosti i apsurda, kazuju roditelji koji su se javili u našu redakciju, a najviše zbog dodatnih bodova koje vam može donijeti sve i svašta, ukupno više od 20 kategorija: od međunarodnih i državnih sportskih (pa bio to i badminton) te natjecanja u znanju, pohađanja glazbenih i plesnih škola, alergija i drugih kroničnih bolesti do teških životnih uvjeta, života sa samohranim roditeljem i tako dalje. Iako su dodatni bodovi i dosad postojali, javnom objavom rang-lista konačno je i šira javnost dobila uvid u to koliko znanje, čak i kada su petice “navučene”, malo vrijedi ako nemate nekakav dodatni “as iz rukava”.

Pomaže i tango

– Moje je dijete imalo samo jednu četvorku, i to iz povijesti u petom razredu, a u šestom i sedmom sve petice, ali je trenutačno u zagrebačkoj II. gimnaziji, koja upisuje 168 učenika, 141. na listi. Ispod dvjestotog mjesta u toj školi nalazi se drugo dijete, odlikaš koje je u svakome od ta tri razreda imalo samo po jednu četvorku, ali očito neće imati nikakve šanse da se ondje upiše – kazala nam je majka koja svaki dan pomno prati “upisnu” sudbinu svog djeteta.

– Dok moje dijete nema nikakvih dodatnih bodova, iako je odlikaš, njegov prijatelj dobio je dodatna tri boda jer je njegova ekipa osvojila prvo mjesto na državnom atletskom natjecanju, a on sam bio je rezerva i presjedio natjecanje na klupi. Poznanica je zbog trećeg mjesta na natjecanju iz tanga dobila dva dodatna boda.

Djeca dobivaju dva dodatna boda ako su šest godina pohađala glazbenu ili četiri godine plesnu školu, a ja se pitam tko provjerava te potvrde – kaže ova majka. Samo letimičan pogled na upisne liste u zagrebačkim gimnazijama, kaže ona, pokazuje da su upravo plesači i glazbenici zauzeli vodeća mjesta na listama, a ne zaostaju ni sportaši, prvaci u badmintonu, streličarstvu itd.

Paradigmatičan primjer apsurda je i zagrebačka XV. gimnazija, popularni MIOC, koja prima 224 učenika u prvi razred. Prvi učenik, superodlikaš, koji nema nikakvih dodatnih bodova nalazi se tek na – 207. mjestu! Ne samo što 206 učenika ispred njega ima pravo na dodatne bodove, nego je posve izvjesno da brojni superodlični učenici kao on s prosjekom 5,0 bez dodatnih bodova neće uspjeti “upasti” u tu gimnaziju.

Također, podaci pokazuju da polovina od 46 tisuća osmaša ima pravo na jedan dodatni bod jer su – najmanje četiri godine učili drugi strani jezik. A samo dva boda manje mogu vas baciti “dolje” za 50-ak mjesta.

Lažna slika

Također, mnogi se pitaju znači li to da, ako niste odlikaš, možete zaboraviti na bilo koju od nešto boljih škola, ali i pitanje pružaju li orijentacijske liste, bez ocjena iz osmog razreda, lažnu sliku i samo zbunjuju roditelje i djecu.

– Dvoumili smo se trebamo li objaviti privremene liste. Argument “za” bio je taj što svi mogu dobiti uvid kako trenutačno stoje, gdje imaju veće šanse za upis, a argument “protiv” da mnogi neće shvatiti kako je riječ o privremenim listama koje će se, pokazuje to iskustvo s upisa na fakultete, mijenjati sve do zadnjeg sata prije isteka roka 26. lipnja. Nakon unosa podataka za osmi razred, sigurno će doći do promjena na listama – ističe Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, mreže preko koje se obavljaju prijave i e-upisi u srednje škole.

Stručna i prosvjetarska javnost zaziva uvođenje male mature, a većina se slaže i kako bi potpuno trebalo izbaciti dodatne bodove, osim nekih kategorija.

– Pohađanje glazbenih i plesnih škola spada u izvanškolske aktivnosti, to je nešto što nije obvezno i teško je provjerljivo. Načelno sam za to da se vrednuje samo ono što je dijete postiglo u školi i natjecanjima vezanima uz školu – smatra Sanja Lukić, profesorica kemije iz Zagreba i predsjednica udruge “Nastavnici organizirano”. Ta se udruga zauzima za uvođenje male mature koja bi, kaže, pomogla da se uči za znanje, a ne ocjene koje su ionako nerealne.

– Mala matura ili neki drugi oblik vanjskog vrednovanja bio bi najbolje rješenje. Zagrebački MIOC provodi ulazne testove na kojima padne 40 posto upisane djece iako se samo superodlikaši upisuju u tu školu – ističe dr. Vedran Mornar, voditelj projekta e-upisa.

MARIJANA CVRTILA

Brojni pozivi CARNetove službe

Koliko je nejasnoća oko upisa u srednje škole, svjedoči i podatak da CARNetovoj službi dnevno stiže između 500 i 600 mailova, te više stotina telefonskih poziva. Deset službenika pokušava dnevno od 8 do 22 sata odgovoriti na sve pozive:

– Tehnički sve funkcionira dobro i vjerujemo da neće biti nikakvih poteškoća s e-upisima. Na 90 posto upita odgovori se već nalaze u brošurama, samo treba dobro iščitati. No, trudimo se najbrže što možemo odgovoriti na sve upite – kaže Zvonimir Stanić.

Ministarstvo: Ipak je ove godine manje takvih učenika

Oglasilo se i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta iz kojega tvrde da je ove godine smanjen i broj bodova i broj kategorija prema kojima se mogu dobiti dodatni bodovi. “Vidljivo je da je utjecaj dodatnih bodova znatno smanjen te je težište stavljeno na vrednovanje učenikova uspjeha u školi”, tvrde u MZOS-u. Dodaju da je to “još jedan dokaz da je novi način vrednovanja pravedniji model”.

Što je ‘pojačanje’?

IZRAVAN UPIS:

•• prvo mjesto kao pojedinac u 7. i 8. razredu na međunarodnom i državnom natjecanju iz znanja iz predmeta važnog za nastavak obrazovanja
•• pod uvjetom da prijeđu izborni prag: djeca civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih i civilnih invalida rata prve skupine sa sto posto oštećenja organizma

3 BODA:

•• prvo osvojeno mjesto kao pojedinac u 5. ili 6. razredu na međunarodnom ili državnom natjecanju iz znanja •• prvo osvojeno mjesto kao članovi skupine u posljednja četiri razreda osnovne škole na međunarodnim i državnim natjecanjima iz znanja; isto i sportaši članovi ekipe
•• vrhunski sportaš I., II. ili III. kategorije (prema HOO-u)

2 BODA:

•• drugo osvojeno mjesto kao pojedinci ili članovi skupine od 5. do 8. razreda na međunarodnim i državnim natjecanjima iz znanja; isto sportaši članovi ekipe
•• vrsni sportaši IV. kategorije i daroviti sportaši V. kategorije (prema HOO-u)
•• učenici koji su završili šest razreda osnovne glazbene ili četiri razreda osnovne plesne škole
•• kandidati sa zdravstvenim teškoćama (alergije i druge kronične bolesti, teška zdravstvena oštećenja, dulje liječenje)

1 BOD:

•• treće mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima iz znanja od 5. do 8. razreda kao pojedinci ili članovi ekipe; isto sportaši članovi ekipe
•• daroviti sportaš VI. kategorije (prema HOO-u)
•• učenik koji je najmanje četiri godine u osnovnoj školi učio drugi strani jezik ili jedan od klasičnih jezika
•• otežani životni uvjeti: živi uz jednoga ili oba roditelja s dugotrajnom teškom bolesti ili dugotrajno nezaposlena oba roditelja, ako je jedan roditelj preminuo, ako živi uz samohranog roditelja korisnika socijalne skrbi itd..

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/superodlikase-prestizu-prvaci-u-badmintonu-203361 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4a8b9e401fe3db2fabc8e44f0cbe2771d6368375 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Superodlika%C5%A1e+presti%C5%BEu+prvaci+u+badmintonu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsuperodlikase-prestizu-prvaci-u-badmintonu-203361 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsuperodlikase-prestizu-prvaci-u-badmintonu-203361 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dok moje dijete odlikaš nema nikakvih dodatnih bodova, njegov prijatelj dobio je dodatna tri boda jer je s ekipom iz škole osvojio prvo mjesto na državnom atletskom natjecanju, a zapravo je bio rezerva - tvrdi jedna ogorčena majka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => apsurd s dodatnim bodovima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaapsurd s dodatnim bodovima

Superodlikaše prestižu prvaci u badmintonu

Piše PSD.
7. lipnja 2013. - 19:02
Je li za matematičku gimnaziju ili neku tehničku strukovnu školu važnije to što ste četiri godine pohađali plesnu školu ili to što ste od petog do osmog razreda imali “samo” sve petice iz matematike i imate prosjek 5,0? Koliko je za opću gimnaziju važno to što ste državni prvak u nanbudu ili badmintonu, koji nose čak tri dodatna boda na upisu u srednju školu, ili to što ste izvrsni u hrvatskom i stranom jeziku ili povijesti, ali ste u petom razredu dobili neku “zalutalu” zaključnu četvorku iz tehničke kulture?

Prednjače plesači i svirači

Upravo to se ovih dana pitaju brojni roditelji i učenici osmih razreda nakon što su 1. lipnja objavljene orijentacijske rang-liste za upis u prvi razred srednjih škola, koji se od ove godine prvi put obavlja elektroničkim put...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 17:43