stdClass Object ( [id] => 124895 [title] => Sud BiH odlučio: Tihomira Purdu može se izručiti Srbiji; Odluku mora potpisati Hrvat Bariša Čolak [alias] => sud-bih-odlucio-tihomira-purdu-moze-se-izruciti-srbiji-odluku-mora-potpisati-hrvat-barisa-colak [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Slobodanka Purda: Tihomir je prepušten na milost i nemilost

- Čula sam vijesti iz BiH. Ne znam više što bih uopće rekla, ostala sam bez riječi na sve što se mom Tihomiru događa - rekla je novinarima u petak Slobodanka Purda, supruga vukovarskog branitelja koji je od 5. siječnja u pritvoru u Zenici.

- Izludila sam od svega, zamišljam kako je Tihomiru sada, tamo u zatvoru. Čuli smo se u četvrtak kada još nismo znali za odluku Suda BiH o mogućem izručenju Srbiji. Tihomir se nadao da uskoro ide kući, svojoj obitelji i djeci - dodala je trudna supruga Tihomira Purde koja s njihovo troje malodobne djece već gotovo mjesec i pol dana čeka na njegov povratak kući u Vukovar.

Slobodanka kaže i da se u svemu što ih je zadesilo osjeća prepuštena sama sebi.

- Ako se dopusti da Tihomir bude izručen Srbiji, ne znam što ćemo. Ne razumijem više što se tu događa, ali po Tihomira ništa ne ide dobro, on je prepušten na milost i nemilost - kaže Slobodanka Purda ponavljajući da se njezin suprug ne boji davanja iskaza pred srbijanskim istražiteljima - što je dogovoreno za ponedjeljak u BiH - jer im može samo ponoviti istinu i jer je nevin.

Sanja Butigan


Krivično Vijeće Suda BiH odlučilo je da su ispunjeni uvjeti za izručenje Tihomira Purde Srbiji, kazala sam je glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić. Odluka o izručenju je donijeta bez ulaženja u suštinu spisa, odnosno, nije utvrđivana eventualnu odgovornost Tihomira Purde za ratni zločin, nego je samo razmatrano jesu li ispunjeni proceduralni propisi za ekstradiciju.

Odvjetnik Muselimović kaže da prvostupanjsku odluku Krivičnog vijeća Suda BiH još nije dobio ističući da „će se žaliti u zakonskom roku od tri dana ukoliko odluka bude nepovoljna za njegovog klijenta“.

Ministra pravde BiH Barišu Čolaka smo pitali hoće li potpisati odluku o izručenju Purde Srbiji ukoliko i drugostupanjska odluka potvrdi odluku Krivičnog vijeća Suda BiH.

- Da bi mogao zauzeti stav o tom pitanju morao bih proučiti kompletnu dokumentaciju. O tom predmetu sam informiran samo preko medije - kaže ministar Čolak dodajući da će u Tužiteljstvu BiH na zahtjev srbijanskog Tužiteljstva u ponedjeljak biti ponovno ispitan Tihomir Purda.

Ministar Čolak smatra da se srbijansko Tužiteljstvo odlučio na takav korak  ispitivanja Purde na Sudu BiH kako bi eventualno odustalo od zahtjeva za izručenje „ukoliko nema dovoljno dokaza za osnovanu sumnju u počinjenje zločina“.

- Moguće je da već u ponedjeljak, nakon saslušanja u Tužiteljstvu BiH , predstavnici srbijanskog suda i tužiteljstva donesu odluku o povlačenju zahtjeva za ekstradiciju, saznajemo u pravosudno-diplomatskim kanalima u BiH. Razlog za to krije se u činjenici što jedine dokaze koje imaju protiv vukovarskog branitelja ne mogu koristiti na beogradskom Sudu kao valjane jer su iznuđeni tijekom zatočeništva i mučenja u Sremskoj Mitrovici.

Komentirajući Purdin slučaj ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako će u četvrtak biti saslušani Danko Maslov i Petar Janjić, te da će srpsko tužiteljstvo nakon toga imati uvid u sve činjenice slučaja.

Na upit postoji li mogućnost za traženjem međunarodne pravne pomoći u slučaju Purda, ministar Bošnjaković je rekao kako bi se Purda mogao obratiti Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, no tek kad pravosudna tijela BiH donesu odluku o izručenju, kazao je ministar za HTV.

ZDRAVKA SOLDIĆ, PSD

Za odvjetnika iznenađujuća presuda

Josip Muselimović, mostarski odvjetnik hrvatskog branitelja Tihomira Purde, kazao je u izjavi za Fenu da je dobio odluku Suda BiH kojom se utvrđuje kako su ispunjeni zakonski uvjeti za njegovo izručenje Republici Srbiji.

- To znači da po mišljenju Prvostupanjskog vijeća Suda BiH ne postoje zakonske zapreke da bi on mogao biti izručen Srbiji - kazao je Muselimović.

Po njegovom mišljenju, veoma je zanimljivo stajalište tog vijeće po kojem njih ništa drugo ne zanima, osim da molba sadrži sve ono što treba sadržavati i dalje se pozvalo na dokaze koje treba izvesti.

Ti su dokazi već izvedeni pred Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, a oni su, kazao je Muselimović otklonili svaku sumnju od Purde.

Baš jedna iznenađujuća presuda, kazao je Muselimović, dodavši kako će podnijeti žalbu Apelacijskom vijeću Suda BiH te kako je duboko uvjeren u neovisnost Purde i da on ne može biti izručen Srbiji.

M. Landeka

Hrvatsko društvo logoraša: Izruče li ga, krivci u Hrvatskoj moraju dati ostavke

- U nevjerici smo, iako znamo da ovo nije kraj i da konačna odluka dolazi od ministra pravosuđa BiH, ali cijela je situacija oko Tihomira Purde strašna i tragična - komentirao je Zdravko Komšić, predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih konc logora (HDLSKL).

Komšić dodaje da su branitelji Vukovara uzrujani zbog takvog razvoja situacije.

- Nadao sam se suprotnom, ni u primisli nisam očekivao ovakvu odluku. Razočaran sam. Ako dođe izručenja vukovarskog branitelja Srbiji neka u BiH shvate, i njihovo pravosuđe, da bosanski put prema zapadu vodi preko Hrvatske, a ne preko Srbije - rekao je Komšić dodajući kako se još uvijek nada da do izručenja ipak neće doći.

-Zbog takve situacije krivo je naše, hrvatsko pravosuđe. Ako Purda bude izručen Srbiji, tražit ćemo javno ostavku svih odgovornih u pravosuđu Hrvatske. Ništa drugo nas neće zadovoljiti - kategoričan je bio Komšić. Kaže i da se braniteljske udruge u Vukovaru još nisu sastale kako bi raspravile o novoj vijesti iz BiH.

S. BUTIGAN


ODLUKA SUDA BIH

Sud Bosne i Hercegovine , u postupku ekstradicije potraživanog Purda Tihomira pravosudnim organima Republike Srbije, povodom molbe za izručenje pravosudnih organa Republike Srbije, zbog krivičnog postupka u vezi sa krivičnim djelom ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika donijelo je Rješenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje potvrživanog Purda Tihomira pravosudnim organima Republike Srbije.

Nakon ocjene dokaza iz ekstradicione dokumentacije, Vijeće je zaključilo da su ispunjenje zakonske pretpostavke za izručenje iz sljedećih razloga:

-Prije svega, potraživani nije državljanin BiH i nije u postupku traženja azila u vrijeme podnošenja molbe.

-Međunarodna potjernica za Purda Tihomirom raspisana je od nadležnih organa i na način predviđen međunarodnim pravnim dokumentima.

-Ministarstvo pravde Republike Srbije, putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, u ostavljenom roku dostavilo je molbu za izručenje potraživanog Purda Tihomira sa pratećom dokumentacijom radi predaje nadležnim organima, Republike Srbije, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika

-Razmatrajući standard „dovoljno dokaza za sumnju“ kao pretpostavku za izručenje Sud je zaključio da on ne uključuje razmatranje dokaza od strane države sudskih organa moliteljice nego ocjenu da li akti države moliteljice sadrže pozivanje na dokaze.

-Na osnovu dokumentacije u spisu, proizilazi da je potraživani Purda Tihomir, državljanin R Hrvatske, da krivično djelo zbog kojeg se traži izručenje nije počinjeno na teritoriji Bosne i Hercegovine, protiv nje ili njenog državljanina, a isto djelo je propisano kao krivično djelo i prema domaćem zakonodavstvu Bosne i Hercegovine. Predmetno krivično djelo, po svojoj prirodi, nije političko ili vojno krivično djelo, a stanje u spisu nedvojbeno ukazuje na zaključak da se izručenje potraživanog ne traži radi krivičnog gonjenja ili kažnjavanja zbog njegove rase, spola, nacionalnog i etničkog porijekla, religijskog uvjerenja i političkih stavova.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću ovog suda u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka ovog rješenja.


Kosor: Purda je žrtva Miloševićevog režima

Gospodin Purda je žrtva montiranog procesa koji je pokrenuo Miloševićev režim - rekla je premijerka Jadranka Kosor komentirajući odluku Suda BiH. - Današnja odluka suda BiH nije konačna. Ja sam uvjerena da će srbijansko tužiteljstvo nakon saslušanja Tihomira Purde imati priliku doći do relevantnih činjenica.

Istaknula je da je nesporna činjenica da je Tihomir Purda iskaz dao u neljudskim uvjetima, te da je iskaz bio iznuđen tijekom zatočeništva u srbijanskim logorima gdje je bio mučen i ponižavan.

- Želim reći da će hrvatska Vlada i dalje činiti sve što može da zaštiti ljudska prava hrvatskog državljanina i branitelja Tihomira Purde - rekla je Kosor.

(Portal Jutarnji.hr)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-02-18 12:41:30 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-02-18 18:53:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-02-18 12:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10499 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/02/18/AAA/pu.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x530" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4302660 Threads: 2 Questions: 134030087 Slow queries: 57696 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4028171 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/sud-bih-odlucio-tihomira-purdu-moze-se-izruciti-srbiji-odluku-mora-potpisati-hrvat-barisa-colak-124895 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sud-bih-odlucio-tihomira-purdu-moze-se-izruciti-srbiji-odluku-mora-potpisati-hrvat-barisa-colak-124895?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 155157 [name] => tihomirpurda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tihomirpurda [link] => /tag/tihomirpurda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sud BiH odlučio: Tihomira Purdu može se izručiti Srbiji; Odluku mora potpisati Hrvat Bariša Čolak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-21-39-03-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/18/AAA/pu.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/02/18/AAA/pu.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Slobodanka Purda: Tihomir je prepušten na milost i nemilost

- Čula sam vijesti iz BiH. Ne znam više što bih uopće rekla, ostala sam bez riječi na sve što se mom Tihomiru događa - rekla je novinarima u petak Slobodanka Purda, supruga vukovarskog branitelja koji je od 5. siječnja u pritvoru u Zenici.

- Izludila sam od svega, zamišljam kako je Tihomiru sada, tamo u zatvoru. Čuli smo se u četvrtak kada još nismo znali za odluku Suda BiH o mogućem izručenju Srbiji. Tihomir se nadao da uskoro ide kući, svojoj obitelji i djeci - dodala je trudna supruga Tihomira Purde koja s njihovo troje malodobne djece već gotovo mjesec i pol dana čeka na njegov povratak kući u Vukovar.

Slobodanka kaže i da se u svemu što ih je zadesilo osjeća prepuštena sama sebi.

- Ako se dopusti da Tihomir bude izručen Srbiji, ne znam što ćemo. Ne razumijem više što se tu događa, ali po Tihomira ništa ne ide dobro, on je prepušten na milost i nemilost - kaže Slobodanka Purda ponavljajući da se njezin suprug ne boji davanja iskaza pred srbijanskim istražiteljima - što je dogovoreno za ponedjeljak u BiH - jer im može samo ponoviti istinu i jer je nevin.

Sanja Butigan


Krivično Vijeće Suda BiH odlučilo je da su ispunjeni uvjeti za izručenje Tihomira Purde Srbiji, kazala sam je glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić. Odluka o izručenju je donijeta bez ulaženja u suštinu spisa, odnosno, nije utvrđivana eventualnu odgovornost Tihomira Purde za ratni zločin, nego je samo razmatrano jesu li ispunjeni proceduralni propisi za ekstradiciju.

Odvjetnik Muselimović kaže da prvostupanjsku odluku Krivičnog vijeća Suda BiH još nije dobio ističući da „će se žaliti u zakonskom roku od tri dana ukoliko odluka bude nepovoljna za njegovog klijenta“.

Ministra pravde BiH Barišu Čolaka smo pitali hoće li potpisati odluku o izručenju Purde Srbiji ukoliko i drugostupanjska odluka potvrdi odluku Krivičnog vijeća Suda BiH.

- Da bi mogao zauzeti stav o tom pitanju morao bih proučiti kompletnu dokumentaciju. O tom predmetu sam informiran samo preko medije - kaže ministar Čolak dodajući da će u Tužiteljstvu BiH na zahtjev srbijanskog Tužiteljstva u ponedjeljak biti ponovno ispitan Tihomir Purda.

Ministar Čolak smatra da se srbijansko Tužiteljstvo odlučio na takav korak  ispitivanja Purde na Sudu BiH kako bi eventualno odustalo od zahtjeva za izručenje „ukoliko nema dovoljno dokaza za osnovanu sumnju u počinjenje zločina“.

- Moguće je da već u ponedjeljak, nakon saslušanja u Tužiteljstvu BiH , predstavnici srbijanskog suda i tužiteljstva donesu odluku o povlačenju zahtjeva za ekstradiciju, saznajemo u pravosudno-diplomatskim kanalima u BiH. Razlog za to krije se u činjenici što jedine dokaze koje imaju protiv vukovarskog branitelja ne mogu koristiti na beogradskom Sudu kao valjane jer su iznuđeni tijekom zatočeništva i mučenja u Sremskoj Mitrovici.

Komentirajući Purdin slučaj ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako će u četvrtak biti saslušani Danko Maslov i Petar Janjić, te da će srpsko tužiteljstvo nakon toga imati uvid u sve činjenice slučaja.

Na upit postoji li mogućnost za traženjem međunarodne pravne pomoći u slučaju Purda, ministar Bošnjaković je rekao kako bi se Purda mogao obratiti Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, no tek kad pravosudna tijela BiH donesu odluku o izručenju, kazao je ministar za HTV.

ZDRAVKA SOLDIĆ, PSD

Za odvjetnika iznenađujuća presuda

Josip Muselimović, mostarski odvjetnik hrvatskog branitelja Tihomira Purde, kazao je u izjavi za Fenu da je dobio odluku Suda BiH kojom se utvrđuje kako su ispunjeni zakonski uvjeti za njegovo izručenje Republici Srbiji.

- To znači da po mišljenju Prvostupanjskog vijeća Suda BiH ne postoje zakonske zapreke da bi on mogao biti izručen Srbiji - kazao je Muselimović.

Po njegovom mišljenju, veoma je zanimljivo stajalište tog vijeće po kojem njih ništa drugo ne zanima, osim da molba sadrži sve ono što treba sadržavati i dalje se pozvalo na dokaze koje treba izvesti.

Ti su dokazi već izvedeni pred Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, a oni su, kazao je Muselimović otklonili svaku sumnju od Purde.

Baš jedna iznenađujuća presuda, kazao je Muselimović, dodavši kako će podnijeti žalbu Apelacijskom vijeću Suda BiH te kako je duboko uvjeren u neovisnost Purde i da on ne može biti izručen Srbiji.

M. Landeka

Hrvatsko društvo logoraša: Izruče li ga, krivci u Hrvatskoj moraju dati ostavke

- U nevjerici smo, iako znamo da ovo nije kraj i da konačna odluka dolazi od ministra pravosuđa BiH, ali cijela je situacija oko Tihomira Purde strašna i tragična - komentirao je Zdravko Komšić, predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih konc logora (HDLSKL).

Komšić dodaje da su branitelji Vukovara uzrujani zbog takvog razvoja situacije.

- Nadao sam se suprotnom, ni u primisli nisam očekivao ovakvu odluku. Razočaran sam. Ako dođe izručenja vukovarskog branitelja Srbiji neka u BiH shvate, i njihovo pravosuđe, da bosanski put prema zapadu vodi preko Hrvatske, a ne preko Srbije - rekao je Komšić dodajući kako se još uvijek nada da do izručenja ipak neće doći.

-Zbog takve situacije krivo je naše, hrvatsko pravosuđe. Ako Purda bude izručen Srbiji, tražit ćemo javno ostavku svih odgovornih u pravosuđu Hrvatske. Ništa drugo nas neće zadovoljiti - kategoričan je bio Komšić. Kaže i da se braniteljske udruge u Vukovaru još nisu sastale kako bi raspravile o novoj vijesti iz BiH.

S. BUTIGAN


ODLUKA SUDA BIH

Sud Bosne i Hercegovine , u postupku ekstradicije potraživanog Purda Tihomira pravosudnim organima Republike Srbije, povodom molbe za izručenje pravosudnih organa Republike Srbije, zbog krivičnog postupka u vezi sa krivičnim djelom ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika donijelo je Rješenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje potvrživanog Purda Tihomira pravosudnim organima Republike Srbije.

Nakon ocjene dokaza iz ekstradicione dokumentacije, Vijeće je zaključilo da su ispunjenje zakonske pretpostavke za izručenje iz sljedećih razloga:

-Prije svega, potraživani nije državljanin BiH i nije u postupku traženja azila u vrijeme podnošenja molbe.

-Međunarodna potjernica za Purda Tihomirom raspisana je od nadležnih organa i na način predviđen međunarodnim pravnim dokumentima.

-Ministarstvo pravde Republike Srbije, putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, u ostavljenom roku dostavilo je molbu za izručenje potraživanog Purda Tihomira sa pratećom dokumentacijom radi predaje nadležnim organima, Republike Srbije, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika

-Razmatrajući standard „dovoljno dokaza za sumnju“ kao pretpostavku za izručenje Sud je zaključio da on ne uključuje razmatranje dokaza od strane države sudskih organa moliteljice nego ocjenu da li akti države moliteljice sadrže pozivanje na dokaze.

-Na osnovu dokumentacije u spisu, proizilazi da je potraživani Purda Tihomir, državljanin R Hrvatske, da krivično djelo zbog kojeg se traži izručenje nije počinjeno na teritoriji Bosne i Hercegovine, protiv nje ili njenog državljanina, a isto djelo je propisano kao krivično djelo i prema domaćem zakonodavstvu Bosne i Hercegovine. Predmetno krivično djelo, po svojoj prirodi, nije političko ili vojno krivično djelo, a stanje u spisu nedvojbeno ukazuje na zaključak da se izručenje potraživanog ne traži radi krivičnog gonjenja ili kažnjavanja zbog njegove rase, spola, nacionalnog i etničkog porijekla, religijskog uvjerenja i političkih stavova.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću ovog suda u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka ovog rješenja.


Kosor: Purda je žrtva Miloševićevog režima

Gospodin Purda je žrtva montiranog procesa koji je pokrenuo Miloševićev režim - rekla je premijerka Jadranka Kosor komentirajući odluku Suda BiH. - Današnja odluka suda BiH nije konačna. Ja sam uvjerena da će srbijansko tužiteljstvo nakon saslušanja Tihomira Purde imati priliku doći do relevantnih činjenica.

Istaknula je da je nesporna činjenica da je Tihomir Purda iskaz dao u neljudskim uvjetima, te da je iskaz bio iznuđen tijekom zatočeništva u srbijanskim logorima gdje je bio mučen i ponižavan.

- Želim reći da će hrvatska Vlada i dalje činiti sve što može da zaštiti ljudska prava hrvatskog državljanina i branitelja Tihomira Purde - rekla je Kosor.

(Portal Jutarnji.hr)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sud-bih-odlucio-tihomira-purdu-moze-se-izruciti-srbiji-odluku-mora-potpisati-hrvat-barisa-colak-124895 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=498f3e747ae47da5374dc117c2c1b0596543d6d6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sud+BiH+odlu%C4%8Dio%3A+Tihomira+Purdu+mo%C5%BEe+se+izru%C4%8Diti+Srbiji%3B+Odluku+mora+potpisati+Hrvat+Bari%C5%A1a+%C4%8Colak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsud-bih-odlucio-tihomira-purdu-moze-se-izruciti-srbiji-odluku-mora-potpisati-hrvat-barisa-colak-124895 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsud-bih-odlucio-tihomira-purdu-moze-se-izruciti-srbiji-odluku-mora-potpisati-hrvat-barisa-colak-124895 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Sud BiH odlučio: Tihomira Purdu može se izručiti Srbiji; Odluku mora potpisati Hrvat Bariša Čolak

Piše PSD.
18. veljače 2011. - 13:40

Slobodanka Purda: Tihomir je prepušten na milost i nemilost

- Čula sam vijesti iz BiH. Ne znam više što bih uopće rekla, ostala sam bez riječi na sve što se mom Tihomiru događa - rekla je novinarima u petak Slobodanka Purda, supruga vukovarskog branitelja koji je od 5. siječnja u pritvoru u Zenici.

- Izludila sam od svega, zamišljam kako je Tihomiru sada, tamo u zatvoru. Čuli smo se u četvrtak kada još nismo znali za odluku Suda BiH o mogućem izručenju Srbiji. Tihomir se nadao da uskoro ide kući, svojoj obitelji i djeci - dodala je trudna supruga Tihomira Purde koja s njihovo troje malodobne djece već gotovo mjesec i pol dana čeka na njegov povratak kući u Vukovar.

Slobodank...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:39