StoryEditorOCM
HrvatskaKOMPLETAN POSTUPAK

Što kada izgubite osobnu, putovnicu, vozačku, prometnu... Policija je izradila detaljan postupovnik, evo procedure

Piše VIJESTI SD
30. srpnja 2023. - 13:34

Što kad izgubim dokumente? U policiji su detaljno opislai što vam je činiti:

► Osobna iskaznica

Osoba je dužna bez odgode prijaviti nestanak, sumnju u zlouporabu ili pronalazak osobne iskaznice najbližoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji. Ako je osobna iskaznica nestala ili pronađena u inozemstvu, osoba je dužna njezin nestanak ili pronalazak prijaviti najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske koji je o tome dužan bez odgode obavijestiti policijsku upravu, odnosno policijsku postaju koja je izdala osobnu iskaznicu.

Nakon što se osobnoj iskaznici, temeljem prijave o nestanku, evidentira status nevažeće osobne iskaznice automatski se pokreće zahtjev za opoziv certifikata. Nestanak osobne iskaznice ili sumnja u zlouporabu, u svrhu suspenzije certifikata, može se prijaviti korištenjem elektroničke usluge davatelja usluga certificiranja. U tom slučaju osoba je dužna u najkraćem mogućem roku prijaviti nestanak osobne iskaznice najbližoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji radi evidentiranja potrage za osobnom iskaznicom u evidenciji koja se vodi na informacijskom sustavu Ministarstva unutarnjih poslova.

Ako osoba čijoj su osobnoj iskaznici suspendirani certifikati zbog nestanka prijavi, pronalazak osobne iskaznice u roku od 8 dana od dana suspenzije certifikata, certifikati će ponovno postati važeći. Protekom roka od 8 dana od dana suspenzije certifikata, certifikati se automatski opozivaju i više se ne mogu koristiti.

Nestalu osobnu iskaznicu izdanu osobi starijoj od 70 godina bez certifikata, osoba kojoj je izdana može nastaviti koristiti ako njen pronalazak prijavi u roku od 15 dana od dana evidentiranja statusa nevažeće osobne iskaznice u evidenciji osobnih iskaznica.

Osoba koja bez odgode ne prijavi nestanak ili pronalazak osobne iskaznice kaznit će se novčanom kaznom za prekršaj.

► Nestanak putne isprave ili njezin pronalazak

Građanin je dužan bez odgode prijaviti nestanak (gubitak ili krađu) putne isprave ili njezino pronalaženje. Nestanak ili pronalaženje putne isprave prijavljuju se policijskoj upravi/postaji, ako je putna isprava nestala ili pronađena u Republici Hrvatskoj, odnosno najbližoj diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu, ako je putna isprava nestala ili je pronađena u inozemstvu.

Građanin kod prijave nestanka putovnice daje pisanu izjavu o okolnostima pod kojima je izgubio putovnicu ili mu je ona ukradena, a službena osoba na temelju te izjave u evidenciji putnih isprava putovnici ažurira status nevažeće isprave te za njom raspisuje objavu.

► Problemi prilikom ulaska u države Europske unije zbog nestanka putovnice

Izgubili ste ili vam je ukradena putovnica, te zbog toga ne možete ulaziti u države Europske unije, jer su osobe koje su se poslužile vašim krivotvorenim putovnicama počinile kakav prijestup u nekoj od država EU, dovevši pri tom policijska i pravosudna tijela u zabludu u vezi svog identiteta, te su Vaši osobni podaci sa krivotvorenih isprava uneseni u evidencije, čime Vam je onemogućen ulazak u države Schengenskog sporazuma?

Stoga pred stranim policijskim i pravosudnim tijelima morate dokazati da niste kršili propise u nekim od država EU, već da su to počinile nepoznate osobe posluživši se krivotvorenim ispravama izdanim na Vaše ime?

Obratite se policijskoj postaji po mjestu prebivališta i podnesite zahtjev u kojem morate priložiti vlastoručno potpisanu izjavu da ste suglasni za fotografiranje i daktiloskopiranje, kako bi se takav materijal putem međunarodne policijske suradnje, odnosno Interpola mogao dostaviti policiji strane države čija su tijela izrekla mjeru zabrane ulaska, a u svrhu njezina poništenja.

Zahtjev se ne naplaćuje.

► Nestanak vozačke dozvole ili njezin pronalazak

Nestanak vozačke dozvole prijavljuje se, bez odgode, policijskoj upravi/policijskoj postaji

Zahtjev za izdavanje vozačke dozvole se podnosi u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji

Obrazac zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole ispisuje službenik na šalteru, a podnositelj zahtjeva svojim potpisom na obrascu potvrđuje točnost ispisanih podataka.

Podnositelj zahtjeva prilaže:

ukoliko je originalna vozačka dozvola bila izdana u državi članici EGP, dokaz nadležnog tijela države koja je izdala originalnu vozačku dozvolu da je osobi bila izdana vozačka dozvola

jednu fotografiju veličine 35 x 45 mm

dokaz o uplati 151 kune – 20,04 EUR (fiksni tečaj konverzije 7,53450), odnosno 181,00 kune – 24,02 EUR (fiksni tečaj konverzije 7,53450) kada se vozačka dozvola dostavlja na adresu vozača (redovni postupak), 200 kuna – 26,54 EUR (fiksni tečaj konverzije 7,53450) za ubrzani postupak, odnosno 450 kuna – 59,73 EUR (fiksni tečaj konverzije 7,53450) za žurni postupak, za obrazac vozačke dozvole putem uplatnice koja se podiže u policijskoj upravi, odnosno postaji, općom uplatnicom ili putem internet bankarstva, na IBAN državnog proračuna HR1210010051863000160, model HR65, poziv na broj 7005-477-OIB.

► NAPOMENA: Nije potrebno priložiti fotografiju ukoliko je podnositelju zahtjeva u proteklih pet godina izdana biometrijska putovnica, elektronička osobna iskaznica, osobna iskaznica koja sadrži OIB ili e-vozačka dozvola izdana od 04.09.2017. godine, za čije je izdavanje priložena fotografija, a izgled osobe nije bitno promijenjen.

Vozač je dužan bez odgode nadležnom tijelu prijaviti pronalazak vozačke dozvole

► Nestanak prometne dozvole

Vlasnik vozila dužan je bez odgode prijaviti krađu ili gubitak prometne dozvole i registarskih pločica policijskoj postaji na čijem području su prometna dozvola odnosno registarske pločice ukradene ili izgubljene. Zahtjev za izdavanje nove prometne dozvole vlasnik vozila podnosi u stanici za tehnički pregled vozila prema svom registracijskom području.

Za izdavanje nove prometne dozvole valja priložiti:

-zahtjev za izdavanje izgubljenog dokumenta

-osobnu iskaznicu

Za izdavanje nove prometne dozvole, stanica za tehnički pregled vozila naplaćuje naknadu sukladno Odluci o visini naknada za tehnički pregled i druge poslove koji se obavljaju u stanicama za tehnički pregled vozila (‘‘Narodne novine‘‘, broj: 122/14, 122/16 i 130/17).

► Nestanak oružnog lista ili Europske oružne propusnice

Gubitak, krađa i pronalaženje oružja, streljiva i isprava o oružju

Osobe koje posjeduju oružje na temelju oružnog lista ili odobrenja za sakupljanje oružja kategorije B i C dužne su odmah prijaviti gubitak ili krađu toga oružja i streljiva ili isprava o oružju.

Prijava se podnosi bez odgode policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu događaja ili saznanja o gubitku ili krađi oružja i streljiva ili isprava o oružju.

Onaj tko nađe oružje ili streljivo ili sazna za skriveno oružje ili streljivo dužan je o tome odmah obavijestiti najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju.

Za izdavanje novog oružnog lista potrebni su:

• izjava na koji način je došlo do gubitka oružnog lista,

• obrazac broj 6 (zahtjev za registraciju oružja),

Obrazac se može dobiti u policijskoj upravi/policijskoj postaji prilikom podnošenja zahtjeva ili ga može ispisati podnositelj zahtjeva (obostrano).

• dokaz o uplati upravne pristojbe u iznosu od 4,65 EUR - 35 kuna (fiksni tečaj konverzije 7,53450). Uplata se može izvršiti putem uplatnice ili putem Internet bankarstva. Pod opis plaćanja potrebno je navesti "državne upravne pristojbe", a uplatu izvršiti na IBAN državnog proračuna HR1210010051863000160, model HR64, poziv na broj 5002-713-OIB. Upravnu pristojbu u iznosu od 35 kuna - 4,65 EUR (fiksni tečaj konverzije 7,53450) moguće je platiti i u državnim biljezima.

Napomena: prema Zakonu o upravnim pristojbama (NN 115/16) upravne pristojbe u iznosu do 13,27 EUR - 100 kuna (fiksni tečaj konverzije 7,53450) mogu se platiti u državnim biljezima.

• fotografija veličine 30x35 mm (ukoliko se radi o fizičkoj osobi)

• obaviti uplatu u iznosu od 5,31 EUR - 40 kuna (fiksni tečaj konverzije 7,53450) na opću uplatnicu ili Internet bankarstvom, na IBAN državnog proračuna HR1210010051863000160, model HR65, poziv na broj 7005-477-OIB, svrha uplate ‘‘oružni list-novi‘‘.

Na jedan oružni list mogu se upisati tri komada oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 11:26