stdClass Object ( [id] => 1215473 [title] => Stabilno poslovanje i konkurentna primanja čine ovaj trgovački lanac jednim od najpoželjnjih poslodavaca [alias] => stabilno-poslovanje-i-konkurentna-primanja-cine-ovaj-trgovacki-lanac-jednim-od-najpozeljnjih-poslodavaca [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Osamdeset poslovnica, više od 660 zaposlenih. Govoreći isključivo o brojkama ovako bi se moglo najkraće sažeti prvih 30 godina trgovačkog lanca Ribola. No, toliko je toga stalo u tri desetljeća, a o tome nam najbolje svjedoči Marija Kapural, članica Uprave Ribole koja već dvadeset godina uživa u svom poslu. Ribola u svojoj 30. godini postojanja broji 80 prodajnih mjesta. Tijekom ova tri desetljeća postojala su razdoblja intenzivnijeg rasta te otvaranja novih prodavaonica kao i mirnija razdoblja kada bi broj otvorenih prodavaonica bio manji. Ali u svakom slučaju, rijetke su godine kada se ne bi otvorila ni jedna nova prodavaonica. Kontinuirani i održivi rast je uvijek bila jedna od glavnih strategija naše tvrtke. Iz godine u godinu, broj stalno zaposlenih raste. Tako ove godine imamo konstantno zaposlenih oko 650 djelatnika, a taj broj tijekom ljetne sezone dosegne i 680. Kada se još tome pribroje učenici i studenti koji ljetne praznike iskoriste za zarađivanje jako lijepog iznosa, možemo reći da u sezoni brojimo više od 700 djelatnika – kazala je Kapural, dodajući da se Ribola, kao organizacija, osjeća dosta mlado i energično. Kako i ne bi, u najboljim je godinama.

- Najveći broj djelatnika je između 35 i 45 godina što i jesu dosta plodonosne godine. Naravno, naših djelatnika ima svih dobi, od 18 godina do dobi za mirovinu. U trgovini kao djelatnosti tradicionalno prevladavaju žene pa tako i kod nas. Bez obzira na spol, svaki djelatnik ima svoje mjesto u organizaciji te čini važnu kariku u našem poslovanju. Ne bismo htjeli isticati spol kao faktor uspjeha ili neuspjeha već specifične karakteristike djelatnika, marljivost i predanost poslu. Ipak, potrebno je istaknuti da je Ribola jedna od rijetkih velikih tvrtki koja i u upravi te službama podrške ima veći udio žena – pojasnila je članica Uprave Ribole.

Kada objektivno procjenjujemo Ribolu kao poslodavca, nastavlja Kapural, prije svega ističemo stabilnost poslovanja, zatim zaista konkurentna primanja koja ovisno o mjesecu, za poziciju prodavača mogu biti od 5500 do 6500 kn mjesečno, ali i što je našim djelatnicima jako bitno - uredno radno vrijeme.

- Iako je bilo izazova tijekom korone i velikog broja bolovanje te u ljetnoj sezoni 2022. zbog sveopćeg pomanjkanja kadra, možemo reći da općenito naši djelatnici imaju uređeno radno vrijeme, te znaju da će doći svojim obiteljima u normalno vrijeme. To je svakako prednost u odnosu na primjerice ugostiteljsku djelatnost. Dalje, svakako treba istaknuti da postoji mogućnost napredovanja pri čemu se cijeni marljivost, predanost poslu te pokazani rezultati. Od prodavača se može napredovati u poslovođu, a imamo dosta primjera gdje su poslovođe i dalje napredovali na više pozicije. To svakako važi i u upravnim službama.

Ova godina je specifična zbog velikog pomanjkanja kadrova koji su osjetili poslodavci gotovo u svim sektorima. Kako je to utjecalo na potragu za kadrom?

- Ribola tijekom cijele godine vrši selekciju i zapošljavanje na pozicijama prodavača. Od ostalih kadrova, prema potreba raspisujemo natječaje, a možemo potvrditi da smo od početka godine zbog rasta poslovanja, zapošljavali u svim dijelovima organizacije. Naravno, i kada ne postoji raspisani natječaj, rado zaprimimo otvorene molbe koje uzimamo u obzir kada se ukaže prilika za određeno radno mjesto.

Vremena su izazovna, ne samo zbog pandemije, geopolitičke situacije koja remeti globalne lance opskrbe. Pred nama je i uvođenje eura. Kako se Ribola pripremila za to?

- Sa svojom IT podrškom usuglašavamo potrebne prilagodbe programa, posebno u dijelu dvojnog iskazivanja cijena, platnih listića i drugo; pripremamo aktivnosti vezano za tzv. posrednu predopskrbu kao i edukaciju poslovođa i blagajnika koji će prvih 14 dana od uvođenja eura igrati iznimno važnu ulogu za vrijeme dvojnog opticaja kuna i eura. I mi ćemo pristupiti Etičkom kodeksu za transparentno uvođenje eura kako bi i na taj način dali potvrdu našim kupcima da će naše cijene prilikom preračunavanja iz kuna u eure biti fer preračunate te se ni u kom slučaju neće zaokruživati na više na štetu naših kupaca. Izuzetno je bitno očuvati povjerenje naših djelatnika i kupaca.

Pored spomenutih izazova, tu je i inflacija.

- Kao što svaki potrošač građanin osjeća udar na svoj džep zbog raznih povećanja cijena, može se reći da se isti proces događa i u tvrtkama. Pritisak povećanja raznih troškova (od energije, transporta i sl.) kao i nabavnih cijena robe je stalan i nosimo se s njim već od sredine prošle godine. Suprotno uvriježenim mišljenjima, veliki dio tih povećanih ulaznih troškova tvrtka ne prelijeva automatski na svoje kupce već nastoji apsorbirati ta povećanja. Nadamo se da će se ispravnim mjerama ekonomske politike te smirivanjem geopolitičke uzavrele situacije kroz određeno vrijeme obuzdati inflacija, kako na globalnoj razini tako i u našoj zemlji – pojasnila je Kapural.

Vratimo li se na situaciju s globalnim lancima opskrbe, nezaobilazno je pitanje – ima li u Riboli ulja i je li ga nestalo početkom godine. Kapural na to pitanje spremno odgovara ne, ističući kako većina asortimana iz njihove ponude dolazi upravo od domaćih proizvođača i dobavljača.

- Kada smo prepoznali mogući problem s opskrbom ulja, promptno smo reagirali povukavši dovoljne zalihe ulja. Inače, primarno poslujemo s domaćim dobavljačima tako da nismo direktno izloženi problemima opskrbnih lanaca vezano za robu iz Azije ili Ukrajine. Više od 70% asortimana u našim poslovnicama je proizvedeno ili dorađeno u Hrvatskoj. Zadovoljstvo nam je istaknuti ovaj podatak jer kupnjom domaćih proizvoda svi zajedno potičemo razvoj hrvatskoga gospodarstva. S posebnim ponosom ističemo i suradnju s nizom lokalnih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava. Kvalitetno i domaće svježe voće i povrće svakodnevno otkupljujemo od vrijednih poljoprivrednika s dalmatinskih polja te svakodnevno dostavljamo svježe do naših poslovnica.

Pored trgovine, ime Ribola ponosno stoji i na brojnim sportskim dresovima. A, Kapural je dodatno pojasnila društveni angažman tvrtke.

- S godinama smo se nekako profilirali u sponzora i donatora za naše lokalne sportaše. Budući da je Ribola kaštelanska firma te imamo potrebu doprinijeti kroz donacije i sponzorstvo radu naših lokalnih sportskih udruga zbog njihovih društveno korisnih aktivnosti, već dugi niz godina financijski pratimo Odbojkaški klub Ribola Kaštela (prije Mladost), zatim Košarkaški klub Ribola Kaštela, Rukometni klub Ribola Kaštela, a odnedavno i NK GOŠK te Odbojkaški klub Kaštela. To su sve izvrsne udruge, koje bez obzira na uspjeh na ljestvicama, godinama odgajaju naše mlade generacije i uče ih sportskom duhu. Osim njih, pratimo kroz donacije i niz drugih udruga koje nam se povremeno obrate za pomoć. Vrijedi istaknuti tradicionalne godišnje donacije KBC Firule za nabavku opreme ili uređenje bolničkih odjela koje organiziramo zajedno djeluju s partnerom Henkel, a vrijednost tih donacija bude 100.000 kn godišnje; zatim kontinuirana pomoć Crvenom križu te našoj kaštelanskoj Udruzi za stare i nemoćne Sv. Jeronim.

Dug je put prevalila Ribola od otvaranja prve poslovnice tamo 1992. godine u Kaštel Kambelovcu. A, za one koji nisu znali, ime je tvrtka dobila po kvartu u kojem je prva „butiga“ i otvorena – Ribola.

- U 2005. g. kaštelanska tvrtka Nird, u vlasništvu obitelji Dragičević, kupuje Ribolu te nastavlja njen razvoj unoseći novi kapital. Pod okriljem tvrtke Nird, Ribola intenzivira svoj razvoj te širi poslovanje po cijeloj Dalmaciji. Svakako je za razvoj Ribole ključna 2013.g. kada se preuzelo 13 prodavaonica od Dinove-Dione. Od tog perioda se sve više ulaže u vlastite centre, pa tako danas Ribola ima 12 vlastitih objekata ili centara, a još je u tijeku niz novih projekata na području cijele Dalmacije. Usporedno s rastom broja prodavaonica, tvrtka se razvijala i organizacijski te kadrovski.

Tri desetljeća nije malo vremena, i koliko se misija i vizija Ribole izmijenila, neke stvari ipak ostaju trajno umetnute u poslovanje tvrtke.

- Ribola ima slogan „Vaš najbolji susjed“ i to je još uvijek vizija u koju Ribola vjeruje te nastoji svojim aktivnostima opravdati. Iako sada gradimo velike centre i naši formati prodavaonica su sve veći, i dalje želimo biti u susjedstvu ili na rubu susjedstva kako bi kupcima donijeli povoljne cijene i kvalitetan asortiman u svakodnevnim kupovinama, bez potrebe za vožnjama duljima od par minuta.

Na koji trenutak tijekom svoje dosadašnje karijere u Riboli ste najponosniji? 

- Veliki iskorak u poslovanju Ribole je bilo preuzimanje 13 dućana Dinove-Dione na području Splita, Hvara i Šolte krajem 2013. godine. Taj proces je za nas koji smo tada bili u „operativi“ bio iznimno zahtjevan, ali isto tako učinio nas je ponosnima i zadovoljnima s postignutim. Osim velikog skoka u prihodima, napravili smo značajniji iskorak u poslovanju izvan Kaštela te smo ubrzo postali prepoznatljivi i na širem području.

Jeste li razmišljali o tome kako ćete 20 godina provesti na ovom radnom mjestu?

Kada sam kao mlada počela raditi na poziciji prodavača zaista nisam imala posebnih očekivanja. Paralelno sam studirala te sam vjerovala da će se u neko vrijeme otvoriti mogućnost za višu poziciju. Tako se i dogodilo. S vremenom sam napredovala do poslovođe, nakon toga kalkulantice (s malo širim opisom posla), zatim voditelja asortimana, potom rukovoditelja Odjela nabave pa do članice Uprave. Ono što je uvijek bilo isto jest moj odnos prema poslu i radnim zadacima, te privrženost Riboli. Mojih 20 godina rada u Riboli je posljedica i zaista korektnog odnosa vlasnika prema nama djelatnicima budući da se valorizira trud, slušaju ideje i dopuštaju inicijative.

Da možete, što biste poručili sebi na početku svojeg angažmana u Ribole?

- Vrijeme izazova je preda mnom! Budućnost u Riboli je vedra, glavu gore i samo naprijed!

____________

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Ribolom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 30 godina na tržištu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => 30 godina na tržištu 0 9820 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-10 09:40:06 [created_by] => 3230 [created_by_alias] => Vlado Ozretić/sponzorirani sadržaj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-11 14:13:07 [modified_by] => 3230 [publish_up] => 2022-08-11 12:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6753 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/10\/23035254.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/10\/23035240.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u010clanica uprave Ribole, Marija Kapural.
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23035254_1920.jpg":"1920x1080","k_23035254_1280.jpg":"1280x1280","k_23035254_1024.jpg":"1024x1024","k_23035254_640.jpg":"640x640","k_23035254_480.jpg":"480x480","k_23035254_340.jpg":"340x340","k_23035254_220.jpg":"220x220","o_23035254_1280.jpg":"1280x853","o_23035254_1024.jpg":"1024x682","o_23035254_640.jpg":"640x426","o_23035254_480.jpg":"480x320","o_23035254_340.jpg":"340x226","o_23035254_220.jpg":"220x146","h_23035254_1280.jpg":"1280x854","h_23035254_1024.jpg":"1024x683","h_23035254_640.jpg":"640x427","h_23035254_480.jpg":"480x320","h_23035254_340.jpg":"340x227","h_23035254_220.jpg":"220x147","pp_23035254_1280.jpg":"1280x1628","pp_23035254_1024.jpg":"1024x1303","pp_23035254_640.jpg":"640x814","pp_23035254_480.jpg":"480x611","pp_23035254_340.jpg":"340x432","pp_23035254_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23035240_1920.jpg":"1920x1080","k_23035240_1280.jpg":"1280x1280","k_23035240_1024.jpg":"1024x1024","k_23035240_640.jpg":"640x640","k_23035240_480.jpg":"480x480","k_23035240_340.jpg":"340x340","k_23035240_220.jpg":"220x220","o_23035240_1280.jpg":"1280x853","o_23035240_1024.jpg":"1024x682","o_23035240_640.jpg":"640x426","o_23035240_480.jpg":"480x320","o_23035240_340.jpg":"340x226","o_23035240_220.jpg":"220x146","h_23035240_1280.jpg":"1280x854","h_23035240_1024.jpg":"1024x683","h_23035240_640.jpg":"640x427","h_23035240_480.jpg":"480x320","h_23035240_340.jpg":"340x227","h_23035240_220.jpg":"220x147","pp_23035240_1280.jpg":"1280x1628","pp_23035240_1024.jpg":"1024x1303","pp_23035240_640.jpg":"640x814","pp_23035240_480.jpg":"480x611","pp_23035240_340.jpg":"340x432","pp_23035240_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7706595 Threads: 3 Questions: 1627523056 Slow queries: 4834262 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111180606 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/stabilno-poslovanje-i-konkurentna-primanja-cine-ovaj-trgovacki-lanac-jednim-od-najpozeljnjih-poslodavaca-1215473 [printLink] => /vijesti/hrvatska/stabilno-poslovanje-i-konkurentna-primanja-cine-ovaj-trgovacki-lanac-jednim-od-najpozeljnjih-poslodavaca-1215473?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 190199 [name] => ribola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribola [link] => /tag/ribola ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 30 godina na tržištu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stabilno poslovanje i konkurentna primanja čine ovaj trgovački lanac jednim od najpoželjnjih poslodavaca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3230 [name] => Vlado Ozretić [username] => vlado-ozreti [email] => vlado-ozreti@sd.hr [password] => $2y$10$afnpXbqCoSqeBZGo2QW.Nu/cCxasSrqCudiwe.QTMJQMtiC/VsPpy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vlado-ozretic-3230 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1748 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a204b3275fc2a675cadbbc82ee309b2d?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/10/23035254.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/10/23035254.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/10/23035240.jpg [title] =>

Članica uprave Ribole, Marija Kapural.
 

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Osamdeset poslovnica, više od 660 zaposlenih. Govoreći isključivo o brojkama ovako bi se moglo najkraće sažeti prvih 30 godina trgovačkog lanca Ribola. No, toliko je toga stalo u tri desetljeća, a o tome nam najbolje svjedoči Marija Kapural, članica Uprave Ribole koja već dvadeset godina uživa u svom poslu. Ribola u svojoj 30. godini postojanja broji 80 prodajnih mjesta. Tijekom ova tri desetljeća postojala su razdoblja intenzivnijeg rasta te otvaranja novih prodavaonica kao i mirnija razdoblja kada bi broj otvorenih prodavaonica bio manji. Ali u svakom slučaju, rijetke su godine kada se ne bi otvorila ni jedna nova prodavaonica. Kontinuirani i održivi rast je uvijek bila jedna od glavnih strategija naše tvrtke. Iz godine u godinu, broj stalno zaposlenih raste. Tako ove godine imamo konstantno zaposlenih oko 650 djelatnika, a taj broj tijekom ljetne sezone dosegne i 680. Kada se još tome pribroje učenici i studenti koji ljetne praznike iskoriste za zarađivanje jako lijepog iznosa, možemo reći da u sezoni brojimo više od 700 djelatnika – kazala je Kapural, dodajući da se Ribola, kao organizacija, osjeća dosta mlado i energično. Kako i ne bi, u najboljim je godinama.

- Najveći broj djelatnika je između 35 i 45 godina što i jesu dosta plodonosne godine. Naravno, naših djelatnika ima svih dobi, od 18 godina do dobi za mirovinu. U trgovini kao djelatnosti tradicionalno prevladavaju žene pa tako i kod nas. Bez obzira na spol, svaki djelatnik ima svoje mjesto u organizaciji te čini važnu kariku u našem poslovanju. Ne bismo htjeli isticati spol kao faktor uspjeha ili neuspjeha već specifične karakteristike djelatnika, marljivost i predanost poslu. Ipak, potrebno je istaknuti da je Ribola jedna od rijetkih velikih tvrtki koja i u upravi te službama podrške ima veći udio žena – pojasnila je članica Uprave Ribole.

Kada objektivno procjenjujemo Ribolu kao poslodavca, nastavlja Kapural, prije svega ističemo stabilnost poslovanja, zatim zaista konkurentna primanja koja ovisno o mjesecu, za poziciju prodavača mogu biti od 5500 do 6500 kn mjesečno, ali i što je našim djelatnicima jako bitno - uredno radno vrijeme.

- Iako je bilo izazova tijekom korone i velikog broja bolovanje te u ljetnoj sezoni 2022. zbog sveopćeg pomanjkanja kadra, možemo reći da općenito naši djelatnici imaju uređeno radno vrijeme, te znaju da će doći svojim obiteljima u normalno vrijeme. To je svakako prednost u odnosu na primjerice ugostiteljsku djelatnost. Dalje, svakako treba istaknuti da postoji mogućnost napredovanja pri čemu se cijeni marljivost, predanost poslu te pokazani rezultati. Od prodavača se može napredovati u poslovođu, a imamo dosta primjera gdje su poslovođe i dalje napredovali na više pozicije. To svakako važi i u upravnim službama.

Ova godina je specifična zbog velikog pomanjkanja kadrova koji su osjetili poslodavci gotovo u svim sektorima. Kako je to utjecalo na potragu za kadrom?

- Ribola tijekom cijele godine vrši selekciju i zapošljavanje na pozicijama prodavača. Od ostalih kadrova, prema potreba raspisujemo natječaje, a možemo potvrditi da smo od početka godine zbog rasta poslovanja, zapošljavali u svim dijelovima organizacije. Naravno, i kada ne postoji raspisani natječaj, rado zaprimimo otvorene molbe koje uzimamo u obzir kada se ukaže prilika za određeno radno mjesto.

Vremena su izazovna, ne samo zbog pandemije, geopolitičke situacije koja remeti globalne lance opskrbe. Pred nama je i uvođenje eura. Kako se Ribola pripremila za to?

- Sa svojom IT podrškom usuglašavamo potrebne prilagodbe programa, posebno u dijelu dvojnog iskazivanja cijena, platnih listića i drugo; pripremamo aktivnosti vezano za tzv. posrednu predopskrbu kao i edukaciju poslovođa i blagajnika koji će prvih 14 dana od uvođenja eura igrati iznimno važnu ulogu za vrijeme dvojnog opticaja kuna i eura. I mi ćemo pristupiti Etičkom kodeksu za transparentno uvođenje eura kako bi i na taj način dali potvrdu našim kupcima da će naše cijene prilikom preračunavanja iz kuna u eure biti fer preračunate te se ni u kom slučaju neće zaokruživati na više na štetu naših kupaca. Izuzetno je bitno očuvati povjerenje naših djelatnika i kupaca.

Pored spomenutih izazova, tu je i inflacija.

- Kao što svaki potrošač građanin osjeća udar na svoj džep zbog raznih povećanja cijena, može se reći da se isti proces događa i u tvrtkama. Pritisak povećanja raznih troškova (od energije, transporta i sl.) kao i nabavnih cijena robe je stalan i nosimo se s njim već od sredine prošle godine. Suprotno uvriježenim mišljenjima, veliki dio tih povećanih ulaznih troškova tvrtka ne prelijeva automatski na svoje kupce već nastoji apsorbirati ta povećanja. Nadamo se da će se ispravnim mjerama ekonomske politike te smirivanjem geopolitičke uzavrele situacije kroz određeno vrijeme obuzdati inflacija, kako na globalnoj razini tako i u našoj zemlji – pojasnila je Kapural.

Vratimo li se na situaciju s globalnim lancima opskrbe, nezaobilazno je pitanje – ima li u Riboli ulja i je li ga nestalo početkom godine. Kapural na to pitanje spremno odgovara ne, ističući kako većina asortimana iz njihove ponude dolazi upravo od domaćih proizvođača i dobavljača.

- Kada smo prepoznali mogući problem s opskrbom ulja, promptno smo reagirali povukavši dovoljne zalihe ulja. Inače, primarno poslujemo s domaćim dobavljačima tako da nismo direktno izloženi problemima opskrbnih lanaca vezano za robu iz Azije ili Ukrajine. Više od 70% asortimana u našim poslovnicama je proizvedeno ili dorađeno u Hrvatskoj. Zadovoljstvo nam je istaknuti ovaj podatak jer kupnjom domaćih proizvoda svi zajedno potičemo razvoj hrvatskoga gospodarstva. S posebnim ponosom ističemo i suradnju s nizom lokalnih obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava. Kvalitetno i domaće svježe voće i povrće svakodnevno otkupljujemo od vrijednih poljoprivrednika s dalmatinskih polja te svakodnevno dostavljamo svježe do naših poslovnica.

Pored trgovine, ime Ribola ponosno stoji i na brojnim sportskim dresovima. A, Kapural je dodatno pojasnila društveni angažman tvrtke.

- S godinama smo se nekako profilirali u sponzora i donatora za naše lokalne sportaše. Budući da je Ribola kaštelanska firma te imamo potrebu doprinijeti kroz donacije i sponzorstvo radu naših lokalnih sportskih udruga zbog njihovih društveno korisnih aktivnosti, već dugi niz godina financijski pratimo Odbojkaški klub Ribola Kaštela (prije Mladost), zatim Košarkaški klub Ribola Kaštela, Rukometni klub Ribola Kaštela, a odnedavno i NK GOŠK te Odbojkaški klub Kaštela. To su sve izvrsne udruge, koje bez obzira na uspjeh na ljestvicama, godinama odgajaju naše mlade generacije i uče ih sportskom duhu. Osim njih, pratimo kroz donacije i niz drugih udruga koje nam se povremeno obrate za pomoć. Vrijedi istaknuti tradicionalne godišnje donacije KBC Firule za nabavku opreme ili uređenje bolničkih odjela koje organiziramo zajedno djeluju s partnerom Henkel, a vrijednost tih donacija bude 100.000 kn godišnje; zatim kontinuirana pomoć Crvenom križu te našoj kaštelanskoj Udruzi za stare i nemoćne Sv. Jeronim.

Dug je put prevalila Ribola od otvaranja prve poslovnice tamo 1992. godine u Kaštel Kambelovcu. A, za one koji nisu znali, ime je tvrtka dobila po kvartu u kojem je prva „butiga“ i otvorena – Ribola.

- U 2005. g. kaštelanska tvrtka Nird, u vlasništvu obitelji Dragičević, kupuje Ribolu te nastavlja njen razvoj unoseći novi kapital. Pod okriljem tvrtke Nird, Ribola intenzivira svoj razvoj te širi poslovanje po cijeloj Dalmaciji. Svakako je za razvoj Ribole ključna 2013.g. kada se preuzelo 13 prodavaonica od Dinove-Dione. Od tog perioda se sve više ulaže u vlastite centre, pa tako danas Ribola ima 12 vlastitih objekata ili centara, a još je u tijeku niz novih projekata na području cijele Dalmacije. Usporedno s rastom broja prodavaonica, tvrtka se razvijala i organizacijski te kadrovski.

Tri desetljeća nije malo vremena, i koliko se misija i vizija Ribole izmijenila, neke stvari ipak ostaju trajno umetnute u poslovanje tvrtke.

- Ribola ima slogan „Vaš najbolji susjed“ i to je još uvijek vizija u koju Ribola vjeruje te nastoji svojim aktivnostima opravdati. Iako sada gradimo velike centre i naši formati prodavaonica su sve veći, i dalje želimo biti u susjedstvu ili na rubu susjedstva kako bi kupcima donijeli povoljne cijene i kvalitetan asortiman u svakodnevnim kupovinama, bez potrebe za vožnjama duljima od par minuta.

Na koji trenutak tijekom svoje dosadašnje karijere u Riboli ste najponosniji? 

- Veliki iskorak u poslovanju Ribole je bilo preuzimanje 13 dućana Dinove-Dione na području Splita, Hvara i Šolte krajem 2013. godine. Taj proces je za nas koji smo tada bili u „operativi“ bio iznimno zahtjevan, ali isto tako učinio nas je ponosnima i zadovoljnima s postignutim. Osim velikog skoka u prihodima, napravili smo značajniji iskorak u poslovanju izvan Kaštela te smo ubrzo postali prepoznatljivi i na širem području.

Jeste li razmišljali o tome kako ćete 20 godina provesti na ovom radnom mjestu?

Kada sam kao mlada počela raditi na poziciji prodavača zaista nisam imala posebnih očekivanja. Paralelno sam studirala te sam vjerovala da će se u neko vrijeme otvoriti mogućnost za višu poziciju. Tako se i dogodilo. S vremenom sam napredovala do poslovođe, nakon toga kalkulantice (s malo širim opisom posla), zatim voditelja asortimana, potom rukovoditelja Odjela nabave pa do članice Uprave. Ono što je uvijek bilo isto jest moj odnos prema poslu i radnim zadacima, te privrženost Riboli. Mojih 20 godina rada u Riboli je posljedica i zaista korektnog odnosa vlasnika prema nama djelatnicima budući da se valorizira trud, slušaju ideje i dopuštaju inicijative.

Da možete, što biste poručili sebi na početku svojeg angažmana u Ribole?

- Vrijeme izazova je preda mnom! Budućnost u Riboli je vedra, glavu gore i samo naprijed!

____________

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Ribolom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Članica uprave Ribole, Marija Kapural.
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/stabilno-poslovanje-i-konkurentna-primanja-cine-ovaj-trgovacki-lanac-jednim-od-najpozeljnjih-poslodavaca-1215473 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6a276c9489e2642dd004db04b4f990360b919974 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stabilno+poslovanje+i+konkurentna+primanja+%C4%8Dine+ovaj+trgova%C4%8Dki+lanac+jednim+od+najpo%C5%BEeljnjih+poslodavaca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstabilno-poslovanje-i-konkurentna-primanja-cine-ovaj-trgovacki-lanac-jednim-od-najpozeljnjih-poslodavaca-1215473 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fstabilno-poslovanje-i-konkurentna-primanja-cine-ovaj-trgovacki-lanac-jednim-od-najpozeljnjih-poslodavaca-1215473 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 30 godina na tržištu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska30 godina na tržištu

Stabilno poslovanje i konkurentna primanja čine ovaj trgovački lanac jednim od najpoželjnjih poslodavaca

Piše Vlado Ozretić/sponzorirani sadržaj
11. kolovoza 2022. - 14:40

Osamdeset poslovnica, više od 660 zaposlenih. Govoreći isključivo o brojkama ovako bi se moglo najkraće sažeti prvih 30 godina trgovačkog lanca Ribola. No, toliko je toga stalo u tri desetljeća, a o tome nam najbolje svjedoči Marija Kapural, članica Uprave Ribole koja već dvadeset godina uživa u svom poslu. Ribola u svojoj 30. godini postojanja broji 80 prodajnih mjesta. Tijekom ova tri desetljeća postojala su razdoblja intenzivnijeg rasta te otvaranja novih prodavaonica kao i mirnija razdoblja kada bi broj otvorenih prodavaonica bio manji. Ali u svakom slučaju, rijetke su godine kada se ne bi otvorila ni jedna nova prodavaonica. Kontinuirani i održivi rast je uvijek bila jedna od glavnih strategija naše tvrtke. Iz godine u godinu, broj stalno zaposlenih raste. Tako ove godine imamo kon...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:33