stdClass Object ( [id] => 166438 [title] => Špoljar: Po važećem zakonu nikada ne bih imala kćer; Ostojić: Ponosan sam na Zakon o MPO-u [alias] => spoljar-po-vazecem-zakonu-nikada-ne-bih-imala-kcer-ostojic-ponosan-sam-na-zakon-o-mpo-u [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je danas uHrvatskom saboru da je ponosan na prijedlog zakona o medicinskipomognutoj oplodnji (MPO), jer ženama i parovima koji se liječe odneplodnosti nudi najmodernija dostignuća suvremene medicine.

"Svi znate kako je teška spoznaja da se dijete ne može začeti prirodnimputem, to je potresno za svaku ženu i par, to je dijagnoza sneizvjesnim ishodom, ne samo da je stresna dijagnoza, nego i sampostupak koji ne jamči da će uspjeti. Kada budete raspravljali iglasovali sjetite se njihovog kraja puta i omogućite im sreću i radostna kraju tog puta", poručio je Ostojić zastupnicima na početku rasprave oVladinom prijedlogu zakona o MPO-u.

Upravo stoga, naglasio je, kako ministar zdravlja drži da nitkoneplodne žene i parove ne smije ni na koji način onemogućiti daiskoriste sve ono što im nudi suvremena medicina.

Istaknuo je da je ponosan na predloženi zakon, kojega je nazvaoeuropskim jer njime Hrvatska, rekao je, ulazi u krug europskih zemaljakoje su najsuvremenije metode liječenja neplodnosti unijele u svojezakonodavstvo.

Ostojić je ustvrdio da se zakon temelji na šest načela.

Prvo od njih je načelo optimalnog liječenja koje jamči MPO uskladu s najboljom europskom praksom, zatim načelo izbora pri čemu seženama i parovima pruža paleta od šest raznih terapijskih postupaka,načelo zaštite zdravlja žene i djeteta kroz sve postupke.

Poštuje se, dodao je, i načelo pravednosti jer žene i paroviviše neće morati prolaziti ponekad vrlo mučne procedure i na taj načinbiti diskriminirani u odnosu na ostale pacijente, načelo dostupnosti jerse omogućava liječenje u Hrvatskoj, te načelo participacije udrugepacijenata u nacionalnom povjerenstvu za MPO.

Ispravljajući Ostojićeve navode, Davor Ivo Stier (HDZ) istaknuoje kako ovo nije europski zakon i dio europske pravne stečevine,podsjetivši da je Europski sud pravde donio odluku po kojoj životpočinje začećem. "Zakon je diskriminatoran jer neka djeca već od startanemaju oca", poručio je.

Potpredsjednik Sabora Josip Leko zastupnike je zamolio da uraspravama vode računa o svakoj izgovorenoj riječi, jer se, istaknuo je,radi o visoko odgovornoj temi. "Molim za toleranciju i odgovornost",poručio je.

Po predloženom zakonu, o odabiru postupka MPO odlučuju bračniili izvanbračni drugovi, odnosno punoljetna, poslovno sposobna žena kojane živi u braku ili u izvanbračnoj zajednici čije je dosadašnjeliječenje neplodnosti ostalo bezuspješno.

Izvanbračnu zajednicu "čine žena i muškarac koji ne žive ubraku, u drugoj izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, te kojiispunjavaju pretpostavke za valjano sklapanje braka".

U postupku MPO-a prednost se daje homolognoj oplodnji(korištenju vlastitih spolnih stanica), a heterologna oplodnja(korištenje spolnih stanica darivatelja) koristi se kad nije mogućekoristiti vlastite spolne stanice ili kad se MPO provodi zbogsprječavanja prijenosa teške nasljedne bolesti na dijete.

Darivateljica jajnih stanica može biti žena čije se jajnestanice uz njezin pristanak koriste za MPO druge žene, te žena kojasudjeluje u postupku MPO-a u kojem je nastao višak jajnih stanica.

Darivatelj sjemenih stanica može biti muškarac čije se sjemenestanice uz njegov pristanak koriste za MPO žene koja nije njegov bračni,odnosno izvanbračni drug.

Darivatelji zametaka mogu biti bračni, odnosno izvanbračnidrugovi koji su odustali od korištenja vlastitog zametka te su dalipristanak na darivanje.

Uporaba spolnih stanica jednog darivatelja zabranjena je nakonšto se utvrdi da je došlo do rođenja najviše troje djece u jednoj iliviše različitih obitelji.

Spolne stanice, tkiva i zametci mogu se, uz pristanak osoba odkojih potječu, pohraniti (zamrznuti) u bolničkim centrima koji provodepostupak MPO-a, u pravilu do pet godina, a na zahtjev tih osoba vrijemese može produžiti za još pet godina.

Zakonom se omogućuje oplodnja 12 jajnih stanica, u tijelo ženemogu se unijeti dva zametka, a iznimno kod žena koje su starije od 38godina, a nije im pomogla nijedna metoda, mogu se oploditi sve jajnestanice i u spolne organe unijeti tri zametka. Preostali zameci sezamrzavaju.

Osoba začeta i rođena uz pomoć MPO-a nakon navršenih 18 godinaima pravo doznati sve podatke o svom biološkom podrijetlu, uključujući ipodatak o identitetu darivatelja.

H

Špoljar: Po važećem zakonu nikada ne bih imala kćer

SDP-ova zastupnica Dunja Špoljar danas je u saborskoj raspravi o prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji istaknula da je 1997. godine na snazi bio važeći zakon, nikada ne bi imala kćer, pozivajući zastupnike da prihvate predloženi zakon.

"Potpuno je izvjesno kako, da je 1997. bio na snazi važeći tzv. Milinovićev zakon, nje danas ne bi bilo. Da su umjesto svih uzeta samo tri jajašca za oplodnju kako danas dopušta zakon, nje ne bi bilo", poručila je Špoljar u vrlo emotivnom govoru, koji je dočekan burnim pljeskom dijela zastupnika.

Za svoju kćer, koja sada pohađa osmi razred, rekla je da je prohodala s devet mjeseci, rečenice je izgovarala već na prvom rođendanu, zdrava je, ne budi se noću, "ne sanja bijele kute".

"Njezina budućnost potpuno je neizvjesna u ovom trenutku, hoće li odabrati najbolju školu za sebe, hoće li je savladati, hoće li upisati i završiti fakultet, udati se rano ili ne, ostvariti karijeru, biti majka. No, ima mogućnost izbora. Neizvjesno je kako će njezin život teći od sadašnjosti nadalje, ali izvjesno je da smo mi, njezini roditelji izabrali nju, jer smo imali mogućnost i pravo izbora", poručila je SDP-ova zastupnica.

Istaknula je da se od neplodnosti liječila osam godina i ima pravo reći da onaj koji nije upoznao liječenje neplodnosti to ne može razumjeti.

"Ne postoji veće iskušenje za roditelje nego li je takvo liječenje. Zajednica koja to stoički izdrži i ustraje u želji da ima dijete, bez obzira bila ona heterogena, homogena, bračna, izvanbračna, zaslužila je to dijete i takva će zajednica znati cijeniti dijete i kao Božji dar", kazala je Špoljar.

"Prihvatimo ovaj prijedlog zakona u moje ime, u ime moje kćeri, u ime moje obitelji, u ime svih majki djece iz pomognute oplodnje i u ime svih budućih majki iz epruvete i na kraju, ne manje važno, iz razuma", poručila je i apelirala je na zastupnike da predloženi zakon dostojanstveno rasprave.

Dinko Burić (HDSSB) upozorio je, pak, da 12 jajnih stanica, koje predloženi zakon dopušta oploditi, znači 12 novih ljudskih bića, od kojih bi samo dva do tri bila implantirana u tijelo žene, "a ostali idu u zamrzavanje".
"I sam imam četvero djece, Bogu hvala bez MPO-a", rekao je.

I Đurđica Sumrak (HDZ) smatra da se mogućnošću zamrzavanja embrija, odnosno njihovim držanjem u tekućem dušiku na minus 196 stupnjeva Celzijusa, grubo krši temeljno ljudsko pravo na život.

"Zar nešto može imati veću cijenu od ljudskog života? Ne može. Međutim nakon pet godina roditelji moraju sami plaćati, u tom tekućem dušiku na minus 196 stupnjeva, duboko zamrznuto svoje dijete. A što se dešava kada neće, što se dešava nakon 10 godina", upitala je Sumrak.

Za ispravak njezinog navoda javio se Milorad Batinić (HNS), pozivajući HDZ-ovu zastupnicu da se u svom govoru služi stručnim terminima.

"Vi ste kolegice Sumrak govorili da se drži zamrznuto dijete na minus 196 stupnjeva u tekućem dušiku. Ako već koristimo termine neka oni budu stručni da ne bi izazvalo dileme kod onih koji slušaju", rekao je.
Davor Ivo Stier (HDZ) kazao je da predloženi zakon nije izrađen po mjeri parova koji se liječe od neplodnosti, već onih koji su ga pisali, "a koji očito imaju i materijalnih razloga".

U završnom obraćanju prije popodnevne stanke ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je da, bez obzira na svjetonazorske razlike, misija i njegova i Sabora treba biti "pomoći našem narodu i građanima, pa i u ovoj dijagnozi".

Pojedinačna rasprava o Vladinom prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji nastavlja se nakon stanke.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SABOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-05-09 10:59:17 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-05-09 16:12:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-05-09 15:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2672 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/05/09/AAA/ost.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x468" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7886200 Threads: 4 Questions: 1647333837 Slow queries: 4896677 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111687826 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/spoljar-po-vazecem-zakonu-nikada-ne-bih-imala-kcer-ostojic-ponosan-sam-na-zakon-o-mpo-u-166438 [printLink] => /vijesti/hrvatska/spoljar-po-vazecem-zakonu-nikada-ne-bih-imala-kcer-ostojic-ponosan-sam-na-zakon-o-mpo-u-166438?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 211173 [name] => umjetnaoplodnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetnaoplodnja [link] => /tag/umjetnaoplodnja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SABOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Špoljar: Po važećem zakonu nikada ne bih imala kćer; Ostojić: Ponosan sam na Zakon o MPO-u [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-14-27-17-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/05/09/AAA/ost.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/05/09/AAA/ost.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter} Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je danas uHrvatskom saboru da je ponosan na prijedlog zakona o medicinskipomognutoj oplodnji (MPO), jer ženama i parovima koji se liječe odneplodnosti nudi najmodernija dostignuća suvremene medicine.

"Svi znate kako je teška spoznaja da se dijete ne može začeti prirodnimputem, to je potresno za svaku ženu i par, to je dijagnoza sneizvjesnim ishodom, ne samo da je stresna dijagnoza, nego i sampostupak koji ne jamči da će uspjeti. Kada budete raspravljali iglasovali sjetite se njihovog kraja puta i omogućite im sreću i radostna kraju tog puta", poručio je Ostojić zastupnicima na početku rasprave oVladinom prijedlogu zakona o MPO-u.

Upravo stoga, naglasio je, kako ministar zdravlja drži da nitkoneplodne žene i parove ne smije ni na koji način onemogućiti daiskoriste sve ono što im nudi suvremena medicina.

Istaknuo je da je ponosan na predloženi zakon, kojega je nazvaoeuropskim jer njime Hrvatska, rekao je, ulazi u krug europskih zemaljakoje su najsuvremenije metode liječenja neplodnosti unijele u svojezakonodavstvo.

Ostojić je ustvrdio da se zakon temelji na šest načela.

Prvo od njih je načelo optimalnog liječenja koje jamči MPO uskladu s najboljom europskom praksom, zatim načelo izbora pri čemu seženama i parovima pruža paleta od šest raznih terapijskih postupaka,načelo zaštite zdravlja žene i djeteta kroz sve postupke.

Poštuje se, dodao je, i načelo pravednosti jer žene i paroviviše neće morati prolaziti ponekad vrlo mučne procedure i na taj načinbiti diskriminirani u odnosu na ostale pacijente, načelo dostupnosti jerse omogućava liječenje u Hrvatskoj, te načelo participacije udrugepacijenata u nacionalnom povjerenstvu za MPO.

Ispravljajući Ostojićeve navode, Davor Ivo Stier (HDZ) istaknuoje kako ovo nije europski zakon i dio europske pravne stečevine,podsjetivši da je Europski sud pravde donio odluku po kojoj životpočinje začećem. "Zakon je diskriminatoran jer neka djeca već od startanemaju oca", poručio je.

Potpredsjednik Sabora Josip Leko zastupnike je zamolio da uraspravama vode računa o svakoj izgovorenoj riječi, jer se, istaknuo je,radi o visoko odgovornoj temi. "Molim za toleranciju i odgovornost",poručio je.

Po predloženom zakonu, o odabiru postupka MPO odlučuju bračniili izvanbračni drugovi, odnosno punoljetna, poslovno sposobna žena kojane živi u braku ili u izvanbračnoj zajednici čije je dosadašnjeliječenje neplodnosti ostalo bezuspješno.

Izvanbračnu zajednicu "čine žena i muškarac koji ne žive ubraku, u drugoj izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, te kojiispunjavaju pretpostavke za valjano sklapanje braka".

U postupku MPO-a prednost se daje homolognoj oplodnji(korištenju vlastitih spolnih stanica), a heterologna oplodnja(korištenje spolnih stanica darivatelja) koristi se kad nije mogućekoristiti vlastite spolne stanice ili kad se MPO provodi zbogsprječavanja prijenosa teške nasljedne bolesti na dijete.

Darivateljica jajnih stanica može biti žena čije se jajnestanice uz njezin pristanak koriste za MPO druge žene, te žena kojasudjeluje u postupku MPO-a u kojem je nastao višak jajnih stanica.

Darivatelj sjemenih stanica može biti muškarac čije se sjemenestanice uz njegov pristanak koriste za MPO žene koja nije njegov bračni,odnosno izvanbračni drug.

Darivatelji zametaka mogu biti bračni, odnosno izvanbračnidrugovi koji su odustali od korištenja vlastitog zametka te su dalipristanak na darivanje.

Uporaba spolnih stanica jednog darivatelja zabranjena je nakonšto se utvrdi da je došlo do rođenja najviše troje djece u jednoj iliviše različitih obitelji.

Spolne stanice, tkiva i zametci mogu se, uz pristanak osoba odkojih potječu, pohraniti (zamrznuti) u bolničkim centrima koji provodepostupak MPO-a, u pravilu do pet godina, a na zahtjev tih osoba vrijemese može produžiti za još pet godina.

Zakonom se omogućuje oplodnja 12 jajnih stanica, u tijelo ženemogu se unijeti dva zametka, a iznimno kod žena koje su starije od 38godina, a nije im pomogla nijedna metoda, mogu se oploditi sve jajnestanice i u spolne organe unijeti tri zametka. Preostali zameci sezamrzavaju.

Osoba začeta i rođena uz pomoć MPO-a nakon navršenih 18 godinaima pravo doznati sve podatke o svom biološkom podrijetlu, uključujući ipodatak o identitetu darivatelja.

H

Špoljar: Po važećem zakonu nikada ne bih imala kćer

SDP-ova zastupnica Dunja Špoljar danas je u saborskoj raspravi o prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji istaknula da je 1997. godine na snazi bio važeći zakon, nikada ne bi imala kćer, pozivajući zastupnike da prihvate predloženi zakon.

"Potpuno je izvjesno kako, da je 1997. bio na snazi važeći tzv. Milinovićev zakon, nje danas ne bi bilo. Da su umjesto svih uzeta samo tri jajašca za oplodnju kako danas dopušta zakon, nje ne bi bilo", poručila je Špoljar u vrlo emotivnom govoru, koji je dočekan burnim pljeskom dijela zastupnika.

Za svoju kćer, koja sada pohađa osmi razred, rekla je da je prohodala s devet mjeseci, rečenice je izgovarala već na prvom rođendanu, zdrava je, ne budi se noću, "ne sanja bijele kute".

"Njezina budućnost potpuno je neizvjesna u ovom trenutku, hoće li odabrati najbolju školu za sebe, hoće li je savladati, hoće li upisati i završiti fakultet, udati se rano ili ne, ostvariti karijeru, biti majka. No, ima mogućnost izbora. Neizvjesno je kako će njezin život teći od sadašnjosti nadalje, ali izvjesno je da smo mi, njezini roditelji izabrali nju, jer smo imali mogućnost i pravo izbora", poručila je SDP-ova zastupnica.

Istaknula je da se od neplodnosti liječila osam godina i ima pravo reći da onaj koji nije upoznao liječenje neplodnosti to ne može razumjeti.

"Ne postoji veće iskušenje za roditelje nego li je takvo liječenje. Zajednica koja to stoički izdrži i ustraje u želji da ima dijete, bez obzira bila ona heterogena, homogena, bračna, izvanbračna, zaslužila je to dijete i takva će zajednica znati cijeniti dijete i kao Božji dar", kazala je Špoljar.

"Prihvatimo ovaj prijedlog zakona u moje ime, u ime moje kćeri, u ime moje obitelji, u ime svih majki djece iz pomognute oplodnje i u ime svih budućih majki iz epruvete i na kraju, ne manje važno, iz razuma", poručila je i apelirala je na zastupnike da predloženi zakon dostojanstveno rasprave.

Dinko Burić (HDSSB) upozorio je, pak, da 12 jajnih stanica, koje predloženi zakon dopušta oploditi, znači 12 novih ljudskih bića, od kojih bi samo dva do tri bila implantirana u tijelo žene, "a ostali idu u zamrzavanje".
"I sam imam četvero djece, Bogu hvala bez MPO-a", rekao je.

I Đurđica Sumrak (HDZ) smatra da se mogućnošću zamrzavanja embrija, odnosno njihovim držanjem u tekućem dušiku na minus 196 stupnjeva Celzijusa, grubo krši temeljno ljudsko pravo na život.

"Zar nešto može imati veću cijenu od ljudskog života? Ne može. Međutim nakon pet godina roditelji moraju sami plaćati, u tom tekućem dušiku na minus 196 stupnjeva, duboko zamrznuto svoje dijete. A što se dešava kada neće, što se dešava nakon 10 godina", upitala je Sumrak.

Za ispravak njezinog navoda javio se Milorad Batinić (HNS), pozivajući HDZ-ovu zastupnicu da se u svom govoru služi stručnim terminima.

"Vi ste kolegice Sumrak govorili da se drži zamrznuto dijete na minus 196 stupnjeva u tekućem dušiku. Ako već koristimo termine neka oni budu stručni da ne bi izazvalo dileme kod onih koji slušaju", rekao je.
Davor Ivo Stier (HDZ) kazao je da predloženi zakon nije izrađen po mjeri parova koji se liječe od neplodnosti, već onih koji su ga pisali, "a koji očito imaju i materijalnih razloga".

U završnom obraćanju prije popodnevne stanke ministar zdravlja Rajko Ostojić naglasio je da, bez obzira na svjetonazorske razlike, misija i njegova i Sabora treba biti "pomoći našem narodu i građanima, pa i u ovoj dijagnozi".

Pojedinačna rasprava o Vladinom prijedlogu zakona o medicinski pomognutoj oplodnji nastavlja se nakon stanke.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/spoljar-po-vazecem-zakonu-nikada-ne-bih-imala-kcer-ostojic-ponosan-sam-na-zakon-o-mpo-u-166438 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=44c4147623318b34b14169a0a322e279afd45a2b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0poljar%3A+Po+va%C5%BEe%C4%87em+zakonu+nikada+ne+bih+imala+k%C4%87er%3B+Ostoji%C4%87%3A+Ponosan+sam+na+Zakon+o+MPO-u+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fspoljar-po-vazecem-zakonu-nikada-ne-bih-imala-kcer-ostojic-ponosan-sam-na-zakon-o-mpo-u-166438 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fspoljar-po-vazecem-zakonu-nikada-ne-bih-imala-kcer-ostojic-ponosan-sam-na-zakon-o-mpo-u-166438 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SABOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Špoljar: Po važećem zakonu nikada ne bih imala kćer; Ostojić: Ponosan sam na Zakon o MPO-u

Piše PSD.
9. svibnja 2012. - 17:29
Ministar zdravlja Rajko Ostojić istaknuo je danas uHrvatskom saboru da je ponosan na prijedlog zakona o medicinskipomognutoj oplodnji (MPO), jer ženama i parovima koji se liječe odneplodnosti nudi najmodernija dostignuća suvremene medicine.

"Svi znate kako je teška spoznaja da se dijete ne može začeti prirodnimputem, to je potresno za svaku ženu i par, to je dijagnoza sneizvjesnim ishodom, ne samo da je stresna dijagnoza, nego i sampostupak koji ne jamči da će uspjeti. Kada budete raspravljali iglasovali sjetite se njihovog kraja puta i omogućite im sreću i radostna kraju tog puta", poručio je Ostojić zastupnicima na početku rasprave oVladinom prijedlogu zakona o MPO-u.

Upravo stoga, naglasio je, kako ministar zdravlja drži da nitkoneplodne žene i parove ne smije ni na k...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 16:27