stdClass Object ( [id] => 286177 [title] => Splićanka D. B. (48): Dr. Bota me izliječio od multiple skleroze [alias] => splicanka-d-b-48-dr-bota-me-izlijecio-od-multiple-skleroze [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Jedina osoba u Hrvatskoj, a vjerojatno i na svijetu, koja je izliječena od multiple skleroze jest 48-godišnja Splićanka D.B. (identitet poznat redakciji). Tako barem kaže prof. dr. Božo Bota, utemeljitelj i bivši predstojnik Zavoda za kliničku patofiziologiju KBC-a Split.

– Dr. Bota me izliječio od multiple skleroze i zbog toga sam mu zahvalna do kraja života – potvrđuje nam D.B., iznoseći svoju nevjerojatnu životnu priču. Ispred nas je sjedila zdrava žena, koja dugo vremena nije mogla ni ležati, a kamoli normalno hodati.

– Bila sam spremna na sve. Htjela sam potpisati izjavu da želim eutanaziju, željela se otrovati, samo da sam mogla doći do tableta. Više nisam htjela živjeti i željela sam sebi skratiti muke. Sumnja u multiplu sklerozu mi je 2000. postavljena u Splitu, a dijagnosticirana mi je iste godine, punkcijom likvora leđne moždine u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu. Bio je to šok za mene i obitelj – govori D.B.

Simptome je dobila nedugo prije otkrivanja oboljenja.

– Kompletna lijeva strana tijela mi je počela trnuti, teško sam hodala, počele su mi ispadati stvari iz ruku, radilo se o općoj nekoordinaciji lijeve i desne strane tijela. Liječnici su mislili da je riječ o tumoru na mozgu. Kada su otkrili da se radi o multipli sklerozi, počeli su mi davati steroide i na svoju sam ruku uzimala vitaminsku terapiju. Čitala sam o bolesti i sve novo što bi se od preparata pojavilo na tržištu, uzimala sam.

Zdravlje je bilo izgubljeno, o smrti nisam više razmišljala, samo sam htjela živjeti i boriti se protiv podmukle bolesti. Pojavljivale su mi se vrtoglavice, slabio mi je vid i sve se to odvijalo u valovima. No, kako sam radila kao knjigovođa i posao mi fizički nije bio naporan, manje-više sam normalno živjela – kazuje D.B.

Ljudi s multiplom sklerozom žive od 10 do 15 godina od trenutka kada se dijagnosticira. Preživljavanje ovisi o tome je li bolest zahvatila mozak ili leđnu moždinu.

– Prava muka je nastala 8. veljače 2010. Ustala sam, otišla u kupnju, iako sam otežano hodala. Kad sam se vratila kući, samo sam pala i tako ostala. Više nisam mogla ustati i kontrolirati mokrenje i stolicu. Kod kuće mi je bio suprug i on mi je pomogao da legnem. Ponovno smo napravili magnetsku rezonanciju, izvadili krv i opet sam dobila steroide. No, oni ništa ne pomažu i ostajem u stanju svjesnog vegetiranja. Grozno, nema ništa gore od toga – ističe D.B.

– Agonija je trajala 10-15 dana. Suprug mi je poznavao dr. Botu, konzultirao se s njim i tada smo prvi put čuli za tu famoznu molekulu pentadekapeptida. Suprug mi je s prijateljima rekao da bismo možda mogli to probati, a ja bih uzela i otrov, samo da mi bude bolje – veli D.B.

– Preuzeo sam zadatak doznati sve o pentadekapeptidu jer je molekula vrlo dobro eksperimentalno istražena već 15 godina, a da nitko ne zna kako djeluje. Čak su napravljena i neka testiranja na ljudima koji su se javili da budu pokusni kunići. Bio sam uvjerenja da joj ne može naškoditi. Vjerovao sam u uspjeh, ali tko je to smio i pomisliti – tvrdi dr. Bota.

Vrlo brzo je njezin suprug došao do pentadekapeptida.

– Riječ je o prahu bez okusa i mirisa. Počela sam ga uzimati u dozama i u intervalima koje je odredio dr. Bota. Prah se razrijedi u vodi i popije. Ustala sam šesti dan od početka uzimanja, a grčeve u lijevoj strani tijela, gdje je bolest bila dominantna, dobila sam nakon tri tjedna uzimanja. Ti grčevi su dr. Boti bili znak da idem prema ozdravljenju jer ih je tumačio kao oporavak živčanog sustava.

Nakon mjesec dana odlazimo kod “Kalajžića” na MR mozga i dr. Kalajžić nam kaže da su lezije mozga (oštećenja) još uvijek tu, ali da su mu mutne i da se “nešto s njima događa”. Nastavljam s terapijom, osjećam se sve bolje, a grčevi nestaju nakon 23 dana. Zatim još tri puta odlazim na MR; poslije dva, četiri i šest mjeseci i uočava se da se nakon pola godine 80 posto lezija u mozgu povuklo, odnosno nestalo – naglašava D.B.
Lijek uzima još godinu dana i opet ide na MR. Na mjestu lezija mozga vide se samo mali ožiljci, a u veljači 2013. ni jedan.

– Posljednji put sam spasonosni lijek uzela 18. veljače 2013. Za sve to vrijeme nisam imala nikakve nuspojave. Do sada u Hrvatskoj nitko nikada nije uzimao pentadekapeptid po protokolu dr. Bote i osim trenutačnog poboljšanja nisu imali nikakve rezultate. Sva oštećenja na mozgu koja su bila vidljiva od 2000. zbog multiple skleroze, kao i nova, dobivena tijekom bolesti, nestala su. Hvala dr. Boti na ozdravljenju. Ja sam sada zdrava osoba, puna volje i želje za životom – zaključuje D.B.

ivica marković, foto: jakov prkić / cropix

Zovu sa svih strana da im pomognem

Model pristupa liječenju multiple skleroze kod pacijentice D.B. napravio sam na osnovi različitih principa za kroničnu upalnu bolest. Takva bolest postoji zato što nije završena akutna upala. Kako u medicini postoje samo sredstva za kontroliranje početka upale, ali ne i sredstvo za zaustavljanje upale, molekula pentadekapeptid je u eksperimentima, kojih je bilo mnogo na životinjama, pokazala svoj učinak.

I to na gotovo svim oštećenim organima, a jedini proces koji je zajednički svim organima jest samo upala. Stoga sam postavio hipotezu da je vjerojatno riječ o molekuli koja kontrolira, tj. pokreće, upalostatske mehanizme. Ključni razlog za ovu hipotezu je taj što je molekula pentadekapeptida izolirana iz zdravog želuca, a nema organa koji trpi veća oštećenja – kazuje dr. Bota.

On je osmislio protokol po kojemu se daje pentadekapeptid.

– Prvi udar na bolest je s kortikosteroidima u dnevnoj dozi od minimalno 800 miligrama, u trajanju od sedam dana. Trećeg dana uzimanja kortikosteroida započeli smo terapiju pentadekapeptidom u dozi od tri miligrama.

Tako pacijent dobiva terapiju sedam dana i nakon prestanka uzimanja stereoida nastavlja se uzimati pentadekapeptid u dozi od jednog miligrama i tako još tri tjedna. Sljedećih šest mjeseci uzima se 0,5 miligrama pentadekapeptida i do kraja liječenja 0,1 miligram – iznosi dr. Bota.

– Protokol liječenja mi je priznat u RH kao patent u novom modelu liječenja od multiple skleroze. Velika većina onih koji u Hrvatskoj boluju od ove bolesti, znaju za slučaj D.B. i stalno me zovu i pitaju mogu li im pomoći.

Ja im kažem da to nije službeno priznat lijek i da je D.B. potpisala izjavu o dragovoljnom sudjelovanju u liječenju molekulom koja nije službeno priznata kao lijek. Ako jednog dana i drugi pacijenti budu ovim mojim protokolom izliječeni, onda će postojati sigurna mogućnost da i druge kronične bolesti budu izlječive na isti način – ističe dr. Bota.

– Našao sam i investitora za fazu 2 kliničkog istraživanja u KBC-u Split. Ona bi stajala oko 500 tisuća dolara, međutim Centralno bioetičko povjerenstvo nije dalo odobrenje za studiju s objašnjenjem "dajte dokaze da to djeluje, pa ćemo vam odobriti", iako su bili priloženi svi dokazi o netoksičnosti na ljudima i učincima na životinjama – ističe dr. Bota. On je napisao i prikaz slučaja D.B.

– Uobičajeno je da se znanstvena medicinska javnost upozna s nečim novim, pa da i drugi primijene isti protokol. No, svi medicinski časopisi iz Amerike i Europe su mi odgovorili "nismo zainteresirani". To je vrlo neobično jer prvo treba recenzirati rad, a onda ga prihvatiti ili odbiti – veli dr. Bota.

Upravo je ta šutnja nagnala dr. Botu da s pričom iziđe u javnost.

– Jedan pacijent u znanosti ne znači apsolutno ništa, iako pacijentici ovaj uspjeh znači život. Iskreno se nadam da će moje kolege ovaj članak potaknuti da primijene moj protokol u liječenju multiple skleroze. Po svim medicinskim kriterijima, ako je prošlo pet godina od početka liječenja, a nema nikakvih kliničkih znakova bolesti, i to potvrde sve metode pretraga MR-om, pacijent se smatra zdravim.

Kod D.B. bolest nakon pet godina od početka liječenja mojim protokolom više ne postoji, nema je ni u tragovima, što znači da je ona zdrava žena – zaključuje prof. dr. Bota.

I. MARKOVIĆ


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Čudo pod Marjanom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-09-13 17:28:16 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-09-14 17:47:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-09-13 22:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 74909 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/09/13/bota00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "770x460" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38169742 Threads: 7 Questions: 7084055259 Slow queries: 3297359 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607996657 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/splicanka-d-b-48-dr-bota-me-izlijecio-od-multiple-skleroze-286177 [printLink] => /vijesti/hrvatska/splicanka-d-b-48-dr-bota-me-izlijecio-od-multiple-skleroze-286177?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 225045 [name] => božobota [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bozobota [link] => /tag/bozobota ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233312 [name] => multiplaskleroza [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => multiplaskleroza [link] => /tag/multiplaskleroza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Čudo pod Marjanom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićanka D. B. (48): Dr. Bota me izliječio od multiple skleroze [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-06-14-21-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/13/bota00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/09/13/bota00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Jedina osoba u Hrvatskoj, a vjerojatno i na svijetu, koja je izliječena od multiple skleroze jest 48-godišnja Splićanka D.B. (identitet poznat redakciji). Tako barem kaže prof. dr. Božo Bota, utemeljitelj i bivši predstojnik Zavoda za kliničku patofiziologiju KBC-a Split.

– Dr. Bota me izliječio od multiple skleroze i zbog toga sam mu zahvalna do kraja života – potvrđuje nam D.B., iznoseći svoju nevjerojatnu životnu priču. Ispred nas je sjedila zdrava žena, koja dugo vremena nije mogla ni ležati, a kamoli normalno hodati.

– Bila sam spremna na sve. Htjela sam potpisati izjavu da želim eutanaziju, željela se otrovati, samo da sam mogla doći do tableta. Više nisam htjela živjeti i željela sam sebi skratiti muke. Sumnja u multiplu sklerozu mi je 2000. postavljena u Splitu, a dijagnosticirana mi je iste godine, punkcijom likvora leđne moždine u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu. Bio je to šok za mene i obitelj – govori D.B.

Simptome je dobila nedugo prije otkrivanja oboljenja.

– Kompletna lijeva strana tijela mi je počela trnuti, teško sam hodala, počele su mi ispadati stvari iz ruku, radilo se o općoj nekoordinaciji lijeve i desne strane tijela. Liječnici su mislili da je riječ o tumoru na mozgu. Kada su otkrili da se radi o multipli sklerozi, počeli su mi davati steroide i na svoju sam ruku uzimala vitaminsku terapiju. Čitala sam o bolesti i sve novo što bi se od preparata pojavilo na tržištu, uzimala sam.

Zdravlje je bilo izgubljeno, o smrti nisam više razmišljala, samo sam htjela živjeti i boriti se protiv podmukle bolesti. Pojavljivale su mi se vrtoglavice, slabio mi je vid i sve se to odvijalo u valovima. No, kako sam radila kao knjigovođa i posao mi fizički nije bio naporan, manje-više sam normalno živjela – kazuje D.B.

Ljudi s multiplom sklerozom žive od 10 do 15 godina od trenutka kada se dijagnosticira. Preživljavanje ovisi o tome je li bolest zahvatila mozak ili leđnu moždinu.

– Prava muka je nastala 8. veljače 2010. Ustala sam, otišla u kupnju, iako sam otežano hodala. Kad sam se vratila kući, samo sam pala i tako ostala. Više nisam mogla ustati i kontrolirati mokrenje i stolicu. Kod kuće mi je bio suprug i on mi je pomogao da legnem. Ponovno smo napravili magnetsku rezonanciju, izvadili krv i opet sam dobila steroide. No, oni ništa ne pomažu i ostajem u stanju svjesnog vegetiranja. Grozno, nema ništa gore od toga – ističe D.B.

– Agonija je trajala 10-15 dana. Suprug mi je poznavao dr. Botu, konzultirao se s njim i tada smo prvi put čuli za tu famoznu molekulu pentadekapeptida. Suprug mi je s prijateljima rekao da bismo možda mogli to probati, a ja bih uzela i otrov, samo da mi bude bolje – veli D.B.

– Preuzeo sam zadatak doznati sve o pentadekapeptidu jer je molekula vrlo dobro eksperimentalno istražena već 15 godina, a da nitko ne zna kako djeluje. Čak su napravljena i neka testiranja na ljudima koji su se javili da budu pokusni kunići. Bio sam uvjerenja da joj ne može naškoditi. Vjerovao sam u uspjeh, ali tko je to smio i pomisliti – tvrdi dr. Bota.

Vrlo brzo je njezin suprug došao do pentadekapeptida.

– Riječ je o prahu bez okusa i mirisa. Počela sam ga uzimati u dozama i u intervalima koje je odredio dr. Bota. Prah se razrijedi u vodi i popije. Ustala sam šesti dan od početka uzimanja, a grčeve u lijevoj strani tijela, gdje je bolest bila dominantna, dobila sam nakon tri tjedna uzimanja. Ti grčevi su dr. Boti bili znak da idem prema ozdravljenju jer ih je tumačio kao oporavak živčanog sustava.

Nakon mjesec dana odlazimo kod “Kalajžića” na MR mozga i dr. Kalajžić nam kaže da su lezije mozga (oštećenja) još uvijek tu, ali da su mu mutne i da se “nešto s njima događa”. Nastavljam s terapijom, osjećam se sve bolje, a grčevi nestaju nakon 23 dana. Zatim još tri puta odlazim na MR; poslije dva, četiri i šest mjeseci i uočava se da se nakon pola godine 80 posto lezija u mozgu povuklo, odnosno nestalo – naglašava D.B.
Lijek uzima još godinu dana i opet ide na MR. Na mjestu lezija mozga vide se samo mali ožiljci, a u veljači 2013. ni jedan.

– Posljednji put sam spasonosni lijek uzela 18. veljače 2013. Za sve to vrijeme nisam imala nikakve nuspojave. Do sada u Hrvatskoj nitko nikada nije uzimao pentadekapeptid po protokolu dr. Bote i osim trenutačnog poboljšanja nisu imali nikakve rezultate. Sva oštećenja na mozgu koja su bila vidljiva od 2000. zbog multiple skleroze, kao i nova, dobivena tijekom bolesti, nestala su. Hvala dr. Boti na ozdravljenju. Ja sam sada zdrava osoba, puna volje i želje za životom – zaključuje D.B.

ivica marković, foto: jakov prkić / cropix

Zovu sa svih strana da im pomognem

Model pristupa liječenju multiple skleroze kod pacijentice D.B. napravio sam na osnovi različitih principa za kroničnu upalnu bolest. Takva bolest postoji zato što nije završena akutna upala. Kako u medicini postoje samo sredstva za kontroliranje početka upale, ali ne i sredstvo za zaustavljanje upale, molekula pentadekapeptid je u eksperimentima, kojih je bilo mnogo na životinjama, pokazala svoj učinak.

I to na gotovo svim oštećenim organima, a jedini proces koji je zajednički svim organima jest samo upala. Stoga sam postavio hipotezu da je vjerojatno riječ o molekuli koja kontrolira, tj. pokreće, upalostatske mehanizme. Ključni razlog za ovu hipotezu je taj što je molekula pentadekapeptida izolirana iz zdravog želuca, a nema organa koji trpi veća oštećenja – kazuje dr. Bota.

On je osmislio protokol po kojemu se daje pentadekapeptid.

– Prvi udar na bolest je s kortikosteroidima u dnevnoj dozi od minimalno 800 miligrama, u trajanju od sedam dana. Trećeg dana uzimanja kortikosteroida započeli smo terapiju pentadekapeptidom u dozi od tri miligrama.

Tako pacijent dobiva terapiju sedam dana i nakon prestanka uzimanja stereoida nastavlja se uzimati pentadekapeptid u dozi od jednog miligrama i tako još tri tjedna. Sljedećih šest mjeseci uzima se 0,5 miligrama pentadekapeptida i do kraja liječenja 0,1 miligram – iznosi dr. Bota.

– Protokol liječenja mi je priznat u RH kao patent u novom modelu liječenja od multiple skleroze. Velika većina onih koji u Hrvatskoj boluju od ove bolesti, znaju za slučaj D.B. i stalno me zovu i pitaju mogu li im pomoći.

Ja im kažem da to nije službeno priznat lijek i da je D.B. potpisala izjavu o dragovoljnom sudjelovanju u liječenju molekulom koja nije službeno priznata kao lijek. Ako jednog dana i drugi pacijenti budu ovim mojim protokolom izliječeni, onda će postojati sigurna mogućnost da i druge kronične bolesti budu izlječive na isti način – ističe dr. Bota.

– Našao sam i investitora za fazu 2 kliničkog istraživanja u KBC-u Split. Ona bi stajala oko 500 tisuća dolara, međutim Centralno bioetičko povjerenstvo nije dalo odobrenje za studiju s objašnjenjem "dajte dokaze da to djeluje, pa ćemo vam odobriti", iako su bili priloženi svi dokazi o netoksičnosti na ljudima i učincima na životinjama – ističe dr. Bota. On je napisao i prikaz slučaja D.B.

– Uobičajeno je da se znanstvena medicinska javnost upozna s nečim novim, pa da i drugi primijene isti protokol. No, svi medicinski časopisi iz Amerike i Europe su mi odgovorili "nismo zainteresirani". To je vrlo neobično jer prvo treba recenzirati rad, a onda ga prihvatiti ili odbiti – veli dr. Bota.

Upravo je ta šutnja nagnala dr. Botu da s pričom iziđe u javnost.

– Jedan pacijent u znanosti ne znači apsolutno ništa, iako pacijentici ovaj uspjeh znači život. Iskreno se nadam da će moje kolege ovaj članak potaknuti da primijene moj protokol u liječenju multiple skleroze. Po svim medicinskim kriterijima, ako je prošlo pet godina od početka liječenja, a nema nikakvih kliničkih znakova bolesti, i to potvrde sve metode pretraga MR-om, pacijent se smatra zdravim.

Kod D.B. bolest nakon pet godina od početka liječenja mojim protokolom više ne postoji, nema je ni u tragovima, što znači da je ona zdrava žena – zaključuje prof. dr. Bota.

I. MARKOVIĆ


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/splicanka-d-b-48-dr-bota-me-izlijecio-od-multiple-skleroze-286177 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eca397c9e40751a4076df94354bc0211ef96e766 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87anka+D.+B.+%2848%29%3A+Dr.+Bota+me+izlije%C4%8Dio+od+multiple+skleroze&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplicanka-d-b-48-dr-bota-me-izlijecio-od-multiple-skleroze-286177 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplicanka-d-b-48-dr-bota-me-izlijecio-od-multiple-skleroze-286177 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Čudo pod Marjanom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaČudo pod Marjanom

Splićanka D. B. (48): Dr. Bota me izliječio od multiple skleroze

Piše PSD.
14. rujna 2015. - 00:00
Jedina osoba u Hrvatskoj, a vjerojatno i na svijetu, koja je izliječena od multiple skleroze jest 48-godišnja Splićanka D.B. (identitet poznat redakciji). Tako barem kaže prof. dr. Božo Bota, utemeljitelj i bivši predstojnik Zavoda za kliničku patofiziologiju KBC-a Split.

– Dr. Bota me izliječio od multiple skleroze i zbog toga sam mu zahvalna do kraja života – potvrđuje nam D.B., iznoseći svoju nevjerojatnu životnu priču. Ispred nas je sjedila zdrava žena, koja dugo vremena nije mogla ni ležati, a kamoli normalno hodati.

– Bila sam spremna na sve. Htjela sam potpisati izjavu da želim eutanaziju, željela se otrovati, samo da sam mogla doći do tableta. Više nisam htjela živjeti i željela sam sebi skratiti muke. Sumnja u multiplu sklerozu mi je 2000. postavljena u Splitu,...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 08:14