stdClass Object ( [id] => 179885 [title] => "Slobodna" doznaje: Medikol na crno plaćao liječnicima i čistačicama!; Ministar naredio istragu [alias] => slobodna-doznaje-medikol-na-crno-placao-lijecnicima-i-cistacicama-ministar-naredio-istragu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Niti godinu i pol nakon što je u javnosti prvi put izbila afera Medikol, državne institucije nisu procesuirale odgovorne za stvaranje dogovora o privatnome monopolu za pružanje skupe usluge pretrage takozvanim PET/CT uređajem, niti je revidiran ugovor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) s tom privatnom poliklinikom.

NAJNOVIJE Ministar naredio istragu

Nakon objave teksta o radu na crno i podmićivanju liječnika u poliklinici Medikol, ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio nam je da će inspekcijske službe MZ-a obaviti nadzor u Medikolu i KBC-u Zagreb.

- Ministarstvo zdravlja šalje svoje inspektore u sve ustanove koje ste naveli u tekstu, a posebno ćemo kontaktirati i Poreznu upravu radi njihovog nadzora, budući da se ovdje radi i o poreznom prekršaju, kazao je ministar Ostojić.
Da je u pozadini svega zaštita financijski unosnog odnosa između liječnika, zdravstvene administracije i privatnog biznismena, sumnju otvaraju i nova saznanja i dokumentacija koju posjeduje Slobodna Dalmacija, a po kojoj je vlasnik privatne poliklinike Medikol svoj poslovni imperij stvarao i na ilegalnom isplaćivanju plaća i honorara liječnika i ostalog osoblja. Honorare na crno su, među ostalim, dobivali i neki najugledniji hrvatski liječnici, i to za uslugu upućivanja pacijenata na pregled magnetskom rezonancijom u privatnu polikliniku Ivana Rajkovića.

Rukom ispisane potvrde

Prema originalnim papirima iz Medikola, ispisanima kemijskom olovkom i vlastoručno potpisanim od primatelja mita ili posrednika, provizije u iznosu od 200 kuna po svakom pacijentu kojega se iz kliničke bolnice uputilo na pregled u privatnu ustanovu, primali su od 2003. do 2005. godine liječnici A.M., G.M., M.V., V.B, K.R., T.B. i još mnogi (potpuni podaci poznati redakciji), uglavnom zaposleni u KBC-u Zagreb (Rebro).

Na papirima na kojima je potpisom verificirana ilegalna isplata naveden je i identitet pacijenta, a na nekima je upisano i ime liječnika koji je posredovao u isplati, kao i ime osobe koja je liječnicima odnijela novac, ako ih nisu primili u poliklinici. Na nekoliko papira napisano je “odnio g. Rajković“ (vlasnik Medikola).

Redovita praksa

Ovo je to zanimljivije znamo li da je KBC Zagreb, čiji su stručnjaci pacijente slali u Medikol, 2005. godine imao na raspolaganju čak dvije magnetske rezonancije, jednu na samom “Rebru”, a drugu u poliklinici “Neuron” u sklopu Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Koliko je pacijenata oštećeno ovakvim postupcima liječnika, nemoguće je utvrditi, jer su nam dostupni dokumenti za relativno kratko razdoblje, no evidentno je da je to bila redovita praksa. Isplate na crno za redovni rad u Medikolu kretale su se, prema potpisanoj dokumentaciji, od 1000 do 5000 kuna, a primali su ih liječnici, inženjeri, pa čak i tajnice i čistačice.

Izvor blizak sadašnjoj zdravstvenoj administraciji potvrdio nam je da su ovi podaci odavno poznati Ministarstvu zdravlja, no do danas nitko nije reagirao.

Predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi Spomenka Avberšek tvrdi da je riječ o problemu koji Ministarstvo zdravlja treba hitno riješiti.

− Poznato je da se u privatnim ustanovama radi nelegalno i na crno. Poznato je i da se pacijenti iz javnog sektora preusmjeravaju na skupe pretrage radiološkom opremom u privatni sektor. Ono što nismo znali, nego samo slutili, jest da liječnici za takvu rabotu primaju i honorare. Neshvatljivo je da se tome ne želi stati na kraj, iako je sadašnja vlast, dok je bila u opoziciji, najavljivala da će strogo razdvojiti javno od privatnog zdravstva − kaže Avberšek.

‘Kažite ljudima istinu’

Dodaje da je preusmjeravanje pacijenata u privatni sektor, za čiji interes liječnici zaposleni u državnim bolnicama često rade, osnovni razlog dugih lista čekanja.

− O tome smo milijun puta govorili. Negdje je razlog dugih lista čekanja opravdan, no uglavnom se radi o tome da se pacijenti namjerno šalju privatnicima. S tim se mora prestati ili neka nova administracija prizna − lagali smo prije izbora − rezolutna je predsjednica najvećeg strukovnog sindikata u zdravstvu.
Medikol ima najsuvremeniju opremu / Dorian HORVAT / CROPIX
Aferu Medikol mediji su otvorili 2011. godine, kad je otkriveno da je od 2007. godine Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osiguralo Poliklinici Medikol monopol na pretrage PET/CT-om dogovorom o zajedničkom “Projektu PET/CT”, pri čemu je privatna poliklinika odredila i cijenu pretrage i dinamiku godišnjeg rasta broja pacijenata. HZZO je uredno odbijao molbe kliničkih bolnica da im se nabavi PET/CT uređaj, pod izlikom da “Projekt PET/CT“ u Hrvatskoj ekskluzivno provodi ova privatna poliklinika.

U uvjetima sklapanja takvog dogovora 2011. su USKOK-u iskaze dali HDZ-ovi ministri zdravstva Neven Ljubičić i Darko Milinović, a očekivalo se da istraga obuhvati i HDZ-ove direktore HZZO-a Većeslava Bergmana i Tihomira Strizrepa.

Izgubili monopol u Zagrebu

Budući da su neslužbene informacije upućivale na to da iza cijele priče stoji bivši premijer Ivo Sanader, spekuliralo se da će DORH teretiti Sanadera i za slučaj Medikol.

Od sklapanja prvog ugovora do danas, Medikol je od HZZO-a dobio otprilike pola milijarde kuna, što je nekad anonimnog nezavršenog autolakirera Ivana Rajkovića pretvorilo u ozbiljnog poslovnog čovjeka čije se medicinsko carstvo raširilo po svim većim gradovima Hrvatskoj.

Današnji ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je u jeku afere bio u opoziciji, tada je javno najavljivao da će njegova administracija revidirati sve ugovore HZZO-a s privatnim zdravstvenim ustanovama i razdvajanje javnog od privatnog sektora u zdravstvu. To se do danas nije dogodilo, a jedina je promjena u sustavu to što je KBC Zagreb nedavno dobio vlastiti PET/CT uređaj, tako da Medikol u Zagrebu više nema monopol.

NATAŠA ŠKARIČIĆ

Ministar Ostojić: Ispitat ćemo poslovanje poliklinike

Ministar Rajko Ostojić najavio je da će nakon objave teksta u Slobodnoj Dalmaciji “poduzeti sve zakonom predviđene radnje“ da se utvrde eventualne nezakonitosti u poslovanju Medikola.

− Bilo kakav oblik isplate na crno, bilo mita ili bonusa, nećemo tolerirati, naročito ako takvo ponašanje ide nauštrb naših pacijenata. Ovakve priče i ovakvo ponašanje štete sustavu, medicinskim profesionalcima koji pošteno rade svoj posao i pacijentima kojima je narušeno povjerenje u sustav − kazao je Ostojić.

Revidiranje ugovora HZZO-a s Medikolom i ostalim privatnim ustanovama ministar je najavio za početak iduće godine.

Medikol: Žele nas uništiti

Ravnateljica Medikola dr. Ivanka Trstenjak-Rajković, supruga vlasnika poliklinike Ivana Rajkovića (na slici s prospektom), demantirala je da je Medikol potplaćivao liječnike i isplaćivao plaće na crno. Njezin demanti prenosimo u cijelosti:

“Prije svega, zahvaljujem što ste mi dali priliku da se očitujem jer tijekom proteklih dana u kojima smo bili izloženi svakojakim medijskim napisima nitko od nas nije tražio bilo kakav komentar.

Na Vaš upit slobodna sam komentirati sljedeće:

− vezano za konstataciju o velikom broju uposlenih djelatnika, ističem da je Medikol veći dio 2005. godine imao svega 4 zaposlenika

− vezano za honorar liječnika za upućivanje na pregled MR-a, ističem da veći dio 2005. godine (od travnja do rujna) Medikol uopće nije radio.

Slijedom izloženoga, informacije koje navodite u Vašem mailu opovrgavamo kao neistinite te iste smatramo pokušajem da se Medikol, iz nama nepoznatih razloga, doslovno uništi.”


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Medikol: Žele nas uništiti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSKLUZIVNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-09-20 09:04:32 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-09-20 12:39:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-09-20 11:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13125 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/09/20/PSD/med00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14991303 Threads: 2 Questions: 3149762482 Slow queries: 7029328 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234955415 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/slobodna-doznaje-medikol-na-crno-placao-lijecnicima-i-cistacicama-ministar-naredio-istragu-179885 [printLink] => /vijesti/hrvatska/slobodna-doznaje-medikol-na-crno-placao-lijecnicima-i-cistacicama-ministar-naredio-istragu-179885?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 178301 [name] => medikol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medikol [link] => /tag/medikol ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Medikol: Žele nas uništiti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSKLUZIVNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => "Slobodna" doznaje: Medikol na crno plaćao liječnicima i čistačicama!; Ministar naredio istragu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-21-25-58-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/20/PSD/med00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/09/20/PSD/med00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Niti godinu i pol nakon što je u javnosti prvi put izbila afera Medikol, državne institucije nisu procesuirale odgovorne za stvaranje dogovora o privatnome monopolu za pružanje skupe usluge pretrage takozvanim PET/CT uređajem, niti je revidiran ugovor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) s tom privatnom poliklinikom.

NAJNOVIJE Ministar naredio istragu

Nakon objave teksta o radu na crno i podmićivanju liječnika u poliklinici Medikol, ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio nam je da će inspekcijske službe MZ-a obaviti nadzor u Medikolu i KBC-u Zagreb.

- Ministarstvo zdravlja šalje svoje inspektore u sve ustanove koje ste naveli u tekstu, a posebno ćemo kontaktirati i Poreznu upravu radi njihovog nadzora, budući da se ovdje radi i o poreznom prekršaju, kazao je ministar Ostojić.
Da je u pozadini svega zaštita financijski unosnog odnosa između liječnika, zdravstvene administracije i privatnog biznismena, sumnju otvaraju i nova saznanja i dokumentacija koju posjeduje Slobodna Dalmacija, a po kojoj je vlasnik privatne poliklinike Medikol svoj poslovni imperij stvarao i na ilegalnom isplaćivanju plaća i honorara liječnika i ostalog osoblja. Honorare na crno su, među ostalim, dobivali i neki najugledniji hrvatski liječnici, i to za uslugu upućivanja pacijenata na pregled magnetskom rezonancijom u privatnu polikliniku Ivana Rajkovića.

Rukom ispisane potvrde

Prema originalnim papirima iz Medikola, ispisanima kemijskom olovkom i vlastoručno potpisanim od primatelja mita ili posrednika, provizije u iznosu od 200 kuna po svakom pacijentu kojega se iz kliničke bolnice uputilo na pregled u privatnu ustanovu, primali su od 2003. do 2005. godine liječnici A.M., G.M., M.V., V.B, K.R., T.B. i još mnogi (potpuni podaci poznati redakciji), uglavnom zaposleni u KBC-u Zagreb (Rebro).

Na papirima na kojima je potpisom verificirana ilegalna isplata naveden je i identitet pacijenta, a na nekima je upisano i ime liječnika koji je posredovao u isplati, kao i ime osobe koja je liječnicima odnijela novac, ako ih nisu primili u poliklinici. Na nekoliko papira napisano je “odnio g. Rajković“ (vlasnik Medikola).

Redovita praksa

Ovo je to zanimljivije znamo li da je KBC Zagreb, čiji su stručnjaci pacijente slali u Medikol, 2005. godine imao na raspolaganju čak dvije magnetske rezonancije, jednu na samom “Rebru”, a drugu u poliklinici “Neuron” u sklopu Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Koliko je pacijenata oštećeno ovakvim postupcima liječnika, nemoguće je utvrditi, jer su nam dostupni dokumenti za relativno kratko razdoblje, no evidentno je da je to bila redovita praksa. Isplate na crno za redovni rad u Medikolu kretale su se, prema potpisanoj dokumentaciji, od 1000 do 5000 kuna, a primali su ih liječnici, inženjeri, pa čak i tajnice i čistačice.

Izvor blizak sadašnjoj zdravstvenoj administraciji potvrdio nam je da su ovi podaci odavno poznati Ministarstvu zdravlja, no do danas nitko nije reagirao.

Predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj skrbi Spomenka Avberšek tvrdi da je riječ o problemu koji Ministarstvo zdravlja treba hitno riješiti.

− Poznato je da se u privatnim ustanovama radi nelegalno i na crno. Poznato je i da se pacijenti iz javnog sektora preusmjeravaju na skupe pretrage radiološkom opremom u privatni sektor. Ono što nismo znali, nego samo slutili, jest da liječnici za takvu rabotu primaju i honorare. Neshvatljivo je da se tome ne želi stati na kraj, iako je sadašnja vlast, dok je bila u opoziciji, najavljivala da će strogo razdvojiti javno od privatnog zdravstva − kaže Avberšek.

‘Kažite ljudima istinu’

Dodaje da je preusmjeravanje pacijenata u privatni sektor, za čiji interes liječnici zaposleni u državnim bolnicama često rade, osnovni razlog dugih lista čekanja.

− O tome smo milijun puta govorili. Negdje je razlog dugih lista čekanja opravdan, no uglavnom se radi o tome da se pacijenti namjerno šalju privatnicima. S tim se mora prestati ili neka nova administracija prizna − lagali smo prije izbora − rezolutna je predsjednica najvećeg strukovnog sindikata u zdravstvu.
Medikol ima najsuvremeniju opremu / Dorian HORVAT / CROPIX
Aferu Medikol mediji su otvorili 2011. godine, kad je otkriveno da je od 2007. godine Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi osiguralo Poliklinici Medikol monopol na pretrage PET/CT-om dogovorom o zajedničkom “Projektu PET/CT”, pri čemu je privatna poliklinika odredila i cijenu pretrage i dinamiku godišnjeg rasta broja pacijenata. HZZO je uredno odbijao molbe kliničkih bolnica da im se nabavi PET/CT uređaj, pod izlikom da “Projekt PET/CT“ u Hrvatskoj ekskluzivno provodi ova privatna poliklinika.

U uvjetima sklapanja takvog dogovora 2011. su USKOK-u iskaze dali HDZ-ovi ministri zdravstva Neven Ljubičić i Darko Milinović, a očekivalo se da istraga obuhvati i HDZ-ove direktore HZZO-a Većeslava Bergmana i Tihomira Strizrepa.

Izgubili monopol u Zagrebu

Budući da su neslužbene informacije upućivale na to da iza cijele priče stoji bivši premijer Ivo Sanader, spekuliralo se da će DORH teretiti Sanadera i za slučaj Medikol.

Od sklapanja prvog ugovora do danas, Medikol je od HZZO-a dobio otprilike pola milijarde kuna, što je nekad anonimnog nezavršenog autolakirera Ivana Rajkovića pretvorilo u ozbiljnog poslovnog čovjeka čije se medicinsko carstvo raširilo po svim većim gradovima Hrvatskoj.

Današnji ministar zdravlja Rajko Ostojić, koji je u jeku afere bio u opoziciji, tada je javno najavljivao da će njegova administracija revidirati sve ugovore HZZO-a s privatnim zdravstvenim ustanovama i razdvajanje javnog od privatnog sektora u zdravstvu. To se do danas nije dogodilo, a jedina je promjena u sustavu to što je KBC Zagreb nedavno dobio vlastiti PET/CT uređaj, tako da Medikol u Zagrebu više nema monopol.

NATAŠA ŠKARIČIĆ

Ministar Ostojić: Ispitat ćemo poslovanje poliklinike

Ministar Rajko Ostojić najavio je da će nakon objave teksta u Slobodnoj Dalmaciji “poduzeti sve zakonom predviđene radnje“ da se utvrde eventualne nezakonitosti u poslovanju Medikola.

− Bilo kakav oblik isplate na crno, bilo mita ili bonusa, nećemo tolerirati, naročito ako takvo ponašanje ide nauštrb naših pacijenata. Ovakve priče i ovakvo ponašanje štete sustavu, medicinskim profesionalcima koji pošteno rade svoj posao i pacijentima kojima je narušeno povjerenje u sustav − kazao je Ostojić.

Revidiranje ugovora HZZO-a s Medikolom i ostalim privatnim ustanovama ministar je najavio za početak iduće godine.

Medikol: Žele nas uništiti

Ravnateljica Medikola dr. Ivanka Trstenjak-Rajković, supruga vlasnika poliklinike Ivana Rajkovića (na slici s prospektom), demantirala je da je Medikol potplaćivao liječnike i isplaćivao plaće na crno. Njezin demanti prenosimo u cijelosti:

“Prije svega, zahvaljujem što ste mi dali priliku da se očitujem jer tijekom proteklih dana u kojima smo bili izloženi svakojakim medijskim napisima nitko od nas nije tražio bilo kakav komentar.

Na Vaš upit slobodna sam komentirati sljedeće:

− vezano za konstataciju o velikom broju uposlenih djelatnika, ističem da je Medikol veći dio 2005. godine imao svega 4 zaposlenika

− vezano za honorar liječnika za upućivanje na pregled MR-a, ističem da veći dio 2005. godine (od travnja do rujna) Medikol uopće nije radio.

Slijedom izloženoga, informacije koje navodite u Vašem mailu opovrgavamo kao neistinite te iste smatramo pokušajem da se Medikol, iz nama nepoznatih razloga, doslovno uništi.”


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/slobodna-doznaje-medikol-na-crno-placao-lijecnicima-i-cistacicama-ministar-naredio-istragu-179885 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0a1b71171c6deee2523941a593e978e1e2c5c9d0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%26quot%3BSlobodna%26quot%3B+doznaje%3A+Medikol+na+crno+pla%C4%87ao+lije%C4%8Dnicima+i+%C4%8Dista%C4%8Dicama%21%3B+Ministar+naredio+istragu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fslobodna-doznaje-medikol-na-crno-placao-lijecnicima-i-cistacicama-ministar-naredio-istragu-179885 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fslobodna-doznaje-medikol-na-crno-placao-lijecnicima-i-cistacicama-ministar-naredio-istragu-179885 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Medikol: Žele nas uništiti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => EKSKLUZIVNO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaEKSKLUZIVNO

"Slobodna" doznaje: Medikol na crno plaćao liječnicima i čistačicama!; Ministar naredio istragu

Piše PSD.
20. rujna 2012. - 13:59
Niti godinu i pol nakon što je u javnosti prvi put izbila afera Medikol, državne institucije nisu procesuirale odgovorne za stvaranje dogovora o privatnome monopolu za pružanje skupe usluge pretrage takozvanim PET/CT uređajem, niti je revidiran ugovor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) s tom privatnom poliklinikom.

NAJNOVIJE Ministar naredio istragu

Nakon objave teksta o radu na crno i podmićivanju liječnika u poliklinici Medikol, ministar zdravlja Rajko Ostojić potvrdio nam je da će inspekcijske službe MZ-a obaviti nadzor u Medikolu i KBC-u Zagreb.

- Ministarstvo zdravlja šalje svoje inspektore u sve ustanove koje ste naveli u tekstu, a posebno ćemo kontaktirati i Poreznu upravu radi njihovo...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 23:25