stdClass Object ( [id] => 1339834 [title] => Silvana Uzinić: Svaka čast Fredu Matiću što ne želi hodati iza Skeje i biti ‘spreman‘ kad ovaj počne vikati po Vukovaru [alias] => silvana-uzinic-svaka-cast-fredu-maticu-sto-ne-zeli-hodati-iza-skeje-i-biti-spreman-kad-ovaj-pocne-vikati-po-vukovaru [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Asti sto, dobro si me upozorila - zahvalila sam prijateljici šta mi je rekla da je ova subota neradni dan. Pa još iza toga i neradna nedjelja. Umalo smo ostali bez spize i još koječega.

- Neradni daan? A zašto? - zaprepastila se druga kojoj sam proslijedila važnu obavijest.

- A tako ti? Di ti je pijetet? - počela sam je zafrkavat.

- Aaaa, zbog Vukovara. A više mi ih je dosta ovu sedmicu s Vukovarom, stvarno su prisolili.

- A šta ti imaš protiv, zar ti je komod i jedan ručak važniji od žrtava? - nastavim je cimat iako mi ni na kraj pameti nije da je moja prijateljica bez emocija za one koji će se taj dan prisjetiti heroja.

A već danima mi je, dok slušam vijesti, na rubu jezika isto to šta je izgovorila. Vama nije? Pa dokle više? Iz godine u godinu nikako da u miru provedemo tjedan prije tog 18. studenog.

Kaže Zelenski da Putin kuha rat na Balkanu. Skoro da se uklapa jer dok slušamo one Ćipu, Radića i Penavu iz Domovinskog pokreta, ne možemo se ne sjetit da iza te stranke stoji ruski kapital. A vi ste sigurno mislili na Kosovo i Republiku Srpsku. E jok! Nikad rat nije puno daleko od nas.

PONEDJELJAK: Novinarskom istragom do Banožićevih promila

Imali smo šokantni vikend s ministrom obrane. Tragedija na cesti koju je, po svemu što do sada znamo, skrivio Marijo Banožić te imenovanje novog ministra zaokupilo nas je gotovo cijeli radni tjedan. Malo tko suosjetio je s polomljenim bivšim, jer tako bahatog i osrednje sposobnog tipa odavno nismo imali. Pogotovo još kad smo čuli da je pretjecao po magli i mraku, da je prekoračio brzinu, da je vozio sam, a da nije smio... Ljudi su iskreno suosjetili s obitelji poginulog vozača kombija Gorana Šarića. On je u subotu ujutro radio, a Banožić fino išao u lov.

Za ministra je najmanje sućuti imao onaj koji ga je izmislio, promovirao i branio pred javnošću. Premijer je Banožića, dakle, smijenio toliko ekspresno da smo se pitali zna li on nešto što mi ne znamo.

Ispalo je, kao i obično kad političari upadnu u nevolju, da imamo razloga sumnjati u istinitost službenih izvještaja o okolnostima nesreće jer itekako imamo iskustva s pokušajima zataškavanja. Novinari su i ovaj put krenuli u istragu pa smo tako brzo doznali ključni detalj o 0,21 promilu alkohola u ministrovoj krvi koji nam nisu namjeravali kazati. Nema veze što taj nalaz neće biti mjerodavan na sudu, ali bar znamo da je Banožić zgriješio kao lovac. Govorka se da je bivši ministar večer prije bančio. Ja ne bih za njega rekla da je od tipova koji znaju zabančit. Naprosto mi djeluje beskrvan. Od onih šta mu treba rakijica ujutro. Jer cirkulacija mu proradi isključivo kad treba nešto zgrnuti, tipa stan, kuća, akademsko zvanje...

UTORAK: Banožićevom tragedijom premijer se riješio - Anušića

Čovjek je morao umrijeti da bahati bezveznjak ode, bio je naslov na jednom od portala. Je li pretjeran, ćakulali smo tih dana. Možda. Ali je činjenica. Gola, ružna istina. Pretjerano je reći da je tragedija došla kao naručena Plenkoviću da se riješi Banožića. Ali svakako mu je došlo kao naručeno da se riješi Anušića! Onog Ivana Anušića koji je bio rijetki drčni kritičar unutar HDZ-a. A koji je uz to još iz Slavonije gdje HDZ-u birače otima Penava. Plenkoviću se, brate, posložilo vrhunski. I svaka čast, znao je odigrat točno kao da je mjesecima prije toga smišljao upravo tu strategiju. Mislim, vjerojatno je smišljao da osječko-baranjskog župana i utjecajnog stranačkog kadra nekako pridobije na svoju stranu. Inače, znamo da shefe ne podnosi ni najmanju kritiku. Sjećamo se kako se otresao na Anušića nakon što se ovaj usudio reći da nije u redu što je Frane Barbarić iz HEP-a bespravni graditelj. "Nisam ga vidio na sastancima stranke, mogao je i tada reći svoj stav o Barbariću", poručio mu je ljutito Plenković. Sad kad je postao ministar, Anušić na izravno pitanje smatra li da ostanak Barbarića na čelu HEP-a čini štetu, ovako odgovara: "Što se Barbarića tiče, netko tko je na takvoj funkciji ne bi si smio dopustiti probleme s gradnjom. To sam izjavio prije nego sam znao sve informacije koje sam dobio nakon razgovora s premijerom." Aha, tu smo. Ima informacija koje znaju samo povlašteni.

---

image

Ivan Anušić

Damjan Tadić/Cropix
---

SRIJEDA: Bidni prosvjetari ipak neće biti kažnjavani s petsto eura

Mogu se slikat šta me baš zanima šta mu je Plenković rekao. Možda ovo: "Strpi se, DORH radi svoje, ne trebam ja." Ili, "Barbarić je agent koji radi za javni interes, kućica na Hvaru je samo paravan. Pusti to! Uvati se Rafalea i vojske!". Al šta ćemo. Nije premijer učitelj da mora objašnjavat zašto učeniku nije dao pet.

Ovaj tjedan smo, evo, odahnuli što bidni naši prosvjetari neće biti kažnjavani s petsto eura ako zakinu učenika za ocjenu. Jer bili smo pred provalijom u ionako urušenom sustavu ocjenjivanja. Sjetila sam se kako mi je još davno jedna gimnazijska profesorica matematike kazala da se u ocjenjivanju drži isključivo pisanih testova. Zašto? Zato što je to crno na bijelo dokaz znanja pred svima u razredu, u zbornici, i još važnije, pred roditeljima. Imaš rezultat u postocima i zna se koliko je koja ocjena. Na stranu to što niti matematika ne bi trebala biti ocjenjivana samo na osnovi pismenih testova, a da ne govorimo o nekim drugim predmetima poput jezika.

Nekad je i na obrani maturalnih radova bio usmeni dio ispita. Pa šta je tome nedostajalo? Ništa. Dobro, nekad su i učenici, i učitelji, i roditelji bili neki drugi format.

ČETVRTAK: Banožić se sjetio aktivirati povlasticu za saborske zastupnike

Kako je tjedan odmicao, tako su stizale nove enigme oko prometne nesreće bivšeg ministra. U četvrtak ujutro konačno ga je posjetio u osječkoj bolnici donedavni šef s prikladnim kolegom, ministrom zdravstva, Vilijem Berošem. Svejedno nismo doznali u kojem je unesrećeni točno stanju, tek toliko da je malo bolje. Zadnje što znamo jest da se ne sjeća nesreće. I onda smo u četvrtak doznali da se sjetio aktivirati povlasticu za saborske zastupnike poznatu kao šest plus šest. Još šest mjeseci ima pravo na punu ministarsku plaću, a ostalih šest na pola te plaće. Pa neka mu bude, ajde, sitnica je to prema svemu ostalome. Nekih 25 tisuća eura će nas koštat. Vidjet ćemo hoće li se država pobrinuti za obitelj poginulog Gorana Šarića. Prema onome što sada znamo, moguće je da će supruzi i djeci isplatiti oko 120 tisuća eura. A tek to je zaista sitnica.

PETAK: Prijetnja zapjenjenog domovinskog dvojca: Ne prijetimo, ali...!

U petak smo slušali najprije SDSS-ove predstavnike koji su objavili da neće ići ni u Vukovar ni u Škabrnju, a onda odmah poslije njih onog Stipu Mlinarića Ćipu i Marija Radića iz DP-a.

"Ne prijetimo, ali bacat vijenac više nećete", poručila su ova dvojica. Drugim riječima, Milorade, sine, niko ti ne prijeti, al samo se probaj približit, pa ćeš dobit po labrnji. "Jer to što SDSS-ovci rade je izjednačavanje žrtve i agresora, to je prljanje žrtve...", pjenila su se ova dvojica za mikrofonom. I tako, proteći će još Vuke i Dunava dok neki ne shvate da stvarno ne treba izjednačiti agresora i žrtve, ali žrtve svakako. Ne čudi da je isti dan oštećeno nekoliko pravoslavnih grobova u mjestu nedaleko od Vukovara.

"Moj želudac nije od inoksa, ja sam preživio svašta, bio sam i dvije kolone, i šatoraše, i plinske boce, i srpske logore, ali ovako nešto, da ja moram hodati iza Skeje koji će vikati ‘za dom‘, a ja onda moram viknut ‘spremni‘… Taj film neće gledati. Mnogi prijatelji su mi se javili koji neće doći zbog ovakvih stvari. Penava je u pravu kada kaže da nam je netko ukrao Vukovar. Da, Vukovar je ukraden od branitelja", rekao je Predrag Fred Matić ovih dana.

Inače, kvartovska mesnica je u petak bila puna, ćevapa i pljeskavica tonu, kokoši su letjele u jatima... "Kučko bešćutna, važniji ti je šnicel od žrtava", izbeči se Ćipe na me, ja pretrnem i, srećom, probudim se. A i vi ste pomislili da mi smeta neradni dan, priznajte. Ne, ne smeta mi. I istinski suosjećam, ali ne moram to iskazati po nečijem diktatu niti pod nečijim plakatom.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Pretres tjedna 0 7900 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-17 12:50:13 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-17 17:30:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-17 17:30:47 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Silvana Uzinić: Svaka čast Fredu Matiću što ne želi hodati iza Skeje i biti 'spreman' kad ovaj počne vikati po Vukovaru page_title=Silvana Uzinić: Svaka čast Fredu Matiću što ne želi hodati iza Skeje i biti 'spreman' kad ovaj počne vikati po Vukovaru [metakey] => pretres tjedna, Marko Skejo, Predrag Fred Matić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26072453.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/17\/26062984.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018Moj \u017eeludac nije od inoksa, ja sam pre\u017eivio sva\u0161ta, i dvije kolone, i \u0161atora\u0161e, i plinske boce, i srpske logore, ali ovako ne\u0161to...\u00a0 Taj film ne\u0107e gledati\u2018, ka\u017ee\u00a0<\/strong>Predrag Fred Mati\u0107\u00a0<\/p>","

Ivan Anu\u0161i\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["43:40","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1409","hd_26072453_1920.jpg":"1920x1080","k_26072453_1280.jpg":"1280x1280","k_26072453_1024.jpg":"1024x1024","k_26072453_640.jpg":"640x640","k_26072453_480.jpg":"480x480","k_26072453_340.jpg":"340x340","k_26072453_220.jpg":"220x220","o_26072453_1280.jpg":"1280x939","o_26072453_1024.jpg":"1024x751","o_26072453_640.jpg":"640x469","o_26072453_480.jpg":"480x352","o_26072453_340.jpg":"340x249","o_26072453_220.jpg":"220x161","h_26072453_1280.jpg":"1280x854","h_26072453_1024.jpg":"1024x683","h_26072453_640.jpg":"640x427","h_26072453_480.jpg":"480x320","h_26072453_340.jpg":"340x227","h_26072453_220.jpg":"220x147","pp_26072453_1280.jpg":"1280x1628","pp_26072453_1024.jpg":"1024x1303","pp_26072453_640.jpg":"640x814","pp_26072453_480.jpg":"480x611","pp_26072453_340.jpg":"340x432","pp_26072453_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26062984_1920.jpg":"1920x1080","k_26062984_1280.jpg":"1280x1280","k_26062984_1024.jpg":"1024x1024","k_26062984_640.jpg":"640x640","k_26062984_480.jpg":"480x480","k_26062984_340.jpg":"340x340","k_26062984_220.jpg":"220x220","o_26062984_1280.jpg":"1280x853","o_26062984_1024.jpg":"1024x682","o_26062984_640.jpg":"640x426","o_26062984_480.jpg":"480x320","o_26062984_340.jpg":"340x226","o_26062984_220.jpg":"220x146","h_26062984_1280.jpg":"1280x854","h_26062984_1024.jpg":"1024x683","h_26062984_640.jpg":"640x427","h_26062984_480.jpg":"480x320","h_26062984_340.jpg":"340x227","h_26062984_220.jpg":"220x147","pp_26062984_1280.jpg":"1280x1628","pp_26062984_1024.jpg":"1024x1303","pp_26062984_640.jpg":"640x814","pp_26062984_480.jpg":"480x611","pp_26062984_340.jpg":"340x432","pp_26062984_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4310399 Threads: 4 Questions: 134448351 Slow queries: 57820 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4038105 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-svaka-cast-fredu-maticu-sto-ne-zeli-hodati-iza-skeje-i-biti-spreman-kad-ovaj-pocne-vikati-po-vukovaru-1339834 [printLink] => /vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-svaka-cast-fredu-maticu-sto-ne-zeli-hodati-iza-skeje-i-biti-spreman-kad-ovaj-pocne-vikati-po-vukovaru-1339834?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 642739 [name] => pretres tjedna [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-02 21:21:22 [main_article_id] => 0 [alias] => pretres-tjedna [link] => /tag/pretres-tjedna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 340521 [name] => Marko Skejo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-skejo [link] => /tag/marko-skejo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 285680 [name] => Predrag Fred Matić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predrag-fred-matic [link] => /tag/predrag-fred-matic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Silvana Uzinić: Svaka čast Fredu Matiću što ne želi hodati iza Skeje i biti ‘spreman‘ kad ovaj počne vikati po Vukovaru [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26072453.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

‘Moj želudac nije od inoksa, ja sam preživio svašta, i dvije kolone, i šatoraše, i plinske boce, i srpske logore, ali ovako nešto...  Taj film neće gledati‘, kaže Predrag Fred Matić 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26072453.jpg [title] =>

‘Moj želudac nije od inoksa, ja sam preživio svašta, i dvije kolone, i šatoraše, i plinske boce, i srpske logore, ali ovako nešto...  Taj film neće gledati‘, kaže Predrag Fred Matić 

Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/17/26062984.jpg [title] =>

Ivan Anušić

Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Asti sto, dobro si me upozorila - zahvalila sam prijateljici šta mi je rekla da je ova subota neradni dan. Pa još iza toga i neradna nedjelja. Umalo smo ostali bez spize i još koječega.

- Neradni daan? A zašto? - zaprepastila se druga kojoj sam proslijedila važnu obavijest.

- A tako ti? Di ti je pijetet? - počela sam je zafrkavat.

- Aaaa, zbog Vukovara. A više mi ih je dosta ovu sedmicu s Vukovarom, stvarno su prisolili.

- A šta ti imaš protiv, zar ti je komod i jedan ručak važniji od žrtava? - nastavim je cimat iako mi ni na kraj pameti nije da je moja prijateljica bez emocija za one koji će se taj dan prisjetiti heroja.

A već danima mi je, dok slušam vijesti, na rubu jezika isto to šta je izgovorila. Vama nije? Pa dokle više? Iz godine u godinu nikako da u miru provedemo tjedan prije tog 18. studenog.

Kaže Zelenski da Putin kuha rat na Balkanu. Skoro da se uklapa jer dok slušamo one Ćipu, Radića i Penavu iz Domovinskog pokreta, ne možemo se ne sjetit da iza te stranke stoji ruski kapital. A vi ste sigurno mislili na Kosovo i Republiku Srpsku. E jok! Nikad rat nije puno daleko od nas.

PONEDJELJAK: Novinarskom istragom do Banožićevih promila

Imali smo šokantni vikend s ministrom obrane. Tragedija na cesti koju je, po svemu što do sada znamo, skrivio Marijo Banožić te imenovanje novog ministra zaokupilo nas je gotovo cijeli radni tjedan. Malo tko suosjetio je s polomljenim bivšim, jer tako bahatog i osrednje sposobnog tipa odavno nismo imali. Pogotovo još kad smo čuli da je pretjecao po magli i mraku, da je prekoračio brzinu, da je vozio sam, a da nije smio... Ljudi su iskreno suosjetili s obitelji poginulog vozača kombija Gorana Šarića. On je u subotu ujutro radio, a Banožić fino išao u lov.

Za ministra je najmanje sućuti imao onaj koji ga je izmislio, promovirao i branio pred javnošću. Premijer je Banožića, dakle, smijenio toliko ekspresno da smo se pitali zna li on nešto što mi ne znamo.

Ispalo je, kao i obično kad političari upadnu u nevolju, da imamo razloga sumnjati u istinitost službenih izvještaja o okolnostima nesreće jer itekako imamo iskustva s pokušajima zataškavanja. Novinari su i ovaj put krenuli u istragu pa smo tako brzo doznali ključni detalj o 0,21 promilu alkohola u ministrovoj krvi koji nam nisu namjeravali kazati. Nema veze što taj nalaz neće biti mjerodavan na sudu, ali bar znamo da je Banožić zgriješio kao lovac. Govorka se da je bivši ministar večer prije bančio. Ja ne bih za njega rekla da je od tipova koji znaju zabančit. Naprosto mi djeluje beskrvan. Od onih šta mu treba rakijica ujutro. Jer cirkulacija mu proradi isključivo kad treba nešto zgrnuti, tipa stan, kuća, akademsko zvanje...

UTORAK: Banožićevom tragedijom premijer se riješio - Anušića

Čovjek je morao umrijeti da bahati bezveznjak ode, bio je naslov na jednom od portala. Je li pretjeran, ćakulali smo tih dana. Možda. Ali je činjenica. Gola, ružna istina. Pretjerano je reći da je tragedija došla kao naručena Plenkoviću da se riješi Banožića. Ali svakako mu je došlo kao naručeno da se riješi Anušića! Onog Ivana Anušića koji je bio rijetki drčni kritičar unutar HDZ-a. A koji je uz to još iz Slavonije gdje HDZ-u birače otima Penava. Plenkoviću se, brate, posložilo vrhunski. I svaka čast, znao je odigrat točno kao da je mjesecima prije toga smišljao upravo tu strategiju. Mislim, vjerojatno je smišljao da osječko-baranjskog župana i utjecajnog stranačkog kadra nekako pridobije na svoju stranu. Inače, znamo da shefe ne podnosi ni najmanju kritiku. Sjećamo se kako se otresao na Anušića nakon što se ovaj usudio reći da nije u redu što je Frane Barbarić iz HEP-a bespravni graditelj. "Nisam ga vidio na sastancima stranke, mogao je i tada reći svoj stav o Barbariću", poručio mu je ljutito Plenković. Sad kad je postao ministar, Anušić na izravno pitanje smatra li da ostanak Barbarića na čelu HEP-a čini štetu, ovako odgovara: "Što se Barbarića tiče, netko tko je na takvoj funkciji ne bi si smio dopustiti probleme s gradnjom. To sam izjavio prije nego sam znao sve informacije koje sam dobio nakon razgovora s premijerom." Aha, tu smo. Ima informacija koje znaju samo povlašteni.

---

image

Ivan Anušić

Damjan Tadić/Cropix
---

SRIJEDA: Bidni prosvjetari ipak neće biti kažnjavani s petsto eura

Mogu se slikat šta me baš zanima šta mu je Plenković rekao. Možda ovo: "Strpi se, DORH radi svoje, ne trebam ja." Ili, "Barbarić je agent koji radi za javni interes, kućica na Hvaru je samo paravan. Pusti to! Uvati se Rafalea i vojske!". Al šta ćemo. Nije premijer učitelj da mora objašnjavat zašto učeniku nije dao pet.

Ovaj tjedan smo, evo, odahnuli što bidni naši prosvjetari neće biti kažnjavani s petsto eura ako zakinu učenika za ocjenu. Jer bili smo pred provalijom u ionako urušenom sustavu ocjenjivanja. Sjetila sam se kako mi je još davno jedna gimnazijska profesorica matematike kazala da se u ocjenjivanju drži isključivo pisanih testova. Zašto? Zato što je to crno na bijelo dokaz znanja pred svima u razredu, u zbornici, i još važnije, pred roditeljima. Imaš rezultat u postocima i zna se koliko je koja ocjena. Na stranu to što niti matematika ne bi trebala biti ocjenjivana samo na osnovi pismenih testova, a da ne govorimo o nekim drugim predmetima poput jezika.

Nekad je i na obrani maturalnih radova bio usmeni dio ispita. Pa šta je tome nedostajalo? Ništa. Dobro, nekad su i učenici, i učitelji, i roditelji bili neki drugi format.

ČETVRTAK: Banožić se sjetio aktivirati povlasticu za saborske zastupnike

Kako je tjedan odmicao, tako su stizale nove enigme oko prometne nesreće bivšeg ministra. U četvrtak ujutro konačno ga je posjetio u osječkoj bolnici donedavni šef s prikladnim kolegom, ministrom zdravstva, Vilijem Berošem. Svejedno nismo doznali u kojem je unesrećeni točno stanju, tek toliko da je malo bolje. Zadnje što znamo jest da se ne sjeća nesreće. I onda smo u četvrtak doznali da se sjetio aktivirati povlasticu za saborske zastupnike poznatu kao šest plus šest. Još šest mjeseci ima pravo na punu ministarsku plaću, a ostalih šest na pola te plaće. Pa neka mu bude, ajde, sitnica je to prema svemu ostalome. Nekih 25 tisuća eura će nas koštat. Vidjet ćemo hoće li se država pobrinuti za obitelj poginulog Gorana Šarića. Prema onome što sada znamo, moguće je da će supruzi i djeci isplatiti oko 120 tisuća eura. A tek to je zaista sitnica.

PETAK: Prijetnja zapjenjenog domovinskog dvojca: Ne prijetimo, ali...!

U petak smo slušali najprije SDSS-ove predstavnike koji su objavili da neće ići ni u Vukovar ni u Škabrnju, a onda odmah poslije njih onog Stipu Mlinarića Ćipu i Marija Radića iz DP-a.

"Ne prijetimo, ali bacat vijenac više nećete", poručila su ova dvojica. Drugim riječima, Milorade, sine, niko ti ne prijeti, al samo se probaj približit, pa ćeš dobit po labrnji. "Jer to što SDSS-ovci rade je izjednačavanje žrtve i agresora, to je prljanje žrtve...", pjenila su se ova dvojica za mikrofonom. I tako, proteći će još Vuke i Dunava dok neki ne shvate da stvarno ne treba izjednačiti agresora i žrtve, ali žrtve svakako. Ne čudi da je isti dan oštećeno nekoliko pravoslavnih grobova u mjestu nedaleko od Vukovara.

"Moj želudac nije od inoksa, ja sam preživio svašta, bio sam i dvije kolone, i šatoraše, i plinske boce, i srpske logore, ali ovako nešto, da ja moram hodati iza Skeje koji će vikati ‘za dom‘, a ja onda moram viknut ‘spremni‘… Taj film neće gledati. Mnogi prijatelji su mi se javili koji neće doći zbog ovakvih stvari. Penava je u pravu kada kaže da nam je netko ukrao Vukovar. Da, Vukovar je ukraden od branitelja", rekao je Predrag Fred Matić ovih dana.

Inače, kvartovska mesnica je u petak bila puna, ćevapa i pljeskavica tonu, kokoši su letjele u jatima... "Kučko bešćutna, važniji ti je šnicel od žrtava", izbeči se Ćipe na me, ja pretrnem i, srećom, probudim se. A i vi ste pomislili da mi smeta neradni dan, priznajte. Ne, ne smeta mi. I istinski suosjećam, ali ne moram to iskazati po nečijem diktatu niti pod nečijim plakatom.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Damjan Tadić/Cropix
Cropix

‘Moj želudac nije od inoksa, ja sam preživio svašta, i dvije kolone, i šatoraše, i plinske boce, i srpske logore, ali ovako nešto...  Taj film neće gledati‘, kaže Predrag Fred Matić 

Damjan Tadić/Cropix

Ivan Anušić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/silvana-uzinic-svaka-cast-fredu-maticu-sto-ne-zeli-hodati-iza-skeje-i-biti-spreman-kad-ovaj-pocne-vikati-po-vukovaru-1339834 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2efa50bf8ae5b2df7230fc88400ad0b557a50052 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Silvana+Uzini%C4%87%3A+Svaka+%C4%8Dast+Fredu+Mati%C4%87u+%C5%A1to+ne+%C5%BEeli+hodati+iza+Skeje+i+biti+%E2%80%98spreman%E2%80%98+kad+ovaj+po%C4%8Dne+vikati+po+Vukovaru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-svaka-cast-fredu-maticu-sto-ne-zeli-hodati-iza-skeje-i-biti-spreman-kad-ovaj-pocne-vikati-po-vukovaru-1339834 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsilvana-uzinic-svaka-cast-fredu-maticu-sto-ne-zeli-hodati-iza-skeje-i-biti-spreman-kad-ovaj-pocne-vikati-po-vukovaru-1339834 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres tjedna

Silvana Uzinić: Svaka čast Fredu Matiću što ne želi hodati iza Skeje i biti ‘spreman‘ kad ovaj počne vikati po Vukovaru

Piše Silvana Uzinić
17. studenog 2023. - 18:30
‘Moj želudac nije od inoksa, ja sam preživio svašta, i dvije kolone, i šatoraše, i plinske boce, i srpske logore, ali ovako nešto...  Taj film neće gledati‘, kaže Predrag Fred Matić Cropix

- Asti sto, dobro si me upozorila - zahvalila sam prijateljici šta mi je rekla da je ova subota neradni dan. Pa još iza toga i neradna nedjelja. Umalo smo ostali bez spize i još koječega.

- Neradni daan? A zašto? - zaprepastila se druga kojoj sam proslijedila važnu obavijest.

- A tako ti? Di ti je pijetet? - počela sam je zafrkavat.

- Aaaa, zbog Vukovara. A više mi ih je dosta ovu sedmicu s Vukovarom, stvarno su prisolili.

- A šta ti imaš protiv, zar ti je komod i jedan ručak važniji od žrtava? - nastavim je cimat iako mi ni na kraj pameti nije da je moja prijateljica bez emocija za one koji će se taj dan prisjetiti heroja.

A već danima mi je, dok slušam vijesti, na rubu jezika isto to šta je izgovorila. Vama nije? Pa dokle više? Iz godine u godinu nikako da u miru provedemo tj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 01:48