stdClass Object ( [id] => 196421 [title] => Sestra pritvorenog zagrebačkog 'bombaša': Vojislava su mučili strujom! [alias] => sestra-pritvorenog-zagrebackog-bombasa-vojislava-su-mucili-strujom [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Vojislav Blažević (54), osumnjičen za podmetanje eksplozivnih naprava u zagrebačkom Podsusedu i u Aleji Bologne 9. i 11. siječnja, mučen je strujom te su ga tukli po leđima i nogama radi iznude priznanja u zatvorskoj bolnici, nakon što je odbio da, nakon što je sve ispričao policiji na početku istrage, po stoti put ponovi isto drugim istražiteljima - ispričala nam je Bojana Blažević, njegova sestra.

U petak mu je na Županijskom sudu u Zagrebu odbijen drugi zahtjev za ukinuće pritvora uz obrazloženje “da se sam doveo u teško zdravstveno stanje štrajkom glađu”, a novi Zakon o kaznenom postupku omogućava donošenje takve odluke bez obzira na stanje osumnjičenika. Ušao je u 61. dan štrajka glađu.

Politički zatvorenik


ortura strujom, tvrdi Bojana, počela je nakon 40-ak dana upornog štrajka glađu i ponavljanja da nije kriv. Da su ga tukli mogli su vidjeti oni koji su ga imali priliku posjetiti nekoliko dana nakon zatočenja, jer su mu leđa bila crna od modrica, naročito dio tijela oko bubrega, za što im je rečeno da mu je to od ležanja. Da su ga mučili strujom povjerio je članovima obitelji i jednoj prijateljici.

S tom se tvrdnjom obitelj osumnjičenog obratila Hrvatskom helsinškom odboru (HHO), što nam je Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a, u četvrtak ujutro potvrdio u telefonskom razgovoru.

− Blažević je politički zatvorenik jer ga se stavlja u teroristički kontekst, a ugrožavanje poretka neke države jest terorizam. Odmah nakon zaprimanja pisma i razgovora s obitelji zatražio sam dopuštenje suda da ga posjetim u zatvorskoj bolnici i jučer sam ga dobio, no rečeno mi je da je prebačen na “Rebro” zbog teškog zdravstvenog stanja nakon dugotrajnog štrajka glađu.

Ako ga prisilno hrane, to je teško kršenje usvojenih konvencija o postupanju sa štrajkašima glađu, jer prema tim dokumentima zatvorenici imaju pravo na gladovanje do smrti – rekao je Čičak, za čiji posjet Blaževiću više nema prepreka budući da je on u četvrtak poslijepodne bez dodatnih objašnjenja vraćen s “Rebra” u zatvorsku bolnicu.

− Odmah ću posjetiti Blaževića u zatvorskoj bolnici i neposredno provjeriti jesu li ga mučili. Ako su ga tukli i ako su ga odvodili u drugu sobu i tamo ga mučili strujom, to je nevjerojatno, monstruozno i nečuveno i poduzet ću sve da ga se zaštiti – rekao je Čičak.

Obitelj je zabrinuta za Vojislava jer je na “Rebru” primao infuziju i uzimao tekućinu, osjetivši se sigurnijim, da bi nakon vraćanja u zatvorsku bolnicu ponovno počeo odbijati sve, pa i vodu. Razlog tome je strah, kažu Blaževići, jer im je Vojislav rekao u zatvorskoj bolnici da ondje može očekivati samo smrt te da više ne može podnijeti torturu.

Da su ga mučili strujom rekao je svojim najbližima odvojeno, jer ih nisu pustili da ga posjete u grupi da, kako zaključuju, ne bi bilo svjedoka. Tumačenje je to članova obitelji, koje je on zamolio da nikome ne govore povjerene im pritužbe da ga ne bi podvrgnuli novim torturama.

Nakon 20-ak dana šutnje, obitelj je ipak odlučila progovoriti, a uzdaju se u pomoć HHO-a jer smatraju da Vojislav nije kriv, te dodaju da je on “žrtveno janje predizbornih igara i pokušaja demontiranja državnog poretka, nakon čega bi desna opozicija lakše preuzela vlast”.

Uporište za tu tvrdnju nalaze u činjenici da su Vodičani koji su postavili eksplozivnu napravu na Trgu bana Jelačića bliski HDZ-u, a neki i aktivni članovi te stranke, pa su pušteni da se brane sa slobode. U četvrtak poslijepodne poklopilo se puštanje zadnjeg Vodičanina iz pritvora s vraćanjem Blaževića unutar zidina, što je za obitelj neugodna koincidencija i pribojavaju se da je želja upletenih da on umre kako bi se slučaj zatvorio bez suđenja.

Optužnica, kaže Bojana, još nije podignuta iako su sva vještačenja gotova i ispitano je nekoliko stotina svjedoka, pa se pita što se čeka.

– Nemaju ni jedan dokaz, nitko nije rekao ni jednu lošu riječ o Voji i odugovlače jer nemaju ništa. Za njih je najbolje rješenje da naš Vojo umre – kaže Bojana, koja i sama slaže mozaik i zaključuje da se radi o montiranom procesu, te ističe da je eksplozivna naprava koju su podmetnuli Vodičani bila napravljena od istog materijala kao i ona u Podsusedu i na Bologni, da su od Ivana Šprljana, oca jednog od mladića, nabavili ukupno tri takve naprave, koliko ih je u Zagrebu i eksplodiralo, no kako su ulovljeni tek nakon treće, a za prve dvije su izjavili da su ih aktivirali na plaži te je voda sprala ostatke i dokaze.

Vodičani su putokaz

U činjenici da je Šprljan, koji je mladićima nabavio eksploziv, suprug sestre Zvonka Bušića koji je u Americi bio osuđen za terorizam, Bojana ne vidi tek zgodnu koincidenciju, nego dodatni putokaz istražiteljima da se ozbiljnije pozabave motivima mladih Vodičana za “igru” eksplozivnim napravama, a podsjeća i na to da je jedan od njih na Badnjak aktivirao i bocu plina u Vodicama.

Ona i ostali članovi obitelji pokrenuli su i svoju internu istragu i, prema njihovim saznanjima, neki od Vodičana boravili su u Zagrebu u stanovima blizu mjestu gdje je odjeknula druga eksplozija, nakon čega počinje Blaževićeva kalvarija.

Osumnjičenikova sestra poziva se i na logiku i zdrav razum, navodeći sljedeće:

− Blažević je, nakon što je uočio bombu, sâm nazvao policiju,tjerao je ljude s autobusnog stajališta da ne nastradaju. Od svjedoka je ipak postao osumnjičenik. Tvrdnju da se nakon toga branio šutnjom besmislena je jer je on danima surađivao. Shvativši da protiv sebe ima mračnu mašineriju, počeo je štrajk glađu. Rekao nam je da njemu života nakon ovakve ljage, tvrdi Bojana Blažević.

LJLJANA PAVLINA

Odbijena jamčevina od 100.000 kuna

Vojislavu Blaževiću su početkom ožujka odbili jamčevinu od 100 tisuća kuna, koje su prikupili prijatelji i obitelj, da bi u četvrtak za gotovo četiri milijuna kuna pustili Tomislava Strikomana, zadnjeg od Vodičana koji je bio u pritvoru. Ostale osumnjičenike, Domagoja Šprljana, Ivana Šprljana, Tomislava Duvnjaka, Ivana Tubića i Lovru Birina, pustili su još prije mjesec dana “jer su ispitani svi svjedoci na koje su mogli utjecati”.

Tereti ih se za dovođenje u opasnost života i imovine te za dogovaranje počinjenja kaznenog djela. Dvojicu se tereti i za posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Prema prvobitnoj izjavi Gorana Burušića, načelnika zagrebačke policije, motiv im je bila obijest, što je poslije, nakon zgražanja dijela javnosti, ublaženo izjavom da to ipak nije bio jedini motiv.

‘Pustit će ga da umre’

− Ne puste li ga izvan dosega mučitelja, ili će biti pušten da umre ili će ga ubiti. Jedina su nam nada organizacije koje se bore za ljudska prava. Ostane li na ovome, danas će žrtva biti on, a sutra netko drugi, zbog nečije želje za vlašću – zaključila je Bojana, koja će o svemu obavijestiti i neke svjetske organizacije te hrvatski Građanski odbor za ljudska prava.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vojislav Blažević osumnjičen je za postavljanje dviju bombi u Podsusedu  / Admir Buljubašić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zove u pomoć hho [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-03-16 15:43:23 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-03-16 17:32:24 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-03-16 17:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12271 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/03/16/PSD/voj00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8090833 Threads: 4 Questions: 1674663439 Slow queries: 4986003 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112338240 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/sestra-pritvorenog-zagrebackog-bombasa-vojislava-su-mucili-strujom-196421 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sestra-pritvorenog-zagrebackog-bombasa-vojislava-su-mucili-strujom-196421?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 213681 [name] => VojislavBlažević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vojislavblazevic [link] => /tag/vojislavblazevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vojislav Blažević osumnjičen je za postavljanje dviju bombi u Podsusedu  / Admir Buljubašić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zove u pomoć hho [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sestra pritvorenog zagrebačkog 'bombaša': Vojislava su mučili strujom! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-23-17-50-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/03/16/PSD/voj00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/03/16/PSD/voj00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Vojislav Blažević (54), osumnjičen za podmetanje eksplozivnih naprava u zagrebačkom Podsusedu i u Aleji Bologne 9. i 11. siječnja, mučen je strujom te su ga tukli po leđima i nogama radi iznude priznanja u zatvorskoj bolnici, nakon što je odbio da, nakon što je sve ispričao policiji na početku istrage, po stoti put ponovi isto drugim istražiteljima - ispričala nam je Bojana Blažević, njegova sestra.

U petak mu je na Županijskom sudu u Zagrebu odbijen drugi zahtjev za ukinuće pritvora uz obrazloženje “da se sam doveo u teško zdravstveno stanje štrajkom glađu”, a novi Zakon o kaznenom postupku omogućava donošenje takve odluke bez obzira na stanje osumnjičenika. Ušao je u 61. dan štrajka glađu.

Politički zatvorenik


ortura strujom, tvrdi Bojana, počela je nakon 40-ak dana upornog štrajka glađu i ponavljanja da nije kriv. Da su ga tukli mogli su vidjeti oni koji su ga imali priliku posjetiti nekoliko dana nakon zatočenja, jer su mu leđa bila crna od modrica, naročito dio tijela oko bubrega, za što im je rečeno da mu je to od ležanja. Da su ga mučili strujom povjerio je članovima obitelji i jednoj prijateljici.

S tom se tvrdnjom obitelj osumnjičenog obratila Hrvatskom helsinškom odboru (HHO), što nam je Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a, u četvrtak ujutro potvrdio u telefonskom razgovoru.

− Blažević je politički zatvorenik jer ga se stavlja u teroristički kontekst, a ugrožavanje poretka neke države jest terorizam. Odmah nakon zaprimanja pisma i razgovora s obitelji zatražio sam dopuštenje suda da ga posjetim u zatvorskoj bolnici i jučer sam ga dobio, no rečeno mi je da je prebačen na “Rebro” zbog teškog zdravstvenog stanja nakon dugotrajnog štrajka glađu.

Ako ga prisilno hrane, to je teško kršenje usvojenih konvencija o postupanju sa štrajkašima glađu, jer prema tim dokumentima zatvorenici imaju pravo na gladovanje do smrti – rekao je Čičak, za čiji posjet Blaževiću više nema prepreka budući da je on u četvrtak poslijepodne bez dodatnih objašnjenja vraćen s “Rebra” u zatvorsku bolnicu.

− Odmah ću posjetiti Blaževića u zatvorskoj bolnici i neposredno provjeriti jesu li ga mučili. Ako su ga tukli i ako su ga odvodili u drugu sobu i tamo ga mučili strujom, to je nevjerojatno, monstruozno i nečuveno i poduzet ću sve da ga se zaštiti – rekao je Čičak.

Obitelj je zabrinuta za Vojislava jer je na “Rebru” primao infuziju i uzimao tekućinu, osjetivši se sigurnijim, da bi nakon vraćanja u zatvorsku bolnicu ponovno počeo odbijati sve, pa i vodu. Razlog tome je strah, kažu Blaževići, jer im je Vojislav rekao u zatvorskoj bolnici da ondje može očekivati samo smrt te da više ne može podnijeti torturu.

Da su ga mučili strujom rekao je svojim najbližima odvojeno, jer ih nisu pustili da ga posjete u grupi da, kako zaključuju, ne bi bilo svjedoka. Tumačenje je to članova obitelji, koje je on zamolio da nikome ne govore povjerene im pritužbe da ga ne bi podvrgnuli novim torturama.

Nakon 20-ak dana šutnje, obitelj je ipak odlučila progovoriti, a uzdaju se u pomoć HHO-a jer smatraju da Vojislav nije kriv, te dodaju da je on “žrtveno janje predizbornih igara i pokušaja demontiranja državnog poretka, nakon čega bi desna opozicija lakše preuzela vlast”.

Uporište za tu tvrdnju nalaze u činjenici da su Vodičani koji su postavili eksplozivnu napravu na Trgu bana Jelačića bliski HDZ-u, a neki i aktivni članovi te stranke, pa su pušteni da se brane sa slobode. U četvrtak poslijepodne poklopilo se puštanje zadnjeg Vodičanina iz pritvora s vraćanjem Blaževića unutar zidina, što je za obitelj neugodna koincidencija i pribojavaju se da je želja upletenih da on umre kako bi se slučaj zatvorio bez suđenja.

Optužnica, kaže Bojana, još nije podignuta iako su sva vještačenja gotova i ispitano je nekoliko stotina svjedoka, pa se pita što se čeka.

– Nemaju ni jedan dokaz, nitko nije rekao ni jednu lošu riječ o Voji i odugovlače jer nemaju ništa. Za njih je najbolje rješenje da naš Vojo umre – kaže Bojana, koja i sama slaže mozaik i zaključuje da se radi o montiranom procesu, te ističe da je eksplozivna naprava koju su podmetnuli Vodičani bila napravljena od istog materijala kao i ona u Podsusedu i na Bologni, da su od Ivana Šprljana, oca jednog od mladića, nabavili ukupno tri takve naprave, koliko ih je u Zagrebu i eksplodiralo, no kako su ulovljeni tek nakon treće, a za prve dvije su izjavili da su ih aktivirali na plaži te je voda sprala ostatke i dokaze.

Vodičani su putokaz

U činjenici da je Šprljan, koji je mladićima nabavio eksploziv, suprug sestre Zvonka Bušića koji je u Americi bio osuđen za terorizam, Bojana ne vidi tek zgodnu koincidenciju, nego dodatni putokaz istražiteljima da se ozbiljnije pozabave motivima mladih Vodičana za “igru” eksplozivnim napravama, a podsjeća i na to da je jedan od njih na Badnjak aktivirao i bocu plina u Vodicama.

Ona i ostali članovi obitelji pokrenuli su i svoju internu istragu i, prema njihovim saznanjima, neki od Vodičana boravili su u Zagrebu u stanovima blizu mjestu gdje je odjeknula druga eksplozija, nakon čega počinje Blaževićeva kalvarija.

Osumnjičenikova sestra poziva se i na logiku i zdrav razum, navodeći sljedeće:

− Blažević je, nakon što je uočio bombu, sâm nazvao policiju,tjerao je ljude s autobusnog stajališta da ne nastradaju. Od svjedoka je ipak postao osumnjičenik. Tvrdnju da se nakon toga branio šutnjom besmislena je jer je on danima surađivao. Shvativši da protiv sebe ima mračnu mašineriju, počeo je štrajk glađu. Rekao nam je da njemu života nakon ovakve ljage, tvrdi Bojana Blažević.

LJLJANA PAVLINA

Odbijena jamčevina od 100.000 kuna

Vojislavu Blaževiću su početkom ožujka odbili jamčevinu od 100 tisuća kuna, koje su prikupili prijatelji i obitelj, da bi u četvrtak za gotovo četiri milijuna kuna pustili Tomislava Strikomana, zadnjeg od Vodičana koji je bio u pritvoru. Ostale osumnjičenike, Domagoja Šprljana, Ivana Šprljana, Tomislava Duvnjaka, Ivana Tubića i Lovru Birina, pustili su još prije mjesec dana “jer su ispitani svi svjedoci na koje su mogli utjecati”.

Tereti ih se za dovođenje u opasnost života i imovine te za dogovaranje počinjenja kaznenog djela. Dvojicu se tereti i za posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Prema prvobitnoj izjavi Gorana Burušića, načelnika zagrebačke policije, motiv im je bila obijest, što je poslije, nakon zgražanja dijela javnosti, ublaženo izjavom da to ipak nije bio jedini motiv.

‘Pustit će ga da umre’

− Ne puste li ga izvan dosega mučitelja, ili će biti pušten da umre ili će ga ubiti. Jedina su nam nada organizacije koje se bore za ljudska prava. Ostane li na ovome, danas će žrtva biti on, a sutra netko drugi, zbog nečije želje za vlašću – zaključila je Bojana, koja će o svemu obavijestiti i neke svjetske organizacije te hrvatski Građanski odbor za ljudska prava.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sestra-pritvorenog-zagrebackog-bombasa-vojislava-su-mucili-strujom-196421 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a42a0a0e887b7b8d5108b08dd1fcc4ad7b58b748 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sestra+pritvorenog+zagreba%C4%8Dkog+%26%23039%3Bbomba%C5%A1a%26%23039%3B%3A+Vojislava+su+mu%C4%8Dili+strujom%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsestra-pritvorenog-zagrebackog-bombasa-vojislava-su-mucili-strujom-196421 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsestra-pritvorenog-zagrebackog-bombasa-vojislava-su-mucili-strujom-196421 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vojislav Blažević osumnjičen je za postavljanje dviju bombi u Podsusedu  / Admir Buljubašić / CROPIX [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zove u pomoć hho [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskazove u pomoć hho

Sestra pritvorenog zagrebačkog 'bombaša': Vojislava su mučili strujom!

Piše PSD.
16. ožujka 2013. - 18:51
Vojislav Blažević (54), osumnjičen za podmetanje eksplozivnih naprava u zagrebačkom Podsusedu i u Aleji Bologne 9. i 11. siječnja, mučen je strujom te su ga tukli po leđima i nogama radi iznude priznanja u zatvorskoj bolnici, nakon što je odbio da, nakon što je sve ispričao policiji na početku istrage, po stoti put ponovi isto drugim istražiteljima - ispričala nam je Bojana Blažević, njegova sestra.

U petak mu je na Županijskom sudu u Zagrebu odbijen drugi zahtjev za ukinuće pritvora uz obrazloženje “da se sam doveo u teško zdravstveno stanje štrajkom glađu”, a novi Zakon o kaznenom postupku omogućava donošenje takve odluke bez obzira na stanje osumnjičenika. Ušao je u 61. dan štrajka glađu.

Politički zatvorenik


ortura strujom, tvrdi Bojana, počela je nakon ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 01:17