stdClass Object ( [id] => 56412 [title] => Sanader zbog kamiona i traktora smjenjuje Fabera [alias] => sanader-zbog-kamiona-i-traktora-smjenjuje-fabera [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Predsjednik Vlade Ivo Sanader odlučio je smijeniti ravnatelja policije Vladimira Fabera, doznaje Jutarnji list iz krugova bliskih vodstvu Ministarstva unutarnjih poslova.

Sanader je, navodno, već priopćio članovima užeg kabineta da će Faber biti smijenjen do petka.

Vladimir Faber potvrdio  je sinoć da mu je ministar Karamarko u srijedu priopćio da je premijer Sanader donio odluku da ga smjenjuje s mjesta glavnog ravnatelja policije i da će ju objaviti u petak na sjednici Vlade. Faberov komentar na smjenu bio je:

-  Ja sam policajac profesionalac i legalist i prihvatit ću svaku odluku Vlade RH. No, nogometnim rječnikom rečeno, bio sam uvjeren da se momčad koja pobjeđuje ne mijenja - komentirao je Vladimir Faber za Jutarnji list odluku o svojoj smjeni.

Formalni razlog Faberove smjene je navodno što je odluka od dozvoli prosvjeda seljaka prošlog petka u Zagrebu bio njegov propust. No, neslužbeno o Faberovoj smjeni raspravlja se već neko vrijeme.

Ministar Karamarko je, kako smo neslužbeno doznali, odbio potpisati Faberovu smjenu, a prema zakonu premijer imenuje glavnog ravnatelja na prijedlog ministra.

No kako doznajemo, prema interpretaciji Faberovih suradnika, predsjednik Vlade odlučio je smijeniti ravnatelja policije zbog njegove odlučnosti da istraži aferu Kamioni u Ministarstvu obrane.

Vladimir Faber bi, naime, ovih dana trebao dobiti rezultate stručnog vještačenja, koji pokazuju da je Berislav Rončević, u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra obrane, aferom Kamioni oštetio MORH za više od deset milijuna kuna.

Budući da Faber, ni poslije višekratnih intervencija, u kojima je sudjelovao i sam premijer, nije želio odustati od istrage o aferi Kamioni, i o Rončevićevoj ulozi u toj aferi, Ivo Sanader odlučio je smijeniti Vladimira Fabera.

Međutim, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko jučer još nije bio spreman potpisati odluku o smjeni ravnatelja. Ako Karamarko ne potpiše odluku o smjeni, moguće su samo dvije opcije: ili će se slučaj zataškati, te će Sanader privremeno odustati od smjene, ili će i Karamarko morati otići zajedno s Faberom.

Vladina verzija pozadine Faberova smjenjivanja sasvim je drukčija od policijske. Naime, u Vladi, neslužbeno, kažu da je Sanader odlučio smijeniti Fabera iz tri razloga.

Prvo, zbog toga što je Faber Vladi podnio navodno netočan izvještaj o pucnjavi prilikom pljačke banke u Sesvetama.

Drugo, zbog toga što nije spriječio nedavne traktorske demonstracije u Zagrebu.

I treće, zbog navodnog Faberova prekoračenja ovlasti.

Ako Faberova istraga o aferi Kamioni uistinu upućuje na Rončevićevu kaznenu odgovornost, jasno je da su sva ova tri razloga tek izgovor za stvarni uzrok eventualnog Faberova pada.

U policijskim se krugovima nagađa da bi Fabera mogao zamijeniti Marijan Benko, koji bi se, dakle, vratio na svoj stari posao.

Zanimljivo je da je u srijedu ujutro, na dan kada je članovima Vladina užeg kabineta rečeno da Faber mora otići, predstavnik EU-a u Hrvatskoj Vincent Degert pohvalio rad Ministarstva unutarnjih poslova u proteklih pola godine.

JL
foto: cropix

Karamarkov uvjet bio imenovanje Fabera ravnateljem

Kad je nakon ubojstva Ivane Hodak Sanader smijenio Rončevića, Karamarko je prihvatio ministarsku funkciju pod uvjetom da Faber, koji je bio njegov bliski suradnik i zamjenik dok je bio načelnik u PU Zagrebačkoj, postane ravnatelj policije. Premijer Sanader taj je uvjet prihvatio, ali sada Faber odlazi nakon osam mjeseci.

Nije dobro da se vrh policije stalno smjenuje

- Čuo sam da me premijer želi smijeniti. Do sada nisam dobio nikakvo obrazloženje. Danas popodne nazvao me ministar Kramarko da mi prenese kako je premijer od njega tražio moju smjenu. Ministar je rekao da takvu odluku ne želi potpisati, no, premijer je inzistirao da će me ionako smijeniti na užem kabinetu Vlade.

Ne znam što da kažem. Iznenađen sam, izjavio je Vladimir Faber za Jutarnji list, u srijedu u kasnim popodnevnim satima.

Time je potvrdio informaciju po kojoj je premijer Sanader naložio njegovu smjenu.

 Iz kraćeg telefonskog razgovora s Vladimirom Faberom zaključili smo kako on nije toliko razočaran svojom smjenom, koliko odnosom Vlade prema policijskom resoru.

- Nisam osoba koja voli iznositi prljavi veš, niti ću to ovaj put učiniti.

No, nije dobro da se nastavlja stara praksa da se policijski vrh često smijenjuje ili postavlja po političkoj podobnosti - tvrdi Vladimir Faber.

Na upit Jutarnjeg lista postoje li konkretni razlozi za njegovu smjenu, Faber odgovara kako s njima još nije službeno upoznat, i kako vjeruje da postoji neki formalni povod.

Neslužbeno smo doznali da je pokrenuta akcija političkih lobista koji zajedno s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom pokušavaju izgladiti odnos između premijera i ravnatelja policije. Među njima, smatraju oni, nema ozbiljnih razilaženja.

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske jučer su poručili da je predsjednik Stjepan Mesić zatečen novim razvojem događaja u Vladi i policiji.

Potvrđeno nam je da predsjednik Mesić nije imao nikakvih najava niti saznanja o mogućoj smjeni ravnatelja policije Fabera.

To, doduše, nije obveza premijera, no politički važne odluke poput ove svakako su zavrijedile barem konzultacije, preneseno nam je iz predsjedničkih dvora.

Sanader nije potvrdio ni opovrgnuo smjenu Vladimira Fabera

Hrvatski premijer Ivo Sanader nije ni potvrdio ni opovrgnuo vijest da je smijenjen ravnatelj policije Vladimir Faber, kazavši da se o tome vode konzultacije.

"Vode se konzultacije u Zagrebu i kada se vratim sutra ujutro ćemo imati dodatne konzultacije. Sve što radimo u hrvatskoj Vladi, svim institucijama, radimo u smislu poboljšavanja funkcioniranja tijela državne vlasti i naravno prije svega na korist naših građana, ali i u cilju završetka pregovora s EU-om", rekao je Sanader u Bruxellesu, gdje sudjeluje na tribini Zaklade Hans Seidel.

Hrvatski premijer će nakon toga sudjelovati na summitu čelnika Europske pučke stranke.

(H)

Mesić: Svi su ga hvalili...

Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je na upit novinara rekao kako ne zna zbog čega se smjenjuje ravnatelja policije Vladimira Fabera, kako danas tvrde neki mediji.

"Svi su ga hvalili, ali ne znam razloge zbog čega ga sada smjenjuju ako ga uopće smjenjuju, rekao je predsjednik Mesić u stanci konferencije posvećenoj Svjetskom danu izbjeglica.

Na pitanje je li upoznat s razlozima Faberove smjene rekao je da je čuo neke kritike na Faberov račun, ali da ih nije uzimao tako ozbiljno da bi mogle dovesti do smjene.

Rekao je kako ne zna niti to jesu li razlozi u tome što Faber nije slušao politiku ili je razlog afera kamioni. "Ja tu ne mogu napraviti ništa samo tražim da ljudi rade profesionalno svoj posao jer samo tako možemo imati pravnu državu", istaknuo je Mesić.

Dodao je i kako ne smatra da će biti nekih većih reakcija EU na tu smjenu jer je prije bilo smjenjivanja, a to je osim toga autonomno pravo Vlade.

Na pitanje može li se očekivati da sada i ministar Karamarko ode u paketu s Faberom s obzirom da je svoj dolazak na ministarsku funkciju uvjetovao Faberovim dolaskom, predsjednik je rekao kako ne smatra da je to sada razlog i da Karamarko ode.

Na pitanje da komentira najavu kardinala Josipa Bozanića da će najesen otići pokloniti se žrtvama u Jasenovcu rekao je kako je to dobro ali da je 45. jako daleko.

(H)

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-06-18 09:11:54 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-06-18 12:34:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-06-18 09:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3725 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/06/18/Novosti/faberttthumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "468x319" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38305891 Threads: 6 Questions: 7091969603 Slow queries: 3298868 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608199920 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/sanader-zbog-kamiona-i-traktora-smjenjuje-fabera-56412 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sanader-zbog-kamiona-i-traktora-smjenjuje-fabera-56412?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 57109 [name] => vladimirfaber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimirfaber [link] => /tag/vladimirfaber ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sanader zbog kamiona i traktora smjenjuje Fabera [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-20-03-30-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/06/18/Novosti/faberttthumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/06/18/Novosti/faberttthumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Predsjednik Vlade Ivo Sanader odlučio je smijeniti ravnatelja policije Vladimira Fabera, doznaje Jutarnji list iz krugova bliskih vodstvu Ministarstva unutarnjih poslova.

Sanader je, navodno, već priopćio članovima užeg kabineta da će Faber biti smijenjen do petka.

Vladimir Faber potvrdio  je sinoć da mu je ministar Karamarko u srijedu priopćio da je premijer Sanader donio odluku da ga smjenjuje s mjesta glavnog ravnatelja policije i da će ju objaviti u petak na sjednici Vlade. Faberov komentar na smjenu bio je:

-  Ja sam policajac profesionalac i legalist i prihvatit ću svaku odluku Vlade RH. No, nogometnim rječnikom rečeno, bio sam uvjeren da se momčad koja pobjeđuje ne mijenja - komentirao je Vladimir Faber za Jutarnji list odluku o svojoj smjeni.

Formalni razlog Faberove smjene je navodno što je odluka od dozvoli prosvjeda seljaka prošlog petka u Zagrebu bio njegov propust. No, neslužbeno o Faberovoj smjeni raspravlja se već neko vrijeme.

Ministar Karamarko je, kako smo neslužbeno doznali, odbio potpisati Faberovu smjenu, a prema zakonu premijer imenuje glavnog ravnatelja na prijedlog ministra.

No kako doznajemo, prema interpretaciji Faberovih suradnika, predsjednik Vlade odlučio je smijeniti ravnatelja policije zbog njegove odlučnosti da istraži aferu Kamioni u Ministarstvu obrane.

Vladimir Faber bi, naime, ovih dana trebao dobiti rezultate stručnog vještačenja, koji pokazuju da je Berislav Rončević, u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra obrane, aferom Kamioni oštetio MORH za više od deset milijuna kuna.

Budući da Faber, ni poslije višekratnih intervencija, u kojima je sudjelovao i sam premijer, nije želio odustati od istrage o aferi Kamioni, i o Rončevićevoj ulozi u toj aferi, Ivo Sanader odlučio je smijeniti Vladimira Fabera.

Međutim, ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko jučer još nije bio spreman potpisati odluku o smjeni ravnatelja. Ako Karamarko ne potpiše odluku o smjeni, moguće su samo dvije opcije: ili će se slučaj zataškati, te će Sanader privremeno odustati od smjene, ili će i Karamarko morati otići zajedno s Faberom.

Vladina verzija pozadine Faberova smjenjivanja sasvim je drukčija od policijske. Naime, u Vladi, neslužbeno, kažu da je Sanader odlučio smijeniti Fabera iz tri razloga.

Prvo, zbog toga što je Faber Vladi podnio navodno netočan izvještaj o pucnjavi prilikom pljačke banke u Sesvetama.

Drugo, zbog toga što nije spriječio nedavne traktorske demonstracije u Zagrebu.

I treće, zbog navodnog Faberova prekoračenja ovlasti.

Ako Faberova istraga o aferi Kamioni uistinu upućuje na Rončevićevu kaznenu odgovornost, jasno je da su sva ova tri razloga tek izgovor za stvarni uzrok eventualnog Faberova pada.

U policijskim se krugovima nagađa da bi Fabera mogao zamijeniti Marijan Benko, koji bi se, dakle, vratio na svoj stari posao.

Zanimljivo je da je u srijedu ujutro, na dan kada je članovima Vladina užeg kabineta rečeno da Faber mora otići, predstavnik EU-a u Hrvatskoj Vincent Degert pohvalio rad Ministarstva unutarnjih poslova u proteklih pola godine.

JL
foto: cropix

Karamarkov uvjet bio imenovanje Fabera ravnateljem

Kad je nakon ubojstva Ivane Hodak Sanader smijenio Rončevića, Karamarko je prihvatio ministarsku funkciju pod uvjetom da Faber, koji je bio njegov bliski suradnik i zamjenik dok je bio načelnik u PU Zagrebačkoj, postane ravnatelj policije. Premijer Sanader taj je uvjet prihvatio, ali sada Faber odlazi nakon osam mjeseci.

Nije dobro da se vrh policije stalno smjenuje

- Čuo sam da me premijer želi smijeniti. Do sada nisam dobio nikakvo obrazloženje. Danas popodne nazvao me ministar Kramarko da mi prenese kako je premijer od njega tražio moju smjenu. Ministar je rekao da takvu odluku ne želi potpisati, no, premijer je inzistirao da će me ionako smijeniti na užem kabinetu Vlade.

Ne znam što da kažem. Iznenađen sam, izjavio je Vladimir Faber za Jutarnji list, u srijedu u kasnim popodnevnim satima.

Time je potvrdio informaciju po kojoj je premijer Sanader naložio njegovu smjenu.

 Iz kraćeg telefonskog razgovora s Vladimirom Faberom zaključili smo kako on nije toliko razočaran svojom smjenom, koliko odnosom Vlade prema policijskom resoru.

- Nisam osoba koja voli iznositi prljavi veš, niti ću to ovaj put učiniti.

No, nije dobro da se nastavlja stara praksa da se policijski vrh često smijenjuje ili postavlja po političkoj podobnosti - tvrdi Vladimir Faber.

Na upit Jutarnjeg lista postoje li konkretni razlozi za njegovu smjenu, Faber odgovara kako s njima još nije službeno upoznat, i kako vjeruje da postoji neki formalni povod.

Neslužbeno smo doznali da je pokrenuta akcija političkih lobista koji zajedno s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom pokušavaju izgladiti odnos između premijera i ravnatelja policije. Među njima, smatraju oni, nema ozbiljnih razilaženja.

Iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske jučer su poručili da je predsjednik Stjepan Mesić zatečen novim razvojem događaja u Vladi i policiji.

Potvrđeno nam je da predsjednik Mesić nije imao nikakvih najava niti saznanja o mogućoj smjeni ravnatelja policije Fabera.

To, doduše, nije obveza premijera, no politički važne odluke poput ove svakako su zavrijedile barem konzultacije, preneseno nam je iz predsjedničkih dvora.

Sanader nije potvrdio ni opovrgnuo smjenu Vladimira Fabera

Hrvatski premijer Ivo Sanader nije ni potvrdio ni opovrgnuo vijest da je smijenjen ravnatelj policije Vladimir Faber, kazavši da se o tome vode konzultacije.

"Vode se konzultacije u Zagrebu i kada se vratim sutra ujutro ćemo imati dodatne konzultacije. Sve što radimo u hrvatskoj Vladi, svim institucijama, radimo u smislu poboljšavanja funkcioniranja tijela državne vlasti i naravno prije svega na korist naših građana, ali i u cilju završetka pregovora s EU-om", rekao je Sanader u Bruxellesu, gdje sudjeluje na tribini Zaklade Hans Seidel.

Hrvatski premijer će nakon toga sudjelovati na summitu čelnika Europske pučke stranke.

(H)

Mesić: Svi su ga hvalili...

Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je na upit novinara rekao kako ne zna zbog čega se smjenjuje ravnatelja policije Vladimira Fabera, kako danas tvrde neki mediji.

"Svi su ga hvalili, ali ne znam razloge zbog čega ga sada smjenjuju ako ga uopće smjenjuju, rekao je predsjednik Mesić u stanci konferencije posvećenoj Svjetskom danu izbjeglica.

Na pitanje je li upoznat s razlozima Faberove smjene rekao je da je čuo neke kritike na Faberov račun, ali da ih nije uzimao tako ozbiljno da bi mogle dovesti do smjene.

Rekao je kako ne zna niti to jesu li razlozi u tome što Faber nije slušao politiku ili je razlog afera kamioni. "Ja tu ne mogu napraviti ništa samo tražim da ljudi rade profesionalno svoj posao jer samo tako možemo imati pravnu državu", istaknuo je Mesić.

Dodao je i kako ne smatra da će biti nekih većih reakcija EU na tu smjenu jer je prije bilo smjenjivanja, a to je osim toga autonomno pravo Vlade.

Na pitanje može li se očekivati da sada i ministar Karamarko ode u paketu s Faberom s obzirom da je svoj dolazak na ministarsku funkciju uvjetovao Faberovim dolaskom, predsjednik je rekao kako ne smatra da je to sada razlog i da Karamarko ode.

Na pitanje da komentira najavu kardinala Josipa Bozanića da će najesen otići pokloniti se žrtvama u Jasenovcu rekao je kako je to dobro ali da je 45. jako daleko.

(H)

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sanader-zbog-kamiona-i-traktora-smjenjuje-fabera-56412 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=000f57f6512f93c7dc560cc2364c3e505d5195f5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sanader+zbog+kamiona+i+traktora+smjenjuje+Fabera&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsanader-zbog-kamiona-i-traktora-smjenjuje-fabera-56412 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsanader-zbog-kamiona-i-traktora-smjenjuje-fabera-56412 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Sanader zbog kamiona i traktora smjenjuje Fabera

Piše PSD.
18. lipnja 2009. - 11:08

Predsjednik Vlade Ivo Sanader odlučio je smijeniti ravnatelja policije Vladimira Fabera, doznaje Jutarnji list iz krugova bliskih vodstvu Ministarstva unutarnjih poslova.

Sanader je, navodno, već priopćio članovima užeg kabineta da će Faber biti smijenjen do petka.

Vladimir Faber potvrdio  je sinoć da mu je ministar Karamarko u srijedu priopćio da je premijer Sanader donio odluku da ga smjenjuje s mjesta glavnog ravnatelja policije i da će ju objaviti u petak na sjednici Vlade. Faberov komentar na smjenu bio je:

-  Ja sam policajac profesionalac i legalist i prihvatit ću svaku odluku Vlade RH. No, nogometnim rječnikom rečeno, bio sam uvjeren da se momčad koja pobjeđuje ne mijenja - komentirao je Vladimir Faber za Jutarnji list odluku o svojoj smjeni.

Formalni razlog Fabero...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:03