stdClass Object ( [id] => 263285 [title] => Saborska većina osuđuje napade na Pupovca; Burić: Sa Sanaderom će u Remetincu igrati "Čovječe ne ljuti se" [alias] => saborska-vecina-osuduje-napade-na-pupovca-buric-sa-sanaderom-ce-u-remetincu-igrati-covjece-ne-ljuti-se [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 11.56 - Zastupnici nekoliko saborskih klubova osudili su u četvrtak verbalne napade Branimira Glavaša na SDSS-ovog zastupnika Milorada Pupovca i govor mržnje, na što je HDSSB-ov Dinko Burić ponovio kako smatra da onima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nije mjesto u Hrvatskom saboru.

"Ne mrzim nikoga, zadnja sam osoba koja bi rekla da mrzi i jednog pripadnika srpske nacionalnosti, ili da im nije mjesto u Saboru, ali ću jasno i glasno reći da sam uvjeren da onima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nije mjesto u Saboru, ni u obnašanju bilo koje javne dužnosti", rekao je Burić nakon stanke koju je inicirao HNS-ov Goran Beus Richembergh (HNS), a priključili se i drugi klubovi.

HNS-ov je zastupnik "najogorčenije" prosvjedovao protiv uspostave prakse koja se, kaže, ne može nazvati nego širenje govora mrženje.

Posljednjih se dana, kaže Beus, vrlo grubo verbalno napada Pupovca, koji je ne samo legitimno izabrani zastupnik srpske manjine, nego i lider te manjine preko 20 godina, "koji je sve to vrijeme u Saboru odlučno istupao u obrani ljudskih i manjinskih prava, za toleranciju, međunacionalno povjenje, izgradnu odnosa koji će voditi demokaratizaciji društva".

"Ono što se poručuje njemu, kao lideru srpske zajednice u Hrvatskoj, zapravo je poruka čitavoj toj zajednici, ali i poruka svima koji su drugačiji", rekao je Beus.

HNS-ov zastupnik ne spori da Pupovac, kao i svaki drugi političar, mora biti izložen javnoj kritici, ali poručuje da nitko od zastupnika nije zaslužio da ga se "invektivama i klevetama označava i stigmatizira na način koji je 90-ih mogao završiti i kobno".

Svi zastupnici, svi koji posjeduju informaciju da se netko ogriješio o zakon, da se bavi nedopustivim radnjama, dužan je o tome izvijestiti nadležne institucije, ali se ne smije koristiti poziciju zastupnika da se na račun drugog kolege iznose paušalne optužbe, poručio je HNS-ov zastupnik.

Burić na to uzvraća kako neće stati "dok na čistac ne istjera i Tesla Banku, koja je zastupniku Pupovcu postala etnobiznis za osobno bogaćenje i korist".

"Otvorit ćemo to i nisam siguran kako će to sada, kad više nema zaštitnika Ive Sanadera, koji je naređivao gospodarstvenicima da pumpaju novac u banku, to završiti i da neće završiti i zatvoru", izjavio je HDSSB-ovac.

"Pupovac je, dok je Sanader bio na vlasti, u mnogočemu bio njegov kvisko, sada će imati priliku, vjerojatno s njim u Remetincu igrati Čovječe ne ljuti se, ako pravna država bude radila svoj posao", ustvrdio je Burić.

Poručio je kako će o svemu drugom govoriti u raspravi o izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Ne želimo povratak u 90-e, želimo da se zaštiti dignitet Sabora i zastupnika", poručuje Beus i poziva kolege da se sudrže od govora koji može biti okaratkeriziran kao govor mržnje, koji "unosi jezu, ali i nelagodu u međunacionalne odnose".

Međunacionalni odnosi, očito, nisu u tako dobrom stanju kako smo mislili, jer posljednji tjedni vode radikalizaciji koja nije dobra, koja vodi vodu na mlin radikalima koji bi proizveli nove sukobe, koji mimo insitucija, ili marširajući na njih žele ugroziti demokratski poredak, rekao je Beus.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin Buriću je poručio kako je Pupovac u Saboru već 20 godina. "On je gradio ovu državu, sviđalo se to vama ili ne", kazao je.

Burića je prozvao za "agresiju i govor mržnje", a posebno mu zamjera što je Pupovca nazvao etnobiznismenom. "Nemate druge argumente pa izvučete etnobiznis. Vi koji živite od nacionalizma, vi ste etnobiznismen, to je jedino oružje koje imate", kazao je Radin.

Dodao je kako se HDSSB-u ne čudi. "Ima gorih stranaka od vas u svijetu, ali poručujem vašim političkim partnerima da ni jedna stranka ne zaslužuje da ide s vama u koaliciju", kazao je Radin.

I Igor Dragovan (Klub SDP-a) najoštrije osuđuje "uvođenje govora mržnje, netolerancije, netrpeljivosti, ne samo u Saboru, nego općenito u Hrvatskoj".

Oni koji misle da je taj govor normalan i prihvatljiv, e pa nije, kaže Dragovan.

Širenje netrpeljivosti, rasne mržnje nešto je što je davno iza nas, molim svakog od nas da jasno pošaljemo poruku, naša je obveza braniti najveće demokratske standarde ove zemlje, a ne ih rušiti, poručio je Dragovan.

Glavaševe riječi upućene Pupovcu i ostalim SDSS-ovim zastupnicima laburist Nikola Vuljanić smatra "zapanjujućim govorom mržnje izvan kategorije politike". "To nije politika, to je haranga i javna potjernica za čovjekom koji obavlja svoj posao u Saboru, po mom mišljenju puno bolje od većine zastupnika", kazao je.

Vuljanić se požalio i da je već gotovo 60 godina prisiljen slušati o tome čiji je otac bio ustaša, čiji partizan, a čiji četnik, a ocijenio je da bi trebalo uspostaviti pravila pristojnog ponašanja zastupnika u Saboru i izvan njega.

Predsjednik Sabora Josip Leko uzvratio je da svi zastupnici imaju povećanu odgovornost za svoje ponašanje. "Hrvatski sabor je mjesto gdje se mora govoriti otvoreno, ali u skladu s načelima koje smo verificirali kao standard u društvu i normama koje imamo u Ustavu, a ne da bude poklopiti i uvrijediti", rekao je Leko, pozivajući zastupnike na međusobno uvažavanje i toleranciju.

"Nisu nam građani dali mandat da se međusobno obračunavamo, nego da vodimo brigu o svakodnevnim problemima kojih ima mnogo", dodao je.

11.21 - Glavaš došao na sjednicu osječkog Gradskog vijeća

Utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš pojavio se u četvrtak prijepodne na sjednici osječkog Gradskog vijeća, poručivši kako je došao kao građanin, ne želeći praviti nered.

Po dolasku u vijećnicu, Glavaš se pozdravio s predsjednikom Vijeća Antom Đapićem te sjeo u prostor publiku, kod novinara. Kratko je izjavio kako je došao kao građanin, jer je čuo da "ima nekih zanimljivih pisama", te da nije došao praviti nered.

U trenutku Glavaševa dolaska, HSSSB-ov vijećnik Krešimir Bubalo zatražio je stanku, nezadovoljan načinom Đapićeva vođenja sjednice, i to u trenutku kada je vijećničko pitanje postavljao vijećnik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik. Naime, Pecnik je na početku sjednice svim vijećnicima uputio dopis, u kojem upozorava na HDSSB-ovo kršenje Deklaracije o poštivanju i zaštiti dostojanstva građana Osijeka.

Kao primjere naveo je prijetnje, zastrašivanja i uvrede koje su zadnjih dana objavljivane na Glavaševoj facebook stranici, a koje su, smatra, bile upućene svjedocima koji su svjedočili protiv Glavaša u sudskom postupku koji se protiv njega vodio za ratne zločine, ali i SDSS-ovcu Miloradu Pupovcu. Poruke koje je Glavaš izgovorio pri nedavnom dočeku na osječkom Trgu Slobode ocijenio je "opasnim prijetnjama" koje "zazivaju obračune".

Pecnik je, nakon stanke, kazao kako je pokušao postaviti pitanje može li se Osijek, s takvim porukama, koje stižu iz HDSSB-a, kandidirati za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Bubalo je na to pojasnio kako je zatražio stanku smatrajući da se radi o populizmu i demagogiji, te nečemu što se ne nalazi na dnevnom redu sjednice, a na što je, tvrdi, predsjednik Vijeća Đapić trebao reagirati. Glavaš je najavio kako će se nešto kasnije obratiti novinarima.

10.55
- Osječki gradski vijećnik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik u četvrtak je svim osječkim gradskim vijećnicima uputio dopis u kojem upozorava na kršenje lani usvojene Deklaracije o poštivanju i zaštiti dostojanstva građana Osijeka, prozivajući utemeljitelja HDSSB-a Branimira Glavaša za prijetnje i zastrašivanja svjedoka koji su svjedočili u postupku protiv njega za ratni zločin.

Pecnik se na početku sjednice Gradskog vijeća obratio članovima HDSSB-a, koji su i inicirali usvajanje Deklaracije, navodeći kao primjere kršenja Deklaracije prijetnje i zastrašivanja koje su, tvrdi, upućene svjedocima koji su svjedočili u sudskom procesu koji se protiv Branimira Glavaša vodio za ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

Te je prijetnje i zastrašivanja, dodao je, na Glavaševoj facebook stranici objavio njegov sin, HDSSB-ov gradski vijećnik Filip Glavaš, a primjere toga vidi i u uvredama koje je na toj stranici Glavaš nedavno uputio saborskom zastupniku SDSS-a Miloradu Pupovcu.

Kao drugi primjer kršenja Deklaracije Pecnik navodi nedavni doček Glavaša na osječkom Trgu Slobode, kojeg je nazvao "političkim dernekom", a poruke koje je tom prigodom uputio Glavaš smatra "opasnim prijetnjama" koje "zazivaju obračune".

Pecnik podsjeća,kako je prije godinu dana govorio o "puzajućoj fašizaciji naše sredine te našeg društva u cjelini", upozorivši kako na takvu opasnu verbalnu agresiju u Hrvatskoj gotovo nitko ne reagira, ili reagira vrlo mlako.

Smatra kako se vijećnici HDSSB-a neće pridržavati Deklaracije, čije su donošenje inicirali, te da ni sama Deklaracija nije usvojena radi zaštite dostojanstva građana Osijeka, već s jasnom nakanom izrugivanja svemu što predstavlja sukus pristojnog građanskog društva i dostojanstva građana.

Pecniku je na početku sjednice odgovorio vijećnik HDSSB-a Filip Glavaš, koji je njegov dopis nazvao pamfletom u kojem ga lažno optužuje za nešto za što nije odgovoran. Najavio je kako će Pecnika tužiti za klevetu. Kazao je i kako će Pecnik svoj problem s Branimirom Glavašem moći uskoro riješiti u gradskoj vijećnici, u kojoj će se Glavaš uskoro pojaviti.

10.25 - Saborski su klubovi na samom početku zasjedanja u četvrtak tražili stanku kako bi se očitovali o nekoliko tema, među ostalim i zbog teških riječi koje su proteklih dana razmijenili čelnici HDSSB-a i SDSS-a Branimir Glavaš i Milorad Pupovac što je kulminiralo jučerašnjom uvredljivom Glavaševom objavom na facebooku na račun Pupovca.

Stanku je u ime Kluba HNS-a zatražio Goran Beus Richembergh, kazavši kako se želi očitovati o Glavaševu napadu na Pupovca, a pridružilo mu se još nekoliko klubova, među kojima i Klub nacionalnih manjina, u ime kojega je zastupnik talijanske manjine Furio Radin Glavaševe riječi na Pupovčen račun nazvao govorom mržnje.

HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić stanku pak traži zbog Pupovčeva istupa.

Stanku je tražio i reformist Petar Baranović koji se želi očitovati o najavama privatizacije splitskog Jadroplova, a IDS-ov Damir Kajin želi govoriti o zagađivačima u Istri.

(H)
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sporne izjave [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-02-12 10:27:00 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-02-12 11:57:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-02-12 11:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7217 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/02/12/AAA/sabor18-120215.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x535" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38161665 Threads: 4 Questions: 7083596453 Slow queries: 3297265 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607986736 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/saborska-vecina-osuduje-napade-na-pupovca-buric-sa-sanaderom-ce-u-remetincu-igrati-covjece-ne-ljuti-se-263285 [printLink] => /vijesti/hrvatska/saborska-vecina-osuduje-napade-na-pupovca-buric-sa-sanaderom-ce-u-remetincu-igrati-covjece-ne-ljuti-se-263285?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230602 [name] => branimirglavaš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branimirglavas [link] => /tag/branimirglavas ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sporne izjave [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Saborska većina osuđuje napade na Pupovca; Burić: Sa Sanaderom će u Remetincu igrati "Čovječe ne ljuti se" [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-03-59-44-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/12/AAA/sabor18-120215.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/12/AAA/sabor18-120215.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}11.56 - Zastupnici nekoliko saborskih klubova osudili su u četvrtak verbalne napade Branimira Glavaša na SDSS-ovog zastupnika Milorada Pupovca i govor mržnje, na što je HDSSB-ov Dinko Burić ponovio kako smatra da onima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nije mjesto u Hrvatskom saboru.

"Ne mrzim nikoga, zadnja sam osoba koja bi rekla da mrzi i jednog pripadnika srpske nacionalnosti, ili da im nije mjesto u Saboru, ali ću jasno i glasno reći da sam uvjeren da onima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nije mjesto u Saboru, ni u obnašanju bilo koje javne dužnosti", rekao je Burić nakon stanke koju je inicirao HNS-ov Goran Beus Richembergh (HNS), a priključili se i drugi klubovi.

HNS-ov je zastupnik "najogorčenije" prosvjedovao protiv uspostave prakse koja se, kaže, ne može nazvati nego širenje govora mrženje.

Posljednjih se dana, kaže Beus, vrlo grubo verbalno napada Pupovca, koji je ne samo legitimno izabrani zastupnik srpske manjine, nego i lider te manjine preko 20 godina, "koji je sve to vrijeme u Saboru odlučno istupao u obrani ljudskih i manjinskih prava, za toleranciju, međunacionalno povjenje, izgradnu odnosa koji će voditi demokaratizaciji društva".

"Ono što se poručuje njemu, kao lideru srpske zajednice u Hrvatskoj, zapravo je poruka čitavoj toj zajednici, ali i poruka svima koji su drugačiji", rekao je Beus.

HNS-ov zastupnik ne spori da Pupovac, kao i svaki drugi političar, mora biti izložen javnoj kritici, ali poručuje da nitko od zastupnika nije zaslužio da ga se "invektivama i klevetama označava i stigmatizira na način koji je 90-ih mogao završiti i kobno".

Svi zastupnici, svi koji posjeduju informaciju da se netko ogriješio o zakon, da se bavi nedopustivim radnjama, dužan je o tome izvijestiti nadležne institucije, ali se ne smije koristiti poziciju zastupnika da se na račun drugog kolege iznose paušalne optužbe, poručio je HNS-ov zastupnik.

Burić na to uzvraća kako neće stati "dok na čistac ne istjera i Tesla Banku, koja je zastupniku Pupovcu postala etnobiznis za osobno bogaćenje i korist".

"Otvorit ćemo to i nisam siguran kako će to sada, kad više nema zaštitnika Ive Sanadera, koji je naređivao gospodarstvenicima da pumpaju novac u banku, to završiti i da neće završiti i zatvoru", izjavio je HDSSB-ovac.

"Pupovac je, dok je Sanader bio na vlasti, u mnogočemu bio njegov kvisko, sada će imati priliku, vjerojatno s njim u Remetincu igrati Čovječe ne ljuti se, ako pravna država bude radila svoj posao", ustvrdio je Burić.

Poručio je kako će o svemu drugom govoriti u raspravi o izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Ne želimo povratak u 90-e, želimo da se zaštiti dignitet Sabora i zastupnika", poručuje Beus i poziva kolege da se sudrže od govora koji može biti okaratkeriziran kao govor mržnje, koji "unosi jezu, ali i nelagodu u međunacionalne odnose".

Međunacionalni odnosi, očito, nisu u tako dobrom stanju kako smo mislili, jer posljednji tjedni vode radikalizaciji koja nije dobra, koja vodi vodu na mlin radikalima koji bi proizveli nove sukobe, koji mimo insitucija, ili marširajući na njih žele ugroziti demokratski poredak, rekao je Beus.

Zastupnik talijanske manjine Furio Radin Buriću je poručio kako je Pupovac u Saboru već 20 godina. "On je gradio ovu državu, sviđalo se to vama ili ne", kazao je.

Burića je prozvao za "agresiju i govor mržnje", a posebno mu zamjera što je Pupovca nazvao etnobiznismenom. "Nemate druge argumente pa izvučete etnobiznis. Vi koji živite od nacionalizma, vi ste etnobiznismen, to je jedino oružje koje imate", kazao je Radin.

Dodao je kako se HDSSB-u ne čudi. "Ima gorih stranaka od vas u svijetu, ali poručujem vašim političkim partnerima da ni jedna stranka ne zaslužuje da ide s vama u koaliciju", kazao je Radin.

I Igor Dragovan (Klub SDP-a) najoštrije osuđuje "uvođenje govora mržnje, netolerancije, netrpeljivosti, ne samo u Saboru, nego općenito u Hrvatskoj".

Oni koji misle da je taj govor normalan i prihvatljiv, e pa nije, kaže Dragovan.

Širenje netrpeljivosti, rasne mržnje nešto je što je davno iza nas, molim svakog od nas da jasno pošaljemo poruku, naša je obveza braniti najveće demokratske standarde ove zemlje, a ne ih rušiti, poručio je Dragovan.

Glavaševe riječi upućene Pupovcu i ostalim SDSS-ovim zastupnicima laburist Nikola Vuljanić smatra "zapanjujućim govorom mržnje izvan kategorije politike". "To nije politika, to je haranga i javna potjernica za čovjekom koji obavlja svoj posao u Saboru, po mom mišljenju puno bolje od većine zastupnika", kazao je.

Vuljanić se požalio i da je već gotovo 60 godina prisiljen slušati o tome čiji je otac bio ustaša, čiji partizan, a čiji četnik, a ocijenio je da bi trebalo uspostaviti pravila pristojnog ponašanja zastupnika u Saboru i izvan njega.

Predsjednik Sabora Josip Leko uzvratio je da svi zastupnici imaju povećanu odgovornost za svoje ponašanje. "Hrvatski sabor je mjesto gdje se mora govoriti otvoreno, ali u skladu s načelima koje smo verificirali kao standard u društvu i normama koje imamo u Ustavu, a ne da bude poklopiti i uvrijediti", rekao je Leko, pozivajući zastupnike na međusobno uvažavanje i toleranciju.

"Nisu nam građani dali mandat da se međusobno obračunavamo, nego da vodimo brigu o svakodnevnim problemima kojih ima mnogo", dodao je.

11.21 - Glavaš došao na sjednicu osječkog Gradskog vijeća

Utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš pojavio se u četvrtak prijepodne na sjednici osječkog Gradskog vijeća, poručivši kako je došao kao građanin, ne želeći praviti nered.

Po dolasku u vijećnicu, Glavaš se pozdravio s predsjednikom Vijeća Antom Đapićem te sjeo u prostor publiku, kod novinara. Kratko je izjavio kako je došao kao građanin, jer je čuo da "ima nekih zanimljivih pisama", te da nije došao praviti nered.

U trenutku Glavaševa dolaska, HSSSB-ov vijećnik Krešimir Bubalo zatražio je stanku, nezadovoljan načinom Đapićeva vođenja sjednice, i to u trenutku kada je vijećničko pitanje postavljao vijećnik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik. Naime, Pecnik je na početku sjednice svim vijećnicima uputio dopis, u kojem upozorava na HDSSB-ovo kršenje Deklaracije o poštivanju i zaštiti dostojanstva građana Osijeka.

Kao primjere naveo je prijetnje, zastrašivanja i uvrede koje su zadnjih dana objavljivane na Glavaševoj facebook stranici, a koje su, smatra, bile upućene svjedocima koji su svjedočili protiv Glavaša u sudskom postupku koji se protiv njega vodio za ratne zločine, ali i SDSS-ovcu Miloradu Pupovcu. Poruke koje je Glavaš izgovorio pri nedavnom dočeku na osječkom Trgu Slobode ocijenio je "opasnim prijetnjama" koje "zazivaju obračune".

Pecnik je, nakon stanke, kazao kako je pokušao postaviti pitanje može li se Osijek, s takvim porukama, koje stižu iz HDSSB-a, kandidirati za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Bubalo je na to pojasnio kako je zatražio stanku smatrajući da se radi o populizmu i demagogiji, te nečemu što se ne nalazi na dnevnom redu sjednice, a na što je, tvrdi, predsjednik Vijeća Đapić trebao reagirati. Glavaš je najavio kako će se nešto kasnije obratiti novinarima.

10.55
- Osječki gradski vijećnik Hrvatskih laburista Jaroslav Pecnik u četvrtak je svim osječkim gradskim vijećnicima uputio dopis u kojem upozorava na kršenje lani usvojene Deklaracije o poštivanju i zaštiti dostojanstva građana Osijeka, prozivajući utemeljitelja HDSSB-a Branimira Glavaša za prijetnje i zastrašivanja svjedoka koji su svjedočili u postupku protiv njega za ratni zločin.

Pecnik se na početku sjednice Gradskog vijeća obratio članovima HDSSB-a, koji su i inicirali usvajanje Deklaracije, navodeći kao primjere kršenja Deklaracije prijetnje i zastrašivanja koje su, tvrdi, upućene svjedocima koji su svjedočili u sudskom procesu koji se protiv Branimira Glavaša vodio za ratni zločin protiv srpskih civila u Osijeku 1991. godine.

Te je prijetnje i zastrašivanja, dodao je, na Glavaševoj facebook stranici objavio njegov sin, HDSSB-ov gradski vijećnik Filip Glavaš, a primjere toga vidi i u uvredama koje je na toj stranici Glavaš nedavno uputio saborskom zastupniku SDSS-a Miloradu Pupovcu.

Kao drugi primjer kršenja Deklaracije Pecnik navodi nedavni doček Glavaša na osječkom Trgu Slobode, kojeg je nazvao "političkim dernekom", a poruke koje je tom prigodom uputio Glavaš smatra "opasnim prijetnjama" koje "zazivaju obračune".

Pecnik podsjeća,kako je prije godinu dana govorio o "puzajućoj fašizaciji naše sredine te našeg društva u cjelini", upozorivši kako na takvu opasnu verbalnu agresiju u Hrvatskoj gotovo nitko ne reagira, ili reagira vrlo mlako.

Smatra kako se vijećnici HDSSB-a neće pridržavati Deklaracije, čije su donošenje inicirali, te da ni sama Deklaracija nije usvojena radi zaštite dostojanstva građana Osijeka, već s jasnom nakanom izrugivanja svemu što predstavlja sukus pristojnog građanskog društva i dostojanstva građana.

Pecniku je na početku sjednice odgovorio vijećnik HDSSB-a Filip Glavaš, koji je njegov dopis nazvao pamfletom u kojem ga lažno optužuje za nešto za što nije odgovoran. Najavio je kako će Pecnika tužiti za klevetu. Kazao je i kako će Pecnik svoj problem s Branimirom Glavašem moći uskoro riješiti u gradskoj vijećnici, u kojoj će se Glavaš uskoro pojaviti.

10.25 - Saborski su klubovi na samom početku zasjedanja u četvrtak tražili stanku kako bi se očitovali o nekoliko tema, među ostalim i zbog teških riječi koje su proteklih dana razmijenili čelnici HDSSB-a i SDSS-a Branimir Glavaš i Milorad Pupovac što je kulminiralo jučerašnjom uvredljivom Glavaševom objavom na facebooku na račun Pupovca.

Stanku je u ime Kluba HNS-a zatražio Goran Beus Richembergh, kazavši kako se želi očitovati o Glavaševu napadu na Pupovca, a pridružilo mu se još nekoliko klubova, među kojima i Klub nacionalnih manjina, u ime kojega je zastupnik talijanske manjine Furio Radin Glavaševe riječi na Pupovčen račun nazvao govorom mržnje.

HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić stanku pak traži zbog Pupovčeva istupa.

Stanku je tražio i reformist Petar Baranović koji se želi očitovati o najavama privatizacije splitskog Jadroplova, a IDS-ov Damir Kajin želi govoriti o zagađivačima u Istri.

(H)
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/saborska-vecina-osuduje-napade-na-pupovca-buric-sa-sanaderom-ce-u-remetincu-igrati-covjece-ne-ljuti-se-263285 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=91fb6e6ee790b88d95ac6479356e86bce5cf3df5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Saborska+ve%C4%87ina+osu%C4%91uje+napade+na+Pupovca%3B+Buri%C4%87%3A+Sa+Sanaderom+%C4%87e+u+Remetincu+igrati+%26quot%3B%C4%8Covje%C4%8De+ne+ljuti+se%26quot%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsaborska-vecina-osuduje-napade-na-pupovca-buric-sa-sanaderom-ce-u-remetincu-igrati-covjece-ne-ljuti-se-263285 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsaborska-vecina-osuduje-napade-na-pupovca-buric-sa-sanaderom-ce-u-remetincu-igrati-covjece-ne-ljuti-se-263285 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sporne izjave [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskasporne izjave

Saborska većina osuđuje napade na Pupovca; Burić: Sa Sanaderom će u Remetincu igrati "Čovječe ne ljuti se"

Piše PSD.
12. veljače 2015. - 12:56
11.56 - Zastupnici nekoliko saborskih klubova osudili su u četvrtak verbalne napade Branimira Glavaša na SDSS-ovog zastupnika Milorada Pupovca i govor mržnje, na što je HDSSB-ov Dinko Burić ponovio kako smatra da onima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nije mjesto u Hrvatskom saboru.

"Ne mrzim nikoga, zadnja sam osoba koja bi rekla da mrzi i jednog pripadnika srpske nacionalnosti, ili da im nije mjesto u Saboru, ali ću jasno i glasno reći da sam uvjeren da onima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nije mjesto u Saboru, ni u obnašanju bilo koje javne dužnosti", rekao je Burić nakon stanke koju je inicirao HNS-ov Goran Beus Richembergh (HNS), a priključili se i drugi klubovi.

HNS-ov je zastupnik "najogorčenije" prosvjedovao protiv uspostave prakse koja se, kaž...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:59